|
|
#2641 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III
hehe moja kotka też lubi się tulić do brzucha
![]() super zdjęcie |
|
|
|
#2642 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdjęcie idzie do albumu
|
#2643 |
|
Zakorzenienie
|
A moje oba futra w ogóle do brzucha nie lgną...o taka "poobiadowa pozycja"
|
#2644 |
|
Rozeznanie
|
:hej:
Ja od rana chora... Gardło mnie boli okrutnie. Byliśmy na zakupach a potem spałam pół dnia bo słaba byłam i ogolnie czuję się nie żywa. Gdybym miała gorączkę to zbierać się na IP czy czekać na wizytę u rodzinnego? Jakiś wirus u mnie w domu ![]() Fajne te wasze kotki jednak ja koty to lubię tylko na zdjęciu Mówicie o 2 miesiącach albo i mniej do zostania mamą...a ja... Ja mam czas jutro studniówka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Roksape leczysz się jakoś? Mam tantum verde na gardło, wypiłam słoik soku z malin z cytryna i miodem i herbata za co pewnie diabetolog by mnie udusił ale czosnku i cebuli się nie tknęWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2645 |
|
Zakorzenienie
|
Goscie zawiezieni na wesele. Zaraz ma kolezanka wpasc. A ja jestem nietomna i zmeczona.
|
|
#2646 |
|
Zadomowienie
|
Basia szczerze to tylko paracetamol, maść majerankowa, woda morska i inhalacje z Olbas Oil... Póki co gardło i kaszel mnie nie męczą tylko ten katar i obolała jestem. Mnie przy przeziębieniu od razu męczą zatoki
![]() A zapomniałam napisać, bo wiem, że skrzatek i yanca są z Lublina. Szwagierka właśnie tam mieszka i miała rodzić w jednym z lubelskich szpitali, gdzie ma dyżur jej lekarz, ale nie było miejsca i jej lekarz pracuje też w szpitalu Świdniku. Zostali odesłani do Świdnika i z tego co wywnioskowałam z rozmowy to jest fajny, bo mały po urodzeniu od razu położony był mamie na brzuch i sobie tam leżał z 2 h. Dopiero po 2 h zabrali na mierzenie i ważenie. Dzisiaj też na golaska leży u mamy i mają kangurowanie. U mnie w szpitalu nie miałam czegoś takiego, nie wiem jak teraz, ale nie było. Także pozytywnie Nie było też ''rutynowego'' nacinania
|
|
#2647 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze...coś mnie podkusiło i chcialam sprawdzic sterylizator parowy czy działa ( kupiony jakis czas temu uzywany) i rozpadł się jak niosłam go do mycia..normalnie plastik jest sparciały jak stara opona...i musze kupic nowy....pfffffffffffff
|
|
#2648 |
|
Rozeznanie
|
A no dzisiaj nie mogłam, a tz nie chciał się obudzić, żeby ze mną pogadać
![]() Miłej zabawy! ![]() Inka, Linka zazdraszczam Wam kotów! A ja byłam dziś w tkmaxx i muszę pochwalić się moją zdobyczą czyli zestawem skarpetek dla małej, są takie słodkie |
|
|
|
#2649 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Propolki czy jakoś tak, zapłaciłam chyba 6zł, oczywiście pani w aptece chciała mi wcisnąć jakieś superspecjalne dla kobiet w ciąży, ale się nie dałam, bo z tymi preparatami to trochę jak z wiązanką ślubną. Nie ślubna 50zł a z nazwą "ślubna" już 200zł ![]() kupcie sobie tez jakiś syrop z aceroli, zawiera dużo wit. c, trzymam kciuki za szybkie ozdrowienie
|
|
#2650 |
|
Rozeznanie
|
Dopytałam dziś brata i bratową o to 'zwolnienie na partnerkę po porodzie' i dowiedziałam się, że:
- należy się ustawowo, - zwolnienie wypisuje ordynator szpitala, lekarz prowadzący lub pielęgniarka prowadząca, - długość 2 tyg. Wizytę będę miała 1 października więc dopytam swojego gina co i jak i wtedy więcej dopiszę Wam. Oczywiście jeśli, któraś teraz ma wizytę i jest zainteresowana tym zwolnieniem to podpytajcie i też napiszcie jak to u Was ![]() Piękne wasze kotki Mój piesio dziś strasznie wymęczony, cały dzień coś jej na żołądku siedziało. Nie miała już czym wymiotować, a dalej ją dusiło
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam inne info o tym zwolnieniu...ze wypisuje rodzinny , na zonę , na męża , na dziecko , na rodzica , do 14 dni rocznie
|
#2652 |
|
Rozeznanie
|
Być może i rodzinny może wypisać takie zwolnienie. Ja napisałam co się dowiedziałam od bratowej i że na kolejnej wizycie dopytam swojego gina dokładnie (wcześniej nawet nie wiedziałam do kogo się zgłosić po takowe). Jeśli dowiem się od lekarza kto wypisuje to się taką informacją z Wami podzielę, ale miło by było gdyby któraś właśnie też (może nawet prędzej niż ja od gina) podzieliła się swoimi informacjami.
|
#2653 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamy finał
Dziękuję i Dobranoc
|
#2654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- i jutro po złoto!!
|
|
|
#2655 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2656 |
|
Zakorzenienie
|
Ustawa o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa stanowi:
Art. 33. 1. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez okres: 1) 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dziećmi, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1 i 2; 2) 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad innymi członkami rodziny, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 3. 2. Zasiłek opiekuńczy przysługuje łącznie na opiekę nad dziećmi i innymi członkami rodziny za okres nie dłuższy niż 60 dni w roku kalendarzowym. 3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się niezależnie od liczby członków rodziny uprawnionych do zasiłku opiekuńczego oraz bez względu na liczbę dzieci i innych członków rodziny wymagających opieki. Art. 34. Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący zapewnić opiekę dziecku lub choremu członkowi rodziny. Nie dotyczy to jednak opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat. Teoretycznie po porodzie małżonek może dostać 60 dni zasiłku opiekuńczego na dziecko lub 14 dni na żonę. Zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku a teraz at 32 ![]() 2014-02-26 Rozdział 7 Zasiłek opiekuńczy Art. 32. 1. Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: 1) dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku: a)10) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, klubu dziecięcego, przedszko-la lub szkoły, do których dziecko uczęszcza, a także w przypadku cho-roby niani, z którą rodzice mają zawartą umowę uaktywniającą, o której mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2013 r. poz. 1457), lub dziennego opiekuna sprawujących opiekę nad dzieckiem, b) porodu lub choroby małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, c) pobytu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej; 2) chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat; 3) innym chorym członkiem rodziny. 2. Za członków rodziny, o których mowa w ust. 1 pkt 3, uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat – jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym w okresie sprawowania opieki. 3. Za dzieci w rozumieniu ust. 1 i 2 uważa się dzieci własne ubezpieczonego lub jego małżonka oraz dzieci przysposobione, a także dzieci obce przyjęte na wy-chowanie i utrzymanie. Myslę że mamy sprawe rozwiązaną zwolnienie przysługuje małżonkom.Jak ktoras nie ma slub wysyła "partneta" do lekarza i ten wmawia lekarzowi ze boli go kregosłup lub ma depresje i nie moze pracować jakis czas
|
#2657 |
|
Rozeznanie
|
Linka, dziękuję za wyczerpujące info, przyda się
A ja się witam w 29 tc!
|
#2658 |
|
Wtajemniczenie
|
Niedziela a Ja spać nie mogę bo mój uzdolniony kot stwierdzil że zje paprotke babci tż i co chwila wstawałam ją gonić... Wczoraj wieczorem nagle zrobil mi się tak asymetryczny brzuch że aż się wystraszyłam,a to Emilka coś mi wypychała (główkę bądź tyłeczek )Momentami mam tak że się boję porodu a za chwilę☠nie mogę się doczekać aż ją wycałuję i wyściskam No póki co żyję wtorkiem bo mam wizytę pierwszy raz miałam taką długą przerwe bo aż miesiąc,więc już bym chciała zobaczyć tą moją kruszynkę Zrobiło się u mnie brzydko,szaro i ponuro a mnie to ciesze bo jak jest ciepło to wydaje mi się że do grudnia jeszcze tak daleko a jak robi się zimnej to w głowie tylko brzmi "bliżej i bliżej i bliżej co dniaaaa"
|
#2659 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Ale sie wyspalam nareszcie poszlismy szybko spac dosc i wstalismy niedawno
|
|
#2660 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
wstawałam tylko 2 razy w nocy to sukces dla mnie, jakby co a dzisiaj niedzielne lenistwo. |
|
|
|
#2661 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
U mnie ulewa od rana straszna. Mąż poszedł do kościoła a mnie kazał leżeć w łóżku. Chyba sobie strzelę kolejna miksturkę dzisiaj (szklanka soku malinowego, pół cytryny, 3 łyżeczki miodu) myślałam ze się pozygam wczoraj po tym ale dzisiaj czuję się o niebo lepiej. Tata zawsze mi taka robił jak coś mnie brało. Jeszcze nie używam glukometru to nie będę widziala jak mi cukier szleje ![]() Sent from my GT-I8160 using Wizaz Forum mobile app
|
#2662 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry mamuśki
![]() U mnie też dzisiaj ponuro, zamierzam leniuchować w rodzinnym gronie. Moje babcie, a Hani prababcie przyjeżdżają niebawem na obiad. Wszystko mam gotowe także luz Inka mam to samo, raz się boję, a innym razem doczekać nie mogę. Tak to już chyba musi być. |
|
|
|
#2663 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie własnie pakuje i wybywam na 2 dni do niemiec na wizję lokalną...czyli jade sie zarejestrować w szpitalu , zalozyć karte porodową itd. Nie zdecydowałam się jeszcze...mam wytypowane 3 szpitale i pewnie na koniec zdecyduje czy Szczecin czy Niemcy...a w srode idę do psychiatry gdybym jednak chciałą w szczecinie zeby miec papier pod cc hahahahaha juz cwicze bycie wariatem
baaaaaj
|
#2664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gdzie w koncu idzesz do psychiaty
|
|
|
#2665 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja właśnie dopytałam brata i bratową bo nie dało mi to spokoju Więc Mój brat dostał zwolnienie od ordynatora położnictwa i ginekologii na swoje imię i nazwisko, a w pracy dodatkowo przedłożył zaświadczenie, że to na 'konkubinę po porodzie'. My miasto ale takie mniejsze więc u niego w zakładzie pracy takie coś przeszło. Ale rozumiem, że nie wszędzie by przeszło i że nie wszyscy panowie (w obawie przed utratą pracy) skorzystają z tego zwolnienia. No to mamy sprawę jasną jak to u nich było Bo ciągle w głowie mi się biły dwie racje
|
|
#2666 |
|
Zakorzenienie
|
Mam kochanego tz zgodzil sie zrobic mi placki ziemniaczane
|
|
#2667 |
|
Raczkowanie
|
Ale tu pustki dzisiaj :p
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2668 |
|
Rozeznanie
|
wszyscy leniuchują
|
|
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
W koncu niedzela to wszystkie odpoczywaja. Ja nabieram sily bo zaraz tz ma jechac spowrotem po naszych gosci.
|
|
#2670 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj pustki a jutro nie da rady się nadrobić
![]() Ja dziś zamierzam piec pierwsze w moim życiu zwykłe bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej Takie na śniadanie Zapędu mam sporo i mam nadzieję że wyjdą
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.