|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
Cytat:
Z okna jesienią widziałam pięknego wychodzacego mejnkuna, pod☠☠☠☠☠☠☠ilabym, piękny jest. ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2463 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89461542]Zgadzam się, ale świat nie jest czarno-biały.
Wiele ludzi trzyma koty w piwnicy/ stodole/ garażu i na co dzień sobie chodzą gdzie chcą. Po prostu ludzie mają dom, mieszkają na wsi i nie mają miejsca, żeby trzymać x kotów w domu, a co zrobić jak nikt ich nie chce, a przyszly głodne i schorowane? Łąpią, sterylizują, daja ciepły kąt i co innego tu zrobić. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Dla mnie to trochę inna sytuacja, bo to tak naprawdę nie jest przygarnianie kota tylko opieka nad dzikusami (nawet jeśli czasem wejdą do domu). Moi rodzice mają taką kotkę na działce, dbamy o to żeby ją odrobaczać, zabezpieczyć przed pchłami i kleszczami. Wszyscy sąsiedzi ją dokarmiają, oprócz tego ma różne ocieplane skrytki w których może się schować zimą. Do domu nie da się jej zabrać na stałe, po 30 minutach ucieka. Można tylko jej pomagać przetrwać i tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2464 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89461609]Gdyby zawiozła do schroniska to byłyby ok? Przecież ma billingi, jeżeli dzwoniła to jest chyba ślad?
Z okna jesienią widziałam pięknego wychodzacego mejnkuna, pod☠☠☠☠☠☠☠ilabym, piękny jest. ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- A te kotki które tak bardzo chcą wyjsc, są wysterylizowane?[/QUOTE] Tylko ten co lubi polować nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak, są koty, które mogą żyć tylko na zewnątrz i koniec. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
BAN stały
|
A co do tematu pomocy zwierzakom, to co za przypadek..
Obserwuję w sumie kilka fundacji i dzisiaj widzę post typu "Kazio błaga o pomoc/Kazio umiera. Za pomocą drobnej wpłaty możesz mu pomóc", typowe. Nie do końca typowe są za to komentarze pod postem. Ludzie się burzą. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie dziwne, że tam są jeszcze jakieś negatywne komentarze, myślałam, że już wszystkie pousuwali a ich autorów poblokowali. Tak swoją drogą, post jest napisany w taki sposób jakby pisała go osoba, która ledwo podstawówkę skończyła (albo i nie). |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2468 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba nie znam żadnego kota, który nie chce uciec, jak tylko zobaczy, że drzwi się otwierają; mój nigdy nie wychodził (ewentualnie na smyczy i kiedyś go brałam na spacery w lecie do parku, ale przestałam, bo później urządzał mi koncerty pod drzwiami) i tak czasami wybiega na zewnątrz i go gonię. Mam też doświadczenie z kotkiem wychodzącym i obecnie nie wychodzi, też się jakoś przyzwyczaił, choć widać, że nadal ma ochotę na spacer. Niestety, obydwa koty są takie, że nie mogę ich wypuścić tylko do ogródka, bo od razu by zwiały dalej.
Ja tak łatwo akurat tego nie oceniam, choć ogólnie jestem przeciwna wypuszczaniu kotów; fajnie jak ktoś pomaga bezdomnym kotom i je dokarmia. W końcu nie każdy sobie może pozwolić na trzymanie nie wiadomo ilu kotów w domu - u mnie dogadanie się dwójki i tak nie poszło aż tak łatwo, więc wolałabym im oszczędzić kolejnego towarzystwa. Niestety, przy wychodzących kotach trzeba się spodziewać, że w końcu coś się stanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Powiem tylko tyle, że ja nie znam za dobrze działalności poszczególnych fundacji. Mam jakieś w "polubieniach", czy to na Facebooku czy na Instagramie i tyle wiem, ile mi wyskoczy w powiadomieniach, bo nie starcza mi na czasu na wnikliwe śledzenie ich działań. Ja też nie lubię tego blagalnego tonu, który ma poruszać pikające serduszka, żeby sięgnęły do portfela i z uczuciem przelały "pieniążki" na biednego Dyzia czy konajaca Belę. Uderzanie w takie tony jest słabe. "Ady" nie znam za dobrze. I tak chyba nie przebija "Centaurusa" z apelami o ratunek dla koników czy osiolkow idących na rzeź. Na szczęście kociarnie, które obserwuję na Instagramie wydaja się normalne. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-09 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy jednak nie przebiją Centaurusa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2472 |
BAN stały
|
Lol. Ja dopiero teraz łapię skąd pochodzą niektóre fundacje.
Naprawdę bez obrazy, ale nie kojarzę lokalizacji niektórych miejscowości. Nie zdziwiłabym się, gdyby sporo z nich nie leżało blisko wschodniej granicy. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2473 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego moim zdaniem kot może nie wychodzić i dla niego to nie będzie problem jak nigdy nie będzie wychodził. Miałam kota 15 lat i on nigdy nie wychodził. Nie stał pod drzwiami, nie miauczał, nie prosił o wyjście, nie próbował uciekać, bo nie znał tego świata i go nie ciągnęło. Spacery na smyczy wydają się dobrym pomysłem, ale pod warunkiem, że kot nie będzie potem domagał się wychodzenia cały czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2474 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czasem jesteśmy w domku nad jeziorem - 3 strony ogrodzone, 1 jezioro. Trochę połażą po trawie, latem potarzają w piasku, ale zasadniczo wo8la trzymać się blisko swoich ludzi. Teraz, jesienią i zimą, najchętniej siedzialyby w uchlonych drzwiach tarasowych, bo nawet dupki im się nie chce ruszyć z ciepłego domu na zimny dwór. Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2475 |
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie niezmiernie, że ludzie przyprowadzają dzieci np. O 8:30 do szkoły (podczas gdy dziecko ma na 8) i są zdziwieni, że wpisuje nieobecność, bo przecież Kasia czy Michaś byli na lekcji. 15 minut, ale byli
![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2476 | |
BAN stały
|
Cytat:
To szczerze mówiąc większość mi znanych kotów jest naprawdę grzeczna, jeśli odejmiesz kwestię drapania po meblach. Ale wierzę w ciężkie egzemplarze. Pilnowaiam kiedyś jednego takiego, a drugie to były dwa osiedlowe kotki, które chciałam przrchwycic od oddającego je właściciela (rzekomo ze względu na alergię dziecka), ale ktoś mnie przegonił. I te koty od małego latały po kilku ulicach osiedla, wskakiwaly do sąsiadów na ogród i tam np. sobie ostrzyly pazury na korze drzewa, wylegiwaly się na masce samochodu, itd. Nie dało się ich upilnować - ciągle tylko chciały gdzieś łazić. Na początku myślałam, że to dlatego, że są małe i do tego parka - może osobno byłyby spokojniejsze, ale nie... Kolejna właścicielka jednego z nich mieszkała na mojej ulicy i potem opowiadała mi, że to taki kot, którego nie da się udomowic. Z resztą nie tylko ona...W sumie życzliwi sąsiedzi powiedzieli mi o tym dużo wcześniej ![]() A co najlepsze, to po wielu latach trafiłam na ludzi, którzy wzieli drugiego kota z tej parki i powiedzieli, że nie da się go ułożyć. Co najlepsze nie znali historii jego pochodzenia, a ja zrobiłam porządny research (lol) i wiedziałam, że są już jegp trzecim właścicielem. I tak samo było z jego "siostrą" - ta babka z mojej ulicy chciała mi oddać tę kotkę, niby ze względu na przeprowadzkę. Normalnie cała 3 - osobowa rodzina nie miała problemu żeby mi oddać kota, który spędził z nimi 7 lat. Smutne, ale mieli jej naprawdę dosyć. Ja miałam chęci i wzięłam ją do siebie, ale szybko się przekonałam, że nic z tego - miauczenie rano i w nocy z krótkimi chwilami spokoju, rozdrażniony kot, który chciał uciekać kiedy tylko otworzyły się drzwi... I jej brat ;D okazał się bardzo podobny - mimo fajnych właścicieli ciężko go było zsocjalizować. Nie wiem czy te koty można było ułożyć. Ale tez smutno było patrzeć, jak bardzo byly niewychowane. Taki śmieszny wniosek ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-10 o 08:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj TŻ jest okropnie spóźnialski, choć teraz już mniej, bo go "nauczyłam", ale na początku naszego związku spóźniał się okropnie i po prostu doprowadzało mnie to do szału. Któregoś razu się umówiliśmy u mnie, ale powiedziałam, że jak się spóźni, to go nie wpuszczę (a mieszkaliśmy od siebie godzinę drogi i był środek zimy), no i chyba myślał, że żartuję i przyszedł dobre 40 minut spóźniony. Dokładnie tyle ile się spóźnił czekał pod klatką ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale no pół godziny? I jeszcze pisać wiadomości, że jak to Kasia ma nieobecność, przecież została przyprowadzona na lekcje... Tyle, że pod jej koniec. Ale przecież była. Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Zakorzenienie
|
Jeżu pamietam, że raz spóźniłam się do przedszkola, matka pomogła mi się rozebrać i czekała aż wejdę schodami na górę do sali - a mi było tak wstyd w ogóle tam wejść…. Później w każdej szkole jak byłam spóźniona, to szlam na kolejną lekcję, bo wejście w trakcie było dla mnie nie do zrobienia xd
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#2480 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-01-10 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2481 | ||
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89461606]Wszystko zależy od charakteru kota i pewnie jakiś traum. Mój żył od urodzenia na dworze, przez jakis rok, a teraz jest 100 procent domowym kotem. Świata zewnętrznego się boi i nigdzie nie wyjdzie.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dokładnie. Koty są bardzo rożne. Kot rodziców chociaż przybłęda nie bardzo ciągnie na podwórko, za to znajomi mają takiego co nie idzie go w domu zatrzymać stąd moje pytanie. Myślałam, że może macie jakie sposoby. Cytat:
Mnie to w ogóle dziwi, że ludziom nie szkoda czasu na wystawienie czegoś skoro i tak nie chcą tego sprzedać. Czasem jak kupuje coś na Vinted to ktoś sobie zastrzega żeby nie kupować przez kup teraz, więc piszę do takiej osoby. Ona odczytuje, jest co chwilę aktywna i cisza ![]() Cytat:
Nie cierpię takich ludzi, a mam wrażenie, że jest ich coraz więcej. Nie dość, że się spóźniają, to uważają to za całkiem normalne czy coś. U mnie w pracy są osoby co notorycznie się spóźniają. Niby mają jakieś rozmowy, ale coś guano pomagają. Ostatnio miał przyjść do mnie do mieszkania koleś ze spółdzielni, bo miał coś tam sprawdzić. Umówiłam się z nim na rano. Miał być o 8. Dzwoni do mnie o 7:55, że on będzie jakoś za godzinę, bo korki są. Pytam się czy jest poważny, że korki są codziennie, więc było trzeba wyjechać wcześniej. Był bardzo zdziwiony jak mu powiedziałam, że jadę do pracy i nie będę czekać.
![]() |
#2482 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mam dosyć "fachowcow" :I Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- W ogóle nie piszcie o kotach, bo zaraz znowu wzbiera we mnie chęć posiadania rag dolla albo syberiana. I paru innych ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zakorzenienie
|
Moich kotów nie idzie utrzymać w domu, szczególnie latem.
Jeden przeprowadził się ze mną z bloku, wychodzi od początku, bo się go nie dało zatrzymać, ogólnie kręci się po osiedlu, a nie ma na nim dróg z dużym ruchem. Drugi przybłąkał się z pola (wygląda jak mini norweski leśny ![]() ![]() Mojej mamy kot wyłącznie na podwórko i taras. |
![]() ![]() |
![]() |
#2484 |
Zakorzenienie
|
A jeśli chodzi o fachowców to masakra, ja nie wiem, biorą gruby hajs za to co robią, a odwalają takie akcje że głowa mała.
"przetestowałam" kilku z fixly, normalnie polecani, oceny na 5 a taka maniane odwalają ze ja nie wiem skąd te oceny. Jeden za zawieszenie 4 żyrandoli wziął 250 zł i nawet nie podłączył ich dobrze do pstryczków (w sensie mam np. 4 żarówki to palą się wszystkie 4 albo żadna, mimo, że pstryczek mam na 2 przyciski). Jeden żyrandol wisi na kablu, zamiast przy suficie (wszystkie inne normalnie wiszą przy samym suficie). I ja za to zapłaciłam 250 zł. Ja na 250 zł pracuje kupę czasu, a tu pan w ciągu dwóch godzin zainkasował i jeszcze schrzanił. IMG_20230107_155515625.jpg Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-01-10 o 09:46 Powód: Słownictwo. |
![]() ![]() |
![]() |
#2485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nie zależy od pstryczków ![]() ![]()
![]() |
#2486 | |
BAN stały
|
Cytat:
No i tak właśnie jest. No ale co zrobisz. Fachowcy są potrzebni. Ale przychodzi "faaachowcy". Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2487 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale no nie pół godziny ![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2489 |
Rozeznanie
|
U nas zwykle sprawdzano obecnośc na wejściu, do 1-9 minut przewidywano spóźnienie, potem albo ktoś miał naprawdę dobre tłumaczenie albo po prostu miał nieobecność.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.