![]() |
#241 | |
Zadomowienie
|
Dot.: JAK NA FORUM PISZEMY (poprawność i staranność)
Cytat:
![]() Nikt nie jest nieomylny,ale można się postarać. ![]() Najlepsze w tym wszystkim jest to,że ludzie szczycą się znajomością języków obcych,ale nie potrafią posługiwać się ojczystym.
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Wtajemniczenie
|
Istnieje na forach (także tutaj), dziwne przyzwyczajenie, kiedy to ludzie piszą Ja, Mi lub Ona, On z wielkiej litery. Jest to przesadzona grzeczność, gdyż nie jest to wymagane i z reguły o sobie nie pisze się z wielkiej litery.
Ja to osobiście odbieram jako wywyższanie się, zwłaszcza jeśli dana osoba pominie w zwrotach Ci, Tobie, Was, dużą literę. ![]() Jest ona wymagana tylko przy BEZPOŚREDNIM zwrocie do odbiorcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Konto usunięte
|
Zauważyłyście do jakich dochodzi absurdów!!!
To nie osoby robiące 'byki' uczą się od Was tylko Wy przyswajacie złą pisownię od nich . O tempora! o mores! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
Czy ja mam Deja Vu? Takich watkow juz sporo bylo, na pewno ze dwa...
![]()
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() oczywiście dla śmiechu to piszę a nie po to, żeby komuś coś wytykać ![]() mam nadzieję, że z powodu tego żarciku nie narażę się na bana ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ooo, nie wiedziałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety przez forum zaczęłam robić więcej błędów....
Zamiast 'w ogóle' zaczęłam pisać 'wogóle' :mad Mój styl pisania nie jest bardzo wyszukany, ale nie cierpię słów 'tesh', 'jush' itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zadomowienie
|
To może napiszemy jakąś prośbę czy petycję do szefostwa
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przydałby się taki mały odnośnik na forum i informacja dla ogółu skąd można go ściągnąć, zresztą na tym najnowszym Firefoxie wszystko na wizażu mi chodzi, w starej wersji, wygląd nowej szaty wizażu niedomagał, nie mogłam w niektóre linki kliknąć. Polecam Firefoxa najnowszego dla osób którym niestety literki się same przestawiają ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem najwyższa pora na zmianę regulaminu - przede wszystkim na usunięcie zapisu, który nie pozwala publicznie upomnieć osoby notorycznie (podkreślam - notorycznie) łamiącej elementarne zasady polszczyzny. IMHO następnym krokiem administarcji forum (i moderatorów) powinno być bardziej skwapliwe udzielanie upomnień za nieprzestrzeganie zasad ortografii.
I jeszcze jedno - należy skończyć z powszechną tolerancją osób, które twierdzą, że mają dysleksję. To dla takich osób wymyślono różnego rodzaju "ułatwiacze" pisania - choćby wspominana tu już nakładka z FF czy polecenie Sprawdzanie pisowni z Worda lub Writera. Wiem, że można także na forum takie ułatwienie wprowadzić. Odwiedzam różne miejsca w sieci i znam fora, gdzie poprawna pisownia jest obowiązkowa. Użytkowników nie ubywa, a i poziom dyskusji znacznie się podnosi. Nie ma obrażania się, gdy ktoś zwróci komuś uwagę na popełniony przez niego błąd. W dodatku do okienka Szybkiej Odpowiedzi podczepiona jest mała ikona Sprawdź pisownię, która pomaga wysłać "czystego" posta. Myślę sobie, że takie porządki nie są niemożliwe do wprowadzenia na Wizażu. Uważam też, że pisanie uwag via PW jest bez sensu - zauważyłam już, że odbierane jest to jako osobisty atak, a poza tym taka możliwość istnieje teraz i niewiele z niej wynika. Zresztą - to trochę podwójna robota. Jak chcę komuś zwrócić uwagę na przystanku, że tu się nie pali, to chyba nie napiszę mu jej SMS-em? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajko, kolejny raz zgadzam się z Tobą ![]() A co do zmiany regulaminu, to jestem jak najbardziej za ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
A mnie najbardziej co irytuje to panująca wszem i wobec nowomowa. Nie znoszę wszelkich nowych, dziwnych skrótów, pisania q zamiast ku itp. Język polski zasługuje chyba jeszcze trochę na poprawność i używanie wyrazów ze słownika języka polskiego a nie jakichś wymysłów...
Świetnie oddaje to strona http://www.stopdebilnymopisom.info/ - i nie odnosi się tylko do opisów na gg ale w ogóle do nowego sposobu pisania, który strasznie mnie denerwuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Po zastanowieniu łączę z poprzednim wątkiem (który powstał zresztą niedawno)
![]() Po troszkę innym początku - dyskusja na ten sam temat ![]()
![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy ortograficzne na forum
Cytat:
Inna sprawa, ze pisze PW wtedy, gdy widze, ze ktos zrobil pojedynczego 'byka' a nie gdy pisze zupelnie "obok" zasad ortografii. Nie uwazam, by to bylo bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
mi jeszcze nikt nie zwrócił uwagi,ale jak zobaczycie błąd u mnie to bym była wdzięczna,że zwrócił mi uwagę na błąd,bo nieraz nie wiem jak coś się piszę ale się staram i bym uwagi na pewno nie odebrała jako ataku...
![]() |
#258 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jesteśmy na forum polonistycznym . Ani w szkole na dyktandzie. Wystarczy zwrócić uwagę na PW i nie potrzeba tu jakiegoś szczególnego zapisu w regulaminie uzasadniającego poprawianie czyichś błędów.Tym bardziej,że każdemu może się zdarzyć błąd. Nie wyobrażam sobie takiej opcji,że co chwilę będę się natykać na wypowiedzi w stylu "pisz poprawnie","robisz byki" ,"kup sobie słownik" itp. Jak ktoś chce robić błędy,to niech robi ![]() Poza tym osobom,których pisownia kogoś drażni można dać ignora i finał . Cytat:
![]() ![]() Oczywiście,że nie jest bez sensu ,jeśli robimy to dyskretnie via PW. A nie- ogłaszając wszem i wobec,że niejaka "Iksińska" nie potrafi pisać,bo sadzi byki.
![]() |
![]() |
#259 |
Rozeznanie
|
No oczywiście, że to nie jest forum polonistyczne. Nie rozumiem intencji - poprawnie należy pisać tylko na takim forum? A o zasadach trzeba tylko na dyktandach pamiętać?
Pisząc o publicznym upominaniu miałam na myśli osoby, które notorycznie nie przestrzegają przyjętych zasad - a nie osoby, którym przytrafi się jakiś błąd czy literówka. To po pierwsze. A po drugie - dlaczego komuś może się nie chcieć wysilić i pisać poprawnie, a mnie musi się chcieć to tolerować? Rada "można włączyć opcję ignore" jest bez sensu. Przychodzę na forum, żeby czytać i rozmawiać, nie po to, by obejrzeć obrazki. I ostatni argument - pisanie PW. Jeżeli ktoś się nie wstydzi pisać "pokemonami", to dlaczego ja mam mu dyskretnie zwracać uwagę? Żeby się nie obraził? Haha. A czytelnika swoją językową niewiedzą czy swoim ortograficznym lenistwem, swoim lekceważeniem zasad języka, którym wszyscy się posługujemy, obrażać można, tak? Nie podoba mi się to i tyle. Tak, to nie jest forum polonistyczne. Ale jest to forum publiczne, na którym jednocześnie nie pochwala się łamania reguł polszczyzny i toleruje powyższe, pobłażając tym, którzy owe reguły łamią. Paranoja. I żadna PW tego nie załatwi. Zresztą kto i ile miałby ich wysłać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Chciałam sie przyznać, ze oto pierwszy raz ktoś
![]() Nie wiem, ale jesli komuś przeszkadza to jak ktoś sadzi byki to dyskretne zwrócenie uwagi chyba nie zaszkodzi?I powiem szczerze zrobiło Mi sie wstyd....
![]() |
#261 | |||
Zakorzenienie
|
Ja jestem nadal za PW. Chociaż nie lubię czytać, tego do czego czasem zmuszają mnie inni.
Forum ma być z założenia : dla wszystkich. ["Taki duży Taki mały Może Wizażanką(em) być! ![]() I ja rozumiem, że się nam (bo mi także) nie podoba lekceważenie języka. Tego, którym w końcu same się posługujemy. Być może to jest i przesadna poprawność 'polityczna'. Cytat:
W końcu przychodzisz na forum po to, żeby czytać i rozmawiać, czy po to żeby upominać? Cytat:
Cytat:
![]() Posługując się przykładami ![]() Niestety, ale sądzę że zmiana punktu regulaminu nie wypadłaby dobrze. Zawsze znajdą się tycy, którzy zinterpretują go : Każdego, kto robi błędy ściąć na szubienicy. To przy zmianach w regulaminie, odnośnie możliwości upominania, kiedy ktos robi rażące błędy, byłoby już złamanie regulaminu, czy jeszcze nie? Wte, albo wewte ![]() A poza tym, myślę że ci, którzy błędów robią mało, robią je sporadycznie przyjmowaliby krytykę równie 'pokornie' jak na PW. Ci, którzy mają się oburzyć, obrazić i 'olać' i tak, tak zrobią. Tak mi się wydaje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
dyskusja dyskusją, a ja znowu cudny przykład na forum znalazłam:
Cytat: Napisane przez VampIrzyca ![]() dysleksja czy lenistwo?? ![]() ![]() Zapoznaj się dokładnie z regulaminem forum, który m.in. mówi, że: 7. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, i robienie tego na forum publicznym. A co takiego Vampirzyca skrytykowała??: "Witam mam19lat i nie byłam jeszcze u ginekologa bo: po pierwsze to się boję a po drugie niewiem czy lepszy jest facet czy baba (do faceta wstydze się isc)i wydaje mi się że nie mósze isc na razie skoro nie odczówam żadnych bólów.Wspomne że współżyje regularnie ze stałym partnerem.Chciałam zasięgnąć rady tzn jak badania kontrolne są przeprowadzane i co mószę mieć ze sobą itp." W złym guście to jest robienie TAKICH błędów.
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak nie odpowiada Ci czytanie pokemonów,wypowiedzi z błędami,literówkami i nie chcesz pisać PW w tej sprawie do autorki-daj jej ignora i po sprawie.Wbrew pozorom nic nie musisz tolerować-opcja "ignor" załatwi sprawę. Nie jesteśmy w szkole,żeby chodzić za osobami robiącymi błędy i je poprawiać. Zwłaszcza,że można zrobić to dyskretnie ,pisząc PW. A publiczne wytykanie komuś błędów daleko mija się z kulturą -oczywiście tego wytykającego ![]()
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
Rambo mnie przekonał
![]()
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawiamy teoretycznie,a nie obgadujemy za plecami zainteresowanych,którzy nie mogą się ustosunkować do Twoich wypowiedzi ![]() Przekonała ![]()
![]() |
#266 |
Zadomowienie
|
A niech będzie - przekonała mnie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Znowu
![]() ![]() Cieszę się, że przekonałam ![]() Mnie też otwiera się nóż w kieszeni na widok "tóżu do żens" czy innych "ćeni do bowiek", scyzoryk kiedy ja się zaczynam nad tymi wyrazami zastanawiać. Otworzy się i... zamknie ![]() Ludzie lubią się sami zapędzać w "kozi róg" - gdyby umieli się sami kontrolować [ci, którzy czytać błędów wprost nie mogą - i ci, którzy je popełniają - i inni] myślicie, że byłby tu jakiś regulamin ?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Stosunek do języka ojczystego naprawdę świadczy o osobie i społeczeństwie.
![]() |
![]() |
#269 | ||||
KWC
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie mam już nawet czego dodawać od siebie. Mnie też się zdażyło walnąć byka na wizażu, ale zaraz po wytropieniu go - poprawiłam. I było mi strasznie wstyd, bo wiele osób czytało tego posta. Dlatego nie rozumiem jak inni mogą walić takie "krzaki" beztrosko i olewczo. Ja wiem, że teraz jest moda na dysleksję- nawet mój TŻ ma taki papierek ( chociaż błędów nie robi w ogóle to sobie załatwił, dla wygodnictwa ![]() ![]() A mnie ( wiem, że się nie zaczyna od A ![]() Edytowane przez spray Czas edycji: 2007-03-08 o 18:45 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Rozeznanie
|
No cóż - forum oczywiście nie służy pouczaniu innych, dlatego właśnie nie mam zamiaru bawić się w Matkę Teresę z Kalkuty i wysyłać PW za każdym razem, gdy zauważę, że ktoś olewa zasady. Uważam, że należy zaostrzyć regulamin i tyle. A publiczne upominanie jest jak najbardziej na miejscu - "niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi".
Kwestia tylko na czym bardziej nam zależy - na milionach postów swoją ortografią wołających o pomstę do nieba ( i przyznajmy to, często swoim sensem też), czy na postach logicznych i "czystych". Co do przykładu na upominanie w realu - podawałam go wyżej. Proszę czytać uważnie. Dla mnie sadzenie byków nie jest drobną gafą porównywalną np. do trzymania łokci na stole w restauracji. Nieznajomość i nieposzanowanie zasad ortograficznych jest dla mnie podobne do nieprzestrzegania zasad ruchu drogowego. W obu przypadkach tworzy się chaos trudny do ogarnięcia. Poza tym jeszcze raz to podkreślę - upominanie przez PW nie zdaje rezultatu. Gdyby tak było, liczba tzw. "dyslektycznych" postów zmniejszałaby się - a ja mam wrażenie, że ich tylko przybywa. Z czym to się wiąże? Z bezkarnością, ze słabym regulaminem. Dla mnie EOT. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.