|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: My tu ciągle zapuszczamy, nawijamy i wcieramy - część X prostomaniaczek!!!!
Maceraty...hmmm nie wiem czy chciałoby mi się robić
nawet ziółek mi się zaparzyć nie chce, a skrzyp leży na półce i patrzy na mnie wypadałoby się w końcu zmobilizować żeby nie stracić ciężko wywalczonej gęstości i odzyskać "prawie dotyłkową" długość, bo mimo, że męcząca, to jednak komplementy i dzikie zachwyty łechtają ego Tylko chwilowo nie farbuję, żeby dać odpocząć włosom, wypłukać jak najbardziej kolor itd. Bo nie mam aktualnie parcia na super idealny wygląd, więc odrosty mi nie przeszkadzają, a łatwiej się później przyjmą jasne rudości na takich wypłukańcach we wrześniu sobie rzucę kolorek
Edytowane przez chudelatte Czas edycji: 2014-08-17 o 14:00 |
|
|
|
#2462 |
|
nibyżona
|
Dot.: My tu ciągle zapuszczamy, nawijamy i wcieramy - część X prostomaniaczek!!!!
a ja chcę trochę odpocząć od farb z oxy i szukam czegoś bardziej delikatnego.
![]() na razie czytam o farbach Biokap.
|
#2463 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do sposobów, to oczywiście, że się pojawił. Słuchaj, już codziennie musimy włosy z 10cm obcinać, bo tak rosną [1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;47733137]Dobrej fotki nie mam jak zrobić, wrzucam jedną na szybko, bo baterie w aparacie padły (widać tylko ich długość ).Moje włosy - bardzo cienkie; rozdwojone końcówki (ale w środku ich długości, końcowe końcówki są OK); nie wypadają, ale się łamią; raz farbowane i zostały resztki na dole; kiedyś włosy miałam tłuste i musiałam myć codziennie, a obecnie jak biorę anty myje co 2-3 dni (są trochę za suche chyba ); nigdy nie używałam regularnie prostownic/lokówek/...Moje włosy przeszły przez: 1. Kozieradka - nic (1,5 miesiąca baaardzo regularnie, 4 miesiące raz-dwa razy w tygodniu), 2. Naturalne szampony, odżywki, maseczki - włosy wyglądały gorzej, żadnych plusów (ok. 8 miesięcy), 3. Oleje (oliwa z oliwek, olej sezamowy, Khadi Amla, arganowy) - bardziej plączą włosy, żadnych innych efektów (od stycznia), 4. Suplementy w tabletkach - pierwsze opakowanie merz special super działało, potem już bez efektow; o innych nie ma nawet co wspominać. Obecnie jest to: 1. Oleje - 2-3 razy w tygodniu, te samo co wyżej, ale już bez arganowego. 2. Odżywka po każdym myciu - Nivea Long Repair, wizażowa Fructis Goodbye Damage. 3. Maski - 1-2 razy w tygodni, wczoraj wykończyłam ostatnią, Babuszka Agafia Drożdżowa, Joanna z apteczki babuni miód i mleko, Biovax do włosów słabych. 4. Różne szampony. 5. Inne - jedwab, kuracja Joanna Rzepa (obie w tym tygodniu skończyłam), woda pokrzywowa. 6. Revalid- obecnie 2 opakowanie (działa ).[/QUOTE]Powiem tak: co gadasz, że nic na Ciebie nie działa, skoro revalid działa ![]() A tak serio, to jak dla mnie bardzo ładne masz te włoski. Od góry widać, że rosną zdrowe, błyszczące, gładkie. Wymagają sporo cierpliwości, bo musisz się pozbyć zniszczeń po farbowaniu. I tu nie ma innej rady, jak nożyczki. Z końcówkami przy cieniowaniu jest ten problem, że wszystko się niszczy mechanicznie, bo każda warstwa jest na wierzchu, podczas gdy włosy są cięte na równo problem znika, bo wierzchnia warstwa chroni te warstwy w środku. Zrobiłabym tak ( i zrobię, bo też mam resztki cieniowania, ale znacznie krótsze włosy): dłuższą warstwę podcięłabym np. 2-3 cm, a krótszą 1cm. Gdyby po jakimś czasie krótsza warstwa się nie rozdwajała, to podcinałabym tylko tę dłuższą, aż do zrównania, a jeśli problem by nadal istniał, to kontynuowałabym jak wyżej. Chyba, że nie chce Ci się bawić i nie szkoda Ci długości, to sciąć raz a porządnie, np. do ramion. Kwestia nr 2. Piszesz "jedwabie". Nie masz tam przypadkiem biosilka? On zawiera alkohol i podobno więcej szkodzi, niż pomaga. Zamiast unikać silikonów w szamponach (przy długich prostych włosach potrafią dużo zdziałać chroniąc włosy), przebadałabym składy pod kątem alkoholu. Jeśli chodzi o olejowanie, może nie znalazłaś jeszcze właściwej dla siebie metody? Mówisz, że oleje plączą Ci włosy. Ja tak mam, jeśli nałożę olej na noc. Radzę sobie z tym tak, że rozczesuję włosy dopiero po umyciu, jak na włosach mam odżywkę i robię to najpierw palcami. Możesz też spróbować innych metod olejowania: na odżywkę (robiąc serum w proporcji 1:1:1, np łyżka oleju, łyżka wody, łyżka odżywki, wymieszać i siup na łebek), na wilgotne włosy, jako dodatek do maski pod czepkiem przed myciem... Próbowałaś może olej migdałowy? U mnie nałożony na noc daje następnego dnia wyjątkowy Good Hair Day ![]() Szampony: uważałabym na ziołowe, bo mogą wysuszać. To samo tyczy się wcierek ziołowych, płukanek (wyjątkiem jest nawilżająca płukanka z kwiatu lipy). Próbowałaś nakładać na włosy glutek z siemienia lnianego? Doustnie: drożdże, siemię lniane. Tyle mi przychodzi do głowy. Jeśli będziesz już bardzo zrozpaczona, to może spróbuj napisać do Anwen albo Marty z Uroda i Włosy, albo Natalii z BlondHairCare (Natalia ma podobne włosy do Twoich, naturalki z końcówkami po rozjaśnianiu i bardzo ładnie jej idzie pozbywanie się tej części wyczesu). Znasz te blogi? Dziewczyny poprawcie mnie, jeśli się gdzieś mylę No właśnie. Włosy ładne, tylko końców trzeba się pozbyć. ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Próbowałam w czerwcu. Miałam kolor jasny brąz, chwycił klasycznie na ciemny brąz (w albumie mam zdjęcia), ale za to 2 miesiące nie farbowałam, nie było odrostów, kolor nie płowiał. W sierpniu wróciłam do castinga i od razu zgrzyt.
Zapuszczam włosy 28cm (04.05.14), 30 (03.06.14) 31,5 (30.06.) 32 (30.07) 33,5 (30.08.), 35 (15.11.), 41 (4.04.15) 45 (29.09), 51 (05.16.) cel: 31-35-40-45-50-.. osiagniety! Denko 2016 suma: 0/157 ![]() Recrea 5%-28.09. |
||
|
|
|
#2464 |
|
nibyżona
|
Felicja, no właśnie jak tak czytam opinie to, że wielu osobom wychodzi ciemniej, no, ale w końcu przy takiej farbie bym brała poprawkę i chyba brała jaśniejszy kolor, chociaż to też w sumie wszystko zależy
![]() zerknęłam w album, faktycznie ciemno. ale ładnie. nie wiem już kurczę. co prawda pewnie mam spokój na jakieś 3 miesiące na razie z farbowaniem, ale chcę znaleźć coś zdrowszego.
|
#2465 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba tylko potem pamietac zeby taka mieszanke codziennie wstrzasnac o czym ja notorycznie zapominam ![]() Mnie Twoje wlosięta najbardziej zachwycają na zdjęciu z obecnego avataru ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2466 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ze skrzypem się wczoraj przeprosiłam, ugotowałam grzecznie do siorbania przy wieczornej lekturze, dziś też już wypiłam. Zostały mi jeszcze 1 albo 2 torebki pokrzywy w opakowaniu, więc dokończę i zrobię sobie przerwę od pokrzywy.Dziewczyny, pisałam już na wątku ziołopijaczek, ale może wy mi coś powiecie: czy zioła (pokrzywa, skrzyp) doustnie mogą wypłukiwać tyle witamin i minerałów, że przez to włosy zaczną wypadać? ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
Cytat:
A kasztany to nie są nigdy zbyt fajne kolory...
Zapuszczam włosy 28cm (04.05.14), 30 (03.06.14) 31,5 (30.06.) 32 (30.07) 33,5 (30.08.), 35 (15.11.), 41 (4.04.15) 45 (29.09), 51 (05.16.) cel: 31-35-40-45-50-.. osiagniety! Denko 2016 suma: 0/157 ![]() Recrea 5%-28.09. |
|||
|
|
|
#2467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- To prawda, ale parę lat temu miałam fioła na punkcie kasztanowych włosów Szkoda tylko, że byłam wtedy ślepa i nie widziałam że ciepłe odcienie mi nie pasują
|
|
|
|
|
#2468 |
|
nibyżona
|
Felicja, utrzymać ten co mam - bliżej nie zidentyfikowany przez czerwień pod spodem, ale farba miała być ciemnym miedzianym złotym blondem
http://vpol.olsztyn.pl/user/images/DSCN9967.JPG( - 6.43), chociaż strasznie zaczął mi się podobać beżowy brąz, ale wątpię go uzyskać normalną farbę, bo moje naturalne są za ciemne i jeszcze zapewne czerwień będzie wyskakiwać ![]() co do ziół typu pokrzywa i skrzyp, czytałam, że trzeba uważać i nie stosować długo bez przerw i suplementacje stosować w miarę potrzeb zwłaszcza magnezu.
"...to był maj." 18.05.2011r. ♥ 23.05.2015r. ∞ 16.10.2017r. T ♥ Edytowane przez Cherry_Muffin Czas edycji: 2014-08-17 o 15:10 |
|
|
|
#2469 |
|
Zakorzenienie
|
Zamówiłam olej kokosowy z KTC i jak tylko przyjdzie to zaczynam oil pulling, nawet na wakacjach, a co
Oby tylko przyszedł do piątku ![]() Przy okazji zamówiłam Kallosa Bananowego, bo moja SERI dobije zaraz dna, a tej odżywki z Dove i Gliss Kura chyba nie wykończę - koszmarne są )
|
|
|
|
#2470 | ||
|
Zadomowienie
|
że co?
![]() Cytat:
a włosięta moje mają nadal mniej więcej taką długość, może troszkę dłuższe, tylko bardziej zwichrowane - z jednej strony krótsze, z długiej dłuższe, totalny nieogar co je wyrównam to one znowu robią co chcą ![]() Cytat:
Ja przy skrzypie i pokrzywie zazwyczaj biorę witaminy z grupy B, chociaż nigdy jakoś długo i regularnie ziół nie piłam, ale podobno te właśnie witaminy ziółka wypłukują więc dmucham na zimne i biorę zresztą B biorę czasem też z zupełnie innych powodów ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Daj znać jak działa, bo się na niego czaję
|
||
|
|
|
#2471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakkolwiek dziwacznie to brzmi ![]() Czyby jedna strona rosła Ci szybciej od drugiej? Hmmm ciekawe czemu tak ![]() Dam znać Też się na nią czaję odkąd wypuścili te dwie nowości Na KWC dopiero jedna opinia, ale pozytywna. No zobaczymy co to za cudo będzie - oby zapach był bananowy
|
|
|
|
|
#2472 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, co do tych ciepłych/zimnych lub jasnych/ciemnych odcieni, to każdy musi sobie zdać sprawę z tego, w czym się lepiej czuje. Moi krakowscy fryzjerzy (małżeństwo ) doradzali mi zupełnie skrajnie. Ona, blondynka, widziała mnie w rudościach i dobierała mi jasne pasemka (na krótkich włosach z długą grzywką robiłam tego typu ewolucje, bo nie zdąrzały się zniszczyć - ścinałam co 6 tygodni), a jak wpadłam akurat w ręce szanownego małżonka, bruneta, to doradzano mi ciemny, chłodny odcień. Cytat:
![]() Cytat:
Ciężka sprawa z tymi ziołami. Pić czy nie pić, o to jest pytanie Bo czy dają one tyle korzyści, żeby można było machnąć ręką na fakt, że wypłukują z nas witaminy i minerały?Cytat:
||||
|
|
|
#2473 |
|
nibyżona
|
Felicja tzn. one wypłukują te ze względu na to, że są moczopędne - chociaż ja nie zauważyłam tego, ale może dlatego, że ogólnie dużo płynów piję
![]() z tego co wiem to pokrzywa i skrzyp wit B i magnez ![]() ja piję jeden kubek, a wiem, że niby dla lepszych efektów 2, ale bezpieczniejszy jest dla mnie jeden, zwłaszcza, że piję jeszcze bratka i białą/zieloną herbatę, czasem jakąś mięte/rumianek/szałwie więc wolę nie szaleć
|
#2474 | ||
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
A odżywki może zużyj do zemulgowania oleju. Ją tak robię z tymi co mi nie podeszły i wszystkimi resztkami, których mam dosyć. Cytat:
|
|
#2475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda, że tak późno na niego trafiłaś, smarowanie nów w ciągu lata nie byłoby takie męczące, teraz jak będzie trzeba wciągać długie spodnie też by się nie chciało. Ale swoją drogą ciekawe czy rzeczywiście byłyby jakieś efekty? Może by osłabił odrastające włoski, rosłyby słabsze ale do końca nie chce mi się wierzyć w cudowne "wyłysienie". Po co w takim razie kobiety wydawałyby krocie na laserowe depilacje (w tym i ja) ![]() Może kiedyś sprawdzę?
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! "
|
|
|
|
|
#2476 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I raczej nie naprawię tego inaczej niż obcinając albo czekając na wykruszenie tej najbardziej poszkodowanej części (poniosło mnie przed ślubem z rozjaśnianiem i lokówką i teraz widać efekty a wydawało się wcześniej, że nie będzie z nimi tak źle...ech trudno )
Edytowane przez chudelatte Czas edycji: 2014-08-17 o 18:13 |
||
|
|
|
#2477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne zakupy zrobiłaś, też by mi się przydały nowe książki. Z braku innych czytam "Przeminęło z wiatrem"-wzięłam się za nią po 3 latach kwarantanny A i jeszcze co do Twoich przedramion... używałaś kiedyś korundu do mikrodermabrazji?
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! "
Edytowane przez scrabble1 Czas edycji: 2014-08-17 o 18:17 |
|
|
|
|
#2478 |
|
nibyżona
|
scrabble, koleżanka nie miała żadnych efektów, nawet nie osłabił, jedynie nawilżył skórę, no ale to w końcu olej, a ma podobne owłosienie do mojego
na moje to chyba tylko kwas się da chociaż! skuszona reklamą i czytaniem bloga kupiłam Veet Krem do depilacji pod prysznic, i na moją mamę zadziałał, ale ma lepsze włoski do takich rzeczy, ale też w końcu muszę ruszyć swą szanowną i przetestować ![]() nie wiem może kiedyś sprawdzę, ale na efekty podobno trzeba czekać parę miesięcy, a ja nie mogę się zmusić żeby się balsamem smarować i peelingować regularnie, a co dopiero olejem smarować zwłaszcza, że na skórze nie przepadam za tłustymi rzeczami.dziś na noc jednak Joanna, stwierdziłam, że będę jedynie jej z wcierek używać, co będę mogła stwierdzić czy coś robi
|
#2479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś z naczynkami podejrzewam, że by tego nie ruszył. Daj znać jak wrażenia Dopiero zobaczyłam na stronie jakie to maleństwo. Jeszcze bardziej mnie zaciekawiłaś.---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Próbuj i daj znać. Wtedy i my skorzystamy ![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- [1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;47729812]Można się dołączyć? Ciężko mnie nazwać właściwą włosomaniaczką, bo za mało miesięcznie wydaję na kosmetyki , ale się staram.Moje włosy przeszły już kilka "super, mega, hiper odżywek, masek, olejów i szamponów", nic na nie działa Mam nadzieję, że może tutaj coś pasującego znajdę [/QUOTE]Hej, hej Ja też próbuję i nic nie działa. Witamy.W sumie "włosomaniactwo" nie musi być kosztowne. Gdyby człowiek nie szalał ciągle z nowościami i nie chomikował zapasów a zużywał kupione produkty, można by powiedzieć, że wydaje się niewiele więcej od reszty społeczeństwa
Edytowane przez scrabble1 Czas edycji: 2014-08-17 o 18:23 |
|
|
|
|
#2480 |
|
nibyżona
|
dziewczyny utłukę Was
![]() czytam o tych maceratach i już kombinuje jakie by tu zrobić
|
#2481 |
|
koci świat
|
ja teraz zamówiłam biotynę 10000 - skończyłam tą 7500
a z nowin to podcięłam boki prawie na hmm łyso no blisko im tylko taki czub zostawiłam |
|
|
|
#2482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powariowali czy rzeczywiście odkryli coś skutecznego? Ciekawe czy naprawdę działa (nie próbowałam ale wątpię, że to cudowny lek na wszelkie wypadanie) na osoby z DHT? W opisie producenta nie widzę żeby o tym wspominał, chociaż jakby miał opisać działanie każdego składnika osobno ... wiadomo. Ja też jeszcze go nie widziałam. Mass jak z tą palmą u Ciebie? Nadal mało włosów leci? U mnie wypadanie jest poniżej zwyczajnej, zdrowej normy. Nawet przy myciu widzę tylko po kilkanaście włosów.
Edytowane przez scrabble1 Czas edycji: 2014-08-17 o 18:43 |
|
|
|
|
#2483 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
![]() edit: właśnie sobie uświadomiłam ile już włosów zahodowałam
"...to był maj." 18.05.2011r. ♥ 23.05.2015r. ∞ 16.10.2017r. T ♥ Edytowane przez Cherry_Muffin Czas edycji: 2014-08-17 o 18:46 |
|
|
|
|
#2484 | |
|
koci świat
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Fela
|
|
|
|
|
#2486 |
|
nibyżona
|
z tego co pamiętam to był Schwarzkopf, Palette Intensive Color Creme Radiance RF15. byłam załamana jak nie było go można później dostać, nagle zniknął. w sumie ciekawe czy gdzieś go teraz można dostać
|
#2487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można kupować nowe U mnie jeszcze długa droga, ratuję się przerzucaniem kosmetyków z łazienki do kartonu i odwrotnie. Udaję, że wcale nie mam ich dość ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
Podobają mi się krótkie fryzury, a niektóre osoby są po prostu do nich stworzone. Przykładowo Halle Berry
|
||
|
|
|
#2488 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z korundem się spotkałam, bo miałam kiedyś mikro w gabinecie. Muszę też sobie kupić ten proszek Wracając do mikro, to teraz mam kwasa, bo nie mam kiedy tego sprzętu wypróbować. 2 razy w tygodniu peelinguję się sodą, w niedzielę robię kwas migdałowy. Nie chcę niczego przerywać, chcę doczekać do końca kuracji. Niby w gabinetach kosm. miałam robioną najpierw mikro a potem kwas migdałowy i nic mi się złego nie działo, ale samej to trochę się boję, a poza tym idę w tym tyg na wycieczkę i jeszcze by mi słońce dogrzało... Cytat:
Cytat:
||||
|
|
|
#2489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2490 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
![]() teraz ludzie mnie poznają bo długie, a teraz jak od miesiąca nie mam czerwieni to muszę sama podchodzić bo nie są pewni czy to ja ![]() Felicja moja przyjaciółka ma tą lokówkę babyliss - cudne loki, śliczne, ale przy takich długich i gęstych włosach też się narobisz, co mnie zawsze zniechęca do jakiegokolwiek kręcenia. muszę Ci powiedzieć, że nie pali tak bardzo jakby się mogło wydawać
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.

nawet ziółek mi się zaparzyć nie chce, a skrzyp leży na półce i patrzy na mnie
wypadałoby się w końcu zmobilizować żeby nie stracić ciężko wywalczonej gęstości i odzyskać "prawie dotyłkową" długość, bo mimo, że męcząca, to jednak komplementy i dzikie zachwyty łechtają ego
we wrześniu sobie rzucę kolorek

Hmmm ciekawe czemu tak 
Mam nadzieję, że może tutaj coś pasującego znajdę
Czyli mój macerat z kozieradki musi stać na parapecie