Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - kandydatki, studentki, absolwentki - część II - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-22, 08:23   #2461
aska1415
Raczkowanie

Dot.: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - kandydatki, studentki, absolwentki - cz

Cytat:
Napisane przez lina1497 Pokaż wiadomość
to widocznie u was z wosu, woku itp były luzy, że miałaś pasek nie wiedząć jaki masz podręcznik. U mnie na Woku uczyliśmy się na sprawdzian referatu koleżanki, a że lubiła przesadzi to było kilkanaście stron i musielismy, bo taka była nauczycielka z WOKu. To chyba nie świadczy, że ja byłam tępa tylko były takie wymagania, bo uczyłam się szybko, ale nie miałam luzów nawet z głupich przedmiotów. Skoro jednego działu uczyłaś się 5 h, to ja miałam poza biologią jeszcze z 5 takich przedmiotów na które musiałam umieć i u nas nikt paska nie miał. Po prostu miałaś luzy w szkole skoro nawet podręczników nie wymagali i hardcore był tylko na biologie i jesteś zdziwiona że uczyłam się kilka godzin w liceum. Kilka postów wczesniej pisałaś że jeden dział z biologii zajmował Ci 5 h, to też kilka godzin tylko ja w tym czasie musiałam zrobic kilka predmiotów a nie jeden
NIe mówię, że jesteś tempa, nigdy nie określam tak ludzi. Z wosu były jakieś kartkówki, ale zawsze coś szło wymyślić. Wok i Po fakt nuuuda i 3 kart na rok zapowiedziane:P Ale fiza etc to horror, ale żeby się na ścisłe przygotować to wystarczy uważać na lekcji i zrobić chociaż z połowe zad dom. Co do reszty humanistycznych- wiedziałam, że nie potrzebuje tego więc korzystałam na spr z pomocy naukowych .
Stary 2012-09-22, 08:27   #2462
Dorcia91
Zakorzenienie

Dot.: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - kandydatki, studentki, absolwentki - cz

Cytat:
Napisane przez Safia Pokaż wiadomość
Pytanie odnośnie praktyk.
Po 2 roku czekają mnie praktyki. Przeraża mnie najbardziej fakt odbycia 3-tygodniowych praktyk przy wykonawstwie. Mam zaświadczenie od lekarza (od kilku lat), że nie mogę podejmować wysiłku fizycznego ze względu na problemy zdrowotne. Czy jest możliwosć zwolnienia z praktyki przy wykonawstwie na podstawie zaświadczenia lekarskiego np. na rzecz odbycia dłuższej praktyki w innym miejscu?

Aha i żeby nie było- nie jestem leserem i kombinatorem. Próbowałam swoich sił w pracy w ogrodnictwie i nie dałam rady fizycznie.
Cytat:
Napisane przez Noodle Soup Pokaż wiadomość
Raczej nie ma takiej możliwości, ale myślę, że możesz dogadać się z osobami, u których będziesz robiła praktyki, że np. nie możesz wykonywać prac fizycznych. Ja jestem po tych 3 tygodniach praktyk wykonawczych, u mnie z wysiłkiem fizycznym też ciężko, bo jestem typową kruszyną o słabej kondycji, ale są zadania, które nie wymagają ciężkich prac - spokojnie można odbyć tą praktykę nie wysilając się. Ja w ciągu tego czasu wiele poświęciłam na np. produkowanie sadzonek, co wymaga jedynie siedzenia przy stole i poruszania rękoma. Ewentualnie z cięższych zajęć to wyrywanie chwastów, ale nawet wtedy mieliśmy specjalne stołki do siedzenia. Raczej nikt nie wymaga pielenia grządek, przesuwania ciężkich donic i takich tam. Dużo zależy też od firm, bo w każdej dadzą inne zadania, o czym się przekonałam rozmawiając ze znajomymi. Najlepiej, jak zapytasz osoby odpowiedzialne za praktyki, jak to wygląda i czy można rozwiązać to w ten sposób. Choć lepiej uważać z panem H., bo to na prawdę... dziwna osoba :P

Safia, myślę że nie powinno być prolemu jeśli powiesz o tym pracodawcy z praktykChoć tak jk Noodle napisała możesz się zapytać pana H. ale to ryzyk fizyk co powie
A i rada tak ogólnie, praktyki to naprawdę okazja żey się dużo nauczyć, więc jeśli tylo ędziesz miała możliwość "odbyć" praktyki a nie je "podpisać" to bierz to pierwszejestem teraz po praktykach, (mam nadzieje że u Ciebie jest lepiej ze znalezieniem praktyk, o w mojej "branży" dużo się naszukałam, o wszedzie ktoś miał jakiś "problem" mnie przyajć) choć się naszukałam, ale do lepszego miejsca nie mogłam trafić

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 08:54   #2463
kasiaczek141
Rozeznanie

Dziewczyny powiedzcie mi co mam zrobić? Wpłaciłam pieniądze za studia na zły nr konta. Myślicie ze da sie je przelać na ten prawidłowy? Do kogo mam z tym iść? Do dziekanatu czy do Uniwersytetu na Norwida?

Edytowane przez kasiaczek141
Czas edycji: 2012-09-22 o 08:55
kasiaczek141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 09:11   #2464
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aska1415 Pokaż wiadomość
NIe mówię, że jesteś tempa, nigdy nie określam tak ludzi. Z wosu były jakieś kartkówki, ale zawsze coś szło wymyślić. Wok i Po fakt nuuuda i 3 kart na rok zapowiedziane:P Ale fiza etc to horror, ale żeby się na ścisłe przygotować to wystarczy uważać na lekcji i zrobić chociaż z połowe zad dom. Co do reszty humanistycznych- wiedziałam, że nie potrzebuje tego więc korzystałam na spr z pomocy naukowych .
no ja z fizyki za to miałam luźno, a z polskiego dużo wiedziałam z lekcji i umialam sporo sama powiedzieć więc też sie duzo nie uczyłam ale sporo zajmowało mi np kilkadziesiat zadan z matmy które miałam do domu, własnie jakieś głupoty typu historia bo co lekcje kobieta robiła kartkowke dla 5 osób, jakiś głupi WOK gdzie nam powiedziała że z WOKu mozemy miec 2 bo ona za nic nam 4 nie postawi. Z WOSu i geografii mialam nauczycielke ktora ponoc sie leczyła, pytała czasem z tematu który za chwile robiła dopiero w 3 klasie jak te głupoty odpadły mogłam sie uczyć w spokoju chemii, biologii itp. U was po prostu na te mało ważne przedmioty nie zwracali uwagi i powiem że szli wam na ugodne jak pisałaś że zapowiedziane kartkówki. U nas wiedzieli że PO, WOS, WOK, historia, geografia sie nam na nic nie przydaja ale problemów z tym było najwiecej i chcac nie chcac musiałam nad tym siedzieć
lina1497 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 09:18   #2465
bialaRoza
Wtajemniczenie

GG do bialaRoza

dziewczyny, dajcie już sobie spokój... Naprawdę warto wbić sobie do głowy, że przyjmiecie zupełnie inny tryb nauki, jak do liceum. Tutaj już nie ma 'lekcji', będziecie siedzieć w laboratorium, same zobaczycie, z czego warto się uczyć, z czego nie i w jakiej ilości. Wątek jest o studiach - są też wątki o liceum, kto jak miał (przecież każde jest inne ). I tyle

bialaRoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 09:21   #2466
viva91
na przekór do celu

Cytat:
a przypmnialo mi się jeszcze odnośnie wydatków czy na studiach stacjonarnych placi sie jakies składki, czesne itp ? czy nie ma czegoś takiego i poza opłatą za legitymacje zadnych wydatków nie ma w najbliższym czasie?
studia zaoczne są płatne, dlatego tam płaci się czesne, więc logiczne, że na dziennych czesnego nie ma możesz zapłacić za ubezpieczenie, jeśli chcesz być ubezpieczona. na tym wydatki się kończą. oddzielną pulą wydatków są przybory - kalki, cienkopisy, rapidografy - ale to zależnie od kierunku i wymagań, jakie stawiają prowadzący.
Stary 2012-09-22, 09:22   #2467
aska1415
Raczkowanie

Cytat:
no ja z fizyki za to miałam luźno, a z polskiego dużo wiedziałam z lekcji i umialam sporo sama powiedzieć więc też sie duzo nie uczyłam ale sporo zajmowało mi np kilkadziesiat zadan z matmy które miałam do domu, własnie jakieś głupoty typu historia bo co lekcje kobieta robiła kartkowke dla 5 osób, jakiś głupi WOK gdzie nam powiedziała że z WOKu mozemy miec 2 bo ona za nic nam 4 nie postawi. Z WOSu i geografii mialam nauczycielke ktora ponoc sie leczyła, pytała czasem z tematu który za chwile robiła dopiero w 3 klasie jak te głupoty odpadły mogłam sie uczyć w spokoju chemii, biologii itp. U was po prostu na te mało ważne przedmioty nie zwracali uwagi i powiem że szli wam na ugodne jak pisałaś że zapowiedziane kartkówki. U nas wiedzieli że PO, WOS, WOK, historia, geografia sie nam na nic nie przydaja ale problemów z tym było najwiecej i chcac nie chcac musiałam nad tym siedzieć
No to współczuje, fakt nam z tych pierdół dawali spokój, zapowiadali kartk itd. Ale geografie mieliśmy wymaganą tak jakbyśmy chcieli ją zdawać, ale lekcje były ciekawe- prowadziła je kobieta wykładająca na Uwr, wiec przynajmniej wiedziała co mówi Z historii mieliśmy znać podstawy. Matma to była tragi komedia. Baba siadała i nic nie robiła, zdarzalo sie , że nie umiala zadania jakiegoś to był tekst,, zróbcie" w domu a na następnej lekcji pytała czy ktoś zrobił , najczęsciej nikt tego nie miał więc ,,to lecimy dalej" . Nic nie zadawała a jak zadała to nikt tego nie robił- ludzie w 3 klasie sie pubudzili z rękami w nocnikach i 80% klasy płaciło slono za korki u najlepszej matematyczki w mieście , żeby zdać maturę . Ja czasami robiłam jakieś zad z czystej przyjemności , bez przymusu, którego nie było i tylko dzieki temu mature napisałam na ponad 90. W klasie na szczęscie wszyscy zdali i to całkiem nieźle- chyba nie było nic poniżej 60. Ale ile zdrowia stracili i czasu to tylko oni wiedzą. Tak to jest z tymi nauczycielami- połowa z nich nie powinna ,,uczyć" >

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez bialaRoza Pokaż wiadomość
dziewczyny, dajcie już sobie spokój... Naprawdę warto wbić sobie do głowy, że przyjmiecie zupełnie inny tryb nauki, jak do liceum. Tutaj już nie ma 'lekcji', będziecie siedzieć w laboratorium, same zobaczycie, z czego warto się uczyć, z czego nie i w jakiej ilości. Wątek jest o studiach - są też wątki o liceum, kto jak miał (przecież każde jest inne ). I tyle
Wspominamy stare czasy:P
Stary 2012-09-22, 09:23   #2468
zygi7
Przyczajenie

witam, jak rozłożyć oplate za studia niestacjonarne na raty? Trzeba udać się osobiście z prośbą, jak to zrobić technicznie? I jak to później wygląda, są jakieś odsetki czy coś?
zygi7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 09:25   #2469
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Wspominamy stare czasy:P
Są na to inne wątki
Stary 2012-09-22, 09:25   #2470
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
będzie inaczej ale dużo osób mówi że na studiach jest po prostu fajniej dlatego też nie załamuje się, bo nie ja jedna studiuje i dziewczyny niektóre dodatkowo pracują więc pewnie się da w końcu zobacze laboratorium i jakas praktyke z chemii a nie jak dotychczas pania poplamiona odczynnikiem "Boże moja ulubiona koszula ! " zero jakichkolwiek doświadczen, jedynie ogród chemiczny robiłam
Stary 2012-09-22, 09:26   #2471
aska1415
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaczek141 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi co mam zrobić? Wpłaciłam pieniądze za studia na zły nr konta. Myślicie ze da sie je przelać na ten prawidłowy? Do kogo mam z tym iść? Do dziekanatu czy do Uniwersytetu na Norwida?
co znaczy ,,zły"?
Ja wpłaciłam tak jak kazali na to samo konto co opłate rekrut. Po jakimś czasie Viva dała linka, gdzie można nr konta wygenerować- chciałam sobie spr. Okazało się, że różnią się jedną cyferką. Co za tym idzie- olać. Kasa do nich dotrze więc nie przejmuj się :P No chyba, ,,że całkiem na inny numer kase puściłaś:P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-22, 09:31   #2472
viva91
na przekór do celu

Cytat:
co znaczy ,,zły"?
Ja wpłaciłam tak jak kazali na to samo konto co opłate rekrut. Po jakimś czasie Viva dała linka, gdzie można nr konta wygenerować- chciałam sobie spr. Okazało się, że różnią się jedną cyferką. Co za tym idzie- olać. Kasa do nich dotrze więc nie przejmuj się :P No chyba, ,,że całkiem na inny numer kase puściłaś:P
jeśli to był nr z tego wirtualnego konta, to do nich dotrze to są konta, z których korzysta tylko UP, więc pan Jan Kowalski pieniędzy nie dostanie trzeba tylko trzymać potwierdzenie wpłaty i można zadzwonić za jakiś czas, czy opłata już doszła i wiedzą od kogo doszła (czy przelew został odpowiednio podpisany itp.)
Stary 2012-09-22, 09:35   #2473
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
studia zaoczne są płatne, dlatego tam płaci się czesne, więc logiczne, że na dziennych czesnego nie ma możesz zapłacić za ubezpieczenie, jeśli chcesz być ubezpieczona. na tym wydatki się kończą. oddzielną pulą wydatków są przybory - kalki, cienkopisy, rapidografy - ale to zależnie od kierunku i wymagań, jakie stawiają prowadzący.
nazwałam czesne bo brakowało mi słowa aby inaczej nazwać te składki ile takie ubezpieczenie wynosi ? warto zaplacic?
Stary 2012-09-22, 09:37   #2474
viva91
na przekór do celu

Cytat:
nazwałam czesne bo brakowało mi słowa aby inaczej nazwać te składki ile takie ubezpieczenie wynosi ? warto zaplacic?
ubezpieczenie coś koło 80 zł. u mnie znajomi płacą - zresztą w szkole też się płaciło, ale często robili to rodzice i się nawet o tym nie wiedziało ja ostatnio nie zapłaciłam, taki ryzyk fizyk. jakby mi się coś stało na uczelni, to nie dostałabym za to odszkodowania. odpukać
Stary 2012-09-22, 09:39   #2475
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
ubezpieczenie coś koło 80 zł. u mnie znajomi płacą - zresztą w szkole też się płaciło, ale często robili to rodzice i się nawet o tym nie wiedziało ja ostatnio nie zapłaciłam, taki ryzyk fizyk. jakby mi się coś stało na uczelni, to nie dostałabym za to odszkodowania. odpukać
może to będzie głupie ale 80 zł na miesiąc tak ? ;p no u nas płaciło się jeszcze jakiś komitet czy tam rade dlatego też zapytałam o te opłaty

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-22, 09:44   #2476
bialaRoza
Wtajemniczenie

GG do bialaRoza

Cytat:
może to będzie głupie ale 80 zł na miesiąc tak ? ;p no u nas płaciło się jeszcze jakiś komitet czy tam rade dlatego też zapytałam o te opłaty
nie na miesiąc - na cały rok akademicki

Stary 2012-09-22, 09:50   #2477
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
nie na miesiąc - na cały rok akademicki
ok dzięki bo juz zapomniałam jak to sie płaciło ;p ciekawi mnie jak bedzie z tymi ksiazkami czy trzeba bedzie cos kupić czy raczej wystarczą porządne notatki i ksiazki z biblioteki...
Stary 2012-09-22, 09:51   #2478
Dorcia91
Zakorzenienie

w zeszłym roku yło 50n zetaPZU jaky kogo interesowało
viva, jam nie taka odważna jak Ty

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 09:52   #2479
bialaRoza
Wtajemniczenie

GG do bialaRoza

Cytat:
ok dzięki bo juz zapomniałam jak to sie płaciło ;p ciekawi mnie jak bedzie z tymi ksiazkami czy trzeba bedzie cos kupić czy raczej wystarczą porządne notatki i ksiazki z biblioteki...
wystarczy wypozyczyć skrypty są dostępne w bibliotece, a to z nich będziecie korzystać. Szkoda pieniędzy na kupowanie a jeśli nawet nie zdążysz wypożyczyć, to od czego są ksera

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-22, 09:59   #2480
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
a zazwyczaj jak sie nie zapłaci to na każdym progu czyha pułapka

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
wystarczy wypozyczyć skrypty są dostępne w bibliotece, a to z nich będziecie korzystać. Szkoda pieniędzy na kupowanie a jeśli nawet nie zdążysz wypożyczyć, to od czego są ksera
to całe szczęście mam w pokoju koleżanke z biotech to najwyzej bedziemy się wymieniać, nie trzeba wszystkiego podwójnie
Stary 2012-09-22, 10:00   #2481
bialaRoza
Wtajemniczenie

GG do bialaRoza

Cytat:
a zazwyczaj jak sie nie zapłaci to na każdym progu czyha pułapka

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

to całe szczęście mam w pokoju koleżanke z biotech to najwyzej bedziemy się wymieniać, nie trzeba wszystkiego podwójnie
skrypt z fizyki możecie mieć na 2, to wiem z doświadczenia

Stary 2012-09-22, 10:01   #2482
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
skrypt z fizyki możecie mieć na 2, to wiem z doświadczenia
"skrypt" to brzmi niczym z Harrego Pottera
Stary 2012-09-22, 10:11   #2483
bialaRoza
Wtajemniczenie

GG do bialaRoza

Cytat:
"skrypt" to brzmi niczym z Harrego Pottera
gorsze są nazwy niektórych związków, jakie będą

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-22, 10:13   #2484
kasiaczek141
Rozeznanie

To jest konto z wirtualnego konta bankowego. Jak wpisywałam nr id. to nie wyświetlało mi się zaakceptuj dane więc kliknęłam ze jako inna osoba z tym samym kierunkiem czyli GPNST i na nie wpłaciłam.
kasiaczek141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 10:16   #2485
lina1497
Rozeznanie

Cytat:
gorsze są nazwy niektórych związków, jakie będą
domyślam się ;p a są takie fajne aule na wykłady ?
Stary 2012-09-22, 10:39   #2486
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
chyba mniej niz 80 wszystkie uczelnie maja chyba tak samo, a na uwmie placilismy jakos 40-45zl. nie pamietam dokladnie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 10:52   #2487
GreenNight
Raczkowanie

witam was,

mam pytanie odnośnie tej legitymacji i indeksu
Pani w dziekanacie powiedziała mi, że mam wpłacić 21 zł na konto podane przy rejestracji. Tyle że nie widzę tego numeru konta, na które wpłacałam te opłaty i nie jestem pewna czy na nie wpłacać...
Byłam na tej stronie: http://wenus.up.wroc.pl/konta/bank/index.php
ale nie wiem skąd mam wziąć swój identyfikator :/

Poza tym na stronie: http://www.csk.up.wroc.pl/els/proced...ji-studenckiej
jest napisane, by najpierw wypełnić jakiś formularz, więc sama nie wiem już co robić...

przepraszam, że o to pytam i nie myślcie, że jakaś niekumata idzie na studia, ale po prostu nie chcę zrobić czegoś źle, wysłać opłatę nie tam gdzie trzeba.
GreenNight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 11:34   #2488
viva91
na przekór do celu

Cytat:
u mnie w szkołach rada=komitet=czesne
Cytat:
o, to może mi się z liceum te 80 zł wzięło
ha, po prostu (znów odpukać) nigdy nic mi się nie stało. nigdy nie miałam nic złamanego, tym bardziej na terenie szkoły/uczelni. a ubezpieczenie płaciłam. więc w tamtym roku machnęłam ręką

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiaczek141 Pokaż wiadomość
To jest konto z wirtualnego konta bankowego. Jak wpisywałam nr id. to nie wyświetlało mi się zaakceptuj dane więc kliknęłam ze jako inna osoba z tym samym kierunkiem czyli GPNST i na nie wpłaciłam.
no to czemu twierdzisz, że ten numer jest zły? ja płaciłam jako "inna osoba" za legitkę i indeks i nie było żadnych problemów
Cytat:
domyślam się ;p a są takie fajne aule na wykłady ?
zależy też w jakim budynku ale są ze zwykłym układem ławek (coś jak w kościele tylko że kolejny rząd jest wyżej od poprzedniego) i są też takie gdzie ławki ułożone są w półkola
Stary 2012-09-22, 11:40   #2489
bialaRoza
Wtajemniczenie

GG do bialaRoza

Cytat:

zależy też w jakim budynku ale są ze zwykłym układem ławek (coś jak w kościele tylko że kolejny rząd jest wyżej od poprzedniego) i są też takie gdzie ławki ułożone są w półkola
Wygrywa ta nowa sala na wydziale WNoŻ tylko moja obecność na niej rozpoczęła się na dniu wstępnym.. i tam się zakończyła (odbywają się tam wykłady?)

Stary 2012-09-22, 11:54   #2490
ThePainfulLove
Raczkowanie

Cytat:
Safia, myślę że nie powinno być prolemu jeśli powiesz o tym pracodawcy z praktykChoć tak jk Noodle napisała możesz się zapytać pana H. ale to ryzyk fizyk co powie
A i rada tak ogólnie, praktyki to naprawdę okazja żey się dużo nauczyć, więc jeśli tylo ędziesz miała możliwość "odbyć" praktyki a nie je "podpisać" to bierz to pierwszejestem teraz po praktykach, (mam nadzieje że u Ciebie jest lepiej ze znalezieniem praktyk, o w mojej "branży" dużo się naszukałam, o wszedzie ktoś miał jakiś "problem" mnie przyajć) choć się naszukałam, ale do lepszego miejsca nie mogłam trafić
A gdzie miałaś praktyki jeśli mogę spytać?
ThePainfulLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości