|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny
Ja tez odstawilam i polecam. W pewnym momemcie sie przerazilam, jak to bedzie jak bede kiedys chciala zajsc w ciaze. Tabsy bralam dlugo jako wspomagacz regulacji cyklu, dopiero potem w celu zabezpieczenia ![]() Ogolnie chcialam zobaczyc jak moj organizm wroci do normy po kilku latach na hormonach. Musze przyznac ze jest ok - troche psuje mi sie cera zazwyczaj przed okresem, libido lepiej. Na poczatku wypadaly mi okrutnie wlosy, teraz wspomagam sie suplementami i zaczynaja sie pojawiac pierwsze baby hair. Pisalam juz na innym watku, ale moze ktoras ma jakas podpowiedz - zostalo mi kilka opakowan Qlairy - zrobilam zapasy na wyrost bo mieszkam zagranica a do gin chodzilam w Polsce. A teraz nie wiem co z tym zrobic, do smieci wywalic zal.... da sie to jakos legalnie odsprzedac? Jak nie mam recepty/paragonu to w aptece nie przyjma, nie? Ktoras miala podobny problem? |
![]() ![]() |
![]() |
#2463 |
Zakorzenienie
|
Co do tabletek to sprzedaż leków na receptę jest karalna, więc szkoda zachodu
![]()
#2464 |
Raczkowanie
|
To prawda, lepiej nie sprzedawać. Jeśli znasz kogoś kto bierze dokładnie te same tabletki to możesz je dać tej osobie. Jeśli nie, to tylko utylizacja wchodzi w grę. Bo pamiętajmy, że leków nie wyrzuca się do śmieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2465 |
Zakorzenienie
|
No więc po wielu przymiarkach i ja odstawiam tabsy.
Nie miałam jakiś wielkich skutków ubocznych, tylko widoczne naczynka i ostatnio zauważyłam straszny cellulit na nogach ![]() poza tym ostatnio mamy taką sytuację z Tż, że po prostu rzadko nam ten seks wypada i ustaliliśmy, że nie warto brać. W piątek była moja ostatnia tabletka i mam teraz ostatnie krwawienie z odstawienia. ![]()
#2466 |
Raczkowanie
|
witam.
z powodu stwierdzonej zakrzepicy musze odstawic tabletki.stosunek byl w niedziele.jest to 2 tydzien brania tabletek.czy istnieje ryzyko ciazy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2467 |
Rozeznanie
|
sub
#2468 |
Zadomowienie
|
mogę dołączyć?
Odstawiłam antykoncepcję 10listopada. Póki co nie widzę żadnych skutków odstawienia. Jedyne co mnie niepokoi, to zbyt dużo wydzieliny- lepkiej, ciągnącej się. (od 3 dni)Miałyście coś takiego?Planowo okres powinien się pojawić 8grudnia .. zobaczymy |
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Raczkowanie
|
Ja za to mam tak, że u mnie wydzieliny pojawiło się sporo i to jest stale. Oczywiście raz mniej, raz więcej, ale jest więcej niż było. No cóż, coś za coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2471 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny , pomożecie mi?
4 lata brałam Syndi, bo miałam ohydną cerę, mega bolesne okresy, zazwyczaj co 2-3 miesiące. W tym miesiącu lekarz kazał mi zmienić na lżejsze - Vibin. Właśnie zaczęłam pierwsze opakowanie. A dzisiaj byłam u pani dermatolog, która mnie ochrzaniła, że młody wiek, że nie miałam owulacji od 4 lat itd. Generalnie świetna babka i obiecała mi, że jak odstawie ona mi wyleczy cerę i mam się nie martwić. Teraz pytanie właściwe : Czy ja po tym jednym opakowaniu nowego leku mogę po prostu przestać brać tabletki?
#2472 |
Przyczajenie
|
Czy delikatne brązowe plamienie w drugim cyklu od odstawienia tabletek mogę spokojnie zrzucić na wahania hormonów..?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2473 |
Zakorzenienie
|
Tak
![]()
#2474 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a czy w pierwszym cyklu po odstawieniu miałyście odczuwalną owulację? Nigdy nie miałam czegoś takiego, a teraz mam i ból w okolicy lewego jajnika i plamienie. Ciąża jest wykluczona, wypadają mi te dolegliwości akurat w połowie podręcznikowego cyklu, bo dokładnie dwa tygodnie od odstawienia. Tabletki zaczęłam brać w wieku 23 lat, wcześniej miałam okres jak w zegarku i nie ukrywam, że liczę trochę na to, że nie będę mieć większych problemów po odstawieniu. Oprócz tej domniemanej owulacji jest super.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 | |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź.
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2476 |
Rozeznanie
|
Właśnie tak podejrzewam, chociaż w życiu się tak źle nie czułam w trakcie cyklu. Widać mój organizm jest zaskoczony nagłym jajeczkowaniem, wziął się i odzwyczaił.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2477 |
Raczkowanie
|
Witam. Mam 21 lat i biorę swoje pierwsze tabletki anty (Daylette) od 7 mies. Jednak bardzo źle się po nich czuję i chcę przerwać ich zażywanie (wczoraj wzięłam ostatnią aktywną tabletkę).Głównym skutkiem ubocznym (poza ogromnymi bolącymi piersiami, przytyciem i wiecznie opuchniętym, wzdętym brzuchem), który mnie dopadł są silne stany depresyjne oraz stany lękowe, które bardzo utrudniają mi codzienne funkcjonowanie. Wcześniej, przed braniem tabl. nie miałam takich problemów. Owszem jestem z natury osobą, która do wielu spraw podchodzi emocjonalnie i wieloma rzeczami potrafię się niepotrzebnie mocno stresować i denerwować. Mimo wszystko potrafiłąm się opanować i wyluzować. Jednak teraz jestem dosłownie inną osobą - czuję jakbym weszła w ciało i psychike kogoś obcego! Bez przerwy mam doła, nie mam chęci do życia, nic mnie nie cieszy oraz towarzyszą mi wpomniane już lęki. Panicznie boję się , że coś się stanie n.p. mojemu TZ-owi. Wszędzie przez to chce mu towarzyszyć żeby mieć kontrolę nad tym co się dzieje i być spokojniejsza że nic mu nie grozi(wcześniej takie zachowanie u mnie nie miało miejsca! byłam normalną, wesołą i zdrową psychicznie dziewczyną), wytworzył się u mnie lęk przed jazdą samochodem, panicznie boję się wypadku, przez to każdy wyjazd kombinuję tak żeby unikać okazji do komunikacji samochodem. Masakra. Jestem już sobą zmęczona. Płaczę z byle powodu, doszło do tego, że zaczęłam zawalać naukę, bo do niczego nie mogę się zabrać. Mój chłopak bardzo się tym martwi i nie wie jak ma mi pomóc. Sam zauważył, że odkąd biorę hormony bardzo się zmieniłam i co jakiś czas wspomina mi o tym, żebym skończyła z nimi, bo nie może patrzeć jak się męczę ( a przy okazji on z moimi wiecznymi humorami) .Chciałabym przerwać definitywnie przygodę z tabletkami i zabezpieczać się w inny, mniej inwazyjny sposób. Z tym, że branie pigułek jest bardzo wygodnym wyjściem, ponieważ mieszkamy razem z TŻ-em, więc okazja do seksu jest praktycznie codziennie..
Napisałam może trochę nie na temat, bo o tej depresji itd. ale chciałam się przy okazji komuś wygadać. Liczę, że po odstawieniu mój organizm i psychika wrócą do normy i wreszcie będę szcześliwa, pogodna i uśmiechnięta jak dawniej. |
![]() ![]() |
![]() |
#2478 |
Zadomowienie
|
hej
![]() Odstawiłam plastry Evra w listopadzie. Dokladniej 10listopada miałam ostatnie krwawienie z odstawienia. Miesiączka się spoźnia.. Od czasu odstawienia kłują mnie jajniki, ale @ jak nie było tak nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
#2479 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki ![]() Co do innej metody - podobno krążki są dobre. Nie są tak stresujące jak gumki ![]()
![]() |
#2480 |
Raczkowanie
|
Odstawiałam w zeszłym roku (Cilest) i generalnie to nie miałam jakichś większych problemów. Jedynym problemem okazała się moja cera, która bardzo się pogorszyła- w porównaniu do okresu sprzed tabletek
![]()
#2481 |
Zakorzenienie
|
Ja po 3 latach odstawiłam tabletki.
31 sierpnia dostałam @ z odstawienia. Następne normalne to: 5 październik, 4 listopad i 2 grudnia. Na szczęście samo przyszło ![]() Piersi zmalały do rozmiaru sprzed ![]() Wrócił trądzik ![]() Lekkie zachwianie jeśli chodzi o nastroje w pierwszym miesiącu. Większy ból brzucha przy @. Plusy trzy: minus 3 kg ![]() mniejszy cellulit brak konieczności pamiętania o pigułce ![]() Narazie tylko tyle mogę się wypowiedzieć. Mam nadzieję, że nic poważniejszego mi się nie stanie ![]() pozdrawiam ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- AH! no i pierwszy miesiąc był okropny. Okropne bóle tam w środku. Gdzieniegdzie jakieś plamienia do drugiego miesiąca. Ale już o tym zapomniałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Raczkowanie
|
Nagle odstawienie tabletek !
Witam wszystkich. Brałam Diane35 przez pol roku na trądzik , niestety nie pomogła ani trochę się z nim uporać. Stwierdziłam,ze odstawie, wykończyłam do końca opakowanie, po 7 dniach przerwy wzięłam 6 tabletek ( w wakacje brałam więcej by nie mieć okresu nad morzem wiec w opakowaniu zostało mi mniej). Czuje się dobrze jednak wystapilo u mnie tak jakby krwawienie .. Czy to normalna reakcja organizmu? Nie mam czasu naradzie iść do lekarza..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nagle odstawienie tabletek !
Maj gad, przecież urwałaś cykl, co w tym dziwnego...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2484 |
Raczkowanie
|
Widać nie każdy jest taki bystry i używa rozumu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2485 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A potem słychać: brałam tabletki, nie mogę zajść w ciąże ![]() Przerwałaś tabletki bezsensu, bo prawie w środku opakowania więc możesz się teraz spodziewać po swoim organizmie dosłownie wszystkiego.
![]() |
#2486 |
Raczkowanie
|
Liczyłam na tym forum na wyrozumiałość i tolerancje ,ale chyba się pomyliłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Zakorzenienie
|
Ale czytać ze zrozumieniem każdy umieć powinien.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak można brać tabletki antykoncepcyjne i nie mieć pojęcia o zasadach ich brania i wszelkich konsekwencjach zmian?
![]() |
#2489 |
Zakorzenienie
|
ja tez odstawiłam tabletki po 2 latach brania, cera była idealna, a teram mam pełno czerwonych pryszczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Zadomowienie
|
witajcie!
Jak już pisałam odstawiłam Evrę i 10 listopada miałam krwawienie z odstawienia. Dziś dostałam okresu- 41dc, więc nie jest tak źle. Zobaczymy co będzie dalej. Skutki odstawienia u mnie: pojawiają się wypryski na twarzy ( szczególnie na czole) włosy mi się szybciej przetłuszczają, chociaż nie wiem czy to też nie od pogody, noszenia czapki itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.