A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-10-26, 19:52   #241
Chatte96
Zadomowienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Książki to mój nałóg, uzależnienie - do ruiny finansowej doprowadzające. Na potwierdzienie cytat z historii zakupów w Merlinie:
W ciagu ostatnich 300 dni wydałeś w Merlinie 1250,19 zł.
Przysługuje Ci więc przesyłka gratis na terenie Polski - pocztą lub kurierem!

A Merlin nie jest przecież jedyną księgarnią... Znacie jakieś antidotum? Moja kuzynka jest od 15 lat dyr. biblioteki publicznej i też nie może zatrzymać moich sugestii dotyczących listy tytułów zamawianych książek. A może to taka choroba polonistek??
Chatte96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-26, 20:16   #242
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Chatte to jest nieuleczalna choroba polonistek! Mój nałóg też siega zenitu, jest jednak ostatnio skutecznie hamowany przez brak stałych dochodów i konieczność kupna mieszkania. Inaczej to hulaj dusza piekła nie ma!

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-27, 18:38   #243
Chatte96
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joasiaa Pokaż wiadomość
Chatte to jest nieuleczalna choroba polonistek! Mój nałóg też siega zenitu, jest jednak ostatnio skutecznie hamowany przez brak stałych dochodów i konieczność kupna mieszkania. Inaczej to hulaj dusza piekła nie ma!
A mój mężuś działkę budowlaną zakupił, a ja do budowy domu mam dokładać Joasiaa - popieram - trzeba przystopować zapędy bibliofilskie
Chatte96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-01, 16:19   #244
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Mnie się też nie podoba nowy wygląd Merlina, jakoś źle się po nim porusza teraz, nic nie mogę odszukać..... Może napiszemy jakąś petycję w tej sprawie żeby przywrócili stary layout?
Btw - zaczęłam czytać Axelsson wczoraj. Narazie tylko 100 stron, ale już wiem, że będzie podobać mi się bardziej niż Samotność w sieci. To taki typ skandynawskiej sagi - tutaj o kobietach z jednego rodu, tytułowa Augusta jest nieżyjącą nestorką tego rodu. Tę książkę się pochłania!
Kusisz, kusisz... U mnie na razie z dodatkową kasą krucho (pensja znika błyskawicznie ALE... w grudniu mają nam na uczelni zacząć wypłacać stypendium naukowe, więc jak wszystko dobrze pójdzie na Gwiazdkę sprawię sobie sporo prezentów I m.in. Axelsson

Buziaki!
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-01, 17:27   #245
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Widze że nie tylko ja zacieram ręce czekając na stypedium mam zamiar uszczulić trochę moją listę marzeń. Napewno kupię coś z brakującej mi klasyki, wstyd że np. ciągle nie mam "Mistrza i Małgorzaty". Chce też skompletować wszystkie dzieła Nabokova którego uwielbiam.

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-01, 17:39   #246
yedanna
Zakorzenienie

Pardon... dubelek
Stary 2006-11-01, 17:39   #247
yedanna
Zakorzenienie

Ja jestem wielbicielką starych ksiązek , szczególnie odkąd powstał dział Antyki na Allegro... kupuję literaturę rosyjską jak tylko trafi się coś, czego nie mam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-02, 08:20   #248
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Btw - zaczęłam czytać Axelsson wczoraj. Narazie tylko 100 stron, ale już wiem, że będzie podobać mi się bardziej niż Samotność w sieci. To taki typ skandynawskiej sagi - tutaj o kobietach z jednego rodu, tytułowa Augusta jest nieżyjącą nestorką tego rodu. Tę książkę się pochłania!
Dawno mnie tu nie było, ale już powracam.
Truheart- właśnie niedawno zakupiłam sobie tą książkę wiec tym bardziej się teraz nie mogę doczekać, aż zacznę ją czytać.
Moje ostatnie nabytki to:
Majgull Axelsson- Dom Augusty (ciężko teraz dostać tą książkę, prawie we wszystkich księgarniach jej nie ma, ale od czego jest Allegro??)
Zeruya Shalev- Mąż i żona
Zeruya Shalev- Życie miłosne
Arturo Perez - Reverte- Klub Dumas

Ale terazczytam "Kate jaką pamiętam", biografię Katherine Hepburn. Niebanalnie napisana książka, cos na zasadzie wspomnień, rozmów, anegdot,przemyśleń.Ciekaw a.
Stary 2006-11-05, 18:46   #249
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joasiaa Pokaż wiadomość
Widze że nie tylko ja zacieram ręce czekając na stypedium mam zamiar uszczulić trochę moją listę marzeń. Napewno kupię coś z brakującej mi klasyki, wstyd że np. ciągle nie mam "Mistrza i Małgorzaty". Chce też skompletować wszystkie dzieła Nabokova którego uwielbiam.
Stypendium przyjacielem studenta - oby jak najwyższe Ja już mam taką wish-list, że głowa mała Najgorsze w zakupach jest to, że chce się tyle rzeczy i nie wiadomo według jakich kryteriów wybierać

Cytat:
Napisane przez olunias Pokaż wiadomość
Arturo Perez - Reverte- Klub Dumas
To jak zaczniesz czytać, to podziel się proszę wrażeniami. Mnie strasznie kusi zapowiedź 'Huzara', a jeszcze nic Pereza-Reverte nie czytałam i nie wiem, czego się naprawdę spodziewać

Pozdrawiam!
Stary 2006-11-05, 22:27   #250
shachownica
Zakorzenienie

ja polecam pereza z całego serca! niesamowite połączenie erudycji z powieścią przygodową, czyta się jednym tchem. ma oczywiście i słabsze powieści ale 'klub dumas' do nich nie należy

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-07, 19:51   #251
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
ja polecam pereza z całego serca! niesamowite połączenie erudycji z powieścią przygodową, czyta się jednym tchem. ma oczywiście i słabsze powieści ale 'klub dumas' do nich nie należy
Dziękuję To koniecznie się z nim zapoznam

A do mnie dziś przyszło moje mini zamówienie z Merlina. Widząc promocje, nie mogłam się oprzeć Dwie pozycje:
- Janusz L. Wiśniewski 'Molekuły emocji'
- Michael Connelly 'Wydział spraw zamkniętych'
W sumie zamówiłam przez tę ostatnią, 10,50 PLN. A, że jak jedna to i druga... Ehh, zresztą po co ja Wam tłumacze, same to bardzo dobrze znacie

Buziaki!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA53569.JPG (113,5 KB, 16 załadowań)
Stary 2006-11-07, 21:02   #252
nebraska
Zakorzenienie

Ech dziewczyny, też czekam na przypływ gotówki... tak dawno juz nie kupowałam książek (chyba z miesiąc), a przeciez tyle innych rzeczy TRZEBA kupić.

Trzeba chyba poślubić milionra z dużym domem, w którym jest misjsce na biblioteczkę

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-07, 21:44   #253
czarna.noc
Wtajemniczenie

A ja jeszcze raz spytam, czytalyscie "Nagle w glebi lasu"? Ciekawa jestem opini
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-08, 07:42   #254
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Dziękuję To koniecznie się z nim zapoznam

A do mnie dziś przyszło moje mini zamówienie z Merlina. Widząc promocje, nie mogłam się oprzeć Dwie pozycje:
- Janusz L. Wiśniewski 'Molekuły emocji'
- Michael Connelly 'Wydział spraw zamkniętych'
W sumie zamówiłam przez tę ostatnią, 10,50 PLN. A, że jak jedna to i druga... Ehh, zresztą po co ja Wam tłumacze, same to bardzo dobrze znacie

Buziaki!
wczoraj właśnie zaczęłam czytać kupione niedawno "molekuły emocji" i bardzo mi się podobają
Stary 2006-11-08, 19:58   #255
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
wczoraj właśnie zaczęłam czytać kupione niedawno "molekuły emocji" i bardzo mi się podobają
O, to bardzo miło mi to słyszeć Przed chwilą skończyłam czytać 'Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz', więc już od jutra zabieram się za Wiśniewskiego
Stary 2006-11-10, 19:10   #256
indygo
Rozeznanie

a ja, tradycyjnie, półka w bibliotece z książkami za zyla; coś o szkole rycerskiej dla znajomego, a dla siebie - "Przy szabasowych świecach. Wieczór drugi" - humor żydowski a co!
tanio i... no, co najmniej oryginalnie
Stary 2006-11-10, 20:15   #257
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Już jestem po lekturze. 'Molekuły...' straszliwie mi się spodobały. Więcej nie piszę - zapraszam na literacki blog

Pozdrawiam!
Stary 2006-11-13, 07:23   #258
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Już jestem po lekturze. 'Molekuły...' straszliwie mi się spodobały. Więcej nie piszę - zapraszam na literacki blog

Pozdrawiam!
ślicznie napisałaś na blogu o książce

ja wczoraj zaczęłam "Czarną polewkę" "Molekuły emocji" dawkuję sobie przed snem, lubię tak zasypiać przepełniona tymi opowiadaniami.
Stary 2006-11-13, 09:14   #259
sanetka
Zakorzenienie

czytam baaardzo dużo...dlatego też książek nie kupuję bo zwyczajnie mnie nie stać.ale jestem częstym gościem biblioteki.gdy był wolny czas czytałam średnio 4-5 książek w tygodniu.teraz niestety studia się zaczely ale i tak lubie sobie poczytac tak do poduszki
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-13, 09:57   #260
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Również czytam bardzooooo dużo ... potrafię pochłonić jedną książkę codziennie, jeśli mają tak do 300-400 stron jeśli są nieco krótsze to wtedy nawet dwie dziennie ... ale to tylko w przypadku gdy mam wolne (wakacje ferie) obecnie piszę pracę licencjacką więc nie mam za bardzo aż tak czasu ...

Książki kupuję owszem, ale nie tak jak niektórzy z tego wątku ... częsciej chodzę do biblioteki ...
Stary 2006-11-13, 16:44   #261
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
ślicznie napisałaś na blogu o książce

ja wczoraj zaczęłam "Czarną polewkę" "Molekuły emocji" dawkuję sobie przed snem, lubię tak zasypiać przepełniona tymi opowiadaniami.
Dziękuję Emememsiku

A poniżej moje najnowsze nabytki (ach, te promocje!

1) Marina Mayoral, 'Jedyna wolność'
2) Robert James Waller, 'Tango na prerii'

Pozdrawiam!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA53609.JPG (70,1 KB, 19 załadowań)
Stary 2006-11-13, 21:11   #262
sloneckoo
Zadomowienie

GG do sloneckoo

kupuje ksiazki te ktore mi sa potrzebne do nauki.....no niestety
ale to nie znaczy ze nie lubie czytac ksiazek czesto pozyczam z biblioteki ostatnia przeczytana przeze mnie ksiazka jest "potega podswiadomosci " polecam ta ksiazka jest moja wlasnoscia dostalam w prezencie czy to nie jest piekny prezent ?? oby takich prezentow bylo wiecej wtedy bede miala taka biblioteczke jak Anahstasia choc baaaaaardzo duzo mi brakuje ...
Stary 2006-11-13, 23:33   #263
Feetlover
Raczkowanie

Kto lubi czytać (a przy okazji pisać!), niech zerknie na link w mym podpisie, a po kliknięciu na informację w prawej kolumnie, pod zdjęciem pewnego, starszego Włocha. Nie, żeby to była reklama... ale może ktoś ma ochotę pomóc w czytaniu? Myślę, że korzyść będzie obustronna!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-15, 23:32   #264
yedanna
Zakorzenienie

Ostatni nabytek: 17 tomów Chmielewskiej Polowałam na to wydanie już od dawna i kupowałam na sztuki a tu taka niespodzianka:
http://www.allegro.pl/item141447743_...7_ksiazek.html
Teraz zebrane wcześniej sztuki trzeba będzie wysprzedawać
Stary 2006-11-16, 12:11   #265
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
A poniżej moje najnowsze nabytki (ach, te promocje!

1) Marina Mayoral, 'Jedyna wolność'
2) Robert James Waller, 'Tango na prerii'

Pozdrawiam!
Już się ślinię na recenzję Wallera Mam do tego pana ogromny sentyment - "Co się wydarzyło w Madison County" to jeden z moich najukochańszych filmów (książkę oczywiście też pochłonęłam ). Mimo iż nie czytałam nic więcej autorstwa tego pana, to czuję do niego dziwną sympatię.
Ostatnio różne myśli chodzą mi po głowie i chciałam Cię spytać Anahstasio, czy mogę spapugować po Tobie pomysł na literacki blog? Mam ochotę stworzyć coś podobnego, tyle że auf deutsch Nie wiem jeszcze, czy będzie to blog stricte literacki, ale książki na pewno będą się w nim pojawiać.
Stary 2006-11-23, 06:36   #266
indygo
Rozeznanie

i, wiadomo, moje zakupy z cyklu "za zyla" - nie pamiętam tytułów, a do mojego pokoju nie chce mi się teraz iść, ale:
Chiara Lubich,
Cortazar - z tej samej serii, co M. Mayoral, pokazana przez anahstasię - serii, którą wielbię.. ale o tym chyba już pisałam

i przy okazji widziałam "Pokład Joanny" za tę samą cenę, w lipcu w Domie Książki dałam za niego 9zł, przepłaciłam, no..
Stary 2006-11-26, 19:55   #267
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneckoo Pokaż wiadomość
ta ksiazka jest moja wlasnoscia dostalam w prezencie czy to nie jest piekny prezent ?? oby takich prezentow bylo wiecej wtedy bede miala taka biblioteczke jak Anahstasia choc baaaaaardzo duzo mi brakuje ...
Hehe, to tego Ci z całego serca życzę Bo dla mnie, ofiarowanie książki jest najpiękniejszym i najbardziej wzruszającym prezentem, mówiącym wiele o obdarowującym, jak i o tym, jak postrzegany jest obdarowywany

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Już się ślinię na recenzję Wallera Mam do tego pana ogromny sentyment - "Co się wydarzyło w Madison County" to jeden z moich najukochańszych filmów (książkę oczywiście też pochłonęłam ). Mimo iż nie czytałam nic więcej autorstwa tego pana, to czuję do niego dziwną sympatię.
Ostatnio różne myśli chodzą mi po głowie i chciałam Cię spytać Anahstasio, czy mogę spapugować po Tobie pomysł na literacki blog? Mam ochotę stworzyć coś podobnego, tyle że auf deutsch Nie wiem jeszcze, czy będzie to blog stricte literacki, ale książki na pewno będą się w nim pojawiać.
Mariah, ależ w ogóle nie musisz mnie pytać o zgodę Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać i czytać o Twoich literackich odkryciach
Ja zanim zacznę lekturę 'Tanga na prerii' chciałabym właśnie sięgnąć po 'Co się wydarzyło...', ponieważ 'Tango...' jest jego kontynuacją, więc jeszcze z jego lekturą się wstrzymam

W ogóle dotarł do mnie wreszcie nowy katalog Świata Książki i już upatrzyłam sobie listę książek, które chcę nabyć. Na razie wygląda ona następująco:
- 'Historia pana Sommera' Suskind
- 'I odpuść nam nasze winy' Sardou
- 'Okruchy Boga' Sardou
- 'Opowiadania' Czechowa

A kusi mnie masa rzeczy: 'Piękni szaleńcy, czyli sztuka skandalem podszyta', dwutomowa zbeletryzowana biografia Freuda, 'Martha F.', 'Zakazany owoc', 'Malowany pocałunek'... ehh....

Pozdrawiam ciepło!
Stary 2006-11-27, 11:29   #268
truheart
Zakorzenienie

Jeśli jesteście klientami Mbanku to wejdźcie na tę stronę:
http://www.mbank.com.pl/promocje/urodziny_em/index.html
Są promocje w Empiku, ja się dzisiaj wybieram na "kup 3 w cenie 2"
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-27, 18:15   #269
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Mariah, ależ w ogóle nie musisz mnie pytać o zgodę Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać i czytać o Twoich literackich odkryciach
Ja zanim zacznę lekturę 'Tanga na prerii' chciałabym właśnie sięgnąć po 'Co się wydarzyło...', ponieważ 'Tango...' jest jego kontynuacją, więc jeszcze z jego lekturą się wstrzymam
Blog już powstał, ale ostatecznie zadecydowałam, że nie będzie stricte literacki, bo ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na czytanie

Tango... jest kontynuacją Co się wydarzyło...??? O kurczę, a ja myślałam, że Tysiąc polnych dróg. To może Tango jest kontynuacją kontunuacji?

A samo Co się wydarzyło... jest napisane bardzo prostym, skromnym językiem i właśnie w tej prostocie i szczerości jest najwiekszy urok.

Cytat:
'Historia pana Sommera' Suskind
Czy to ten Süskind od "Pachnidła"? Bo jeśli tak, to i na tę recenzję czekam z niecierpliwością.
Stary 2006-11-27, 20:06   #270
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Blog już powstał, ale ostatecznie zadecydowałam, że nie będzie stricte literacki, bo ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na czytanie
Oj, znam ten ból Teraz siedzę w samych materiałach czy to na zajęcia/czy do pracy i książkę, którą pochłonęłabym w jedno popołudnie, czytam całymi dniami. Jednak taki blog mobilizuje o tyle, że wolę już każdego dnia poczytać nawet przez kilka minut, niż później zauważyć, że były tygodnie, w których ani minuty nie poświęciłam mojej pasji

Cytat:
Tango... jest kontynuacją Co się wydarzyło...??? O kurczę, a ja myślałam, że Tysiąc polnych dróg. To może Tango jest kontynuacją kontunuacji?
Opis z Merlina:
Carlisle McMillan (syn bohatera "Co się wydarzyło w Madison County") nie jest miłośnikiem hałaśliwej cywilizacji ani kapitalizmu, "który zmienił się w efekciarską bzdurę". Dlatego spodobało mu się w Salamander, malutkim miasteczku na Południu, gdzie życie toczy się leniwie w rytm otaczającej je wspaniałej przyrody, a ludzie nie patrzą wciąż na zegarek. Jako stolarz z zamiłowania odbudowuje tam stary dom i poznaje dwie niezwykłe kobiety: ciepłą i macierzyńską Gally oraz tajemniczą i piękną Susannę. Nieoczekiwanie spada na miasteczko wieść, że ma je przeciąć autostrada. Dla mieszkańców oznacza to pieniądze, dla Carlisle a - koniec świata, pamiętanego jeszcze przez Indian... Czy będzie w stanie zatrzymać wielką inwestycję?

Zatem w pewnym sensie tak, przez tą pokoleniowość

Cytat:
Czy to ten Süskind od "Pachnidła"? Bo jeśli tak, to i na tę recenzję czekam z niecierpliwością.
Dokładnie ten sam. Mało tego, książka ilustrowana jest obrazkami kultowego Sempego (współtwórcy 'Mikołajka' W ogóle ŚK zamierza wydać trzy tomy twórczości Suskinda - najpierw wspomniana 'Historia pana Sommera', później 'Pachnidło', a na koniec 'Kontrabasista i inne opowiadania'. Jeszcze nie czytałam niczego co wyszło spod jego pióra, więc jestem bardzo, ale to bardzo ciekawa

Pozdrawiam!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości