Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-21, 20:13   #2551
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat z http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,...ikacyjnej.html
"Marta Chrustowicz z agencji rekrutacyjnej Promedica24 precyzuje, że pytanie kobiety o planowaną ciążę, czy zamążpójście podchodzi pod dyskryminację płciową. Ty możesz odmówić odpowiedzi na podobne pytania, a pytającemu za ich zadawanie grożą konsekwencje prawne."

Nic tylko, jak kiedyś ktoś robił, chodzić na takie rozmowy, nagrywać i składać pozwy do sądu. Też pracuję w korpo, ale chyba jakimś normalniejszym, bo jak Was czytam to jestem w szoku, że takie rzeczy się dzieją.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 21:19   #2552
Terha
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

A ja te dyskusję podsumuję tak: wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 21:37   #2553
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
"Marta Chrustowicz z agencji rekrutacyjnej Promedica24 precyzuje, że pytanie kobiety o planowaną ciążę, czy zamążpójście podchodzi pod dyskryminację płciową. Ty możesz odmówić odpowiedzi na podobne pytania, a pytającemu za ich zadawanie grożą konsekwencje prawne."

Nic tylko, jak kiedyś ktoś robił, chodzić na takie rozmowy, nagrywać i składać pozwy do sądu. Też pracuję w korpo, ale chyba jakimś normalniejszym, bo jak Was czytam to jestem w szoku, że takie rzeczy się dzieją.
Mnie się takie pytania raczej kojarzą z małymi firmami. Korporacje mają wystarczająco dużą rotację, więc ciąże już chyba dużej różnicy nie robią. W małej firmie ciąża i L4 od jej początku to jednak problem.

U mnie chyba liczą na to, że nie starczy już żadnej czasu, żeby zajść w ciążę.

Co do pytania o dzieci to nie można takiego zadawać. Tyle że nie czarujmy się, wszelki opór prowadzi do niedostania pracy a wielu pracodawców odnajdzie więcej zrozumienia dla innego buca zadającego takie pytanie niż dla osoby szukającej pracy. Podobno dobra opcja to skłamać, że się nie może mieć dzieci

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Ja po angielsku się dogadam bez problemu raczej ale mój mąż ni w ząb. Chociaż on nie widzi w tym żadnego problemu Najbardziej obawiałabym się o dzieci.Córka kończy teraz 1 klasę, syn od września zaczyna. Nie wiem czy dla nich taka przeprowadzka do obcego kraju, nieznajomość języka, wyrwanie z domu, od rodziny i kolegów nie byłaby traumatycznym przeżyciem

Ja już kiedyś pracowałam za granicą-zaraz po maturze przez rok w Niemczech opiekowałam się dzieckiem. Też tęskniłam jak cholera i nie mogłam się doczekać powrotu do kraju
Kuzynka przeprowadzała się kilka lat temu do Anglii z rodziną. Jej córka była jakoś na początku podstawówki, ale chyba już była po komunii, to gdzieś 2-3 klasa. Młoda najszybciej z nich wszystkich ogarnęła język. Dużo zależy od osoby.

Ja bym się nie wyprowadziła... Dopóki jakiś kraj nie nauczy się polskiego Nie lubię się porozumiewać w innych językach, to dla mnie jakieś takie głupie
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 21:38   #2554
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
To była duża państwowa firma z tradycjami
A teraz w sumie szukam pracy biurowej albo w branży kosmetycznej, najważniejsze żeby mieć pełen etat i tą normalną umowę żebym miała wreszcie urlop itp... Kilka dni temu zaniosłam cv do jednego biura i pierwsze pytanie jakie padło to "ma pani dzieci/planuje w najbliższym czasie?"

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Chętnie bym też poszła na przedstawiciela handlowego, ale jak patrzę to wszędzie wymagane minimum 2-3 letnie doświadczenie
1. pytanie o dzieci czy stan cywily to łamanie prawa
2. to, że nie masz doświadczenia może się okazać atutem, onacza, ze nie jesteś zmanierowana.

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
U mnie zwolnili Bo do 3. miesiąca ciężarna nie ma ochrony. Dziewczyna chciała być uczciwa i nie przedłużyli jej umowy - akurat się jej kończyła. Tak więc podwyżki podwyżkami ale człowiek się stresuje pracując w korpo
1. a co to za bzdury z tym trzecim miesiącem ???????? puknij sie dziewczyno mocno w głowe i nie siej takich głupot po internecie - jak się obrazisz na to co piszę, to trudno, ale wystarczająco jest głupot w polskim prawodawstwie, nie potrzeba mu więcej. Znam sie to się na wlasna obronę wypowiem:
Kobieta w ciąży chroniona jest już od pierwszego dnia ciąży, to po pierwsze, a po drugie nie fakt kiedy pracodawca dowie się o ciąży ma znaczenie, ale to, jak zaawansowana jest ciąża, w momencie w którym kończy się nasza umowa na czas określony.

2. bo korpo takie są - nie dla wszystkich. robota nie jest stresująca, jak sie ktoś na niej zna. ludzie sami sie tu napędzają i machina jak kula snieżna- leci

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
A ja te dyskusję podsumuję tak: wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
AMEN

Edytowane przez juli_jka
Czas edycji: 2015-05-21 o 21:40
juli_jka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 21:42   #2555
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość

Nie pierwszy raz byłam o to pytana
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 21:48   #2556
juli_jka
now or never

Cytat:
Nie pierwszy raz byłam o to pytana
jakaś patologia
Stary 2015-05-21, 21:52   #2557
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
jakaś patologia
Nie niespotykana. Tak naprawdę nie muszą PYTAĆ. Równie dobrze mogą nie zaprosić na rozmowę, nie zatrudnić bez pytania, zaproponować śmieciówkę na stanowisku na którym faceci są na UoP.

Inna rzecz, że na pytanie "jak widzisz siebie za dziesięć lat" kobiety same potrafią wypalić z życiem prywatnym zamiast z zawodowym.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 21:56   #2558
GrumpyCat
Wredny kotecek

Ale powiedzmy, że powiem "nie nie mam/nie planuję" a po roku zaciążę i co? Jajco mogą
Stary 2015-05-21, 22:12   #2559
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
1. a co to za bzdury z tym trzecim miesiącem ???????? puknij sie dziewczyno mocno w głowe i nie siej takich głupot po internecie - jak się obrazisz na to co piszę, to trudno, ale wystarczająco jest głupot w polskim prawodawstwie, nie potrzeba mu więcej. Znam sie to się na wlasna obronę wypowiem:
Kobieta w ciąży chroniona jest już od pierwszego dnia ciąży, to po pierwsze, a po drugie nie fakt kiedy pracodawca dowie się o ciąży ma znaczenie, ale to, jak zaawansowana jest ciąża, w momencie w którym kończy się nasza umowa na czas określony.
Niestety nie masz racji. Póki się nie skończy trzeciego miesiąca to nie mieli obowiązku jej przedłużać umowy

Kodeks pracy, art 177 § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Przed trzecim miesiącem nie przedłużają i dziewczyna została pozbawiona pracy

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-22, 08:06   #2560
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nie masz racji. Póki się nie skończy trzeciego miesiąca to nie mieli obowiązku jej przedłużać umowy

Kodeks pracy, art 177 § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Zgadzam się z tym w 100%. Na forum prawnym jest pełno wątków dziewczyn które zaszły w czasie okresu próbnego w pracy..

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-22, 14:54   #2561
regularkate
Zadomowienie

Cytat:

To fakt, jest taki przepis, ale nie można w związku z nim twierdzić, że kobieta w ciąży podlega ochronie szczególnej pracy dopiero od 3go miesiąca ciąży. Przypadki wymienione w tym artykule są pewnymi wyjątkowymi sytuacjami, co do umowy na czas nieokreślony ochrona obowiązuje bez względu na to, ile miesięcy ma ciąża.

Natomiast powyższy przepis ma na celu zapobieżenie zachodzeniu w ciążę specjalnie, aby uniknąć zwolnienia/wypowiedzenia. Jest przecież możliwe, że dostaję umowę na okres próbny 3 m-ce, od razu zachodzę w ciążę i siedzę na garnuszku pracodawcy, a potem ZUS-u przez kolejne... wieeeele miesięcy (macierzyński jeszcze). Byłyby to kuriozalne sytuacje, musiały zostać jakoś uregulowane przez kodeks pracy.

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-22, 16:29   #2562
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
To fakt, jest taki przepis, ale nie można w związku z nim twierdzić, że kobieta w ciąży podlega ochronie szczególnej pracy dopiero od 3go miesiąca ciąży. Przypadki wymienione w tym artykule są pewnymi wyjątkowymi sytuacjami, co do umowy na czas nieokreślony ochrona obowiązuje bez względu na to, ile miesięcy ma ciąża.

Natomiast powyższy przepis ma na celu zapobieżenie zachodzeniu w ciążę specjalnie, aby uniknąć zwolnienia/wypowiedzenia. Jest przecież możliwe, że dostaję umowę na okres próbny 3 m-ce, od razu zachodzę w ciążę i siedzę na garnuszku pracodawcy, a potem ZUS-u przez kolejne... wieeeele miesięcy (macierzyński jeszcze). Byłyby to kuriozalne sytuacje, musiały zostać jakoś uregulowane przez kodeks pracy.
Tak, dokładnie
Jeszcze żeby dostać tę umowę na czas nieokreślony... to chyba na menopauzie się człowiek doczeka

Stary 2015-05-22, 18:58   #2563
juli_jka
now or never

Cytat:
Tak, dokładnie
Jeszcze żeby dostać tę umowę na czas nieokreślony... to chyba na menopauzie się człowiek doczeka
jak dziewczynom zależy tylko na pracy po to żeby móc zaciążyć, to cieszy mnie, że prawo jest skonstruowane tak a nie inaczej.
ja jakoś bez problemu mam umowę na czas nieokreślony
po 3 m-cznym okresie próbnym
Stary 2015-05-22, 19:00   #2564
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Tak, dokładnie
Otóż to Też czekam Ale czego ja się spodziewam przy wolnym zawodzie...

Nam ogólnie oszczędzanie ostatnio nie idzie, dalej ładujemy w samochód, a on dalej jeździ jak traktor

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-05-22, 20:28   #2565
somethinggood
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Otóż to Też czekam Ale czego ja się spodziewam przy wolnym zawodzie...

Nam ogólnie oszczędzanie ostatnio nie idzie, dalej ładujemy w samochód, a on dalej jeździ jak traktor

A to Ty pisalas ,ze Twoj TZ kupił auto i stal miesiąc w garażu zepsuty :p?
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-22, 20:55   #2566
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez somethinggood Pokaż wiadomość
A to Ty pisalas ,ze Twoj TZ kupił auto i stal miesiąc w garażu zepsuty :p?
Ja Tylko, że już stoi 3 miesiące, a zepsuty dalej
Trochę mi kulawo przez to z pracą, ale od czego są rozmaici lokalni przewoźnicy, który mają być na przystanku 8:06, a w porywach są 10 po

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-05-23, 08:48   #2567
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
jak dziewczynom zależy tylko na pracy po to żeby móc zaciążyć, to cieszy mnie, że prawo jest skonstruowane tak a nie inaczej.
Mi akurat nie zależy bo wcale nie chcę mieć dzieci, tym bardziej irytuja mnie pytania o to.
Stary 2015-05-23, 09:29   #2568
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
To ty masz jakoś bez problemu. Ja na przykład nie mam a zależy mi na niej, żeby oczywiście zajść w ciążę i nie martwić się o pieniądze.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

Stary 2015-05-23, 10:01   #2569
Ilsa Lund
Zakorzenienie

To w ogóle jest głupie bo kasa na macierzyński idzie z naszego ZUS-u a nie z kieszeni pracodawcy więc co im zależy ?

Stary 2015-05-23, 10:33   #2570
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
To w ogóle jest głupie bo kasa na macierzyński idzie z naszego ZUS-u a nie z kieszeni pracodawcy więc co im zależy ?
Blokujemy tym etaty. U mnie w pracy dwie dziewczyny aktualnie są na macierzyńskim. Zanim dostanę umowę i zacznę starania o dziecko, to one wrócą. W mojej pracy kariery się nie zrobi, także nie mam zbytnio na co czekać poza umową

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

Stary 2015-05-23, 12:30   #2571
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, myślałyście kiedyś o emigracji zarobkowej? Coraz częściej myślę, że życie w tym kraju jest masakryczne. Ja pracuję, mąż pracuje mamy 2 dzieci i nawet raz w roku nie możemy sobie pozwolić na porządne wakacje za granicą albo na kupowanie ubrań w normalnych sklepach a nie w sh.... Cały czas trzeba kombinować. Idę na zakupy spożywcze do najtańszego marketu, kupię parę drobiazgów- najtańszych mieszczących się w jednorazówce i zostawiam 50 zł. Wykańcza mnie to

Tymczasem mój brat mieszka od 4 lat z żoną w UK, pracują oboje w fabryce, ma już zaoszczędzone na budowę domu ponad 200 tys. zł.... Dodam, że wynajmują sami kawalerkę, często wychodzą na miasto, jeżdżą na wycieczki prawię co weekend i na pewno nie żyją tak oszczędnie jak ja
Wydaje mi się Śliweczko, że warto rozważyć opcję emigracji. Sama widzisz, jak ciężko jest nieraz, ile wyrzeczeń Was spotyka.
Oczywiście za granicą będzie na początku pewnie ciężej, obcy kraj, obcy ludzie, obcy język, ALE wszystko to jest się w stanie znieść za lepszą kasę i przede wszystkim nadzieję na lepszą przyszłość.

Jakbym nie dawala rady oszczędzać na mieszkanie / dom to już by mnie w PL nie było.

BTW Jest mi strasznie przykro, że polscy pracodawcy potrafią wypytywać kandydatki o plany na dzieci, robią wielkie halo z ciąży (swoją drogą, co to za biznes co nie udźwignie urlopu macierzyńskiego) a w zagranicznych korpo to rutyna, ciągle ktoś odchodzi i przychodzi z macierzyńskiego, młode mamy często wracają na 3/4 etatu (i np pracują od 8 do 14, albo pracują 3-4 dni w tygodniu tylko).
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 12:41   #2572
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
Blokujemy tym etaty. U mnie w pracy dwie dziewczyny aktualnie są na macierzyńskim. Zanim dostanę umowę i zacznę starania o dziecko, to one wrócą. W mojej pracy kariery się nie zrobi, także nie mam zbytnio na co czekać poza umową
Czyli nie można wtedy nikogo zatrudnić na czas nieokreślony, czy jak?

Stary 2015-05-23, 13:07   #2573
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Praktyką jest zatrudnianie wtedy na umowę na zastępstwo (czyli czas nieobecności innego pracownika). Koniec takiej umowy wyznaczany jest przez termin powrotu do pracy nieobecnego pracownika. Więc może to być zaraz po wybraniu przez pracownicę obowiązkowego urlopu macierzyńskiego, a może być wiele miesięcy dłużej, jeśli pójdzie jeszcze na wychowawczy.

Ale samemu zatrudnieniu nie stoi nic na przeszkodzie, szef mógłby śmiało nową osobę na cz. nieokreśl. zatrudnić. Natomiast problem pracodawcy polega zazwyczaj na tym, że nie chce utrzymywać dwóch takich samych stanowisk pracy, a jedno.

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-05-23, 13:22   #2574
semantique
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość

BTW Jest mi strasznie przykro, że polscy pracodawcy potrafią wypytywać kandydatki o plany na dzieci, robią wielkie halo z ciąży (swoją drogą, co to za biznes co nie udźwignie urlopu macierzyńskiego) a w zagranicznych korpo to rutyna, ciągle ktoś odchodzi i przychodzi z macierzyńskiego, młode mamy często wracają na 3/4 etatu (i np pracują od 8 do 14, albo pracują 3-4 dni w tygodniu tylko).
Ale to chyba oczywiste, że korporacja zatrudniająca kilkaset osób poradzi sobie bez problemu z rotacją pracowników, zadania można rozdzielić, stanowiska nierzadko się pokrywają, etc. Natomiast w małej firmie, a takich jest większość, odejście jednej osoby z zespołu przyjmijmy 5 osób to gigantyczny problem. I owszem, zasiłki są płatne z ZUSu, ale koszt przyjęcia nowego pracownika to już obciążenie dla pracodawcy, nie mówiąc o niewątpliwym spadku wydajności firmy. Mi osobiście na mówienie "czekam na umowę, żeby zajść w ciążę" nóż się w kieszeni otwiera.
Stary 2015-05-23, 13:35   #2575
juli_jka
now or never

Cytat:
zależy, bo taka ma umowę a nie pracuje i blokuje innym możliwośc podjęcia pracy.
osobiście bym nie zatrudniła wiedząc, że ktoś tylko to po do pracy przyszedł.

Cytat:
Wydaje mi się Śliweczko, że warto rozważyć opcję emigracji. Sama widzisz, jak ciężko jest nieraz, ile wyrzeczeń Was spotyka.
Oczywiście za granicą będzie na początku pewnie ciężej, obcy kraj, obcy ludzie, obcy język, ALE wszystko to jest się w stanie znieść za lepszą kasę i przede wszystkim nadzieję na lepszą przyszłość.

Jakbym nie dawala rady oszczędzać na mieszkanie / dom to już by mnie w PL nie było.

i sądzisz, ze jest to uczciwe wobec dziewczyn, które dzieci nie mają? bo (uprzedzając) na przykład nie mogą mieć dzieci. taka przychodi na 6 godzin i jeszcze roszczenia ma - bo młoda matka, która uważa, że teraz to ona jest najważniejsza ...

Cytat:
można umowę na zastępstwo, ale nie jest to za bardo opłacane, bo wdrożenie nowego pracownika to (w zależności od stanowiska) około 3 miesięcy + wydatki na kursy i szkolenia - więc sie inwestuje w nowa osobę, a za moment trzeba ją zwolnić, bo roszczeniówka wraca

(chyba mam wybitnie złe doświadczenia)
Stary 2015-05-23, 14:05   #2576
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Ale to chyba oczywiste, że korporacja zatrudniająca kilkaset osób poradzi sobie bez problemu z rotacją pracowników, zadania można rozdzielić, stanowiska nierzadko się pokrywają, etc. Natomiast w małej firmie, a takich jest większość, odejście jednej osoby z zespołu przyjmijmy 5 osób to gigantyczny problem. I owszem, zasiłki są płatne z ZUSu, ale koszt przyjęcia nowego pracownika to już obciążenie dla pracodawcy, nie mówiąc o niewątpliwym spadku wydajności firmy. Mi osobiście na mówienie "czekam na umowę, żeby zajść w ciążę" nóż się w kieszeni otwiera.
Ja to rozumiem, ale wiecie jak jest

Cytując jedną z komentatorek, Dianę, na jakoszczedzacpieniadze.pl :

"Jeśli chodzi o dziecko – zawsze jest nie taki moment. Zawsze w moim odczuciu mamy za dużo do stracenia lub za mało do zaoferowania. O jednym trzeba pamiętać – szefowi twój urlop macierzyński zawsze będzie nie na rękę. Zawsze wszelka niedyspozycja związana z opieką nad dzieckiem będzie wiązała się z niezadowoleniem przełożonych. Tylko jeśli planujesz rzeczywiście mieć rodzinę zastanów się – czy wolisz być kiedyś babcią otoczoną wianuszkiem wnucząt, czy też osobą która z dumą będzie mogła powiedzieć że w pracy nie brała zwolnień. Bycie w porządku wobec firmy nie oznacza podporządkowania jej swojego życia. Pamiętaj, że zawsze jest to jednostronna lojalność – druga strona zwolni cię bez mrugnięcia okiem, jeśli kalkulacja pokaże że tak się bardziej opłaca. Zastanów się kogo chcesz uszczęśliwić"

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
zależy, bo taka ma umowę a nie pracuje i blokuje innym możliwośc podjęcia pracy.
osobiście bym nie zatrudniła wiedząc, że ktoś tylko to po do pracy przyszedł.

i sądzisz, ze jest to uczciwe wobec dziewczyn, które dzieci nie mają? bo (uprzedzając) na przykład nie mogą mieć dzieci. taka przychodi na 6 godzin i jeszcze roszczenia ma - bo młoda matka, która uważa, że teraz to ona jest najważniejsza ...

można umowę na zastępstwo, ale nie jest to za bardo opłacane, bo wdrożenie nowego pracownika to (w zależności od stanowiska) około 3 miesięcy + wydatki na kursy i szkolenia - więc sie inwestuje w nowa osobę, a za moment trzeba ją zwolnić, bo roszczeniówka wraca

(chyba mam wybitnie złe doświadczenia)
"Roszczeniówka wraca"??? Troszkę ręce mi opadły... Zatrudnij sobie same bezpłodne i facetów, tak na wszelki wypadek.

Jak dziewczyna była dobrym pracownikiem i wynegocjowała sobie część etatu po macierzyńskim, otrzymując za to przecież również i część wynagrodzenia, to jaki jest problem?
U mnie w korpo pełno takich dziewczyn, na szczęście nie mają przełożonych myślących o nich w kategoriach "roszczeniówki".
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 14:28   #2577
juli_jka
now or never

Cytat:
Ja to rozumiem, ale wiecie jak jest

Cytując jedną z komentatorek, Dianę, na jakoszczedzacpieniadze.pl :

"Jeśli chodzi o dziecko – zawsze jest nie taki moment. Zawsze w moim odczuciu mamy za dużo do stracenia lub za mało do zaoferowania. O jednym trzeba pamiętać – szefowi twój urlop macierzyński zawsze będzie nie na rękę. Zawsze wszelka niedyspozycja związana z opieką nad dzieckiem będzie wiązała się z niezadowoleniem przełożonych. Tylko jeśli planujesz rzeczywiście mieć rodzinę zastanów się – czy wolisz być kiedyś babcią otoczoną wianuszkiem wnucząt, czy też osobą która z dumą będzie mogła powiedzieć że w pracy nie brała zwolnień. Bycie w porządku wobec firmy nie oznacza podporządkowania jej swojego życia. Pamiętaj, że zawsze jest to jednostronna lojalność – druga strona zwolni cię bez mrugnięcia okiem, jeśli kalkulacja pokaże że tak się bardziej opłaca. Zastanów się kogo chcesz uszczęśliwić"

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

"Roszczeniówka wraca"??? Troszkę ręce mi opadły... Zatrudnij sobie same bezpłodne i facetów, tak na wszelki wypadek.

Jak dziewczyna była dobrym pracownikiem i wynegocjowała sobie część etatu po macierzyńskim, otrzymując za to przecież również i część wynagrodzenia, to jaki jest problem?
U mnie w korpo pełno takich dziewczyn, na szczęście nie mają przełożonych myślących o nich w kategoriach "roszczeniówki".
ostatnie moje zdanie w tym temacie.
mam baaardzo złe doświadczenia, i póki nie będę miała innych to zdanie ciężko będzie zmienić
Stary 2015-05-23, 16:24   #2578
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Mi osobiście na mówienie "czekam na umowę, żeby zajść w ciążę" nóż się w kieszeni otwiera.
A mi nie. Nóż mi się w kieszeni otwiera na pracodawców - kombinatorów. Najlepiej żeby nowy pracownik przed podpisaniem umowy podwiązał jajniki I ludzie się dziwią, że coraz mniej dzieci się rodzi, bez kitu to takie odpowiedzialne świadomie zaciążyć mając umowę zlecenie...

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

No i boli trochę, że w tym chorym kraju kobieta musi wybierać "mieć pracę czy rodzinę"

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Trochę zmienię temat... Może mnie uświadomicie może nie mam racji:P Kiedy ja wychodziłam za mąż to oczywistym dla mnie było że zapewniam gościom nocleg, od tamtej pory byłam na weselach 2 x i zawsze za nocleg musieliśmy płacić sami. Teraz dostałam zaproszenie na sierpień, od koleżanki która mieszka w Niemczech (wesele w Polsce), robi ślub w rodzinnej miejscowości, a wesele ponad 150km dalej w takim lokalu wypasionym że po prostu ciężko opisać... No i dostałam wiadomość czy ma mi zaklepać nocleg w tym samym hotelu za jedyne 260zł czy chcę sobie coś tańszego gdzieś tam indziej poszukać No i przyznam że odechciało mi się w ogóle na to wesele jechać, bo mnie chyba zwyczajnie nie stać. Robić wesele na wypasie i kazać gościom samym sobie opłacać/załatwiać noclegi. Co myślicie? Może ja jestem jakaś staroświecka...
Stary 2015-05-23, 16:29   #2579
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Cytat:
A mi nie. Nóż mi się w kieszeni otwiera na pracodawców - kombinatorów. Najlepiej żeby nowy pracownik przed podpisaniem umowy podwiązał jajniki I ludzie się dziwią, że coraz mniej dzieci się rodzi, bez kitu to takie odpowiedzialne świadomie zaciążyć mając umowę zlecenie...

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

No i boli trochę, że w tym chorym kraju kobieta musi wybierać "mieć pracę czy rodzinę"

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Trochę zmienię temat... Może mnie uświadomicie może nie mam racji:P Kiedy ja wychodziłam za mąż to oczywistym dla mnie było że zapewniam gościom nocleg, od tamtej pory byłam na weselach 2 x i zawsze za nocleg musieliśmy płacić sami. Teraz dostałam zaproszenie na sierpień, od koleżanki która mieszka w Niemczech (wesele w Polsce), robi ślub w rodzinnej miejscowości, a wesele ponad 150km dalej w takim lokalu wypasionym że po prostu ciężko opisać... No i dostałam wiadomość czy ma mi zaklepać nocleg w tym samym hotelu za jedyne 260zł czy chcę sobie coś tańszego gdzieś tam indziej poszukać No i przyznam że odechciało mi się w ogóle na to wesele jechać, bo mnie chyba zwyczajnie nie stać. Robić wesele na wypasie i kazać gościom samym sobie opłacać/załatwiać noclegi. Co myślicie? Może ja jestem jakaś staroświecka...
Myślę, że para młoda powinna opłacić i zapewnić nocleg swoim gościom.
Gdy planowałam wesela w koszty wliczałam również nocleg dla jakichś 50 osób. Nie brałam pod uwagę osób, które mieszkały w tej samej miejscowości.
Do wesela jeszcze nie doszło
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 16:32   #2580
Terha
Zakorzenienie

Ja też tego nie rozumiem. Moim zdaniem, jak ktoś mieszka daleko to musi mieć zapewniony nocleg (u rodziny albo w hotelu). Ja jestem oszczędną osobą, ale nie wyobrażam sobie tak wystawić gości.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości