Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-11, 09:19   #2461
Annie1441
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 579
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez morphine88 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze U:
postanowi³am zacz±æ æwiczyæ si³owo. Dobrze, ¿e obudzi³am siê 2 miesi±ce przed wakacjami, a nie tydzieñ .
1. 3 nale¶niki pe³noziarnisto-orkiszowe:
~2 z nutell±
~1 z mas³em orzechowym;
2. bu³ka wieloziarnista z margaryn±, szynk± wieprzow±, jajkiem, ogórkiem zielonym i sol± (podwójny obk³ad);
w miêdzyczasie wpad³o 1/2 gruszki, któr± znalaz³am w lodówce;
3. wielka porcja (nie przesadzam ) dania 'Boloñski garnek': miêso z udka kurczaka, makaron pe³noziarnisty, warzywa i sos Winiary (wiem, ¿e syf, ale od czasu do czasu jadam );
w miêdzyczasie wpad³o kilka ró¿nych orzechów (gar¶æ?);
20 minut æwiczeñ si³owych na brzuch - na pocz±tek;

4. 50g fitelli orzechowo-rodzynkowej z jogurtem naturalnym i przypraw± korzenn± do piernika;
5. 3 kromki chleba wieloziarnistego:
~z pasztetem drobiowym pieczonym
~z margaryn± i surimi
~z margaryn± i krakowsk± podsuszan±;
2 marchewki, herbata rumowa.

oczywi¶cie w ci±gu dnia dodakowo orzechy.
i jak?
zale¿y mi, aby posi³ki oko³otreningowe by³y w miarê odpowiednie, ale nie bêdê ¶ci¶le trzymaæ siê zasad, bo chcê jednak je¶æ na luzie.
spó¼nione ale mi siê rzuci³o w oczy teraz. 20 minut si³owych na brzuch to nie trening to raz, 2 nie æwicz si³owo na brzuch bo tylko uro¶nie EWENTUALNIE, zreszt± jak si³owo, jakie æwiczenia? i oko³o treningowe nawet w miarê nie odpowiednie
Annie1441 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 09:35   #2462
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Cytat:
Napisane przez sunflower__ Poka¿ wiadomo¶æ
Poruszam siê na wózku inwalidzkim. U mnie 1500 kcal to dzienne zapotrzebowanie - inaczej tyjê ok, to w takim razie zmienia postaæ rzeczy. Napisa³a¶, ¿e 'wyliczy³a¶ na kalkulatorach internetowych' - które poprawnych wyników nie podaj±. Ja np. jako zaliczaj±ca siê do m³odzie¿y dojrzewaj±cej powinnam je¶æ 2200-2800 kcal dziennie, a kalkulatory mówi± mi, ¿e 1600 . Ale je¶li wiesz z autopsji, ¿e tyjesz na wiêcej ni¿ 1500, to ok, jedz 1200 .

Sama nie jem produktów light, tylko mniejsze porcje. Tu kole¿anka widzê, ¿e preferuje spore posi³ki, wiêc chcia³am dostosowaæ to kalorycznie.

Serki topione to ogólnie ¶wiñstwo, wiêc czy light, czy nie, dla mnie jeden kit. Ale jest t³usty... wiêc je¶li kto¶ na redukcji go je, to chocia¿ dla mniejszej ilo¶ci t³uszczu móg³by zje¶æ light, bo to dla mnie jeden kit (a nie ser).

Ser mozarella nie jest light, tylko ma mniej t³uszczu sam z siebie (16,5 %, a ser ¿ó³ty 27% ¶rednio, czasami 40 %). Do farszu miêska jak najbardziej siê nadaje ze wzglêdu na fajne ci±gniêcie siê
Tak¿e nie polecam nic niezdrowego napisa³a¶, ¿e zamiast ¿ó³tego mo¿e zje¶æ mozarellê 16%, albo nawet zottarellê light, która ma jeszcze mniej.

W 1 szklance soku pomarañczowego (240g):
Energia 98kcal
Bia³ko 1.9g
T³uszcz 0.5g
Wêglowodany 21.6g
B³onnik 1.9g
wiêc nie mów, ¿e ma zero, bo te 2 g, to te¿ trochê b³onnika. Ka¿d± kaloriê liczycie (nie mówiê do Ciebie, tylko do ogó³u), ale na mniejsze ilo¶ci b³onnika to ju¿ nie warto zwracaæ uwagi?

Jak dla mnie dla tak ma³ej ilo¶ci b³onnika, nie warto na redukcji tyle w siebie wci±gaæ cukrów prostych, które powinno siê unikaæ na redukcji. Je¶li ju¿, to ca³y owoc wyjdzie bardziej na zdrowie

Je¶li chodzi o ziarna i s³onecznik: cz³owiek przeciêtnie powinien zjadaæ do 1 ma³ej gar¶ci razem ziaren (w tym orzechów). Je¶li kto¶ je ju¿ w chlebie, to wystarczy. Kwasy nienasycone s± potrzebne, ale w za du¿ej ilo¶ci zawieraj± du¿o kcal i t³uszczy w³a¶nie Dlatego do tego serka wiejskiego mo¿na dodaæ albo ma³o ziaren, albo zje¶æ czysty wiejski hmm, gar¶æ to trochê ma³o nnkt. Wtedy by³by niedobór. 2-3 gar¶cie zaspokoj± dzienne zapotrzebowanie na nnkt, ale jedna nie.
Je¶li chodzi o warzywa, ale kole¿anka, któr± cytowa³am pisa³a, ¿e nie wie, czy zmie¶ci kolejny posi³ek, to go nie powiêksza³am, tylko namawia³am do zjedzenia jednak pi±tego posi³ku
A czy 3 %, czy 5, to ju¿ jest w³asny wybór

Np. ja twaróg jem pó³t³usty (4%), a nie 0%, bo bez obecno¶ci t³uszczu w posi³ku, bia³ko siê nie wch³ania odpowiednio

Ale koñczê te wywody... Chcia³am pomóc, ka¿dy ma pewnie inne spojrzenie na odchudzanie

Jak dla mnie to, o czym wiele z Was pisze to jest jad³ospis na stabilizacjê, a nie redukcjê dla Ciebie, skoro masz takie ma³e zapotrzebowanie kaloryczne. Ale dany jad³ospis jest dla kogo¶ redukcj± wtedy, kiedy na nim chudnie, a nie wtedy, gdy kto¶ uwa¿a, ¿e to redukcja.
Za rzadko zmieniacie rodzaj wêglowodanów (w ci±gu dnia nie kilka razy chleb ciemny, tylko raz ciemny chleb, raz makaron pe³noziarnisty, raz kasza gryczana itp.)

Ech...
jw.

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Poka¿ wiadomo¶æ
spó¼nione ale mi siê rzuci³o w oczy teraz. 20 minut si³owych na brzuch to nie trening to raz, 2 nie æwicz si³owo na brzuch bo tylko uro¶nie EWENTUALNIE, zreszt± jak si³owo, jakie æwiczenia? i oko³o treningowe nawet w miarê nie odpowiednie
to mój pierwszy dzieñ æwiczeñ, wiêc nie mog³am wyskoczyæ od razu z godzin±. I tak mam niesamowite zakwasy.
Chcê mieæ miê¶nie - o tym mówisz pisz±c o 'ro¶niêciu' ? Póki co mój brzuch jest taki.. sflacza³y (ale nie chcê siê pozbywaæ ju¿ t³uszczu, bo jest go odpowiednia ilo¶æ jak dla kobiety - 20%), dieta by³a, ale zero æwiczeñ. Chcia³abym mieæ wiêc zarys miê¶ni.
Si³owo, czyli brzuszki, skrêty, deska, pompki itp.
Nie wiem jakie powinny byæ oko³otreningowe, czyta³am, ¿e przed wêgle z³o¿one+bia³ko, a po wêgle proste.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-05-11 o 09:45
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 11:17   #2463
orosier
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 182

8 dzien RRRRR

SnI owsianka( 3 ³ pl owsianych,1 ³ otrab pszennych, 80 g twarogu chudego, pol gruszki starta z cynamonem)
SnII 12;00 krem brokulowy+ 1 lyzka jogurtu, 2 chude wedliny,

Deserek:2 lyzeczki miodu grycanego zmieszanego z kakao naturalnym

SnIII: koktajl( 0,5 banana, troche truskawek, maslanka 250 ml)

Ob 15;00 talerz zupy brokulowej z dodatkiem jogurtu+ jajko wkrojone+ kromka pieczywa

Pod 18;00 : Tymbark warzywny 500 ml + chili
Kol 21;00: pol puszki tuñczyka z przecierem pomidorowym i oliwkami
orosier jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 11:46   #2464
invissible
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 555
GG do invissible

Sunflower - dziêki za ocenê.
Morphine88 - dziêki za korektê
invissible jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 12:30   #2465
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 773

Morphine88trening si³owy jest treningiem który polega na znacznym obci±¿eniu zewnêtrznym (nie tylko w³asnego cia³a) czyli przy u¿yciu hantli b±d¼ maszyn (nie mówiê o domowych 2kg hantlach ) z Twojego opisu wynika , ¿e poæwiczy³a¶ w domu brzuszki- to nijak nie jest si³owy tylko raczej taka ogólno rozwojówka je¶li masz sflacza³y brzuch to szczerze polecam hula-hop rower/basen/bieganie i na koncu do tego rzeczone brzuszki

je¶li chodzi o posi³ek to szczególnie przy takiej aktywno¶ci jak Twoja nie musisz o niego dbaaæ- zalecenie co do bia³ka i wêgli z³o¿onych przed i prostych po raczej tycz± siê do konkretnego wysi³ku na si³owni lub ciê¿kich interwa³ów- jedz jak Ci pasuje, ale raczej s³odkie po

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 14:40   #2466
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos

Wczorajsze U

Sniadanie:
2 kromki zytniego chleba niemieckiego. Miedzy nimi: 2 grube plastry tlustego twarogu, 1/2 awokado.
kawa
mix nerkowocw & peacan (ok 1/3-pol kubka)

Obiad:
Pollo con mole rojo (gora duzego uda kurczaka w sosie mole),
miseczka nopales (smazony kaktus)
2 swiezo upieczone tortille kukurydziane

(przerwa dluga tu byla)
1h intnesywnego fitnessu

Kolacja:

Smoothie: 1/2 mango, 1/2 mamey, 1/2 banana + odzywka bialkowa waniliowa + cynamon + szklanka mleka lactose free (genialne to jest, bede to pic czesciej hehe)

TO tyle. Ktos oceni prosze?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-05-11 o 14:42
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 15:12   #2467
Pia Gizela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 120

dzisiejsze U/R

1. ¶niadanie: fili¿anka kawy z mlekiem 3,2% i ³y¿eczk± cukru. 2 kromki razowego z mas³em, sa³at±, szynk±, rzodkiewki 3.

w drodze na zajêcia pó³ paczki LU GO! czekoladowych (z kole¿ank± na spó³ê )

2. II ¶niadanie: zielona herbata (kubas ma chyba 0,7 litra), dro¿d¿ówka z kruszonk±.

3. obiad: 2 jaja sadzone, ziemniaczki m³ode polane kefirem. mniaaaam zielona herbatka.

4. podwieczorek: 2 ³y¿ki lodów waniliowych, 1 ³y¿ka czekoladowych. pokroi³am migda³y, orzechy laskowe, wiórki kokosowe.

5. kolacja: wie¶niak, ogórek kiszony, pomidor ca³y.
Pia Gizela jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 15:51   #2468
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Wczorajsze U

Sniadanie:
2 kromki zytniego chleba niemieckiego. Miedzy nimi: 2 grube plastry tlustego twarogu, 1/2 awokado.
kawa
mix nerkowocw & peacan (ok 1/3-pol kubka)

Obiad:
Pollo con mole rojo (gora duzego uda kurczaka w sosie mole),
miseczka nopales (smazony kaktus)
2 swiezo upieczone tortille kukurydziane

(przerwa dluga tu byla)
1h intnesywnego fitnessu

Kolacja:

Smoothie: 1/2 mango, 1/2 mamey, 1/2 banana + odzywka bialkowa waniliowa + cynamon + szklanka mleka lactose free (genialne to jest, bede to pic czesciej hehe)

TO tyle. Ktos oceni prosze?
co z æwiczeniami na czczo? i ograniczeniem wêgli, wy³±czeniem chleba itd? tzn z diet± wg wskazówek Edo? pytam bo jestem ciekawa czy jednak okaza³a siê nie byæ dla Ciebie? bo widzê powrót do dawnych nawyków

zdrowo siê od¿ywiam

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
Stary 2011-05-11, 16:17   #2469
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
co z æwiczeniami na czczo? i ograniczeniem wêgli, wy³±czeniem chleba itd? tzn z diet± wg wskazówek Edo? pytam bo jestem ciekawa czy jednak okaza³a siê nie byæ dla Ciebie? bo widzê powrót do dawnych nawyków
Ja nie wylaczam chleba. Mam alergie na pszenice i tak nie moge go jesc hehehee. Nie wiem. Na razie okej. Zastanawiam sie, czy nie wlaczyc odzywki bialkowej przed treningiem silowym (tzn silowy+aero, bo tak robie). Przed aerobami zdecydowanie wole na czczo. Co do reszty wegli: jak podleci. W sumie chyba z powodow logistycznych nie dam rady ciagnac tej diety. Ale wegle ograniczone mam, tzn wegle tzw biale, a o to chodzilo. No i kolacja miala byc zawsze z weglami i bialkiem, to tak jest.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2011-05-11, 17:19   #2470
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Ja nie wylaczam chleba. Mam alergie na pszenice i tak nie moge go jesc hehehee. Nie wiem. Na razie okej. Zastanawiam sie, czy nie wlaczyc odzywki bialkowej przed treningiem silowym (tzn silowy+aero, bo tak robie). Przed aerobami zdecydowanie wole na czczo. Co do reszty wegli: jak podleci. W sumie chyba z powodow logistycznych nie dam rady ciagnac tej diety. Ale wegle ograniczone mam, tzn wegle tzw biale, a o to chodzilo. No i kolacja miala byc zawsze z weglami i bialkiem, to tak jest.
to zale¿y ile i jakiej jako¶ci bia³ko przed si³owym jesz- ja od¿ywkê bia³kow± zwykle dodawa³am do niepe³nowarto¶ciowego ¼ród³a bia³ka - np do twarogu, którego jad³am z p³atkami owsianym na ¶niadanie przed si³owym.

wszystko jak zawsze zale¿y od celu

dziêki wielkie za odpowied¼

Moje lekkie R na dzi¶:

I¶: owsiane z 1/2 twarogu, 1/2 banana + trochê cukru trzcinowego

II¶: grejpfrut, du¿e jab³ko + sok jednodniowy marchwiowy

O: makaron ¿ytni, cycek indyczy w panierze z migda³ów i s³onecznika, sa³ata z pomidorem,avocado i fet±

1,5 godz boksu

K: tuñczyk/³o¶o¶ wsw/ jaja
+ warzywa

zdrowo siê od¿ywiam

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
Stary 2011-05-11, 17:29   #2471
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
to zale¿y ile i jakiej jako¶ci bia³ko przed si³owym jesz- ja od¿ywkê bia³kow± zwykle dodawa³am do niepe³nowarto¶ciowego ¼ród³a bia³ka - np do twarogu, którego jad³am z p³atkami owsianym na ¶niadanie przed si³owym.

Moim celem jest utrzymanie efektow (tj rzezby i wagi). Nie wiem, jak to jest, ale wydaje mi sie, ze nie powinno byc trudne przy zdrowym U, cwiczeniach i wystarczajacej ilosci bialka. Tak mysle

Santosowa rzezba ;-)

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 18:30   #2472
karateczka000
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 683

http://www.sylwetka.org/index.php?op...enie&Itemid=69

dziewczyny, co my¶licie o tym, co mówi dziewczyna w tym linku, chodzi o to, ¿e na wieczorny posi³ek bardziej wskazane sa wêgle o niskim ig niz bia³ko ?

karateczka000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 18:40   #2473
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez karateczka000 Poka¿ wiadomo¶æ

dziewczyny, co my¶licie o tym, co mówi dziewczyna w tym linku, chodzi o to, ¿e na wieczorny posi³ek bardziej wskazane sa wêgle o niskim ig niz bia³ko ?
Myslimy, ze najlepiej nie jesc nic przetworzonego, cwiczyc i sluchac organizmu zamiast rozkminiac kazdy posilek co do atomu ;-)

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-11, 18:51   #2474
Edo_ergo_sum
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 034
GG do Edo_ergo_sum

Cytat:

Kasia ma racjê
Edo_ergo_sum jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 18:53   #2475
kiciakasia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 195

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Poka¿ wiadomo¶æ
Kasia ma racjê
nie bylabym taka pewna, zalezy od organizmu.
jeden lubi jablka, a drugi moczyc nogi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 18:54   #2476
karateczka000
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 683

Cytat:
Myslimy, ze najlepiej nie jesc nic przetworzonego, cwiczyc i sluchac organizmu zamiast rozkminiac kazdy posilek co do atomu ;-)
haha dobrze powiedziane

karateczka000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 19:00   #2477
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Edo, ty tu nie komentuj linkow, tylko moje menu i odpowiadaj mi na gg ;-)

Czy wegle o wysokim IG sa kiedykolwiek wskazane? Zwlaszcza w duzej ilosci..

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-11, 19:12   #2478
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Poka¿ wiadomo¶æ
nie bylabym taka pewna, zalezy od organizmu.
jeden lubi jablka, a drugi moczyc nogi
dok³adnie. po co siê trzymaæ jakich¶ teorii skoro jednemu bêdzie s³u¿y³o bia³ko na noc ( jak mi ) a innemu nie? co kto lubi.

i U.
1¶n
- kromka ¿ytniego z mozzarell± i pomidorem, parê ³y¿ek wiejskiego i ogromny kawa³ ciasta czekoladowego.
2¶n - dojedzony wiejski.
miêdzy - du¿a gar¶æ w³oskich, migda³ów, nerkowców, rodzynek, ¿urawiny.
obiad - miseczka mielonej chudej wo³owiny z sosem pieczarkowo-pomidorowo-paprykowym.
podwieczorek - trochê twaro¿ku.
kolacja - paskudny rolmops z cebul±.

aktywno¶æ 0 / chorujê.

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Cytat:

dziêki wielkie za odpowied¼

Moje lekkie R na dzi¶:

I¶: owsiane z 1/2 twarogu, 1/2 banana + trochê cukru trzcinowego okey, najad³a¶ siê? bo ja zawsze ¶niadanie mam najwiêksze.

II¶: grejpfrut, du¿e jab³ko + sok jednodniowy marchwiowy malutko.

O: makaron ¿ytni, cycek indyczy w panierze z migda³ów i s³onecznika, sa³ata z pomidorem,avocado i fet± mniam, to bym zjad³a.

1,5 godz boksu

K: tuñczyk/³o¶o¶ wsw/ jaja okey.
+ warzywa
przy 1,5 h boksu wydaje mi siê jako¶ tak ma³o... prawie nie ma drugiego ¶niadania, ale za to obiad pyszny. nie jeste¶ g³odna? pytam z ciekawo¶ci,wiem, ¿e niektórzy jedz± mniej, sama nie jem du¿o i innym siê wydaje, ¿e chodzê g³odna.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 19:43   #2479
Margolcia0703181
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459

dzisiejsze U->P z du¿±, uprzejm± pro¶b± o komentarz

I. 1,5 kromki chleba ¿ytniego z mas³em, plaster ¿ó³tego sera i sopockiej, plaster pomidora, ogórka, ok. 100 jogo naturalnego, kawa z cukrem

II. (roz³o¿one w czasie, na uczelni) du¿y, dojrza³y banan, sok pomarañczowy 300ml, knoppers, kawa z automatux2, jogurt pitny 250g

III. 2 ¶rednie ziemniaki, filet z mintaja w zio³ach i bu³ce tartej uzma¿ony na oleju (reszta owego oleju znalaz³a si± na ziemniakach), sos z ³y¿eczki ketchupu i ³yzczki jogurtu, szkalnka kefiru

IV. kromka z mas³em, plasterem wêdliny, sera i pomidora, herbata

V. pudding czekoladowy serduszko 115g, kostka gorzkiej czeko, micha³ek, 2 herbatniki, kakao (3 ³y¿eczki na wodzie)
Stary 2011-05-11, 19:50   #2480
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 773

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Poka¿ wiadomo¶æ
Ale brzuszki chyba nie s± si³owe i je mo¿na æwiczyæ?

Czy mog³yby¶cie mi powiedzieæ ile mniej wiêcej kalorii zawiera³ mój dzisiejszy jad³ospis? Kompletnie siê na tym nie znam i nie wiem ile powinnam je¶æ... Wiem, ¿e mój jad³ospis nie jest zbyt zdrowy i dobrze zbilansowany.
U:
I: talerz spaghetti- ok. 130gr. makaronu z sosem pomidorowym z ¿ó³tym serem, s³odzona herbata,
II: parówka z kromk± bia³ego chleba z mas³em, banan,
III: kapu¶niaczek, s³odzona herbata,
IV: talerz barszczu czerwonego z burakami i ziemniakami, drugie danie- kotlet mielony, ziemniaki, sa³atka z sa³aty, pomidorów i rzodkiewek w sosie vinegret,
V: banan.
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 20:01   #2481
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

u
  1. jasna bu³ka z mas³em, polêdwic± sopocka, sa³ata, pomidorem
  2. 1/2 dro¿d¿ówki z serem, pomarañcza
  3. jogurt kiwi
  4. 1/4 kuraka z ro¿na + 250g warzyw na patelniê

?????lepiej chocia¿ trochê?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 20:09   #2482
Guniella
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 113

Cytat:

Ja równie¿ podbijam pytanie W kazdym razie zosta³am przekonana i dzi¶ w³a¶nie zjad³am pierwsz± wêglowodanow± kolacjê od kiedy jestem na R: kaszê z warzywami. Zobaczymy jak podzia³a, ale mam nadziejê, ¿e w koñcu siê wy¶piê i nie przytyjê

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Poka¿ wiadomo¶æ
u
  1. jasna bu³ka z mas³em, polêdwic± sopocka, sa³ata, pomidorem
  2. 1/2 dro¿d¿ówki z serem, pomarañcza
  3. jogurt kiwi
  4. 1/4 kuraka z ro¿na + 250g warzyw na patelniê

?????lepiej chocia¿ trochê?
Je¶li to jest U i nie chudniesz na tym, to wspó³czujê metabolizmu...
Stary 2011-05-11, 20:21   #2483
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez Pia Gizela Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejsze U/R

1. ¶niadanie: fili¿anka kawy z mlekiem 3,2% i ³y¿eczk± cukru. 2 kromki razowego z mas³em, sa³at±, szynk±, rzodkiewki 3. mniam. je¶li kromki takie spore, to pyszne ¶niadanko.

w drodze na zajêcia pó³ paczki LU GO! czekoladowych (z kole¿ank± na spó³ê ) z kole¿ank± zawsze.

2. II ¶niadanie: zielona herbata (kubas ma chyba 0,7 litra), dro¿d¿ówka z kruszonk±. lubisz z kruszonk±? ja te¿, a moja przyjació³ka wrêcz nienawidzi kruszonki i ja j± czêsto dostajê w spadku.

3. obiad: 2 jaja sadzone, ziemniaczki m³ode polane kefirem. mniaaaam zielona herbatka. wiosenny obiad.

4. podwieczorek: 2 ³y¿ki lodów waniliowych, 1 ³y¿ka czekoladowych. pokroi³am migda³y, orzechy laskowe, wiórki kokosowe. och.

5. kolacja: wie¶niak, ogórek kiszony, pomidor ca³y. okey.
ja te¿ mam problem z ocen± jad³ospisów u/r to jest lekka redukcja czy z r przechodzisz na u ? tak czy owak, bardzo mi siê podoba, jest lu¼no, pysznie i zdrowo. brak owocu, ale to nie koniec ¶wiata przecie¿ jak raz go nie bêdzie. je¶li to lekkie r, to pewnie ta bia³kowa kolacja wystarcza, a je¶li u z r to mo¿esz co¶ do niej dodaæ.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 20:43   #2484
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

U

¦niadanie: 8 ³y¿ek domowego musli (mieszanina ró¿nych p³atków, otr±b i suszonych owoców) z gar¶ci± truskawek - zalane szklank± kefiru naturalnego; skrzypopokrzywa z ³y¿eczk± miodu

II ¶niadanie: grahamka z mas³em, sa³at±, szynk± drobiow±, pomidorem i szczypiorkiem; jab³ko

Obiad: kilka ³y¿ek kaszy jaglanej; potrawka z kurczaka i warzyw; kilka ogórków konserwowych

Podwieczorek: serek wiejski (200 g) z ³y¿eczk± miodu, jab³kiem pra¿onym z cynamonem i gar¶ci± pistacji; kawa zbo¿owa z mlekiem i miodem

Kolacja: sa³atka (warzywa, tuñczyk wsw, zio³a, oliwa z oliwek); kromka razowca z mas³em; herbata zielona ja¶minowa

+ 2l wody
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 21:31   #2485
Pia Gizela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 120

@pozytywna-wariatka dziêêêkujê a z kruszonk± uwielbiam dro¿d¿ówki. najlepiej na ciep³o i z kakao by³am na redukcji ale koñczy³o siê napadami na s³odycze i podjadaniem w nocy dlatego wolê bardziej w stronê U z pewnym ograniczeniem ni¿ ci±gle my¶leæ co zje¶æ i ile
Pia Gizela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-11, 23:00   #2486
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Morphine88trening si³owy jest treningiem który polega na znacznym obci±¿eniu zewnêtrznym (nie tylko w³asnego cia³a) czyli przy u¿yciu hantli b±d¼ maszyn (nie mówiê o domowych 2kg hantlach ) z Twojego opisu wynika , ¿e poæwiczy³a¶ w domu brzuszki- to nijak nie jest si³owy tylko raczej taka ogólno rozwojówka je¶li masz sflacza³y brzuch to szczerze polecam hula-hop rower/basen/bieganie i na koncu do tego rzeczone brzuszki

je¶li chodzi o posi³ek to szczególnie przy takiej aktywno¶ci jak Twoja nie musisz o niego dbaaæ- zalecenie co do bia³ka i wêgli z³o¿onych przed i prostych po raczej tycz± siê do konkretnego wysi³ku na si³owni lub ciê¿kich interwa³ów- jedz jak Ci pasuje, ale raczej s³odkie po
Dziêkujê, lepiej trafi³a¶ do mojej g³owy z tymi informacjami ni¿ poprzedniczka ;-).
Mo¿e tak - zale¿y mi tylko na niewielkim zarysie miê¶ni, aby brzuch nie by³ sflacza³y. Nie chcê sze¶ciopaka ani nic w tym stylu
krêci³am hula-hop d³ugo, ale mam pewn± wadê ¿eber (nienaturalnie wystaj±ce, zbieram siê do ortopedy od pó³ roku i mam wizytê w przysz³y wtorek ), wiêc krêcenie hh tylko to pog³êbi³o. Rower mam i u¿ywam, basen siê zacznie razem z sezonem, ale bieganie odpada, bo mam kolki i zadyszkê.. ;-)
Wiêc czy przy rowerkowaniu od czasu do czasu (ostatnio rzadko, ale zdarza siê, ¿e 5 razy w tygodniu po 1-2h dziennie) i æwiczeniu (w moim rozumowaniu ;-)) 'si³owo' zarysuj± mi siê miê¶nie i brzuch bêdzie mniej sflacza³y? tak do wakacji choæ trochê..? pytam, bo nie mam zielonego pojêcia jakich efektów mogê oczekiwaæ.
A, czyli dobrze w miarê wysz³o z tymi moimi posi³kami ;-).

Bardzo przepraszam za OT i ju¿ wklejam jad³ospis .

Dzisiejsze U:
wypad³ mi podwieczorek, ale g³odna nie chodzi³am .

1. tzw. owsianka - p³atki orkiszowe na wodzie z wie¶niakiem, 1/2 brzoskwini z syropu, gar¶ci± w³oskich i miodem;
2. 2 kromki chleba ¿ytniego (chyba domowego, a nie z piekarni.. babcia sk±d mia³a w ka¿dym razie z tych ciê¿szych):
~z margaryn± i serem ¿ó³tym
~z margaryn± i krakowsk± such±;
3. talerz makaronu pe³noziarnitego ¶widerki z domowym gulaszem wo³owo-warzywnym;
4. (przek±ska) wielka ga³ka lodów snickers w wafelku ;
5. 3 kromki chleba wieloziarnistego:
~z margaryn± i surimi;
~z twarogiem pó³t³ustym i ogórkiem kiszonym;
~z margaryn± i salami light;
marchewka, herbata rumowa i zielona (obie z cytryn±)

pokusi siê kto¶ o ocenê?

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-05-11 o 23:03 Powód: literówki
Stary 2011-05-11, 23:04   #2487
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ

[/COLOR]

przy 1,5 h boksu wydaje mi siê jako¶ tak ma³o... prawie nie ma drugiego ¶niadania, ale za to obiad pyszny. nie jeste¶ g³odna? pytam z ciekawo¶ci,wiem, ¿e niektórzy jedz± mniej, sama nie jem du¿o i innym siê wydaje, ¿e chodzê g³odna.
dziêki Maleñka za ocenê

nie, nie chodzi³am g³odna, nieraz tak jest, ¿e siê nie chce za du¿o je¶æ a doliczaj±c do tego upa³ ( kocham lato!) to ju¿ zupe³nie

zreszt± wiesz jak jest

zdrowo siê od¿ywiam

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
Stary 2011-05-12, 00:08   #2488
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez morphine88 Poka¿ wiadomo¶æ
jw.

to mój pierwszy dzieñ æwiczeñ, wiêc nie mog³am wyskoczyæ od razu z godzin±. I tak mam niesamowite zakwasy.
Chcê mieæ miê¶nie - o tym mówisz pisz±c o 'ro¶niêciu' ? Póki co mój brzuch jest taki.. sflacza³y (ale nie chcê siê pozbywaæ ju¿ t³uszczu, bo jest go odpowiednia ilo¶æ jak dla kobiety - 20%), dieta by³a, ale zero æwiczeñ. Chcia³abym mieæ wiêc zarys miê¶ni.
Si³owo, czyli brzuszki, skrêty, deska, pompki itp.
Nie wiem jakie powinny byæ oko³otreningowe, czyta³am, ¿e przed wêgle z³o¿one+bia³ko, a po wêgle proste.
Dodam od siebie, ze zadnego zarysu miec nie bedziesz jesli nie masz miesni, to musisz je wyrobic. Tkanka miesniowa nie sublimuje sie z powietrza, trzeba zrobic trening silowy i jesc na P na mase. A potem zeby ci miesnie wyszly, to trzeba zrobic serie na rzezbe.
Jesli chodzi ci o ujedrnienie li tylko, to musisz robic jakies INTENSYWNE cwiczenia ogolne, FBW silowy, plywanie, bieganie. No takie pitu pitu brzuszki to nic ci nie dadza, poza zakwasami

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-12, 00:21   #2489
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Moje U dzis

Trening 1h ( jakies drobne cwiczenia na nogi z obciazeniem + 40 min na biezni)

Sniadanie:

Omlet z 2 lyzek owsianych, 2 amarantusa, 2 jaj, 1 bialka, odrobiny siemienia lnianego i platkow migdalowych + kostki czekolady sugar-free + lyzeczka Nutelli (wiem, zuo )
salatka owocowa: 1/2 banana, 1/2 mango, 1/2 mamey

Kawka

Obiad:
(foto)
stek cielecy w tymianku z plastrem papai i plastrem sera zoltego
kielki alfalfa
pol ogorka
pol awokado

Przekaska
orzeszki chilli (tak ok 1/3 kubka), 2 garscie peacan

Kolacja

Smoothie: szklanka mleka + plaster papai+ pol awokado + ekstrakt z wanili+cynamon = mniam

Ktos oceni ??
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 11052011.jpg (191,2 KB, 63 za³adowañ)

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-05-12 o 02:25
Stary 2011-05-12, 06:20   #2490
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Dodam od siebie, ze zadnego zarysu miec nie bedziesz jesli nie masz miesni, to musisz je wyrobic. Tkanka miesniowa nie sublimuje sie z powietrza, trzeba zrobic trening silowy i jesc na P na mase. A potem zeby ci miesnie wyszly, to trzeba zrobic serie na rzezbe.
Jesli chodzi ci o ujedrnienie li tylko, to musisz robic jakies INTENSYWNE cwiczenia ogolne, FBW silowy, plywanie, bieganie. No takie pitu pitu brzuszki to nic ci nie dadza, poza zakwasami
dziwne, bo ludzie przy robieniu tego typu æwiczeñ chwal± sobie efekty.
Nie s±dzê, ¿eby blondynki z idealnymi p³askimi brzuchami wyciska³y na si³owni, a na tego typu efekcie mi zale¿y. Mo¿e to jest jednak ujêdrnienie.
Je¿d¿ê na rowerze, du¿o ogólnie siê ruszam, ale z tych æwiczeñ nie zrezygnujê. Mo¿e to dla Ciebie 'pitu pitu', bo Ty æwiczysz si³owo, ale dla tego, kto tylko w ci±gu dnia spaceruje i je¼dzi na rowerze - to jaki¶ dodatkowy (wiêkszy) wysi³ek.
Dziêkujê i proszê o zaprzestanie dalszego zniechêcania mnie do ruchu.

Steven Tyler
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.