|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
268 | 81,21% |
NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
![]() ![]() ![]() ![]() |
62 | 18,79% |
Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Ja do spowiedzi nie chodzę, ale jeśli kiedyś pójdę to nie będę spowiadać się z seksu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
ja sie nie spowiadam wiec mam spokoj
![]() ![]() moja znajoma kiedys sie z tego wyspowiadala i ksiadz sie jeszcze pytal gdzie ile razy w tygodniu i czy zaluje kolezanka uciekla z placzem od konfesjonału wiec moze zachowajmy to dla siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Konto usunięte
|
Prawda? Nie zawsze musimy być tacy do przodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Nie chodzę do spowiedzi, więc nie mam tego problemu
![]() Notabene wg mnie miłość ( więc i sex również ) nie może być grzechem. Oczywiście jeśli jest to stały partner, którego kochamy, a nie przygodne numerki w dyskotece.
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pytania glownego w temacie w watku - ja sie z niczego nie spowiadam, nie uznaje instytucji spowiedzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Popieram Paulę.
Poza tym dzieciom robi się pranie mózgu, potem w wieku dorosłym wierzą w niebo, piekło i inne czary-mary: Cytat:
A potem drżą ze strachu, gdy muszą gadać obcemu facetowi o tym, co naturalne. Nie czuję się lepsza od psa czy kota ponieważ uważam, ze jesteśmy po prostu częścią natury, przyrody, umieramy, rodzimy się i tyle - dla niektórych to za mało i marzą o nieśmiertelności i raju.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
a mnie się zdaje, że bez sensu jest takie komentowanie: wierzysz w to, nie wierzysz w to - dziwny jesteś, bo to bajeczki. Każdy ma prawo wierzyć w to co chce, jeśli mu to daje satysfakcję, to w czym problem? Chyba nikogo obok to nie krzywdzi?
![]() Co do tematu, nie mam takiego problemu ![]()
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
ja zawsze mówie że...robiłam rzeczy nieskromne
![]() ![]() ![]() dobre nie? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
generalnie nie spowiadam się.
Przed ślubem miałam stracha, że ksiądz coś mi powie niemiłego w konfesjonale, bo często tak bywa... Więc na pierwszy ogień wysłałam TŻ-ta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Wtajemniczenie
|
Tak raz sie spowiadalam z tego
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
BAN stały
|
jestem juz po ślubie
a przed ślubem cholerka już nie pamiętam czy sie z tego spowiadałam w każdym razie gdybym tylko usłyszała coś na swój temat wyznajac ten grzech to od razu bym powiedziała księdzu, co o nim myślę zgadzam sie z Wami, jakie morały ma prawić ksiądz, który sam grzeszy proboszcz z mojej parafii ma dorosłą córkę, cos mi się wydaje, ze równie dbrze i ja bym mogła zasiaść w tym konfasjonale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
tak
Cytat:
![]() Wiem, ze moje smiertelne ciąło zjedzą robaki, że może się zdarzyc tak, ze po śmierci nie ma niczego - ok, ale czy w takim wypadku coś tracę starając sie żyć zgodnie z duchem KK? Nie sądze. Pozatym nie rozumiem co ma inteligecja człowieka do wyznawanej przez niego religii ![]()
![]() |
![]() |
#254 |
Zadomowienie
|
Ja sie nie spowiadam z tego. Ostatnio od jakiegos roku w ogole sie nie spowiadam, bo nie wierze w spowiedz. Do Koscioła chodze, wierze we wszystko, oprocz spowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Następna wierząca ale...
Ktoś już tu użył takich fajnych słów (nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się szukać): Wiara/Religia to nie supermarket - bierzesz co Ci się podoba. Mam powody sądzić (i tu nie chodzi tylko o jedna konkretna osobę), że ludzie odchodzą z KK nie tylko przez "złych niedobrych grzesznych duchownych" ale i przez takich ludzi. A tak do tematu to ostatnio byłam u spowiedzi 5 maja i nie wspomniałam nic o seksie, bo nie musiałam :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
ehhhhh. az mi sie na takie refleksje zebralo... kiedy to ja ostatnio sie spowiadalam
![]() ale wracajac do tematu. jesli chodzi o sex, to nie rozumiem jak mozna sie spowiadac za cos skoro sie tego nie żaluje ![]() ![]()
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
hm...nie rozumiem dlaczego mam sie z tego spowiadac... skoro sie wyraznie mowi:
" za grzechy zaluje..obiecuje poprawe" no a my przeciez tego nie zalujemy skoro to robimy...i sie raczej nie poprawimy ![]() ![]()
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
Cóż a ja wyznaję buddyjską zasadę: Żyj tak, aby nikt przez ciebie nie cierpiał.
Nie chodzę do kościoła, do spowiedzi też nie... A Bóg chyba dawno temu uciekł od tego świata bo nie przewidział co się z nim zrobi. Takie jest moje zdanie, sex z moim TZ jest dla mnie czymś pięknym, nikomu nie dzieje się krzywda przez to. I tak jest mi dobrze ![]()
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
ja jak jeszcze chodzilam do spowiedzi to mowilam ze wspolzylam ale jakis czas temu zrozumialam ze bez sensu chodzic do spowiedzi jak nie zaluje i wiem ze dalej bede to robic nie rozumiem dlaczego sex z osoba ktora sie kocha to taki straszny grzech... to piekne przezycie. nie wiem po co chodzic do spowiedzi to bez sensu... a nie uznaje zatajania wspolzycia bo tak czy siak przy zatajeniu grzechu- a to oficjalnie jest grzech to spowiedz jest niewazna a skoro jest niewazna to po co chodzic??
![]() Edytowane przez madzia_g Czas edycji: 2007-05-20 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Nie czytałam całego wątku, więc może ktoś już o tym wspominał... Wiele z was pisze o wierze i praktykach religijnych, ale czy zdajecie sobie sprawę z tego, że jeżeli współżyjecie przed ślubem (kościelnym, bo oczywiście sam cywilny jest wielkim grzechem
![]() ![]() ![]() ![]() Ja do kościoła chodzę sporadycznie, tylko wtedy kiedy mam jakiś 'powód' ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
nieaktualne
Edytowane przez Abi81 Czas edycji: 2013-02-10 o 21:07 Powód: nieaktualne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
a co w sytuacji takiej ze zaluje ze wzgledu na Boga, ze Go ranie i mi jest naprawde przykro, ze tak zrobilam. ze wzgledu na Niego mi przykro. to jest zal... ?tylko, ze nie zaluje ze wzgledu na TZta...nie wiem jak to pogodzic wiec nie chcodze do spowiedzi a jak nie chodze do spowiedzi to ciagnie sie za tym nastepny lancuszek konsekwencji.. np jak nie moge chodzic do komunii to juz nie mam motywacji zeby chodzic do kosciola
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Przyczajenie
|
ojjj potwornie trudny to temat.... ja przez ten problem właśnie odsunęłam się od Kościoła... jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, że mogę po prostu pominąć ten "niewielki" grzeszek przy spowiedzi... paradoksalnie - byłam (jestem?) na to zbyt wierząca. teraz czasem zaglądam do kościoła, ale sama nie wiem - czy już czuć się potępioną za całe to wielkie złooooooo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jeśli się po śmierci dowiedzą, że faktycznie piekło z niebem i panem Bogiem istnieją, to wątpię, żeby ich własne wewnętrzne przekonanie, że są dobrymi gorliwymi katolikami - cokolwiek pomogło
![]() ![]() ![]() Tak ogólnie, to czytam sobie ten wątek i mnie fascynuje. I - to chyba dobre słowo - bawi. Bawi mnie obserwowanie, jak osoby uprawiające seks przedmałżeński i jednocześnie zarzekające się, że są katoliczkami - próbują jakoś usprawiedliwić to co robią, stosują zasady "własnej" religii wybiórczo, wybielają, stwierdzają, że "one tego nie uważają za grzech" - jakby mogły sobie same o tym decydować... ![]() No naprawdę... Dla mnie to hipokryzja i tchórzostwo. Odwagą byłoby dla mnie trzymanie się zasad własnej religii (kiedy się deklaruje, że się tę religię wyznaje). Albo przyznanie, że wcale się praktykującą katoliczką nie jest. Wóz albo przewóz ![]() Religia to nie supermarket... - podoba mi się to powiedzonko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
Święte słowa
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
hmm... nie zycze sobie takich komentarzy.
Jesli Bog istnieje ( i wierze w to) to wie jakie bledy popełniam i moge wyspowiadac sie przed Nim. Nie potrzebny mi posrednik w postaci Ksiedza. Chodze czesto do Koscioła, modle sie codziennie. Mysle, ze nikogo specjalnie nie skrzywdziłam wiec wypraszam sobie takie komentarze na moj temat, bo nie masz pojecia ani o mnie ani o mojej wierze. I taka rada na przyszłosc najpierw przeanalizuj siebie, swoje postepowanie a pozniej krytykuj innych i ich pouczaj. I troche tolerancyjnosci Ci rowniez nie zaszkodzi. ![]() Pozdrawiam! :kwiatek: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Raczkowanie
|
mela777 moze tak najpierw przeczytaj cos dokladnie a potem oceniaj czyjas wypowiedz
![]() Mialam 16 lat i sie zakochalam - tak to bardzo zle... o ja grzesznica ![]() Chlopak zerwal bo tata mu powiedzial ze dziewczyny tylko wykorzystuja i czekaja na ciaze aby uwiazac nieszczesnika ![]() Edytowane przez Abi81 Czas edycji: 2013-02-10 o 21:09 Powód: nieaktualne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
Ja przed ślubem na spowiedzi nic nie powiedziałam o seksie, natomiast mój mąż tak i został przez księdza przyrównany do zwierzęcia czy jakos tak. Nie musze dodawac, jaki dzis mamy stosunek do koscioła. I nie przeszkadzałoby mi to wcale, gdyby nie fakt, że nasze dzieci robią się duze, niedługo komunia, a ja nie wiem, jak wszczepic im "katolickośc" i sympatię do kościoła, gdy sama nie uczestniczę (buddyzm). Katolicyzm to dziś religia narodowa i ten, co się wyłamuje, ma ciężkie życie. Bo chrzest musi byc, komunia, bierzmowanie i cały ten zestaw. Tym bardziej, że moje przekonania są nieco inne niż obowiązkowe katolickie. Albo będę hipokrytką, albo zacznę walkę z wiatrakami, na którą nie wiem, czy mam siłę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.