|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
A ja na słodkie nie mogę patrzeć. A jak zjem, to jest mi niedobrze. Tak jak po malinach i żółtym serze. A za to topiony mogłabym jesc w kazdej ilośći. I brzoskwienie.
Mi rano nie widać brzucha. Nic. A wieczorami dostaje wzdęcia i wyglądam na 5 miesiąc. Dziś byłam nad jeziorkiem z teściami. Było tak przyjemnie chłodno w wodzie! Aż zal było wychodzić. W sumie nie byliśmy długo.. ale i tak wielka ulga od tych upałów. Ja mam brać duphaston jeszcze 3 tyg, i tak samo folik. Pozniej nic. Kolejną wizytę mam 19 sierpnia .. zobaczymy co mi gin powie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie!
ja łykam feminatal 400- zawiera i witaminki i DHA, to w zasadzie chyba jedyny produkt na rynku, który łączy jedno i drugie i zawiera metafolin. nie zawiera tylko żelaza. wczoraj włożyłam nowy strój kąpielowy-i się załamałam. straciłam talię zupełnie wyglądam o tak- ![]() brzydka, gruba i nerwowa: dobrze, że ciąża trwa tylko 9 miesięcy ![]() aha, zauważyłam tez cellulit na tyłku i górnej tylnej czesci ud, wiec o mini musze na razie zapomnieć... dobrze, ze mąż nie wie co to cellulit i nie zwraca na to uwagi ![]() dobranoc |
![]() ![]() |
![]() |
#2463 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kilka stron wcześniej jedna z naszych koleżanek na forum polecała książkę - "Ciąża tydzień po tygodniu" wyd. Buchmann. Ja mam ją praktycznie od samego początku - dostałam w prezencie od przyjaciółki. Jest naprawdę bardzo przydatna. Opisuje dokładnie każdy tydzień ciąży, znajdziecie w niej wiele porad. Jest duży dział o zdrowiu i dolegliwościach w ciąży, badaniach, są ilustracje i zdjęcia usg dziecka na poszczególnych etapach ciąży etc. Dodatkowo jest dział poświęcony porodowi i kilku dniom "po". Także moim zdaniem watro sobie ją zakupić, tym bardziej, że widziałam ją teraz znacznie przecenioną. Powiem Wam szczerze, że największym czytelnikiem jest mój mąż ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2464 |
Raczkowanie
|
mysiopez, u mnie z brzuszkiem identycznie, rano wklęsły, wieczorem- 5 miesiąc. Nic dziwnego, wczoraj zjadłam masę cukierków, kanapki z Nutellą, ciasto, lody, i wielką pizzę 4 sery:/ Z tym że mi taki odpał zdażył się 2gi raz na całą ciążę jak do tej pory, na codzień bardzo się pilnuję i czasem potrzebuję takiego wentyla
![]() ajruna, na pewno nie jest tak źle ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 |
Zadomowienie
|
Ja nie szaleje z jedzeniem a mam wieczorami wielkie brzuszysko..
Kupiłam sobie ostatnio herbatę z kopru włoskiego na wzdęcia. Taką granulowaną dla dzieci. I jest w smaku okropna. Smakuje jak lukrecja, a ja nie lubie tego smaku. Więc nici z naturalnych środków na wzdęcia. A może Wy coś znacie na tą paskudną dolegliwosć? |
![]() ![]() |
![]() |
#2466 |
Zadomowienie
|
owoce malin można jeść nie można pić herbatki z liści malin - chyba że w ostatnim miesiącu ciąży. W liściach malin jest substancja która może wywołać poród stad zalecana jest w na ostatniej prostej ale owoce malin tej substancji nie zawierają. gdzieś o tym czytałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2467 |
Zadomowienie
|
W końcu koniec upałów. Ja dziś z TŻ nie spałam pół nocy.. U nas była wielka burza i strasznie duszno. Ciężka noc.. pewnie teraz ją odeśpie, a nauki mam od groma. Od wczoraj na dodatek boli mnie podbrzusze. Wstrzymuje się z nospą, ale jak tak dalej będzie to ją wezmę..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2468 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2469 |
Zadomowienie
|
teraz też jest przyjemnie.. Ja mam okno na szerokość otwarte. I jest czym oddychać.. i w końcu się nie rozpływam
Jestem w 13 t.c jesli liczyć od miesiączki, maluszek jest ciut młodszy.. Kiedy zaczynam 2 trymestr? Edytowane przez mysiopez Czas edycji: 2010-07-18 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Rozeznanie
|
pierwsze słyszę że malin nie wolno jeść ... w poprzedniej ciąży jadłam dużo bo są u mamy na działce i teraz też jem żadnego negatywnego wpływu nie widzę. Dodam że syn urodził się po terminie a poród był wywoływany
![]() Ja też zaczynam 13 tydz, od 14 tyg jest 4 miesiąc i drugi trymestr. czyli już za tydzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2471 |
Wtajemniczenie
|
ja też się cieszę, że upały się skończyły...ciekawe tylko na jak długo?!
![]() jutro zaczynam 13 tydzień! ![]() ![]() ![]() ahhh, jak ten czas leci ![]() ![]() co do zachcianek, to ja niczym nie gardzę ![]() narobiłyście mi smaka na nutelle ![]() ![]() ![]() ![]()
#2472 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Nieśmiało zapytam, czy można do Was dołączyć? Jestem w 10 tc, od wtorku już 11 tc będzie, a termin porodu to 12. luty 2011. ![]() Byłoby mi miło razem z Wami "przeżywać" kolejne dni ciąży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2473 | |
Zadomowienie
|
Hej Kochane
![]() Pogoda jest super...bo w koncu nie ma upalow...ale ja dzis chodze taka wkurzona ze doslownie 'bez kija nie podchodz' ![]() Nie wiem co mi jest...chodze ze zmarszczona mina...dopiero jak mnie juz jakis skurcz w twarzy zlapie to 'rozluzniam' skore...ale potem znowu. A jak ktos mi wejdzie w droge...uuu...biedny jest... Juz mnie nawet wkurza to ze jestem taka zla na wszystko. Mialam byc 2 tygodnie sama w domu....myslalam sobie ze W KONCU odpoczne od wszystkich i bede sie z kims widziec jak naprawde bede miec ochote a nie z musu...a tu mi sie brat na glowe zwalil, ze on sobie tu u mnie pomieszka przez 2 tyg. Juz nie wiem jak go stad wyrzucic...az mu powiedzialam ze nie chce zeby ze mna siedzial ale co go to obchodzi...;/ Wie ze jestem w ciazy to jeszcze sie na mnie tez drze...poza tym na to wychodzi ze ja go teraz utrzymuje...a ja nie pracuje a on tak a mi wyjada wszystko z lodowki to na co mam ochote...(bo sobie pokupowalam wszystko na co mialam ochote zakladajac ze bede sama w domu wiec kupowalam ilosc tylko pod siebie..;/). Eh...ide dalej na niego pokrzyczec ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
![]() Juz masz prawie 12 tc?? Ja mam termin na 11 lutego a jestem w lekko ponad 9tc ![]()
![]() |
#2474 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to jak liczyć te tygodnie ciąży?? Bo na suwaczku mam napisane, że dziecko ma 12tc i 2 dni, czyli na dobrą sprawę jestem już w 13tc, tak?? Tak mi wychodzi z kalkulatora, no i licząc zgodnie z wpisami w karcie ciąży... Pysiowaa - witaj na forum ![]() Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-07-18 o 14:39 Powód: doczytanie postów koleżanek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia, - 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia, - 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia, - 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia, - 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia, - 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia, - 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia, - 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia. Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry: - 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia, - 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia, - 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu. źródło http://dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy - oprócz tego jest tam wiele fajnych informacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2476 |
Zadomowienie
|
Jestem załosna i moge zrobic krzywdę mojemu dziecko. Nie chce mi sie kompletnie jesc. Jest 16 godzina.. a ja zjadałam dwie kanapki i własnie jem miske płatków sniadaniowych..Jest mi za słabo, żeby zrobić obiad, a mąż wraca z pracy po 22...i tak jest codziennie.Jak mnie nie zmusi albo czegoś nie zrobi.. to zjem jakąs kanapkę na sniadanie a potem bida! Ja się wykończe, ale naprawde nie chce mi sie jesc
|
![]() ![]() |
![]() |
#2477 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
vilya - dzięki za rozpiskę, zaraz wejdę na poleconą stronkę i sobie poczytam trochę ![]() Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-07-18 o 15:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2478 |
Zadomowienie
|
Wodę mineralną niegazowaną to ja pije litrami. Owoce - brzoskwienie, arbuzy (wczoraj pojechałam po arbuza do supermarketu..i nie było;( ) ale mięsa pod żadną postacią. Ostatnio mąz zrobił mi sałtke z piersi kurczaka.. zjadłam sałatkę mięso zostawiłam. Wczoraj jadłam kebeba... zjadłam tylko sałatkę. Na chleb też patrzeć nie mogę, ale jakoś jem. Kiedyś uwielbiałam zakupy.. teraz to koszmar. Nic mi się nie podoba, na nic nie mam ochoty..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2479 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2480 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzis zrobilam zupe kalafiorowa, moją ulubioną, stoi przede mną juz kilka minut i nie mam odwagi jej ruszyć ![]()
![]() |
#2481 |
Zadomowienie
|
ja miałam w tatmtym tyg zupę kalafiorową. Wypiłam tylko sam wywar.. warzywa zostawiłam;P
cytrynka3002 a ja chodze na zakpupy.. mając nadzieje, że tam znajdę coś co będę chciała zjeść vilyawłaśnie przypomniałam sobie o książce "Ciąża tydzień po tygodniu.." i tam 13 tydzień jest już początkiem 4 miesiaca Edytowane przez mysiopez Czas edycji: 2010-07-18 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jeśli chodzi o smaki to też mam. Przepadam za soczystymi owocami no i nie mogę jeść kotletów, i mięsa kurzego w każdej postać. A kanapka musi być z pomidorem ![]()
![]() |
#2483 |
Zadomowienie
|
oliwiakp Badanie krwi na toksoplazmozę i cytomegalię. Podobno sa to choroby niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Dokładnie nie wiem o co chodzi..
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2484 |
Raczkowanie
|
czesc Dziewczyny, wlasnie wrocilismy z TZ z dzialki od znajomych, bylo super, lasy, woda, pelen relaks
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2485 |
Raczkowanie
|
O kurcze, a mi wszystko wchodzi aż za bardzo i muszę się pilnować, bo jadłabym 24h na dobę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2486 |
Raczkowanie
|
Może i ja się dziś pochwalę
![]() Mysiopez: toksoplazmozę oczywiście że miałam :P a cytomegalię jeszcze nie
![]() ![]() http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/21799.png http://www.suwaczek.pl/cache/3e1b9e8862.png Edytowane przez oliwiakp Czas edycji: 2010-07-18 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Zadomowienie
|
Nie moge otworzyć tego zdjęcia w duzym rozmiarze
Jaki wielki jest maluch? Edytowane przez mysiopez Czas edycji: 2010-07-18 o 17:23 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2488 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na tym zdjęciu dzidziuś ma 4,3 centymetry i to spowodowało że na badanie prenatalne muszę jeszcze poczekać bo brakło 2 milimetry Zdjęcie zrobione w 11 tygodniu ![]()
![]() |
#2489 |
Zadomowienie
|
Badania prenatalne czy USG genetyczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Raczkowanie
|
oj teraz nie wiem
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.