Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz.4 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-01, 20:26   #2551
ania0208
nadzieja umiera ostatnia

Dot.: Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz.4

Cytat:
Napisane przez migotkaaa_83 Pokaż wiadomość
Aniu, Jeśli po obciazeniu, to masz hiperprolaktynemie czynnosciowa, a więc jak najbardziej może ci skakać prl pod wpływem różnych bodźców. Choć dostinex jest po to aby ją normowal, różnie może to być.
Już tu było parę Mamusiek które się w udanym cyklu specjalnie nie starały , ostatnio Malinowa o tym pisała

migotka a jaka masz dawke dostinexu ?ja mam 1/4 tabl. moze sobie zrobic badanie co sie dzieje z ta prolaktyna ?Nie wiem co o tym myslec od wczoraj jestem tak rozbita emocjonalnie ,ze wszedzie gdzie jestem rozklejam sie i mam jeszcze pytanie co do TSH mialam wynik 2,26 moze sobie jeszcze powtorzyc i isc z wynikiem do dr jak dalej bedzie wysoki ,bo wiem ze pisalyscie ,ze najlepszy wynik to miedzy 1 a 1,5.
ania0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 20:29   #2552
201801291006
Konto usunięte

Właśnie sobie przypomniałam ze mam dzisiaj wziąć dostinex. Dawkę mam 1/4 co 5 dni. Najpierw miałam prl 12 po obciazeniu 220, a teraz mam prl 7,45 po obciazeniu 40

Edytowane przez 201801291006
Czas edycji: 2016-03-01 o 20:31
201801291006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 20:34   #2553
ania0208
nadzieja umiera ostatnia

Cytat:
Właśnie sobie przypomniałam ze mam dzisiaj wziąć dostinex. Dawkę mam 1/4 co 5 dni. Najpierw miałam prl 12 po obciazeniu 220, a teraz mam prl 7,45 po obciazeniu 40

to ja mialam podobnie prl 13.5 a po obciazeniu 253 ale chyba sobie zrobie prl i tsh
Stary 2016-03-01, 20:35   #2554
anessca
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez chal Pokaż wiadomość
W lisgopadzie a bardziej paczatkiem grudnia przynajmniej ja , ja licze ze mamuska jest od dnia pozytywnej bety wiec nic nie popitolilam hehehe :P
Anesca po rozpatrzeniu twojego wniosku , jesli chodzi o mnie zapraszamy, jeszcze potrzebna akceptacja mojego wspolnika " migotki " bedziemy razem chodzic na spacery z wozeczkami
Cytat:
A jak na spacer 2017 w parku strzeleckim jesteśmy umówione bo przecież w grudniu po parku nie będziemy się plątac.
No to suuuuper w takim razie zapraszam od razu na wieś do mnie, powietrze lepsze niż w mieście
anessca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 20:41   #2555
paulinajazy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania0208 Pokaż wiadomość
migotka a jaka masz dawke dostinexu ?ja mam 1/4 tabl. moze sobie zrobic badanie co sie dzieje z ta prolaktyna ?Nie wiem co o tym myslec od wczoraj jestem tak rozbita emocjonalnie ,ze wszedzie gdzie jestem rozklejam sie i mam jeszcze pytanie co do TSH mialam wynik 2,26 moze sobie jeszcze powtorzyc i isc z wynikiem do dr jak dalej bedzie wysoki ,bo wiem ze pisalyscie ,ze najlepszy wynik to miedzy 1 a 1,5.
A czy zażywasz coś na tarczycę? bo ja euthyrox malutką dawkę 0.25, natomiast zleciła mi to lekarka wczesniej, a Dr powiedział, że dobrze - bo mam teraz 1.5. Jak bierzesz lek to wtedy ma sens powtarzania badania wg mnie - żeby zobaczyć czy dawka jest dobra. Mnie nasz Dr kazał po jakimś czasie zażywania dostinexu powtórzyć badanie w dniu brania tabletki (tabletka wieczorem, badanie rano). Co do tarczycy to ja trafiłam do endokrynologa, który śmiał się, że ginekolodzy zalecają euthyrox, że nie powinni zajmować się nie swoją działką Wkurzył mnie, bo widzę, że po tej małej dawce mam dużo lepsze wyniki. Ale endokrynolog dodał, że ileś tam %% nie zachodzi w ciążę, więc w czym ja mam problem?!Nie miałam jakiegoś bardzo złego wyniku - własnie chyba ponad 2 trochę i endokrynolog uważał, że to głupota, zażywac euthyrox. No ale moja była lekarka i nasz Dr są innego zdania.
Aaaa i ponieważ byłam chora i nie mogłam dojśc do siebie rodzinna lekarka zleciła badania i m.in. tarczycy i wynik pokazałam Drowi i mówił, że bardzo dobry wynik - było 1.53.

A propos - ja zażywam dostinex co 5 dni w sumie, ale wezmę dopiero 5 tego, a nie dziś, bo się w tym wszystkim pogubię, bo i tak ten lek 7 dni się utrzymuje.

Edytowane przez paulinajazy
Czas edycji: 2016-03-01 o 20:44
paulinajazy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 20:42   #2556
blaira
Wtajemniczenie

Jestem na etapie kompletowania badań podstawowych.
Ogólnie 99% mam w normie na chwilę obecną.
Jak to jest z tym TSH mi wyszło 0,5 niby jest wg norm OK, a jak się to ma do starań? Bo piszećie o normie wg Dr 1-1,5

No i pytanie do mojego 1% poza normowymi wynikami witamina D (Immunolog zalecił zrobi ć te badanie) mam wynik 8, a norma to 30-50 .... jak to ugryźć?

Edytowane przez blaira
Czas edycji: 2016-03-01 o 20:43
blaira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 21:10   #2557
201801291006
Konto usunięte

Blaira, wit D jest bardzo ważna jeśli chodzi o płodność . Masz jej poważny niedobór, bo 8 to baaaardzo słabiutko. W Polsce, ba, nawet w dużej części Europy, ludzie maja niedobór wit D, gdyż aby mieć jej pod dostatkiem potrzebujemy słońca.
Nie wiem czy w twoim przypadku nie jest konieczna wit D na receptę (ktoś kiedyś pisał o niej, nie pamiętam jak się nazywa ). Z pewnością powinnaś zacząć ja suplementowac, przynajmniej w ilości 2000 iu dziennie. Taka dawka jest np. w pregnie .
A badałas może wit. B12?

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Paulina, ale jeśli weźmiesz 5 marca, to będziesz miała 9 dni przerwy, tak chcesz to zrobić? Ja wezmę dzisiaj i normalnie 5. Miałam wziąć wczoraj ale zapomniałam, przez ten przestępny miesiąc.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 21:13   #2558
ania0208
nadzieja umiera ostatnia

Cytat:
Napisane przez paulinajazy Pokaż wiadomość
A czy zażywasz coś na tarczycę? bo ja euthyrox malutką dawkę 0.25, natomiast zleciła mi to lekarka wczesniej, a Dr powiedział, że dobrze - bo mam teraz 1.5. Jak bierzesz lek to wtedy ma sens powtarzania badania wg mnie - żeby zobaczyć czy dawka jest dobra. Mnie nasz Dr kazał po jakimś czasie zażywania dostinexu powtórzyć badanie w dniu brania tabletki (tabletka wieczorem, badanie rano). Co do tarczycy to ja trafiłam do endokrynologa, który śmiał się, że ginekolodzy zalecają euthyrox, że nie powinni zajmować się nie swoją działką Wkurzył mnie, bo widzę, że po tej małej dawce mam dużo lepsze wyniki. Ale endokrynolog dodał, że ileś tam %% nie zachodzi w ciążę, więc w czym ja mam problem?!Nie miałam jakiegoś bardzo złego wyniku - własnie chyba ponad 2 trochę i endokrynolog uważał, że to głupota, zażywac euthyrox. No ale moja była lekarka i nasz Dr są innego zdania.
Aaaa i ponieważ byłam chora i nie mogłam dojśc do siebie rodzinna lekarka zleciła badania i m.in. tarczycy i wynik pokazałam Drowi i mówił, że bardzo dobry wynik - było 1.53.

A propos - ja zażywam dostinex co 5 dni w sumie, ale wezmę dopiero 5 tego, a nie dziś, bo się w tym wszystkim pogubię, bo i tak ten lek 7 dni się utrzymuje.
no wlasnie nasz dr nie kazal mi brac euthyroxu ,dlatego chce powtorzyc badanie i jak wyjdzie znow wyzsze to sie go zapytam o to a chcialabym moze unormowac to tsh przed majem ,bo wtedy bedziemy chcieli podejsc do inseminacji ,nie wiem czy dobrze mysle
Stary 2016-03-01, 21:22   #2559
paulinajazy
Raczkowanie

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Paulina, ale jeśli weźmiesz 5 marca, to będziesz miała 9 dni przerwy, tak chcesz to zrobić? Ja wezmę dzisiaj i normalnie 5. Miałam wziąć wczoraj ale zapomniałam, przez ten przestępny miesiąc.[/QUOTE]

Właśnie się zastanawiam co zrobić . Bo nie wiem czy lepiej opuścić te dwa dni, czy zaaplikować sobie jakby więcej Chyba są też tacy co biorą ten lek co 10 dni - ale chyba wtedy pół tabletki...ale chyba zrobię tak jak Ty
Stary 2016-03-01, 21:22   #2560
201801291006
Konto usunięte

Ania0208 a nie sprawdzałas jeszcze czy ta dawka dostinexu jest wystarczająca? Nie robiłaś badania kontrolnego go po kilku tygodniach zażywania?
Stary 2016-03-01, 21:24   #2561
paulinajazy
Raczkowanie

Cytat:
no wlasnie nasz dr nie kazal mi brac euthyroxu ,dlatego chce powtorzyc badanie i jak wyjdzie znow wyzsze to sie go zapytam o to a chcialabym moze unormowac to tsh przed majem ,bo wtedy bedziemy chcieli podejsc do inseminacji ,nie wiem czy dobrze mysle
zapytałabym Dra dlaczego nie każe Ci zażywać euthyroxu. Mnie ta mała dawka unormowała tarczycę - nie wiem czy i jaki wpływ ma to dokładnie na zajście w ciążę. Dr zna moje wyniki kazał dalej zażywać, przepisuje mi lek bez problemu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 21:25   #2562
201801291006
Konto usunięte

Paulina, nie opuszczasz dwa dni tylko 9, chyba że ja źle liczę biore dzisiaj bo mi i tak prl wariuje na pewno pod wpływem nerwów, atrakcji tego typu mi nie brakuje. Kiedy brałas poprzednio? 25 lutego?
Ja już się denerwuję na samą myśl że mam się nie denerwować

Edytowane przez 201801291006
Czas edycji: 2016-03-01 o 21:30
Stary 2016-03-01, 21:53   #2563
blaira
Wtajemniczenie

Cytat:
Blaira, wit D jest bardzo ważna jeśli chodzi o płodność . Masz jej poważny niedobór, bo 8 to baaaardzo słabiutko. W Polsce, ba, nawet w dużej części Europy, ludzie maja niedobór wit D, gdyż aby mieć jej pod dostatkiem potrzebujemy słońca.
Nie wiem czy w twoim przypadku nie jest konieczna wit D na receptę (ktoś kiedyś pisał o niej, nie pamiętam jak się nazywa ). Z pewnością powinnaś zacząć ja suplementowac, przynajmniej w ilości 2000 iu dziennie. Taka dawka jest np. w pregnie .
A badałas może wit. B12?
hmmm, w planach miałam jeszcze zbadać się w kierunku b12, kwasu foliowego i homocysteiny.
A jak wit D ma się do B12?
Stary 2016-03-01, 22:00   #2564
201801291006
Konto usunięte

D ma się nijak do B12, tak zapytałam z ciekawości Ale za to b12 ma dużo wspolnego z homocysteiną, a to prowadzi do pozytywnej mutacji mthfr a dalej to już dieta bezglutenowa i te sprawy. Ale nie strasze juz.
Stary 2016-03-01, 22:10   #2565
blaira
Wtajemniczenie

Cytat:
D ma się nijak do B12, tak zapytałam z ciekawości Ale za to b12 ma dużo wspolnego z homocysteiną, a to prowadzi do pozytywnej mutacji mthfr a dalej to już dieta bezglutenowa i te sprawy. Ale nie strasze juz.
Nie straszysz...sama miałam taką myśl ostatnio jak tu czytałam by zrobić jeszcze właśnie te badania...teraz już wiem, że powinnam.
Dziękuję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 22:15   #2566
gigula86
Raczkowanie

Cytat:
A mogłbyś mi coś wiecej napisać na ten temat bo ja sie własnie zastanawiam czy nie skusic sie na ta diete bezglutkowa. Moja homocysteina wynosi 10 a wit b12 415,30 (normy są 197,00-771,00)
Z góry dziekuję
gigula86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 06:21   #2567
Marzena_83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gigula86 Pokaż wiadomość
A mogłbyś mi coś wiecej napisać na ten temat bo ja sie własnie zastanawiam czy nie skusic sie na ta diete bezglutkowa. Moja homocysteina wynosi 10 a wit b12 415,30 (normy są 197,00-771,00)
Z góry dziekuję
gigula86, ja tez mam podobną homocysteinę - 10,7 i mimo, że nie mam mutacji, Dr ostatnio zlecił dietę bezglutenową w w wersji łagodnej, tzn. "ograniczamy gluten, ale bez przesady"
Stary 2016-03-02, 07:02   #2568
ania0208
nadzieja umiera ostatnia

Cytat:
Ania0208 a nie sprawdzałas jeszcze czy ta dawka dostinexu jest wystarczająca? Nie robiłaś badania kontrolnego go po kilku tygodniach zażywania?

wlasnie nie robilam dr ci mi nie wspominal ,a mnie do glowy nie przyszlo ,zeby sprawdzic ,dopiero czytajac forum duzo rzeczy sie dowiedzialam,a dostinex biore przeszlo dwa miesiace .

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

[QUOTE=paulinajazy;5664350 1]zapytałabym Dra dlaczego nie każe Ci zażywać euthyroxu. Mnie ta mała dawka unormowała tarczycę - nie wiem czy i jaki wpływ ma to dokładnie na zajście w ciążę. Dr zna moje wyniki kazał dalej zażywać, przepisuje mi lek bez problemu.[/QUOTE

wiec tak zrobie sobie badanie tsh i pojde z wynikiem do dr ,a akurat kolezanka chce zrezygnowac z marcowej wizyty u Dr to wskocze za nia i wszystko sie o pytam ,a w ktore dni cyklu najlepiej zrobic badanie tsh ?
dzieki dziewczyny za odpowiedzi

Edytowane przez ania0208
Czas edycji: 2016-03-02 o 07:04
Stary 2016-03-02, 07:12   #2569
anessca
Rozeznanie

Ania, tak wczoraj pisałaś, ze chodzisz rozstrojona... ja tak mam od kilku dni i boję się o moją tarczycę... Będę musiała ją zbadać w najbliższym czasie bo całkiem możliwe ze po tym niecałym roku znowu mi się uaktywnił mój przekochany Graves-Basedow
Co do prolaktyny to ja również mam tą czynnościową hiperprolaktynemię. Prolaktyny nie zbijał u mnie Norprolac choć jest bardzo dobrym lekiem, co do Dostinexu jeszcze czekam aby wykonać na kontrolne badanie by sprawdzic jak on sobie radzi... Prolaktyna to taki głupi hormon i przy czynnościówce praktycznie wszystko go wydziela : stres, stosunek płciowy, adrenalina... mnie właśnie przez te komplikacje z prolaktyną (przez naprawdę ogromny stres) zaczęła doskwierać nadczynność tarczycy
Stary 2016-03-02, 07:25   #2570
patrycja665
Raczkowanie

Cytat:
Aniu Powodem twojego samopoczucia może być tarczyca. U mnie gdy tylko Tsh podskoczy do góry od razu zaczynam być bardziej nerwowa. Jeśli masz 2,26 to faktycznie trochę za wysoko, wiec zrób badanie i dr powinien Ci przepisać leki. Powiedz mu też o tym jak się czujesz. A masz jeszcze jakieś inne objawy? np problemy ze snem?
patrycja665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 08:14   #2571
JADorotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycja665 Pokaż wiadomość
Aniu Powodem twojego samopoczucia może być tarczyca. U mnie gdy tylko Tsh podskoczy do góry od razu zaczynam być bardziej nerwowa. Jeśli masz 2,26 to faktycznie trochę za wysoko, wiec zrób badanie i dr powinien Ci przepisać leki. Powiedz mu też o tym jak się czujesz. A masz jeszcze jakieś inne objawy? np problemy ze snem?
Pozwolę się wtrącić. Przy podwyższonym tsh występują raczej objawy niedoczynności niż nadczynności. Kłopoty z wagą, nadmierna senność, zmęczenie...
Stary 2016-03-02, 08:26   #2572
anessca
Rozeznanie

ja choruję na nadczynność i moimi głównymi objawami są: zaburzenia snu, zmęczenie, drżenie rąk i ciała (w postaci napadów drgawek), uderzenia gorąca, wzmożona praca - bicie serca oraz utrata wagi...
Stary 2016-03-02, 08:39   #2573
JADorotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anessca Pokaż wiadomość
ja choruję na nadczynność i moimi głównymi objawami są: zaburzenia snu, zmęczenie, drżenie rąk i ciała (w postaci napadów drgawek), uderzenia gorąca, wzmożona praca - bicie serca oraz utrata wagi...
Anessca, Ty masz nadczynność wynikającą z choroby Gravesa Basedowa tak? Bo te Twoje objawy tak na to wskazują.
Stary 2016-03-02, 08:40   #2574
patrycja665
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JADorotek Pokaż wiadomość
Pozwolę się wtrącić. Przy podwyższonym tsh występują raczej objawy niedoczynności niż nadczynności. Kłopoty z wagą, nadmierna senność, zmęczenie...
Tak masz rację ja się nie znam na tym zbyt dobrze, a najlepiej skonsultować to z naszym dr on na pewno coś wymyśli
patrycja665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 08:48   #2575
anessca
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez JADorotek Pokaż wiadomość
Anessca, Ty masz nadczynność wynikającą z choroby Gravesa Basedowa tak? Bo te Twoje objawy tak na to wskazują.
Tak dokładnie jutro jadę skontrolować swoje poziomy hormonów tarczycowych bo chyba mój stan remisji minął aż mi się płakać chce...
Stary 2016-03-02, 08:59   #2576
JADorotek
Raczkowanie

Cytat:
Tak dokładnie jutro jadę skontrolować swoje poziomy hormonów tarczycowych bo chyba mój stan remisji minął aż mi się płakać chce...
Paskudne te nasze choróbska :-/ Ale my jesteśmy silne kobitki i damy radę! Trzymam kciuki za dobre wyniki
Stary 2016-03-02, 09:25   #2577
ania0208
nadzieja umiera ostatnia

U mnie nie tylko sa zaburzenia samopoczucia ,wieczorem bym siedziala a rano bym spala do poludnia i chodze caly dzien zmeczona i mam jeszcze problemy z waga , wiec jednak zrobie tsh ,a czy tylko tsh robic , czy jeszcze ft3 i ft4 tez doradzcie ? No i napewno zrobie jeszcze prolaktyne .

dziewczyny co ja bym bez was zrobila chyba bym sie psychicznie wykonczyla ,jak by nie bylo tego forum komu bym sie wygadala ?DZIEKUJE WAM
A to tsh w jaki dzien cyklu zrobic?

Edytowane przez ania0208
Czas edycji: 2016-03-02 o 09:26

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-02, 09:46   #2578
anessca
Rozeznanie

Aniu tsh możesz zrobić każdego dnia i najlepiej na czczo jeżeli nie miałaś oznaczanej tarczycy pod kątem niedoczynności czy nadczynności to radziłabym zrobić te trzy badania TSH, FT3 i FT4. Mój endokrynolog teraz potrzebuje w moim przypadku samej kontroli FT4, ale zawsze robię badnie TSH i FT4

Nie masz za co dziękować, po to tu wszystkie jesteśmy aby sobie na wzajem pomagać... raz Ty potrzebujesz wsparcia a jutro kto inny musimy się uzupełniać bo tu jesteśmy jak jeden organizm, który cierpi na ten sam problem....
Stary 2016-03-02, 09:58   #2579
ania0208
nadzieja umiera ostatnia

Dzięki za odpowiedzi, wiec w przyszłym tygodniu zrobię sobie te badania i pójdę za koleżankę na wizytę i popytam się wszystko na spokojnie dr KOCHANE JESTESCIE 😘
Stary 2016-03-02, 10:37   #2580
alutka29
Raczkowanie

Cytat:
Aniu tsh możesz zrobić każdego dnia i najlepiej na czczo jeżeli nie miałaś oznaczanej tarczycy pod kątem niedoczynności czy nadczynności to radziłabym zrobić te trzy badania TSH, FT3 i FT4. Mój endokrynolog teraz potrzebuje w moim przypadku samej kontroli FT4, ale zawsze robię badnie TSH i FT4

Nie masz za co dziękować, po to tu wszystkie jesteśmy aby sobie na wzajem pomagać... raz Ty potrzebujesz wsparcia a jutro kto inny musimy się uzupełniać bo tu jesteśmy jak jeden organizm, który cierpi na ten sam problem....
Pięknie to ujęłaś

Edytowane przez alutka29
Czas edycji: 2016-03-02 o 10:57
alutka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości