Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-21, 20:48   #2461
warrior_mortal
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez warrior_mortal Pokaż wiadomość
Uu pt."źleeee mi!"

śń: owsianka z 5 łych płatków na szkl. mleka sojowego, z garścią orzechów laskowych + herbata zielona

IIśń: jabłko + grahamka (niby) 80g. z jakimś miksełkiem, szynką drobiową i ogórkiem

IIIśń: kromka razowca z masłem orzechowym + wieśniak z ananasem (ten kupny)

ob: ziemniaki, pulpet z piersi kurczaka z pieczarkami w sosie koperkowym, surówka z marchwii i chrzanu + herbata zielona

kol: 2 kromki razowca z miksełkiem- 1 z camembertem i papryką; 2 z szynką drobiową i pomidorkiem + herbata zielona

...może ktoś oceni hm?...
up?
Stary 2010-01-21, 20:49   #2462
Magdalena0603
Rozeznanie

Utrzymanie
  • jajecznica z 4 jaj + cebulka+ szczypiorek, grahamka z poledwicą i ogórkiem zielonym
  • parówka na ciepło z keczupem,banan,kromka razowca z masłem czosnkowym
  • jabłko + jogurt malinowy + mieszanka studencka(2-3 garście)
  • jajko niespodzianka,piwko
  • zapiekane duże pyszne pieczarki-zapiekane z mięskiem mielonym,serem,paprykami w 3 kolorach,do tego panga pieczona w ziołach,kawałek bagietki czosnkowej
  • spora micha fasolowej bez mięsa
  • puszka tuńczyka w oleju wymieszana z wieśniakiem(150g),wkrojon y pomidor,czosnek,2 ogórki konserwowe,do tego 3-4 plastry szynki chudej

aha.i kawałek sernika u babci (babcia Agnieszka,więc podwójne święto)

p.s..ocenicie???
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:02   #2463
mpati86
Zadomowienie

podbijam, bo znikło na poprzedniej stronie,a nie chce byc pominięta
U

Ś:zupka mleczna z kluseczką;muffinka własnej roboty- full wypas ze wszystkim-kaloryczna i pycha;mała filiżanka kawy z mlekiem
II:mała bułeczka sojowa(2x z masłem,serem i kiełbaską);pół żółtej papryki;ogórek konserwowy;kawa inka z mlekiem
O:ziemniaki ze szczypiorkiem,groszek z marchewką,listki sałaty,klops smażony na oliwce
P:twarożek z łyżką masła orzechowego;kiwi;kawa z mlekiem
K:mała bułeczka sojowa(2x z masłem, szynką, serem);pomidor; ogórek konserwowy; listki sałaty
i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:18   #2464
Twisted94
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez twinsy21 Pokaż wiadomość
hehe, nie, nie nie przejmujemy sie bo my tam wiemy swoje, chodzilo tylko o fakt, ze ta sytuacja byla dla nas taka krępująca i żenująca;]
Gdyby byla taka mozliwosc-z pewnoscia bysmy wyslaly;D
Ale zapraszamy do Kraka
no tak. teraz sie wyjasnilo, czemu byly takie dobrerzeczywiscie tam sa smaczne chocaz w "stolyycy" tez sie znajda smaczne

ocenicie moje??? jest na poprzedniej stronie

Świeżynka
Twisted94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:26   #2465
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Twisted94 Pokaż wiadomość
jaaa pie***le..... (sorry,nie wytrzymalam)
to dobrze,w sumie. tylko oby bylo to juz JUTRO

to teraz ja ze swoim UU
Isn(7.00) : 2 kromki razowca z margaryna i:
-almette z 2 pl pomidora
-powidlami z czarnej porzeczki
herbata czarna z cytryna i aronia
śniadanie bardzo łądne, tylko owoca nam brakuje i jakiegos białka, np. twarogu ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i jogurtem? [oo. juz wiemy co zjemy jutro;D;p]
IIsn(11.00) : kanapka z razowca na pol z margaryna, serkiem topionym i plastrem pomidora
III sn(12.30) : to samo co wczesniej
(13.40) : princessa kokosowa
OK Tylko do princessy wypilybysmy jakis sok, albo jogurt
obiad (16.00) : zapiekanka (2 ziemniaki,kilka plastrow kielbasy, podsmazana cebulka ipieczarki, a do tego ser zolty i ketchup; no i, ofkors, przyprawy)
uwielbiamy ziemniaczane zapiekanki!. Nasz amother robi tylko z pomidorami, pieczarami, papryką, kukurydzą i serem wege + ziemniaki oczywiscie i przyprawy;D Mmmmmm
deser (16.30) : czarna herbata z lyzeczka miodu i cytryna, 4 kostki bialej czekolady i plaster murzynka z mieszanka keksowa

O! Pięknie Deserek wpadł i murzynek
podw: (17.30) czarna herbata, 3 pierniczki w lukrze, garstka kandyzowanej dzikiej rozy
do tego coś pozywnego raczejby się przydało
np jakis jogurt z platkami i orzechami czy cos
Kandyzowane róże?? Musimy spróbowac.

kolacja (21.00) salatka z kilku lisci salaty lodowej, z ok. 6 kulkami mozarelli i polowa pomidora

tu stanowczo za malo. mogla wskoczyc jakas kroma chlebiszcza i warzyw wiecej

czarna herbata

i jak?? ladnie??

jw Ładnie, ale parę rzeczy bysmy zmienily. Bardzo mało nnkt i do tych posilkow gdzie jest troszkę pustych ;kcal; dojadlybysmy jeszcze cos bardziej pozywnego

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:31   #2466
zielonatara
Przyczajenie

Moje U, slicznie prosze o rzucenie okiem

Sniad: 2 kromki razowca zytniego z duza iloscia awokado i szynka z indyka, do tego 10 pomidorkow trusk., pol papryki i 3 jajka sadzone, soczek jednodniowy jablkowy

IISniad: 2 mandarynki, garsc orzechow wloskich, 2 figi, garsc pestek dyni, kolejny soczek jednodniowy

Obiad: 3 spore panierowane boczniaki (w bulce tartej razowej) do tego warzywa pieczone (pol brokula, cwierc kalafiora, 2 marchewki, czosnek, natka pietruszki), do tego sos tzatziki (ogorek i jogurt grecki)

Kolacja: tatar z lososia (swiezy losos, cebula, sezam, oliwa, lyzka sosu sojowego) 2 kromki zytniego

potem jeszcze wpadla lyzka pasty z migdalow

oceni ktos?
zielonatara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:31   #2467
Asilos Magdalena
Zadomowienie

moja dzisiejsza R:

I: owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, jabłko, cynamon, 2 suszone śliwki, 3 łychy serka homogenizowanego naturalnego.
duża, mocna kawa z mlekiem 1,5%.

II: 2 długaśne śledzie majtasy, tzn. matjasy czy jakoś tak , pomidor, 3 ogórki w occie ze słoika, marchewa.

III: pierś z kurczaka gotowana na parze, 2 cebule podsmażone na teflonie z odrobiną przecieru pomidorowego i pieprzu, 3 łychy kaszy gryczanej.

interwały na skakance 18 min.

IV: 3 placki owsiane: 3 łyżki płatków owsianych, trochę otrębów, 3 białka, 1 żółtko.

V: ok. 100g. twarogu + pół świeżego ogórka.

oceni ktoś

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:49   #2468
kokos1990
Raczkowanie

U/P

I grahamka 60g z maslem, serkiem, wedlina, salata, pomidorem, ogorkiem, papryka kawa z mlekiem i cukrem
II ciastko francuskie z brzoskwinią, herbata zielona
III 2 kromki zytniego z tym co na sniadanie, kubek barszczu czerwonego
IV porcja budyniu toffi z orzechami i innymi bakaliami, kawa z mlekiem i cukrem (mix rozpuszczalnej i inki wiecej inki)
V miseczka zupy jarzynowej z ziemniakami
VI dwie kromki zytniego z tym co wczesniej i kubek zielonej herbaty
kawa z mlekiem i cukrem ( trn sam mix)

Proszę o ocenke
kokos1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:06   #2469
Twisted94
Rozeznanie

Cytat:
jw Ładnie, ale parę rzeczy bysmy zmienily. Bardzo mało nnkt i do tych posilkow gdzie jest troszkę pustych ;kcal; dojadlybysmy jeszcze cos bardziej pozywnego

oooo tak! baaaaaardzo polecam kandyzowane dzikie roze ja mialam robione w brazowym cukrze, mniam! mozna je dostac w sklepach ze zdrowa zywnoscia (przynajmniej ja tam je kupilam)

wiem, ze malo nnkt (chociaz zapomnialam dodac, ze do tej salatki na kolacje wlalam oliwe z oliwek) no i bialko, ale jakos to nadrobie

Świeżynka
Twisted94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:06   #2470
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Twisted94 Pokaż wiadomość
jaaa pie***le..... (sorry,nie wytrzymalam)
tutaj też Ci przypomnę Twisted, o tym, że słownik poprawnej polszczyzny oferuje bogaty wybór ekspresywizmów o zabarwieniu negatywnym, spośród których na pewno znajdziesz odpowiedni, z powodzeniem mogący zastąpić wykropkowany wulgaryzm. ;-))

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:17   #2471
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez warrior_mortal Pokaż wiadomość
Uu pt."źleeee mi!" co jest kochana ? uszy do góry !

śń: owsianka z 5 łych płatków na szkl. mleka sojowego, z garścią orzechów laskowych + herbata zielona a owoc jakiś ?

IIśń: jabłko + grahamka (niby) 80g. z jakimś miksełkiem, szynką drobiową i ogórkiem ładnie, widzę, że masełko się skończyło nie pogardziłabym większą ilością warzyw ;p

IIIśń: kromka razowca z masłem orzechowym + wieśniak z ananasem (ten kupny) okk

ob: ziemniaki, pulpet z piersi kurczaka z pieczarkami w sosie koperkowym, surówka z marchwii i chrzanu + herbata zielona pychota.

kol: 2 kromki razowca z miksełkiem- 1 z camembertem i papryką; 2 z szynką drobiową i pomidorkiem + herbata zielona fajnie

...może ktoś oceni hm?...
podoba mi się generalnie lubię Twoje jadłospisy, są przemyślane, fajnie skomponowane.
czasem tylko mam wrażenie, że brakuje ci troszkę luzu... nie lubisz słodyczy ?

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
U

Ś:zupka mleczna z kluseczką;muffinka własnej roboty- full wypas ze wszystkim-kaloryczna i pycha;mała filiżanka kawy z mlekiem z jaką kluseczką ta zupa ? lane kluski ? dodałabym owoc jakiś - witaminkii !
II:mała bułeczka sojowa(2x z masłem,serem i kiełbaską);pół żółtej papryki;ogórek konserwowy;kawa inka z mlekiem fajnie, ale buła duża powinna być ! toż to śniadanie jeszcze !
O:ziemniaki ze szczypiorkiem,groszek z marchewką,listki sałaty,klops smażony na oliwce jeśli klops duży, to bardzo fajnie i smacznie kocham marchewkę z groszkiem
P:twarożek z łyżką masła orzechowego;kiwi;kawa z mlekiem fajnie, że jest owoc i nnkt
K:mała bułeczka sojowa(2x z masłem, szynką, serem);pomidor; ogórek konserwowy; listki sałaty bardzo ładnie.
i jak?
jw, bardzo ładnie ;*

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

Cytat:
Napisane przez zielonatara Pokaż wiadomość
Moje U, slicznie prosze o rzucenie okiem

Sniad: 2 kromki razowca zytniego z duza iloscia awokado i szynka z indyka, do tego 10 pomidorkow trusk., pol papryki i 3 jajka sadzone, soczek jednodniowy jablkowy aż wstyd, ze nigdy nie jadłam awokado śliczne, syte śniadanko !

IISniad: 2 mandarynki, garsc orzechow wloskich, 2 figi, garsc pestek dyni, kolejny soczek jednodniowy troszkę taki misz-masz... może coś konkretniejszego ? dodaj np te owoce i orzeszki do jogurtu / serka

Obiad: 3 spore panierowane boczniaki (w bulce tartej razowej) do tego warzywa pieczone (pol brokula, cwierc kalafiora, 2 marchewki, czosnek, natka pietruszki), do tego sos tzatziki (ogorek i jogurt grecki) bez żadnych węgli ? ale smacznie ! tzatziki

Kolacja: tatar z lososia (swiezy losos, cebula, sezam, oliwa, lyzka sosu sojowego) 2 kromki zytniego tatara z łososia tez nigdy nie jadłam zawsze w wołowiny... smaczne ? ładna kolacja, choć dodałabym jakieś warzywko jeszcze.

potem jeszcze wpadla lyzka pasty z migdalow

oceni ktos?
fajne, luźne U.
uważałabym może tylko troszkę z tymi tłuszczami, sporo ich masz, bo w każdy posiłku dość solidna ilość... ale jesli utrzymujesz wagę i nie masz problemów żółądkowych, to super !

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-21, 22:26   #2472
Asilos Magdalena
Zadomowienie

to jakaś zmowa, że nikt nie ocenia moich jadłospisów?? wklejam i wklejam, proszę i proszę i nic.
hmmm od jutra będę wklejała coś na wzór Cristiny, może to podziała

Stary 2010-01-21, 22:29   #2473
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
to jakaś zmowa, że nikt nie ocenia moich jadłospisów?? wklejam i wklejam, proszę i proszę i nic.
bo są idealne ;-) no, może poza tą literką, która wciąż nad nimi widnieje, a która już od dawna powinna zamienić się w U.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:29   #2474
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Dzisiejsze Utrzymanie

I. duża grahamka z otrębami (ta 100g) z masłem, pudełeczko 200g serka wiejskiego ze świerzo wkrojonym szczypiorkiem, pół dużej i słodkiej czerwonej papryki, kubek herbatki malinowej z sokiem malinowym

II. ryż brązowy, gularz z kurczaka z cebulką, marchewką, groszkiem i pieczarkami, surówka z czerwonej kapusty, jabłka z oliwą

III.duży banan nadziany garścią posiekanych orzechów włoskich wymieszanych z cynamonem i miodem --> zapieczone w piekarniku

IV. talerzyk sałatki z brokuła, tuńczyka, czerwonej fasoli, cebuli, pomidorków koktailowych, czosnku i oregano z oliwą z oliwek, kroma żytniego pełnoziarnistego (wielka z 70g chyba miała) z masłem, czosnkiem i oregano

i lekka 45 minutowa gimnastyka przy muzyce

oceni ktoś?
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:34   #2475
nuska111
Raczkowanie

R/U
ś:
2 kromki razowego z serkiem topionym papryka, ogórek

2ś:
2 kromki chleba z wędliną sałatą, musztardą, jabłko, marchewka, 4orzech włoskie

ob:
2 gołąbki ( z wczoraj jeszcze zostały ;p ) 3 ziemniaczki, potem 2 manadrynki

pod:
owsianka na wodzie( ;p) 4 łyżki owsianych, szklanka truskawek, 2 łychy muesli, cynamon,

kolacja:
2 duże kromki chleba z makrelą wędzoną, sałatą, papryką
serek wiejski+ 2 łeżeczki dżemu, łyżka otrąb, łyżka muesli
nuska111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:37   #2476
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
dobry pomysl, ja tez tak zrobie
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:43   #2477
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez nuska111 Pokaż wiadomość
R/U
ś:
2 kromki razowego z serkiem topionym papryka, ogórek ujdzie, aczkolwiek nie lepiej było by posmarować te kanapki masłem, posypać szczypiorkiem i zjeść 2 jajka na miękko + warzywka oczywiście

2ś:
2 kromki chleba z wędliną sałatą, musztardą, jabłko, marchewka, 4orzech włoskiejak było masło to ok

ob:
2 gołąbki ( z wczoraj jeszcze zostały ;p ) 3 ziemniaczki, potem 2 manadrynkiok

pod:
owsianka na wodzie( ;p) 4 łyżki owsianych, szklanka truskawek, 2 łychy muesli, cynamon, ee... czemu na wodzie?

kolacja:
2 duże kromki chleba z makrelą wędzoną, sałatą, paprykąjeśli było masło to łądnie
serek wiejski+ 2 łeżeczki dżemu, łyżka otrąb, łyżka muesli
ogólnie ładnie, jeżeli jesz masło oczywiście, ponadto zjadała bym większe sńiadania i więcej warzyw

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
U
Ś:zupka mleczna z kluseczką;muffinka własnej roboty- full wypas ze wszystkim-kaloryczna i pycha;mała filiżanka kawy z mlekiemjeśli porcja solidna to łądnie
II:mała bułeczka sojowa(2x z masłem,serem i kiełbaską);pół żółtej papryki;ogórek konserwowy;kawa inka z mlekiemczemu mała?
O:ziemniaki ze szczypiorkiem,groszek z marchewką,listki sałaty,klops smażony na oliwceklops byłw ielki prawda ? kocham marchewkę z groszkiem
P:twarożek z łyżką masła orzechowego;kiwi;kawa z mlekiemładnie
K:mała bułeczka sojowa(2x z masłem, szynką, serem);pomidor; ogórek konserwowy; listki sałatydlaczego mała?
i jak?
j.w.
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 22:53   #2478
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Lepiej zmniejsz jadlo do 2-3 posilkow, bo nie bedziesz szokowac dosc, zeby zebrac duzo komentarzy i polechtac swoja chora manie
Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U:

ŚNIADANIE(8.00)
Grahamka: obie polowki z maslem i dzemem morelowym (wlasnej roboty). Kawałek pizzy Hawajskiej. Szklanka maślanki. Jabłko

OBIAD(14.00)
Spaghetti (400g ->wiem bo zamawiane w barku na uczelni)
Deser:
Kawałek murzynka z wiśniami

KOLACJA (okolo 20)
2 kromki razowca, obie z maslem, plastrem szynki z indyka, pomidorem, ogorkiem. Szklanka cieplego mleka.
Mówisz masz

Cytat:
A my się dzis poczulysmy mega zenująco
Na wf, wuefisci wzieli nas na rozmowe i powiedzieli,m.in zer powinnysmy przytyć [ mimo ze na ich lekcjach nosimy dosc obszerne męskie bluzki i szersze spodnie] a jak poweidzialysmy ze sie staramy to nie dosc ze sie skrzywili to uznali ze raczej nie bardzo
Poprostu cała sytuacja była dziwaczna;/

NASZE P;

przed sniadaniem;

jablko, banan z cynamonem podprażone na patelni + suszone śliwki.
czemu tak śmiesznie zawsze robicie, to reguluje pracę jelit? przyznaję, że brzmi pysznie

śniadanie;

-wypasiona owsianka ; z masy owsianych, zwyklych platków[BF, chockapic, kokosowych poduszek, ZB, itp] [cala msika wyszla] + po 2 garści bakalii [rodyzny, rozechy, pestki, itp] + szklanka mleka 3,2/% z roztopionymi 3 kostkami gorzkiej czeko.
- 2 kanapki ;
*1 z maslem, sałatą i camembertem żurawinowym [który chyba lepiej skomponowalby sie z dzemem, bo za slodki taki do normalnych rzechy;p]
- 1 z serkiem do smarowania chleba, camembertem orzechowym i pomidorem.
* kawał placka drożdżowego z masłem orzechowym.
Super, w końcu ktoś je konkretne śniadania, sama owsianka to moim zdaniem mało. A za masło orzechowe na placku macie buziaka

po ;

kawa z mlekiem 3.2 % + herbatniki z masłem orzechowym.
taaaak^^

II Śniadanie [ w przelocie po kolokwium] ;

precel pikanty [najlepszy jaki jadlysmy;D] + sok marchwiowy 500 ml.
Jak poszło? Co studiujecie? Fajnie, a soczek zdrowy

obiad;

kasza gryczana [woreczek] z sosem grzybowym, masą świerzych warzyw i gulaszem warzywno-sojowym.
Chętnie zjadłabym z Wami

po;

wiejski z jablkiem, cynamonem, orzechami, pestkami slonecznika
+ biszkopty.
owoc, białko, nnkt, śliicznie!

następnie wF, na ktorym pół czasu odbijalysmy sobie pilka, a natępne pol przesiedzialysmy na karimacie;D
też preferuję podobny rodzaj aktywności

Kolacja;

jajecznica z 3 jaj + masa przypraw + sałatka grecka + bułka.
pięknie! ciepła kolacja dobrze robi

po;
jogurt probiotyczny naturalny z platkami, 2 łyżkami białka truskawkowego, bakaliami i cynamonem + 2 ryżowe ; 1 z masłem i camembertem orzechowym, drugi z masłem orzechowym, miodem i camembertem żurawinowym.
Nie reagujecie źle na takie ilości pleśniowego? Do wina trzeba zagryzać. Jestem ciekawa jak smakuje białko smakowe .

Wspaniale, naprawdę się staracie, jecie smacznie, różnorodnie, są i elementy zdrowe, i dopieszczające, dbacie o ilość posiłków, dziewczyny brawo
A tamtych debili... ech, olać. Jacyś fajni wuefiści czy stare dziady?

Cytat:
Napisane przez Black Cat Pokaż wiadomość
awstawię. U.

6.30 sn. owsianka ( 5łych płatków górskich, banan, rodzynki, suszone jabłko, garść migdałów i pestek słonecznika)

espresso, szkl wody.trochę małe śniadanie ale wiem, że nie każdy ma apetyt z rana

11.15 (... uczelnia/kolokwium, dlatego taka przerwa..) -> ciabata z : mozzarellą, pomidorem, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską, rukolą i oliwą
zielona herbata, pół paczki herbatników
pomarańczamam nadzieję, że sobie dobrze poradziłaśz kolosem! ciabata super, szaleństwo że tak powiem (chociaż nie odważyłam się spróbować szynki parmeńskiej

bieganie po wpisy do indeksu; bieganie po sklepach

15.15? Obiad: indyk pieczony z dużą ilością żurawiny, porcja warzyw grilowanych ( z oliwą) (brokuły, kalafior, brukselka, fasolka itp.) ; porcja ziemniaczków z koprem i maslem.
kompot wiśniowy.
smacznie i zdrowo
łażenie po sklepach w poszukiwaniu cieplej puchowej kurtki...

18. Podwieczorek: garść laskowych, duuuży kawał szarlotki, 2x śliwka w czeko,
duze latte

20.30 kolacja: 2x kroma razowca z maslem, almette ziolowym, jajkiem na twardo, rzodkiewką, majonezem, pietrucha i MEGA iloscia SOLI
(nigdy az tak nie sole, ale mialam niesamowita ochote! )
czyżby jakiś niedobór jodu e tam, czasem trzeba, smaczna kolacja

Oj, ile ja bym dała za takie U... Podoba mi się.

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 23:04   #2479
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
bo są idealne ;-) no, może poza tą literką, która wciąż nad nimi widnieje, a która już od dawna powinna zamienić się w U.
ale czy to nie można było tak od razu to prosty mechanizm jest, ja wklejam Wy oceniacie (ale zaraz w palnik dostanę )

U będzie za 8 tygodni mam plan do wykonania
Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
dobry pomysl, ja tez tak zrobie
Ciebie też olewają?

Edytowane przez Asilos Magdalena
Czas edycji: 2010-01-21 o 23:06
Stary 2010-01-21, 23:05   #2480
nuska111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
ogólnie ładnie, jeżeli jesz masło oczywiście, ponadto zjadała bym większe sńiadania i więcej warzyw

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

j.w.
niestety masła nie było, bo nie jadam masła, nie jestem do niego przyzwyczajona, a owsiankę zawsze robie na wodzie nie jestem w stanie przełknąć płtaków owsianych w mleku fuuu... już wole szklankę mleka wypić oddzielnie niż zeby było w owsiance
dziękuje za ocenke ; *
nuska111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 00:35   #2481
Neja22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neja22
Przepraszam jeśli pytam w złym miejscu, ale nie wiedziałam gdzie będzie lepiej.
Mam pytanie odnośnie jadłospisów.Czytałam wątki podwieszone, 10 asad itd. Chodzi mi o to że większość osób które znam jak i rodzina nie je w taki sposób.Np moja mama od zawsze je na Śniadanie-1 lub 2 kromki, tak samo na kolację, pomiędzy jakiś obiad z jednego dania.Czasem do kawy 2 kostki czekolady i to wszystko.Tata podobnie jak również znajomi.Czy to jest wielkim błędem?Czy trzeba na siłę wciskać duże ilości i 5 posiłków nawet jak nigdy się tak nie jadło?Co daje taki rozkład i ilość jedzenia?
Trochę tego wszystkiego nie rozumiem.Wiadomo, że jak ktoś wychodzi z ED i ma niedowagę to im więcej zje tym lepiej i powinien wciskać na siłę mimo braku apetytu i braku głodu.To wiem.Ale nie rozchodzi mi się o takie osoby, tylko o osoby z odpowiednią wagą, które całe życie jedzą tak jak napisałam wyżej, czy one powinny na siłę to zmieniać?Co im to może dać, jakie mogą być z tego korzyści bądź straty?
Tak wogóle to pytam bo kuzynka mnie o to pytała, i to o nią chodzi.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi

O metabolizm sie rozchodzi: wiecej mniejszych posilkow = szybszy.

Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź
Ale jak ktoś mógłby mi dokładniej opisać co i jak i czy kuzynka(ma 25 lat i studiuje, itd. normalnie żyje) ma na siłę zmieniać swój dotychczasowy sposób odżywiania? Czy jedząc tak jak do tej pory bardzo sobie szkodzi? Co może zyskać dzięki temu jak zacznie jeść inaczej?

Jej przykładowy jadłospis to:
U:
Ś: 2 kromki chleba zwykłego(jakiś najtańszy) z masłem, na jedną ser żółty i ogórek, a na drugą szynka i papryka.Czarna kawa z 2 łyżeczkami cukru

2Ś;-nie je, czasem wypije jakiś sok jednodniowy, albo 100% pomarańczowy
O:Co jest dane...Zazwyczaj pół woreczka ryżu białego lub kaszy gryczanej, albo 2-3 ziemniaki, do tego jakaś surówka i polowa z dużej piersi kurczaka, albo kotlet mielony. Do popicia herbata z 1 łyżeczką miodu.
P: Czarna kawa z 2 łyżeczkami cukru i czasem nic a czasem pasek jakiejś czekolady.
K:jak śniadanie, zamiennie z jogurtem naturalnym z 2 garstkami płatków typu Nesquik, cy Cini minis.

Ona tak je od zawsze, jak zresztą wszyscy u nas w rodzinie.

Take w zasadzie na moje oko to porównując z innymi jadłospisami utrzymaniowymi to ona żeby jeść według zasad musiałaby dołożyć jeszcze 2 posiłki, tylko, że ona na tym jest mega najedzona i czy powinna to robić na siłę?Nigdy nie miała żadnych problemów zdrowotnych, ani z psychiką itp.Chyba nawet nie wie co znaczy ED...

Sory że tak dopytuje ale ona mi strasznie zatruwa tyłek o to, co chwilę dzwoni lub sms-uje czy już wiem i jej wyjaśnię:confus ed:
Poratujcie
Neja22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 06:02   #2482
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
ale czy to nie można było tak od razu to prosty mechanizm jest, ja wklejam Wy oceniacie (ale zaraz w palnik dostanę )

U będzie za 8 tygodni mam plan do wykonania

Ciebie też olewają?
no, niestety...
najgorsze jet to ze nie wiem czy jest az tak zle ze nikt nie chce komentowac czy jest ok...

Moje P

1.omlet na słodko (2 duże jajka, łyzka mąki, łyżka cukru, łyżka kokosu,łyżka rodzynek, usmazony na maśle), 100g serka wiejskiego ziarnistego, garść mieszanki studenckiej, łyżka cukru, pomarańcza; kawa z cukrem i mlekiem 3,2%, cukierek chocklars => 900 kcal

2. 2 kromki chleba ziarnistego: 1 z serkiem (reszta ze sniadania), ogórkiem, szczypiorkiem, 2 z masłem, serem brie, żurawiną, cappuccino orzechowe, garść chipsów smietankowo-ziolowych => 620 kcal

3. 10 kopytek smazonych na masle z sosem czosnkowym, sałatka (marynowane pieczarki, papryka, groszek, jajka, jablko), kawałek sernika =>800 kcal

4. zupa mleczna na mleku 3,2% z cukrem, kluskami lanymi, kaszą manna, dzemem wisniowym (bardziej wisniami, wyrob własny), jablko => 500 kcal

5. pszenna bułka z serkiem topionym, serem zoltym, ketchupem, talerzyk salatki z obiadu =>550 kcal

eeee, chyba regulaminowe 1000 kcal jest heh...
PROSZE o ocene

Edytowane przez Sherrie
Czas edycji: 2010-01-22 o 06:34
Stary 2010-01-22, 07:10   #2483
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Mówisz masz

Nie reagujecie źle na takie ilości pleśniowego? Do wina trzeba zagryzać. Jestem ciekawa jak smakuje białko smakowe .

Wspaniale, naprawdę się staracie, jecie smacznie, różnorodnie, są i elementy zdrowe, i dopieszczające, dbacie o ilość posiłków, dziewczyny brawo
A tamtych debili... ech, olać. Jacyś fajni wuefiści czy stare dziady?

.
Wuefisci ogolem spoko i nie jakies stare dziady;D:P My się tylko dziwacznie poczulysmy, bo slow tych nawet nie bierzemy do siebie-same wiemy ze sie staramy a to najwazniejsze;D
Ser plesniowy nam nie szkodzi, bo nie kroimy go az takz nowu duzo;D Maly plasterek na kanapkę czy cos;p Nawet opakowanie dziennie na jedną nie idze...max pół;p
Kolos poszedl dobrze, bo byl z chemii;D:P .

A problemow kiblekowych nie mamy-wrecz przeciwinie;] Jemy tak bo wyczytalysmy gdzies ze owoce powinno sie jeszcz przed sniadaniem, wiec 1/3 tak jemy
---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
no, niestety...
najgorsze jet to ze nie wiem czy jest az tak zle ze nikt nie chce komentowac czy jest ok...

Moje P

1.omlet na słodko (2 duże jajka , łyzka mąki łyżka cukru , łyżka kokosu ,łyżka rodzynek , usmazony na maśle ), 100g serka wiejskiego ziarnistego , garść mieszanki studenckiej , łyżka cukru pomarańcza ; kawa z cukrem i mlekiem 3,2% , cukierek chocklars => 900 kcal
z naszych obliczen wyszloz e nie ma tu wiecej jak 800 k
Kalorycznie OK, ilosciowo malo się wydaje [ale to nie najwazniejsze]
2. 2 kromki chleba ziarnistego: 1 z serkiem (reszta ze sniadania), ogórkiem, szczypiorkiem, 2 z masłem, serem brie, żurawiną, cappuccino orzechowe, garść chipsów smietankowo-ziolowych => 620 kcal

nie ma bata na te 600 kcal tu Ale ogolem II ś łądnie

3. 10 kopytek smazonych na masle z sosem czosnkowym, sałatka (marynowane pieczarki, papryka, groszek, jajka, jablko), kawałek sernika =>800 kcal

Oooo. pycha! Msamy ochote na takie kopytka z salatka

4. zupa mleczna na mleku 3,2% z cukrem, kluskami lanymi, kaszą manna, dzemem wisniowym (bardziej wisniami, wyrob własny), jablko => 500 kcal

Ładnie

5. pszenna bułka z serkiem topionym, serem zoltym, ketchupem, talerzyk salatki z obiadu =>550 kcal

+ białeczko! [chociaz w salatce jajco bylo]

eeee, chyba regulaminowe 1000 kcal jest heh...
PROSZE o ocene
jw. A jak waga? Rosnie?

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

Cytat:
moja dzisiejsza R:

I: owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, jabłko, cynamon, 2 suszone śliwki, 3 łychy serka homogenizowanego naturalnego.
duża, mocna kawa z mlekiem 1,5%

Ok, tylko mało płatków tu jest, dodaj orzechy, no i wrzucilybysmy caly serek homo

II: 2 długaśne śledzie majtasy, tzn. matjasy czy jakoś tak , pomidor, 3 ogórki w occie ze słoika, marchewa.

III: pierś z kurczaka gotowana na parze, 2 cebule podsmażone na teflonie z odrobiną przecieru pomidorowego i pieprzu, 3 łychy kaszy gryczanej.

interwały na skakance 18 min.

IV: 3 placki owsiane: 3 łyżki płatków owsianych, trochę otrębów, 3 białka, 1 żółtko.

V: ok. 100g. twarogu + pół świeżego ogórka. wiecej warzyw wrzuc

oceni ktoś
Ogółem jedzenie nam się podoba;] Tylko sniadanie bysmy lekko zmodyfikowaly;]

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2010-01-22 o 08:06
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 07:18   #2484
warrior_mortal
Rozeznanie

pyskatka89 - dziękuję ślicznie kochana za ocenke co do słodyczy to sęk w tym, że właśnie nie przepadam za słodkim jakoś nie podchodzą mi konkretne posiłki (czyt. śniadnie, obiad czy kolacja) w wersji słodkiej. raz na jakiś czas mogę i potrzebuję czegoś takiego, ale nie za często. bywa tak, ze jak przesadze ze słodkim to potem nie tkne tego przez dłuuugi, dłuuugi czas...tak już mam taki chyba mini uraz z przeszłości, hę? pozdrawiam cieplutko!
Stary 2010-01-22, 07:18   #2485
Sherrie
Rozeznanie

wyszlo wyszlo tyle, nie martwcie sie
teoretycznie kg w gore
teoretycznie bo odstawilam przeczyszczacze i w tym tyg bylam 3 razy w wc wiec obawiam sie ze to toco zalega;/ a brzuch boli...

dziekuje za ocene

Edytowane przez Sherrie
Czas edycji: 2010-01-22 o 07:34
Stary 2010-01-22, 09:06   #2486
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
U
  1. kanapka podwójna(jasne pieczywo) z serem żółtym,szynką,pomidorem,c ebulką + batonik czekoladowy
  2. kanapka j.w. + 1/2 drożdżówki z serem i makiem
  3. pierś kurczaka w chili-na oleju smażona, 200g surówki z kukurydza i kapusta pekińską + 3 ziemniaki
  4. 3-4 lampki wina,2 wiśnie w czekoladzie (Dzień Babci)
  5. jajko na twardo nadziewane czosnkiem,pieczarkami i majonezem,pietruszka na to

ocenicie???

up...up....
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 09:18   #2487
stupify
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
U
  1. kanapka podwójna(jasne pieczywo) z serem żółtym,szynką,pomidorem,c ebulką + batonik czekoladowy
  2. kanapka j.w. + 1/2 drożdżówki z serem i makiem
  3. pierś kurczaka w chili-na oleju smażona, 200g surówki z kukurydza i kapusta pekińską + 3 ziemniaki
  4. 3-4 lampki wina,2 wiśnie w czekoladzie (Dzień Babci)
  5. jajko na twardo nadziewane czosnkiem,pieczarkami i majonezem,pietruszka na to

ocenicie???
W sumie ok Tylko ta kolacja marniutka, podwieczorek zresztą też. Brakuje nnkt, mogłabyś zjeść jakąś wędzoną rybkę, lub orzeszki na podwieczorek Kolacyjka dziwnie redukcyjna
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 09:34   #2488
GabrysiaBrycha
Raczkowanie

GG do GabrysiaBrycha

Witajcie,
czy ja mogę tak nieśmiało wrzucić mój jadłospis dnia wczorajszego. Jestem na redukcji.
A i od razu odpowiem że jestem jaroszką więc mięso i ryby odpadają.
R
1. Ryż zapiekany z jabłkami +cynamon + 20gram musli (crunchy pełnoziarniste z bakaliami) + 3 łyżki jogurtu naturalnego + pomarańcza

2. 4 kromki chleba orkiszowego + 1 plaster sera żółtego + 2 plastry twarogu + 1/2 pomidora + 1 białko z jajka + musztarda+ketchup+20 gram pastelli jajecznej (do posmarowania chleba)

3. 2 kromki chleba orkiszowego + 1 plaster twarogu + pomidor + duża miska sałaty (pekinka+lodowa+pomidor+o górek+orzechy+oliwa z oliwek)

4. 130 gram jogurtu naturalnego + 50 gram twarogu + bułka pełnoziarnista ciemna

do tego dużo wody + herbaty + 2 x kawa

Czy może ktoś to sprawdzić?

Edytowane przez GabrysiaBrycha
Czas edycji: 2010-01-22 o 10:32
GabrysiaBrycha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 09:59   #2489
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

R/U ( wychodzenie z diety )
Śniadanie: owsianka: 4łychy płatków owsianych, jedna otrębów pszennych, 10 poszatkowanych migdałów, łycha łuskanego słonecznika, jabłuszko, na mleku 2% z cynamonem
Spacerek 30 min do sklepu i na zakupy :P
2Śniadanie: jajecznica z 3białek, jednego żółtka, kilkoma plastrami szynki z indyka, podsypane 3 łychami płatków owsianych
10 min rozgrzewki, 30min ćwiczeń na brzuch i talię, 30 min na uda i pośladki, 10-15min skakanki
Obiad: ryż brązowy 50g z piersią z kurczaka duszonej w papryce konserwowej
Sprzątanko mieszkania
Podwieczorek: twarożek domowy z startą kostką gorzkiej czekolady i dwoma łychami wiórków kokosowych
Kolacja: chudy twaróg pół kostki z papryka konserwową
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)

Edytowane przez viline1988
Czas edycji: 2010-01-22 o 13:17
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 13:09   #2490
powered
Raczkowanie

Dziekuje za ocene poprzedniego,
dzisiejsze P, coraz blizej do 40
Śniadanie:
jaja zapiekane w gramahce, na kazda polowke jedno jajo,
salatka warzywna z majonezem i szynka, gruba kromka swiezego wiejskiego chleba z maslem oselkowym
kubek mleka zmiksowany z bananem oslodzony miodem.
2 Śniadanie:
duży jogurt pitny truskawkowo- bananowy + cruchy owocowe
jablko pieczone z cynamonem i rodzynkami, polane bita smietana
kawa z mlekiem 7,5%
Obiad:
pomidorowka zabielana z ryzem i marchewka
piersc indyka w panierce sezamowej, ziemniaki, brokuly polane maslem
2 szkalnki soku jabłkowego
Podwieczorek;
puszka salatki z makreli, bulka z makiem i maslem
dużo orzechow wloskich łupanych przy ksiazkach
Kolacja;
talerzyk ryby po grecku + kajzerka z masłem
baklazan i cukinia grillowana w oliwie i ziolach, spory stek z łososia grillowany skropiony cytryną
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości