|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Rodzaje niedokrwistości.
Podział niedokrwistości jest dosyć złożony. Podział może uwzględniać wielkość erytrocytu. Wyróżnia się więc niedokrwistości normoblastyczne (krwinki prawidłowe), megaloblastyczne (zbyt duże) i mikrocytarne (krwinki małe). W podziale tym wykorzystuje się parametr MCV, czyli średnią objętość krwinki. Kolejny podział uwzględnia średnią zawartość hemoglobiny w krwince (MCH). Wyróżnia się niedokrwistości niedobarwliwe hipochromiczne (niskie MCH, np. niedokrwistości z niedoboru żelaza), niedokrwistości normochromiczne (prawidłowe MCH, np. niedokrwistości hemolityczne) i niedokrwistości nadbarwliwe hiperchromiczne (wysokie MCH, np. niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego). Prosty i przejrzysty jest poniższy podział:
Cytat:
![]()
![]() |
#2552 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie sluchaj faceta ![]() recznik ma byc delikatny ale ma dobrze chlonac wode ![]() moze byc frote, byle nie jakis ostry ![]()
![]() |
#2554 | ||
Zakorzenienie
|
powiem szczerze... jak malenstwo bedzie juz na swiecie, to i nie raz opory znikna
![]() ja niestety (albo i stety ![]() ![]() sliczne imie ![]() Cytat:
![]() a do czego taki kocyk chcialabys uzywac? Owijac nim nagie dziecko?... do tego raczej polecalabym najzwyklejsza bawelne a co do uczulania... hmmm... faktycznie jesli trzeba bedzie, to trzeba bedzie dziecku taki kupic, ale zeby od razu na pierwszy siup tyle pieniedzy wydawac, to dosc spora przesada Cytat:
![]()
![]() |
#2555 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja pisałam o przezbrzusznym USG. Dopochwowe już nam niepotrzebne na tym etapie- dzidzia jest duża i dobrze przez brzuch widać. Ja wróciłam z pilates.. Wreszcie lepiej było, chyba babka moje narzekanie uslyszała ![]() Za 10 min wychodzę na basen! Mała.. wyślij mi tej szyneczki trochę.. Ja tak uwielbiam, a piekarnika nie mam w tym cholernym domu;/ tylko gril beznadziejny.. Piekarnik zepsuty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2556 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() od takich trzeba sie uczyc jak robic kase... takie kity wciskac... oczywiscie, ze on tak bedzie gadal, bo chce zebys kupila u niego jakis bajer i zaplacila za to majatek ![]() My do wycierania mamy najzwyklejsze reczniki frotowe (bawelniane) i Sandra nigdy problemow ze skora nie miala. Chodzi tez o to, zeby osuszac i nie trzec skory... dotyczy to rowniez doroslych ![]() Cytat:
nie wiem tylko, czy rzeczywiscie problemy z tarczyca moga miec tez taki wplyw na niedokrwistosc ![]()
![]() |
#2557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2558 |
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj z mamą jak latałam po mieście to kukałam za łóżeczkami, i ogólnie za wyprawką. Patrzyłam też za kompletami pościeli, ale chyba najlepsza opcja będzie zakup przez allegro, właśnie to kalkulowałam dzisiaj, ale będę jeszcze raz musiała zrobić rundkę po sklepach i porównać ceny czy faktycznie przez all najabrdziej się opłaci.
![]() Kupiłam dzisiaj witaminy i dostałam gratis próbkę Prenetala Grip Care. jest na przeziębienia i takie stany grypowe. Prawie wypróbuję bo przeziębienie delikatne nadal trzyma, ale już nie tak bardzo jak wcześniej, tyle tylko, że te kapsułki to takie wielgachne, że boje się, że mi w gardle staną ![]() ja to bym zjadła teraz arbuza, no i mandarynki, bo widziałam reklame przed tem w telewizji. ![]()
#2559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z karmieniem to faktycznie miałaś przejścia , u mnie aż tak tragicznie nie było.Tak byłam zdesperowana,że nawet TŻ próbował mi pomóc , ale jednak nie szło mu to dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2560 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy tarczyca ma zwiazek z niedokrwistoscia, mozliwe, ale ja sie az tak nie znam ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
Ja w ogole uwielbiam pieluszki flanelowe, bardzo mile, mam pare do tej pory po Filipku ![]() A z tym karmieniem, rozpisalam sie, oj nie bylo lekko, mam nadzieje ze teraz bedzie inaczej ![]()
![]() |
#2561 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2562 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ja to głupia jestem w tych sprawach wiec proszę sie nie śmiać ty ze mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Smiejemy sie z faceta ktory Ci takie madrosci wyglaszal ![]()
![]() |
#2564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2565 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny dodalam zdjecia brzucha mojego na meila. Z dzis w 17tc i dla porownania z 10tc. Wreszcie widac wroznice
![]() ![]() ![]() Caly dzien sie tym ciesze ![]() Rybka i Mala! wasze brzuchy sliczne, takie juz duze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2566 |
Zakorzenienie
|
ja przy was to mam mega brzuch
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2567 |
Wtajemniczenie
|
Aguska z wyproznianiem jako tako nie mam problemow, ale musze pokombinowac troche, uwazac co jem, siemie lnianie pije codziennie, woda z miodem i cytryna itd., ale jak pierdzioszkow nie ma caly dzien to dla mnie masakra wtedy czuje sie jakbym zaraz wybuchla normalnie.
tak juz w nastepny czwartek zapytam o szyjke podczas USG, 5 tygodni temu polski ginekolog zbadal mi szyjke przez USG dopochwowe i okresli jako super dluga i porzadnie zamknieta. anagat tez bede wdzieczna jak dasz znac co kolezanka ginekolog odpisala. Idalia piekne ime...pierwszy raz slysze o tym imieniu. pojechalismy z Tz dzis popoludniu na zakupy spozywcze (nie czulam sie za bardzo dobrze, ale moze faktycznie za bardzo panikuje), zaliczylismy 3 sklepy w tym polska restauracyjke i panowie z racji ze Tz ostatnio zapomnial zaplacic ale zadzwonil tylko jak przyjechal do domu no i ze zobaczyli moj brzucholek to dali mi gratis soczek marchewkowy ![]() piekne brzuszki na mailu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aguska, doczytalam twoa historie karmienia i widze, ze lekko nie mialas. U mnie poszlo o wiele lepiej, moze dlatego, ze bedac w szpitalu mialam jedna taka noc, ze dzwonilam po pielegniarke chyba z 5 razy (kilka razy to naset przyszla, bo dziecko sie nie uspokajalo), bo nie dawalam rady, mala caly czas plakala, nie chciala zlapac cyca, denerwowala sie bo byla glodna. Ale po kilku nieudanych probach w koncu sie udalo, mala zassala. Potem do domu polozna przychodzila jeszcze kilka razy (sprawdzic przybieranie na wadze malej, skontrolowac, czy macica mi sie dobrze obkurcza, spojrzec jak idzie samo karmienie). Ale to jest podejscie do matek tu w Niemczech... ze jednak staraja sie przekonac i pomoc jak moga, zeby kobieta karmila. A tak to uwazam za najwiekszy problem to, ze nowo upieczona matka zostaje z maluszkiem calkiem sama, nie ma nikogo, kto moglby jej pomoc, pokazac, wesprzec. Kiedys bylo inaczej, byly babki, ciotki, siostry, ktore jakos bardziej zajmowaly sie ta matka, a teraz kazdy goni za swoim, a mamuska niech sobie radzi sama ![]() Takze dziewczyny, jak macie jakas znajoma, ktora jest swiezo po dzieciach to poproscie ja, zeby was dokladnie poinstruowala. A jesli nie to siegnijcie po literature, albo nawet internet... z pewnoscia na youtube jest filmikow o karmieniu pod dostatkiem
![]() |
#2569 |
Zakorzenienie
|
Monia moze maluszek uciska gdzie na jelita i dlatego tez tak sie czujesz jak czujesz. Mnie chyba uciska na zoladek, bo dzis rano znow mialam odruch wymiotny i mdlosci w 100% nie ustapily a to przeciez 20tc
![]() Takze pewnie szyjke masz ok, staraj sie nie stresowac zbyt wczesnie, nawet jesli okazaloby sie, ze masz krotsza, to pewnie jakies zabezpieczenie w postaci lekow p/skurczowych dostaniesz. Mala szyneczka mmmniamniusna na pewno ![]() Ja tez wole mieska wlasnej roboty ![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Monia a jeszcze Ci napisze cos co sobie przypomnialam. Te twardnienie brzuszka to czulam tak jak czasem skurcz w nodze zlapie tylko ze w brzuchu.
#2570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja wciąż narzekam na swój brzuch, że taki mały... na zdjęciu chyba wygląda na większy. No cóż czekam cierpliwie, no i na regularne ruchy też, bo na razie to się małe odzywa jak mu coś posmakuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2571 |
Wtajemniczenie
|
no ja pewnie bede pytac przyjaciolki (bo dwie wlasnie maja male dzieciaczki i jeszcze karmia, obie byly w tym samym czasie w ciazy...w pierwszej i w krotkim czasie w drugej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2572 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz jedna przyszla, inna jakas, spytala jak tam karmienie, wiec jej powiedzialam ze nie radze sobie, wiec wlozyla na sile cyca do buzi malego, a on i tak dalej spal i mial cyca gdzies.I po nieudanej probie poszla. Wiec tyle mialam pomocy, przystawialam jak umialam, wiem ze nie robilam tego super, ale Filip mi nie pomagal. Ty mialas inny problem, bo mala plakala ale chociaz dawala znac ze chce jesc a ten moj maly smyczek mial mamuske w nosie ![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-10-25 o 20:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2574 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2575 | |
Wtajemniczenie
|
ka
Cytat:
![]() a widzisz to u mnie to twardnienie to polaczone jest z tymi moimi nieszczesnymi pierdzioszkami tak mi sie wydaje, bo czuje podobne napiecia wzdeciowe wtedy jak nawet przed ciaza. biore nospe 3xdziennie tak jak wczoraj wieczorem polecil mi polski gin. tez mi tak powiedziala dzis polozna ze troche mnie boli bo dziecko moze uciska, tez mnie przez ostatnie dni troche mdli rano, a niedawno zjadlam 4 ciasteczka i tak sie dzidzia rozbrykala tak dosc nisko w sumie ale tak to jeszcze o sobie znac nie dawala ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Zakorzenienie
|
alamig pieknie wygladalas jako Panna Mloda
![]()
#2577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2578 | ||
Zakorzenienie
|
julliczka swietne bardzo pomyslowe zdjecia slubne, na koniu super!
![]() mag Twoje zdjecia slubne tez przepiekne ![]() Cytat:
A odnosnie Filipa, tez urodzil sie calkiem zdrowiutki, 10pkt dostal, ale przespal porod i byl ospaly i mial chyba troszke za niska temp. ciala i dlatego go wzieli do inkubatorka na podgrzanie, ale nic nie mial podlaczane, poza tym wszystko bylo ok ![]() Ale wlasnie byl senny ![]() Cytat:
![]() Oj te bobask nam daja w kosc a jeszcze dadza nie raz jak sie urodza malpeczki jedne ![]() Bedzie dobrze Monia ![]()
![]() |
#2579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie jest tak, ze bol jakby promieniuje z kolana do uda i stopy... wykreca mi stope i wrecz wygina cala noge miedzy kolanem i kostka... i w sumie sciegna sa napiete.. rozmasowac tego nie idzie, bo robi sie jeszcze gorzej, albo nie da sie zlokalizowac zrodla, odgiac w druga strone nie jestem w stanie, bo za mocno trzyma... najczesciej pomaga mi "rozchodzenie" jednak nie raz wylam i plakalam z bolu, bo taki stan utrzymuje mi sie niekiedy po kilka minut ![]() Nie wiem o co w tym chodzi, ale tez juz od kilku lat sie tak porzadnie nie wyciagnelam po obudzeniu, bo zazwyczaj wtedy mnie te skurcze biora ![]()
![]() |
#2580 |
Zakorzenienie
|
gucia a te skurcze nog hmm kurcze zawsze myslalam ze magnez i potas wystarczy
![]() Rybka jaki ladny masz brzus a dodatkowych kg specjalnie nie widze ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.