![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kreta
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#242 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
a czy ktoś z Was był w Heraklion Agia Pelagia czy daleko jest z stamtąd np. do Santorini, wąwozu Samaria?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
ja byłam
![]() ![]()
![]() |
#245 |
Przyczajenie
|
i jak wrażenia z Agia Pelagia byłaś może w hotelu Panorama? co można z tamtad zwiedzić tak żeby nie było daleko a warto było zobaczyc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://grecja.home.pl/maps/grekomapa/grekomapa14.htm Sama Kreta jakas ogromna nie jest, ma ~250 km długości i od 12 do 60 km szerokości. Myślę, za na oko np z Iraklionu do Chani (najpiękniejszego wg mnie miasta na Krecie) jest ok. 80-100 km. Na prawdę wynajmując samochód, można przejechać cała wyspę i zobaczyć co ciekawsze miejsca, a warto, bo Kreta jest przepiękna i bardzo różnorodna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Przyczajenie
|
dziękuję za informację na pewno się przydadzą lecę już w niedzielę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Udanego pobytu
![]()
![]() |
![]() |
#249 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#250 |
Przyczajenie
|
jak możesz to napisz parę słów jak tam jest co polecasz na co trzeba uważać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Drogi na Krecie Z Heraklionu do Chanii jest ok 130km ... i jest to odległość którą spokojnie można pokonać w ciągu jednego dnia w obie strony.Taką wycieczkę warto połączyć z jakimiś dodatkowymi atrakcjami które można zwiedzić po drodze, ale trzeba uważać aby nie przesadzić. Dwa lata temu zaliczyłem powrót z dłuższej wycieczki na której doznałem lekkiego udaru cieplnego ... nie polecam. Kreta to naprawdę świetne miejsce na aktywny wypoczynek, moim zdaniem udane wakacje gwarantowane ![]()
![]() |
![]() |
#252 |
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny. Zastanawiam sie w tym roku nad Grecja, jakaś wyspa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
a ja mam jeszcze pytanie
![]() Bo będę musiała przesiadać się w Atenach do samolotu do Chanii i nie chcę później pozbywać się części bagażu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, dużo przydatnych informacji tu znalazłam ![]() Jednak mam jeszcze mnóstwo pytań, jeśli można, ale zadam tylko kilka: 1) jak to jest z tymi toaletami tam??czy rzeczywiście papier toaletowy wrzuca się do kosza a nie kibelka? (śmieszne pytanie, ale gdzieś to wyczytałam i się zdziwiłam ![]() 2) za parę dni będę w miejscowości Stalida, chciałabym się udać na Santorini, ale nie wykupiłam z mojego biura takiej wycieczki, czy będąc na przełomie czerwca i lipca mam szansę na wykupienie jej w miejscowym biurze np. dzień wcześniej? 3) pytanie dotyczy wąwozu samaria: rozumiem że schodzi się w dół cały czas te 18 km?mam lęk wysokości, czy tam jest stromo i czy są jakieś barierki czy jest na tyle bezpiecznie, że nie jest to konieczne? Hotel Dias- opcja H&B, czy ktoś był może w tym hotelu? Edytowane przez Julka27 Czas edycji: 2011-06-24 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Mam pytanie czy leciał ktoś na Kretę z UK, przez biuro podróży Thomas Cook? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2 .Z dnia na dzień to będzie raczej problem bo Santorini jest popularne. Może rezydent na miejscu będzie oferował jeszcze wycieczki . Najlepiej jak znajdziesz coś na mieście sama , będzie z pewnością taniej. 3.Heh, Trudno byłoby schodzić w górę ;-) Idziesz w dół po ścieżce o trudności "dla emerytów " ![]() Pozdrów Grecje ![]()
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dziękuję za wszystkie informacje o Krecie, dzięki temu mam punkt zaczepienia na wyczekiwane wakacje ![]() Lecę z Katowic do Georgioupolis 7.08, może ktoś też leci? Pozdrawiam Grekofanów ![]()
![]() |
![]() |
#259 |
Wtajemniczenie
|
hej greckie maniaczki
![]() postanowiłam dołożyć swoje 3 grosze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() na Santorini nie byłam ale warto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kiedyś pewnie na nią wrócę choć pewnie najpierw zachaczę o Zakyntos i Rodos, Korfu ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Pomarańcza jak nie macie kasy na all lub będziecie dużo zwiedzać lepiej wsiąść HB 2 posiłki. Teraz ceny są korzystne ale nie na tyle żeby opłacało się lecieć bez wyżywienia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Viviene zdjęcia przepiękne ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
Na Krecie byłam już 6lat temu ale wspominam te wakacje bardzo dobrze, 2tygodnie na zmianę zwiedzania i wylegiwania się na pięknej plaży. Nie jeździłam na zorganizowane wycieczki, wypozyczyliśmy samochód i dzięki temu codziennie można było coś zwiedzać albp jeździć do pobliskiej Chani na kolacje i spacerek wśród urokliwych uliczek...
![]() To co mogę polecić po za oczywistymi i obowiązkowymi miejscami to plaża Falasarna... piękna, szeroka, piaszczysta, mało turystów. Wiele ładnych plaż widziałam już na świecie ale tą wspominam najlepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Ja w tym roku zwiedzałam Kretę. Było przepięknie choć pogoda na Krecie w lipcu sięgała blisko 40 stopni, więc trochę z tym zwiedzaniem trzeba uważać. Ale Kreta oferuję też takie rekreacyjne wycieczki z wypoczynkiem na plaży, np. rejs statkiem na Lagunę Balos i wyspę Gramvoussa albo różowa plaża w Elafonissi. Tam są przepiękne widoki i ten niepowtarzalny lazurowy kolor wody… Zdjęcia z Krety i opisy wycieczek przedstawia przewodnik po Krecie. Nocowaliśmy w miejscowości Rethymnon – gdzie wieczorem czas spedzić można spacerując po wąskich uliczkach starego miasta w te upalne dni. Plaża w Rethymnon jest piaszczysta a woda w morzu ciepła i słona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Przyczajenie
|
Witam,
wybieram się ze znajomymi w drugiej połowie września na Kretę, a dokładnie do miejscowości Agia Pelagia. Czy ktoś z Was może polecić jakieś fajne knajpki w tej miejscowości? I jak tam jest z komunikacją? Niestety nie należymy do osób, które czują się dobrze za kółkiem więc wynajęcie auta odpada, a chcielibyśmy pozwiedzać parę miejsc. Wyczytałam, że do Heraklionu bez problemu można się dostać miejską komunikacją, a i stamtąd nie ma problemu, żeby dojechać do innych miejscowości na Krecie. Czy ktoś to może potwierdzić lub nie? ![]() I moje ostatnie pytanie dotyczy wycieczek fakultatywnych. Szczególnie interesuje mnie Wąwóz Samaria i Santorini. Wykupując je z biura podróży z którym lecimy ceny nie są zbyt zachęcające (zwłaszcza Santorini!). Tak więc moje pytanie dotyczy miejscowych biur z wycieczkami, czy faktycznie są one tańsze i czy można w nich liczyć na polskiego przewodnika? Pozdrawiam ![]()
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko sprawdz dokładnie w jakich godzinach busy kursują bo ja pamiętam moje mega zaskoczenie po przypłynięciu z Santorini do Heraklionu, że o 21 już nic nie jeździ ![]() Musieliśmy wracać taksówką około 60 km do naszej miejscowości ![]() Wycieczki zdecydowanie lepiej wykupić w biurze greckim, pełno takich znajdziesz w miejscowościach wypoczynkowych ![]() Ja wykupiłam taką do Samarii, ale przewodnik prowadził wycieczkę w języku angielskim i niemieckim, ale nie stanowiło to dla nas problemu. Resztę zwiedziliśmy sami autem przy udziale 2 przewodników książkowych co bardzo sobie chwalimy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Przyczajenie
|
witam, mam do wyboru w danym dniu te 4 miejsca, ktore wydaje wam sie najbardziej trafne, cena wszystkich jest podobna ok 1200zl od osoby na tydzien. dzieki i pozdr.
18-09-2011 Kreta/Agia Marina Iolida Village SSSS 18-09-2011 Kreta/Gerani - Lito Beach SSS+ 18-09-2011 Kreta/Rethymnon - Blue Star Club - Ibiscos Garden SSSS 18-09-2011 Kreta/Kalamaki - Corinna Mare SSS+ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Rozeznanie
|
Witam,
dziewczyny na Kretę chciałabym wybrać się w pierwszym tyg. października, ale ie wiem czy to dobry pomysł. Nastawiam się na zwiedzanie, wiec upały nie są wskazane, ale chciałabym jeszcze trochę zażyć słońca przed naszą zimą. Mam jeszcze pytanie jakie miejscowości polecacie aby jak najszybciej i najtaniej dostać się na Santorini? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
... choć nie Westwood
|
Na Santroini płynie się z Heraklionu, więc najlepiej wybrać jakąś miejscowość na północy
![]()
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Rozeznanie
|
Ja byłam 0d 7 do 14 września na Krecie, a dokładnie w Kato Gouves (20 km od Heraklionu). Byliśmy z 13 miesięczną córeczką. Mieszkaliśmy ok 500 m od centrum, w spokojnej okolicy.
Wycieczka na Santorini kosztowała 140 €. Niestety nie skorzystaliśmy. Pogoda przepiękna, aż szkoda było wracać do chłodniejszej Polski. Uważam, że tydzień pobytu to jednak za mało.
![]() |
#269 |
Przyczajenie
|
mam pytanie do małgosi 75 jak mogę znaleźć w chanii waszą kawiarnię wybieram się w tą okolicę na przełomie maja i czerwca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że kawiarnia mieści sie na ulicy Petropoulakidon 21 nazywa sie Cafe Vafe. Nie wiem czy Małgosia nadal prowadzi ten biznes bo "obiło mi się o uszy", że kawiarnia była wystawiona na sprzedaż.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:12.