|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuchy nisko-to już blisko - Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.V
Cytat:
Na gryczanej ??? ![]() Ja mam twardszą część kokosową.Poza tym na kokosie mój synek spał od 0-6 miesięcy chyba,a potem na grykę mu przełożyłam ![]() Aż muszę sprawdzić normalnie ![]()
![]() |
#2552 |
Raczkowanie
|
sweet_jelly - widzę że jesteśmy koleżankami zza miedzy
![]() ja też uważam że łatwiej będzie Ci zdać przed porodem - kobietom w ciąży zresztą idą na rękę więc może zadzwoń do swojego wykładowcy i zapytaj czy możesz się z nim umówić w innym - dogodnym dla Ciebie w terminie, czyli np. w niedzielę albo w tygodniu u mnie nie ma problemu żeby umówić się indywidualnie i sami wykładowcy mi to proponują - także jeśli to nie jakiś twardogłowy dziwak to pewnie wszystko da się załatwić ![]() Sensuel - to że na gryczanej to wiem od Was, temat już się pojawił i tak właśnie dziewczyny pisały... |
![]() ![]() |
![]() |
#2553 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No to jak w końcu laseczki ma być? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2554 |
Raczkowanie
|
no ja teraz nie moge znaleźć tych postów i też zwątpiłam...
też poczekam na opinie innych - może mamy które mają maluszki już ze sobą się wypowiedzą jak ich dzieci śpią?na której stronie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2555 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie....mamy,napiszcie nam jak to jest.
Ja wyczytałam na stronie "dobra mama" chyba,że najpierw kokos,a potem gryka. Szukam zatem dalej info.
#2556 |
Zakorzenienie
|
Sweet_Jelly ja bym wolała mieć przed porodem z głowy ale to Ty wiesz jak sie czujesz i co wolisz
![]() Ja mam kokos pianka to nie pomogę... Sensuel o kurde ale ten czas leci 3 tygodnie a dopiero co wydaje mi się, że w opisie miałaś 10 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Zadomowienie
|
A propos strony materaca, to z tego artykułu wynika, że najpierw przez ok. 4 miesiące powinno być na stronie kokosowej, a dopiero potem na gryczanej
"Strona kokosowa powinna być stosowana przez pierwsze cztery miesiące życia maluszka. Jest ona odpowiednio delikatna dla skóry niemowlaka, jednak nie odkształca się pod jego niewielkim ciężarem. Po czterech miesiącach materac powinien zostać przełożony na stronę z łuską gryczaną. Prócz odpowiedniej twardości, posiada ona także właściwości antyalergiczne, jak i przeciwodleżynowe. Dodatkowo pozwala ona korygować wady kręgosłupa i wspomaga leczenie płaskostopia." Cały artykuł: http://www.wyprawka.net/najwazniejszy-jest-materac.html U mnie tż układał materac w łóżeczku i jak go dziś zapytałam na której stronie położył, to powiedział, że na tej ładniejszej ![]() A u nas skubaniec się trzyma a to już 11 dzień kamyil niestety nie pomogę ani z ciśnieniem (ale jest tu parę mamuś, które mają problem z ciśnieniem, więc może jutro któraś coś napisze, bo dziś jakoś weekendowo ![]() Edytowane przez addicted to wizaz Czas edycji: 2010-01-24 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2558 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ************************ Ale mam zgagę po mandarynkach ![]()
![]() |
#2559 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() materac: ja mam zaznaczone, ze w materacu gryka kokos kłaśc na tej stonie gdzie są mniejsze kwadraciki ale nie wiem czy to kokos czy gryka ![]() celka wiem, ze przedszkola róznie to traktują, w niekórych rocznikowo dziecko musi mieć 3 lata a w niekórych musi mieć ukończone 3 lata. Swoją drogą głupie jest, ze dzieci np. pazdziernikowe mają mieć w plecy cały rok ![]() Trzebaby zobaczyć jak jest napisane w ustawie. kamyil moim zdaniem ciśnienie masz ok, puls wyzszy bo generalnie w ciązy jest wyższy. Ja mam ciśnienie 130/90 puls 80/ 85. Mój gin uważa, ze ok. Gdyby było powyzej 150/100 mam jechac na IP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2561 |
Raczkowanie
|
witam mamusie
addicted to wizaz mojemu tez sie luszczy skora na nozkach , kostkach i raczkach nawet do krwi, lekarz jak to zobaczyl to stw zebym odstwila wszytsko co zwiazane jest z krowa poczawszy od mleka konczac na wolowinie, tylko ze ja nie jadam mleka ze wzgledu na alergie, wkazdym razie przyczyne tego stanu upatrywal w alergii. co do smoczka to Krzysiu nie jest wybredny, ma 2 z nuka jakies najzwyklejsze i oba ssie,choc dosc czesto wypluwa filka2mi sie kaurat na piersiach nie robia , ale za to zrobily mi sie 2 dni przed porodem na brzuchu ![]() oliviaO u nas tez odpadl pepuszek |
![]() ![]() |
![]() |
#2562 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi na SR mówiono, że dobra jest maść z kasztanowca. Dobry, tani sposób. Ja nie wypróbowałam, bo mi jak do tej pory nogi nie puchną (mam nadzieję, że tak będzie do końca) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2563 |
Zadomowienie
|
mojej Małej też sie łuszczy skórka,ale to od porodu juz tak ma,dlatego tez dostała 1pkt mniej za skórke,ale dr stwierdzili ze za długo w wodach była i przesuszona skóra.kąpiemy ja w oilatum i oliwka co 2przewijanie,ale nie wiem moze jakaś emulsje do nawilzania jeszcze kupie,podobno jest emolium do smarowania ale nie jestem pewna,
nam też juz odpadł pępuszek w piatek(po tyg),troche sie zestresowalismy tym pępuszkiem bo taka jakby ropka byla,jutro przychodzi połozna to nas obejrzy,w ogóle super mamy połozna ![]() z bluzkami do karmienia też mam problem,przed porodem nawet nie pomyslałam o tym.wczoraj tesciowa przyniosla mi kilka więc cos napewno wybiore. a i musze pochwalic sie ze mój teśc wczoraj obdarowałmnie pieknymi storczykami za urodzenie wnusi ![]() aha moja Ada tez tak robi ze wypluwa cyca a za chwile łapie go na oślep i sie wkurza a przy tym prycha tak jak prosiaczek mały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2564 |
Zakorzenienie
|
Hey ...sorki ja dziś nie mam natchnienia na wizaz
![]() mam nadzieję że wybaczycie ![]() Malinka na 99% będzie jutro z Milenką w domku ![]() Jak da radę to napewno wpadnie ![]() Aaaa i napisała że poleca ten masaż krocza....bo dziąla ![]() ________________________ Jutro rano mam pojawiś się w Poliklinice ...ale nie wiem czy ma to sens skoro cisnienie OK ![]() Ale skoro lekarz zapisał tak w piatek w karcie to pojadę....może chociaż KTG mi zrobią ![]() ...... Miłego wieczorku ![]() ________________________ A co do łuszczącej się skóry ....to ja coś wiem na ten temat .... ![]() Oliwka i kąpiele w Oliatum NIE POMAGAŁY.... ![]() Za to już po kilku dni używania kremu EMOLIUM ....już było po sprawie.... A po tygodniu skóra była CUDNA ![]() ![]() http://www.i-apteka.pl/product-pol-1...rowy-40ml.html
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-01-24 o 20:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2565 |
Raczkowanie
|
dzięki za wszystkie rady dotyczące stóp i ciśnienia... chyba jakoś wytrzymam te ostatnie tygodnie...
jutro zaczynamy 38tydzien ![]() ![]() ![]() a co do łuszczącej się skóry dziecka - koleżanka mówi że ona miała ten problem ze swoim synkiem i stosowała krem nawilżający z dax baby (to jest chyba ta sama seria co perfecta mama z daxa tylko ze dla maluszkow) i ogólnie była bardzo zadowolona, ale mieli też mały kryzys ze skórą i gdy krem nie dawał rady to położna poradziła aby małego natłuścić zwykłą spożywczą oliwą z oliwek i podobno po kilku takich zabiegach zdziałało to cuda ps. która jedzie dziś w nocy rodzić?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2567 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do ciśnienia, to ja mam praktycznie na każdej wizycie 110/75. Wygląda to tak, jakby doktor przepisywał mi z rubryki do rubryki, bo jest takie samo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do rozstępów, to jak już się pojawiły to teraz to pozostają jakieś preparaty na rozstępy, żeby nieco rozjaśnić i spłycić np. z Pharmaceris. Ja akurat nie mam takiego typowego na rozstępy, bo jak pisałam mam na piersiach jeszcze po pierwszej ciąży, a teraz nie zauważyłam, żeby pojawiły mi sie nowe. Cytat:
Oj to fajnie, że macie już te pępki z głowy ![]() Cytat:
![]() Co do masażu, to ja a i owszem zakupiłam olejek, ale byłam zbyt leniwa żeby go stosować regularnie, a potem jak się przyplatał stan zapalny to w ogóle zarzuciłam masaże, no i mimo starań położnej pękłam. Ale co dziwne mniej mi potem dokuczała ta rana niż po pierwszym porodzie, gdzie zostałam nacięta. Skoro lekarz zlecił, że masz się zjawić to nie masz innego wyjścia, ale rozumiem, że pewnie nie chce ci się przy takiej pogodzie. Na zachętę ![]() Tego kremu emolium też używaliśmy z Michałem, ale na pewno nie od razu po porodzie, tylko po jakimś czasie. Cytat:
![]() ......................... ........ Dzięki za wszystkie porady dot. skóry. Na razie zostawiam kąpiele w oilatum, oliwkowanie co któreś przewijanie i jeszcze przypomniałam sobie, że w szpitalu rozdawali próbki oilatum - m.in. kremu, więc też posmaruję i poczekam na efekty. A teraz już mykam ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2569 |
Zakorzenienie
|
Filka też mam ubaw jak mały jakby właśnie walczył z piersią a potem się na nią rzuca
![]() ![]() ![]() Kamyil gratuluję 38 tygodnia ![]() ![]() Jutro mamy neurologa, w czwartek zrobie małemu badania co do żółtaczki, a w piątek szpital okulistyczny. Przeraża mnie wizja tego tygodnia, osiwieje zapewne. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2570 |
Zakorzenienie
|
a ja juz sie przygotowuje do dnia porodu nie wiem kiedy nastapi ale TZowi dalam misje zeby mi nogi ogolil
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2571 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2572 |
Zakorzenienie
|
dzien doberek...
No az musze sie wyzalic... Nie mam z kim innym o tym pogadac... Znacie moja sytuacje, ze tz ciagle chce, zeby wykorzystywac moja mame do pomocy itd (najlepiej, zeby u nas mieszkala i wszystko za nas robila). Ale do rzeczy. Poniewaz porod tuz tuz to uzgodnilismy, ze pogadamy z naszymi mamami, czy nam pomoga, kiedy bede w szpitalu i pozniej przez jakis czas. No wiec ja WYMUSILAM niemazle na tz-ecie ze jednak ten czas kiedy bede w szpitalu to lepiej, zeby jego mama pomagala (opiekowala sie synkiem) bo bedzie on z nia siedzial. A pozniej kiedy ja bede potrzebowac pomocy (jak juz wroci do pracy) to moja mama, zeby siedziala ze mna. Pogadalam z mama - nie robi problemow. Dzis tz wrocil od mamy swojej i to co uslyszalam (a pozniej jeszcze przeczytalam w smsie) to mnie zalamalo. A uslyszalam, ze mama tz-a musi pomagac jego siostrze, bo ktos musi sie dziecmi zajac jej itd... bo jest tam juz male dziecko (juz ma 1,5 miesiaca, wiec powinni sobie juz radzic,prawda?). W kazdym razie pozniej w smsie jeszcze bylo, ze nie mozemy wymagac od niej pomocy do konca zycia itd... Wszystko jasne! Tez uwazam, ze nie mozna wykorzystywac ZADNEJ babci na maksa itd.. Ale my tylko prosilismy o jakies 1,5 tyg pomocy kiedy ja bede w szpitalu, maz w pracy a moj Adas to Bog wie z kim w tym czasie. Kolejny raz przekonalam sie, ze nie traktuja nas na rowni z siostra tz-a (on oczywiscie jest innego zdania). Juz nawet nie chce mi sie tego komentowac. Jest mi cholernie przykro i tyle ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | ||
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór...Coś nie spokojna jestem dzisiaj..nie mogę spać
![]() Nogi mnie coś bolą...Obawiam się (tfu tfu) by nie złapał mnie skurcz łydki. Około północy strasznie dół brzucha mnie bolał-mięśnie.Myślałam że może jednak to ja dziś odwiedzę szpital..ale jednak moja zosia zrezygnowała chyba z wycieczki ![]() A dzisiaj zaczął mi się już 39 tydzień! ![]() Najwyższy czas rodzić ![]() Co do szkoły.Ta kobieta u kytórej mam koło powiedziała mi kiedyś że jak chce to mogę przyjść zaliczać na dyżur, przed lub po porodzie.chyba to byłoby najlepsze!Boję się teraz jeździć do innego miasta , gdy w każdej chwili może mnie złapać! Ale zauważyłam w internecie że nie podała późniejszych terminów konsultacji jak tylko do 30.01.I właśnie ostatni dyżór jest 30.01 więc czy rano czy popołudniu różnicy nie robi ![]() Cytat:
![]() ![]() ja powiem Ci że strasznym leniem się stałam.Od jakiś 2 tygodni ciągle w domu siedzę.Nigdzie nie chodzę..Czasami (raz na 2-3 dni) do sklepu koło domu... A od kilku dni to już w ogóle.Ciągle parcie na pęcherz i "tę 2 stronę"..Nogi spuchły mi i obrzękły bardziej niż dotychczas i w buty się nie dopinam..No same uroki ![]() Cytat:
brak mi słów... ![]() Przecież to tylko 1,5 tygodnia!!! A Adaś mały jest i sam nie zostanie! Dobrze że Twoja mama Wam pomaga ![]() ![]() Za to ja po porodzie zostanę w domu sama! Mąż do pracy (jeżeli mu przedłużą..na co wszystko wskazuje), teściowa choć jest złotą kobietą i chętnie by pomogła prowadzi własny sklep i niestety musi tam chodzić codziennie i przesiadywać..nie ma rady..a moja mama nie przyjedzie (już zapowiedziała) bo nie mamy 2giej kanapy a ona u teściów nie chce spać bo codziennie musiałaby do mnie drałować 40minut przez miasto ![]() Zresztą powiedziała że przyjedzie do pomocy w kwietniu...kiedy Maleństwo będzie mieć 2 m-ce bym mogła pójść do fryzjera, etc
03.02.2010 ZOSIA ![]() ![]() Edytowane przez Sweet_Jelly Czas edycji: 2010-01-25 o 01:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2574 |
Zadomowienie
|
Dzien doberek nie moge spac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Celka nie dziwie sie ze sie wkurzylas, bo tez bym byla zla. chyba oczywiste jest ze nie macie z kim dziecka zostawic a to chyba powazniejsza sprawa niz pomoc w opiece nad innym dzieckiem. A za to ze ona taka, to na przyszlosc nei daj jej sie wogole zajac dzidziusiem i nie informuj co u niego skoro teraz jej to nie interesuje i nie chce byc pomocna. |
![]() ![]() |
![]() |
#2575 |
Zakorzenienie
|
Mam wieści od Poli: " Urodziłam syna o 22.45
53 cm 3580g" Serdeczne gratulacje już jej napisałam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2576 | ||
Zadomowienie
|
celka "milusia" ta twoja teściowa. Rozumiem że skoro dziecko ma 1,5 miesiąca, to siostra tż siedzi z nim w domu i jeszcze twoja teściowa jej pomaga. Szkoda, ze dla niej to takie straszne poświęcenie posiedzieć z innym wnukiem przez jakieś 3, góra 4 dni. To w takim razie chyba tż nie będzie miał innego wyjścia jak tylko wziąć urlop
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super, mamy kolejnego wizażowego dzieciaczka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2577 |
Zakorzenienie
|
Kalka wczoraj mi napisala, ze Mala musi sie jeszcze troche dogrzac. I ze nie moze sie napatrzec, jaka ona jest sliczna. Tylko schrupac!
Odezwie sie jak wroci! |
![]() ![]() |
![]() |
#2578 |
Zadomowienie
|
Sweet_Jelly przez 2 miesiące akurat zdążysz się nacieszyć maluszkiem i opcja, żeby wyjść do fryzjera lub na zakupy pewnie będzie kusząca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2579 |
Zakorzenienie
|
oho...Pola z terminem na 2 lutego nas wyprzedziła ![]() ![]() ![]() ![]()
#2580 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzien dobry z rana ![]() maz wstal na zajecia no i ja z nim jakos nie lubie sama w wyrku ![]() ![]() wogole bodjaze wczoraj PATKI nie bylo ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.