|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co upiekłyście na niedzielę ;)))
Cytat:
![]() wyszedł idealnie, tylko musiałam dodać nieco więcej śmietany niż w przepisie z powodu trudności z zagnieceniem kruchego ciasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zadomowienie
|
u mnie tort wiśniowy - podwójnie czekoladowy
![]()
#2463 |
Rozeznanie
|
Kahlua to przepyszny likier kawowy
![]() Oj zjadłabym takie bułeczki ![]() Edytowane przez Asiczkaa Czas edycji: 2011-08-20 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2464 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na zbliżający się weekend polecam naszym internautom przysmak równie oryginalny i ciekawy co pyszny…placek może na pierwszy rzut oka wydaje się trudny w wykonaniu jednak nie powinien sprawić większych trudności, a na pewno wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Sprawmy sobie w najbliższym czasie słodką przyjemność… Rajska rolada Siostry Anastazji Upiec 2 biszkopty orzechowe. Składniki na 1 biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki cukru kryształu, 1 łyżka mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na formę i piec w temp. 180 stopni Celsjusza około 30 minut. Zamiast dwóch biszkoptów można dać podwójną porcję składników, upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwie części. Rolada z jabłkami Składniki: 4 jajka, ½ szklanki cukru kryształu, ¾ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 5 średnich jabłek. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem i rozłożyć utarte jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka ciągle ubijając. Na koniec dać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożone jabłka i piec w dość ciepłym piekarniku, aż wierzch ciasta przybierze złoty kolor. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: ½ litra mleka, 2 żółtka, 5 łyżek cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 ½ kostki masła lub margaryny, 30 dag galaretki w cukrze. Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć pałką lub mikserem, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Polewa: 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao. Składniki włożyć do jednego naczynia. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować i polać placek. Przełożyć ciasto: Biszkopt orzechowy Połowa masy Rozłożyć pokrojoną w plastry roladę Druga część masy Biszkopt orzechowy Polewa. zycze smacznego
![]() |
#2465 |
Wtajemniczenie
|
przypadkiem wygrzebałam przepis z 2005 roku szybkie ciasto z jabłkami ,pięknie pachnie jeszcze gorące.Przepis od Boniulki
Edytowane przez sante Czas edycji: 2011-08-21 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Raczkowanie
|
sernik z brzoskwiniami
|
![]() ![]() |
![]() |
#2467 |
Zakorzenienie
|
rafaello z białą czekoladą.
![]() |
#2468 |
La Moderatoiure
|
Szarlotka na kruchym cieście z pianką truskawkową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
Zakorzenienie
|
Wyszły twadre
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2470 |
Zadomowienie
|
tort sachera
#2471 |
Zakorzenienie
|
do śniadaniowej kawy- francuskie ciasteczka z brzoskwinią-2 min roboty, 10 minut pieczenia
ciasto francuskie 6 połówek brzoskwiń 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka miodu cynamon cukier kryształ rozłożyć ciasto, połówkę posmarować roztopionym masłem wymieszanym z miodem i posypać obficie cynamonem złożyć na pół połówki brzoskwiń ( ja użyłam puszkowanych) troszkę "skrócić", ucięłąm o jakieś 1/4 ułożyć brzoskwinie wypułym do góry podypać cukrem i pokroić na równe kwadraty- mi wyszło 6 na 10 minut do piekarnika najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
#2472 |
Zadomowienie
|
dziś będę robić kruche ciasto z brzoskwiniami i śliwkami pod duuuuuużą bezą
![]() edit: zrobiłam i przy okazji sypnęłam cynamonu i pieprzu do owoców - pycha
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-08-26 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2473 |
Zakorzenienie
|
Upiekłam tartę ze śliwkami
|
![]() ![]() |
![]() |
#2474 |
Rozeznanie
|
Nie są pieczone, ale jestem z nich bardzo dumna
![]() http://yummyandtasty.tumblr.com/post/9419491451/knedle-ze-sliwkami |
![]() ![]() |
![]() |
#2475 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj też ją upiekłam, dzięki za przepis
![]() Fajnego masz bloga, będę zaglądac ![]()
#2477 |
Zakorzenienie
|
rogaliki z nutellą
![]() P9120066.jpg Edytowane przez szakal165 Czas edycji: 2011-09-01 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2478 |
Zakorzenienie
|
A ja chleb upiekłam
![]() Przepis prosty jak budowa cepa... podobnie wykonanie, a chlebek pyszny i chrupiący ![]() Przepis dostałam od teściowej, a ona od koleżanki, więc pochodzenia niewiadomego ![]() Chleb mieszany łyżką Składniki: - 5 dkg drożdży, - 0,5 kg mąki pszennej (użyłam tortowej), - szklanka kefiru, - szklanka wody z mlekiem albo mleka; - 2/3 szklanki otrębów pszennych - 2 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki łuskanego słonecznika, - łyżeczka cukru (do drożdży) - łyżeczka soli (albo więcej - do smaku) Wykonanie: 1. Mleko (ew. mleko z wodą) podgrzać do temp. ok 30 stopni, wsypać łyżeczkę cukru i dodać drożdże - zaczną szybko rosnąć, więc uważać, żeby nie "uciekły". 2. Do dużej miski (byle nie metalowej) wsypać mąkę, wlać kefir, dodać podrośnięte drożdże i mieszkając dodawać kolejne składniki. Mieszać łyżką - najlepiej drewnianą - aż do połączenia składników. 3. Odstawić w ciepłe miejsce - niech rośnie ![]() ![]() 4. Po trzecim mieszaniu, podrośnięty chleb włożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (albo wysmarowanej olejem i posypanej otrębami, ale komu by się chciało w to bawić ![]() 5. Piec godzinę (ja chwilkę dłużej, bo mi piekarnik nie dogrzewa) w temp. 180 stopni. 6. Wyjąć, wystudzić, wyjadać ![]() Do chleba można różne ziarenka dosypywać, podobno świetny jest z ziołami - w planach mam upieczenie z suszonym oregano ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dlaczego nie w metalowej misce się miesza? Pytam, bo mam taką dużą metalową właśnie do tego typu rzeczy.. I drugie pytanie: czy można zrobic z podwójnej porcji i upiec 2 chleby? To nie przeszkodzi w rośnięciu itp.?
![]() Edytowane przez *Catherrine* Czas edycji: 2011-08-29 o 23:45 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2480 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja swój podobny chleb piekę właśnie z 1 kg mąki i mam ciasto na 2 formy keksowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2481 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak mi teściowa powiedziała - miska i łyżka nie powinny być metalowe - i tego się trzymam ![]() Ale to widzisz może być tak jak z przykrywaniem ciasta drożdżowego - Babcia mi zawsze mówiła, że ciasto drożdżowe jak rośnie i potem jak się piecze "nie lubi być podglądane" i ona zawsze przykrywa miskę ściereczkę i wiesza potem ściereczkę na drzwiczkach piekarnika coby nie patrzeć na ciacho ![]() ![]() Podwójna porcja nie przeszkadza, tylko uważaj, żeby Ci z michy nie uciekło ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już się nie mogę doczekać kiedy upiekę ![]()
![]() |
#2483 |
Wtajemniczenie
|
u mnie na ta niedziele był typowy sernik, beatka siostry anastazji i mazurek orzechowy
![]()
#2484 |
now or never
|
u mnie coś takiego
Dwukolorowa cytrynowo-kakaowa babka piaskowa i ja lubię i domownicy też ![]()
#2485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() PS. Dodałam pół na pół z otrębami pszennymi otrąb owsianych. Wszystko robiłam w misce metalowej ale emaliowanej, mieszałam drewnianą miską. Rośnięcie po ostatnim mieszaniu było dłuższe, ok. 40 min.
![]() |
#2487 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.bebiko.pl/home/konkurs/12...a/zdjecie/2021 Wejdź i zagłosuj codziennie!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2488 |
Wtajemniczenie
|
u mnie dziś szarlotka
#2489 |
Zakorzenienie
|
bułeczki drozdżowe z wiśniami, domową konfiturą
#2490 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chlebek lepszy niż z piekarni ![]() 1 kg mąki typ 650(mam wypróbowaną mąkę z lidla) paczka drożdży 10 dkg 10 dkg otrąb pszennych, żytnich, owsianych, można dodać też trochę granulowanych ze śliwką lub żurawiną, ale wówczas chleb wychodzi trochę słodszy (zwykle mieszam kilka rodzajów otrąb) 10 dkg słonecznika łuskanego lub 10 dkg sezamu (można dać mniej słonecznika i dosypać sezamu) 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka kopiata soli 3 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody Najlepiej najpierw zagotować wodę żeby zdążyła przestygnąć. Na suchej patelni uprażyć słonecznik (sam lub z sezamem) – ma się trochę przyrumienić. Zostawić do przestygnięcia. Do dużego garnka a najlepiej plastikowej miski włożyć drożdże, pokruszyć je i zagnieść z 2 łyżkami cukru. Po chwili się rozpuszczą. W tym czasie w innym naczyniu wymieszać mąkę, sól, otręby i przestudzony słonecznik. Dodać to wszystko do rozpuszczonych drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Zalać wszystko 3,5 szklankami lekko ciepłej wody i znowu wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po ok. 0,5 godz. powinno podwoić objętość – wtedy dosłownie raz zamieszać ciasto „do góry nogami” łyżką drewnianą i znowu zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką. W tym czasie przygotować 2 formy keksówki lub cwibakówki – wysmarować je masłem i posypać bułką tartą. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do foremek i niech znowu wyrośnie. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch chlebów zwykłą zimną wodą (wystarczy przejechać kilka razy dłonią). Bochenki można też posypać np. siemieniem lnianym. Wstawić obie formy do piekarnika nagrzanego do 200ºC (zależy jak mocno piec grzeje; ja daję na drugi od dołu poziom i włączam grzanie górną i dolną grzałką). Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę na 180ºC i piec jeszcze ok. 35 minut. W sumie wychodzi godzina ale najlepiej sprawdzić po 55 minutach, żeby chleby za bardzo się nie spiekły, bo wtedy skórka jest twarda i chleb szybciej wysycha. Przestudzić trochę przy otwartym piekarniku a potem wyciągnąć. Wyłożyć chleby z form i zostawić do ostygnięcia. Chleb najsmaczniejszy jest oczywiście świeży, no i trzeba pamiętać, żeby przechowywać go w zawiązanej siateczce lub pojemniku bo przykryty tylko ściereczką szybko wysychał. Nadaje się też do zamrożenia. Smacznego! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.