Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-27, 18:48   #2461
Caridad
Raczkowanie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez OoDestinyoO Pokaż wiadomość
Powiem na moim przykładzie.dopiero po odstawieniu tabletek zaczełam mieć mega problemy z wypadaniem włosów.no garściami wylatywały,są takie cieniutkie jak ogon szczura.wspomagałam się suplementami(skrzypowita, humavit,belisa,ostatnio vitapil),olejowaniem włosów i dopiero ostatnio zauważyłam że troszkę mniej ich wypada.
Miałam dokładnie to samo. Choć jestem zwolenniczką tabletek to odstawiłam je w ubiegłym roku. Potem zauważyłam, że włosy zaczęły mi strasznie wypadać. Teraz już to wygląda trochę lepiej, bo je ścięłam, ale obawiam się, że nigdy już nie wrócą do pierwotnego stanu. Wspomagam się różnymi suplementami, zobaczymy.
Caridad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 07:14   #2462
expat
Raczkowanie

Witam dziewczyny

Ja tez odstawilam i polecam. W pewnym momemcie sie przerazilam, jak to bedzie jak bede kiedys chciala zajsc w ciaze. Tabsy bralam dlugo jako wspomagacz regulacji cyklu, dopiero potem w celu zabezpieczenia

Ogolnie chcialam zobaczyc jak moj organizm wroci do normy po kilku latach na hormonach. Musze przyznac ze jest ok - troche psuje mi sie cera zazwyczaj przed okresem, libido lepiej. Na poczatku wypadaly mi okrutnie wlosy, teraz wspomagam sie suplementami i zaczynaja sie pojawiac pierwsze baby hair.

Pisalam juz na innym watku, ale moze ktoras ma jakas podpowiedz - zostalo mi kilka opakowan Qlairy - zrobilam zapasy na wyrost bo mieszkam zagranica a do gin chodzilam w Polsce. A teraz nie wiem co z tym zrobic, do smieci wywalic zal.... da sie to jakos legalnie odsprzedac? Jak nie mam recepty/paragonu to w aptece nie przyjma, nie? Ktoras miala podobny problem?
expat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 07:16   #2463
Frutti
Zakorzenienie

Co do tabletek to sprzedaż leków na receptę jest karalna, więc szkoda zachodu Apteka zwrotów nie przyjmuje, możesz odstąpić je np. swojej koleżance która też je bierze.
Stary 2012-11-28, 12:02   #2464
Caridad
Raczkowanie

To prawda, lepiej nie sprzedawać. Jeśli znasz kogoś kto bierze dokładnie te same tabletki to możesz je dać tej osobie. Jeśli nie, to tylko utylizacja wchodzi w grę. Bo pamiętajmy, że leków nie wyrzuca się do śmieci.
Stary 2012-11-28, 16:49   #2465
Arya90
Zakorzenienie

No więc po wielu przymiarkach i ja odstawiam tabsy.
Nie miałam jakiś wielkich skutków ubocznych, tylko widoczne naczynka i ostatnio zauważyłam straszny cellulit na nogach
poza tym ostatnio mamy taką sytuację z Tż, że po prostu rzadko nam ten seks wypada i ustaliliśmy, że nie warto brać.

W piątek była moja ostatnia tabletka i mam teraz ostatnie krwawienie z odstawienia.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-28, 16:57   #2466
may89
Raczkowanie

witam.

z powodu stwierdzonej zakrzepicy musze odstawic tabletki.stosunek byl w niedziele.jest to 2 tydzien brania tabletek.czy istnieje ryzyko ciazy?
may89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-02, 20:55   #2467
olik187
Rozeznanie

sub
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-02, 21:43   #2468
malina885
Zadomowienie

mogę dołączyć?

Odstawiłam antykoncepcję 10listopada. Póki co nie widzę żadnych skutków odstawienia. Jedyne co mnie niepokoi, to zbyt dużo wydzieliny- lepkiej, ciągnącej się. (od 3 dni)Miałyście coś takiego?Planowo okres powinien się pojawić 8grudnia .. zobaczymy
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 14:58   #2469
Anusia3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
mogę dołączyć?

Odstawiłam antykoncepcję 10listopada. Póki co nie widzę żadnych skutków odstawienia. Jedyne co mnie niepokoi, to zbyt dużo wydzieliny- lepkiej, ciągnącej się. (od 3 dni)Miałyście coś takiego?Planowo okres powinien się pojawić 8grudnia .. zobaczymy
Tak, ja miałam. Na początku gdy odstawiłam tabletki miałam strasznie ciągnący śluz koloru białego. Jednak przeszło to mi już i śluz jest w normie.

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 21:20   #2470
Caridad
Raczkowanie

Ja za to mam tak, że u mnie wydzieliny pojawiło się sporo i to jest stale. Oczywiście raz mniej, raz więcej, ale jest więcej niż było. No cóż, coś za coś.
Stary 2012-12-03, 21:43   #2471
Serendipity
Zakorzenienie

Dziewczyny , pomożecie mi?
4 lata brałam Syndi, bo miałam ohydną cerę, mega bolesne okresy, zazwyczaj co 2-3 miesiące.
W tym miesiącu lekarz kazał mi zmienić na lżejsze - Vibin.
Właśnie zaczęłam pierwsze opakowanie.

A dzisiaj byłam u pani dermatolog, która mnie ochrzaniła, że młody wiek, że nie miałam owulacji od 4 lat itd. Generalnie świetna babka i obiecała mi, że jak odstawie ona mi wyleczy cerę i mam się nie martwić.
Teraz pytanie właściwe : Czy ja po tym jednym opakowaniu nowego leku mogę po prostu przestać brać tabletki?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-13, 13:55   #2472
xrepublcx
Przyczajenie

Czy delikatne brązowe plamienie w drugim cyklu od odstawienia tabletek mogę spokojnie zrzucić na wahania hormonów..?
xrepublcx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 14:24   #2473
Frutti
Zakorzenienie

Tak
Stary 2012-12-13, 16:43   #2474
Fruchtgeele
Rozeznanie

Dziewczyny, a czy w pierwszym cyklu po odstawieniu miałyście odczuwalną owulację? Nigdy nie miałam czegoś takiego, a teraz mam i ból w okolicy lewego jajnika i plamienie. Ciąża jest wykluczona, wypadają mi te dolegliwości akurat w połowie podręcznikowego cyklu, bo dokładnie dwa tygodnie od odstawienia. Tabletki zaczęłam brać w wieku 23 lat, wcześniej miałam okres jak w zegarku i nie ukrywam, że liczę trochę na to, że nie będę mieć większych problemów po odstawieniu. Oprócz tej domniemanej owulacji jest super.
Fruchtgeele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-13, 20:02   #2475
xrepublcx
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź.

Cytat:
Napisane przez Fruchtgeele Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy w pierwszym cyklu po odstawieniu miałyście odczuwalną owulację? Nigdy nie miałam czegoś takiego, a teraz mam i ból w okolicy lewego jajnika i plamienie. Ciąża jest wykluczona, wypadają mi te dolegliwości akurat w połowie podręcznikowego cyklu, bo dokładnie dwa tygodnie od odstawienia. Tabletki zaczęłam brać w wieku 23 lat, wcześniej miałam okres jak w zegarku i nie ukrywam, że liczę trochę na to, że nie będę mieć większych problemów po odstawieniu. Oprócz tej domniemanej owulacji jest super.
W czasie pierwszego cyklu po odstawieniu miałam plamienie i kłucie jajnika po prawej stronie. Bardzo mi to dokuczało. W drugim cyklu zostało tylko plamienie, ale znacznie mniejsze..
xrepublcx jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 11:59   #2476
Fruchtgeele
Rozeznanie

Właśnie tak podejrzewam, chociaż w życiu się tak źle nie czułam w trakcie cyklu. Widać mój organizm jest zaskoczony nagłym jajeczkowaniem, wziął się i odzwyczaił.
Fruchtgeele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 13:17   #2477
Nessaya
Raczkowanie

Witam. Mam 21 lat i biorę swoje pierwsze tabletki anty (Daylette) od 7 mies. Jednak bardzo źle się po nich czuję i chcę przerwać ich zażywanie (wczoraj wzięłam ostatnią aktywną tabletkę).Głównym skutkiem ubocznym (poza ogromnymi bolącymi piersiami, przytyciem i wiecznie opuchniętym, wzdętym brzuchem), który mnie dopadł są silne stany depresyjne oraz stany lękowe, które bardzo utrudniają mi codzienne funkcjonowanie. Wcześniej, przed braniem tabl. nie miałam takich problemów. Owszem jestem z natury osobą, która do wielu spraw podchodzi emocjonalnie i wieloma rzeczami potrafię się niepotrzebnie mocno stresować i denerwować. Mimo wszystko potrafiłąm się opanować i wyluzować. Jednak teraz jestem dosłownie inną osobą - czuję jakbym weszła w ciało i psychike kogoś obcego! Bez przerwy mam doła, nie mam chęci do życia, nic mnie nie cieszy oraz towarzyszą mi wpomniane już lęki. Panicznie boję się , że coś się stanie n.p. mojemu TZ-owi. Wszędzie przez to chce mu towarzyszyć żeby mieć kontrolę nad tym co się dzieje i być spokojniejsza że nic mu nie grozi(wcześniej takie zachowanie u mnie nie miało miejsca! byłam normalną, wesołą i zdrową psychicznie dziewczyną), wytworzył się u mnie lęk przed jazdą samochodem, panicznie boję się wypadku, przez to każdy wyjazd kombinuję tak żeby unikać okazji do komunikacji samochodem. Masakra. Jestem już sobą zmęczona. Płaczę z byle powodu, doszło do tego, że zaczęłam zawalać naukę, bo do niczego nie mogę się zabrać. Mój chłopak bardzo się tym martwi i nie wie jak ma mi pomóc. Sam zauważył, że odkąd biorę hormony bardzo się zmieniłam i co jakiś czas wspomina mi o tym, żebym skończyła z nimi, bo nie może patrzeć jak się męczę ( a przy okazji on z moimi wiecznymi humorami) .Chciałabym przerwać definitywnie przygodę z tabletkami i zabezpieczać się w inny, mniej inwazyjny sposób. Z tym, że branie pigułek jest bardzo wygodnym wyjściem, ponieważ mieszkamy razem z TŻ-em, więc okazja do seksu jest praktycznie codziennie..
Napisałam może trochę nie na temat, bo o tej depresji itd. ale chciałam się przy okazji komuś wygadać. Liczę, że po odstawieniu mój organizm i psychika wrócą do normy i wreszcie będę szcześliwa, pogodna i uśmiechnięta jak dawniej.
Nessaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-14, 14:08   #2478
malina885
Zadomowienie

hej

Odstawiłam plastry Evra w listopadzie. Dokladniej 10listopada miałam ostatnie krwawienie z odstawienia. Miesiączka się spoźnia.. Od czasu odstawienia kłują mnie jajniki, ale @ jak nie było tak nie ma.
Stary 2012-12-14, 18:28   #2479
zlosnica89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nessaya Pokaż wiadomość
Witam. Mam 21 lat i biorę swoje pierwsze tabletki anty (Daylette) od 7 mies. Jednak bardzo źle się po nich czuję i chcę przerwać ich zażywanie (wczoraj wzięłam ostatnią aktywną tabletkę).Głównym skutkiem ubocznym (poza ogromnymi bolącymi piersiami, przytyciem i wiecznie opuchniętym, wzdętym brzuchem), który mnie dopadł są silne stany depresyjne oraz stany lękowe, które bardzo utrudniają mi codzienne funkcjonowanie. Wcześniej, przed braniem tabl. nie miałam takich problemów. Owszem jestem z natury osobą, która do wielu spraw podchodzi emocjonalnie i wieloma rzeczami potrafię się niepotrzebnie mocno stresować i denerwować. Mimo wszystko potrafiłąm się opanować i wyluzować. Jednak teraz jestem dosłownie inną osobą - czuję jakbym weszła w ciało i psychike kogoś obcego! Bez przerwy mam doła, nie mam chęci do życia, nic mnie nie cieszy oraz towarzyszą mi wpomniane już lęki. Panicznie boję się , że coś się stanie n.p. mojemu TZ-owi. Wszędzie przez to chce mu towarzyszyć żeby mieć kontrolę nad tym co się dzieje i być spokojniejsza że nic mu nie grozi(wcześniej takie zachowanie u mnie nie miało miejsca! byłam normalną, wesołą i zdrową psychicznie dziewczyną), wytworzył się u mnie lęk przed jazdą samochodem, panicznie boję się wypadku, przez to każdy wyjazd kombinuję tak żeby unikać okazji do komunikacji samochodem. Masakra. Jestem już sobą zmęczona. Płaczę z byle powodu, doszło do tego, że zaczęłam zawalać naukę, bo do niczego nie mogę się zabrać. Mój chłopak bardzo się tym martwi i nie wie jak ma mi pomóc. Sam zauważył, że odkąd biorę hormony bardzo się zmieniłam i co jakiś czas wspomina mi o tym, żebym skończyła z nimi, bo nie może patrzeć jak się męczę ( a przy okazji on z moimi wiecznymi humorami) .Chciałabym przerwać definitywnie przygodę z tabletkami i zabezpieczać się w inny, mniej inwazyjny sposób. Z tym, że branie pigułek jest bardzo wygodnym wyjściem, ponieważ mieszkamy razem z TŻ-em, więc okazja do seksu jest praktycznie codziennie..
Napisałam może trochę nie na temat, bo o tej depresji itd. ale chciałam się przy okazji komuś wygadać. Liczę, że po odstawieniu mój organizm i psychika wrócą do normy i wreszcie będę szcześliwa, pogodna i uśmiechnięta jak dawniej.
Ja nie miałam takich skutków ubocznych,zawsze byłam dziwna Nie wiem czy faktycznie tabletki mogą tak wpływać na nastroje. Poczekaj ze 3 miesiące,wtedy organizm powinien wrócić do normalności (miesiączki także) i obserwuj,czy coś się zmienia w twoim zachowaniu,czy odstawienie pomogło.
Trzymam kciuki

Co do innej metody - podobno krążki są dobre. Nie są tak stresujące jak gumki Tylko trochę droższe niż tabletki... Poczytaj sobie o nich,może ci podpasują.

Podążasz za tłumem, czy kierujesz się własnym rozumem?

zlosnica89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-15, 19:12   #2480
thecla
Raczkowanie

Odstawiałam w zeszłym roku (Cilest) i generalnie to nie miałam jakichś większych problemów. Jedynym problemem okazała się moja cera, która bardzo się pogorszyła- w porównaniu do okresu sprzed tabletek No i przez rok stan się nie wyrównał. Ale do plusów zaliczę krótsze miesiączki

thecla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-15, 20:21   #2481
Ela87
Zakorzenienie

Ja po 3 latach odstawiłam tabletki.
31 sierpnia dostałam @ z odstawienia. Następne normalne to: 5 październik, 4 listopad i 2 grudnia. Na szczęście samo przyszło Jeśli chodzi o skutki odstawienia to tak:
Piersi zmalały do rozmiaru sprzed
Wrócił trądzik
Lekkie zachwianie jeśli chodzi o nastroje w pierwszym miesiącu.
Większy ból brzucha przy @.
Plusy trzy:
minus 3 kg
mniejszy cellulit
brak konieczności pamiętania o pigułce
Narazie tylko tyle mogę się wypowiedzieć. Mam nadzieję, że nic poważniejszego mi się nie stanie
pozdrawiam

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

AH! no i pierwszy miesiąc był okropny. Okropne bóle tam w środku. Gdzieniegdzie jakieś plamienia do drugiego miesiąca. Ale już o tym zapomniałam
Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 20:21   #2482
kkkaaai
Raczkowanie

Nagle odstawienie tabletek !

Witam wszystkich. Brałam Diane35 przez pol roku na trądzik , niestety nie pomogła ani trochę się z nim uporać. Stwierdziłam,ze odstawie, wykończyłam do końca opakowanie, po 7 dniach przerwy wzięłam 6 tabletek ( w wakacje brałam więcej by nie mieć okresu nad morzem wiec w opakowaniu zostało mi mniej). Czuje się dobrze jednak wystapilo u mnie tak jakby krwawienie .. Czy to normalna reakcja organizmu? Nie mam czasu naradzie iść do lekarza..
kkkaaai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 20:39   #2483
Serenely
Zakorzenienie

Dot.: Nagle odstawienie tabletek !

Maj gad, przecież urwałaś cykl, co w tym dziwnego... Nawet ulotka o tym mówi, tylko w tym wypadku trzeba użyć rozumu i połączyć logicznie fakty, że po przestaniu brania tabletek (domyślnie: przerwa) występuje krwawienie.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-18, 21:40   #2484
kkkaaai
Raczkowanie

Widać nie każdy jest taki bystry i używa rozumu Jestem ciemna totalnie w sprawach tabletek ..no nic dziękuje za odpowiedz
Stary 2012-12-19, 17:02   #2485
Annabella_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kkkaaai Pokaż wiadomość
Widać nie każdy jest taki bystry i używa rozumu Jestem ciemna totalnie w sprawach tabletek ..no nic dziękuje za odpowiedz
Rozumiem że nie używasz rozumu, nie każdy musi : ) ale chyba wystarczyłoby by Ci go, zeby wiedzieć ze tabletki to nie cukierki żeby odstawiać się kiedy się chce.
A potem słychać: brałam tabletki, nie mogę zajść w ciąże

Przerwałaś tabletki bezsensu, bo prawie w środku opakowania więc możesz się teraz spodziewać po swoim organizmie dosłownie wszystkiego.

Chudnę
Annabella_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 18:37   #2486
kkkaaai
Raczkowanie

Liczyłam na tym forum na wyrozumiałość i tolerancje ,ale chyba się pomyliłam Nie każdy musi się na wszystkim znać
Stary 2012-12-19, 18:38   #2487
Serenely
Zakorzenienie

Ale czytać ze zrozumieniem każdy umieć powinien. Ciężko o tolerancję, kiedy ktoś nie potrafi przeczytać ulotki.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-19, 18:59   #2488
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kkkaaai Pokaż wiadomość
Liczyłam na tym forum na wyrozumiałość i tolerancje ,ale chyba się pomyliłam Nie każdy musi się na wszystkim znać
Wystarczy przeczytać ulotkę.
Jak można brać tabletki antykoncepcyjne i nie mieć pojęcia o zasadach ich brania i wszelkich konsekwencjach zmian?

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 19:57   #2489
karolinuuusia
Zakorzenienie

ja tez odstawiłam tabletki po 2 latach brania, cera była idealna, a teram mam pełno czerwonych pryszczy boję się co to będzie przed samym okresem, na dodatek przez 4 dni bolały mnie jajniki, ale po no spie mi przeszło, no i włosy mi się sypią garściami, jak poradziłyście sobie z tym problemem
karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-20, 20:27   #2490
malina885
Zadomowienie

witajcie!

Jak już pisałam odstawiłam Evrę i 10 listopada miałam krwawienie z odstawienia. Dziś dostałam okresu- 41dc, więc nie jest tak źle. Zobaczymy co będzie dalej.
Skutki odstawienia u mnie:
pojawiają się wypryski na twarzy ( szczególnie na czole)
włosy mi się szybciej przetłuszczają, chociaż nie wiem czy to też nie od pogody, noszenia czapki itd.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości