![]() |
#2551 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
![]() Może nigdy nie jadłaś tak dobrze przyrządzanego jak mój szpinak? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2552 |
Konto usunięte
|
Kobieto, nie strasz ludzi, już chciałam cenzurą Ci post obłożyć
![]() W doniczkach możesz wiele ziółek hodować. Nie polecam jednak hodowli lubczyku - w lato próbowałam kilkukrotnie, w cienistym miejscu, w nasłonecznionym, podlewając częściej lub rzadziej.. I tak mi usychać zaczynał ![]() Ale zrekompensowały mi to upały, przynajmniej mogłam spokojnie w 1 dzień ususzyć ten lubczyk na słonku. Obecnie na moim parapecie rosną jak szalone: szałwia, mięta, melisa, bazylia i oregano. A mi ciągle mało i planuję dosadzić jeszcze więcej! ![]() Ogólnie polecam - suszone przyprawy nie oddadzą tak dobrze smaku tych świeżych, do niektórych potraw się nawet nie nadadzą (spróbuj dla dekoracji posypać danie suszoną bazylią ![]() ![]() Ja go kocham prawie pod każdą postacią. Prawie, bo nie cierpię, gdy ktoś szpinak przesoli albo łączy z kapustą kiszoną (ciekawe rzeczy już u ludzi jadałam..). Warto spróbować na przykład pieczarek faszerowanych ziemniakami i szpinakiem z serem, zapiekanych w brytfannie. Moja siostra też nie cierpi szpinaku, ale wcinała pieczarki ile wlezie, póki nie dowiedziała się, że są ze szpinakiem właśnie ![]() Mój facet mi ugotował raz spaghetti ze szpinakiem, czosnkiem i śmietaną. Byłam pod pozytywnym wrażeniem, choć śmietany zazwyczaj w daniach unikam. Masz jakiś ciekawy sposób na szpinak? Ja w zasadzie nie trzymam się sztywno jakichś przepisów, ale nałogowo dodaję do szpinaku gałkę muszkatołową i staram się nigdy nie dać za dużo soli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2553 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-11
|
Cześć
![]() Ja też jestem wege ![]() Od... ok 10 lat ![]() Na początku powodem niejedzenia było zwykłe obrzydzenie do mięsa... Że niby mam jeść coś, co kiedyś żyło ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2554 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Obecnie m.in. z powodu zamieszkania z TŻ nie kupuję nawet wędliny. Raz na miesiąc czy dwa kupię sobie konserwę czy paluszki rybne (a to to już ma inną historię..) i to by było na tyle. Jak wrócę do domu, też nie zawsze mam okazję zjeść mięso bo zazwyczaj mama zrobi coś, co może także zjeść mój TŻ. Może to rzeczywiście okres przejściowy jak twierdzisz, ale czy w moim przypadku.. wątpię ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2278116 5]A to ciekawe.. Poważnie, zaciekawiło mnie. Tyle, że wydaje mi się cienko możliwe rejestrowanie aury na kamerze. Chyba że o innych aurach tu mowa, tyle że wówczas ciężko byłoby mówić o potencjalnej sferze uczuciowej rośliny. Jednak człowiek nie mało na tym świecie żyje, i w praktyce znam ludzi, którzy z samego faktu mojej odrębności dopiekają ile wlezie plotąc przy tym banialuki. Nie mniej, nie myślę o tym jako o "teoriach spiskowych" czy czymś z tego rodzaju. A faktem pozostaje jedno: zanim zdołałam przeczytać jakikolwiek artykuł, w którym kwestionuje się odczuwanie bólu czy przeżyć roślin, zdołano mnie z 20 razy zaszczycić takimi teoriami. Jak to miło, że w takich wypadkach ludzie jednak pamiętają, że jestem wegetarianką ![]() Chyba masz pecha do ludzi ![]() [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2278116 5] Dla mnie z założenia dieta wegetariańska i wegetarianizm nie są pojęciami równymi. Ciężko uznać kogoś w pełni za wegetarianina, jeśli ma się opierać taki sąd wyłącznie o dietę. [/QUOTE] Ooo tutaj jest właśnie problem ![]() Cytat:
![]() ![]() Czytałam książki, podrzucone przez znajomego mamy, niestety to już było parę lat temu, a nie mam zwyczaju zapisywać autorów i tytułów. M.in. z powodu tak długiego czasu, nie jestem w stanie nic konkretnego napisać na ten temat. Pamiętam jedynie urywki- pamięć ludzka nie jest idealna ![]() A co do wątku, który żyje własnym życiem ![]() Uwielbiam szpinak ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2555 |
Konto usunięte
|
W jednej doniczce trzymasz ziółka?
Ja mam donicami kwadratowymi zastawiony cały parapet, aby ziółka rosły spokojnie w własnym obrębie ![]() A najbardziej się uśmiałam, jak mój znajomy próbował okno w kuchni otworzyć. Nie spojrzał nawet na parapet, ale nie dał rady. Spojrzał w dół i oniemiał na widok mojego gąszczu ![]() O, o naleśnikach nie pomyślałam nawet. A dzisiaj zależy mi na czymś w miarę szybkim, bo facet do mnie przyjeżdża a ja mam korków mnóstwo od 13... Zrobię dzisiaj, do tego jakiś ciekawy sos i ziółka, i da się jakoś radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2556 |
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2284638 9]mam korków mnóstwo od 13... [/QUOTE]
Z czego masz? Nazbierałam owoców dzikiej róży. Kiedyś któraś wege pytała jak je przyrządzam, a więc: kroję na pół, wyciągam nasionka i suszę ![]() Oczywiście dzisiaj standardowy tekst od babci: 'jaki pyszny rosół! nie wiesz co tracisz! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2557 |
Konto usunięte
|
Andere, czyj cytat masz w podpisie? Diablo mi się spodobał, choć przereligijna nie jestem.. przynajmniej nie w standardową stronę
![]() I tak z babcią źle nie masz. Po krótkim namyśle się podzielę wczorajszą refeleksją ojca: "Mięsa nie jesz, nie jesz ryb, mleka, śmietany, majonezów i jajek nie ruszasz. To co ty, k***a, jesz?! Żryj trawę, skoro w głowę się rąbnęłaś!". Czasami ręce opadają, całe szczęście, że już nie muszę w tamtym domu mieszkać.. A, korki: korki udzielam z matmy, mimo że matura goni.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2558 |
Rozeznanie
|
Moje pomysły:
*pół na pół szpinaku i brokułów, podgotować, odlać, dodac sera, wymieszać *świeże listki szpinaku plus ser feta plus pomidorki plus oliwa z oliwek * ćwiartki ziemniaka ugotować (krótko), odlać, posypać ulubionyi przyprawami (ja dałam pieprz, ostrą paprykę, trochę majeranku i bazylii), wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek - powstają pyszne ziemniaki w chrupiących skorupkach ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2285325 7]Po krótkim namyśle się podzielę wczorajszą refeleksją ojca: "Mięsa nie jesz, nie jesz ryb, mleka, śmietany, majonezów i jajek nie ruszasz. To co ty, k***a, jesz?! Żryj trawę, skoro w głowę się rąbnęłaś!". Czasami ręce opadają, całe szczęście, że już nie muszę w tamtym domu mieszkać.. [/QUOTE] :/ hmm
![]() |
#2559 |
Zadomowienie
|
E471 jest wegetarianskie?
![]() |
![]() |
#2560 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() a jak mnie pytają, co jesz, to mówię tardycyjnie - latem trawę, zimą siano ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2561 |
Konto usunięte
|
Na kulturalne rozmowy od strony ojca nigdy nie mogłam liczyć. Mama po prostu przeliczyła się co do jego osoby, myślała, że się zmieni. Jednak jego rodzina robi wszystko, aby w dół go pociągnąć, na samo dno społeczne... Ciekawe to wzorce kulturalne są u nas w kraju, bynajmniej nie jest to rzadkie zjawisko.
Dochodzę do wniosku, że mężczyźni mają po prostu słabą psychikę. Bo kto widział grupkę pijących kobiet pod sklepem monopolowym lub kobietę, która niemal cały majątek sprzedała, aby spłacić długi w kasynie zaciągnięte? Wyjątki się zdarzają, ale w takich rolach zazwyczaj widuje się tylko panów, jeśli uogólnić sprawę. A co do wątku: E471 może być wegetariańskie, lecz nie musi! E471 is mainly produced from vegetable oils, although animal fats are sometimes used and cannot be completely excluded as being present in the product. The fatty acids from each source are chemically identical. However, vegetarians and vegans, not wishing to consume any animal products, generally avoid products containing E471 unless they are certain that it is derived from vegetable oils. Also, because there is a risk of pork fat being present, Muslims and Jews will also avoid products containing E471 unless they know that it is made from vegetable oils. Bovine spongiform encephalopathy (mad cow) disease may also be a concern. en.wikipedia.org |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2562 |
Konto usunięte
|
ufff,zjadłam 3 gołąbki własnej roboty, z ryżem i grzybami, pycha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2563 | ||
Rozeznanie
|
może być wegetariańskie ale nie musi, z tego co mi wiadomo, tzn czasem nie dodają do niego produktów odzwierzęcych
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
eeej będę tego tekstu używać jeśli można ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
witamy rodzyneczka ![]()
![]() |
![]() |
#2564 |
Zadomowienie
|
no juz wczoraj sama doczytalam o tym nieszczesnym e471 - lody
![]()
![]() |
![]() |
#2565 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Też witam na wątku, rozgość się ![]() Tylko prośba ode mnie - nie spoglądaj kilka stron wstecz! ![]() Albo jak chcesz, mi wszystko jedno. Kaguya, narobiłaś mi ochoty na domowe gołąbki. A propos ich niskiej kaloryczności, ile sobie mniej więcej liczą? ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2566 |
Zadomowienie
|
wlasnie, sorbet, mmmmm
![]() kurde, znowu mam chec na truskawki - i skad je w pazdzierniku? ![]()
![]() |
![]() |
#2567 |
Rozeznanie
|
może mrożone?
![]() |
#2568 |
Konto usunięte
|
dragon_she --> pewnie,że można
![]() ![]() ![]() ![]() tatty --> a jeden to chyba jakies 100 kcal ![]() ![]() Edytowane przez 201607040946 Czas edycji: 2010-10-26 o 13:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2569 |
Zadomowienie
|
chyba nie musze mowic ze mrozone to jednak w porownaniu do tych prawdziwych ziemia a niebo
![]()
![]() |
![]() |
#2570 |
Konto usunięte
|
U mnie zaczęli ziemniaki posadzone obok truskawek pryskać, więc chyba podziękuję za takie źródła truskawek
![]() Znacie może jakieś mleka kokosowe? Bo ja w sklepach widziałam tylko breję kokosową zalaną wodą z dodatkiem emulgatorów. Chyba że to jest właśnie mlekiem, uświadomcie mnie jak to jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2571 |
Zadomowienie
|
Chyba zwerbuję kolegę z klasy do wegetarianizmu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2572 |
Konto usunięte
|
O, to werbuj w nasze szeregi, póki podatny
![]() A tak na poważnie, to może przemówi wegetarianizm do niego i dobrze się w tym poczuje. Ja też staram się "pomagać" ludziom wrażliwym w tych kwestiach. Na sumieniu nawet mam jedną nauczycielkę licealną ![]() Grunt to rozmowa, byle nie oparta na samych stwierdzeniach typu "zabijanie to zło". Przecież wegetarianizm nie ma być jakąś pokutą czy ascezą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2573 |
Zakorzenienie
|
Ja, co prawda wegetarianką nie jestem, jadam mięso drobiowe od czasu do czasu, no i obowiązkowo raz w tygodniu rybę.
![]() Za to moja bratowa już od wielu lat jest wegetarianką. I bardzo ją podziwiam. Poza tym, że nie je mięsa i oczywiście nie nosi prawdziwej skóry itd. to udziela się w Fundacji pomocy zwierzętom. Wegetarianizm to nie jest jej dieta, to jest jej całe życie. Dzięki niej przekonałam się też, jak różnorodna może być dieta wegetariańska. Ona potrafi przyrządzić coś z niczego i zawsze jest pysznie ;D Ogólnie jest dla mnie przykładem prawdziwego wegetarianina, który jest wierny swoim przekonaniom. Już samym sposobem bycia przekonała do przejścia na wegetarianizm wiele osob, mnie jeszcze nie zdołała, ale może kiedyś ... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2574 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj nie poszłam do szkoły tylko pojechałam się z koniem pobawić i założyć pierwszy raz ogłowie('mamo, mamo! dzisiaj tylko dwie lekcje
![]() ![]() ![]() Myślę co by tu na obiad zrobić... Kotlety jajeczne z ziemniakami chyba zrobię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2575 | |
Konto usunięte
|
Almariel, witam na wątku!
Może jednak warto przemyśleć opcję życia na zielono? Będąc wegetarianką także możesz ułożyć sobie bardzo zdrową dietę ![]() Cytat:
Wesoło masz ze swoim zwierzyńcem! ![]() A teraz z życia - coś za coś. Zaczęło się od krótkiego opieprzu - dowiedziałam się, że mój mężczyzna nie pojawił się dzisiaj na uniwerku. Jednak nie skończyłam rozmowy, a ten mi podsunął talerz z... gołąbkami! Prawdziwymi, domowymi gołąbkami, na które miałam ochotę od kilku dni. Specjalnie dlatego zrobił sobie wolne. Na taką opcję skłonna jestem jeszcze przystać. Taka jestem zadowolona, że potrafi gotować, bo gołąbki wyszły mu świetnie! Już byłam skłonna w niemoralny sposób odwdzięczyć się za spełnienie mojej zachcianki ![]() Moje parapetowe ziółka zostały pod moją 2-dniową nieobecność podlane obficie, niestety piwskiem. Nie posłużyło im. Mam jeszcze nadzieję je odratować, chociaż marnie się prezentują. Do tego w tajemniczych okolicznościach przesunęła się ścianka w mieszkaniu, a z niej spadła półka i mój zabytkowy młynek do kawy szlag ciężki trafił. Czym ja teraz będę mielić moje siemię i ziarna? "Zaprosiłem tylko kilku znajomych na piwo..." Ręce mi opadają! Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2010-10-27 o 19:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2576 |
Rozeznanie
|
tatty mężczyźni są niereformowalni
![]() ![]() ja cały tydzień wsuwam makaron z różnymi dodatkami, mam teraz 2 prace i nie ma mnie w domu od rana do wieczora, nie mam czasu gotować więc w niedzielę nagotowuję sobie na cały tydzień ![]()
![]() |
#2577 |
Konto usunięte
|
Mam tak samo, eh. Może gdybym odwykła od internetu, miałabym z te pół godzinki dziennie więcej
![]() Ale to wymaga wyrzeczeń... Na śniadanie nie miałam nawet jak mojego siemienia zmielić.. Ostatnio zaczęłam sobie robić co 1-2 dni taką papkę z siemieniem i z dodatkiem warzyw. Nawet całkiem mi smakuje, choć o walorach smakowych ciężko tu rozmawiać. Ale siemię bardzo bogate jest w kwasy omega-3, z tego co pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2578 |
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2292086 4] Ale siemię bardzo bogate jest w kwasy omega-3, z tego co pamiętam
![]() correct ![]()
![]() |
#2579 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, poza obiadami staram się nie robić niczego na zaś.
Na śniadanie tylko tyle, ile sama zjem bez opychania się. Może i to jest przyczyną, dla której nie mogę się zebrać i nawet jednego małego bochenka chleba raz w tygodniu upiec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2580 |
Konto usunięte
|
Mamy drobny zastój na wątku..
Spróbowałam dzisiaj na śniadanie wymieszać siemię lniane z sezamem. Nie próbujcie tego w domu! I zrobiłam wczoraj zupę marchwiową z imbirem, polecam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.