Last.fm społeczna rewolucja muzyczna - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-22, 17:01   #241
kr0pka
Zakorzenienie

Dot.: Last.fm - muzyczny blog

Cytat:
Napisane przez Magdalena Ka Pokaż wiadomość
a to się samo jakoś porówna??

Tak, kiedy wejdziesz na mój profil to po prawej stronie niewiele od góry jest takie coś jak ''gustometr''

Lewy pas, gaz i płynę..
kr0pka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:16   #242
Magdalena Ka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kr0pka Pokaż wiadomość

Tak, kiedy wejdziesz na mój profil to po prawej stronie niewiele od góry jest takie coś jak ''gustometr''

widze widze, tylko sie zastanawiałam czy to sobie samo poradzi z porównaniem

strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia.

co jest sensem życia?
żyć!

"Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw".

Magdalena Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:27   #243
rachela
Zakorzenienie

O matko, dziewczyny! Macie takie gigantyczne podpisy, że przez chwilę nie mogłam znaleźć treści postów Można prosić o ich skromne uszczuplenie?

---

Co do Gustometru, to niestety jest niedoskonałe, tak samo jak system dobierania "sąsiadów".
Z sąsiadami problem jest o tyle większy, że last.fm bierze pod uwagę w zasadzie tylko tego wykonawcę, który jest na pierwszym miejscu - i tak w sąsiadach mam ludzi, z którymi często nic oprócz :wumpscut: mnie nie łączy...

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 18:51   #244
kr0pka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rachela Pokaż wiadomość
O matko, dziewczyny! Macie takie gigantyczne podpisy, że przez chwilę nie mogłam znaleźć treści postów Można prosić o ich skromne uszczuplenie?

---

Co do Gustometru, to niestety jest niedoskonałe, tak samo jak system dobierania "sąsiadów".
Z sąsiadami problem jest o tyle większy, że last.fm bierze pod uwagę w zasadzie tylko tego wykonawcę, który jest na pierwszym miejscu - i tak w sąsiadach mam ludzi, z którymi często nic oprócz :wumpscut: mnie nie łączy...
Ja już uszczupliłam swój jak najbardziej mogłam

A co do gustometru, to racja, nie wszystko jest brane pod uwagę.

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-22, 21:09   #245
Magdalena Ka
Zadomowienie

Cytat:

---

Ja też już uszczupliłam, jak się tylko dało

strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia.

co jest sensem życia?
żyć!

"Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw".

Magdalena Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 21:16   #246
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
---

Mam wrażenie, że nie tylko. Mam wśród najbliższych sąsiadów ludzi, którzy nie mają Pantery nawet w drugiej dwudziestce...
Dziwni jacyś.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-24, 10:41   #247
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
No... Z udzielających się w tym wątku tylko z Anahtasią i Wszełką mam słabo, z resztą fatalnie. (I z Cheer średni ale ciiiicho sza )
Ha!

A ja mam wciąż kilka wątpliwości związanych z lastem.

Zupełnie nie mogę ogarnąć kwestii słuchania przez Winampa, nie wiem czy ja w ogóle dobrze rozumuję, że "tak można"

Co to znaczy scrobblować?
Co mi daje otagowywanie utworów?
Jak słuchać wybranych wykonawców?
Jak słuchać wybranych piosenek?
(dwa powyższe mają pewnie związek z Winampem)

Przedwczoraj bodajże ściągnęłam sobie ten ich program, ale już go wyrzuciłam, bo mi to niepotrzebne. Wolę widzieć stronę (i tak też słucham w tym momencie).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-24, 12:58   #248
rachela
Zakorzenienie

Cheer, postaram się pomóc:

Ad.1: Słownik internetowy:
Scrobble - Can replace most verbs to indicate that an action has been performed, and that it has been logged or recorded by a 'scrobbler', which is a system that records whatever you're scrobbling, although the scrobbler may not necessarily exist.
If you played 64 games of Fifa 98: Road To World Cup, you could say "I scrobbled Fifa 64 times today." Or if you were on the phone, you could say "I was updating my PhoneScrobbler".

Więc chodzi pewnie o sam fakt, że piosenki odsłuchane są doliczane do Twojego licznika i pojawiają się w Recently listened.

Ad.2: Otagowywanie. Gdyby ludzie nie tagowali utworów i wykonawców, nie można by było korzystać z opcji "Similar artists" - to właśnie za pomocą tych tagów takie podobieństwa są generowane. I wiadomo, jaka to muzyka (chociaż oczywiście zdarzają się tagi idiotyczne, np. ... a nie, przykładu nie podam - moderatorzy na last.fm zdążyli te kretyństwa powywalać).
Mam nadzieję że wyjaśniłam to w miarę zrozumiale.
Poza tym istnieją radia poszczególnych tagów - mi zdarza się posłuchać radia "bollywood" - sama kilka rzeczy otagowałam.

Ad.3: Radio określonego wykonawcy (o to chodzi?) lub Twoje radio jest dostępne dla osób, które wykupiły sobie miesięczny "abonament", jak to nazywam.
Tu więcej szczegółów: http://www.last.fm/subscribe/

Oscar Wilde
Stary 2008-03-24, 16:55   #249
cheer
Zakorzenienie

Dziękuję

Już trochę kojarzę z tym scrobblowaniem ("last scrobbled: tu tytuł ostatnio odsłuchanego utworu"), ale...jakieś to dla mnie bez sensu Tj. po co to właściwie jest? Nie mogę tego ogarnąć, tym bardziej jeśli tu chodzi tylko o doliczanie kolejnych utworów...

Otagowywanie - łapię i uważam za zacne

Chyba można to określić jako "radio określonego wykonawcy". Ale czy tu ma się na myśli "wykonawcę" jako podobną do siebie muzykę różnych wykonawców czy jednego konkretnego wykonawcę?
Bo ja bym chciała czasami np. posłuchać sobie pod rząd kilka piosenek Martina Gore'a i co wtedy?

Cwany ten abonament, ale śmiem twierdzić, że wczoraj, zanim pozbyłam się ichniejszego programu do słuchania, słuchałam sobie (w nim właśnie) Twojego radia, Rachel i ani cencika nie zapłaciłam

----

A jak słuchacie muzyki? Bo ja się loguję na stronę, listen i tyle.
A wycztałam w wątku coś o słuchaniu w Winampie, przesyłaniu piosenek na stronę, czy ze strony do Winampa
Stary 2008-03-24, 17:00   #250
kr0pka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Dziękuję

Już trochę kojarzę z tym scrobblowaniem, ale...jakieś to dla mnie bez sensu Tj. po co to właściwie jest? Nie mogę tego ogarnąć, tym bardziej jeśli tu chodzi tylko o doliczanie kolejnych utworów...
Utwory, które zostaną przesłane (poprzez program na stronę ) generują w ten sposób Twój gust muzyczny i pozwalają wyszukiwać (poprzez sąsiadów) nowych utworów, które są w Twoim guście.

Tylko, że opcja sąsiadów jest czasami trochę kiepska, bo mogą się te gusta nie zgadzać, ale to już nie nasza wina, tylko osób tworzących stronę.

Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam A jeżeli nie to proszę rachelę o pomoc.

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-24, 17:02   #251
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Utwory, które zostaną przesłane (poprzez program na stronę )
O! Tu Cię mam! O co w tym chodzi? W tym przesyłaniu na stronę przez program? Ja nie mam żadnego programu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-24, 17:14   #252
kr0pka
Zakorzenienie

Cytat:
O! Tu Cię mam! O co w tym chodzi? W tym przesyłaniu na stronę przez program? Ja nie mam żadnego programu
Przy rejestracji powinna pojawić się informacja, że powinnaś ściągnąć program. No i musisz go ściągnąć bo inaczej nie da rady.

Kliknij tutaj

Tu jest link, z którego powinnaś pobrać program, zainstalować.

Ano i zapomniałam, że chyba trzeba mieć Winampa, żeby odsłuchiwać. Mam nadzieję, że go posiadasz.
A zresztą zobaczysz, przy instalowaniu , tam bedzie ''jakie wtyczki chcesz zainstalować''
Ja już nie pamiętam, bo już od dawna ten program mam

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-24, 17:19   #253
Sabbath
Wiedźma

Cytat:

Chyba można to określić jako "radio określonego wykonawcy". Ale czy tu ma się na myśli "wykonawcę" jako podobną do siebie muzykę różnych wykonawców czy jednego konkretnego wykonawcę?
Bo ja bym chciała czasami np. posłuchać sobie pod rząd kilka piosenek Martina Gore'a i co wtedy?
Jeśli nie ma na Last jego darmowych utworów to nie możesz.

tak a'propos - darmowe utwory to naprawdę świetny pomysł: z jednej strony na promocję, z drugiej na poznanie mniej znanych kapel.

Cytat:
A jak słuchacie muzyki? Bo ja się loguję na stronę, listen i tyle.
A wycztałam w wątku coś o słuchaniu w Winampie, przesyłaniu piosenek na stronę, czy ze strony do Winampa
Jak działa? Normalnie zapodajesz muzę z kompa w Winampie i jesli masz przy tym uruchomionego Lasta - zascrobbluje Ci je jako odsłuchane.

Po co? No nie wiem... Dla funkcji muzycznego pamiętnika?
Mnie bawi zaglądanie w to, czego słuchałam w ostatnim tygodniu. Czasem bywam szczerze zdziwiona.

Sama funkcja sąsiadów muzycznych jest przydatna jedynie chyba do tego, żeby przetrzepać im listy ulubionych kapel w poszukiwaniu nowych fascynacji. Tyle, że podobnie działa słuchanie samego radia - "ujawnia" mnóstwo muzyki podobnej do tego, co lubisz albo otagowanej jako ten sam typ.
Stary 2008-03-24, 17:29   #254
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Przy rejestracji powinna pojawić się informacja, że powinnaś ściągnąć program. No i musisz go ściągnąć bo inaczej nie da rady.
Właśnie o tym programie pisałam, ściągnęłam go, ale po jednym dniu wyrzuciłam, bo nie widzę różnicy między słuchaniem z tego programu, a słuchaniem ze strony. Ze strony nawet bardziej mi się podoba

Cytat:
Jak działa? Normalnie zapodajesz muzę z kompa w Winampie i jesli masz przy tym uruchomionego Lasta - zascrobbluje Ci je jako odsłuchane.
Właśnie wczoraj miałam taki przebłysk, że to może w ten sposób działa i spróbowałam. Włączyłam Winampa, zalogowałam się na stronę i...w sumie nie bardzo pamiętam co się dalej stało ...ale chyba nic...
---
No i teraz właśnie słucham kawałka, a potem odświeżę stronę i zobaczymy czy faktycznie mi się pokaże w odsłuchanych.

Czuję się jaki jakiś głąb normalnie! Z niektórymi rzeczami trudno do mnie dotrzeć...
Stary 2008-03-24, 17:44   #255
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Właśnie wczoraj miałam taki przebłysk, że to może w ten sposób działa i spróbowałam. Włączyłam Winampa, zalogowałam się na stronę i...w sumie nie bardzo pamiętam co się dalej stało ...ale chyba nic...
---
No i teraz właśnie słucham kawałka, a potem odświeżę stronę i zobaczymy czy faktycznie mi się pokaże w odsłuchanych.

Czuję się jaki jakiś głąb normalnie! Z niektórymi rzeczami trudno do mnie dotrzeć...
Cheer, ja przyznaję, że nie bardzo jarzę, co dokładnie masz na myśli.
Odinstalowałaś program do słuchania? Czyli nie nabijasz na profil, tylko słuchasz z wolnej ręki (z wolnego ucha)?

Normalnie jest tak, że mam na belce okienko, w którym na bieżąco wyświetlają się informacje o tym, czego słucham i o wykonawcy. Plus to, czy scrobbling jest włączony, czy nie.

A fakt, że program z Lasta rozpozna i przescrobbluje utwór zależy od tego, jak masz oznaczone właściwości utworów.
Ja na przykład dopiero w tym tygodniu poprawiłam właściwości w części płyt Bacha, które mam na kompie - wcześniej nawet jak słuchałam nie zapisywały mi się w profilu.
Stary 2008-03-24, 17:50   #256
cheer
Zakorzenienie

Ja sama do końca nie wiem o co mi chodzi
Po kolei.

Tak, programu nie mam, odinstalowałam. Słucham wprost stąd: http://www.last.fm/listen/
i jeśli słuchanie z wolnej ręki to słuchanie tego, co oni mi zaserwują (w tym sensie, że ja sobie wpiszę np. Depeche Mode, a radio mi znajdzie albo DM albo coś podobnego i tak słucham), to tak, tak właśnie jest, ale nabija mi się licznik (choć mam wrażenie, że przesłuchałam o wiele więcej, niż mam na liczniku)...

Ja z kolei nie kumam tego :
Cytat:
Normalnie jest tak, że mam na belce okienko, w którym na bieżąco wyświetlają się informacje o tym, czego słucham i o wykonawcy. Plus to, czy scrobbling jest włączony, czy nie.

A fakt, że program z Lasta rozpozna i przescrobbluje utwór zależy od tego, jak masz oznaczone właściwości utworów.
Czyli słuchasz w programie Lasta czy Winampie? Czy i tym i tym?
Stary 2008-03-24, 17:56   #257
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Ja sama do końca nie wiem o co mi chodzi
Po kolei.

Tak, programu nie mam, odinstalowałam. Słucham wprost stąd: http://www.last.fm/listen/
i jeśli słuchanie z wolnej ręki to słuchanie tego, co oni mi zaserwują (w tym sensie, że ja sobie wpiszę np. Depeche Mode, a radio mi znajdzie albo DM albo coś podobnego i tak słucham), to tak, tak właśnie jest, ale nabija mi się licznik (choć mam wrażenie, że przesłuchałam o wiele więcej, niż mam na liczniku)...
Mogę się mylić, ale w ten sposób nie zapisze Ci muzyki na profilu. Nie ma bata.

Mam kumpla, który stworzył sobie profil, słucha własnie w ten sposób i ma nadal zero odsłuchanych utworów.

Cytat:
Ja z kolei nie kumam tego :
Czyli słuchasz w programie Lasta czy Winampie? Czy i tym i tym?
A właśnie!
Albo - albo.
Jesli słucham z Lasta - Winamp mam wyłączony.
Jeśli korzystam z zasobów swojego dysku lub płyt - uruchamiam muzykę w Winampie i jednoczesnie mam włączony program Last (ale nie odtwarzam w nim muzyki w tym czasie, oczywiście) który mnie "podgląda".
Stary 2008-03-24, 18:02   #258
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Mogę się mylić, ale w ten sposób nie zapisze Ci muzyki na profilu. Nie ma bata.

Mam kumpla, który stworzył sobie profil, słucha własnie w ten sposób i ma nadal zero odsłuchanych utworów.
To skąd mam te 300 (aż ) utworów na liczniku?

Cytat:
Albo - albo.
Ooo ...
Cytat:
Jesli słucham z Lasta - Winamp mam wyłączony.
Jeśli korzystam z zasobów swojego dysku lub płyt - uruchamiam muzykę w Winampie i jednoczesnie mam włączony program Last (ale nie odtwarzam w nim muzyki w tym czasie, oczywiście) który mnie "podgląda".
Myślę, że już coraz bliżej rozwiązania zagadki mojej niekumatości.
Czyli tak: zainstaluję znowu program z Lasta, następnie włączę go, włączę Winampa i zobaczymy czy mi doda do ostatnio odsłuchanych

---

I pełen sukces
Wszystko gra!
Dziękuję za pomoc i nie zawaham się prosić o nią jeszcze, a jak długo trzeba mi tłumaczyć, to już wiecie
Stary 2008-03-24, 18:06   #259
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
To skąd mam te 300 (aż ) utworów na liczniku?
Kurczę. Nie wiem.
Właśnie wlazłam tam i hmmm... Jakby to ująć - znają mnie, to znaczy rozpoznało to coś mój profil. Nie wiem jak to działa.

Czuję się zagwożdżona, to znaczy mam zagwozdkę.

Dopuszczam możliwość, że to jakaś alternatywa dla osobistego panelu, z którego ja korzystam.
Stary 2008-03-24, 21:40   #260
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Cwany ten abonament, ale śmiem twierdzić, że wczoraj, zanim pozbyłam się ichniejszego programu do słuchania, słuchałam sobie (w nim właśnie) Twojego radia, Rachel i ani cencika nie zapłaciłam
Bo są radia, których może słuchać KAŻDY (radia tagów, radia sąsiadów, playlisty userów), a są radia, za które trzeba płacić.

Przykład radia PŁATNEGO: kiedy słuchasz jakiegoś radia przez stronę last.fm, masz tam różne ikonki: "recomment", "tag", "express your love for this track" - patrz załącznik. I radia ze swoimi "loved" utworami (czyli tymi, w trakcie których kliknęłaś w serduszko) będziesz mogła posłuchać tylko po zapłaceniu subskrypcji.

Jasne?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png subskr.PNG (36,8 KB, 11 załadowań)

Oscar Wilde
Stary 2008-03-24, 22:04   #261
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
I radia ze swoimi "loved" utworami (czyli tymi, w trakcie których kliknęłaś w serduszko) będziesz mogła posłuchać tylko po zapłaceniu subskrypcji.
Uuuuuuuuuu...też się nad tym zastanawiałam...
Jacy złośliwcy!...najpierw proponują człowiekowi oserduszkowywać utwory, a potem płać jak chcesz ich sobie posłuchać
Stary 2008-03-24, 22:09   #262
rachela
Zakorzenienie

Ja planuję wykupić miesiąc i sprawdzić, jakie bajery jeszcze się kryją

Oscar Wilde
Stary 2008-03-24, 22:11   #263
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Uuuuuuuuuu...też się nad tym zastanawiałam...
Jacy złośliwcy!...najpierw proponują człowiekowi oserduszkowywać utwory, a potem płać jak chcesz ich sobie posłuchać
No ale już playlisty możesz słuchać kiedy i ile dusza zapragnie.
U mnie w stanie największego rozrostu zawierała ponad 200 utworów.

Rachelo - mam nadzieję na obszerne zeznania.
Może i ja się skuszę?
Choć ja tylko muzyki słucham...
Stary 2008-03-24, 22:21   #264
cheer
Zakorzenienie

Mniej więcej zaczynam to ogarniać
Stary 2008-03-25, 03:15   #265
kr0pka
Zakorzenienie

cheer , zapomniałaś o najważniejszym Podać link do swojego konta

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-25, 08:58   #266
cheer
Zakorzenienie

http://www.last.fm/user/violet_fairy/
Stary 2008-03-25, 09:28   #267
kr0pka
Zakorzenienie

''
Twoje porównanie z użytkownikiem violet_fairy wypada:
Fatalnie

Współdzielicie niewielu wykonawców, między innymi Nightwish.''

Hehe, no ciekawie się nie zapowiada, ale zaproszenie wysłałam, żeby ew. móc coś wygrzebać ciekawego z Twojej playlisty

Lewy pas, gaz i płynę..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-25, 10:22   #268
cheer
Zakorzenienie

Ale właśnie różnorodność jest piękna
Dziękuję za zaproszenie i również mam nadzieję na zgapienie czegoś fajnego od Ciebie (krajanko ) , choć widzę, że słuchamy totalnie innej muzyki.
Stary 2008-03-25, 10:25   #269
kr0pka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale właśnie różnorodność jest piękna
Dziękuję za zaproszenie i również mam nadzieję na zgapienie czegoś fajnego od Ciebie (krajanko ) , choć widzę, że słuchamy totalnie innej muzyki.
Hehe, ja już się przyzwyczaiłam, że nikt nie słucha tego samego co ja

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-25, 10:38   #270
cheer
Zakorzenienie

Eeeee...

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości