Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-21, 16:04   #2461
mloda1989
Zakorzenienie

Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

nie mam 8semki.... i przestaje dzialac znieczulenie;/ grrr
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:10   #2462
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Lind super że jesteś

Moja mama miała taki zwyczajny młynek do kawy. Doskonale mielił (meł ? - Mrowak ?) pieprz i cukier na cukier puder, i jeszcze migdały. To było całe ata temu.

Z ozdobami nie pomogę za to chętnie odsprzedam albę do I-szej Komunii, garniturek i buty.

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Młoda mam nadzieję że jesteś zaopatrzona we wszelkie środki p/ bólowe i pomoc do małego
Stary 2013-01-21, 16:10   #2463
lindsley
Zakorzenienie

Oczywiście wszystkim chorym zdrówka życzę
My na szczęście wreszcie zdrowi, choć uszy też mnie pobolewają (nie cały czas tylko czasem) trochę przez to cykam się na basen jechać. A obiecałam siostrzeńcowi...

Asiulek jak droga do Nieszawki bo mieli tam remont zacząć. Odśnieżyli chociaż wczoraj?

Iza świetna gwiazda

Michał nie ubiera się sam, czasem ma jakieś przebłyski. Parcia na to jeszcze nie mam... Rozbierać też nie chce się za bardzo.
Mam wrażenie że bunt mu łagodnieje (tfu tfu) ale i tak jak czasem go najdzie to za drzwi najchętniej bym wystawiła. Na wyjeździe włączyło mu się jedzenie u mamusi na kolanie (chociaż miejsce dla niego osobne było zawsze) i oczywiście niechęć do wyjścia z domu
Na szczęście zaczął jeść jak człowiek i nie wybrzydza, potrafi sporo obiadu wciągnąć.

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:15   #2464
mloda1989
Zakorzenienie

ponoc tabletki nie beda potrzebne - bo to gorna 8 - widzialam ja ladnie korzenie wszytskie 4 zrosniete, ale dlugie... lzy w oczach mialam jak mi powiedzial ze dzisiaj to jzu ja wyrywamy... rosla w strone policzka i prochnica ja juz brala..wiec moze to byl powod bolu mojego ucha
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:16   #2465
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Lind super że jesteś

Moja mama miała taki zwyczajny młynek do kawy. Doskonale mielił (meł ? - Mrowak ?) pieprz i cukier na cukier puder, i jeszcze migdały. To było całe ata temu.

Z ozdobami nie pomogę za to chętnie odsprzedam albę do I-szej Komunii, garniturek i buty.

Moja mama też miała ale wszystko z czasem się psuje... Chociaż ma niektóre sprzęty starsze ode mnie i jeszcze się nieźle trzymają a moje kilkuletnie się sypią.
Ja nie mam młynka a czasem też by się przydał.

Akurat 2 dziewczynki w rodzinie teraz idą do komunii alby chyba wszyscy jednakowi muszą mieć...

Michaś
Stary 2013-01-21, 16:17   #2466
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Sanki są bardzo fajne bo dziecko siedzi jak w wygodnym fotelu do tego spora ochrona przed zimnem tej części dmuchanej pod pupcią. Nadają się ewentualnie na delikatną górkę i tylko pod kontrolą, tzn. trzymając za sznurek. Oczywiście też do takiej chodnikowej, nieodśnieżonej jazdy.
Babka tez chyba lubiła adrenalinę i zupełnie nie myślała o konsekwencjach i wlazła na taką wyższą wyślizganą górkę i się puściła w dół. Miała szczęście że ratownicy mieli swoją bazę tuż przy zboczu także reakcja była natychmiastowa. Zepsuła ferie swoim dzieciom bo jak mówiła dopiero co przyjechali a i z podsłuchanych ratowników to złamanie nie wyglądało na ciekawe.
Ja na zwykłych sankach zjeżdżałam z bardziej łagodnej górki (pomijałam celowo stromy kawałek) a i tak prędkość była zabójcza
no wlasnie, zalezy jaka gorka
Kobieta poprostu przeliczyla sie, albo nie pomyslala wogole, albo myslala, ze nie bedzie tak zle.
Ostatnio czytalam o wypadku, kolesia ktory uprawial zorbing, strasznie GLUPIA smierc. No przeliczyli sie, zero wyobrazni, odrazu widac ze to nie miejsce na takie "zabawy" zwlaszcza , ze ta pilke nie da sie kontrolowac wogole . http://www.fakt.pl/smierc-w-kuli-FIL...,195085,1.html

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
lykaj jakies tapsy mocne , bo nie wiem czy zwykly przeciwbolowy zadziala .

Lind fajnie ze juz zdrowi jestescie, w koncu i wiecej juz nie chorujcie

ejjjj dzis dzien babci ? Ja prezent juz dalam, jak mama byla, ale zyczenia jeszcze wysle .
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:17   #2467
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Droga porazka. Remontu nie zaczeli a szkoda bo by sie przydal do tego bardzo slisko (slizgo?- mrowak ). Ty na tych letnich moze nie ryzykuj. My raz w lekki poslizg wpadlismy...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:26   #2468
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Iza piękna śnieżynka, a pojazd marzenie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość

Akurat 2 dziewczynki w rodzinie teraz idą do komunii alby chyba wszyscy jednakowi muszą mieć...
U mojego miały być niby wszystkie jednakowe, więc były na zamówienie za 120-140 zł nie pamiętam dokładnie po ile te alby. A jak się później okazało że można wypożyczać z kościoła za darmo, to w klasie mojego tylko może z 5 dzieci miało te zamawiane, a reszta wypożyczone. U mnie wydatek na dwoje będzie kiedyś podzielony

Dzień Babci i dziedka za jednym razem zaliczony. Do laurki dokupiłam słodkości, bo zimnica taka że kwiatka żadnego bym nie doniosła. Najlepsze że Eryk rysował babcie, a młodszy dziadka, to ten dziadek taki okrągły mu wyszedł, jak zobaczył to mówi że coś grubo wygląda, to powiedzieliśmy że szeroki bardziej w ramionach wyszedł więc to są mięśnie

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 16:55   #2469
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Droga porazka. Remontu nie zaczeli a szkoda bo by sie przydal do tego bardzo slisko (slizgo?- mrowak ). Ty na tych letnich moze nie ryzykuj. My raz w lekki poslizg wpadlismy...
Byliśmy w czw u siostry 40km ode mnie a w weekend u rodziców - też 40km do nich mam, do tego u nich jeszcze w kościele - prawie nie odśnieżona droga... ani razu nie ślizgaliśmy się... Wiem że droga tam dziurawa ale pytanie czy odśnieżyli? Od sob chyba śnieg nie padał...

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Właśnie mi tz opowiedział jak to przez pseudo wyższość po☠☠☠anych pielęgniarek, pracownicy niższego szczebla jak on nie dostaną premii dodatkowej... bo przecież jak to tak może być żeby one i oni dostali tyle samo.... One przez to i tak więcej nie dostaną (a zarabiają 3 razy więcej) O głupie 300zł zrobiły dym

Michaś
Stary 2013-01-21, 16:57   #2470
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Wlasnie nie za bardzo odsniezona. Tam gdzie wyjezdzone to w miare ale jak trzeba zjechac blizej pobocza (a tam wasko) to slisko bo kupa sniegu takiego zgrudkowanego. Nieciekawa droga. Przypomniala nam sie droga w gorach w zeszlym roku.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-01-21, 17:04   #2471
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość

Zero tluszczu.
2 garsci platkow owsianych
2 lyzki pestek slonecznika
2 lyzki sezamu
2 lyzki posiekanych orzechow wloskich
4 lyzki miodu
4 -5 szt pokrojonych suchych moreli
garsc suszonej zurawiny
2 lyzki wody

Wsypac wszystko, dodac wode dodac miod , wymieszac i nakladac na papier po lyzce , na oko , piec 10 do 20 min w tem. ok 160 stopni.

Ja wczoraj zrobilam z platkow owsianych, zurawiny, rodzynek, sliwek, orzechow wloskich, sezamu , wiurki kokosowe- bo nie mialam tych sklanikow, dzis dokupilam. Ale tamte pyszne . Zdrowe

Nic nie przepisala

Dzieki, zero diagnozy , tylko temperatura jest. Mam jeszcze zbadac mocz. Uszy sprawdzone, gardlo sprawdzone, oskrzela pluca czyste.
Wychodzi na to , ze nie miala co dawac- bo na co ? na temperature wiaodmo syrop paracetamol , nurofen.
Powiedziala, ze moze cos sie rozwija, okaze sie.
no tak na temperature to raczej nic nie zapisze. Oby sie nic lepiej nie rozwinęło

Dzięki za przepis później zrobię jak ksiądz w końcu polezie bo juz 2 godz u sąsiada siedzi ,chyba go pogięło
Cytat:
Libra tu masz ciasteczka, tak wyglądają z wczorajszych składników.
Mały znowu je , zasmakowaly mu A ja taka głupia kiedyś takie podobne kupowalam w Tesco bo mi tak smakowaly , nawet nie myśle ile tam cukru było. A to Takie proste i zdrowe .
ja też kupowałam kiedyś podobne z ziarnami ale te ziarna na wierzchu były w karmelu ,pyszne były
Cytat:

Libra a ja ci płytki miałam dziś wysłać jak do lekarza szlam , przed wyjściem sprawdzilam i powim ci ze kuwa są puste . Nosz kurka . dobrze ze je sprawdzilam .Właśnie pisze z jego żona o co biega . Jak wróci z pracy to bedzie sie go pytać . Jakieś dwa komunikaty mi wyskakuja a potem ze płyta jest zablokowana jakimś podpisem hasłem czy czymś
dobra nie śpieszy się
Cytat:

Jakie macie młynki do kawy? Da się w nich np ziarna zmielić, czy przyprawy jakieś, cukier na puder? Mama szuka coś fajnego...

I jeszcze kogoś sprawdzonego szukam i niedrogiego do zrobienia opłatka z nadrukiem takim na tort
ja miałam taki zwykły młynek za 30 zł ,mielił wszystko cukier,orzechy, migdały, siemie,sezam ,ale na zbożu wysiadł ,muszę kupić następny

Popatrz na allegro za opłatkami bo widziałam takie może robią też na zamówienie konkretny wzór.

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Cytat:

Moja mama też miała ale wszystko z czasem się psuje... Chociaż ma niektóre sprzęty starsze ode mnie i jeszcze się nieźle trzymają a moje kilkuletnie się sypią.
Ja nie mam młynka a czasem też by się przydał.

bo kiedys jak robili sprzęty to były na lata ,teraz robią takie żeby działały 2-3 lata i musisz kupić nowe bo części są nieopłacalne
Najczęściej to cukier mieliłam na puder bo gotowy puder 2 razy droższy
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 17:25   #2472
lindsley
Zakorzenienie

Ze sprzętami to wiem... Nawet wczoraj z tz rozmawialiśmy czy o pralkach czy autach...
Opłatki wiem że na all ale myślałam że ktoś może ma jakiegoś sprzedawcę sprawdzonego, nigdy nie kupowałam i chciałabym kogoś pewnego bo trochę za to sobie liczą...

Michaś
Stary 2013-01-21, 17:45   #2473
megi-megi
Zakorzenienie

Lind - chyba jesteś poszukiwana strasznie, bo ja w drodze do sklepu też o Tobie myślałam.
O ile dobrze pamiętam robiłaś rybę dla Misia tak, że przepadał za nią. Ale w ogóle nie pamiętam jak - ratuj. Muszę podtuczyć to moje wysypane dziecko, które wróciło do świata żywych i znów je!!!!!!! Chudzina taka, że na kości patrzeć nie można.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 17:54   #2474
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Lind - chyba jesteś poszukiwana strasznie, bo ja w drodze do sklepu też o Tobie myślałam.
O ile dobrze pamiętam robiłaś rybę dla Misia tak, że przepadał za nią. Ale w ogóle nie pamiętam jak - ratuj. Muszę podtuczyć to moje wysypane dziecko, które wróciło do świata żywych i znów je!!!!!!! Chudzina taka, że na kości patrzeć nie można.
Hehe, miło że o mnie myślicie
Ostatnio przyprawiam filety, obtaczam w mące i podsmażam na patelni, zalewam sosem śmietanowo koperkowym. Podaję z ryżem... Wcześniej robiłam w piekarniku ale coś mi zawsze rzadkie wychodziło i wolimy z patelni... Przeważnie z brokułami jeszcze jemy, albo rozdrabniam na różyczki brokuły i w sosie gotuję. Ale Michał antywarzywny i co najwyżej te drobinki z sosem zje

Asiulek może się skusisz http://www.groupon.pl/oferty/torun/S...328174/.ImclHA

Michaś
Stary 2013-01-21, 18:14   #2475
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
na allegro wystaw tak trochę bliżej świąt bo już w święta są komunie gdzie niegdzie
Cytat:
Ze sprzętami to wiem... Nawet wczoraj z tz rozmawialiśmy czy o pralkach czy autach...
Opłatki wiem że na all ale myślałam że ktoś może ma jakiegoś sprzedawcę sprawdzonego, nigdy nie kupowałam i chciałabym kogoś pewnego bo trochę za to sobie liczą...
nie sprawdzonego nie mam ,też nigdy nie kupowałam

Ja rybę w piekarniku robię tak że zalewam jogurtem rozbełtanym z jajkami i z łyżkę mąki do tego daję sól i pieprz i wychodzą ryby w takim jakby omlecie ,moi bardzo lubią.
Dzisiaj robiłam rybę w sosie tahini myślałam że nie zjedzą ale jakoś wymęczyli i już mi na wszelki wypadek zmiany w jadłospisie wprowadzili jak zobaczyli coś podejrzanego

My już po wizycie duszpasterskiej ,myślałam że Miko będzie siedział wystraszony a on zaczął skakać po fotelach i oparciach jak małpa ,ksiądz długo nie siedział ,pogadał o podłodze że mu się podoba bo nigdzie takiej nie widział i ani słówkiem o kościele czy coś
Stary 2013-01-21, 18:32   #2476
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Wiesz, ja chyba nie skorzystam bo ja zawsze cos kupie a potem nie wykorzystuje. Rzadko chodzimy wiec jak zaplace wiecej to sie nic nie stanie ale dzieki jak bedziesz sie wybierac to daj znac

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-01-21, 19:06   #2477
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość
oczywiście ja się ciągle drapię ale ja już jestem stara i sprzedana to moge a mi albo coś w buzi wyskoczyło albo gardło zaczyna mnie boleć... a ja do soboty muszę być zdrowa bo z indeksem muszę zajechać do bytomia;/ nie wiem jak to zrobię tym bardziej że podobno ma być -26st!

ide połknąć pigułę i spać... wątpię żeby jutro mąż pozwolił mi pospać tak jak dziś do 12 dobranoc
ile?!
żeby was już nie swędziało
Cytat:
Laski jak mnie ucho boli... jak ziewam to nawet wiekszy bol czuje, przy dotyku boli ale dziwnie tak bo jakby jakas gulka byla i to ona mnie boli, a z drugiej strony boli mnie pol szczeki juz...
nie pomogę, ale współczuję bardzo.
A co dentysta powiedział?
Cytat:
Trochę mojej górskiej gwiazdy
rewelacyjna ta diabliczka mała , w oczkach ma diabliki, że hej
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiem,że pewnie Was męczę tymi pytaniami ale mam tyle non stop watpliwości,dzisiaj się zastanawiałam nad tym syropem przeciwkaszlowym(bo tylko taki mam mu dawac)ale po co hamowac kaszel,przeciez on jest po to zeby wykrztusic te zarazki ze środka,teraz jak zlapalam od niego to wiem jak on się czuł-czuje,boli mnie w klacie i plecach chyba coś tam siedzi kusi mnie zeby jednak zrobic ihalacje jednak z soli i troszke mucosolvanu zeby jednak łatwiej to odkasłac,bo w nocy jak śpi to ma kluchę,której nie może przełknąc i wtedy kaszle,czyli cos tam siedzi a kataru nie ma,czyli ma kasłac czy zapobiegac?
I co lekarka powiedziała?

Na ogół w dzień (do ok.16-17) zalecają wykrztuśny (jak jest co wykrztuszać ofkors), a przeciwkaszlowy na noc żeby się dzieć nie męczył. No i, jak dziewczyny pisały,-jak to jest taki kaszel nie "od środka" tylko taki suchy, szczekający, podrażniający gardło to się niby wtedy daje przeciwkaszlowy.

A co, zabroniła ci lekarka inhalacji robić?
Takie z samej soli fizjologicznej to nie powinny zaszkodzić....
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Dzisiaj ja też mam dość tego potwora.
Scena za sceną. Robi tak durne rzeczy, że mam dość.
Siedzę z nim w domu, bo chory. Najpierw 3 dni płakał i marudził, a teraz jakiś diabeł w niego wstąpił. Ja mu zabraniam czegoś, a on się stawia. Zabieram go do pokoju, przytrzymuje, żeby zrozumiał, że żarty się skończyły, a on swoje. Nie wiem, jak mam mu wytłumaczyć, że granica przekroczona.
Spierdzieliłabym stąd jak najdalej.

---
A mi się dziś udało upolować w kaufie śniegowce dla młodej na teraz, takie podobne do tych lidlowych za całe 10,99zł przecenione z ok 60-70zł. Akurat rano myślałam, że by się przydały jakieś drugie na zmianę

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 20:14   #2478
monka23
Zakorzenienie

Libra a co ty jadlospis robisz serio , ale tylko danie glowne czy kazdy posilek hehe . U nas pelen spontan , no czasami mam smaka dzien przed , wiec wiem co bedzie na obiad .
Ja juz ciasteczka zrobilam.
Co macie za podloge ? ze tak ksiedza zafascynowala ?przyznaj sie pozlacana ? hehe

Moj mody dzis zjadl pol granata , pol babeczki , wczoraj chyba tylko sniadanie . Zebym ja taki apetyt miala .
Zrobilam mu spaghetti , bo mi ciagle dupe meczyl a nie ruszyl , nie ma smaku.

Evi za takie grosze to kto by nie bral .

Ja dzis tez rybe jadlam z sosem czosnkowym, dzis jak tz wejdzie do sypialni to KOMORA GAZOWA tryb TURBO ODOR stan AKCJA EWAKUACJA

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Właśnie mi tz opowiedział jak to przez pseudo wyższość po☠☠☠anych pielęgniarek, pracownicy niższego szczebla jak on nie dostaną premii dodatkowej... bo przecież jak to tak może być żeby one i oni dostali tyle samo.... One przez to i tak więcej nie dostaną (a zarabiają 3 razy więcej) O głupie 300zł zrobiły dym
Niby to nie duzo , ale jak ktos malo zrabia to te 300 stowki ratuja bardzo. Nie da sie juz nic zrobic? decyzja zapadla definitywnie. W zyciu by mi do glowy nie przyszlo, zeby zbuntwowac sie o premie, w taki sposob jak go opisalas .Tym bardziej, ze to nie wplynelo na wielkosc ich premi.
Ja bym sie cieszyla z tych 300 stow ,a nie komus w talerz zagladala .Kazdy pracuje, kazdy wykonuje jakies zadania, kazdy zasluguje na premie.
Stary 2013-01-21, 20:31   #2479
libra777
Zakorzenienie

Monka robię jadłospis na cały tydzień ze śniadaniami ,kolacjami i ewentualnymi deserami włącznie.Dzięki temu wiem co mam kupić bo ja na zakupy jade raz w tygodniu czasami raz na 10 dni.Tak to bym chodziła po sklepie i a może to wezme a może to.Najpierw przegląda szafek,lodówki co się kończy co trzeba wykorzystać co już mam i wtedy dokupuję co brakuje.
Od dawna już tak planuję

Podłogę mamy panele na połysk w kolorze wenge niech ją szlag trafi

Co do odoru to jest sposób, niech tż też się naje
Stary 2013-01-21, 20:34   #2480
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama miała taki zwyczajny młynek do kawy. Doskonale mielił (meł ? - Mrowak ?)
jeśli już to MEŁŁ

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
do tego bardzo slisko (slizgo?- mrowak ).
śliSko

spałam dzisiaj w nocy 3 godziny: od pólnocy do 1, potem 4 godziny przerwy i od 5 do 7- już miałam ochotę łyknąć ze 4 zamiast zalecanej 1 tabletki na sen-ok.4 było mi już wszystko jedno, zryczałam się i zasnęłam z wyczerpania chyba. Gabrysia spała obok (spała!), ja nie mogłam, koło 3 zaczeła się wiercić okropnie.
Najzwyczajniej w świecie boję się iść spać, bo scenariusz na 90% znów się powtórzy mimo, że dziś TZ bierze Gabrysię do siebie. To i tak nie przeszkodzi mi nie spać godzinami.
Dotarło dzisiaj do mnie, że z takim deficyten snu, stresami na co dzień, generalnie słonnością do nerwów, z takim samopoczuciem jakie mam teraz to ja niedługo pociągnę w jako takim zdrowiu-będę łapać wszystko jak leci, a przede wszystkim nie będę dobrą matką, przy której dziecko będzie czuło się dobrze i łądowało akumulatory, o własnym szczęściu nie wspominając. Wpadłam w czarną dziurę. Nie mam siły...
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 20:44   #2481
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
ponoc tabletki nie beda potrzebne - bo to gorna 8 - widzialam ja ladnie korzenie wszytskie 4 zrosniete, ale dlugie... lzy w oczach mialam jak mi powiedzial ze dzisiaj to jzu ja wyrywamy... rosla w strone policzka i prochnica ja juz brala..wiec moze to byl powod bolu mojego ucha
brrrr...jak się czujesz?

ja też jestem,tylko mam kupę pracy i mało czasu na pisanie

zimno u nas jak diabli,mróz oszalał

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 21:00   #2482
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Monka robię jadłospis na cały tydzień ze śniadaniami ,kolacjami i ewentualnymi deserami włącznie.Dzięki temu wiem co mam kupić bo ja na zakupy jade raz w tygodniu czasami raz na 10 dni.Tak to bym chodziła po sklepie i a może to wezme a może to.Najpierw przegląda szafek,lodówki co się kończy co trzeba wykorzystać co już mam i wtedy dokupuję co brakuje.
Od dawna już tak planuję

Podłogę mamy panele na połysk w kolorze wenge niech ją szlag trafi

Co do odoru to jest sposób, niech tż też się naje
Właśnie jak jemy cos razem z duża ilością czosnku to sie śmiejemy ze dziś nie bedzie czuł

No kumam o co chodzi , mój tz praktycznie codziennie w Tesco jest i na bieżąco kupuje , to na co ma smaki i ja mówię co będę gotować .
To w sumie każdy najważniejszy posiłek w ciagu dnia masz zaplanowany.

Zrobiłam te ciasteczka z oryginalnego przepisu i troche inne w smaku, czuć ten slonecznik. Będę robić na dwie blaszki z moich składników i tych oryginalnych. W sumie to moje lepsze , ale tutaj można rożne suszone owoce wsypywac , mieszać i za każdym razem bedą ciut inne.
Stary 2013-01-21, 21:08   #2483
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Wpadłam w czarną dziurę. Nie mam siły...
nie myślałaś żeby gdzies iść ? bo sama sobie chyba nie poradzisz ?
Cytat:
Właśnie jak jemy cos razem z duża ilością czosnku to sie śmiejemy ze dziś nie bedzie czuł

No kumam o co chodzi , mój tz praktycznie codziennie w Tesco jest i na bieżąco kupuje , to na co ma smaki i ja mówię co będę gotować .
To w sumie każdy najważniejszy posiłek w ciagu dnia masz zaplanowany.

Zrobiłam te ciasteczka z oryginalnego przepisu i troche inne w smaku, czuć ten slonecznik. Będę robić na dwie blaszki z moich składników i tych oryginalnych. W sumie to moje lepsze , ale tutaj można rożne suszone owoce wsypywac , mieszać i za każdym razem bedą ciut inne.
Takie codziennie zakupy to mój budżet by kiepsko wypadł na tym
tak każdy posiłek mam zaplanowany i mniej więcej ile czego :3 razy w tyg. kasza/ryż, 2 razy w tyg strączkowe, 2 x zupa czasem 1 dzień mączny (makaron ,kluski) ale to nie w każdy tydzień ,no i 2 x ryby

Jutro będę robić te ciasteczka bo wszystko mam akurat

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-21, 21:24   #2484
monka23
Zakorzenienie

To tez chyba musiałam troche posiedzieć zeby to jakos funkcjonowało aż sie do wprawy dojdzie . Ja bym sie bała ze cos mi sie zmarnuje , kupie miecho czy cos a okaże sie ze nie mam czasu zeby to ugotować albo mam ochotę na cos innego .
Tak sobie myśle ze praktycznie to jemy większość potraw takich samych tylko na spontanie , czasem cos nowego dojdzie . Myśle ze jest z czego wybierać .
Chyba by mi sie nie pomieści wszystkie produkty w lodówce
To co jecie na śniadania , jajecznicę ? Kanapki? Owsianke - wszyscy ? Mój tz np kanapek na śniadanie nie zje takich typowo polskich jak to sie u nas robiło.
Dobrze ze sam sobie robi i ja nie musze stać i wydziwiac , a mały to tez juz przyzwyczajony do takich dziwnych sniadan . Jak jeste w pl to mam zawsze problem.
Stary 2013-01-21, 21:39   #2485
libra777
Zakorzenienie

Monka czy ja wiem ,chwilę to zajmuje. Ja ciągle przeglądam jakieś gazety o gotowaniu i zawsze coś tam zobaczę i już sobie myślę O! na następny tydzień będzie.
jak kupuję mięso jakiś inne to od razu do zamrażarki i wyciągam po prostu wieczór przed ,ryby tylko mrożone kupuję nawet nie mam możliwości kupić świeżych ,wędliny mam swoje w zamrażarce a nawet jak taka szynka leży w lodówce to ona po tygodniu sie nie zmienia.
na śniadanie ja jem co dzień to samo czyli kanapki z jajecznicą a chłopaki co innego ,grzanki francuskie,zupa mleczna ,jajka ,kanapki tak na zmianę,mały zazwyczaj kaszę mannę.
Właśnie widziałam że dla mnie to dziwne sniadania jecie jak dania obiadowe
Ogólnie to tak mi łatwiej nie muszę się po głowie drapać co by tu zrobić
Stary 2013-01-21, 21:50   #2486
monka23
Zakorzenienie

Libra ja caly czas mowie, ze te jego sniadania jak dania obiadowe .Dodatkowo zupy, albo wolowina, watrobka smazona na malutkie kawaleczki . Dzis skrmnie bo jajka z tureckim czyms (wedzona wlowina , pokrojna na cieniutkie plasterki) pmidr ogorek i serek philadelfia do chleba . Nie wiem jak to sie nazywa. To jak cos fajnego znajdziesz na obiad , to rzucaj linki Z gory dzieki

Wlasnie kiedys wyczytalam, ze pomidorow i ogorkow nie powinno sie laczyc bo ... co ? nie pamietam, witaminy nie wspolgraja czy co czy ze szkodliwe , no nie pamietam, ale jak widze to w tej dieta srodziemnomorskiej ciagle jedza takie polaczenie pomidr ogorek polany oliwa z oliwek i sokiem z cytryny .
Stary 2013-01-21, 22:14   #2487
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez april28 Pokaż wiadomość
Ja tylko powtarzam, co usłyszę Moja encyklopedia leków właśnie chrapie obok mnie. Czasem się zastanawiam, jak mu się to wszystko we łbie mieści. On sam też.

Jeśli chodzi o podróże, to lubię, ale te bliższe, po Polsce Do Czech też mogę wyskoczyć, nawet na rowerze, bo do granicy blisko.
Zmęczenie... przyjemne uczucie , ale pod jednym warunkiem, tj. albo po dłuższej wycieczce rowerowej, albo po przejściu 20-30 km górskim szlakiem.
Jak jedziemy nad morze, to wybieramy miejsce, gdzie jest dużo do zwiedzania, sama plaża nuuuuda...

A w tym roku planujemy wyjazd z rowerami (tzn. ładujemy się z nimi do pociągu) w kierunku wschodnim. Będziemy objeżdżać przez trzy tygodnie Lasy Janowskie i częściowo Roztocze Mam nadzieję, że nic nam planów nie pokrzyżuje.
Ja tam jak Asiulek lubię leżeć na plaży i się grzać .
W Polsce mnie wkurza od kilku lat loteria pogodowa . Jak już jadę nad morzem , to lubię jak tam jest ciepło a nie jak leje
Dlatego się poza granice kraju wybieram ostatnio . Dwa , że nasz kraj znam już dość dobrze , więc może i czas co innego zobaczyć .

Asiulek my to chyba musimy kiedyś razem na wakacje jechać , będziemy grzać tyłki cały dzień a wieczorem pić wódkę przy griliku

Cytat:
a może wyjść to siedział i wył pół godziny dosłownie. I jakbym po niego nie
Wiecie co ja chyba dla mojej gnidy małej uszyje jakiegoś jeża karnego.
Niemozliwy się ostatnio zrobił. Nabił babcie pilotem i kazałam mu przeprosić ,wygoniłam go do drugiego pokoju (miał zapalone tam światło i drzwi otwarte) i powiedziałam że jak się zdecyduje babcię przeprosic toposzła to dalej by ryczał.Powiedziałm mu że babci przykro i czy pójdzie ze mną przeprosić to w końcu poszedł szlochajac ,smary po pas. Ludzie co za osioł uparty.
Wczoraj rzuca traktorami ,tż do niego nie rzucaj bo połamiesz wszystko i zabiore ci te traktory a on do taty to ja ci laptopa zabiorę.
No smiac mi się zachciało że mało nie parsknęłam ale powagę zachowałam ,bo to wcale śmieszne nie jest.Nie wiem co mam wtedy robić ,nie ma sensu się z nim kłócić przecież.
Gnojek nie dość że uparty jak osioł to jeszcze pyskuje i klnie
ot wychowała synka

A jeszcze budził mi sie w nocy dzisiaj kilka razy ,wiercił ,w końcu nad ranem sie obudził że chce siku ,pierwszy raz tak że się obudził i powiedział świadomie. W końcu wylądował u nas na łóżku. Nic się nei wyspałam ,jeszcze mogę pomarzyć o drzemce bo dzisiaj na księdza czekam i nie wiem o której będzie

Bao gdzie Ty się podziewasz?
Mi SZymek ostatnio daje popalić , nie słucha się wcale , pyskuje . wiecznie się przezywają w przedszkolu z kolegami . Wyzwiska typu ty dupo czy ty siusiaku , oczywiście Olka w mig łapie takie rzeczy . Mówi się nie raz do niego jak do słupa . Macki czasem opadają . Do tego jak jest kolacja i nie chce mu się siedzieć przy stole , to na odczepnego wpycha sobie całą kanapkę do buzi i zwiewa do pokoju . Uparty też jak osioł jest

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiem,że pewnie Was męczę tymi pytaniami ale mam tyle non stop watpliwości,dzisiaj się zastanawiałam nad tym syropem przeciwkaszlowym(bo tylko taki mam mu dawac)ale po co hamowac kaszel,przeciez on jest po to zeby wykrztusic te zarazki ze środka,teraz jak zlapalam od niego to wiem jak on się czuł-czuje,boli mnie w klacie i plecach chyba coś tam siedzi kusi mnie zeby jednak zrobic ihalacje jednak z soli i troszke mucosolvanu zeby jednak łatwiej to odkasłac,bo w nocy jak śpi to ma kluchę,której nie może przełknąc i wtedy kaszle,czyli cos tam siedzi a kataru nie ma,czyli ma kasłac czy zapobiegac?

p
Ja bym zrobiła rano inhalację z mucosolwanu niech mu się tam odrywa , potem ok 14 drugą , a wieczorem dała syrop prawoślazowy . On jest taki łagodzący na gardło .

Cytat:

Mój brelok sobie wymyślił pielgrzymkę do francji latem,pogięło ją do reszty chyba powiedziałm jej że niech z buta do częstochowy ciśnie to się poświęci a nie dupę wozi autobusem klimatyzowanym nie obraziła się ,smiała się z tego
fajną masz teściową , że się nie obraża .

Cytat:
Napisane przez JASTA79 Pokaż wiadomość
U mnie jest podobnie, więc jak tylko Agatka zaczyna się wściekać to ją próbuje rozweselić, zaczynam ją ganiać lub "gilgotać", jak na razie działa.
Jeśli chodzi o trampki to chyba te kupię Agatce (jeśli je trafię w H&M) http://www.hm.com/pl/product/04165?article=04165-B. Na dniach ma być kupon -25% więc cenowo wyjdą podobnie jak te w biedrze.
Cytat:
Olka ma takie trampki ale czarne , problem jest tylko w tym , że do przedszkola jej tego nie dam . Sama tego nie wsadzi . Także zostają na jakieś wyjścia weekendowe tylko

Cytat:
jeśli już to MEŁŁ

śliSko

spałam dzisiaj w nocy 3 godziny: od pólnocy do 1, potem 4 godziny przerwy i od 5 do 7- już miałam ochotę łyknąć ze 4 zamiast zalecanej 1 tabletki na sen-ok.4 było mi już wszystko jedno, zryczałam się i zasnęłam z wyczerpania chyba. Gabrysia spała obok (spała!), ja nie mogłam, koło 3 zaczeła się wiercić okropnie.
Najzwyczajniej w świecie boję się iść spać, bo scenariusz na 90% znów się powtórzy mimo, że dziś TZ bierze Gabrysię do siebie. To i tak nie przeszkodzi mi nie spać godzinami.
Dotarło dzisiaj do mnie, że z takim deficyten snu, stresami na co dzień, generalnie słonnością do nerwów, z takim samopoczuciem jakie mam teraz to ja niedługo pociągnę w jako takim zdrowiu-będę łapać wszystko jak leci, a przede wszystkim nie będę dobrą matką, przy której dziecko będzie czuło się dobrze i łądowało akumulatory, o własnym szczęściu nie wspominając. Wpadłam w czarną dziurę. Nie mam siły...
Dziś ponoć najbardziej depresyjny dzień w roku .
Tulam

Jeszcze troszkę śniegu i wariacji dostanę . Jak ja nie trawię tego białego syfu Ja chcę już wiosnę . U nas ciągle sypie , nic nie jest odśnieżone , jeździć się nie da . Ciekawe , czy jutro to z domu wyjadę
Stary 2013-01-21, 22:36   #2488
megi-megi
Zakorzenienie

AniaP - mnie też weźcie na te wakacje i najlepiej bez dzieci! Będziemy wyrywać po pijaku tambylców i udawać niedzieciate dziewice
Dobrze, że piszesz, że Szymek rozrabia, bo dzisiaj myślałam, że strasznie grzeczne masz te dzieci.

Ja mam wrażenie, że u mnie bunt 2 latka przeszedł w formę hipermega - bunt 3 latka.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 22:52   #2489
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Ania- Tak! Tak! Oj, czuje ze bysmy sie dogadaly po tym grillu na drugi dzien leczenie kaca z piwkiem na plazy- to lubie A i wodeczka na plazy wieczorowa pora tez dobrze smakuje

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Ja dzis bylam zmuszona wybyc do miasta pozalatwiac pare spraw. Oj, gle razy ja dzis przeklnelam ta wstretna zime! Grr... Corka wdala sie we mnie- codziennie mowi "czekamy na lato"

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-01-21, 23:29   #2490
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Niby jest tendencja żeby wszyscy jednakowo wyglądali ale głównie chodzi o zasadę żeby skromnie było.

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość

rewelacyjna ta diabliczka mała , w oczkach ma diabliki, że hej

A mi się dziś udało upolować w kaufie śniegowce dla młodej na teraz, takie podobne do tych lidlowych za całe 10,99zł przecenione z ok 60-70zł. Akurat rano myślałam, że by się przydały jakieś drugie na zmianę
Dobrze że ktoś obcy widzi te diabliki

Za taką cenę to aż żal nie brać

Cytat:
Współczuję bardzo. Niestety sporo pielęgniarek jest wiecznie niezadowolonych i stale podkreślają swoją wyższość nad niższym personelem .

Cytat:
jeśli już to MEŁŁ

Dziękuję bardzo tak myślałam że mi brakuje jednego "Ł".

No, niestety długo nie dasz rady. Potrzebujesz pomocy

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

U nas pogoda jest iście zimowa. Mróz niewielki, śnieg pada taki zmrożony, ślisko jest jak diabli, nikt dróg nie odśnieża ani nie sypie. Drogi wyglądają jak 30 lat temu tylko tyle że samochodów więcej i nie było czołgu na rogatkach

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości