Vademecum antykoncepcji! - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-09, 20:21   #2461
WickedVirgo
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Babka nie poparła swojego wywodu żadnymi badaniami, po prostu ,,powiedziała co wiedziała", a tj koleżanka z góry powiedziała na niektóre działa dobrze, a na niektóre źle. Radzę zmienić panią doktor a do tego czasu zostać przy swoich
WickedVirgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-09, 21:25   #2462
keira2008
Rozeznanie

Dokładnie, zmienić Panią dr bo ta przekupna jest bardzo

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 14:42   #2463
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

W piątek idę do innej, napiszę co mi doradziła .

Dodam jeszcze, że ginekolog, która mnie tak potraktowała była okropnie niemiła. Z ciekawości poczytałam opinie na jej temat i 90% z nich to same negatywy.. Podobno nawet ciąży nie potrafi wykryć )
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 18:27   #2464
_setka
Raczkowanie

Dziewczyny! Mam pytanie..
jakie będą skutki, jeśli zamiast 21 tabletek wezmę 20? po prostu ostatniego dnia tak jakby pominę, i zrobie normalnie 7 dni przerwy i potem znowu normalnie będę brać 21?
_setka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 20:27   #2465
WickedVirgo
Raczkowanie

Cool Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Nic, przesunie ci się tylko krwawienie, bodajże będzie wcześniej. To takie wlaśnie majstrowanie przy tym wygoda brania tabsów. Choć ja dla świętego spokoju ciesząc się, że wszystko idzie świetnie nie zmieniam nigdy niczego, na studniówce zainwestowałam w tampony hyh. Ale ty się nie martw bodajże należy minimalnie wziąć 17 tabletek więc jest ok
WickedVirgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-10, 21:09   #2466
keira2008
Rozeznanie

Minimalnie trzeba wziąć 15 tabletek żeby można było przerwać opakowanie
setka, możesz spokojnie wziąć te 20 tabletek. Krwawienie Ci się przesunie o jeden dzień i w związku z tym branie tabletek z następnego opakowania będziesz musiała zacząć również o jeden dzień wcześniej

Stary 2012-01-11, 14:49   #2467
_setka
Raczkowanie

Dzięki! uspokoiłyście mnie to jest właśnie wada że nie wszystkie tabletki mają dodatkowe blistry chociaż z 3 tabletkami dodatkowymi..
_setka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 11:32   #2468
keira2008
Rozeznanie

Dlatego jak się kończy opakowanie wcześniej np to warto zostawić te "zaległe" tabletki na wszelki wypadek

Stary 2012-01-12, 14:27   #2469
dzoana_91
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Mam pytanie a zarazem ogromne zmartwienie.
Zaczęłam brać pigułki (zostało mi 7 tabletek mojego pierwszego opakowania i będę miała przerwę 7 dniową) i jak to czasem bywa na początku brania miałam plamienie. Jednak nie miałam plamienia od dwóch dni i kochałam się z Tż po stosunku znowu miałam plamienie..i tak było już kilka razy. Wiecie co może być przyczyną?

dbam o włosy
ćwiczę!
studiuuuję!

Edytowane przez dzoana_91
Czas edycji: 2012-01-12 o 14:29
dzoana_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 14:39   #2470
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzoana_91 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Mam pytanie a zarazem ogromne zmartwienie.
Zaczęłam brać pigułki (zostało mi 7 tabletek mojego pierwszego opakowania i będę miała przerwę 7 dniową) i jak to czasem bywa na początku brania miałam plamienie. Jednak nie miałam plamienia od dwóch dni i kochałam się z Tż po stosunku znowu miałam plamienie..i tak było już kilka razy. Wiecie co może być przyczyną?
Tak. To Twoje pierwsze opakowanie, więc plamienia to całkowita norma
Stary 2012-01-12, 14:50   #2471
dzoana_91
Raczkowanie

ale one teraz występują tylko po stosunku... to też normalne?
dzięki za odpowiedz

dbam o włosy
ćwiczę!
studiuuuję!
dzoana_91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-12, 17:06   #2472
shine91
Rozeznanie

Mam recepte na 6 opakowań tabletek. Zastanawiam się czy mogę w aptece dostać na nie odpis i kupować np. 1 opakowanie co miesiąc? Czy muszę wykupić wszystkie od razu?
shine91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-12, 19:00   #2473
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine91 Pokaż wiadomość
Mam recepte na 6 opakowań tabletek. Zastanawiam się czy mogę w aptece dostać na nie odpis i kupować np. 1 opakowanie co miesiąc? Czy muszę wykupić wszystkie od razu?
Możesz a nawet powinnaś prosić o odpis. Nie ma z tym problemów. Wow, cóż to za ginekolog daje receptę na 6 opakowań... :O
Stary 2012-01-12, 19:11   #2474
shine91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Możesz a nawet powinnaś prosić o odpis. Nie ma z tym problemów. Wow, cóż to za ginekolog daje receptę na 6 opakowań... :O
Ufff... To super Już myślałam, że będę musiała wydać jednorazowo ok. 150 zł Tym bardziej mnie to cieszy, że mogę wziąć odpis, bo mam za 2 miesiące powtórzyć próby wątrobowe, bo mam podwyższone i możliwe, że pani doktor zmieni mi tabletki, a wtedy te wykupione byłyby bezużyteczne...
Co to za ginekolog? Najpierw miałam receptę na 3 opakowania (są to moje pierwsze tabletki anty), dopiero teraz dostałam na 6 opakowań (nie mam żadnych skutków ubocznych).
A to "normalnie" ginekolodzy dają receptę na ile opakowań?
Stary 2012-01-12, 19:47   #2475
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Ufff... To super Już myślałam, że będę musiała wydać jednorazowo ok. 150 zł Tym bardziej mnie to cieszy, że mogę wziąć odpis, bo mam za 2 miesiące powtórzyć próby wątrobowe, bo mam podwyższone i możliwe, że pani doktor zmieni mi tabletki, a wtedy te wykupione byłyby bezużyteczne...
Co to za ginekolog? Najpierw miałam receptę na 3 opakowania (są to moje pierwsze tabletki anty), dopiero teraz dostałam na 6 opakowań (nie mam żadnych skutków ubocznych).
A to "normalnie" ginekolodzy dają receptę na ile opakowań?
Ja chodzę na nfz do swojej pani doktor i mam co wizytę na 3 opakowania. Chodzi o to, że każe mi się "pokazywać" i gdyby coś nie grało zbada. Wizyty kontrolne 2x w roku obowiązkowo, ale jest na tyle miła i troskliwa że zawsze ze mną pogada ;p
Stary 2012-01-12, 21:50   #2476
keira2008
Rozeznanie

U nas jest tak że jeśli nie ma tabletek (np na 3 opakowania w aptece mają tylko 1) to dostaje od aptekarki karteczkę że mam do odbioru tyle i tyle opakowań. Pieczątka, podpis i tyle

Stary 2012-01-14, 11:52   #2477
shine91
Rozeznanie

Cytat:
Ja chodzę na nfz do swojej pani doktor i mam co wizytę na 3 opakowania. Chodzi o to, że każe mi się "pokazywać" i gdyby coś nie grało zbada. Wizyty kontrolne 2x w roku obowiązkowo, ale jest na tyle miła i troskliwa że zawsze ze mną pogada ;p
Ja chodzę prywatnie. Ale jeśli mam teraz recepty na 6 opakowań to też wychodzi, że 2 razy w roku kontrolna wizyta

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
U nas jest tak że jeśli nie ma tabletek (np na 3 opakowania w aptece mają tylko 1) to dostaje od aptekarki karteczkę że mam do odbioru tyle i tyle opakowań. Pieczątka, podpis i tyle
Dzięki Jestem dobrej myśli Jak to będzie z tym odpisem to zobaczę za jakiś czas, bo jeszcze mam trochę czasu. A recepta jest chyba ważna 1 miesiąc, prawda?
Stary 2012-01-14, 15:34   #2478
keira2008
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Jestem dobrej myśli Jak to będzie z tym odpisem to zobaczę za jakiś czas, bo jeszcze mam trochę czasu. A recepta jest chyba ważna 1 miesiąc, prawda?

Nie koniecznie. U nas prosi się o receptę bezterminową Wtedy nie wpisują dat i mozesz ją później zrealizować.

Stary 2012-01-14, 15:42   #2479
shine91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
Nie koniecznie. U nas prosi się o receptę bezterminową Wtedy nie wpisują dat i mozesz ją później zrealizować.
Ooo. Nie wiedziałam. To zrobię tak następnym razem Dzięki
Stary 2012-01-17, 22:13   #2480
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Hej

Chciałabym was zapytać o opinie mojego przypadku...
Otóż tabletki biorę od ponad pół roku, ostatnio lekarz zaproponował mi zmianę pigułek na lepsze.
Niestety z winy lekarza nowe tabletki wzięłam z lekką obsuwą, ponieważ przerwa zamiast 4 dni trwała 7 dni. Lekarz po prostu przesunął moją wizytę... a więc pierwszą tabletkę nowych pigułek wzięłam w piątek a nie we wtorek jak powinnam.
Ginekolog stwierdził, że to nie szkodzi i nic się nie będzie złego działo, a tabletki na pewno będą działa, jednak w razie czego podał mi kilka dni w środku cyklu, w których dla pewności powinnam zabezpieczać się dodatkowo.
Ja wolałam nie ryzykować i zrezygnowałam ze stosunków na początku cylu jak i w tych dniach podanych przez lekarza i kochałam się dopiero pod koniec cyklu w ostatnim tygodniu.
Myślałam, że nie mam się czym martwić, ale po całym opakowaniu w mojej 4-dniowej przerwie w ogóle nie wystąpiło krwawienie, nawet plamienia, po prostu nic... co prawda w ostatni dzień czułam dyskomfort, taki lekki ból brzucha, ale nic poza tym... tu moje pytanie.
Czy powinnam panikować i dzwonić do lekarza, czy uznać to jako po prostu efekt uboczny nowych tabletek?
Nie martwiłaby mnie ta sytuacja gdyby nie ta sprawa ze spóźnieniem się z pierwszą pigułka...
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 22:15   #2481
Adria00
Raczkowanie

Dziewczyny, mam pewnie wątpliwości...czytałam ulotkę ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania...
Zaczęłam brać tabletki anty w celach leczniczych, dlatego zamiast pierwszego dnia okresu wzięłam jeszcze przed miesiączką....wybrałam 13 tabletek. Chciałabym dowiedzieć się kiedy tabletka będzie chronić przed ciążą? Słyszałam, że w takim przypadku zaczynają działać od drugiego opakowania, czy to prawda?
Po 7-dniowej przerwie biorę tabletkę z kolejnego opakowania i mogę być spokojna?
Adria00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 22:42   #2482
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Adria00 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pewnie wątpliwości...czytałam ulotkę ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania...
Zaczęłam brać tabletki anty w celach leczniczych, dlatego zamiast pierwszego dnia okresu wzięłam jeszcze przed miesiączką....wybrałam 13 tabletek. Chciałabym dowiedzieć się kiedy tabletka będzie chronić przed ciążą? Słyszałam, że w takim przypadku zaczynają działać od drugiego opakowania, czy to prawda?
Po 7-dniowej przerwie biorę tabletkę z kolejnego opakowania i mogę być spokojna?
Nawet w celach leczniczych trzeba czekać do miesiączki. Nie zaburza to przede wszystkim cyklu i mniej miesza Tak, od drugiego opakowania będziesz już bezpieczna.

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
Hej

Chciałabym was zapytać o opinie mojego przypadku...
Otóż tabletki biorę od ponad pół roku, ostatnio lekarz zaproponował mi zmianę pigułek na lepsze.
Niestety z winy lekarza nowe tabletki wzięłam z lekką obsuwą, ponieważ przerwa zamiast 4 dni trwała 7 dni. Lekarz po prostu przesunął moją wizytę... a więc pierwszą tabletkę nowych pigułek wzięłam w piątek a nie we wtorek jak powinnam.
Ginekolog stwierdził, że to nie szkodzi i nic się nie będzie złego działo, a tabletki na pewno będą działa, jednak w razie czego podał mi kilka dni w środku cyklu, w których dla pewności powinnam zabezpieczać się dodatkowo.
Ja wolałam nie ryzykować i zrezygnowałam ze stosunków na początku cylu jak i w tych dniach podanych przez lekarza i kochałam się dopiero pod koniec cyklu w ostatnim tygodniu.
Myślałam, że nie mam się czym martwić, ale po całym opakowaniu w mojej 4-dniowej przerwie w ogóle nie wystąpiło krwawienie, nawet plamienia, po prostu nic... co prawda w ostatni dzień czułam dyskomfort, taki lekki ból brzucha, ale nic poza tym... tu moje pytanie.
Czy powinnam panikować i dzwonić do lekarza, czy uznać to jako po prostu efekt uboczny nowych tabletek?
Nie martwiłaby mnie ta sytuacja gdyby nie ta sprawa ze spóźnieniem się z pierwszą pigułka...
Nie rozumiem akcji z 4 dniową przerwą każda przerwa, nawet przy zmianie tabletek powinna trwać 7 dni. W niektórych przypadkach zmienia się tabletki poprzez połączenie opakowania. No ale i tak bez sensu... możesz to wytłumaczyć, żebym mogła odpowiedzieć?
Stary 2012-01-17, 22:47   #2483
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Tak :P

Brałam tabletki Yaz . To tabletki, w których nie robi się 7 dniowej przerwy tylko w opakowaniu jest 24 czynne tabletki plus 4 placebo, czyli przy tych tabletkach przerwa trwa 4 dni a nie 7 jak w większości.

Te nowe również są w takim "systemie"

Edytowane przez VMK
Czas edycji: 2012-01-17 o 22:51
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 23:02   #2484
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
Tak :P

Brałam tabletki Yaz . To tabletki, w których nie robi się 7 dniowej przerwy tylko w opakowaniu jest 24 czynne tabletki plus 4 placebo, czyli przy tych tabletkach przerwa trwa 4 dni a nie 7 jak w większości.

Te nowe również są w takim "systemie"
Ahh, było tak od razu Tabletki pokroju Yaz/Yasminelle ;p No więc jak wiadomo, przerwy można sobie skracać, nigdy wydłużać, bo antykoncepcja nie jest w takim przypadku zachowana. Jeśli nie kochalaś się na początku cyklu to bardzo dobrze, moim zdaniem w ciąży nie jesteś. Przy zmianie tabletek różne rzeczy się dzieją, plamienia, bóle itd. Ja przy zmianie miałam okres jeden dzień, dwa dni nic a później plamienia, więc jak widać wszystko się może zdarzyć przy kolejnym opakowaniu powinno być ok, ale dla pewności 2 tyg. po ostatnim rzekomo "niezabezpieczonym" stosunku zrób test.
Stary 2012-01-18, 14:21   #2485
Adria00
Raczkowanie

Cytat:
Nawet w celach leczniczych trzeba czekać do miesiączki. Nie zaburza to przede wszystkim cyklu i mniej miesza Tak, od drugiego opakowania będziesz już bezpieczna.
Dziękuję za odpowiedź. Ehh moje cykle są tak rozregulowane, że ten fakt chyba gorzej nie może zaszkodzić...często bywało tak, że nawet przez 2 miesiące nie miałam okresu....

Ps. Jeszcze zastanawia mnie jedna sprawa w moim przypadku....czy jeśli 7 - dniową przerwę skrócę do 5 dni i zacznę brać drugie opakowanie tabletek to zabezpieczenie będzie prawidłowo działać?

Edytowane przez Adria00
Czas edycji: 2012-01-22 o 14:36
Adria00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 13:21   #2486
propolka
Raczkowanie

Hej.
Myślę, że to będzie odpowiedni temat.
Jestem na drugim opakowaniu Kontraceptu, dzisiaj mam wziąć 21 tabletkę, problem jest w tym, że okres pojawił się już wczoraj, o ile można to nazwać okresem. Od tygodnia miałam obolałe piersi, woda się we mnie zbierała, a od 3 dni miałam bóle jak przy okresie. "Okres" jest skąpy prawie jak plamienie tylko, że ma konsystencje okresu oraz jasno czerwony kolor czego nigdy nie miałam. Czytałam dużo o antykoncepcji w necie, czytałam ze sto razy ulotkę i sam lekarz mi mówił, że okres występuję w 7 dniowej przerwie, a nie pod koniec opakowania. Czytałam też, że mogą występować pewne anomalia przez pierwsze 3 opakowania dlatego aż tak bardzo nie panikuję. Piszę o tym, bo wolę zaczerpnąć opinie osób, które mają dłużej do czynienia z tabletkami niż ja i przechodziły przez takie rzeczy. Nie wiem czy wpływ ma to, że ostatnio leczyłam się na grzybicę (dzisiaj miałabym wziąć 12 ostatnią tabletkę Clotrimazolum.). Z góry dziękuje za pomoc.
propolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 13:35   #2487
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez propolka Pokaż wiadomość
Hej.
Myślę, że to będzie odpowiedni temat.
Jestem na drugim opakowaniu Kontraceptu, dzisiaj mam wziąć 21 tabletkę, problem jest w tym, że okres pojawił się już wczoraj, o ile można to nazwać okresem. Od tygodnia miałam obolałe piersi, woda się we mnie zbierała, a od 3 dni miałam bóle jak przy okresie. "Okres" jest skąpy prawie jak plamienie tylko, że ma konsystencje okresu oraz jasno czerwony kolor czego nigdy nie miałam. Czytałam dużo o antykoncepcji w necie, czytałam ze sto razy ulotkę i sam lekarz mi mówił, że okres występuję w 7 dniowej przerwie, a nie pod koniec opakowania. Czytałam też, że mogą występować pewne anomalia przez pierwsze 3 opakowania dlatego aż tak bardzo nie panikuję. Piszę o tym, bo wolę zaczerpnąć opinie osób, które mają dłużej do czynienia z tabletkami niż ja i przechodziły przez takie rzeczy. Nie wiem czy wpływ ma to, że ostatnio leczyłam się na grzybicę (dzisiaj miałabym wziąć 12 ostatnią tabletkę Clotrimazolum.). Z góry dziękuje za pomoc.
Więc tak: jeżeli leczyłaś się antybiotykami, ale doustnie to całkiem normalne, że wystąpi takie plamienie. Jeżeli nie to weź te 3 opakowanie, jak takie plamienie/krwawienie się powtórzy przed przerwą to idź do ginekologa na zmianę tabletek, bo być może te nie dotrzymują Ci cyklu tak czy inaczej antykoncepcja jest zachowana, ale wiadomo, te plamienia są uciążliwe.
Stary 2012-01-24, 13:51   #2488
propolka
Raczkowanie

Nie, tabletki brałam dopochwowo. Uciążliwe poza tym trochę mnie to zaskoczyło. Dziękuję za odpowiedź.
Stary 2012-01-24, 13:55   #2489
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez propolka Pokaż wiadomość
Nie, tabletki brałam dopochwowo. Uciążliwe poza tym trochę mnie to zaskoczyło. Dziękuję za odpowiedź.
Patrzę na skład kontraceptu i rzeczywiście niewiele ma tam hormonów (mimo to nie znam się na nich dokładnie), ale zawartość jest niewielka, wiec być może nie trzymają ci cyklu
Stary 2012-01-24, 14:03   #2490
propolka
Raczkowanie

Poczekam do 3 opakowania i najwyżej zmienię. Dzięki jeszcze raz. )
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości