Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-12, 10:30   #2521
Dagunia
Komplikatorka

Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II

Stary 2014-11-12, 11:57   #2522
Anoula
Zakorzenienie

ehh kupiliśmy tymczasowe łóżko sosnowe na allegro za niewiele ponad 200 zł i nigdy więcej nie będę tak oszczędzać na meblach.

Widzę, że temat pierniczkowy. Słyszałam, że dobrze je upiec wcześniej, ale z jakim wyprzedzeniem? Ja nigdy nie piekłam chciałam w tym roku zrobić pierwszy raz.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 12:03   #2523
201608160903
Konto usunięte

hej, nawet nie mam kiedy odpisać bo u mnie w pracy młynek! ileż roboty o matko z dzieckiem...
przepis na pierniczki będzie na blogu, dam znać

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
Jeżeli lubicie temat oszczędzania do na Programie Pierwszym Polskiego Radia będzie teraz godzina z Michałem Szafrańskim, autorem bloga jakoszczedzacpieniadze.pl
mój TŻ go wielbi, czyta i wprowadza w życie
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 12:04   #2524
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
ehh kupiliśmy tymczasowe łóżko sosnowe na allegro za niewiele ponad 200 zł i nigdy więcej nie będę tak oszczędzać na meblach.

Widzę, że temat pierniczkowy. Słyszałam, że dobrze je upiec wcześniej, ale z jakim wyprzedzeniem? Ja nigdy nie piekłam chciałam w tym roku zrobić pierwszy raz.
Dlaczego tak mówisz z tym łóżkiem? My kupiliśmy też takie sosnowe zwykłe za 250 zł chyba na allegro i bardzo dobrze nam służy, jest porządnie wykonane

A pierniczki można około miesiąc przed piec, ja robię zazwyczaj 2 tygodnie przed, albo i tydzień przed
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 12:13   #2525
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Dlaczego tak mówisz z tym łóżkiem? My kupiliśmy też takie sosnowe zwykłe za 250 zł chyba na allegro i bardzo dobrze nam służy, jest porządnie wykonane

A pierniczki można około miesiąc przed piec, ja robię zazwyczaj 2 tygodnie przed, albo i tydzień przed
ma dwie dodatkowe nogi na środku, one są na jedna śrubę przykręcone i teraz przy każdym gwałtowniejszym ruchu się "wyłamują", wypadają ze śrub, ja już się boje obrócić z boku na bok, żeby coś się nie stało. TŻ chce to jakoś poskręcać dodatkowo, żeby nie było więcej takich niespodzianek, raz nam tak w nocy się stało jak TŻ się obracał. Może akurat ten model jest źle przemyślany, nie mówię że wszystkie, ale ja się trochę zraziłam...
Stary 2014-11-12, 12:21   #2526
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
ma dwie dodatkowe nogi na środku, one są na jedna śrubę przykręcone i teraz przy każdym gwałtowniejszym ruchu się "wyłamują", wypadają ze śrub, ja już się boje obrócić z boku na bok, żeby coś się nie stało. TŻ chce to jakoś poskręcać dodatkowo, żeby nie było więcej takich niespodzianek, raz nam tak w nocy się stało jak TŻ się obracał. Może akurat ten model jest źle przemyślany, nie mówię że wszystkie, ale ja się trochę zraziłam...
No to dziwne, my takich dodatkowych nóg nie mamy, a mamy łóżko 200 x 180 cm.
Stary 2014-11-12, 12:21   #2527
Molise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
mój TŻ go wielbi, czyta i wprowadza w życie
Czyli tak jak ja

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 12:30   #2528
_agg_
Zakorzenienie

jejku, nigdy nie piekłam pierniczków

ale w pełni udzieliła mi się już atmosfera świąteczna już myślę o dekorowaniu mieszkania, o wyjeździe do mamy i w ogóle oh i ah
_agg_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 12:43   #2529
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
No to dziwne, my takich dodatkowych nóg nie mamy, a mamy łóżko 200 x 180 cm.
pewnie dodatkowe "ulepszenie" i przekombinowali, ja się bałam, ze bez tych nóg to się łóżko złamie a mamy też taki wymiar jak Ty może trzeba je po prostu wykręcić i olać
Stary 2014-11-12, 12:46   #2530
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
To ja proszę paczkę pierniczków

A ogólnie to od Was bilety lotniczne są bardzo drogie? Nawet takie bliżej waszych regionów, nie do Polski tylko bo mam koleżankę w Nowej Zelandii i mówiła, że tam to wszędzie jest strasznie drogo polecieć, ale chyba Australia jest bardziej turystyczna (ale i tak wszędzie daleko! )
To mam odpowiadac na pytanie?

Bilety nie sa najtansze. Sa podobno jakies tanie linie do Singapuru ale nie interesujemy sie tym zbytnio, bo jeszcze w dalszym ciagu czekam na wize i nie moge opuszczac Australii bez... dodatkowej wizy Ale baaaardzo chce zwiedzic Tasmanie i NZ oczywiscie. Bylismy juz w tutejszych gorach (gora Kosciuszki itd), ale to samochodem, ok 6h jazdy.

Tez mialam dzis jakies pokrecone sny! (Tylko troche wczesniej od Was ). Ale dzien ogolnie bardzo fajny! Bylam 2 raz na silce, na jutro jestem umowiona z managerem na trening personalny zby ulozyc jakis plan dzialania. Ogolnie ta silownia jest super! Nie jest tloczno, personel zna mnie juz po imieniu, wszyscy sa po imieniu zreszta. Rodzinna atmosfera. Damska lazienka/przebieralnia/prysznice wygladaja jak buduar i znajduje sie tem tez osobna sauna No i widzialam juz sporo fajnych babeczek robiacych trening silowy!

I wszystko to 5min spacerkiem od domu, glowna ulica wiec nawet po zmroku nie boje sie tam chodzic.

Musze sobie tylko kupic wage spozywcza i moge zaczynac porzadny trening

Po silce pracowalam dzis w galerii sztuki wspolczesnej. Wspolpracuje ona z jakas fundacja i odbywalo sie tam wreczenie nagrod dla dzieci w konkursie plastycznym. I teraz wyobrazcie sobie: w galerii mamy BARDZO cenne i bardzo delikatne eksponaty:

z papieru/materialu.

Na rozdaniu nagrod bylo ok 50 dzieci. Z rodzicami. Z rodzicami, ktorym nie chcialo sie ich dogladac, wiec musialysmu doslownie lapac je w biegu zanim wpadlyby na dziela sztuki. Rozwrzeszczane, bogate dzieciaki z najnowszymi ajfonami. Srednia wieku: 5-6 lat. A mamuski w wysooookich obcasach tarabaniace sie na ekspozycje z winem, no gorzej niz dzieci...
Stary 2014-11-12, 12:51   #2531
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
To mam odpowiadac na pytanie?

Bilety nie sa najtansze. Sa podobno jakies tanie linie do Singapuru ale nie interesujemy sie tym zbytnio, bo jeszcze w dalszym ciagu czekam na wize i nie moge opuszczac Australii bez... dodatkowej wizy Ale baaaardzo chce zwiedzic Tasmanie i NZ oczywiscie. Bylismy juz w tutejszych gorach (gora Kosciuszki itd), ale to samochodem, ok 6h jazdy.

Tez mialam dzis jakies pokrecone sny! (Tylko troche wczesniej od Was ). Ale dzien ogolnie bardzo fajny! Bylam 2 raz na silce, na jutro jestem umowiona z managerem na trening personalny zby ulozyc jakis plan dzialania. Ogolnie ta silownia jest super! Nie jest tloczno, personel zna mnie juz po imieniu, wszyscy sa po imieniu zreszta. Rodzinna atmosfera. Damska lazienka/przebieralnia/prysznice wygladaja jak buduar i znajduje sie tem tez osobna sauna No i widzialam juz sporo fajnych babeczek robiacych trening silowy!

I wszystko to 5min spacerkiem od domu, glowna ulica wiec nawet po zmroku nie boje sie tam chodzic.

Musze sobie tylko kupic wage spozywcza i moge zaczynac porzadny trening

Po silce pracowalam dzis w galerii sztuki wspolczesnej. Wspolpracuje ona z jakas fundacja i odbywalo sie tam wreczenie nagrod dla dzieci w konkursie plastycznym. I teraz wyobrazcie sobie: w galerii mamy BARDZO cenne i bardzo delikatne eksponaty:

z papieru/materialu.

Na rozdaniu nagrod bylo ok 50 dzieci. Z rodzicami. Z rodzicami, ktorym nie chcialo sie ich dogladac, wiec musialysmu doslownie lapac je w biegu zanim wpadlyby na dziela sztuki. Rozwrzeszczane, bogate dzieciaki z najnowszymi ajfonami. Srednia wieku: 5-6 lat. A mamuski w wysooookich obcasach tarabaniace sie na ekspozycje z winem, no gorzej niz dzieci...
Możesz odpowiedzieć

Powodzenia z treningami, widzisz czasami jakie skarby ukrywają się pod nosem?

A z tym ostatnim to masakra ja bym chyba je zamknęła w jakiejś klatce jakby się wszystkie tak rozbiegły :P Mam nadzieję, ze nic nie zniszczyły.
Stary 2014-11-12, 12:54   #2532
201608160903
Konto usunięte

Cytat:

ja wolę takie które można jeść od razu

Cytat:
Czyli tak jak ja
nie mam za co szaleć bo mamy jasny plan oszczędzania - w sumie to dobrze, ale czasem serce boli... do momentu w którym nie wyjeżdżamy na wakacje i wtedy widzę, jak bardzo te oszczędności są potrzebne

Cytat:
Napisane przez _agg_ Pokaż wiadomość
jejku, nigdy nie piekłam pierniczków

ale w pełni udzieliła mi się już atmosfera świąteczna już myślę o dekorowaniu mieszkania, o wyjeździe do mamy i w ogóle oh i ah
a mnie już stres telepie, jak ja nie lubię świąt
Stary 2014-11-12, 13:01   #2533
_agg_
Zakorzenienie

Cytat:

a mnie już stres telepie, jak ja nie lubię świąt
ja przez ostatnie parę lat też nie za bardzo bo jeździłam z ojcem do rodziny jego żony i tam kompletnie nie ma atmosfery wigilia to po prostu jak zwykły obiad w niedzielę, tylko zamiast kurczaka/gęsi są ryby. ziemniaki na stole nie wiem czy to jakaś tradycja z wielkopolski, czy co, ale u mnie nigdy ziemniaków nikt w wigilię nie jadł. jak to zobaczyłam, to padłam

a teraz jadę do mamy, będziemy gotować, piec ciasta, chodzić na jarmark, a ten w hamburgu jest wyczesany nie mogę się doczekać
Stary 2014-11-12, 13:12   #2534
Molise
Zakorzenienie

Cytat:

nie mam za co szaleć bo mamy jasny plan oszczędzania - w sumie to dobrze, ale czasem serce boli... do momentu w którym nie wyjeżdżamy na wakacje i wtedy widzę, jak bardzo te oszczędności są potrzebne
My mamy prognozę oszczędności zrobioną, dodatkowo od listopada mam stworzony budżet domowy, zapisuję wydatki. Może uda się jeszcze przyoszczędzić

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 13:42   #2535
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
ja przez ostatnie parę lat też nie za bardzo bo jeździłam z ojcem do rodziny jego żony i tam kompletnie nie ma atmosfery wigilia to po prostu jak zwykły obiad w niedzielę, tylko zamiast kurczaka/gęsi są ryby. ziemniaki na stole nie wiem czy to jakaś tradycja z wielkopolski, czy co, ale u mnie nigdy ziemniaków nikt w wigilię nie jadł. jak to zobaczyłam, to padłam
bardzo możliwe bo u nas co roku są na wigilię ziemniaki gotowane w mundurkach i odsmażane generalnie zauważyłam, że w zależności od regionu i rodziny przeróżne dania królują na wigilijnym stole

ja w ogóle nie czuję jeszcze klimatu świąt, za szybko dla mnie to wszystko w tym roku, już nie mówiąc o tym jak mnie irtytują wszelkie świąteczne reklamy
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 13:47   #2536
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:

a teraz jadę do mamy, będziemy gotować, piec ciasta, chodzić na jarmark, a ten w hamburgu jest wyczesany nie mogę się doczekać
"Pyrlandia"

Cytat:
My mamy prognozę oszczędności zrobioną, dodatkowo od listopada mam stworzony budżet domowy, zapisuję wydatki. Może uda się jeszcze przyoszczędzić
U mnie ostatnie oszczędności pójdą się... na spacer. Muszę autko ponaprawiać.
Stary 2014-11-12, 13:54   #2537
_agg_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
bardzo możliwe bo u nas co roku są na wigilię ziemniaki gotowane w mundurkach i odsmażane generalnie zauważyłam, że w zależności od regionu i rodziny przeróżne dania królują na wigilijnym stole

ja w ogóle nie czuję jeszcze klimatu świąt, za szybko dla mnie to wszystko w tym roku, już nie mówiąc o tym jak mnie irtytują wszelkie świąteczne reklamy
tak właśnie myślałam, bo ojca teściowa jest z kórnika bodajże.
a to takie normalne ugotowane ziemniory, do tego do wyboru aż smażony karp, którego ja osobiście nie tykam. jakieś śledzie i tyle. do tego ciasto, które jest u nich co niedzielę i tort, zawsze ten sam, który jest właśnie w śswięta i na urodziny
Stary 2014-11-12, 14:03   #2538
201604250957
Konto usunięte

Cytat:
tak właśnie myślałam, bo ojca teściowa jest z kórnika bodajże.
a to takie normalne ugotowane ziemniory, do tego do wyboru aż smażony karp, którego ja osobiście nie tykam. jakieś śledzie i tyle. do tego ciasto, które jest u nich co niedzielę i tort, zawsze ten sam, który jest właśnie w śswięta i na urodziny
u nas jest skromna kolacja wigilijna ale na tym polega jej urok, że takie menu występuje tylko raz w roku nasze wigilijne dania to: zupa rybna z kluseczkami, ziemniaki odsmażane, kapusta z grzybami, karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi z kapustą i grzybami i kompot ze śliwek, całe życie jem taką wigilię i jak mi kiedyś przyjdzie jeść inną to pewnie też będę zdziwiona

Dziewczyny napiszcie proszę co u Was się je na wigilię, bardzo jestem ciekawa tych różnic
Stary 2014-11-12, 14:09   #2539
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
ja już od roku zapisuję i jestem przerażona, tyle tys. zł na ubrania i buty... o matko a najgorsze jest to, że nawet nie żałuję w głębi duszy
Stary 2014-11-12, 14:14   #2540
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
u nas jest skromna kolacja wigilijna ale na tym polega jej urok, że takie menu występuje tylko raz w roku nasze wigilijne dania to: zupa rybna z kluseczkami, ziemniaki odsmażane, kapusta z grzybami, karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi z kapustą i grzybami i kompot ze śliwek, całe życie jem taką wigilię i jak mi kiedyś przyjdzie jeść inną to pewnie też będę zdziwiona

Dziewczyny napiszcie proszę co u Was się je na wigilię, bardzo jestem ciekawa tych różnic
U mnie też skromnie bo osób mało.
Jest barszcz z uszkami. Jest ryba smażona i ryba po grecku (zwykle jakiś morszczuk/mintaj/dorsz - karpia u mnie w domu nikt nie zje). Są też pierogi.

Ja zwykle i tak się w wigilię obżeram sałatką warzywną i pierogami z mięsem (za innymi nie przepadam). Reszta może nie istnieć.
Stary 2014-11-12, 14:47   #2541
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

u teściów jak nie ma ziemniorów to nie ma obiadu, teściowa do dziś mi nie wierzy, że codziennie jest obiad jak mówię, że u nas miesięcznie może 2 kg ziemniaków idzie - z poznańskim nie ma nic wspólnego

Cytat:

u mnie w domu rodzinnym - śledź w oleju z cebulką, śledź pod pierzynką, sałatka jarzynowa, 2 rodzaje ryby w galarecie (najczęściej pstrąg i dorsz), karp smażony, paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, kompot z suszonych owoców, kisiel z żurawin, piernik i makowce - to w ramach 12 potraw... ja jeszcze piekę keks i pierniczki

w święto to już mięsnie - w ramach obiadu barszcz z pasztecikami i bigos, ale też ryby z Wigilii....

u teściów za to jest zupa grzybowa z ryżem i naleśniki z grzybowym farszem i jakieś kupne ciasto, raczej nie typowo świąteczne, czasem ryba po grecku, czasem śledzie z octem - niczego z tego nie lubię i szkoda mi zapełniania przestrzeni w żołądku jedzeniem na siłę, zwłaszcza jak najpierw jedziemy do teściów

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 15:25   #2542
Anoula
Zakorzenienie

u nas ziemniaki na wigilię to do sosu grzybowego się podaje.

Z innych dań to zawsze jest barszcz czerwony z uszkami, ryba (karp i zawsze jkaś druga do wyboru dla tych co nie lubią karpia), pierogi z kapustą i grzybami (u jednej babci czasem ze szpinakiem bo moi kuzynowie którymi się opiekowała lubią)m kapusta z grzybami i druga z grochem, kompot z szuszek, makowiec
Stary 2014-11-12, 15:28   #2543
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
u teściów jak nie ma ziemniorów to nie ma obiadu, teściowa do dziś mi nie wierzy, że codziennie jest obiad jak mówię, że u nas miesięcznie może 2 kg ziemniaków idzie - z poznańskim nie ma nic wspólnego

u mnie w domu rodzinnym - śledź w oleju z cebulką, śledź pod pierzynką, sałatka jarzynowa, 2 rodzaje ryby w galarecie (najczęściej pstrąg i dorsz), karp smażony, paszteciki z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, kompot z suszonych owoców, kisiel z żurawin, piernik i makowce - to w ramach 12 potraw... ja jeszcze piekę keks i pierniczki

w święto to już mięsnie - w ramach obiadu barszcz z pasztecikami i bigos, ale też ryby z Wigilii....

u teściów za to jest zupa grzybowa z ryżem i naleśniki z grzybowym farszem i jakieś kupne ciasto, raczej nie typowo świąteczne, czasem ryba po grecku, czasem śledzie z octem - niczego z tego nie lubię i szkoda mi zapełniania przestrzeni w żołądku jedzeniem na siłę, zwłaszcza jak najpierw jedziemy do teściów
Jakbym czytała o swoich. Ziemniory muszą być! Bo mają dużo potasu! Jakby tylko potas w diecie się liczył.
Stary 2014-11-12, 15:31   #2544
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Jakbym czytała o swoich. Ziemniory muszą być! Bo mają dużo potasu! Jakby tylko potas w diecie się liczył.
następnym razem na obiadku u teściów walnij textem, ze za dużo potasu powoduje zagrażające życiu zaburzenia rytmu serca

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 15:45   #2545
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
następnym razem na obiadku u teściów walnij textem, ze za dużo potasu powoduje zagrażające życiu zaburzenia rytmu serca
O, dobre.

W sumie to na abczdrowie można poczytać "Nadmiar potasu w organizmie prowadzi do zgonu."

Ostatnio sobie ich poprostu nie nałożyłam. Chyba 2 miesiące temu wiedząc, ze będzie mięso+ziemniory+ogorek konserwowy/mizeria kupiłam worek brukselki i z TŻ sobie ją ugotowaliśmy.
Jak 2 tygodnie temu bylismy u nich, to brukselka pojawiła się sama z siebie Zjadłam zamiast ziemniaków Zdecydowanie wolę takie zamienniki
Stary 2014-11-12, 17:01   #2546
Arya90
Zakorzenienie

Cześć

idę poczytać co pisałyście

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:

uuu, ja mieszkam pod Poznaniem i szczerze powiem, że nigdy na Wigilię nie mamy ziemniaków.

U nas na Wigilię zawsze robimy:
barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z fasolą, kapustę z grzybami, rybę, paszteciki z kapustą i grzybami, kluski z makiem, śledzik pod pierzynką. To na kolację, a po kolacji jemy ciasta: sernik z brzoskwiniami i makowce. Zawsze są też pierniczki.
A na święta to już dania mięsne i w sumie co roku coś innego.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 17:15   #2547
201604250957
Konto usunięte

u nas też jest sernik, makowiec i pierniki ale nigdy nie podaje się ich do wigilii a dopiero po niej jak trochę odetchniemy jest kawa i słodkie Scarlett też robimy śledzie w oleju i po cygańsku (z cebulką i rodzynkami w sosie pomidorowym) ale jemy je w święta a nie na wigilię, podobnie jest z sałatkami w tym roku Tż będzie u nas na wigilii muszę go zapytać co u niego w domu się podaje bo jak to bedzie zupełnie inne menu niż u nas to może zrobię coś z jego rzeczy

Edytowane przez 201604250957
Czas edycji: 2014-11-12 o 17:16
Stary 2014-11-12, 18:05   #2548
_agg_
Zakorzenienie

u mnie w sumie je się różnie, no i też zależy gdzie jeestem z ojcem to już pisałam co się je, z mamą, to robimy to co lubimy, bo wtedy spędzamy wigilię w 3, więc nie robimy dużo jedzenia, bo nie przejemy tego ale barszcz z uszkami i... babcia zawsze robiła uszka z grzybami, smażone na oleju zawsze były wyścigi do nich, bo zawsze niezależnie od ilości, jest ich za mało
Stary 2014-11-12, 18:13   #2549
201608160903
Konto usunięte

U mnie jest barszcz z domowymi uszkami, karp, makowiec, strucla. U teściów jest 12 potraw ale mi nie smakują za bardzo niestety, a już szczególnie śledzie w kilku rodzajach, których nie znoszę. Bardzo mnie boli to, ile się niepotrzebnie gotuje na święta i ile się je. Moi teściowe pogardzają chociażby tym, że zamiast siedzieć i dogorewać przed TV na długiej i drugiej tego dnia wigilii wolimy pójść na spacer na pół godziny...

Tak sami zresztą jak u Miss i Scarlett mięso i rozgotowanr ziemniaki to podstawa żywienia. Mój TZ coś tam je, ale ja zazwyczaj piję wodę, bo mają tylko tanią czarną przetworzoną herbatę i nie kupią dla nas zielonej chociaż pijemy ją od lat... smutne to bardzo wie siedzę cały dzień o wodzie bo nie kupią nawet jogurtu, smutne to. W ten weekend do nich jedziemy i wezmę swoją herbatę i jogurcik, może im się głupio zrobi? Ech...

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2014-11-12 o 18:14
Stary 2014-11-12, 18:16   #2550
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:

Podlinkujesz to łóżko? Miezkam z TŻ w wynajmowanym mieszkaniu i mamy jedno łóżko, a dwa pokoje Więc przydałoby sie Nam w miarę fajne nie drogie łóżko

Cytat:
u nas też jest sernik, makowiec i pierniki ale nigdy nie podaje się ich do wigilii a dopiero po niej jak trochę odetchniemy jest kawa i słodkie Scarlett też robimy śledzie w oleju i po cygańsku (z cebulką i rodzynkami w sosie pomidorowym) ale jemy je w święta a nie na wigilię, podobnie jest z sałatkami w tym roku Tż będzie u nas na wigilii muszę go zapytać co u niego w domu się podaje bo jak to bedzie zupełnie inne menu niż u nas to może zrobię coś z jego rzeczy
U mnie podobnie z ciachem jest po kolacji, śledzie z cebula, rodzynkami i koncentratem pomidorowym też robimy.
U mnie z fajnych regionalnych potraw mama robi domowe kluski z makiem i bakaliami. Pysze są!

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości