SPD off - topowo po raz pierwszy i nie ostatni ;-) - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-15, 09:37   #2551
Haniula
Zakorzenienie

Dot.: SPD off - topowo po raz pierwszy i nie ostatni ;-)

Cytat:
Napisane przez Martita88 Pokaż wiadomość
Hania i bardzo dobrze
Wypoczywaj póki możesz i jest na to czas
Szczególnie w taką pogodę ...

Ja w tygodniu muszę się zrywać z łóżka o 6.

Dawno nie jadłam takiego jajka, aż mi się zachciało
wlasnie nie bo po takim spaniu 12h budze sie zmęczona a kiedy normalnie spie 6-7h to mam wiecej energii.
Pozatym, teraaz sie przyzwyczaje do dobrego, a potem pobudka co 3h to dopiero bedzie dramat dla mnie
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:37   #2552
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

dziś połowa miesiąca ...na zakupy jedzeniowe ( typowe jedzenie+napoje+słodycze+ alkohole) wydaliśmy 230 zł więc nie jest źle byłoby mniej, ale oczywiście mielismy ochotę na tortille i trzeba było kupić rzeczy do niej. Muszę zrobić listę obiadową na przyszły tydzień i sie jej pilnować ... ale nie jest źle bo mam duużo rzeczy w lodówce, dziś tylko kupię warzywa do rosołu Jak TŻ wróci z pracy zrobimy razem listę rzeczy obiadowych na ten tydzień .

iskierka zgasła...
sikoreczka111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:38   #2553
Paulunia8713
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lili1987 Pokaż wiadomość

to przyuczanie mnie coraz bardziej bawi
najlepsze jest to, że powie siii na nocnik, a zrobi i tak swoje
Musisz próbować przez kilka dni a jak się nie uda to odpuść na troszkę i potem znów. Na siłę nic sie niestety nie da w tej kwestii zrobić. Dzieciaczek sam musi dojrzec Moja miała 2 lata i 4 miesiace więc ona potrzebowała bardzo duzo czasu
Stary 2011-07-15, 09:41   #2554
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
dziewczyny zrozumcie ze ja nie moge, mam powaznie chora skore głowy i używać moge tylko szampon leczniczy kuopwany w aptece cala reszta odpada, nie moge uzywaz zadnych odzywek, plynow niczego
a jakiego szamponu używasz ?? bo szukam czegoś dla TŻ , coś dziwnego się dzieje z jego głową , a on nie chce iść z tym do lekarza i szukam mu jakiegoś szamponu na własną rękę, bo sam nic z tym robić nie chce...

iskierka zgasła...
Stary 2011-07-15, 09:42   #2555
teacherka
Zakorzenienie

Sikoreczko, jak Wy to robicie?! Dostajecie dużo zdomu, niewiele jecie czy jak....?
teacherka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:45   #2556
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny zrozumcie ze ja nie moge, mam powaznie chora skore głowy i używać moge tylko szampon leczniczy kuopwany w aptece cala reszta odpada, nie moge uzywaz zadnych odzywek, plynow niczego
nie wiedziałam przepraszam, jednak jak masz chorą skóre głowy to tylko lecznicze szampony, ale na włosy tak od długości ucho możesz kłaść odzywki przecież.
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:46   #2557
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez sikoreczka111 Pokaż wiadomość
dziś połowa miesiąca ...na zakupy jedzeniowe ( typowe jedzenie+napoje+słodycze+ alkohole) wydaliśmy 230 zł więc nie jest źle byłoby mniej, ale oczywiście mielismy ochotę na tortille i trzeba było kupić rzeczy do niej. Muszę zrobić listę obiadową na przyszły tydzień i sie jej pilnować ... ale nie jest źle bo mam duużo rzeczy w lodówce, dziś tylko kupię warzywa do rosołu Jak TŻ wróci z pracy zrobimy razem listę rzeczy obiadowych na ten tydzień .
U mnie też nie jest źle
Na samo jedzenie plus picie wydaliśmy 279 pln
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:51   #2558
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
Lili ile czasu zajmie mi zrobienie pizzy by mama Dudi? z pieczeniem i czekaniem az wyrosnie itd?

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

a i jaka to jest konsystencja ciasta drozdzowego?
zrobienie z pieczeniem to tak z 40 minut wg mnie, nie liczyłam czasu
konsystencja taka gumowata nie wiem jak to nazwac

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
malutko wydaliście no właśnie jak Wy to robicie
---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulunia8713 Pokaż wiadomość
Musisz próbować przez kilka dni a jak się nie uda to odpuść na troszkę i potem znów. Na siłę nic sie niestety nie da w tej kwestii zrobić. Dzieciaczek sam musi dojrzec Moja miała 2 lata i 4 miesiace więc ona potrzebowała bardzo duzo czasu
moja ma dopiero 1,5 roku takze moze sie nie udac póki co

Prędzej czy później los się odwróci
Wyrówna bilans poniesionych strat

lili1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:51   #2559
teacherka
Zakorzenienie

No następna.... :P Dodaja, how?!

My tylko wczoraj wydaliśmy 140 zł... Wcześniej w tym tygodniu tylko 20 zł,ale... Przez weekend to już nawet nie mówię, bo byliśmy we Wro i była masakra:P W tamtym tygodniu nie liczyłam, ale na pewno więcej, bo wiem że byliśmy chyba ze 3 razy na zakupach po 30-40 zł a oprócz tego chodziłam sama i też po 20-30 szło... ;///////
Stary 2011-07-15, 09:52   #2560
Anastazja86
Zakorzenienie

ja na jedzenie i picie wydałam od 1 lipca 256,82 zł tyle że składniki na obiady kupujemy na przemian z moim tatą, po prostu kto idzie do sklepu ten kupuje
słodycze kupuję tanie bo zazwyczaj wafelki horalky a jeden kosztuje ok 0,90zł, tylko dwa dni temu sernik robiłam więc poszło na niego ok 30 zł
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:54   #2561
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
No następna.... :P Dodaja, how?!

My tylko wczoraj wydaliśmy 140 zł... Wcześniej w tym tygodniu tylko 20 zł,ale... Przez weekend to już nawet nie mówię, bo byliśmy we Wro i była masakra:P W tamtym tygodniu nie liczyłam, ale na pewno więcej, bo wiem że byliśmy chyba ze 3 razy na zakupach po 30-40 zł a oprócz tego chodziłam sama i też po 20-30 szło... ;///////
Jeździmy na zakupy 1-2 razy w tygodniu. Teraz mnóstwo warzyw kupuje na targu. Poza tym nie jemy słodyczy, nie pijemy napoi gazowanych i piw. Jemy baradzo zdrowo i dietkowo, co nie znaczy, że mało Nie wiem od czego to zależy. Może od racjonalności zakupów?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 09:58   #2562
Haniula
Zakorzenienie

Lili ja ostatnio czytałam, ze czym predzej odstawiac pampersa tym lepiej i dziecko szybko łapie, ze z powodzeniem moze sie udac juz u 6msc dzieciatka
takze warto próbowac

Anastazja uwielbiam te wafelki horalky ( ale mi narobiłaś smaka)

ja nie licze, ale mysle ze jakies 300zł na jedzenie w tym miesiacu wyszło
ale mnie głowa boli

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

ja mysle, ze wlasnie robienie zakupów raz na tydzien, ale takich przemyslanych to jest najlepszy sposób na oszczędnośc. My kupujemy pare zgrzewek wody, kilka kartonów mleka itd.
Na sobie juz zauważyłam ze jak ide do osiedlowego sklepu tylko po mąke, to wracam z całą reklamówką rzeczy których bym nie potrzebowała gdybym ta make w domu miała
Stary 2011-07-15, 09:59   #2563
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
ja mysle, ze wlasnie robienie zakupów raz na tydzien, ale takich przemyslanych to jest najlepszy sposób na oszczędnośc. My kupujemy pare zgrzewek wody, kilka kartonów mleka itd.
Na sobie juz zauważyłam ze jak ide do osiedlowego sklepu tylko po mąke, to wracam z całą reklamówką rzeczy których bym nie potrzebowała gdybym ta make w domu miała
Dokładnie tak jest. Wchodze po drodze do biedronki tylko po coś tam, a wychodze z całą siatką
Stary 2011-07-15, 10:02   #2564
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
Sikoreczko, jak Wy to robicie?! Dostajecie dużo zdomu, niewiele jecie czy jak....?
własnie teraz mamy mało rzeczy z domu, bo wszystko mięsne co dostałam od rodziców się pokończyło i cały miesiąc na kupionych przez siebie rzeczach żyjemy.

nie jemy mało ... rozpieszczamy się bym powiedziała nawet , a ostatnio jemy też dużo więcej warzyw i słodycze jemy ( tego akurat za dużo ) na napojach oszczędziliśmy sporo - bo TŻ dużo mniej pije, z alkoholi kupujemy piwa / wina - bo wódek mamy sporo w barku, obiady różne zupy , naleśniki, tortille, pizze, spagetti, schab/kurczak/ryba z ryżem/ziemniakami i warzywem itd. dużo jajek idzie, a tak to jeszcze jogurty , serki homo, twaróg, ser żółty, szynki, serki wiejskie , ryby w puszce, mleko, płatki itd.

Teraz zmieniłam nastawienie, nie kupuję już tak dużo na raz np, TŻ na kanapki , bo zawsze coś się marnowało ( np. kupowałam mu na tydzień ser i szynkę, on jadł sam ser i szynka się psuła )

iskierka zgasła...
Stary 2011-07-15, 10:03   #2565
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Lili ja ostatnio czytałam, ze czym predzej odstawiac pampersa tym lepiej i dziecko szybko łapie, ze z powodzeniem moze sie udac juz u 6msc dzieciatka
takze warto próbowac
to prawda, w mojej rodzinie na roczku większość dzieci byla juz bez pampersów

Cytat:
ja mysle, ze wlasnie robienie zakupów raz na tydzien, ale takich przemyslanych to jest najlepszy sposób na oszczędnośc.
my raz na tydzien, lub raz na dwa robimy większe zakupy, a tak to chleb i wędlina w tygodniu
Stary 2011-07-15, 10:07   #2566
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
takze warto próbowac

próbuję próbuję

ja już nie wiem co jest najlepsze, bo ja nie kupuję w osiedlowych, bo mam obok praktycznie same markety, osiedlowych w ogóle- prócz Chaty Polskiej. także kupuję tylko w marketach, słodyczy prawie wcale, a wydaję strasznie duzo
chyba tyle jemy ilościowo, bo już nie wiem

Stary 2011-07-15, 10:07   #2567
teacherka
Zakorzenienie

Nie wiem skąd się biorą te nasze wydatki... Dużo łakoci, to na pewno. Jak TŻ wróci to zabiorę mu paragony i przejrzę dokładniej te nasze wydatki. Może trochę przesadzam, że spożywczo tragedia - bo wydatki były, fakt, ale kupiliśmy m.in. mikser, słownik, deskę do prasowania... A to się jednak do spożywki nie zalicza. Poza tym ja ciągle wyciągam coś z "bunkra" czyli zapasów. Ale dzięki za odpowiedzi
Stary 2011-07-15, 10:09   #2568
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
własnie teraz mamy mało rzeczy z domu, bo wszystko mięsne co dostałam od rodziców się pokończyło i cały miesiąc na kupionych przez siebie rzeczach żyjemy.

nie jemy mało ... rozpieszczamy się bym powiedziała nawet , a ostatnio jemy też dużo więcej warzyw i słodycze jemy ( tego akurat za dużo ) na napojach oszczędziliśmy sporo - bo TŻ dużo mniej pije, z alkoholi kupujemy piwa / wina - bo wódek mamy sporo w barku, obiady różne zupy , naleśniki, tortille, pizze, spagetti, schab/kurczak/ryba z ryżem/ziemniakami i warzywem itd. dużo jajek idzie, a tak to jeszcze jogurty , serki homo, twaróg, ser żółty, szynki, serki wiejskie , ryby w puszce, mleko, płatki itd.

Teraz zmieniłam nastawienie, nie kupuję już tak dużo na raz np, TŻ na kanapki , bo zawsze coś się marnowało ( np. kupowałam mu na tydzień ser i szynkę, on jadł sam ser i szynka się psuła )
to ja też tak jem. nam idzie mnóstwo jajek, sera i szynki.
mnóstwo picia- głównie wody, soków nie kupuję.

muszę w końcu podliczyc dokładnie wszystko, bo juz sama nie wiem, moze na pierdy tyle idzie, a nie na jedzenie

Stary 2011-07-15, 10:10   #2569
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Jeździmy na zakupy 1-2 razy w tygodniu. Teraz mnóstwo warzyw kupuje na targu. Poza tym nie jemy słodyczy, nie pijemy napoi gazowanych i piw. Jemy baradzo zdrowo i dietkowo, co nie znaczy, że mało Nie wiem od czego to zależy. Może od racjonalności zakupów?
dokladnie jak się zaplanuje wszystko i nie kupuje wszystkiego na co ma sie ochotę ( w sensie w lodówce masa rzeczy do jedzenia szybko psujących się , a ja mam ochotę na zupełnie coś innego ) to da się zaoszczędzić na jedzeniu nie tracąc na jakości/ ilości

Ja jeszcze robię małe błędy, ale staram się modyfikować menu żeby zjadać to, co się szybko psuje , np. TŻ je w weekendy płatki czekoladowe z mlekiem na śniadanie, ale w tym tygodniu nie zje, bo został się kawałek pieczonego mięsa, a jak zje płatki to bede musiała wyrzucić mięcho ..

iskierka zgasła...
Stary 2011-07-15, 10:10   #2570
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
próbuję próbuję

ja już nie wiem co jest najlepsze, bo ja nie kupuję w osiedlowych, bo mam obok praktycznie same markety, osiedlowych w ogóle- prócz Chaty Polskiej. także kupuję tylko w marketach, słodyczy prawie wcale, a wydaję strasznie duzo
chyba tyle jemy ilościowo, bo już nie wiem
Za często chodzisz do sklepu może. Zawsze coś jeszcze wpadnie do koszyka. Albo na jedzenie nie wydajesz dużo, ale na inne pierdółki

Ja teraz dlatego zapisuję wszystko, nawet głupie baterie. Zobaczymy ile po zsumowaniu całego miesiąca wyjdzie. Ponadto chemia też droga jest.
Stary 2011-07-15, 10:12   #2571
00anulka00
Zadomowienie

na chemię duzo idzie, wiec jak cos w promocji to robie zapasy. Byly kiedyś 2 sztuki Domestosa za 15zł to wzielam wiecej

co sądzicie o chowaniu dzieci z dala od "brudu i zarazków"?
Stary 2011-07-15, 10:15   #2572
Haniula
Zakorzenienie

Lili ja juz kiedys chciałąm Ci pisać, ze moze bys na poczatku kazdego miesiaca kupiła przykładowo 5 kartonów mleka dla małej ( czy tam ile zuzywa miesięcznie) , pampersy i wszytko co dla niej, ale z przeznaczeniem na cały miesiac ?
Bo czesto czytam ze musisz isc do sklepu bo mleko dla małej sie konczy, i wtedy tez robisz dodatkowe jakies zakupy , całkiem moze nepotrzebne
A tak dla małej juz bedzisz miala wszystko na poczatku miesiaca, a reszta to zostanie zaopatrzyc was
Stary 2011-07-15, 10:15   #2573
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
a jakiego szamponu używasz ?? bo szukam czegoś dla TŻ , coś dziwnego się dzieje z jego głową , a on nie chce iść z tym do lekarza i szukam mu jakiegoś szamponu na własną rękę, bo sam nic z tym robić nie chce...
używam na zmiane squa medu i polytaru, ale uważam ze jak dzieje się cos niepokojącego to powinien iść do dermatologa

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
nie wiedziałam przepraszam, jednak jak masz chorą skóre głowy to tylko lecznicze szampony, ale na włosy tak od długości ucho możesz kłaść odzywki przecież.
właśnie u mnie to nie działa bo potem jak sie klade spac (nawet z suchymi, umytymi rano) to jakieś tam cząsteczki mi się przedostają do skory głowy (dokładnie nie rozumiem bo mi to dermatolog tłumaczyła) bo właśnie był taki moment, ze używałam tych leczniczych szamponów a tam gdzie nie ma skory to odzywki itd a i tak to nic nie pomagało i ona właśnie mi tak to wytłumaczyła

Cytat:
zrobienie z pieczeniem to tak z 40 minut wg mnie, nie liczyłam czasu
konsystencja taka gumowata nie wiem jak to nazwac
gumowa tzn ma sie odklejać od miski czy nie?
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 10:19   #2574
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
na chemię duzo idzie, wiec jak cos w promocji to robie zapasy. Byly kiedyś 2 sztuki Domestosa za 15zł to wzielam wiecej

zalezy co to za brud i zarazki

Ja napewno nie bede mega sterylnie chowac mojego dziecka, chocby przez to ze mamy psa, i to duzego, wiec juz nie jest tak mega higienicznie

ja tam nie mam nic przeciwko zeby dziecko, raz na jakis czas nie umyło rak przed chwyceniem ciastka i je zjadło. Napewno nie umrze i moze odporność wzrosnie

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

dlaczego dudi juz z nami nie pisze ?
Stary 2011-07-15, 10:19   #2575
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:

właśnie u mnie to nie działa bo potem jak sie klade spac (nawet z suchymi, umytymi rano) to jakieś tam cząsteczki mi się przedostają do skory głowy (dokładnie nie rozumiem bo mi to dermatolog tłumaczyła) bo właśnie był taki moment, ze używałam tych leczniczych szamponów a tam gdzie nie ma skory to odzywki itd a i tak to nic nie pomagało i ona właśnie mi tak to wytłumaczyła
nie bardzo rozumiem jak z włosów z długosci za ramiona, moze cos sie przedostać do skóry głowy ale ok, nie moja sprawa

mam łzs, na twarzy, plecach, skórze głowy - nie używam kremów, odżywki tylko na długość wlosa
Stary 2011-07-15, 10:21   #2576
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

Cytat:

w jakim sensie?
czystość w mieszkaniu - zero brudu i zarazków.. ( tj. nie będe wszystkiego czyścić domestosem, ale będe się starała, aby nie było tony kurzu na połkach, ani piachu na podłodze itd. )

ale jesli chodzi o zabawy ja tam będę dawała dzieciom skakać po kałużach, nie będę "zabraniać " chodzić po drzewach, bawić się w błocie itd. miałam znajomego kiedyś co to nie mógł się normalnie bawić, bo mama go na dwór w białych rzeczach wypuszczała i kazała najlepiej tylko chodzić i niczego nie dotykać, żeby sie nie pobrudzić ...

oczywiście wszystko w granicach rozsądku

iskierka zgasła...

Edytowane przez sikoreczka111
Czas edycji: 2011-07-15 o 10:24
Stary 2011-07-15, 10:23   #2577
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
zalezy co to za brud i zarazki
normalne, z dnia codziennego: piaskownica, koledzy, sklepy. kościol itp

Cytat:
Ja napewno nie bede mega sterylnie chowac mojego dziecka, chocby przez to ze mamy psa, i to duzego, wiec juz nie jest tak mega higienicznie
i bardzo dobrze myślałas już nad tym czego psu bedzie nie wolno a co wolno, czy nie przejmujesz sie tym i wszystko wyjdzie w praniu?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 10:24   #2578
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
nie bardzo rozumiem jak z włosów z długosci za ramiona, moze cos sie przedostać do skóry głowy ale ok, nie moja sprawa

mam łzs, na twarzy, plecach, skórze głowy - nie używam kremów, odżywki tylko na długość wlosa
tak, że jak sie klade to włosy takiej długowści musze zwiazać bo inaczej nie dość ze sa wszedzie to całe sa skołtunione

kupiłam wszystkie składniki do pizzy i zaraz będę działać
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 10:26   #2579
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Za często chodzisz do sklepu może. Zawsze coś jeszcze wpadnie do koszyka. Albo na jedzenie nie wydajesz dużo, ale na inne pierdółki

Ja teraz dlatego zapisuję wszystko, nawet głupie baterie. Zobaczymy ile po zsumowaniu całego miesiąca wyjdzie. Ponadto chemia też droga jest.
ja to się obawiam, czy my nie jemy aż tyle, niby tylko ser, tylko szynka, tylko arbuz, ale ja jem ponad miarę po prostu
pierdy też czasem wskoczą do koszyka

teraz właśnie wychodzę po jajka, margarynę, ser, szynkę i już prawie 20 zł pewnie pójdzie

Stary 2011-07-15, 10:27   #2580
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

Cytat:
używam na zmiane squa medu i polytaru, ale uważam ze jak dzieje się cos niepokojącego to powinien iść do dermatologa
myślisz, że mu nie mówiłam ... ;/ nie słucha mnie ... te szampony mogą być dla niego dobre, bo on ma własnie spory łupież i wiekszość szamponów goo nasila, oprócz tego wydaje mi się że łuszczy się na czole jak się zaczynają włosy ( i to mnie najbardziej martwi )

iskierka zgasła...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości