|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Witam serdecznie!!
Niestety też jestem posiadaczką PCO z którym męczę się odkąd tylko zaczęłam miesiączkować, chodziłam od lekarza do lekarza aż w końcu potwierdzono że to to. Jeden z nich poradził nam żeby zacząć się starać o dziecko bo po 25roku życia może być coraz ciężej niestety było ciężko mimo iż nie miałam jeszcze 25 lat. Staraliśmy się z mężem o dzieciątko 3 lata i wkońcu się udało.Teraz mając 26lat mam swoją wymarzoną 7tygodniową córeczkę ![]() A chciałam się was zapytać czy wy też macie takie problemy z cerą chodzi mi o trądzik z którym nie mogę sobie poradzić,w sumie najbardziej robią mi się na brodzie ropne pryszcze ale niestety nawet mam go jak zaczyna się szyja i są to takie niby ropne ale bez ropy pryszcze których już wogóle nie mogę usunąć a które mnie chwilami strasznie swędzą. I bardzo proszę was o pomoc czy któraś miała podobnie i jak sobie z tym poradzić?? Z góry dziękuję za odpowiedź Magda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2462 |
Zakorzenienie
|
O to gratuluję
![]() Dałas mi nadzieję na to, że i mi się uda. Co do krostek to może to wcale nie jest związane z PCO. Najlepiej jakbyś wybrała się do dermatologa. A napisz mi proszę czy udało Ci się zajść tak po prostu w ciążę czy po jakimś leczeniu?
#2463 |
Rozeznanie
|
#2464 |
Raczkowanie
|
No niestety naturalnie się nie udało i leczyliśmy sie z mężem. W Częstochowie nam się nie udało i zwiedziliśmy Bytom, Katowice i Białystok i dopiero tm nam pomogli i tam się udało. Przeszłam 2 laparoskopie, brałam tony leków po których niestety przybyło mi 20kg
![]() A jeśli chodzi o te krostki to jestem pewna że to ma związek z PCO, gdyż jak kiedyś brałam tabletki antykoncepcyjne to troszkę pomogły, potem jak byłam w ciąży to miałam bardzo ładną cerę a teraz niestety wszystko wróciło do poprzedniego stanu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A u mnie ładnie się zaczęła temperatura wzbijać ale nie chcę robić sobie nadziei. ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
![]() |
#2466 |
Raczkowanie
|
Zaczęło się od Diany a ogólnie leki jakie brałam to: luteina,duphaston,metform ax,bromergon,clostelbegyt ,pregnyl,ovitrelle,lamett a,spironol,encorton,fosti mon,menopur,puregon
U mnie wogóle nie było owulacji a jak się udało już uzyskać pęcherzyk to był zaledwie jeden |
![]() ![]() |
![]() |
#2467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2468 |
Zakorzenienie
|
kudlata wysłałam Ci maila
![]() Ja z tego co napisałaś brałam encorton- wstrętny przebrzydły steryd, dzięki któremu żyję. Przytyłam po nim 30 kg w ciągu jednego miesiąca. Ale to było 14 lat temu. A teraz clostilabegyt, pregnyl, ovitrelle jak się okazało, ze pregnylu już nigdzie nie ma i luteinę.
#2469 |
Raczkowanie
|
No i dołączyła do Nas iskierka nadziei
![]() ![]() ![]() Kurcze mi tez się zgrubiało ale to raczej wina zimy i świąt ![]() A tak poza tym mam zamiar iść dziś do mojego doktorka i wezmę mojego TŻ żeby sam zobaczył przez co muszę przechodzić bo wkurza mnie to, ze czasem mówi, ze mi nic nie jest i przesadzam...
#2470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#2471 |
Zakorzenienie
|
Serduszkowata to nie wiedziałaś?
Już od dawna nie ma go w żadnej hurtowni. Jedynie w jakieś resztki magazynowe w niektórych aptekach. U mnie w promieniu 30 km nie ma nigdzie. I teraz się boję, że będę musiała znowu płacić ponad 300 zł za ovitrelle. Idę zaraz na monitorowanie do mojej pani ginekolog i dowiem się czy muszę brać w tym cyklu czy nie.
#2472 |
Raczkowanie
|
dziś 40 dc dostałam @
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2473 |
Zakorzenienie
|
Sarita na pewno się jakiś dobry znajdzie
![]() Ja jestem dzisiaj bardzo wesoła nawet nie wiem dlaczego. Jajniki bolą mnie jak diabli - aż ból promieniuje do nogi. Wczoraj byłam jeszcze raz u gina na monitoringu i wyszło, że z tych trzech na pewno jeden dojrzał. w prawym jajniku a lewego nie było widać więc nie wiadomo co się tam dzieje. Endometrium mam podobno idealne. Tylko ovitrela nie wezmę bo mnie nie stać. Muszę liczyć na to, że same z siebie pękną jajeczka (albo jajeczko).
#2474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2475 |
Zakorzenienie
|
Sarita w tej chwili jest 16 dzień już 24 cyklu.
Tyle, że ja o PCO wiem od jakiegoś roku. A dowiedziałam się przypadkiem tylko dzięki temu, że moja mama zmusiła mnie do zrobienia badań na tarczycę. Ona ma Hashimoto a to jest choroba dziedziczna i po badaniach się okazało, że przelazło na mnie. A przy okazji zrobiłam inne badania, które wykazały nieprawidłowości. Ja nie miałam żadnych podejrzeń bo nie miałam objawów świadczących o PCO. Cykle jak w zegarku - co 26 dni trwające 5 dni zawsze. Żadnych bóli, trądziku - skórę na buzi mam jak pupcia niemowlaczka pomimo tego, że nie stosowałam żadnych kremów. Jedynie nadmierne owłosienie - ale to mam po sterydach niestety, więc też nie przypisywała tego innemu schorzeniu.
#2476 |
Raczkowanie
|
Azakowana,no widzsz jak to świństwo potrafi się zakamuflować!ja też nie mam żadnych objawów oprócz nieregularnych miesiączek.Zero nadwagi,czy trądzki czy owłosienia nic z tych rzeczy.Ale damy radę.wszystkie.pokonamy:p ala: to musimy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2477 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że tak
![]()
#2478 |
Raczkowanie
|
Potrzebuję porady.Bo tak siedzę i sobie myślę i myślę
![]() Zadzwoniałam do gina poinformować że cykl miałam 40 dni i że te jej tabletki nic nie dają.Ona mi powiedziała że na efekty po glucophage(tz wyregulowanie)trzeba czasem czekać nawet do roku ![]() ![]() ale tak sobie myślę może zrobić maly przekręt i nawet jak ten cykl będzie trochę krótszy to i tak jej powiem że był np 39 dni no bo to nie ma co!co myslicie?czy odrazu szukać innego gina??? |
![]() ![]() |
![]() |
#2479 |
Zakorzenienie
|
Ja bym od razu poszukała innego lekarza. Pierwsze co powinnaś mieć zrobione to badania hormonalne i monitoring cyklu, żeby sprawdzić czy są jakieś nieprawidłowości. I tak ze trzy cykle powinnaś mieć monitorowane bo po jednym to niewiele można stwierdzić.
#2480 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja już chyba Ci wcześniej pisałam,że strasznie dużo płacisz za ten ovitrelle ponieważ ja płaciłam około 80 zł za jeden zastrzyk ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę szukała na przyszły cykl bo Pani ginekolog stwierdziła, ze mimo wybrałam już 6 clostilbegytów to wezmę jeszcze jeden raz i powoli zacznę szukanie tego ovitrelle pod koniec cyklu - gdzieś dalej. Ale chyba w tym cyklu nie przydałby się i tak bo chyba mi same jajeczka (albo jajeczko pękło w nocy lub dzisiaj z samego rana bo odkąd się obudziłam to mam straszny ból podbrzusza właśnie jak przy owulacji). Niby boli jak cholera ale ja nie narzekam bo się ciesze z tego bólu ![]()
![]() |
#2482 |
Raczkowanie
|
Ja tez mam PCO , z cera nie mialam problemow , z nadwaga tez nie ale moja gehenna staly sie wlosy.
Zaczely leciec garsciami , tworzyly sie zakola. Zwiazek mialo to rowniez z tabletkami Diane , ktore bralam jakis czas a ewidentnie zrujnowaly mi wlosy. W ciaze probowalam zajsc kilka lat , przyjmujac stosy lekow i zyjac wedle harmonogramu . Nic z tego. Az do dnia kiedy tak porzadnie sie wkurzylam . Odechcialo mi sie takiego zycia z nosem w kalendarzu , lykania masy prochow i ciaglej nadziei podczas robienia testu. Odrzucilam wszystko. Zaczelam odzyskiwac wlosy. Przestaly mnie bolec nerki , zaczelam sie lepiec czuc. Pogodzilam sie z mysla , ze miec dzieci nie musimy i UWIERZYLAM W TO (bo co innego mowic na glos swoje a podswiadomie sie nadal oszukiwac) Zapisalam sie na fitness i bylam moze z 3 razy bo okazalo sie , ze jestem w ciazy. Dzis synek ma przeszlo roczek i na sama mysl jaka przeszlam droge aby zajsc w ciaze i w jak latwy sposob ona sie przytrafila , gdy juz stracilam nadzieje ...az mi sie wierzyc nie chce. Edytowane przez Peanut 1 Czas edycji: 2010-01-14 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#2483 | |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja tak sobie teraz żyję w zawieszeniu
![]() ![]() Moja mama ostatnio powiedziała mi, że mnie lekarze kierują na tyle badań bo widzą, że jestem zdesperowana i nawina i ciągną w ten sposób kasę...? Nie wiem czy mama chciała mnie nieświadomie "dobić" i nie wierzy w powodzenie mojego leczenia czy może ma rację i ja faktycznie daję sobie wmawiać, że to wszystko jest mi potrzebne? ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2484 |
Zakorzenienie
|
Klarissa u mnie pani doktor po długiej rozmowie doszła do wniosku - a może raczej razem doszłyśmy - że najlepszym rozwiązaniem będzie laparoskopia a nie bawienie się w HSG bo podobno przy laparoskopii będzie mi można więcej zdziałać. Między innymi ponakłuwać jajniki.
Ja w tej chwili jestem w 18dc (czuję, że owulacja była wczoraj bo miałam bardzo mocne bóle) i teraz mi zostało już tylko oczekiwanie. Oczywiście w przenośni bo nie mam zamiaru się zadręczać myślami a poza tym mam kupę roboty (walentynki się zbliżają), która na pewno skutecznie zablokuje myślenie ![]() Co do Twojej mamy to ja nawet jak by mi wmawiano, ze lekarze ciągną ode mnie kasę robiłabym te badania, bo jednak każde może coś wykazać. A tak jak nie zrobisz to będziesz się zadręczać, że może ono mogło akurat pomóc. Rzeczywiście ciężko jest sobie powiedzieć, że się nie chce dziecka, skoro tego tak bardzo pragniemy. U mnie to bardziej działa w ten sposób, że nie wierzę, że się uda. Ale zawsze promyk nadziei jest.
#2485 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiem, że lepiej się badać - moim zdaniem nic nie dzieje się bez przyczyny. Zresztą wyniki badań wskazują, że wcale nie jestem w stanie idealnym więc nie ma co udawać, że wszystko jest w porządku bo nawet samo super nastawienie nie pomoże w zajściu w ciążę gdy istnieją medyczne przeszkody.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-01-14 o 09:18 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2486 |
Przyczajenie
|
Witam Was dziewczyny ponownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2487 |
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczynki
![]() Ja caly czas sledze to co piszecie i widze, ze ostatnio troszke dopisalo sie dobrych wiesci ![]() Ostatnio postanowiłam sie wyluzowac w tym temacie, bo ciagle spinanie sie i myslenie czy sie uda czy nie dobija mnie i nie pomaga w calej tej sprawie i przeklada sie to na wszystkie watki mojego zycia :/ a poki co jestem przed owu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2488 |
Zakorzenienie
|
Simonee to bardzo dobre podejście. Ja rzuciłam wszystkie obliczenia, wszystkie wykresy w kąt i nawet na nie nie patrzę. Dzisiaj 18 dzień cyklu i czuje się świetnie. Żadnych smutków i nawet jak się nie uda to trudno. Pani doktor wlała we mnie z powrotem masę optymizmu
![]() ![]()
#2489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2490 |
Zakorzenienie
|
Żeby tylko nie było tak, że teraz mi się wydaje, że jestem twarda i stoję jakby obok tego wszystkiego - jakby mnie to nie dotyczyło
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.