![]() |
#2461 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: Koty - część X
No tu juz przesada... ale za polowe tej sumy bym sie nie zastanawiala.
Zobaczymy co sie dowiem wiecej.
![]() |
#2462 |
Zakorzenienie
|
Wampir bardzo mi przykro. Dziekuje, ze go wzielas i pozwolilas poznac co to znaczy prawdziwy czlowiek w ostatnich dniach jego zycia
![]() W lokalnej fundacji pojawilo sie kilka dni temu ogloszenie: do oddania kot w typie rosyjski niebieski. Zdjecia jutro. Po kilku godzinach wlascicielka napisala: to bardzo smutne, ze kota, ktorego nikt nie widzial chce tlum ludzi tylko dlatego, ze jest niebieski. A sliczny bialasek musi umrzec, bo jest bialy... ![]()
#2463 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
To oczywiste, że znajdzie się tłum chętnych na zdrowego, odchowanego kota rasowego za darmo. Co w tym zdrożnego? Czy wprowadzimy zakaz farbowania włosów na blond, bo jest to nie fair wobec kobiet o mysim kolorze? ![]() Kotów jest tak dużo, że każdy może wybrać, czy chce łysego, szylkretowego czy bez oka. Każdy ma prawo do tego, by zapłacić za kota grube pieniądze i ma takie same prawo odmówić adopcji kota z padaczką lub oddać komuś kota z powodu wyprowadzki za granicę. Tak samo jak każdy ma prawo do noszenia skórzanych butów i jedzenia mięsa. Wprawdzie denerwują mnie liczne ogłoszenia typu "oddam 10-letniego kota z powodu alergii 7-letniego dziecka", bo nie ma się co okłamywać, najczęściej alergia to tylko wymysł pożal się Boże opiekuna, ale patrzenie, jak dziecko się codziennie dusi, bo ma astmę, a odczulanie nie działa, wywołuje większe wyrzuty sumienia i wymaga poważniejszej odpowiedzialności niż znalezienie kotu nowego domu. PS. Akurat białe koty są rozchwytywane ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2465 |
Nie depcze krokusów
|
Dyskryminujesz karła Murzyna bez nogi :P
![]() |
#2466 |
Zakorzenienie
|
Malla ten kot nie wiadomo jaki jest/ byl? Ani rasowy,ani nie wiadomo czy zdrowy czy kuwetkuje? Napisali tylko, ze w typie ruska i ludzie sie rzucili
![]() ![]() ![]()
#2467 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Czyli jak ktoś marzy o 2 kotach: czarnym i białym, to jest złym człowiekiem? Nie jest zły, gdy adoptuje taką parkę ze schroniska, a jest bez serca, gdy kupi takie dwa brytyjczyki? Są ludzie, którym zwisa to, czy kot jest kanapowy, czy wariuje po nocach, bo się zakochali w burasku (i to nie ja, ja chciałam świra i buraska - jestem złym człowiekiem, w dodatku mam też zdrowego kota rasowego, jestem straszna). Trzeba być głupkiem, żeby biorąc kota nie zdawać sobie sprawy z tego, że może chorować, sikać, drapać. Albo myśleć, że kociak leży grzecznie całymi dniami.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2014-11-28 o 10:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2468 |
Wtajemniczenie
|
Ja jak szukałam towarzyszki dla Grubcia, to wiedziałam tylko tyle, że to ma być kotka. Raczej młoda, ale dopuszczałam dorosłego kota, byle o łagodnym charakterze. I tak przeglądając ogłoszenia zobaczyłam Misię. I wtedy wiedziałam, że to mój kot
![]()
![]() |
#2469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie kupowanie kotów nie jest chwalebne - jest tyle kotów do oddania za darmo, które domu nigdy nie będą miały, bo przecież lepiej wydać kasę i mieć super modnego niebieskiego kota, że nie patrzę przychylnie na celowe masowe rozmnażanie zwierząt. Nie uważam tego za coś godnego poklasku.
Nie uważam, że każdy ma prawo robić co sobie chce, nie bacząc na kogokolwiek, cokolwiek i jakiekolwiek zasady.
#2471 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja osobiscie nie dalabym grosza za rasowego kota. Mam swoje 2 buraski, obie biedy i ciesze sie.
![]() |
#2472 |
Zakorzenienie
|
Dlatego bardzo pochwalam fundacje, które ratują takie biedy, "wychodzą je" na ludzi. Ale jak nikt nie będzie chciał ich adoptować i będą tak sobie w domach tymczasowych życie przeżywać, to mniej tych bied będą mogli ludzie uratować.
#2473 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Nie każdy rasowiec ma fikuśny wygląd, tak jak nie każdy jest kupowany z powodu wyglądu, no bez przesady. Taki sokoke na przykład - buras z Afryki o mordce europejskiego. Cytat:
![]() Uważam, że powodzenie adopcji to tylko kwestia dobrego marketingu.
![]() ![]() |
![]() |
#2474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie słucham na tyle głośno, żeby przeszkadzało sąsiadom (możliwe, że nawet nic nie słyszą), jest to głośność pozwalająca na normalną rozmowę, bo wiem, że to irytujące jak słyszysz co słucha sąsiad (jeden z moich tak słucha), do tego po 22 muzyka nie leci, bo jest cisza nocna, także argument nietrafiony ![]() Powodzenie adopcji to zainteresowanie czy dobry dom? Bo nie jest to jednoznaczne. Na kota może być fala chętnych, ale nie spełniających i nie mających zamiaru spełnić warunków adopcji.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-11-28 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 |
KOTerator
|
Na szczescie Sonik nie jest niebieska, tylko liliowa.
Zaplacilam za nia bo chcialam kota 'ladnego'. Na weta w ciagu jej zycia wydalam tyle, ze mialabym jeszcze kilka kotow rasowych. Dla zachowania rownowagi w przyrodzie mam kilka kotkow polnych po sterylizacjach, operacjach nog, usuwaniu zebow itp jedna kotka ma astme i codziennie krople, adoptowalam tez niepelnosprawna kotke Milke. Chcialabym kota lysego i jak bede miala warunki takiego sobie kupie... |
![]() ![]() |
![]() |
#2476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2477 |
Zakorzenienie
|
To ja myślałam, że mam ładne koty, ale nie zapłaciłam za nie, to chyba ładne być nie mogą
![]() ![]() Dla tych podwórkowych kotów to jesteś najlepsza.
#2478 |
KOTerator
|
Wampir przykro mi, teraz doczytalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2479 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Przeciwnicy hodowania zwierząt nie biorą pod uwagę, że wiele ras jest naturalnych i wypada je rozwijać tak jak wypada dbać o zachowanie gatunku białego nosorożca. Jasne, można to robić za darmo. Można też pracować na fermie wolnych kurek za darmo i gryźć tynki. Cytat:
![]() Dzieci nie masz, ale zawsze w przypadku takich dyskusji zastanawiam się, czemu ludzie się mnożą zamiast adoptować z bidula. Jeśli już kłócić się o zasadę zbiorowej odpowiedzialności, to jest taka sama. Cytat:
![]() Pamiętam, jak w fundacji szukaliśmy domu dla ślicznego, biało-burego, niesamowicie miziastego kocura z białaczką, biorącego drogie leki (interferon). Nagłośniło się akcję i dom się znalazł, choć trochę to trwało. Opiekunowie i ich dzieci przeszli gruntowną edukację i kot nie daje żadnych objawów chorobowych, wyniki badań ma bardzo dobre, nie żyje w stresie.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2480 |
Zakorzenienie
|
Wampir, "dobrze", że zmarł przy kimś, kto o niego dbał i troszył się, a nie jako bieda. Współczuję
![]()
#2481 |
KOTerator
|
Dlatego napisalam 'ladnego'. Nie uwazam dachowce za brzydkie, ale chyba nie musze tlumaczyc, ze Sonia rozni sie wygladem od dachowca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2482 |
Zakorzenienie
|
#2483 |
Rozeznanie
|
![]() |
#2484 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słucham głośno w przeciwieństwie do daktylka, która pisała, że słucha na słychawkach ![]() ![]() Nie wiem czemu rzucasz oskarżeniami o hipokryzję jak zupełnie nie znasz mojego poglądu na adopcję dzieci ![]() Czy napisałam, że koty z fundacji nie znajdują domów w ogóle? Nie. Znajdują, niektóre w bardzo szybkim czasie, zwłaszcza maluchy. Albo koty z defektami, bo ludzie lubią wyzwania. A co z tymi zwykłymi? ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-11-28 o 12:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2485 |
Zadomowienie
|
Mam dwa koty rasowe za które.... o zgrozo..... zapłaciłam
![]() Ale muszę być złaaaaaaaa...... ![]() ![]() Na dodatek Ambra jest niebieska ![]() ![]() Idę odprawić nad sobą egzorcyzmy ![]()
#2486 |
Wtajemniczenie
|
Ja słucham na słuchawkach, ze względu na Grubcia, rock i metal mu nie podchodzą
![]() Ale, gdyby nie on, to mogłabym poszaleć. Ściany mam grube, obok tylko puste mieszkanie i przygłucha sąsiadka ![]() Wątku ze spadającym długopisem nie kojarzę ![]() Kretka, ja już postanowiłam, że mój następny kot będzie czarny, już poprzedni miał taki być, ale Niuńka mnie zaczarowała ![]() Pisałam już, że rozumiem wybór zwierzęcia rasowego jeżeli chodzi o cechy charakteru, kierowanie się samym wyglądem jest dla mnie nieodpowiedzialne (chyba, że potem jesteśmy w stanie ponieść odpowiedzialność swojego wyboru). Sama mam upatrzonych 5 ras psich, ze względu na cechy charakteru, jak i wygląd. Czy kiedyś jak będę mogła mieć psa kupię rasowego, nie wiem. Na pewno będę o nim marzyć, a jak wyjdzie, zobaczymy, bo z drugiej strony chciałabym dać dom jakiejś biedzie. Z kotami mam o tyle łatwiej, że nie ma rasy, która by mnie w 100% urzekła, może norweski leśny, ale to tyle. Za to zachwycają mnie dachowce, ta różnorodność wyglądu i charakteru, dlatego w przypadku "rasy" kota, wybór mam prosty. Monika, chyba kiedyś już to pisałam. Co prawda Sonia jest rasowa, ale raz, że los dachowców nie jest Ci obojętny, to jeszcze opiekujesz się Sonikiem. Sama piszesz, że koszty jej leczenia są spore, nie jeden już by się jej pozbył, nie bacząc na to, że rasowa.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-11-28 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2487 | |||||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Twoje poglądy na rodzenie bądź adoptowanie dzieci wielokrotnie przewijały się przez ten wątek, więc jestem zapoznana z ich ogólnym zarysem. Cytat:
Nie dziwi mnie, że ludzie biorą małe koty, które nie mają utrwalonych złych nawyków czy problemów behawioralnych, można je wychować razem z psem czy dzieckiem. Ludzkie dzieci też są szybciej adoptowane niż nastolatkowie i nie rozumiem, jak może to kogoś dziwić. Kiedyś marzył mi się czarny kot, zresztą w subkulturze, w której się obracałam, to był jedynie słuszny kolor ![]() Cytat:
Nie wiedziałam, że Sonik ma powiązania z "desperatkami" ![]() Jak brałam Niuńkę, to musiałam zarezerwować już-zaraz kociaka spośród 7, więc wzięłam tego, który był inny ![]() ![]() Cytat:
Więcej do Ciebie nie przyjadę ![]() Cytat:
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2014-11-28 o 12:51 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słyszę czasem sąsiadów z góry jak im coś upadnie, to kot ze schizami miałby przerypane ![]() ![]() Też planowaliśmy kiedyś czarnego kota. Ale wiem, że tutaj ludzie nie chcą czarnulków. Boją się? ![]()
![]() |
#2489 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi się zawsze podobały czarne koty, w żadnym wypadku nie jestem przesądna. A to, że mają najmniejsze powodzenie przy adopcji dodatkowo mnie przekonuje. Cytat:
![]() Cytat:
A jeżeli nie, to brać któregokolwiek i kochać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2490 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:10.