|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
w nocy przebralam Hanie o 4 i to byl blad bo sie wybudzila i pozniej nie chciala spac chyba do 5 - wnerwiona bylam jak nie wiem co - bo na dodatek mnie drapala, skopala i ciagala za wlosy
|
|||||
|
|
|
#2462 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za udana nockę. No ich trzeba uczyć wszystkiego a my musimy wszystko umieć![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
Karolca mój też jest zwolennikiem surowego i chłodnego wychowania on myśli że jak coś powie Antkowi to tak to będzie ale ostatnio zaczęłam go stawiać do pionu. Ostatnio mu nawet pokazałam przy moich rodzicach że ma nierówno pod sufitem to oczywiście dostałam opieprz od moich rodzicówCytat:
Jak Ania śpi w nocy to jej nie przebieram chyba że się wybudzi to tak
|
|||
|
|
|
#2463 |
|
Zakorzenienie
|
w nocy przebieram tylko jak zdarzy się kupa, inaczej nie, bo boję się, że nie będzie już spania
![]() Dziś mi się młoda obudziła o 5 i ani myśleć o spaniu. Nie reagowałam na jej zaczepki, ale oczy miałam otwarte. Na szczeście panował półmrok i raczej nie widziała Przekręciła się, pobawiła zabawkami (ma wrzucone dwie pluszowe piłki). Pośpiewała, zasnęła. Połozyła się na brzuszku i podłożyła rączkę pod buzię, słodki widok Ale za chwilę dzwonił budzik i sie wybudziła :/
|
#2464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2465 |
|
Wtajemniczenie
|
Nowaken ja musze Hanie przewijac, bo max 5h w pieluszce i odparzenie gotowe...taka delikatna ma pupcie to moje dziecko, poprzedniej nocy przewijalam o 21:45 i pozniej o 4. przewaznie sie wybudza podczas przewijania ale i od razu zasypia jak zgasze lampke, ale ze dzisiejszej nocy przewijalam o 4 zamiast o 2 to pewnie juz byla wyspana i nie mogla usnac.
jak walczylismy z Hani odparzeniem latem, to w nocy maks co 3h przewijalam. a w poniedzialek zalozylam jej normalnego (oryginalnego pampersa) i zrobila kupke (takze w pampersie byla moze pol godzinki i od razu po kupce przewinelam) i odparzyla sie momentalnie, tak wiec moltex pieluszki ekologiczne, antyalergiczne jednorazowe to u nas najlepsze rozwiazanie. |
|
|
|
#2466 |
|
Zakorzenienie
|
Wybaczcie dziewczyny ale nie mam siły Was czytać.
Pokrótce napiszę tylko że nocka kiepska Oskar co 2 godz budził się i nie wystarczyło bujanie musiał mieć mleko. Ja spałam oczywiście w swetrze z kaloryferem odkręconym na maksa.(chociaż i tak w nocy się ochłodziły bo nikt do pieca nie dokładał) TŻ mówił że czuje się jak w saunie a mi było zimno. Byliśmy dziś z Oskarem na pobieraniu krwi i był bardzo dzielny, w ogóle nie zapłakał ![]() przy okazji ja poszłam do mojej lekarki i mam anginę ;/ moja lekarka jest przeciwna dawaniu od razu antybiotyku ale że mam małe dziecko i aby jak najszybciej się wyleczyć i aby angina się nie rozwinęła bardziej to mi dała ten antybiotyk. Plus taki choroby że może schudnę bo nie mam apetytu. od wczoraj nic nie jadłam.Ale najważniejsze aby Oskar znów nie złapał choróbska ![]() Oskar śpi więc mam zamiar nakryć się kocem i wypić herbatę z cytryną i sokiem malinowym. |
|
|
|
#2467 |
|
Zakorzenienie
|
angina jest paskudna, zdrówka dla Ciebie
|
#2468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest w przepisach w ksiazce ktora Natkulec wrzucila na maila |
|
|
|
|
#2469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#2470 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry dziewczynki
![]() nocka u nas ok, standardowo spanie do 6,no i ja niestety dla wlasnego swietego spokoju mam przymusowe drzemki z Mateuszkiem w dzien, bo tylko ze mna pośpi , jak go poloze do lozeczka to po 15-20 minutach sie budzi i placze z niewyspania, pozniej ciezko go uspic i tak w kolko, takze klade sie znim i tak kimam na sile Karolca moj TZ tez ma zapędy dziwne wobec wydatków dla Mateuszka na szczescie ja zarzadzam nasza kasiorka i puszczam jego zrzędzenie mimo uszu. On sobie moze kupowac lampeczki i inne pierdólki do auta, a ja mam dziecku nie kupic nowego ubranka tylko używane i w sumie to najlepiej wszystko uzywane.Ja bym sie zlosciami męża nie przejmowała tylko robiła swoje, jemu przejdzie , a Ewelinka musi miec super imprezke ![]() Jesli chodzi o ubieranie dzienne to my mamy chłodno w domu , teraz max 19 stopni, MAteuszek jest w body z dlugim lub krotkim rekawku, skarpetki i pajacyk. Nikki zdrowiej szybciutko ![]() Mnie kaszel męczy dalej, najbardziej wieczorem, poza tym ok sie czuje, pije syropki w nadziei, ze samo przejdzie.
|
#2471 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2472 |
|
Zakorzenienie
|
tynka, i się nie przejmuję. To on się nie odzywa, ja mówię normalnie. To jemu będzie głupio, nie mi. Kupuję to, co jest potrzebne, wiadomo, nie wydam 200 zł na kieckę, bo zdrowy rozsądek też jest potrzebny, ale nie będę przecież ograniczała się do kupowania najtańszych pieluch
![]() Dlatego postanowiłam, że to, co dostanie na chrzciny idzie w całości na niuniuę (i ewentualnie sobie coś kupię, też coś mi się należy z przyjemności)
|
#2473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ksiazka jest swietna... nie opisuje metod wychowawczych jak np Tracy Hogg a rozwoj dziecka - przede wszystkim nerwowy. Kazdy skok jest opisany, jest zaznaczony kazdy tydzien w ktorym dziecko juz moze bywac nieznosne - nie pomyslalabym ze skok 19 tygodnia rozpoczyna sie juz w polowie 14 i konczy w 22 praktycvznie gdyby nie ta ksiazka to ciagle chodzilabym sfrustrowana niewiedzac co z moim dzieckiem. Dzieki niej odkrylam ten skok 19 tygodnia, bo rozpoczyna sie on problemami z jedzeniem na przyklad, a ja bylam pewna ze to zabki Cytat:
natomiast zaraz po chrzcinach zalozylismy jej lokate i wplacamy co miesiac 100 € wysprzatalam juz mieszkanie, Julcia ladnie sie sama bawila pogoda super, mimo ze chlodno to slonecznie i niebo takie blekitne
||
|
|
|
#2474 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no i w necie sporo info jest na temat skokow itd, bo teraz tylko to czytam jesli chodzi o rozwoj. co do kasy na chrzciny to my mowilismy dla chrzestnych i rodzicow ze bez prezentow maja przyjechac bo w chrzcinach nie o prezenty powinno chodzic. Hania dostala od chrzestnej troszke, ale ja to oddalam dla babci mojej - bo ma malo pieniazkow a tak to sobie porzadne buty zimowe kupila i chrzestna (ta sama babcie mamy), powinna sie domyslisc ze babcia bardziej pieniedzy potrzebuje niz Hania, no ale taki dziwny wedlug mnie zwyczaj panuje z organizacja chrzcin i komunii (nie neguje osob ktore to robia - niestety taka presja spoleczenstwa tak mi sie wydaje). my mowilismy bez prezentow...ale i imprezy nie robilismy tylko krotki grill i pozniej kawka i ciasto czekoladowe w domu i po sprawie. no i druga sprawa ze w innym kraju jestesmy (mielismy tylko troje gosci), pewnie inaczej byloby trzeba to rozwiazac gdybysmy mieszkali w Polsce. co mnie zaskoczylo srednio mile...to chrzestna dala kartke na chrzciny - myslalam ze to kartka...a to koperta z napisem..''pamiatka z okazji chrztu sw.''..i kieszonka na kase....to jakas paranoja jest normalnie - przynajmniej dla mnie.oczywiscie to nie chrzestnej wina - bo tak wyglada sytuacja na rynku
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-10-11 o 12:25 |
|
|
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
tak dzis spalem
na kołdrze najlepiej
|
|
|
|
#2476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moj maz jak przeczytal kilka stron to stwierdzil ze ta kobieta byla nawiedzona i ze wpaja matkom poczucie winy - bo jesli dziecko nie poddaje sie metodzie jaka proponuje TH to znaczy ze matka cos zle zrobila, a nie ze dziecko po prostu potrzebuje czegos innego jak mi to powiedzial to w sumie stwierdzilam ze racje ma ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------
|
|
|
|
#2477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2478 |
|
Zakorzenienie
|
Heja, wrócila matka z kawy
oj jak to dobrze robi na psychike, chociaż u mnie od twej owsianki humor dobry nadal Książkę TH czytałam troszkę przy Ninie, no ale zasypiałam często przy tym , źle nie pisała, dużo w tym prawdy, ale jednak to powinno być tylko jakieś tam wsparcie, nie wytyczne ścisłe , bo się można zajechać .Na temat istnienia skoków mam swoją teorię dobrze że ktoś je wymyślił i opisał, ale czy faktycznie jest jak piszą. to już taka pewna nie jestem. Mam wrażenie ,że ich "istnienie" bardziej ma funkcję terapeutyczną dla mam, krótko mówiąc, są po to żeby mamy nie zwariowały,żeby widzialy ,że to minie,że jest nadzieja...i że będzie za to ( nieprzespane noce )nagroda w postaci jakiejś umiejętności, co każdą matkę cieszy niezmiernie.Oczywiście to moje zdanie tylko.Ogólnie opieka nad dzieckiem nie jest prostą sprawą.....przy drugim jest o wiele wiele prościej, człowiek nie zadaje sobie zbędnych pytań , bo wie ( już mądrzejszy o doświadczenia ),że nie uzyska odpowiedzi , choćby się skichał . Jest też inne podejście do dziecka, bo wiadomo czego się można spodziewać, np. tego ,że to nie będzie różowy pachnący bobas, a mały ryczący osrusek i łatwiej chyba wtedy wszystko brać na klatę, bo człowiek jest mniej zaskoczony.Się rozpisałam, przepraszam ale chyba jeszcze jestem w klimacie pierdusniczym kawowym.
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-10-11 o 13:39 |
|
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
wysalam na maila kilka zdjec i film z Wiktorkiem
|
|
|
|
#2480 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- A zapomniałam Wam się pochwalić swoją inteligencją poszłam kupić obiadek dla Anii i patrzę na słoiczej z Hippa i jest danie z indyka i wzięłam mówię coś nowego ale potem patrzę i czytam dynia z indykiem i sobie myślę po co na daniu z indyka opisują dynię z indykiem |
|||
|
|
|
#2481 |
|
Wtajemniczenie
|
ale z Wiktorka zdolniacha
...ciekawe swoja droga...troche musial przebyc aby sie znalezc w takiej pozycji...i sie nie obudzil![]() pokazalam Hani to zdjecie i mowie : patrz corka....nawet gdybys takie wedrowki w nocy w lozeczku urzadzala to sie nie obraze...abys tylko w ogole chciala w lozeczku spac, a Hanka na to ''dzie?'' a ja ''no w lozeczku''.....to se pogadalysmy |
|
|
|
#2482 |
|
Zakorzenienie
|
co sadzicie o ciasteczkach tego typu??
http://www.hipp.pl/?id=430 |
|
|
|
#2483 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() skubany
|
|||||
|
|
|
#2484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2485 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do skoków to Twoja teoria ma sens, u nas był tylko jeden skok zły a reszty nie odczułam.Cytat:
My byliśmy 26 września na kontroli. Olivia ważyła 7.900 i mierzyła 70 cm dostaliśmy skierowania na badanie bioderek ale na szczęście wszystko w porządku![]() Teście są do środy. dałam Olivii o 11 mleko, bo mi wmawiali że głodna o 11.30 znów mówili że chce jeść, i tak do 13 |
||
|
|
|
#2486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to był żart współczuję wizyty teściów
|
|
|
|
|
#2487 |
|
Zadomowienie
|
no oni są cały czas głodni. Byliśmy w poniedziałek w restauracji(chińskiej) tam jest szwedzki stół i każdy bierze ile chce. My po 40 minutach już chcieliśmy wyjść a teściowa cały czas jadła, Olivia już marudziła bo chciało jej się spać a ja chciałąm ja tego dnia połozyć w łóżeczku. Wyszliśmy po prawie 2 godzinach a ona mówi że dalej jest głodna( wcale nie była tylko już jej się w dupie przewraca, taka pazerna) następnego dnia leżała w łóżku bo ją tak brzuch bolał z przeżarcia - sama się przyznała
krewetki obierała z panierki żeby jej nie zapchałyMówię Wam dziewczyny co ja z nimi mam.. |
|
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2489 |
|
Zakorzenienie
|
Doberek
![]() Kto zabrał ciepełko? Chcę lata konia kocham twoje posty
|
|
|
|
#2490 |
|
Zadomowienie
|
w środę rano mają samolot, więc jeszcze troche
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

Ale trochę tęsknię to różnorodnością
kumpel przyszedl z zona i mama do nas na chwile pogadac a ja sie ich pytam co tacy wystrojeni z usmiechem na ustach( bo byli elegancko ubrani) a kolega mowi ze tate pochowali 

za udana nockę. No ich trzeba uczyć wszystkiego a my musimy wszystko umieć
Jest synem wojskowego, ale teść nie był bardzo surowym rodzicem (raczej teściowa). On był tym, który wziął na ręce, przytulił, pocieszył.

a ksiazka jest swietna... nie opisuje metod wychowawczych jak np Tracy Hogg a rozwoj dziecka - przede wszystkim nerwowy. Kazdy skok jest opisany, jest zaznaczony kazdy tydzien w ktorym dziecko juz moze bywac nieznosne - nie pomyslalabym ze skok 19 tygodnia rozpoczyna sie juz w polowie 14 i konczy w 22 praktycvznie 
No,ale młody spał do 7