|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: spirulina
Cytat:
![]() Kilka postów wyżej podałam linka do takich z allegro, ale są też inne. A właśnie mam pytanie. Jaka jest dzienna dawka spiruliny? W necie są różne informacje od 1,5 - 6g. Ile brałyście? Edytowane przez swan999 Czas edycji: 2014-02-02 o 15:25 |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Konto usunięte
|
Btw. zauważyłam, że prawie wszędzie rozpowszechniany jest duży błąd. Gdzie nie zajrzeć to jest napisane, że spirulina to roślina lub glon, a to nieprawda. Spirulina jest bakterią, daleko jej do glona i tym bardziej do rośliny. Natomiast chlorella to faktycznie glon, ale nie roślina! Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-02 o 22:51 |
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Zamawiam spirulinkę!
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#245 |
|
Konto usunięte
|
Ja zamówiłam ostatnio tą: http://allegro.pl/spirulina-tabletki...919286097.html cenowo wychodzi nie najgorzej i nie ma wypełniaczy.
Zastanawiałam się też nad chlorellą, tylko badając skład to poza tym czynnikiem wzrostu chlorelli, który, nie dokopałam się dokładnie czym jest, to główną różnicą jest to że chlorella ma inne barwniki. Więc nie wiem czy warto brać i to i to jednocześnie. |
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
Tą co kiedyś pokazywałam i jutro lub w piątek będę już ją mieć
http://allegro.pl/show_item.php?item=3883245609 |
|
|
|
|
#247 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Nie doszła moja spirulina, a byłam pewna, że będzie dzisiaj
![]() Może od poniedziałku zacznę ją brać... |
|
|
|
|
#249 |
|
Konto usunięte
|
Moja doszła dzisiaj, ale na awizo, więc do odebrania.
Ja biorę 3 gramy dziennie (6 razy po 500 mg) i chyba wszędzie tak zalecają. |
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poniedziałek to dobry dzień, łatwiej potem policzyć od ilu tygodni bierzesz
|
|
|
#251 |
|
Konto usunięte
|
Ja zazwyczaj jak zaczynam coś brać to piszę o tym na jakimś forum np. zaczne pic jakies ziolo to na zielarskim, spiruline tutaj czy gdzies etc. olej z wiesiołka tez i w ten sposob zawsze sprawdzam kiedy zaczęłam i ile juz biore :P.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie do takich rzeczy sprawdza się jedynie kalendarz, inaczej ginę
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu nie doszła spirulina... Już trochę jestem wkurzona
i napisałam do sprzedającego o co chodzi.
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
takasobie93 i jak tam łykasz spirulinę? Daj znać za jakiś czas jak z efektami
![]() Moja paczka zaginęła i sprzedający wysłał dzisiaj do mnie drugą. Oby ta doszła już bez problemów. |
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#257 |
|
Konto usunięte
|
Ja łykam 3 gram dziennie, łykam cały czas
. U mnie z efektami to może być nieco inaczej, bo jestem od ponad pół roku na coś chora. Ciągle się bujam między parazytologiem, a onkologiem i sama nie wiem na co, a mimo wieku 20 lat coraz bardziej czuję sie jak staruszka. Także ze względu na mocno osłabiony organizm, pewnie efekty ujrzę duuużo później.Muszę też powiedzieć dobre słowo o firmie MyVita, która produkuje m.in. spiruline bez wypełniaczy. Właśnie tego producenta spirulinę zamówiłam na allegro - dwie paczki. Obie doszły otwarte. Sprzedawca na allegro mnie olał i napisałam do producenta, czy to u nich normalne, że mają otwarte opakowania spiruliny, ponieważ nie wiem czy zostałam oszukana, czy co. Producent zaoferował mi wysłanie za darmo jeszcze raz tej spiruliny, więc jestem pozytywnie zaskoczona. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-12 o 11:04 |
|
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Póki co w końcu doszła jedna
Cytat:
![]() U mnie na opakowaniu pisze, żeby brać 3-4 g dziennie. Więc też pewnie będę brać te 3 g ![]() Już łyknęłam, teraz tylko czekać na efekty. Oby zadziałała pozytywnie na cerę Bo maseczki ze spirulny są cudowne.Ta spirulina, którą kupiłam, też jest firmy MyVita, ale z opakowaniem wszystko było w porządku, całe i zamknięte. A od kogo na allegro dokładnie kupowałaś? Ja od Natusfery. |
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
CGF chlorelli m.in. pobudza czynnik wzrostu u dzieci oraz w przypadkach gdzie został on zatrzymany przez chorobę zwyrodnieniową - np. Alzheimera, stwardnienie rozsiane, rwę kulszową (co nie znaczy, że chlorella wyleczy nas ze stwardnienia rozsianego - ona jedynie, a raczej aż wspomoże organizm do podjęcia reakcji obronnej i walki). CGF odpowiada również za działanie odmładzające i wzmacniające, do tego jest silnym probiotykiem - zwiększa szybkość rozwoju mikroflory jelit oraz dróg rodnych (chroni mi.in. przed grzybicą). Uff... To tyle na temat CGF Nie warto brać chlorelli i spiruliny razem. Najlepiej porównać sobie skład, różnych producentów i wybrać to co nam odpowiada bardziej. Ja postawiłam na chlorellę
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Konto usunięte
|
O, właśnie Fiszuwka wstawiła link, skąd zamówiłam. Po prostu pozytywnie zaskoczył mnie producent, bo myślałam, że będzie zwalał na sprzedawcę na allegro, a on wziął odpowiedzialność i wyśle mi dwie kolejne paczki (tj. napisali, że jedną, ale dookreśliłam, że obie były otwarte, więc chyba, mam nadzieję, wyślą dwie). Wcześniej brałam spirulinę z dozu, która ma dodatkowo dwa wypełniacze. Strasznie śmierdzi, a ta otwarta co przyszła ma bardzo lekki zapach, stąd myślę, że albo ktoś w niej grzebał zanim do mnie doszła, albo sprzedawca z allegro sprzedał mi jakiś stary towar (co jest możliwe bo termin ważności jest na 2015 rok, a czytalam ze spirulina powinna miec co najmniej 2-3 lata terminu ważności).
Co do chlorelli, to jak skonczy mi sie spirulina, zaopatrze sie w chlorelle. Póki co mam zapas (liczac z tym co producent obiecał mi wysłać) na niecałe 5 miesięcy (chociaż trochę się waham czy zażywać tą co przyszła otwarta?), to chyba długi efekt nawet jak na mnie, żeby coś pomogło no i mam nadzieję, że do końca lutego, ewentualnie marca dowiem się w końcu co mi dolega, to może i się wyleczę . Dziękuję za życzenie powrotu do zdrowia. Ja dodatkowo dla zdrowia i urody, głównie skóry, zaczęłam dodawać do wielu produktów amarantus - bo zawiera bardzo dużo skwalenu ( 401 mg na 100 gram), który też odmładza skórę, nawilżając od wewnątrz itp. Jest trochę drogi, kosztuje 6-9 zł w zależności gdzie się kupi, za 500 gram, ale też nie dodaję go dużo, tylko gdzieś 30 gram do jednej porcji podpłomyków/chleba/ciasta na pizzę etc. co daje 120,3 mg skwalenu (na 30 gram), czyli sporo, sporo więcej niż w oliwie z oliwek i niż w większości preparatów z olejem z wątroby rekina. |
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
*** Witajcie dziewczyny ! Przyłączam się do wątku . Poczytałam trochę o spirulinie i postanowiłam zamówić moje pierwsze opakowanie. Zależy mi na spirulinie bio. Najpierw chciałam zamawiać tę z Rainforest Foods, ale w końcu chyba zdecyduję się na tę z This is bio. Nie ukrywam, że do zmiany zdania nakłoniła mnie cena :P. Póki co czekam na przypływ gotówki .
|
|
|
|
|
|
#262 |
|
Konto usunięte
|
Tak. To co mi dolega to albo jakaś choroba pasożytnicza, albo nowotwór złośliwy węzłów chłonnych. Tylko każdy lekarz zamiast od razu zrobić potrzebne badania, to robi co wizytę po jednym, z nadzieją, że to kolejne wykryje chorobę, a NFZ zaoszczędzi na badaniach, ale ja przez to będę miała diagnozę kilka miesięcy później, niż gdyby skierowano mnie od razu na to co trzeba. Ale nie offtopując, to chciałam spytać, czym się różni ''spirulina bio'' od spiruliny? Chodzi o to, że jest bez wypełniaczy, czy że karmiona ekologicznymi produktami, czy jak?
Jeszcze trochę odbiegając od tematu, to jeśli chodzi o dbanie o skórę latem, to polecam zażywać ostropest plamisty lub jakieś leki zawierające jego ekstrakt (np. sylimarol, sylimax), bo zmniejsza jonizację i siłę promieniowania na organizm, dzięki czemu chronimy się nie tylko przed starzeniem skóry, ale też właśnie chłoniakami, czerniakami i innymi. To taki naturalny, doustny ''filtr uv'', do tego korzystnie dziala na wątrobe i nerki. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-13 o 11:11 |
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak wyskoczyłam z tą tarczycą, bo sama się dowiedziałam miesiąc temu, że cierpię na jej niedoczynność. Co do spiruliny bio to przeczytałam gdzieś, że jest wolna od zanieczyszczeń, suszona na słońcu i bez wypełniaczy. Dzięki za info o tym ostropeście. W wolnym czasie zgłębię widzę na jego temat .*** Kupiłam : http://img07.allegroimg.pl/photos/or.../79/3936157938 Edytowane przez g0si4 Czas edycji: 2014-02-13 o 16:03 |
|
|
|
|
|
#264 |
|
Konto usunięte
|
Z tym karmieniem spiruliny to trochę głupio palnęłam, bo przecież spirulina jest bakterią samożywną
. Pewnie faktycznie chodzi o to, że baseny są czyszczone naturalnie, a nie chemicznie i że suszona jest na słońcu, a nie chemicznie czy w suszarkach. Ta MyVita co kupiłam jest bez wypełniaczy, ale czy suszona naturalnie i w czystym zbiorniku hodowana, czyszczonym naturalnie to nie mam pojęcia. Strona MyVita ostatnio nie działa, czekam aż zacznie spowrotem odbierać.A ile płaciłaś za te 115 gram? |
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Płaciłam 49 zł z już wliczoną przesyłką.
|
|
|
|
|
#266 |
|
Konto usunięte
|
To nie jest źle, bo ja płaciłam 29 zł za paczkę 100 gram + 4 zł przesyłka. No a jakość gorsza, do tego ten problem z otwartym opakowaniem. A mogłabyś podać link skąd kupowałaś? 115 gram powinno Ci starczyć na ponad miesiąc
.
|
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę : http://allegro.pl/show_item.php?item=3936157938
.Właśnie zastanawiam się nad tym ile brać. Myślałam żeby zacząć od 2- 2,5 gramów. Jestem dość drobna i zawsze boję się żeby z czymś nie przeholować, w szczególności, że piję codziennie 2 kubki pokrzywy (po 2 łyżeczki pokrzywy na kubek), biorę vitaral i co 2-3 dzień omegę 3. Jak już wspominałam na początku chciałam zamawiać tę z Rinforest Foods, ale ona z przesyłka kosztowała coś koło 80 zł.... Edytowane przez g0si4 Czas edycji: 2014-02-13 o 17:02 |
|
|
|
|
#268 |
|
Konto usunięte
|
A na co bierzesz pokrzywę? Ma dobre działanie detoksykacyjne, moczopędne i na porost włosów i paznokci, ale ma też swoje minusy - strasznie wysusza skórę. Ja w ciągu paru miesięcy picia jej nabawiłam się zmarszczek. Dodatkowo zawiera inhibitory aromatazy, która przekształca testosteron, w estradiol, więc pijąc pokrzywe w dużych ilościach/długotrwale możesz mieć zaburzony stosunek estradiolu do testosteronu. Co do dawki to możesz zacząć od 2 gram, choć spirulina raczej nie ma takich substancji, które miałyby w 3 gramach zaszkodzić.
|
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Piję ją ze względu na włosy. Przez niedoczynność wypadają mi w ogromnych ilościach, poza tym są słabe, kruche i suche (a kiedyś miałam takie piękne włosy...). Wiem, że póki moje tsh nie spadnie to włosy wypadać nie przestaną, ale chcę je pobudzić do odrastania i wzmocnić jak tylko to się da.
Skoro tak piszesz to może zmniejszę sobie porcje pokrzywy. Widzisz, tak to jest. Na różnych portalach piszą o wspaniałych właściwościach pewnych produktów, a potem okazuje się, że nawet coś zdrowego w większych ilościach może po prostu szkodzić. Ostatnio nacięłam się tak na szpinaku. Wprowadziłam go niedawno do swojej diety (zadowolona, że sięgnęłam po taki prozdrowotny), a po 2 czy 3 tygodniach wyszły mi liczne kryształy szczawianu wapnia w moczu . Na podobnej zasadzie podchodzę do spiruliny. Nie chcę przesadzić. |
|
|
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
I mądrze
. Co do włosów, to dobry jest skrzyp polny, ale to też na chwilę, a nie na długo, bo 'usuwa' z organizmu tiamine (wit. B1). Generalnie na włosy dobry jest krzem (którego dużo ma właśnie skrzyp, stąd też nazwa tych roślin - skrzypy - bo od dużej ilości krzemu ''skrzypią'') i witamina B5. Dobry i tani jest suplement: Calcium pantothenicum. Raczej nie ma skutków ubocznych, tylko nie brałabym tak jak zalecają, aż 6 tabletek, tylko z 2-3. Do tego spirulina. A pokrzywę pij jeśli Ci służy, tylko nie 2 kubki dziennie, a jeden na 2-3 dni. Olej z wiesiołka ma też dobry wpływ na włosy i skórę, ale jest dość drogi. Jakbyś się zdecydowała to polecam kupić w płynie bo wychodzi o jakieś 20% taniej, niż w kapsułkach, a do tego jest lepiej przyswajalny. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-13 o 23:32 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.

.

i napisałam do sprzedającego o co chodzi.

Bo maseczki ze spirulny są cudowne.

.