|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!
Co do wagi dokladnie szczupla osoba moze przytyć duzo wiecej niz wazaca sporo więcej kg osoba bo wtedy organizm nie ma z czego pobierać i dlatego magazynuje.. w 1ciazy wazylam 53kg przy 170 i przytylam ponad 25kg. Co prawda poszlo mi tylko w brzuch i biodra sie poszerzyly. Ta ciaze 10miesiecy po porodzie zaczynalam z waga 54 i mam juz ok 8na plusie a mam 21t5d. Wiec nie ma reguly. Jedna przytyje malo druga duzo ale nie oznacza to tego ze ta co tyje duzo objada sie non stop. Bo prowadze normalny tryb zycia duzo sie ruszam bo mam 14miesieczniaka ktory nie usiedzi na tylku no a obawiam sie ze waga bedzie większa niz tylko 25kg na plusie..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2552 |
Zadomowienie
|
Moje włosy wyglądają ciut lepiej, cera dużo gorzej, pazury bez zmian.
Moja koleżanka rodzi za miesiąc, ma na wadze +0,5kg, bardzo jej urosły cycki. Ale lekarz się nic nie czepia, bo miała trochę ciałka przed. Z kolei moja szczupła koleżanka, poród za kilkanaście dni, przytyła chyba z 15 kg, ale ja bym powiedziala, że wszystko w brzuch poszło. Nogi, ramiona ma tak samo szczuplutkie jak wcześniej. My jednak nie bierzemy tych ochraniaczy na szczebelka, jak dziecko będzie troszkę starsze, bardziej wiercące i zobaczymy taką potrzebę, to kupimy. Ale te pierwsze tygodnie to ja się boję że taki mały nieboraczek się w to wtuli.
#2553 |
Rozeznanie
|
Dziękuje dziewczyny za wszystkie rady i zrozumienie
![]() On był po prostu wychowany inaczej bo jak wspominałam była ich trójka i rodzice nie robili im prezentów bo wiadomo że jak kupią jednemu to i drugiemu i trzeciemu też trzeba a nie przelewało się. Do tej pory jego rodzice raczej nie pomagają, nie kupują nic i możliwe że mu glupio. Ja to rozumiem ale jego rodzice mają inne podejście i moi też i nie chce odbierać im radosci kupowania. Tym bardziej że ze strony męża od siostry też dostaniemy sporo rzeczy i jak dla mnie trzeba się z tego cieszyć. Może boi się też że moi rodzice będą tymi "fajniejszymi" dziadkami bo kupują i mieszkamy z nimi, ale z drugiej strony do jego rodziców mamy 10min pieszo i też będziemy się tam często pojawiać bo nie zamierzam dziecka od rodziny separować... No i jest jeszcze jedna kwestia tego, że moi rodzice tak się wkręcili... Fakt że kiedyś nie było takich słodkości a mój taka tak naprawde nie miał w ogóle możliwości kupowania takich rzeczy bo nie jest moim biologicznym ojcem a jak sie do niego wprowadziliśmy miałam już 11 lat. Traktuje mnie jak córke, chce jak najlepiej ale swoich dzieci nie miał i taki maluszek to dla niego nowość i bardzo sie cieszy z wnuczki dlatego nie chce odbierać przyjemnosci. No to sie napisałam jeszcze ![]() A ogólnie udało mi się jeszcze wczoraj z mężem do lidla skoczyć, w sumie po 18. Myslalam ze juz nic nie dostane ale udalo mi sie dwie tuniczki upolować ( jedna z pandą, druga taka szara), różowe sztruksy, 2x leginsy ![]() Dzisiaj z teściem jedziemy TV oglądać bo chce sobie jakiś zakupić. Myślałam że smyka odwiedze ale kasy z zusu nie dostalam jeszcze i troche mnie to martwi:/ dziewczyny, które są na l4 i nie zanoszą zwolnienia tylko przez system wszystko idzie, ile na kaskę czekacie po zakończeniu zwolnienia? Bo to ostatnie zwolnienie wyslala gin elektronicznie po raz pierwszy do mojej firmy bo założyli dopiero co. No i teraz czekam i czekam i kasy nie ma... A jak zanosiłam zwolnienie to wszystko sprawniej szło...
#2554 |
Przyczajenie
|
NiEBiE Ja to nie mogę takich rzeczy oglądać bo moja silna wola wtedy ulatuje i zawsze się na coś skuszę
![]() Nibyteściowa jakichś wykwintnych dań nie gotuje, raczej takie tradycyjne ale jakie pyszne ![]() Też mi się wydawało, że to nie dużo. No ale ta położna uważa chyba, że powinno się przytyć 12 kg i ani jednego więcej. Wcześniej mi mówiła, że do 20 tygodnia nie powinnam nic przytyć, że ona nie przytyła. A teraz mówi, że jak już mam +4 to zostało mi do przytycia 8 i że teraz się szybciej tyje. Ale przecież nie będę się głodzić ![]() ![]() ![]() Lidka99 prawo serii! Dobrze, że wizyta u położnej udana, pewnie trochę Ci to poprawiło humor. Edytowane przez tekla2xaf Czas edycji: 2016-09-20 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do włosów wypadają jak wypadały, paznokcie sie trzymają i w miare szybko rosną, a cera zdecydowanie sie polepszyła ![]()
![]() |
#2556 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jezusie, ale szczuplutka jesteś, ja przy 164cm ważyłam 59-60 przed ciążą Ja tam się w sumie kilogramów nie boję. Bardziej mnie martwią ewentualne rozstępy ale jak będą to też się przecież nie zabiję. Ale mam ostatnio lenia w pracy. A wiem, że muszę się wziąć za robotę bo inaczej do porodu bedę tu siedzieć. Już w tym tygodniu miałam iść na zwolnienie ale nie wyrobiłam się ze wszystkim i kolejny plan to przyszły wtorek... Edytowane przez tekla2xaf Czas edycji: 2016-09-20 o 10:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2557 | |
@}-,-'-
|
Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!
Cytat:
Ja was łącze obie w sobie ![]() Tak - tez sie boje rozstępów, ale sa rzeczy ważniejsze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2558 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Ty przynajmniej będziesz miała wprawę w praniu i prasowaniu. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wydaje mi się, że to jest mało i ja bym się taką waga kompletnie nie przejmowała, zwłaszcza, że jesteś szczuplutka. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Zostawiłam ten zakup na potem. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2559 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ubranka drogie, ja często zaglądam do pepco. Niektóre ubrania tam są sztuczne ale trafia się nieraz coś porządnego. Ostatnio kupiłam 2 body i spodenki dla dzidzi 100% bawełny milutkie w dotyku. A i w lumpku można super bodziaki i pajace kupic a nawet kurteczki. Ale coś nowego też się chce na wyjście do lekarza czy w gości. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A włosy faktycznie mogą lecieć jak gorsze wyniki krwi. Ja jeszcze anemii nie mam wg wyników ale też się pogorszyły i włosy troche wypadają. Za ok. półtora miesiąca ide do szpitala na kilka dni to dr groził że będzie mi robił zastrzyki z żelaza. Podobno tyłek po nich boli. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2560 | |||||||
Rozeznanie
|
Trzymam! Ja mam za 2 dni, też poproszę kciukasy, bo połówkowe
![]() Cytat:
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;65482531] [/COLOR]Mam wyniki badań i jestem po wizycie u endo. Stanu zapalnego ani problemów z wątrobą nie ma, więc musiałam sobie czymś podrażnić jelita, jeśli krew się bie pojawi znowu to jestem spokojna. TSH za to bardzo ładnie spadło, lekarka zmniejszyła mi nieco dawkę Euthyroxu z 100 na 75, mówiła, że jest ze mnie dumna ![]() ![]() [/QUOTE] Hura! Cytat:
Haha, ostatnio chyba podglądałaś Emilkę, więc jakie tam znowu... ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czy my chodzimy do tej samej pracy? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2561 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiesz, że nigdy nie jadłam sielawy? Dziwne, nie? Mój tata jest wędkarzem, ale on łowi sandacze, szczupaki, okonie, więc nigdy nie zamawiam w restauracji ryby, to i na sielawę się nie złożyło. A słyszałam, że pyszna. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Halo halo! W czwartek oglądałam Barta i jego siusiaka! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Kiedyś troszkę o tym czytałam, bo w moim ulubionym serialu dziecko z chorobą Downa to nosiło i zastanawiałam się po co.
![]() |
#2562 |
Rozeznanie
|
Zawsze taka byłam i zawsze chciałam przytyć ale takie geny i przemiana materii, że nie dało rady... Dlatego ja tak kg sie nie boje byle później nie mieć fartucha zamiast brzucha:P
#2563 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dokładnie tak będzie. W środę przychodzi elektryk, ale pewnie w jeden dzień nie skończy. W czwartek przychodzi ekipa dopieszczać niedoróbki (pękające ściany, brakujące kafelki, jakieś szczeliny, samozamykające się drzwi i takie tam pierdółki). Po nich pewnie drugi raz elektryk, a w międzyczasie jeszcze jakiś facet od gazu by się przydał. Nadal marzę o wprowadzeniu się w tym tygodniu, pierwsze co to porobię foteczki dla was rzecz jasna ![]() Ja też nie jestem znawczynią, ale raz o tym czytałam i w tym jednym przypadku było to zastosowane u dziecka gdzie rodzicom kształt głowy się nie podobał. Medycznie wszystko było ok. Pewnie są przypadki gdzie z medycznego punktu widzenia jest to potrzebne, ale wygląda mi to na problem urojony trochę. Ale nie znam się, tak na logikę to głowa dziecka jest stosunkowo plastyczna i pewnie wraca do normalnych kształtów jak już dziecko nie leży przez większość czasu. No ale to tak jak z ubrankami i zabawkami w smyku - skoro ludzie widzą potrzebę wydania pieniędzy, to wydadzą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2564 |
Zadomowienie
|
Pequenina trzymam kciuki za wizytę
![]() Co do ochraniaczy na łóżeczko to jeszcze nie myślałam nad zakupem ale nie ma się czego bać. Noworodek jeszcze nie umie się kręcić na boki i zwykle jak go położymy w rożku na jednym boku to tak go zastaniemy jak ponownie podejdziemy do łóżeczka. A dziecko któro już się wierci jak poczuje że ma mniejszy dopływ powietrza to odwróci główkę. A my mamuśki i tak pewnie będziemy czuwały nad łóżeczkami naszych pociech. O poduszkach chroniących główkę słyszałam a nawet widziałam w jakimś sklepie. Czasami widać dzieci które mają sp£aszczony tył główki. To przez to że rodzice najczęściej kładą na plecach. Dziecko trzeba kłaść raz na jednym raz na drugim boczku, czasami na plecach, na brzuszku jest polecane bo ćwiczy kręgosłup. Przy czym nóżki układać na żabę to sprzyja rozwojowi bioderek. I taka poduszka nie bedzie potrzebna ![]()
#2565 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem od koleżanki z pracy (bo my z Tż w tym samym urzędzie pracujemy, ja aktualnie L4) że mój Tż wiecznie wypytuje starsze koleżanki. Ja mu o czymś mówię, on niby słucha ale nie komentuje a on potem je wypytuje. On mi o tym słowa nie pisnął ![]() ![]()
![]() |
#2566 | |
@}-,-'-
|
Cytat:
Mam taki kapelusz na jesień-zimę, choc nie był kupiony do tego celu ![]() Śmiejcie sie, ale ja mam naprawde odkształcona głowę - na pewno nie miałam takiej poduszki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2567 |
Zakorzenienie
|
Moja córka miała asymetrię, przez to układała się stale na jedną stronę. Spowodowało to deformację główki. Zastanawialiśmy się nad kupnem tego kasku, na szczęście rehabilitantka kazała nam się wstrzymać i faktycznie pilnowanie, by małą układać / poprawiać na inne pozycje doprowadziły do tego, że główka wróciła do poprzedniej formy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki ![]() [1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;65482531]Mam wyniki badań i jestem po wizycie u endo. Stanu zapalnego ani problemów z wątrobą nie ma, więc musiałam sobie czymś podrażnić jelita, jeśli krew się bie pojawi znowu to jestem spokojna. TSH za to bardzo ładnie spadło, lekarka zmniejszyła mi nieco dawkę Euthyroxu z 100 na 75, mówiła, że jest ze mnie dumna ![]() ![]() Pisałyście o pomocy ze strony rodziców... My dziś zupełnie niespodziewanie dostaliśmy od moich rodziców całkiem sporo kasy na wózek i mam dylemat, czy kupować nowy za całość czy kupić używany, jak planowaliśmy, a resztę wydać np. na porządną chustę. Jutro jadę z siostrą oglądać wózki, ona pracuje jako niania dla maleńkich dzieci, więc z wózkami ma duże doświadczenie ![]() ![]() Bardzo ładnie spadło ![]() Co do opcji wózkowej - przetestowałam drugą kombinację, bardzo polecam (tym bardziej, że przy sprzedaży chusty niewiele stracisz). Cytat:
Cytat:
Z butami niestety potwierdzam, ale na tym nie chcę oszczędzać. Cytat:
Mój patent wyprawkowy: - dział dziecięcy w Tesco - sporo artykułów jest przecenionych - komplety bodziaków/ pajacy 5 sztuk za 35 zł. To dobra jakość ubrań. - Pepco się popsuło ![]() - Aliexpress - jest sporo ubranek wzorujących się na marce Carter's - z tego, co pisała koleżanka, która je ma - są świetnej jakości i niewiele odbiegają od oryginału. Ja tę markę lubię, bo ciuszki wytrzymałe, nie mechacą się, a starczają na długo (starszak jest szybko rosnący). - second handy - tutaj z bodziakami/pajacami kiepsko, ale sporo ładnych okryć, spodni jesiennych. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2569 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawa jasna i oczywista jest ze noworodka trzeba obracac aby nie lezalo na jednej stronie, trzeba o to dbac. A poduszki nie znam ale pewnie kolejny gadzet bez ktorego mozna sie obejsc az sobie potem o niej poczytam ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2570 |
Przyczajenie
|
Candid - zastrzyki z żelaza? Brrrrr
pequenina - No ja też swojego tak nie skrzywdzę ![]() ![]() Trzymam kciuki za przeprowadzkę w tym tygodniu ![]() NiEBiE - No i ja wszystko zjadłam ![]() Ja sielawę bardzo lubię czy to smażoną czy wędzoną. Bardziej niż węgorza bo on za tłusty. Wild_girl1 - O! To też! Fartucha też się boję ![]() Cornflower_girl - dziękuję ![]() Wczoraj czułam jak mi się młody tak rytmicznie co kilka sekund obija w środku ![]() Edytowane przez tekla2xaf Czas edycji: 2016-09-20 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2571 |
Zakorzenienie
|
Zjadlabym konia z kopytami, non stop jestem glodna :/
A moj obiad dopiero sie odmraza |
![]() ![]() |
![]() |
#2572 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2574 |
Rozeznanie
|
Kalafior ciążowy nie daje o sobie zapomnieć
![]() W ostatniej chwili zorientowałam się, że zamiast ogórków kiszonych otworzyłam do zupy korniszony. Ciekawe co by mi z tego wyszło ![]() Chyba mam zadatki na masterchefa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2575 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Zadomowienie
|
Tak Tekla bo jeszcze nie chciałam suplementować tabletek bo i tak już biorę i magnez i witaminyprenatalne. A postanowiłam jeść więcej żelaza w diecie np. czerwone mięso za którym nie przepadam. Ale dr za półtora miesiąca kładzie mnie do siebie na oddział na zastrzyki na płucka i krzywą cukrową to obiecał zrobić reszte badań i jak będzie s£aba krew to da żelazo w zastrzykach zamiast w tabletkach. Jest skuteczniejsze.
Możliwe że na tym etapie dzidziuś ma czkawke bo łyka wody płodowe ![]() ![]()
#2577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2578 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() za tydzień powtarzam badania- ciekawe czy wyniki się polepszą. no i pije sok z buraka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2579 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2580 |
Rozeznanie
|
Hej hej
![]() Dzisiaj mam zamiar jechac do Ijea po komody i lozeczko dla malutkieej. O ile z komodami problemu nie bedzie, to nie wiem czy tż ugbie sie i zgodzii akurat na to łóżeczko. Fakt ze od dlugieego czasu maa juz wybrane inne.. tylko okropnie drogie. . Wasi mezowie narzekają na zbyt dużą pomoc ze strony rodziny, za to u nas nikt nie zaproponowal pomocy, o co jest nam baardzo przykro. Niby wiemy ze dsmy rady jakos powolutku sobie wszystko kupic, ale wiadomo ze pomoc jakas zawsze by nas odciazyła. Najjbardziej przykro jeest mojeemu mężowi jako ze jego rodzice zorganizowali i zapłacili calla wyprawke dla dzieci jego siostry a nam nawet nie chcieli wyslaac wozzka z polski za kory byssmy przeciez zaplacili. U mnie znnowu brak jakiejkolwiek reakcji.. nikt sie nienpyta o mnie, o dzieckko jakk cos opowiadam to udaja ze nie slysza... przykro jest byc tak ignorowanym... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.