Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77. - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-01-09, 15:28   #2431
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.

Cytat:
Napisane przez meliandra;89461379 Ogólnie mi serce pęka jak widzę te wszystkie bidy, ale nie wiem jak bym miała pomóc każdej. [B
Ludzie są mądrzy przez neta, bo fajnie się pomaga cudzymi rękami. [/B]Do mojego rodzinnego domu przybłąkał się kot i z nami został. Potem przyszedł kolejny. Ogólnie był cudowny i rodzie może by i go zostawili, ale pierwszy go nie tolerował, już normalnie kot to koszty, a jak jeszcze miałby dojść koszty behawiorysty. Był problem żeby temu drugiemu znaleźć dom, było je trzeba do tego czasu separować itd. No ludzie myślą, że to wszystko jest takie hop siup.

Tak.

Mnie to strasznie drażni. Ktoś napisze post, zrobi zdjęcie... cokolwiek - mógł zrobić więcej. Ludzie nie doceniają, co zostało zrobione, tylko więcej. Oczywiście czy sami robią to "więcej" jest wątpliwe.

Jeszcze są "dobre porady". Do siostry do stodoły przyszła suczka i się oszczeniła. Karmiła matkę, dzieci, aż przyszedł czas na znalezienie domu. Większość komentarzy to umoralnianie, bo jest okropnym człowiek rozmnażającym zwierzęta Odpisywała, że suczka się przybłąkała, ale i tak za wcześnie, podpisz umowę adopcyjną i uj wie co jeszcze. Pomijając fakt, że na niezbyt urodziwe kundle to chętnych jest malutko.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 15:28   #2432
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jezu tak, strasznie mnie to irytuje. Dziewczyna ostatnio wstawiła zdjęcie na grupę osiedlową, że znalazła takiego kota i czy ktoś go nie szuka, i wstawiła zdjęcie kota leżącego na fotelu. Dodała też, że nie może zostawić kota u siebie. Mnóstwo odpowiedzi:
- widać na zdjęciu, że już znalazł nowy domek.
- jak cudownie mu u ciebie, będziesz miała serce go oddać?
I właśnie te dupochrony jak opisujesz, że "sama bym go wzięła, ale mam już 15 kotków/mieszkam za daleko".
Dlatego chyba prędzej odstawilabym takie zwierzę do schroniska, niż cokolwiek ogłaszała. Nie mam siły na dyskusje z debilami.
Stary 2023-01-09, 15:55   #2433
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Dziwią mnie (i wkurzają) komentarze ludzi pod postami o znalezionych zwierzakach - typu: ludzie, nie zostawiajcie, dajcie domek, zabezpieczcie, gdybym tylko mogła/mieszkała bliżej, niech ktoś to weźmie itd.

Podobne komentarze widuje nawet pod artykułami, gdzie nie chodzi o zwierze, ale człowieka. Nie ogarniam tego. Jakiś artykuł o chorym dziecku w szpitalu, rodzice zrzekli się praw do dziecka, najczęściej jakaś poważna wada genetyczna bez możliwości wyleczenia, a w komentarzach wpisy typu„niech ktoś szybko taka słodzinke zaadoptuje, ja bym wzięła do siebie, ale mamy już dziecko i rybkę”
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 15:58   #2434
Pusheen_
BAN stały

Ja ostatnio widziałam screena na IS, gdzie znajoma laska wkleila zdjęcie jakiegoś niewidomego kotka i napisała, że właścicielka nie może go trzymać i czy jest ktoś chetny do wzięcia go. Dodała komentarz "Proszę, nie oceniajcie".

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 15:59   #2435
invisible_01
Zakorzeniona

Jak jesteśmy w temacie zwierzaków, to dziwi mnie powszechne traktowanie kota jako bezproblemowego zwierzaka dla każdego tylko dlatego, że nie trzeba z nim wychodzić. Pies jest widziany jako obowiązek, bo chociażby te spacery, ale kota wielu ludzi widzi jako coś, co tylko przytula się, śpi i je, i plusem jest to, że załatwia się do kuwety. A koty są mega wrażliwe, mają przeróżne charaktery, mogą naprawdę mieć dużo problemów behawioralnych, które będą powodować choroby i tak dalej i tak dalej. Wiele razy dostawałam właśnie wiadomości, że u cioci czy babci okociła się kotka i może wezmę kociaka do siebie z tekstem "będzie ci raźniej, a nie trzeba z nim wychodzić" jakby to była jakaś przytulanka albo zabawka.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2023-01-09 o 16:00
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 16:01   #2436
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 16:02   #2437
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Padłam.
dane _firmowe_ odbiorcy na przesyłkach kurierskich są kodowane bo RODO.
Ale dane nadawcy na tej samej etykiecie już są w całości, tu już nie RODO.

Mi to zasadniczo rybka, ale jak widzę zakodowaną nazwę firmy bo RODO, a przecież nazwa firmy jest daną jawną, to mi jakoś tak... wszytko słabnie od tego kociokwiku. Dziwi mnie to.
O kurczę, nie wiedziałam.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-01-09, 16:02   #2438
magbeth
Dzik

No stać obok i pokazywać paluszkiem to kazdy potrafi.
Ale takie wymyślanie i bezsensowne klepanie po uj wie czemu dzieje się nie tylko powodowane "dobrym serduszkiem". Kilka razy miałam otóż plan oddać coś za darmo (konkretnie: kanapę w dobrym stanie, nowe półeczki z Ikei, zdublowany sprzęt sportowy, trochę sprzętu kuchennego vide blender ), wszystko naprawdę zadbane, ładne, czyste etc, ogłoszenia napisane szczegółowo, ze zdjęciami z każdej strony...i NIGDY WIECEJ sobie tego nie zrobię. Finalnie pęklam jak laska, która trzeci raz przełożyła termin odbioru półek, wysłała mi bezczelnego smsa z pytaniem czy mogłabym jej je przywieźć, bo jej się nie chce w sumie jechać z sąsiedniej wioski. Usunęłam wtedy wszystkie ogłoszenia, wystawiłam potem za kesz, zeszło. I prędzej mi kaktus wyrośnie na obu piętach niż jeśli kiedykolwiek wstawię coś za darmo na Finn. jeszcze raz. A byłam głupia, bo myślałam ze tak szybciej zejdzie, akurat zależało mi na czasie.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 16:04   #2439
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-01-09 o 16:06
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 16:05   #2440
magbeth
Dzik

Cytat:
Jak jesteśmy w temacie zwierzaków, to dziwi mnie powszechne traktowanie kota jako bezproblemowego zwierzaka dla każdego tylko dlatego, że nie trzeba z nim wychodzić. Pies jest widziany jako obowiązek, bo chociażby te spacery, ale kota wielu ludzi widzi jako coś, co tylko przytula się, śpi i je, i plusem jest to, że załatwia się do kuwety. A koty są mega wrażliwe, mają przeróżne charaktery, mogą naprawdę mieć dużo problemów behawioralnych, które będą powodować choroby i tak dalej i tak dalej. Wiele razy dostawałam właśnie wiadomości, że u cioci czy babci okociła się kotka i może wezmę kociaka do siebie z tekstem "będzie ci raźniej, a nie trzeba z nim wychodzić" jakby to była jakaś przytulanka albo zabawka.

tak bardzo tak.
W ogóle traktowanie zwierząt jak rzeczy...d obra, może se cugle założę bo zarobię ze trzy ostrzeżenia.
Stary 2023-01-09, 16:24   #2441
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
tak bardzo tak.
W ogóle traktowanie zwierząt jak rzeczy...d obra, może se cugle założę bo zarobię ze trzy ostrzeżenia.

Zapicie się do grup akwarystycznych - tam to dopiero nie ma jakiegokolwiek poszanowania do zwierząt. Ja rozumiem, że ryba to nieco inny typ zwierzęcia niż kot, czy pies... jednak to nadal żywa istota. ZERO czytania o wymaganiach gatunków, trzymanie dużych ryb w skrajnie malutkich zbiorniczkach. I posty "czemu mi zdychają". Zero jakieś wrażliwości.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-01-09, 16:28   #2442
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Ok dzięki!
A wiesz może czy mogę domagać się zwrotu, czy jeśli to jest do naprawy, to po prostu mi naprawia i zwrotu pieniędzy nie dostanę?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Jak najbardziej możesz zażądać zwrotu, ale przy pierwszej reklamacji sprzedawca może odmówić jeśli koszty naprawy są niewielkie. Jeśli kupiłaś u producenta to może się okazać że jednak pójdą Ci na rękę, także warto zawsze spróbować.
Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jak jest w innych systemach, ale ja mam rubrykę w danych nadawcy jedną do wpisania ewentualnej nazwy firmy-odbiorcy, drugą do wpisania imienia i nazwiska osoby już konkretnej która ma odebrać.
Kodowane jest wszytko. Choć dane firmy to dane jawne z zasady.

Ale już moje Imię i nazwisko jako osoby upoważnionej przez moja firmę do nadawania paczek, są widoczne. Imię i nazwisko moje, tez wpisywane jest w inna, odpowiednią rubryczkę, niż nazwa firmy.

No to dla mnie bez sensu jednak.
Zależy jaką firmą kurierską wysyłasz, z tego co kojarzę to nie wszystkie mają osobno rubrykę na nazwę firmy. I tak, dane firm są w jawnych rejestrach, szczególnie przy jdg są tam często bardzo szczegółowe dane jak choćby adres zameldowania właściciela - i tym się nikt nie przemuje.
Choć w sumie wpadł mi do głowy jeszcze jeden powód dla którego nazwa firmy może być szyfrowana. Kiedyś jak nadawało się paczkę w DPD (bezpośrednio przez ich system) trzeba było wpisywać imię i nazwisko klienta w miejscu nazwy firmy, bo właśnie to okienko było obowiązkowe - a nie imię i nazwisko. Jak się wpisało tylko imię i nazwisko to nie można było stworzyć etykiety. Teraz już się da, ale sporo ludzi nadal wpisuje imię i nazwisko w nazwie firmy. Może to takie zabezpieczenie, jakby ktoś przez pomyłkę wpisał dane nie tam gdzie trzeba?
Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
No stać obok i pokazywać paluszkiem to kazdy potrafi.
Ale takie wymyślanie i bezsensowne klepanie po uj wie czemu dzieje się nie tylko powodowane "dobrym serduszkiem". Kilka razy miałam otóż plan oddać coś za darmo (konkretnie: kanapę w dobrym stanie, nowe półeczki z Ikei, zdublowany sprzęt sportowy, trochę sprzętu kuchennego vide blender ), wszystko naprawdę zadbane, ładne, czyste etc, ogłoszenia napisane szczegółowo, ze zdjęciami z każdej strony...i NIGDY WIECEJ sobie tego nie zrobię. Finalnie pęklam jak laska, która trzeci raz przełożyła termin odbioru półek, wysłała mi bezczelnego smsa z pytaniem czy mogłabym jej je przywieźć, bo jej się nie chce w sumie jechać z sąsiedniej wioski. Usunęłam wtedy wszystkie ogłoszenia, wystawiłam potem za kesz, zeszło. I prędzej mi kaktus wyrośnie na obu piętach niż jeśli kiedykolwiek wstawię coś za darmo na Finn. jeszcze raz. A byłam głupia, bo myślałam ze tak szybciej zejdzie, akurat zależało mi na czasie.
W drugą stronę pełno jest ludzi którzy chcą coś za darmo mimo że jest wystawione za konkretne pieniądze. TŻ ostatnio wystawił tak produkt za 500 zł (wart ponad 1000 zł), to mu pełno inteligentów zaczęło pisać że chętnie wezmą za darmo, a najlepiej jeszcze niech im przywiezie bo to duża rzecz i nie mają jak zabrać. No żesz kurczę, jak tak można?

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 16:28   #2443
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-01-09, 16:30   #2444
magbeth
Dzik

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89461466]Zapicie się do grup akwarystycznych - tam to dopiero nie ma jakiegokolwiek poszanowania do zwierząt. Ja rozumiem, że ryba to nieco inny typ zwierzęcia niż kot, czy pies... jednak to nadal żywa istota. ZERO czytania o wymaganiach gatunków, trzymanie dużych ryb w skrajnie malutkich zbiorniczkach. I posty "czemu mi zdychają". Zero jakieś wrażliwości.[/QUOTE]

Mega zle jest tez w temacie zwierząt hodowlanych, jakby kompletnie nie były żywymi, czującymi i myślącymi istotami.
Stary 2023-01-09, 16:33   #2445
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta

W "Państwo w Państwie" była sprawa - kobieta znalazła błąkającego się kota przy ruchliwej ulicy, szukała właściciela - w schronisku, na grupach, a finalnie została oskarżona o kradzież.

(https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...ga-ja-policja/)
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-01-09, 16:34   #2446
magbeth
Dzik

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
W drugą stronę pełno jest ludzi którzy chcą coś za darmo mimo że jest wystawione za konkretne pieniądze. TŻ ostatnio wystawił tak produkt za 500 zł (wart ponad 1000 zł), to mu pełno inteligentów zaczęło pisać że chętnie wezmą za darmo, a najlepiej jeszcze niech im przywiezie bo to duża rzecz i nie mają jak zabrać. No żesz kurczę, jak tak można?

Współczuję bardzo.
Tez miałam akcje z jedna panią, ktora kupowała od mnie Martensy i po przyjściu i przymierzeniu ich zaproponowała 1/3 ceny z podanej, która już i tak była niższa o polowe. Wyprosilam ja uprzejmie.
Czasami serio żałuje, ze nie jestem dzikiem, one są przynajmniej jakieś ogarnięte porównując z niektórymi osobnikami ludzkimi. I ładne

Apropos horrorów sprzedażowych to polecam BARDZO odcinek podcastu Turbanowe opowieści o vintedsrinted. W ogóle cały podcast polecam.
Stary 2023-01-09, 16:36   #2447
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2023-01-09, 16:48   #2448
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dlatego jestem BARDZO za zakazem wypuszczania kotów. Z wielu powodów.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 16:55   #2449
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2023-01-09 o 16:56

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-01-09, 17:04   #2450
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość

Mnie dziwi, że do ludzi totalnie nie dociera dlaczego nie powinno się wypuszczać kota. Ok, żyjesz w domu, nie chce ci się trzymać kuwety - uznajmy, że każdy może robić jak chce. Tylko ci ludzie mają odrealnione poglądy. Kotek się męczy w domu. Uznanie drapieżnictwa kota jako coś totalnie normalnego i nieszkodliwego.
Stary 2023-01-09, 17:06   #2451
Pusheen_
BAN stały

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89461466]Zapicie się do grup akwarystycznych - tam to dopiero nie ma jakiegokolwiek poszanowania do zwierząt. Ja rozumiem, że ryba to nieco inny typ zwierzęcia niż kot, czy pies... jednak to nadal żywa istota. ZERO czytania o wymaganiach gatunków, trzymanie dużych ryb w skrajnie malutkich zbiorniczkach. I posty "czemu mi zdychają". Zero jakieś wrażliwości.[/QUOTE]

Ech, słabe to strasznie.

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość

I to jest kurde najlepsze

Stary 2023-01-09, 17:07   #2452
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Mój kotek sobie wychodzi, ale wyłącznie na ogródek. Pochodzi, załatwi się w miejscu gdzie mamy taki piasek, pospaceruje i zaraz stoi pod drzwiami tarasowymi. I tak 5 razy dziennie

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 17:39   #2453
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89461514]Mnie dziwi, że do ludzi totalnie nie dociera dlaczego nie powinno się wypuszczać kota. Ok, żyjesz w domu, nie chce ci się trzymać kuwety - uznajmy, że każdy może robić jak chce. Tylko ci ludzie mają odrealnione poglądy. Kotek się męczy w domu. Uznanie drapieżnictwa kota jako coś totalnie normalnego i nieszkodliwego.[/QUOTE]

Zgadzam się, ale świat nie jest czarno-biały.
Wiele ludzi trzyma koty w piwnicy/ stodole/ garażu i na co dzień sobie chodzą gdzie chcą. Po prostu ludzie mają dom, mieszkają na wsi i nie mają miejsca, żeby trzymać x kotów w domu, a co zrobić jak nikt ich nie chce, a przyszly głodne i schorowane?
Łąpią, sterylizują, daja ciepły kąt i co innego tu zrobić.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2023-01-09 o 17:40
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 17:48   #2454
Konto usunięte

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89461542]Zgadzam się, ale świat nie jest czarno-biały.
Wiele ludzi trzyma koty w piwnicy/ stodole/ garażu i na co dzień sobie chodzą gdzie chcą. Po prostu ludzie mają dom, mieszkają na wsi i nie mają miejsca, żeby trzymać x kotów w domu, a co zrobić jak nikt ich nie chce, a przyszly głodne i schorowane?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Tak.

Tylko mi bardziej chodziło o błędne poglądy i upartość przy nich.
Stary 2023-01-09, 18:14   #2455
meliandra
Zakorzenienie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89461404]Tak.

Mnie to strasznie drażni. Ktoś napisze post, zrobi zdjęcie... cokolwiek - mógł zrobić więcej. Ludzie nie doceniają, co zostało zrobione, tylko więcej. Oczywiście czy sami robią to "więcej" jest wątpliwe.

Jeszcze są "dobre porady". Do siostry do stodoły przyszła suczka i się oszczeniła. Karmiła matkę, dzieci, aż przyszedł czas na znalezienie domu. Większość komentarzy to umoralnianie, bo jest okropnym człowiek rozmnażającym zwierzęta Odpisywała, że suczka się przybłąkała, ale i tak za wcześnie, podpisz umowę adopcyjną i uj wie co jeszcze. Pomijając fakt, że na niezbyt urodziwe kundle to chętnych jest malutko.[/QUOTE]

Sami najczęściej nie robią nic

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Dlatego chyba prędzej odstawilabym takie zwierzę do schroniska, niż cokolwiek ogłaszała. Nie mam siły na dyskusje z debilami.
Tylko to też nie jest takie proste. Do moich znajomych przybłąkała się kotka z 3 małymi. Jednemu znaleźli dom właściwie od razu, a z resztą musieli coś zrobić. W 2 schroniskach nie chcieli przyjąć, bo nie mieli miejsc, w 3 trzecim powiedzieli, że przyjmują tylko od mieszkańców miasta. Oni tam nie mieszkają, ale dzwonili, po pobliskich miastach, bo w ich mieście nie chcieli przecież przyjąć. Dobrze, że mieli tam jakiegoś znajomego zameldowanego, to pojechał z nimi. Ogólnie koty rozmnażają się ma potęgę i jest ich mnóstwo

Cytat:

Dokładnie. Ludziom się wydaje, że kot to śpi cały dzień i nic mu nie potrzeba, a to nie prawda. Koty często są bardzo towarzyskie, do tego tak jak piszesz mają różne charaktery. Chorują, karma to też nie mały wydatek. Ja też nie raz słyszałam żebym wzięła kota. W końcu mieszkam sama to będę miała towarzystwo. No spoko, ale mnie często nie ma w domu, dużo wyjeżdżam, podróżuję. Ciekawe co miałabym robić z tym kotem. Zapewne i kot i rodzice byliby bardzo zadowoleni, że im go podrzucam

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
A jak przyzwyczaić do tego kota? Takiego co lata od drzwi do drzwi i miauczy jak opętany.
Stary 2023-01-09, 18:27   #2456
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
A jak przyzwyczaić do tego kota? Takiego co lata od drzwi do drzwi i miauczy jak opętany.

Dać mu zajęcie, żeby mu się nie nudziło. Kot niestety w dużej części przypadków nie zajmuje się sam sobą. Moja mama ma dwa koty - a i tak musi się z nimi wybawić, wytulić, bo inaczej za nią łażą i marudzą.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 18:35   #2457
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Heh, wielu kupujących na OLX itp. to... szkoda gadać do tego stopnia, że wolę coś dać pod śmietnik, niż się w to bawić. Natomiast w drugą stronę znajdzie się i sporo niepoważnych sprzedających (wiadomo, życie).

Ostatnio usiłowałam kupić karuzelę na łóżeczko. Nie szukałam wcale za darmo, czy najtaniej, bo zależało mi żeby stan był dobry. Ogłoszeń oscylujących w granicacj 50-60 złotych w mojej okolicy mnóstwo. Wybrałam jedno, jakaś pani sprzedawała. Nie miała podanego telefonu, więc wymiana wiadomości. Pytam kiedy i czy można podjechać (w sensie, czy ma czas danego dnia, bo jak nie, to wiadomo - bez sensu sobie nawzajem czas tracić). Jej pasuje żeby podjechać podjechać pod wieczór. Nie ma sprawy. Gdzie i na którą? Adres bloku podała. Po czym po namyśle, że ona nie wie jak się wieczór ułoży i czy będzie miała czas zejść na dół. Yyy, oki... No w ostateczności wyśle męża, może będzie mu się chciało zejść. Podziękowałam od razu za rozmowę i stwierdziłam, że nie wyślę swojego męża żeby czekał pod czyimś blokiem, jeżeli się okaże, że jednak nikomu nie będzie pasowało zejść do niego. Szczególnie, że coś nie chciała podać telefonu i nawet by nie wiedział do kogo dzwonić.

Ostatecznie trafiłam na konkretnego faceta - gdzie, kiedy, potwierdzenie za ile (cena była do negocjacji, ale się nie targowałam, bo i tak nie była wysoka). I jakoś tak do facetów mam większe szczęście jeżeli chodzi o konkretność.
Stary 2023-01-09, 18:39   #2458
Lumimi
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89461542]Zgadzam się, ale świat nie jest czarno-biały.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Moim zdaniem niektóre koty po prostu nie da się "przerobic" tylko na domowe. Niektóre koty które są nauczone bo np urodziły się na zewnątrz po prostu mają mocny instynkt żeby po tym zewnątrz chodzić i można z nimi dostać pitolca. Mam w rodzinie przypadek kota który został znaleziony na zewnątrz może jak miał 6-8 tyg. Od tego pory nie wypuszczany z wyjątkiem tego co sam na wiał. Tylko patrzy żeby wyjść. Ledwie drzwi z mieszkania usłyszy już leci, że może się uda, nie domknięte drzwi balkonowe i już na barierkach. Wciąż ma tak że potrafi miauczeć i drapać w drzwi. Okna musza być zabezpieczone bo też próbował.
Drugi kot w rodzinie to samo. Najchętniej by cały dzień na zewnątrz i poluje na jakieś owady czy myszy. Wpuszczony do domu fajnie ale tak na noc bo w dzień są fajniejsze miejsca. Po prostu zachowywał się jak podmiot szatański jak go nie wypuścisz.
Sama mam tak jakby kota bo przychodzi do nas jeden tak średnio co dwa dni. Posiedzi godzinkę, zje i już chce spadać. Mam znajomego który twierdził że każdego da się oduczyć bo on oduczył. Tylko potem szukał kota jak mu niepostrzeżenie z balkonu zwiał

Sama jakbym chciała mieć swojego kota to bym po prostu chciała wziąć takiego co nie wie jak to chodzić po zewnątrz żeby go nie ciągnęło.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-09, 18:49   #2459
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VI4 Pokaż wiadomość
Dać mu zajęcie, żeby mu się nie nudziło. Kot niestety w dużej części przypadków nie zajmuje się sam sobą. Moja mama ma dwa koty - a i tak musi się z nimi wybawić, wytulić, bo inaczej za nią łażą i marudzą.
To jest kot którego średnio kręcą zabawki i zabawa. Żeby go głaskać i miziać to tak, ale nie jak chce wyjść. Wtedy to co najwyżej on może pogłaskać pazurkami. No jak chce wyjść to nic innego go nie intreresuje.

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Heh, wielu kupujących na OLX itp. to... szkoda gadać do tego stopnia, że wolę coś dać pod śmietnik, niż się w to bawić. Natomiast w drugą stronę znajdzie się i sporo niepoważnych sprzedających (wiadomo, życie).

Ostatnio usiłowałam kupić karuzelę na łóżeczko. Nie szukałam wcale za darmo, czy najtaniej, bo zależało mi żeby stan był dobry. Ogłoszeń oscylujących w granicacj 50-60 złotych w mojej okolicy mnóstwo. Wybrałam jedno, jakaś pani sprzedawała. Nie miała podanego telefonu, więc wymiana wiadomości. Pytam kiedy i czy można podjechać (w sensie, czy ma czas danego dnia, bo jak nie, to wiadomo - bez sensu sobie nawzajem czas tracić). Jej pasuje żeby podjechać podjechać pod wieczór. Nie ma sprawy. Gdzie i na którą? Adres bloku podała. Po czym po namyśle, że ona nie wie jak się wieczór ułoży i czy będzie miała czas zejść na dół. Yyy, oki... No w ostateczności wyśle męża, może będzie mu się chciało zejść. Podziękowałam od razu za rozmowę i stwierdziłam, że nie wyślę swojego męża żeby czekał pod czyimś blokiem, jeżeli się okaże, że jednak nikomu nie będzie pasowało zejść do niego. Szczególnie, że coś nie chciała podać telefonu i nawet by nie wiedział do kogo dzwonić.

Ostatecznie trafiłam na konkretnego faceta - gdzie, kiedy, potwierdzenie za ile (cena była do negocjacji, ale się nie targowałam, bo i tak nie była wysoka). I jakoś tak do facetów mam większe szczęście jeżeli chodzi o konkretność.
Mnie zawsze zastanawia skąd się tacy ludzie biorą. Przecież to trzeba być ostro odklejonym żeby takie rzeczy pisać. Ja rozumie napisać, że dam znać, bo nie wiem czy w domu będę, ale pisać, że nie będę miała czasu zejść przed blok? No mi by było wstyd takie rzeczy pisać, bo jakby jednak transakcja doszła do skutku, to przecież kupujący by pomyślał, że debil jestem.
Stary 2023-01-09, 18:53   #2460
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Moim zdaniem niektóre koty po prostu nie da się "przerobic" tylko na domowe. Niektóre koty które są nauczone bo np urodziły się na zewnątrz po prostu mają mocny instynkt żeby po tym zewnątrz chodzić i można z nimi dostać pitolca. Mam w rodzinie przypadek kota który został znaleziony na zewnątrz może jak miał 6-8 tyg. Od tego pory nie wypuszczany z wyjątkiem tego co sam na wiał. Tylko patrzy żeby wyjść. Ledwie drzwi z mieszkania usłyszy już leci, że może się uda, nie domknięte drzwi balkonowe i już na barierkach. Wciąż ma tak że potrafi miauczeć i drapać w drzwi. Okna musza być zabezpieczone bo też próbował.
Drugi kot w rodzinie to samo. Najchętniej by cały dzień na zewnątrz i poluje na jakieś owady czy myszy. Wpuszczony do domu fajnie ale tak na noc bo w dzień są fajniejsze miejsca. Po prostu zachowywał się jak podmiot szatański jak go nie wypuścisz.
Sama mam tak jakby kota bo przychodzi do nas jeden tak średnio co dwa dni. Posiedzi godzinkę, zje i już chce spadać. Mam znajomego który twierdził że każdego da się oduczyć bo on oduczył. Tylko potem szukał kota jak mu niepostrzeżenie z balkonu zwiał

Sama jakbym chciała mieć swojego kota to bym po prostu chciała wziąć takiego co nie wie jak to chodzić po zewnątrz żeby go nie ciągnęło.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wszystko zależy od charakteru kota i pewnie jakiś traum. Mój żył od urodzenia na dworze, przez jakis rok, a teraz jest 100 procent domowym kotem. Świata zewnętrznego się boi i nigdzie nie wyjdzie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości