Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-19, 14:00   #2521
CptCook
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Też dumam jak przerobić rabarbar bez cukru i czy np. zamrozić go czy nie.

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 15:21   #2522
somethinggood
Zadomowienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość

Z zamrożeniem to nie wiem ,moze byc nieciekawie miękki po rozmrożeniu ,a bez cukru raczej ciężko,jest kwaśny . Chyba ze spróbujesz z jakimś zamiennikiem lub naturalnie słodkim owocem,ale nie wiem jak to wpłynie na pasteryzację .
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 15:29   #2523
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość
W Danii jadłam dżem truskawkowo-rabarbarowy i uważam, że to bardzo fajne połączenie, rabarbar znosi nadmierną słodycz truskawek i na odwrót truskawka znosi kwaskowatość, ale pewnie cukier i tak tam niestety był.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 16:02   #2524
Ilsa Lund
Zakorzenienie

A bez cukru w ogóle się zakonserwuje ? Bo nie wiem czy sama pasteryzacja wystarczy żeby się nie zepsuło

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 17:05   #2525
CptCook
Zakorzenienie

Sama pasteryzacja wystarczy bo przecież są przetwory bez cukru. Ja myślalam o ksylitolu, albo o zrobieniu takiego kwasiora i pózniej dosladzaniu przy wypiekach.
Truskawka jest też fajna z agrestem .

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 18:52   #2526
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez somethinggood Pokaż wiadomość
Uwielbiam słuchać o zakupach Jak to się stało ,ze tańsze ? To raczej nie działa w ta stronę :P

Ja ostatnio przepuściłam sporo kasy na drobiazgi, znalazłam świetnego kaletnika ,zreperowałam i odnowiłam wszystko co mialam zepsute ,głównie torebki . Próbuje zagospodarować balkon ,a ze ma 10m2 to mam wrażenie ze skarbonka bez dna plus kilka roślinek do domu ,ponieważ wcześniejsze umarły (teraz kupilam takie co by się w tajdze i tundrze odnalazły.

No i zaczynam przetwory ! Rabarbar i szparagi .
Nic nie mów, ja mam 14 metrów, na szczęście wszystkie najdroższe rzeczy typu meble i donice mam. Ale na rośliny i ich sadzenie z 300-400zl rocznie idzie.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 20:44   #2527
_Aneta
Zakorzenienie

Dobrze, że mam mały balkonik taki żeby akurat usiąść i wypić kawę z tż w słoneczny dzień
Stary 2015-05-19, 20:52   #2528
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Ja mam może metr na metr balkonu A sąsiadom z innego bloku to w ogóle odrąbali balkony bo komuś odleciał

Kurczę już tak irytujące jest zbieranie na wkład własny... zbiera się i zbiera i nie widzi efektu, tzn. mieszkania... w lipcu M. miałby dostać podwyżkę +awans a ja się dowiem czy dostanę umowę o pracę właśnie od 1. lipca (z tego co mówią ludzie z pracy to wnioskuję że wiązałoby się to z podwyżką o 1000 zł) to wtedy byśmy z tym ruszyli.

Stary 2015-05-19, 21:13   #2529
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Ja mam może metr na metr balkonu A sąsiadom z innego bloku to w ogóle odrąbali balkony bo komuś odleciał

Kurczę już tak irytujące jest zbieranie na wkład własny... zbiera się i zbiera i nie widzi efektu, tzn. mieszkania... w lipcu M. miałby dostać podwyżkę +awans a ja się dowiem czy dostanę umowę o pracę właśnie od 1. lipca (z tego co mówią ludzie z pracy to wnioskuję że wiązałoby się to z podwyżką o 1000 zł) to wtedy byśmy z tym ruszyli.
Jesteś z Poznania? Jeśli tak to czy mogłabyś mi napisać na PW o jakie osiedle lub dzielnicę chodzi, albo wiesz czy sprawa jest gdzieś opisana? Znam kogoś, kto szuka mieszkania w Poznaniu, balkon ma dla tej osoby znaczenie, no ogólnie to by nie było ciekawe, gdyby coś takiego się przytrafiło
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-19, 21:23   #2530
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Jesteś z Poznania? Jeśli tak to czy mogłabyś mi napisać na PW o jakie osiedle lub dzielnicę chodzi, albo wiesz czy sprawa jest gdzieś opisana? Znam kogoś, kto szuka mieszkania w Poznaniu, balkon ma dla tej osoby znaczenie, no ogólnie to by nie było ciekawe, gdyby coś takiego się przytrafiło
Napisałam Ci PW

Stary 2015-05-20, 13:25   #2531
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Uwielbiam słuchać o zakupach Jak to się stało ,ze tańsze ? To raczej nie działa w ta stronę :P
Chciałam max 10letnie i takiego szukałam. Trafiło się bardzo zadbane, z małym przebiegiem, ale 15letnie. Było tańsze niż 10letnie z dużo większym przebiegiem. Wzięłam bez wahania
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 11:14   #2532
201711281320
Konto usunięte

Dziewczyny, myślałyście kiedyś o emigracji zarobkowej? Coraz częściej myślę, że życie w tym kraju jest masakryczne. Ja pracuję, mąż pracuje mamy 2 dzieci i nawet raz w roku nie możemy sobie pozwolić na porządne wakacje za granicą albo na kupowanie ubrań w normalnych sklepach a nie w sh.... Cały czas trzeba kombinować. Idę na zakupy spożywcze do najtańszego marketu, kupię parę drobiazgów- najtańszych mieszczących się w jednorazówce i zostawiam 50 zł. Wykańcza mnie to

Tymczasem mój brat mieszka od 4 lat z żoną w UK, pracują oboje w fabryce, ma już zaoszczędzone na budowę domu ponad 200 tys. zł.... Dodam, że wynajmują sami kawalerkę, często wychodzą na miasto, jeżdżą na wycieczki prawię co weekend i na pewno nie żyją tak oszczędnie jak ja
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 11:21   #2533
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, myślałyście kiedyś o emigracji zarobkowej? Coraz częściej myślę, że życie w tym kraju jest masakryczne. Ja pracuję, mąż pracuje mamy 2 dzieci i nawet raz w roku nie możemy sobie pozwolić na porządne wakacje za granicą albo na kupowanie ubrań w normalnych sklepach a nie w sh.... Cały czas trzeba kombinować. Idę na zakupy spożywcze do najtańszego marketu, kupię parę drobiazgów- najtańszych mieszczących się w jednorazówce i zostawiam 50 zł. Wykańcza mnie to

Tymczasem mój brat mieszka od 4 lat z żoną w UK, pracują oboje w fabryce, ma już zaoszczędzone na budowę domu ponad 200 tys. zł.... Dodam, że wynajmują sami kawalerkę, często wychodzą na miasto, jeżdżą na wycieczki prawię co weekend i na pewno nie żyją tak oszczędnie jak ja
Zgadzam się z tobą... życie w tym kraju to wegetacja Fajnie tak poczytać, że komuś szykuje się awans i podwyżka o 1000zł (piszę z perspektywy osoby po studiach której najwyższa wypłata w życiu to 1250zł...), ale jednak przeważa bieda. Sama bym chętnie wyjechała, wiele osób mówi, że za granicą już nie jest tak kolorowo, że ciężko.. ale... jakoś nikt z nich do polski nie wraca Ceny mieszkań w stosunku do przeciętnych zarobków to jakaś abstrakcja, co ja gadam! Ceny wszystkiego! Bo na zachodzie zarabiają 5 x więcej od nas a mają ceny zbliżone albo i niższe ŻENADA...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 11:25   #2534
201711281320
Konto usunięte

Dokładnie. Chodzę do roboty, nie ma mnie w domu co najmniej 9 godzin przy dobrych wiatrach, nie mam czasu dla dzieci, nie mówiąc już o sobie i nic z tego nie mam. W☠☠☠☠ia mnie takie życie...
Stary 2015-05-21, 11:30   #2535
GrumpyCat
Wredny kotecek

Ale masz pracę Ja zawsze miałam umowę zlecenie, albo na pół etatu albo na 0,3 etatu.... A teraz nie mam wcale i szukam

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Moja ostatnia cudna praca (chyba już tu kiedyś wspominałam) to właśnie 0,3 etatu prawie za miastem za 618zł BRUTTO (-bilet miesięczny). Łudziłam się, że po okresie próbnym mi zwiększą godziny, a dali mi umowę na 2 lata w takim samym wymiarze i rzuciłam w pi*du... Taka wybredna jestem A tyle osób się dziwiło "ale jak to! Sama zrezygnowałaś! Lepsza taka praca niż żadna". No... jeździć codziennie na 3h a w praktyce z dojazdami tracić 6-7h i zarobić niecałe 400zł

Się wygadałam...
Stary 2015-05-21, 11:34   #2536
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ale masz pracę Ja zawsze miałam umowę zlecenie, albo na pół etatu albo na 0,3 etatu.... A teraz nie mam wcale i szukam

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Moja ostatnia cudna praca (chyba już tu kiedyś wspominałam) to właśnie 0,3 etatu prawie za miastem za 618zł BRUTTO (-bilet miesięczny). Łudziłam się, że po okresie próbnym mi zwiększą godziny, a dali mi umowę na 2 lata w takim samym wymiarze i rzuciłam w pi*du... Taka wybredna jestem A tyle osób się dziwiło "ale jak to! Sama zrezygnowałaś! Lepsza taka praca niż żadna". No... jeździć codziennie na 3h a w praktyce z dojazdami tracić 6-7h i zarobić niecałe 400zł

Się wygadałam...
Masakra, śmiechu warte Ja będą pracodawcą wstydziłabym się komuś coś takiego zaproponować..

W jakiej branży szukasz pracy?
Stary 2015-05-21, 11:39   #2537
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Masakra, śmiechu warte Ja będą pracodawcą wstydziłabym się komuś coś takiego zaproponować..

W jakiej branży szukasz pracy?
To była duża państwowa firma z tradycjami
A teraz w sumie szukam pracy biurowej albo w branży kosmetycznej, najważniejsze żeby mieć pełen etat i tą normalną umowę żebym miała wreszcie urlop itp... Kilka dni temu zaniosłam cv do jednego biura i pierwsze pytanie jakie padło to "ma pani dzieci/planuje w najbliższym czasie?"

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Chętnie bym też poszła na przedstawiciela handlowego, ale jak patrzę to wszędzie wymagane minimum 2-3 letnie doświadczenie
Stary 2015-05-21, 11:46   #2538
scarlett26
Zakorzenienie

U mnie różnie bywało z kasą, ale nigdy nie brałam pod uwagę wyjazdu, choć miałam już nawet przyznane stypendium na studia. W sumie cieszę się, że zostałam. Na szczęście TZ ma takie samo zdanie jak ja, choc w obu naszych zawodach o wiele lepiej powodziloby nam sie za granicą. Wychodzimy z założenia, ze tu jest nasz kraj, jak wszyscy młodzi wyjada to tu nigdy lepiej nie bedzie. Wg nas to w sumie poza pieniędzmi innych plusów nie ma.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 12:28   #2539
_Aneta
Zakorzenienie

My rozwazalismy wyjazd. Ale zaczynałam wtedy 3 rok studiów i chciałam już ten rok dokończyć, bo szkoda mi było. Postanowiliśmy, że zobaczymy jeszcze jak to będzie przez te kilka miesięcy, najwyżej wyjedziemy po mojej obronie. No ale wszystko tak się potoczyło do tego czasu, że już nie mamy potrzeby.
Stary 2015-05-21, 13:07   #2540
201711281320
Konto usunięte

Ja też nigdy wcześniej nie rozważałam wyjazdu. Tak jakoś od kilku miesięcy o tym myślę. Nie wierzę już, że coś się zmieni w naszym kraju i będą zarobki europejskie. Ceny cały czas idą w górę, a zarobki stoją w miejscu.
Załuję, że jestem taka lewa w tematyce komputerów. Dzisiaj w tej branży można się czegoś dorobić nawet w Pl...

Grumpy ja pracuję w biurze, w administracji w niewielkiej firmie handlowej i mam umowę o pracę i urlop. Zarobki mam nieco wyższe niż minimalna krajowa. Urlop mam jeszcze zaległy od zeszłego roku, bo wiem z doświadczenia, że po kilku dniach urlopu mam taki zajob w pracy, że odrabiam się przez następne kilka dni i przeklinam to, że na ten urlop w ogóle poszłam.
Handlowcy nawet też nieźle u nas zarabiają ale to nie jest zawód dla wszystkich. Ja np. nie umiałam bym tak nawijać jak oni, zachwalać i zapewniać cuda wianki. Żeby być dobrym handlowcem to trzeba umieć nakręcać makaron na uszy
Jak uważasz, że się nadajesz to aplikuj pomimo, że nie masz doświadczenia. A nuż zaproszą Cię na rozmowę.
Stary 2015-05-21, 15:05   #2541
somethinggood
Zadomowienie

Cytat:
Ja też nigdy wcześniej nie rozważałam wyjazdu. Tak jakoś od kilku miesięcy o tym myślę. Nie wierzę już, że coś się zmieni w naszym kraju i będą zarobki europejskie. Ceny cały czas idą w górę, a zarobki stoją w miejscu.
Załuję, że jestem taka lewa w tematyce komputerów. Dzisiaj w tej branży można się czegoś dorobić nawet w Pl...

Grumpy ja pracuję w biurze, w administracji w niewielkiej firmie handlowej i mam umowę o pracę i urlop. Zarobki mam nieco wyższe niż minimalna krajowa. Urlop mam jeszcze zaległy od zeszłego roku, bo wiem z doświadczenia, że po kilku dniach urlopu mam taki zajob w pracy, że odrabiam się przez następne kilka dni i przeklinam to, że na ten urlop w ogóle poszłam.
Handlowcy nawet też nieźle u nas zarabiają ale to nie jest zawód dla wszystkich. Ja np. nie umiałam bym tak nawijać jak oni, zachwalać i zapewniać cuda wianki. Żeby być dobrym handlowcem to trzeba umieć nakręcać makaron na uszy
Jak uważasz, że się nadajesz to aplikuj pomimo, że nie masz doświadczenia. A nuż zaproszą Cię na rozmowę.

No to jedz Jezeli brat Wam może pomoc na początku to bym sie nie wstrzymywala. Ty lub mąż na początek,jak sie zaczepisz w pracy i znajdziesz mieszkanie to sprowadzisz resztę rodziny. Jak Wasza znajomość języka ? Możecie wrócić za pare lat z odłożona gotówkę i rozpocząć cos własnego. Dziecia tez zapewnicie lepszy start,gdyby miały ochotę wrócić do Polski na studia pewnie bedzie Was stać by kupić im mieszkanie.
Stary 2015-05-21, 16:55   #2542
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Kilka dni temu zaniosłam cv do jednego biura i pierwsze pytanie jakie padło to "ma pani dzieci/planuje w najbliższym czasie?"
Na studiach mnie uczyli żeby takie pytanie rozładować żartem "a co, są jakieś zapisy ?" Ale tak w ogóle witki opadają na takie pytania

Stary 2015-05-21, 17:11   #2543
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Na studiach mnie uczyli żeby takie pytanie rozładować żartem "a co, są jakieś zapisy ?" Ale tak w ogóle witki opadają na takie pytania
Tak... chciałam pocisnąć... i powiedzieć że mam 5 i kolejne 2 w drodze, ale na pewno by oddzwonili po jakiejkolwiek odzywce..
Stary 2015-05-21, 17:13   #2544
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale za zadawanie takich pytań można mieć problemy - tak czy siak bardzo źle świadczy o pracodawcy.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 17:15   #2545
_Aneta
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że mnie ominą tak żałosne pytania bo tylko praktyk będę szukać :/
Stary 2015-05-21, 18:11   #2546
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, myślałyście kiedyś o emigracji zarobkowej? Coraz częściej myślę, że życie w tym kraju jest masakryczne.
Nie, nie myślałam. Jako studentka pracowałam w wakacje za granicą żeby spłacić kredyt hipoteczny na pierwsze mieszkanie. Bardzo wtedy tęskniłam za krajem, chociaż wiedziałam, że jestem tam tylko na trzy miesiące. Na szczęście nie narzekamy z Tż na zarobki i pracę, chociaż oboje pracujemy w budżetówce. Nie wyobrażam sobie życia na stałe poza granicami PL.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-21, 18:28   #2547
somethinggood
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że mnie ominą tak żałosne pytania bo tylko praktyk będę szukać :/

Takie pytanie pojawiają się przy umowach o prace ,bo pracodawcy ciężko znalezc zastępstwo za rok ,a zwolnić ciężarnej nie moze ...
Stary 2015-05-21, 18:37   #2548
_Aneta
Zakorzenienie

Moją koleżankę pytali jak się starała o staż bo potem chcieli kogoś ze stażystów zatrudnić, pewnie odpowiedzi miały jakoś wpływ na późniejsze decyzję mnie nigdy nie pytali o takie rzeczy, a dwa razy umowę o pracę miałam... No ale wiem, że takie rzeczy są niestety często spotykane
Stary 2015-05-21, 19:33   #2549
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Takie pytanie pojawiają się przy umowach o prace ,bo pracodawcy ciężko znalezc zastępstwo za rok ,a zwolnić ciężarnej nie moze ...
U mnie zwolnili Bo do 3. miesiąca ciężarna nie ma ochrony. Dziewczyna chciała być uczciwa i nie przedłużyli jej umowy - akurat się jej kończyła. Tak więc podwyżki podwyżkami ale człowiek się stresuje pracując w korpo

Stary 2015-05-21, 19:41   #2550
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
No to jedz Jezeli brat Wam może pomoc na początku to bym sie nie wstrzymywala. Ty lub mąż na początek,jak sie zaczepisz w pracy i znajdziesz mieszkanie to sprowadzisz resztę rodziny. Jak Wasza znajomość języka ? Możecie wrócić za pare lat z odłożona gotówkę i rozpocząć cos własnego. Dziecia tez zapewnicie lepszy start,gdyby miały ochotę wrócić do Polski na studia pewnie bedzie Was stać by kupić im mieszkanie.
Ja po angielsku się dogadam bez problemu raczej ale mój mąż ni w ząb. Chociaż on nie widzi w tym żadnego problemu Najbardziej obawiałabym się o dzieci.Córka kończy teraz 1 klasę, syn od września zaczyna. Nie wiem czy dla nich taka przeprowadzka do obcego kraju, nieznajomość języka, wyrwanie z domu, od rodziny i kolegów nie byłaby traumatycznym przeżyciem

Ja już kiedyś pracowałam za granicą-zaraz po maturze przez rok w Niemczech opiekowałam się dzieckiem. Też tęskniłam jak cholera i nie mogłam się doczekać powrotu do kraju
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości