|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Seba wrocil z p-la z jajami czekoladowymi, podniecony ze szukał jaja w ogrodzie i teraz w domu chce tez szukac ![]()
![]() |
#2462 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wrócę do tematu przedszkola, bo wczoraj mnie już nie było i nie miałam jak wam odpisać. ![]() ![]() Podsumowując, trzeba wczuć się w sytuację i potrzeby danego dziecka i wiedzieć, co w danym momencie mu potrzeba. I to jest najlepsze wychowanie. Wiadomo, czasami rodzice nie mają wyboru, idą do pracy. Ale ja absolutnie nie uważam, że przedszkole czy żłobek zaburzy nam więź emocjonalną z dzieckiem. Generalnie po konsultacjach jestem spokojniejsze, bo obie utwierdziły mnie w przekonaniu , że przedszkole dla Mai to bardzo dobry wybór. Zresztą, jak jej się nie będzie tam aż tak bardzo podobało, albo mi coś będzie przeszkadzało, to zawsze mogę ją wypisać, dożywocia jej tam nie daję ![]() aaaa i potwierdzam co Ana napisała u nas w szkle też 50% dzieci, które są w zerówce nie chodziło wcześniej do przedszkola. Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2014-04-16 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2463 |
Zakorzenienie
|
Madziu, cieszę się, że potwierdziłaś tylko swoje zdanie u pań, które odwiedziłaś i się uspokoiłaś.
Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w polemikę i to od początku nie było moim zamiarem. Oczywiście każdy postępuje ze swoim dzieckiem, jak uważa za stosowne ![]() Tak tylko dla ciekawostki i na zakończenie, odsyłam do lektury książek pana Bowlby'ego lub np. p. Tryjarskiej. Możesz te książki polecić też paniom, u których byłaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2464 |
Zakorzenienie
|
książki książkami, a życie swoje trzeba to wypośrodkować wg mnie
![]() ja po macierzyńskim wracam do pracy Mikoś będzie miał 1 rok i 2 miesiące (2 urlopy mam zaległe) a nie stać nas by tylko mąż pracował ![]() tyle fajnie, że będzie w domu z babcią, ale do 3 latków idzie bankowo żeby miał kontakt z dziećmi ![]() w ogóle to cześć, bo tak bez przywitania ![]() Metka to mój wrześniowy to akurat na rok szkolny się załapie ![]() ![]()
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2014-04-16 o 22:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 |
Zakorzenienie
|
Hej ho!
Nadrabialam wieczorem ale zasnelam z telefonem w rece. W nocy tez mi jakos nie poszlo ![]() mysiu - super, ze udalo sie przelozyc termin ![]() onyks - tak, u nas 4rider odpadl tez ze wzgledu na wage ![]() Madziu - ja popieram puszczenie malucha do przedszkola ![]() ![]() blonde - widzialam jajo. Super! ![]() tasiu - najwazniejsze ze jestescie w domu! Mowisz ze nie osiagneliscie jeszcze wagi urodzeniowej - a duzy byl spadek? Wiekszy niz 10%? Pamietaj ze przy zoltaczce dziecko nie ma potrzeby zbyt czesto jesc i nalezy dziecko wybudzac i przystawiac/podawac butelke jak najczesciej. Nina przy zoltaczce nie jadla prawie wcale, na szczescie fototerapia pomogla (ale zabij mniej, nie mam pojecia jaki byl poziom bilirubiny). Trzymajcie sie! ![]() Co do porzadkow "swiatecznych" to ja nawet nie mam czasu o nich myslec. Pomijam ze nie chce mi sie jakos specjalnie szalec ![]() U nas slabo. Po kontroli bioderek okazalo sie ze mamy dysplazje. Mala ma orteze a ja placze z nia przy zakladaniu. Wczoraj jeszcze okazalo sie ze spacerowka jest za waska (o gondoli mozemy pomarzyc z tym ustrojstwem) takze siedzimy w domu i jesli czegos nie wymyslimy, to bedziemy siedziec tak dlugo jak dlugo bedzie to nosic - na dzien dzisiejszy minimum 3 miesiace. Ja mam ostatnio dola jak Row Marianski, dobija mnie to wszystko juz troche... No ale... Koniec smetow. Sciskam wszystkie i gdybym juz nie weszla to Wesolych Swiat ![]() Ps. Przepraszam za brak polskich znakow. Pisze z telefonu.
#2466 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Abby mam nadzieje, że uporacie się szybko z bioderkami! Może uda się Wam znaleźć sposób na wychodzenie z małą mimo wszystko. Ona non stop musi mieć to założone? Trzymajcie się!
#2467 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() Aaby tak mi przykro ![]() ![]() ehh się nacierpią taki maluszki ![]() my pospaliśmy do 8:00 ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2468 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Aaby, przykro mi z powodu bioderek Małej ![]() Mam być dzisiaj dłużej w robocie. Zawsze to samo przed świętami, przed Bożym Narodzeniem sprzątałam po nocach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2469 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ojej, przykro mi ![]() ![]() trzymam kciuki za poprawe i mam nadzieje, ze cos wymyslicie by wychodzic ![]() Czesc ![]() Seba jeszcze spi ![]() ![]()
![]() |
#2470 |
Zakorzenienie
|
Aaby ojej... jakiś aparat na bioderka ma nosić?
Madzia ciesze się, że rozwiałaś swoje wątpliwości. Zrobiłam gołąbki! ![]() ![]() ![]() ![]() Już 3 małe pochłonęłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2471 |
Zakorzenienie
|
czesc
aaby przykro mi z powodu bioderek, mam nadzieje ze cos wymyslicie zeby z mala wychodzic na dwór, ja bylam dzis w przychodni bo szymkowi od jakiegos czasu robi sie czerwone oko, mowi ze go to swedzi, do tego ma katar, 29.04 idziemy na testy na alergie
#2472 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Aaby: bardzo mi przykro z powodu bioderek ![]() ![]() Czytam Was na bieżąco, tylko cicho siedzę, ale po przeczytaniu dyskusji i przedszkolach po prostu muszę się odnieść ![]() Czytałam uważnie i nigdzie nie zauważyłam, żeby Butter pisała, że posyłanie dziecka do przedszkola jest złe i krzywdzące ![]() Ona pisała o dziecku MŁODSZYM NIŻ 3 LATKA, a im dalej brnęła dyskusja to wydaje mi się, że większość z Was zupełnie o tym zapomniała. A to przecież jest kluczowe w całej wypowiedzi. Tym bardziej, że mowa o warunkach optymalnych dla rozwoju - czyli najlepszych jakie można stworzyć - ale wiadome jest, że to czasem niemożliwe i wtedy się szuka innych rozwiązań - bo np. właśnie mama musi wrócić do pracy, aby wystarczyło $. Tak, zgadzam się w całej rozciągłości z Butter - że JEŻELI to możliwe ( a to przecież nie to samo jakbym powiedziała " ten kto pośle dziecko młodsze niż 3 lata do przedszkola bo nie miał innego wyjścia - to zły rodzic" !) dobrze jest by przez pierwsze 3 lata życia dziecko miało względnie stałego opiekuna domowego - najlepiej jeżeli jest to mama, ale opcjonalnie babcia w domu też jest okej. Bo dla dziecka młodszego niż 3 lata wystarczającą dawkę kontaktów społecznych zapewnić można inaczej - a wówczas najwięcej się dzieje w więzi z rodzicem/opiekunem. Przedszkole jest fajne, jest potrzebne. Ale wszystkie korzyści jakie wymieniacie - będą i wtedy kiedy dziecko pójdzie do przedszkola po skończonym 3r.ż ![]() Uważam, że każdy rodzic podejmuje decyzję sam - ale warto zapoznać się z wiedzą, aby mieć świadomość - pełną - i dopiero potem decyzję podejmować. Patrząc przez pryzmat doświadczeń w byciu rodzicem tego konkretnego dziecka - oraz zdobytej wiedzy, opartej na niezaprzeczalnych dowodach. Odsyłam Was do pozycji wymienionych przez Butter. Uważam, że jeżeli nie ma potrzeby - bo dziecko ma z kim zostać - nie ma potrzeby wyprzedzać pewnych etapów, które i tak będą miały miejsce później. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że odchodzi się ze schematu wychowania 1:1 - tzn tak, tak się może dziać - bo jest większy boom na rozwój osobisty, bo sytuacja ekonomiczna rodzin, itp itd - ale coraz więcej mówi się o tym, że nie jest to najlepsze podejście ![]() Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2014-04-17 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tylko przez to, że nie jestem jeszcze rodzicem, uznałam że pisać nie będę. ![]()
![]() |
#2474 |
Zakorzenienie
|
Gucia: musiałam się odnieść - reprezentuję tą samą grupę zawodową (docelowo), bazuję na tym samym, więc w pełni rozumiem wypowiedż Butter i jej argumenty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Musi to nosić 23h/dobę - godzina zostaje na kąpiel, przewijanie itp. Ustaliliśmy z mężem jednak, że rano dajemy jej pół godziny bez tego - niech sobie pohasa dziewczyna, co by nie zapomniała jak się obracać itp. A wtedy uwierz, zupełnie inne dziecko! ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak, ma ortezę Tubingera. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziękuję za to co napisałaś ![]() ![]() ![]() W tym przypadku, który opisujesz, dziewczynka szybko miała założoną ortezę - czyli pewnie krótko nosiła. U nas wada nie jest duża, ale tak naprawdę w tym wieku to niewiadoma. Lekarz powiedział, że co najmniej 3 m-ce, ale może być i dużo dłużej. Niektórzy twierdzą, że ortezę nosi się tyle, ile żyło się z wadą - czyli w tym wypadku czeka nas 6 m-cy unieruchomienia. Staram się nie nastawiać w żadną stronę, ale trochę mnie ta sytuacja dobiła w ostatnich dniach ![]() Zamówiłam dziś Tulę. Jeśli nie wcisnę do niej Niny, czeka nas siedzenie w domu ![]()
![]() |
#2476 |
Zakorzenienie
|
Aaby, przykro mi z powodu Ninki, mam nadzieję, że nie będzie musiała nosić ortezy aż pół roku.
![]() Debrah, miło, że się odezwałaś ![]() ![]() A my wybraliśmy wózek. Byliśmy w Smyku i zdecydowaliśmy się na ten oglądany wcześniej... |
![]() ![]() |
![]() |
#2477 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() bierzecie ze sklepu czy internet? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2478 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() gucia , butter , metka - a wiecie jakie jest pyszne ![]() abby - trzymam kciuki za Ninke aby tylko 3 miesiace wystarczyly ![]() butter - I jaki wozek wybraliscie? Nadrobilam Was ![]() Nie mam za bardzo czasu bo dom ogarniam dzisiaj szafi w kuchni mylam pozniej bylam z Domino na zakupach. Kupilam sobie sukienke na swieta ![]() ![]() Dzisiaj bylismy na zakupach spozywczych , jutro bede robila salatki itp takze pewnie nie bede miala czasu zeby do Was zagladnac ... Kochane ...
Zycze Wam Wesolych Swiat! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2479 | |||
Zakorzenienie
|
Cześć! Piątek
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- Dziewczyny, co do tematu przedszkola to ja zamierzam posłać Nataszkę, ale się nie spieszę...zobaczymy. A najważniejsze, Butter nikogo nie skrytykowała, tylko podała fakt....a że fakty faktami, a w życiu czasami bywa inaczej, to już inna sprawa ![]() ![]() Kobiety moje kochane, życzę Wam wszystkim Zdrowych, Spokojnych Świąt
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2480 |
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Spokojnych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt Wam życzę ![]()
#2481 |
Zakorzenienie
|
Abby, szkoda że musi to nosić...ale cóż zrobić...jak trzeba!
A potwierdzaliście jeszcze gdzieś diagnozę? Bo moja sąsiadka miała tak samo z córeczką, ale sprawdziła u innego ortopedy i powiedział, że nie trzeba nosić, a trzeci potwierdził tą opinię. Ale co by nie było, to jej na pewno pomoże i mam nadzieję, że ten czas noszenia Wam szybko minie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Audytorzy postanowili dzisiaj nie przyjeżdżać ![]() Aaby, kurczę przykro mi , że Ninka musi to nosić. No ale zdrówko najważniejsze! Oby szybko pomogło ![]() ![]() Nie wiem jak czasowo będę stała także, już teraz życzę Wam : Zdrowych, Radosny, Rodzinnych i Pełnych Radości Świąt ![]()
#2483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybraliśmy TEN Czy to się już nie zmieni - nie wiem. Będziemy kupować w necie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Butter super, że wózek wybrany. A jak się czujesz w ogóle? dawno nie pytałam ![]()
![]() |
#2485 | |
Zakorzenienie
|
Mysiu, no to sobie odsapniesz troszkę.
A jak Ty się czujesz? Jak nastawienie? ![]() Cytat:
![]() Tylko dopadło mnie jakieś uczulenie, mam wysypkę na twarzy i dekolcie no i twarz całą gorącą. Niestety nie wiem na co ![]() W sam raz na święta, wyglądam jak nakrapiane jajo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2486 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to świetnie, odetchniesz przez chwilę chociaż ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Współczuję. Nie wiem co jest ostatnio z tymi uczuleniami, coraz więcej ich...Moją przyjaciółkę też obsypało, dłonie, szyję, nogi i nie wie od czego, narazie dali jej tylko tabl i maści, ale jak nie zejdzie to testy będą konieczne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Zakorzenienie
|
Gucia, Onyks
![]() ![]() Butter, dziękuje ![]()
#2488 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do uczulenia, to najgorsze, jak nie wiadomo na co, co nie wiadomo co eliminować. Typuję albo plastry na mięsień, witaminy ciążowe, orzechy albo proszek. Ale proszek jakby mnie uczulił, to chyba by mnie coś swędziało, albo na większej powierzchni, a nie tylko twarz i dekolt. Plaster nakleiłam w sobotę wieczorem i w niedzielę zaczęło mnie obsypywać. Zdjęłam przedwczoraj, ale lepiej nie jest. Wczoraj przed snem wypiłam wapno... ale niewiele pomogło ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2489 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mam nadzieje, ze uczulenie odpuści. Cytat:
![]() |
#2490 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Ja mam w domu burdel na kółkach ![]() ![]() Nie miałam czasu posprzątać, więc nastawiam się, że po prostu ogarnę, typu odkurzanie, umycie łazienki itp. Żadnych "głębszych" robót nie przewiduję, bo nie zdążę. Po świętach się za coś wezmę ![]() Butter, fajny wózek. I fotelik Maxi Cosi bierzecie? Dobry wybór - ja miałam inny, tak beznadziejny, że jak widziałam fotelik z MC, z tym świetnym wałeczkiem wokół główki dziecka, to pukałam się w łeb, że nie kupiłam czegoś porządnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.