![]() |
#2461 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
Czytalam caly watek, od dechy do dechy. I dlatego zadziwia mnie to, co tu widze. Bo ja takiej Polski nie znam !!! Ani nikt z mojego otoczenia (no prawie nikt). A znalezienie pracy to fakt, w duzej mierze fart. Dlatego ja nigdy nie bede mowic, ze mam bog wie jakie umiejetnosci, tylko zyciowego farta!!!! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 | |
Zakorzenienie
|
tak, ja robilam dla papierka, a nie po to, by sie czegos nauczyc. Ucze sie tego, co mnie interesuje, a studiuje sie dla rozwoju ogolnego, a nie tylko do zdobywania wiedzy.
Jednak myśle, że jesteś w mniejszości, ale w sumie ok. Nie wiem czy zwróciłaś uwagę, ale przecież pisałam, że studiuje się dla rozwoju ogólnego. Tak, prace dostalam pare dni temu, co nie wyklucza bycia na stanowisku kierowniczym wczesniej ![]() Jaka nadinterpretacja:confused : ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się, że nie każdy moze sobie pozwolić na bezpłatne praktyki czy staże w trakcie studiów, że niektórzy są zmuszeni do obojętnie jakiej pracy, byle tylko mieć na życie. Niestety, studiowanie kosztuje bo to rodzaj inwestycji w siebie. I kto tylko ma możliwość (wsparcie rodziców, możliwość usamodzielnienie itp.) powinien z tego korzystać. Są też kredyty studenckie, chociaż nie orientuję się, na ile one są pomocne i czy można chociaż połowę wydatków z nich opłacić (nie zdziwiłabym się, gdyby nie można było). No a jeśli ktoś jest zdany tylko na siebie, to podziwiam, jeśli zdecyduje się zacząć studia, a popołudniami/ weekendami dorabiać byle gdzie, byle by tylko zarobić na te studia (i nie mówię o zaocznych, bo studiowanie dziennie też kosztuje, zresztą w ogóle życie kosztuje). Każdy niech wykorzystuje jak najlepiej to, co mu los daje.
A jeśli chodzi o średnią, to jeśli ktoś ma świetne wyniki, to czemu ma się tym nie pochwalić w CV? W końcu powinniśmy się pokazać z jak najlepszej strony. Pracodawcy może zaimponować inteligencja, pracowitość i dobre przygotowanie merytoryczne do pracy. Poza tym za dobrą średnią jest stypendium, więc można to potraktować jako rodzaj "zarobku". Sama czasem żałuję, że się bardziej nie staram i nie mam lepszych ocen. Nie dość, że jakiś pieniążek by wpadł, to jeszcze wiedza by się przydała (i u mnie na pewno przełożyłaby się na zarobki, bo studiuję filologię i im większa moja wiedza, tym więcej potrafię zrobić, tzn. robić lepsze tłumaczenia albo uczyć na wyższym poziomie). Czasem mam ochotę kopnąć się w tyłek, bo uważam, że mogłabym się więcej uczyć, no ale coś za coś. ![]() I jeszcze jedno. Kończę teraz studia licencjackie i zamierzam kontynuować mój kierunek na magisterskich uzupełniających. Zastanawiam się poważnie nad tym, czy by nie spróbować jednocześnie dostać się na anglistykę (też dziennie), czyli ciągnąć dwa kierunki. Czuję, że moje studia (też filologia, ale dwa języki i z dużym naciskiem na tłumaczenie) nie rozwijają mnie tak, jakby mogły, a oferta anglistyki jest dosyć bogata (samemu można wybierać część kursów). Poza tym, na moich studiach nie mam prawie w ogóle literatury, kultury, historii itp. W sumie jak mam być tłumaczem, to mogę się obejść bez takich przedmiotów, ale ostatnio odkryłam pewien niedosyt. Zresztą podszlifowałabym język. Problem polega na tym, że praca przy dwóch kierunkach u mnie by odpadała (miałabym spore różnice programowe na anglistyce, poza tym, nie chciałabym czegoś zawalić). Więc po skończeniu studiów od razu musiałabym z marszu znaleźć pracę. A zawsze wyobrażałam sobie, że pracować tak na poważnie zacznę jeszcze na studiach (mam na myśli pracę jako tłumacz). A tak musiałabym skończyć studia i dopiero wtedy znaleźć pracę (chociaż pewnie zaczęłabym szukać jeszcze przed skończeniem studiów). A w tym zawodzie cięzko bez doświadczenia, bo biura wolą zaufanych tłumaczy. Oczywiście, będę miała skończone ponad 700 godzin stażu (który robię teraz), ale mimo wszystko, to mało. Edytowane przez Tuppence_ Czas edycji: 2010-02-01 o 22:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 |
Zadomowienie
|
ja czytam pewne wypowiedzi to mnie krew zalewa. Ja studiowałam dziennie i pracowałam na etat, ba, nawet robiła więcej niż do mnie należało. Pracowałam w zawodzie.
I co? jajco... po licencjacie zaraz minie rok jak jestem bez pracy pomimo ze mam jak na swój wiek fajne doświadczenie. Śmieszne jest to że ostatnio gadałam z koleżanką, okazało się że wysłałyśmy cv w to samo miejsce... ona imprezy, obijanie się, zero jakiegokolwiek doświadczenia, do niej zadzwonili, do mnie nie... możecie sobie wyobrazić jak się poczułam. Kilka moich koleżanek właśnie po licencjacie znalazło pracę na etat w różnych miejscach i nie mam pojęcia jakim cudem? tzn jakim cudem akurat tam?! domniemam że po znajomości bo żadna z nich doświadczenia nie miała, nic, zero, nawet dorywcza praca w wakacje... jak mi ktoś powie że za mało się starałam cisnąc dzienne i pracę, harując od 8 do 18 i do tego pisanie pracy ( akurat na 3 roku) plus prowadzenie domu, praktyki i wolontariat to cisnę czymś o ścianę.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 |
Raczkowanie
|
--> Madelaine
No to chyba masz pecha. A co studiowałaś i czemu nie mogłaś zostać na tamtym stanowisku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 |
Zadomowienie
|
Pedagogikę, nie mogłam zostać na poprzednim stanowisku bo zwolniono mnie gdy przestałam być studentką
![]() Edytowane przez Madelaine87 Czas edycji: 2010-02-03 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z nadinterpretacja chodzi o to, ze pewnie pomyslalas, ze malolata ledwo kilka dni ma stanowisko kierownicze i sie chwali. Kilkanascie postow temu, pewnie w innym watku narzekalam, ze jestem reg. kier. (bylam), wiec to nie tak, ze ledwo wepchalam sie na stanowisko i sie obnosze. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2468 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ogólnie mogę napisać od siebie, że mi się smutno czyta ten wątek. Przeraża mnie sytuacja w tym kraju. Tak więc rząd powinien sobie wsadzić wzrost gospodarczy (którym tak się nota bene chwali na prawo i na lewo) w dupę, bo jak widać nie przekłada się to na spadek bezrobocia. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2010-02-01 o 23:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
większość ludzi idzie na studia, bo tak wypada i studiuje cokolwiek, byle studiować. i potem mieć papierek z zarządzania i marketingu z wyższej szkoły tego i owego. i tak naprawdę cały materiał ze studiów możnaby przerobić w 2 lata.
![]() |
![]() |
#2471 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki! Ja dzisiaj pierwszy dzień w pracy (recepcja w hotelu)- trochę się boję bo w końcu nigdy tego nie robiłam ale na szczęscie nie ma żadnego gościa więc będę się nudzić całe 1 godz! Dopiero koło 19 ma ktoś przyjechać. Jak pisałam- na razie się nie podniecam tą pracą ale przynajmniej nie siedzę w domu i zawsze jakieś grosze zarobię. Pozdrawiam. Acha- pracę znalazłam z ogłoszenia w lokalnej gazecie, bez znajomości i bez żadnego wykształcenia/ doświadczenia kierunkowego. Cóż, że pracują ze mną dziewczyny z duuuużo niższym wykształceniem, ale trzeba schwać dumę (dyplom) do kieszeni i przeczekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, ale z takim myśleniem to ciężko Ci będzie. Co to w ogóle za określenie "prywaciarstwo"? Jasne, że dla wielu najlepiej zaczepić się w urzędzie państwowym, niewiele robić, parzyć kawkę i plotkować do emerytury, ale czasy się zmieniły i niewielu będzie dane takie "szczęście". Chyba dobrze, że rozwija się prywatna inicjatywa, a nie tylko same państwowe firmy. Przedsiębiorstwa państwowe często były zwyczajnie nierentowne, źle zarządzane, bo wiadomo, że inaczej dba się o swoje, a inaczej o "niczyje". Twój tok myślenia nie przystaje do XXI wieku. I śmieszy mnie także chwalenie się średnią na dyplomie. Naprawdę, widzę, jak ludzie kują całymi dniami, odbębnią jakieś byle jakie praktyki, na których się tylko kserowania nauczą, a potem liczą nie wiadomo na co. Normalnego pracodawcy oceny nie będą interesować i będzie miał gdzieś, czy na III roku z egzaminy było 3+ czy 5, bo to zwykle o niczym nie świadczy: a może o nadmiarze wolnego czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam nadzieję, że jak skończę studia, to będzie lepiej, a nie gorzej... Moja dyspozycyjność jest w tej chwili prawie zerowa, a to V rok.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno dobrze na tym wyjdziesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Nie ma co się spierać bo niektórzy robią mgr dla papierów a niektórzy bo mają potrzebę. Co nie znaczy, że Ci pierwsi są gorsi i na odwrót. Różni ludzie, różne potrzeby ![]() Umówmy się, że teraz wykształcenie wyższe to nie jest prestiż jak kiedyś - dobro powszechne, może mieć większość. Dlatego te przepychanki moim zdaniem są zbędne. ![]()
![]() Edytowane przez Puntodivista Czas edycji: 2010-02-02 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Apropo pracy wkurza mnie postawa osób, które pracują przynajmniej jeden rok w jednej powiedzmy firmie. Twierdzą, ze maja później większe szanse(bo lepiej to wygląda w CV) na znalezienie pracy niż osoby, które pracowały np. 3 miesiące na umowę zlecenie w jednej firmie a potem np. 5 miechów w drugiej firmie. To co oni są gorsi?
![]() |
![]() |
#2478 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem info o średniej jest bardzo ważne. Oceny świadczą o podejściu do nauki(wiadomo, ze też zależy od kierunku). Jeśli ktoś ma ok 5. to znaczy że się uczył, że był systematyczny, że mu zależało
znam przypadek osoby która chodziła na wszystkie możliwe terminy poprawkowe, komisy itd, a jak już skończyła studia to średnia z całości wyszła jakies 2,1 ![]() Jeśli miałabym wybierać to osoba ze średnią poniżej3 nie miałaby szansy na prace, bo skoncznie studiów to nie jest wielki wyczyn, a taka średnia świadczy tylko o lenistwie, niedbalstwie albo defekcie w rozwoju mam nadzieję, ze nikogo nie uraziłam wiem, ze teraz liczy się doswiadczenie a nie oceny, ale po ocenach nie tylko można wywnioskować jaką ktoś miał wiedzę...ale głównie jakie ma podejście to nauki, a tym bardziej do pracy
![]() |
#2479 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeszcze co do średniej, myślę, że lepiej podać jak nie ma się innych atutów. Ktoś ma doświadczenie a dziadową średnią, to wiadomo że poda doświadczenie, bo w takim wypadku tylko ono wystarczy, ale jak komuś z jakiegokolwiek powodu nie udało się zdobyć doświadczenia, to niech zwiększy chociaż swoje szanse średnią. A i jeszcze co do tego, że nikt nie miał pytania o średnią na rozmowie - ja go nie miałam na rozmowie, a było to pytanie w mailu - jedyne pytanie ![]()
TU Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane przez ratta Czas edycji: 2010-02-02 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
Koleżanka widzę mnie doskonale rozumie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tylko wstyd przynoszę, bo takich mega wymagających mam rodziców ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 |
Zadomowienie
|
Ale się wymiana zdań rozwinęła
![]() Trochę nie rozumiem takiego podejścia , że średnia nie jest ważna , że nie trzeba się uczyć na studiach bo samemu można się więcej nauczyć . Generalnie może jako taka średnia nie jest ważna ale jeżeli ktoś sumiennie przygotowuje się do egzaminów i zaliczeń to w głowie zostaje mu więcej niż komuś kto chce zaliczyć byle na 3 i do przodu. Zgadzam się z Marbella85 , że 5.0 na dyplomie to powód do dumy . Czasami żeby załapać się na praktyki też trzeba miec wysoką średnią , więc nie jest ona az tak bardzo bez znaczenia . No ale też trzeba znaleźć w tym wszystkim złoty środek . Nie można bezgranicznie oddawać się samej nauce rezygnując z życia prywatnego czy ze zdobywania doświadczenia . Zgadzam się również z tym , że nie na każdych studiach da się w ciągu roku znaleźć pracę - tym bardziej na pełen etat . I nie każdy może sobie pozwolić na bezpłatne praktyki . Cięzko jest komuś znaleźć pracę w zawodzie , bez praktyk , bez jakiegokolwiek doświadczenia . Często też niektórym brakuje podstwowychumiejętności jak np znajomość języka obcego . Ale może warto np znalezc jakąs pracę w wakacje czy nawet wyjechac i zarobić więcej , żeby moc sobie pozwolić na praktyki a utrzymac się z zarobionych , wakacyjnych pieniązków? Jest troche opcji , więc nie do końca jest az tak beznadziejnie ![]() Co do stanowiska kierowniczego , to nie sądze , żeby student swiezo po studiach mial szanse na stanowisko kierownicze . Wybaczcie ale stanowisko kierownicze w sklepie to co innego niz stanowisko kierownicze w jakiejś firmie . Nie wymaga się od kierownika sklepu aż takich umiejętności . Moja koleżanka po 4 miesiącach pracy zostala kierownikiem sklepu , bez wyzszego . Uważam , że cięzko jest tak uogólniać . każdy kierunek jest inny , bardziej lub mniej wymagający . Każda praca i ścieżka kariery jest inna . Tak samo każda osoba jest inna , jedna potrzebuje więcej czasu na naukę inna mniej . Ale uważam , że odrobina samozaparcia i zawsze można coś wykombinować . Jest mnostwo staży i praktyk . A jesli nie ma takich możliwości w waszym miescie to naprawde trzeba pomysleć o przeprowadzce. Nie widzę sensu tkwienia w jednym miejscu bez szans na rozwój. No chyba , że kogoś zadowala byle jaka praca .
![]() |
![]() |
#2482 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2483 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 | ||
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem studia nie polegają na tym żeby zakuć i dostać 5. Przecież nie można być mistrzem ze wszystkich zagadnień z programu studiów. Ci co teraz kwitną skupili się na swojej dziedzinie, poznawali, szlifowali, wgłębiali się. Zdobywali wiedzę i nie tylko ze studiów. Ktoś tutaj powiedział, że uczy się nie tylko z książek i miał rację wg mnie. Nie tracili czasu na zakuwanie rzeczy, które ich nie kręciły tylko wykorzystywali ten czas inaczej. Teraz z trochę niższą średnią się realizują bo mają niesamowitą wiedzę, doświadczenie i takie tam. Jak ktoś chce zakuwać to niech zakuwa, co mi do tego. I średnie na CV pokazywać również. Ale na rozmowie trzeba sprzedać siebie samego, osobę błyskotliwą, z polotem, inteligencją i średnia tutaj nie ma nic do rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2485 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2486 |
Zakorzenienie
|
To do mnie?? Czytaj uważniej, bo ja w swojej wypowiedzi nie użyłam nawet słowa kapitalizm, ani nie narzekałam na brak państwowych firm.
Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2010-02-02 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, nicki mi się pomyliły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2489 | |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko mam problem kiedy ktoś zaczyna mnie pytać o "dziury" w CV, brak ciągłości. Nigdy nie wiem co powiedzieć, zazwyczaj mówię że pracowałam dorywczo ale wiem też że pracodawcy boją się że np. ciężko chorowałam itp.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-02-02 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.