|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Nikita, a jak tam wasza childminderka? dobrze pamietam ze macie? Ty pracujesz na full time czy part time?
Luna, moj TZ jest nauczycielem, wiec troche wiem jak to wyglada z wewnatrz Z tym ze on uczy year 6 a ja byl planowala year 1 albo 2 bo mnie do przedszkolaków ciagnie ahh no alezobaczymy jak to bedzie bo podobno bardzo cięzko sie dostać.
|
|
|
|
#2642 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
czesc
![]() Witam sie po urlopie. Fajnie bylo ale ciesze sie ze juz jestesmy w domku moim zdaniem. mam nadzieje ze u Was ok, ide troche nadrobic .
|
#2643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2644 |
|
Zadomowienie
|
Cześć mamuśki
Przepraszam, że tak rzadko, się u Was udzielam, ale czasami ciężko mi się wbić w temat. Wasze dzieciaczki już dawno są na świecie, ząbkują, chorują, siusiają, itd A mój synek ciągle jeszcze w brzuszku i mimo iż, dużo wynoszę z podczytywania Was, to te "problemy" ciągle wydają mi się bardzo odległe. Póki co, zastanawiam się, na jakie mleko modyfikowane się zdecydować, w razie problemów z karmieniem piersią. Które, z tych dostępnych w UK byście polecały? Pozdrawiam
|
|
|
|
#2645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dzis zaczelam 19 -sty . Przyspiesza jakos ten czas takie mam wrazenie...Zaczynam myslec o rzeczach jak matb1, zakup koszyka ,wozka, fotelika itd
|
|
#2646 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski!
leje u nas ja o buncie dwulatka znowu ![]() mamy w domu mega terrorystke ja chyba jestem za bardzo poblazliwa i na za duzo jej pozwalam, nie umiem byc stanowcza w takim sensie, ze pytam eM o zdanie i pozwalam jej decydowac. dzis doszlo do takiej sytuacji, ze chcielismy jechac na miasto pozalatwiac sprawy Piotra, a ona sie uparla i nie! i placz i marud itd. Pioter ja probowal troche zaszantazowac i na sile z domu wyciagnac, a ja spacyfikowalam. w koncu pojechal sam, a my zostalysmy w domu. oczywiscie nie jest zadowolony z tego jak to sie skonczylo. i teraz nie wiem, ktorego z nas postepowanie jest lepsze? bo ja nie mam serca ja targac na sile jak widze, ze ona czegos nie chce, a Piotr uwaza, ze trzeba ja wziac i juz i nie ma dyskusji... mozecie sie wypowiedziec w tej kwestii? jak cos niejasnoi napisalam to dopytajcie... to dla mnie wazne, zeby poznac wasza opinie, bo troche sie czuje rozdarta
|
#2647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2648 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do mleka to my wybralismy Aptamil (w zasadzie to ja wybralam), ale nie wiem czym sie kierowalam, nie sprawdzalam skladu ani nic z tych rzeczy, gdzies uslyszalam w kilku miejscach, ze to najlepsze dostepne a rynku mleko w skladzie najbardziej podobne do mleka kobiecego i jakos tak po prostu kupilismy. pozniej jak mialam sposobnosc powachac i sprobowac innego mleka (cow&gate) to stwierdzilam, ze wybor byl dobry, bo tamto po prostu smierdzi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
szczesciaro ![]() ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- widzisz, ale jak jestesmy same to ja nie mam z nia takiego problemu, bo jak nie chce zdecydowac korzystnie dla mnie to jakos ja tak przegadam, ze i tak wychodzi na moja albo dochodzimy do jakiegos kompromisu. a dzis jestesmy w domu razem (co nie czesto sie zdarza) i jakas blokada jej sie wlaczyla - nie i koniec! i za nic nie dalo jej sie przekonac!
|
|
#2649 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie moze byc tak,ze masz pilne sprawy do zalatwienia a dziecko ci to uniemozliwia.A co bedzie,jak bedziesz sama z mala i naprawde bedzie pilna sprawa a mala urzadzi histerie,ze nie i koniec? niech sie przyzwyczaja,ze nie da sie rządzić rodzicami. Ale to tylko moje zdanie,nam jeszcze daleko do takich akcji. |
||
|
|
|
#2650 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak jestesmy same to jakos nie ma problemu zebysmy sie dogadaly a dzis to byly sprawy Piotrka i spokojnie mogl jechac sam, moze tez dlatego nie naciskalam
|
|
#2651 |
|
Rozeznanie
|
Justine childminderka super
kosztuje nas to sporo, ale przynajmniej mam szczesliwe dziecko ![]() Ja pracuje na full time. Jest ciezko, ale na razie nie mozemy sobie pozwolic na to zebym przeszla na part time Beafrance witaj Nitka_88 my tez jestesmy na Aptamilu Potty wspolczuje buntu Co do mojej wagi, to tak, dla mnie zaczyna to byc problem,wierz mi naprawde chcialabym miec tak z 5kg wiecej
|
|
#2652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona nie ma 10 lat, tylko o wiele, wielemniej. I to jak jej bedziesz ustepować może skonczy sie tak, że pewnego dnia bedziecie musieli gdzieś wspólnie pojechać a ona się zaprze. Moim zdaniem jest za mała by negocjować zwami tego typu decyzje. A wy jestescie jej rodzicami a nie kolagami. Druga sprawa: w jaki sposób podejmowaliście decyzje: pojedziemy z eMi tyle czy raczej pojedziemy z eM jak bedzie miałao chotę (humor, będzie się dobrze czuła itd. niepotrzebne skreslic). A to, że reaguje inaczej gdy jest tylko z tobą a inaczej, gdy jesteście razem, to normalne. Inna dynamika, zależności itd.
|
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczynki ja dzisiaj Was podczytywałam i dopiero teraz postanowiłam napisać
Pani pielęgniarka od dzidziusiów poleciła nam Aptamil i tak też po piersi był on, no cóż tu była przeprawa hihi z tym odstawianiem;d
|
#2654 |
|
Zadomowienie
|
Ja Uzywam Aptamila
i jestem zadowolona ![]() Potty jestes jak moj TZ ![]() on tez jest taki miekki :P u mnie nie ma jak ja musze cos zrobic to mala musi sie do tego dostosowac i nie ma ale... Przez mojego TZ juz potrafi robic histerie bo on jej zawsze odpusci to sie nauczyla ze moze wywalczyc swoje.... zreszta ja mam malego potworka w domu :PPotty badz twarda
|
#2655 |
|
Raczkowanie
|
Hej Mamusie
Ja dawalam malej COw & Gate po Aptamilu, niby ze dobry miala problemy z kupka, moja znajoma podobnie jak ja zaczyla od Aptamilu ale synek mial problemy z brzuszkiem i zmienila na cow & gate |
|
|
|
#2656 |
|
Zakorzenienie
|
potty jak tam po imprezce
a jeśli chodzi o własne zdanie malutkiej to jest o wiele za wcześnie wychodzimy to wychodzimy i już wiem wiem ciężko jest ale jak kilka razy postawisz na swoim to się przyzwyczai i do takiego wychodzenia a moja to teraz tylko usłyszy spacer auto rowerek wózek czy coś w tym stylu to dopytuje spacerek... i z chęcią idzie a wcześniej różnie bywało
Second hand just click https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post88268001 Edytowane przez czarnula4321 Czas edycji: 2012-06-05 o 19:02 |
|
|
|
#2657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2658 |
|
Wtajemniczenie
|
ej ale to wyszlo na to ze ja sobie daje dziecku na glowe wejsc i jeszcze poskakac
a tak nie jest!!! w 99% dogadujemy sie super i robi to o co ja poprosze ale zdazaja sie takie sytuacje ze nie da sie z nia zrobic nic, lezy na podlodze i ryczy, nie mozna jej dotknac bo ucieka albo krzyczy albo sie wyrywa. i ja wtedy pacyfikuje i czekam, probuje zagadac ale czekam cierpliwie. a Pioter sie siluje z nia. ja pare razy probowalam ale chyba mam za malo sily i nie potrafie jej utrzymac jak mi sie tak prezy jeszcze moze to nadal ta sama sytuacja, ale potwierdzcie prosze czy powinnam byc bardziej stanowcza. jesli mozna jeszcze wytemperowac jej charakterek to ja bardzo chetnie ![]() i spadla mi ze schodow dzis
|
#2659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powinniscie stosować podobne metody. Jak się mała rzuca na podłogę, powiedzieć: Idziemy do salonu, przyjdź jak się uspokoisz, a później pojedziemy po zakupy (czy gdziekolwiek macie jechać). Na poczatku może zajmie to więcej czasu, ale w efekcie będzie skuteczniejsze ![]() Dobrze, że nic jej się nie stało, po tym upadku.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez musze troche nad soba popracowac...bo czesto Seba potrafi wywalczyc to co chce
|
|
#2661 |
|
Rozeznanie
|
Uffff ale zescie sie rozpisaly.....3 tyg mnie nie bylo i nikt za mna nie plakal
wrocilismy w piatek, wskoczylismy na wczesniejszy prom i zastalismy niespodzianki: extra dwa wolne dni, o ktorych nie mielismy pojecia i smierdzaca lodowke bo TZ z rozmachu jak wylaczal wszystko w mieszknaiu wylaczyl i prawie pelna lodowke z miesem w zamrazalnikulodowka jako tako zapach wywabiony ale zamrazalnik smierdzi i probowalam juz wszystkiego nie stac nas na nowa wiec czatuje na jakis odrzut na aukcji comet, ktos kiedys kupowal? plus halifax pobiera mi z konta 100 funtow za nieplanowany overdraft bo mialam minus 7 funtow przez 20 dni o czym dowiedzialam sie tuz przed powrotem bo podczas wakacji nie mialam dostepu do neta za bardzo i nie sprawdzilam konta niezle co? No ale urlop udany, mielismy swietna pogode I kazdy mnei sie pytal czy malej tylko nie zimno i kazali mi zakladac skarpetki jak ja tylko w same body ubieralam w ogoel doszlam do wniosku w Polsce ze sie "zangielszczylam":brzydal :i mimowolnie uprawiam zimny angielski chow![]() No a jakie wszystko w POlsce drogie!!! szczegolnie ubranka dla dzieci ja nie wiem jak te polskie mamy robia wyprawki Widze nowe kolezanki doszly, witam "przelecialam" was po lepkach i mniej wiecej wiem co sie u was dzieje, deszcze mnie tu juz wkurza, wyjezdzalismy - deszcz, wracamy - deszczJutro bede testowac chuste co se zakupilam w PL, strasznei duzo motania ale to chyba kwestia wprawy, do tej pory nosil TZ w swoim nosidelku bo dla niego chusta jest dla gejow dziecie nam zastrajkowlao podczas zwiedzania Gdanska, nie- dla lezenia plasko w wozku wiec musialam googlowac sklep i zakupic nosidla dla nasNo i rosnie nam cudo, 13 czerwca bedzie miec 5 miesiecy, podnosi sie do siadu lapie sie czego sie da a z braku laku sama podnosi glowe wysoko troche mnie przeraza bo to chyba za szybko? Bylismy tez na warsztatach chustowych i takich ogolnie pielegnacyjnych u fizjoterapeutki i sie dowiedzielismy ze wszystko robimy ZLE!! zle podnosimy i zle nosimy i w ogole nie powinna prostowac sobie nozek, co robi czasem sie tak wyciaga jakby sie przeciagala szczegolnie po spaniu a czasem ot tak po prostu. Dowiedzialam sie tez ze dziecka nie nosi sie w pionie bo sie tym bardzo szkodzi i nigdy nie podnosi za paszki a tez sposoby co nam pokazala to ja nigdy w zyciu nie widzialam aby ktos tak dziecko nosil ciekawe co moja HV jakbym jej to wszystko zreferowala pewnie by patrzyla jak na kosmitke![]() Ok to tyle bo ja tu bym mogla pisac i pisac zaraz ilosc postow wam tu skoczy, dziecie mi daje wiecej wytchnienia wiec mam czas |
|
|
|
#2662 |
|
Rozeznanie
|
Potty ja niby tez jestem za stanowczością, ale jednocześnie uważam ze tez jestem tylko człowiek czasme mam prawo mieć gorszy dzien i zwyczajnie ustępuje tak samo dziecku
staram sie byc konsekwentna ale każdy ma chwile słabości, dziecko tez czasem moze miec gorszy dzien i dostaje wiecej swobody, to chyba kwestia wyczucia kiedy byc stanowczym, a kiedy dac na luz |
|
|
|
#2663 |
|
Wtajemniczenie
|
pisz rybkie pisz! bo mamy ostatnio jakis zastoj
![]() super ze ci sie urlop udal o wlasnie my sie nie mozemy z tym chlopem moim w paru kwestiach dogadac i takie jego zachowanie to jest jedna z nich. straszy mi dziecko, ze mama i tata sobie pojda a ona zostanie sama, wie, ze z opiekunka jest bardzo grzeczna i ulozona, wiec straszy, ze wysle ja do Lindy jak nie zrobi tego i smego, wklada ja do jej lozeczka 'za kare', straszy, ze zabierze zabawki (wszyscy wiemy ze NIGDY tego nie zrobi), zmienia zdanie co 5 min, potrafi zakomuniakowac dziecku ze beda cos robic i idzie w zupelnie innym kierunku, daje jej cistka, gdy dziecko nie chce nic jesc, 'bo lepiej zeby zjadlo to niz nic'... czasami to mi rece opadaja... tlumaczylam milijon razy to mi moje wypomina (ze np mloda przy mnie guzy nabija bo jej pozwalam sie wspinac albo cos podobnego) a i tak robi po swojemu... wiec zapytlam was o ta sytuacje z dzis, bo pomimo, ze w sercu czuje ze postepuje dobrze to od tego jego gadania czasami mam watpliwosci, bo u niego w domu na dzieci sie krzyczy, daje im kary, straszy itd... a u mnie tego nie bylo... i sie troche pogubilam
|
#2664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2665 |
|
Rozeznanie
|
Potty, ale to chyba właśnie wynika z tego co sama napisałaś, ze ty byłaś inaczej wychowywana a twoja połówka inaczej, u nas tez czasem nie mozemy dojść do porozumienia w kwesti wychowania, tylko u nas odwrotnie, mój mąż chyba na zbyt wiele pozwala, a ja z kolei chyba za ostra czasem jestem
|
|
|
|
#2666 | |||
|
Zakorzenienie
|
hmm ogólnie to moja malutka nie była nauczona pić z butelki ciągle tylko z cycucha do ponad 9 miesiąca i tu mamusia postanowiła że trzeba Mariczkę odstawić od cyca heh ciężko było bo i serduszko się kroiło bo jak tak mogłam zrobić córci, ale to nasza podświadomość. Jeśli chodzi o samo odstawianie, ani razu mała nie piła z butelki jak Ika była mała była zima więc nie trzeba było dopijać wodą, a że nie potrzebowałam żeby ją uczyć z butelki to pierwsze nasze kroki wyglądały tak że nie wiedziała co ma z tym robić znaczy się ze smoczkiem od butli hihi a ps. nie miała też smoka nie przyjęła po prostu próby były liczne na wiele sposobów, ale niestety. Próbowałam wszystkiego wiele razy mleko modyfikowane, kaszki, soczki załapała chyba po tygodniu jakoś gdy była bardzo głodna po spacerku to było pamiętam jak się przyssała do kaszki w butli a ja byłam w szoku i kamień z serca spadł
Może to był mój błąd, ale wszystko było ok i powolutku stopniowo jedno karmienie po 2/3 dniach odpadało i tak doszłyśmy tylko do wieczornego karmienia, a mamusia była taka przejęta że już koniec karmienia że aż 2 tygodnie ostatnie wieczorne odstawianie trwało;d ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
moja mała też ostatnio spadła ale z połowy było trochę płaczu ale wszystko dobrze się skończyło ![]() ---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- A tak w ogóle to Witam z samego rana heh
|
|
#2667 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi odnośnie mleka, zdecydowałam się na Aptamil Powodzenia z małymi buntownikami ![]() I miłego dnia
|
|
|
|
|
#2668 |
|
Zakorzenienie
|
hejj!
My Aptamilu nie używaliśmy , Cow & Gate potty my też stosujemy 'karę' , że jak rzuca się o podłogę, nie chce zjeść, jest nieznośna, rzuca jedzeniem - po prostu przegina po całości i nie może się uspokoić, znaczy, albo śpiąca jest albo po prostu bunt swój pokazuje i wtedy wkładamy do łóżeczka i mówimy na spokojnie, że ją wyjmiemy jak się młoda uspokoi i to działa... bez żadnego krzyku czy klapsów - ja wolę np. taką opcje. Trzeba być konsekwentym, ale mi nawet czasem nie wychodzi, i serce mi się łamie jak TŻ bierze ją do góry , żeby wsadzić do łóżeczka i mówię czasem NIE, ZOSTAW.. zaraz się uspokoi, poczekajmy...
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
my naszą malutką wstawiamy do kąta heh mamy jedno miejsce na dole i jedno na górze, nie lubi bardzo gdy tam idzie zawsze płaczu co nie miara jest ale jestem konsekwentna choć serduszko się kroi heh
a ja od rana zdenerwowana chodzę wrrrr
|
#2670 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz byl propblem z dzaiadkami- ci mu na wszystko pozwolili Podkreslone- to tez do dziadkow. Widza ze robie obiad i bedzie gotowy za 10 min a ci mu daja ciatka, chrupki, bo on chce Wczoraj maly nie chcial jesc obiadu- mowiue ze poczekamy pare minut przyjdzie i zje- a oni mu daja chrupki- bo tez lepiej niech zje to niz nic Cytat:
Cytat:
Czy ona sobie nie kojarzy tego lozeczka jako kary a nie miejsca do spania![]() U nas jak narazie jeszcze nie jest tak zle, zeby stosowac jakies kary itp. Maly jest dosc grzeczny i rozumie jak mu cos tlumacze. Ma swoje kiepskie dni , kiedy ni mu nie pasuje i wszystko musi byc tak jak on chce, ale wtedy wystraczy ze ja powiem , ze wolno, ze teraz robi to, idziemy tam i jest ok. Poboczy sie na mnie troche, ale szybko sie uspokajaWreszcie jestesmy znowu sami Tz wlasnie odwozi tesciow na lotnisko Maly podlapal od dziadkow troszke slowek po serbsku- zaczal tez sklejac jakies wyrazy w zdania. I zaczal tz nazywac po imieniu NIe mowi juz tata tylko Dan wczoraj mu tlumaczylam ze to jest tata- a ten sie patrzy na mnie i mowi- NIE TATA - DAN i to z takim wielkim usmiechem na buzi- nie moglam sie powstrzymac i wybuchlam smiechem
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.

Z tym ze on uczy year 6 a ja byl planowala year 1 albo 2 bo mnie do przedszkolaków ciagnie 

takie mam wrazenie...
ja chyba jestem za bardzo poblazliwa i na za duzo jej pozwalam, nie umiem byc stanowcza w takim sensie, ze pytam eM o zdanie i pozwalam jej decydowac. dzis doszlo do takiej sytuacji, ze chcielismy jechac na miasto pozalatwiac sprawy Piotra, a ona sie uparla i nie! i placz i marud itd. Pioter ja probowal troche zaszantazowac i na sile z domu wyciagnac, a ja spacyfikowalam. w koncu pojechal sam, a my zostalysmy w domu. oczywiscie nie jest zadowolony z tego jak to sie skonczylo. i teraz nie wiem, ktorego z nas postepowanie jest lepsze? bo ja nie mam serca ja targac na sile jak widze, ze ona czegos nie chce, a Piotr uwaza, ze trzeba ja wziac i juz i nie ma dyskusji... mozecie sie wypowiedziec w tej kwestii? jak cos niejasnoi napisalam to dopytajcie... to dla mnie wazne, zeby poznac wasza opinie, bo troche sie czuje rozdarta

ale gdzie to wszystko idzie, nie wiem 

wiec musialam googlowac sklep i zakupic nosidla dla nas
, Cow & Gate