![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008
Cytat:
ale dzieki temu forum wiem ze nie tylko ja mam takie problemy ...
![]() |
#242 |
Wtajemniczenie
|
wczoraj Maji ulało sie 2 razy, niby to normalne ale strasznie było mi jej szkoda, ona za szybko je i nie zawsze zdązy jej sie odbić, dzic w nocy tez jej się ulało ale niewiele dobrze że spała na boku.
w nocy była bardzo grzeczna zjadła o 11 i potem dopiero ok.5 rano a potem spałyśmy razem do 9 ![]() co do witamin to ja od dzis mam podawać 2x dziennie wit K. 0,5 ml. a od 3 tygodnia Vigatol i cabion multi, - więc Teso moje maleństwo tez ma dużo witaminek przepiasanych. A moja mała rośnie jak na drożdzach, widze po ubrankach jak sie urodziła to miała 51 cm dł. a teraz ubranka na 56 sa na nią w sam raz |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie juz czulam sie zle ze tak czasem mam jej dosc... :/
maz mi pomaga ale pracuje wiec nie zawsze moze... a on duzo nie potrafi jak to facet co najwyzej zmyje czy odkurzy i zakupy zrobi... cudem ze umie pieluche zmienic hehe no nic moze macie racje ze to minie echhh
#244 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie
moj Rysiu ma czasami tak ze chce do piersi co 15-30 min i tak czasmai pol dnia i zastanawiam sie czy go nie dokarmic butelka nie pzresypia nawet 2h czasami i sie martwie teraz usnal ale ogolnie to z nim chodze i wogole pielegniarki mowily w szpitalu ze moze byc tak ze bedzie koniecznosc jego dokarmiania a wlasnie od kiedy stosuje sie maty edukacyjne ?
#245 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() a u mnie była w koncu polozna - fajna babka pogadaly my wkoncu,dowiedzialam sie co moge jesc ,bo w szpitalu nikt mi nic nie powiedzial ![]() ![]() ![]() wczoraj tez bylismy u lekarza na konsultacji mala dostala witaminki - za dwa tyg dopiero mam dawac 1 krople vigantol a od dzis mam dawac 5 kropelek na dobe Cebrionmulti. No i na usg bioderek mamy jechac tylko cos dodzwonic sie tam nie moge :/ na szczepienie jestesmy umowieni na 9 maja.
#247 | |
Zakorzenienie
|
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;7106851]jak maluchy skończą gdzieś ok. 4 tygodnie to już powoli można je tam kłaść, wcześniej nie ma sensu, bo to dla nich żadna zabawa
![]() dziekuje ![]() Cytat:
![]() a mam pytanie co powiedziala o diecie co moznz jesc bo ja sama juz nie wiem co moge?? ja na wizyte u pediatry ide w poniedzialek i zobaczymy co nam powie powiedzieli nam w przychodni ze po 6 tyg szczepenie i zobaczymy co z USG
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
mozna pic:
sok jablkowy do woli ale rozcieńczony z woda wode mineralna słaba herbate. mozna jesc: naturalny jogurt ,serek waniliowy ,nic z owocami ewentualnie mozna jesc dzem truskawkowy ale bardzo cienko mosmarowac na kanapce-innych nie wolno. chudy rosołek,pomiodorowa ale bez smietany,warzywa gotowane ,marchewke duszona, wedliny tylko z drobiu najlepiej narazie poledwice itp. ze słodyczy mozna; herbatniki - biszkopty ciasto drozdzowe, biszkopt domowej roboty nie wolno zadnych plackow kupnych zwlaszcza z kremem. nie wolno: pic czesto mleka ,kakao (mozna raz na jakis czas zjesc platki kukurydziane na mleku) jesc owocow ( praktycznie zadnych - jedynie mozna jabłka i banany ) pomidorow,ogorkow i tych wszystkich wzdymajacych jak kalafior ,brokuły , no i wiadomo groch kapucha itp. absolutnie nie wolno zółtego sera bo jest bardzo ciezkostrawny i zwykłego białego tez nie. (praktycznie nic nie wolno jesc ![]() zapomnialam zapytac o ryby i jajka - czy mozna i w jakich ilosciach. aha powiedziala ze jak by bardzo mala sie spinala i nie mogla prukac to mam kupic w aptece herbatke na kolke (powiedziec ile dzidzia ma tyg. ) ale mam pic ją Ja a nie Marcelina. teraz siedze i jestem taka głodna a nic nie mozna jesc ![]() mąz zjadł pieczonego kurczaka zrobionego przez tesciowa a ja zjadłam 3 ziemniaki i to jeszcze nie omaszczone praktycznie jałowe :/ i mi smutno jest ze wszyscy jedza a ja nie moge :9 no ale wiem ze to dla mojej kruszynki zeby jej brzusio nie bolał ![]() własnie mała sie budzi - trzeba dac cyca ![]()
#249 |
Wtajemniczenie
|
apropo diety to dziewczyny wszystko zalezy od dziecka. Jak czytam jakie Wy tu macie zalecenia to jestem troche przerażona. ja ograniczałam się praktycznie przez tydzień może. a potem jedyne czego nie jadłam to kapusta (i inne pochodne), ostro przyprawione i czekolada + cytrusy przez jakiś czas, ale jak spróbowałam i okazało się że Kubie nic nie jest to juz wcinałam. a piłam praktycznie wszystko poza kawą, której i tak nie lubię:P
jeżeli dzidziusiowi nic nie jest to nie skazujcie się na taką drakońską dietę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jadlam jajka i nic malemu nie bylo ![]() ![]() ![]() ![]() a maly skonczy 4 tyg w pon hmm zobaczymy a zupki jem jalowe ora zna lanym ciescie czy rosl w szpitalu podawlai nam normalnie jogurty oraz zupy a pozatym to jeszcze jem budynie ![]()
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
mata edukacyjna jest wtedy dobra gdy dziecko sie nią interesuje po prostu, sami zauwazycie co i jak i kiedy... takie jest moje zdanie. Nie ma ze od jakiegos tam wieku
![]() co do problemu gdy dziecko przytlacza, gdy sie ma go dosc itd.. tak jak mowie,to minie, jest wstyd przed samym soba i przed innymi ludzmi,ze dziecko wzbudza takie uczucia,ale to normalne naprawde. Mi mąż tez bardzo pomagal w tamtym okresie, zreszta nadal bardzo pomaga. Przychodzil zmeczony po pracy i od razu ja bral ode mnie, i kazal sie klasc, zdarzylo sie nawet kiedys tak,ze miala ciezka noc (jedyna az taka) i nie spala do 4:30, a mąż razem z nią, nosił, tulił, lulał, a ja spałam... a on na 6 do pracy szedl... mówiłam, że mogl mnie obudzic, a on,ze jeden dzien przezyje,a ja przeciez na codzien z małą jestem, cały czas i tez potrzebuje odpoczynku... kochany... ale pampersa np dziecku n ie zmienil... zmienial dwa razy, jak mala miala niecaly miesiac i spocil sie gorzej niz w pracy przy spawaniu... i od tego czasu sobie daruje,tak samo jak ubieranie... rozebrac jeszcze moze, okapac okapie,ale przewaznie karmi itd... zajmuje sie nią, bawi itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Adatka na pewno tak powiedziała Ci położna? Nie wierzę ![]() Ja uwielbiam dżem truskawkowy i byłam taka głupia, że nie mogłam oprzeć się 1 małej łyżeczce i po paru dosłownie godzinach mała była obsypana na buzi i torsie. Więc z własnego doświadczenia radzę z truskawkami i ich przetworami wstrzymać się kiedy dziecko odstawi się od piersi, ewentualnie po skończonych 6 miesiącach można zacząć wprowadzać w mikroskopijnych ilościach. Edit: Z dżemów można z czarnej porzeczki, mało kiedy uczula. Tylko nie taki ze sklepu, bo konserwantów tam, że hej, no chyba, że chcecie ryzykować atak kolki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja wlasnie slyszalam i nawed czytałam ze truskawkowych dzemow nie wolno - i sie zdziwilam ze mi pozwoliłe je jesc ![]() budynie, kisiele mozna jesc. ja tez w szpitalu jadłam co mi dali baialy ser i zolty tez ale wlasnie mała płacze i nie wiem po czym cały cza sie spina brzuszek i ja napewno boli i płacze ![]() jak by tak stosowac co do słowa takie zalecenia to ja bym umarła z głodu - no bo o samej wodzie mineralnej i bułce z polędwica to bym nie pociągła długo hiihih - ale dziwnie - zawsze pod górke ze wszystkim musi byc :/ no ale takie zycie...
![]() |
#255 |
Wtajemniczenie
|
co do dzemu truskawkowego to ja zjadłam mała kanapke i małej nic nie było, mysle że to indywidualna sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny z ta dieta to fakt zalezy od dziecka.. ja pierwsze 3 tyg balam sie co kolwiek jesc... ale moja mama powiedziala ze ona po porodach jadla normalnie nawet kotletow sie smazonych najadla i dzieciom nic nie bylo po prostu przyraw nie dawala minimalnie soli tylko dla smaku ... i powiedziala zebym zaczela normalnie jesc zeby pokarm byl tresciwszy wiec ja od 3 tyg zaczelam jesc wszystko.. nie naraz ale codziennie cos nowego wprowadzalam i sprawdzalam czy cos dzieje sie z dzieckiem.. jadlam banany nic jej nie bylo, mleczne produkty nic, nawet aobie kotlety usmazylam cielece na oliwie z oliwek tez nic... w koncu zaczeklam normalnie zupy robic na kostce rosolowej nawet z tym ze bez przypraw poza sola ( maz sobie doprawial w talerzu) nic nie bylo...od kilku dni nawety delicje jadlam i kawaleczek czkolady tez nic :d pomidora tez nic dzis nawet schabowe smazone zjadlam i zobaczymy
a dziecko ma prawie 5 tyg a ja szczesliwa ze moge w koncu jesc jak czlowiek je je je... ![]() ![]() takze nie martwcie sie zacznijcie wprowadzac jakies dania.. mi nawet pediatra mowil ze te diety to pic na wode wiadomo nie pierne nie kwasne wsdymajace i cytrusow nie oraz cebnula czosnek odpada a tak mozna jesc jak sie jadlo.... a co do kolek to wiekszosc dzieci je maja od lykanego powietrza niz pokarmu... a co do alergii trzeba sprawdzaxc probowac no i ryzyko jest jedynie jak rodzice sa alergikami a jak nie mozna jesc normalnie nawet trzeba co do dzemu tez slyszalam ze mozna... ale nie duzo.. takze bez przesady:P ja dzis bylam na kontroli ginekologicznej u mnie juz wsio ok... jak mnie lekarz zobaczyl i zapytal czy z ciaza przyszlam to myslalam ze padne ![]() ![]() no i zaproponowal mi wkladke hmmmm musze przemyslec co do tego ze dziecka ma sie czasem dosc... niestety czasem tak mam i faktycznie az sie wstyd do tego przyznac a dzis moje dziecko jak aniolek jest.. samo lezy w lozeczku rozglada sie nad zabakami, ladnie je normalnie przeciwienstwo wczoraj echhhh u mnie minal mc a moja waga w miejscu tzn.. od porodu spadlo 12 kg a 12 zostalo wrrr...
#257 |
Zakorzenienie
|
adatka ryby trzeba nawet jesc makrele np i gotowane ryby jak najbardziej,.. mleko pialm codziennie do wyjscia ze szpitala nawwet takie krtoniki0,5 kaszki dla dzieci sobie robilam bo mi smakuja i nic jej nie bylo nawet jogurty na drugi dzien po porodzie jadlam bo myslalam ze wolno i bylo ok.. jabla mozna jesc jak najbardziej, i wszystko w sloiczkach gerbera jadlam, deserki jablkowe jem, jablkowe z marchewka, soczki ich pije.. kaszki jem dla dzieci.. i soki maja pycha marchewka, banan, winogrono mniam
![]() co do picia kompoty pilam, wisniowe, jablkowe, porzeczkowe, truskawkowe i bylo ok... takze na prawde trzeba sprawdzac... a ze slodyczy na pewno mozna herbatniki, sezamki, chalwe
#258 |
Zakorzenienie
|
sluchajncie mojej hani wogole nie chce sie odbijac, trzymam ja pionowo po 15 min i nic a potem ulewa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
O rany co to za dieta? A mleko to z czego ma się produkować z wody? Ja też jem prawie wszystko od początku i małemu nic nie jest. Znaczy już wiem że nie powinnam jesc czekolady bo kiepsko spał-pewno bolał go brzuszek. Nie jem tylko wzdymaczy i pikantnych rzeczy. Bo już nawet cytrusy próbowałam i słodycze różne. A pomidory to wciągam od dnia porodu i na wielkanoc jak Aleks miał tydzień to jadłam jajka z delikatnym chrzanem. Nic mu nie było. Więc Adatko tak jak piszą inne mamy-nie ma co przesadzać. Trzeba po trochu różne rzeczy jeść i czekać na reakcję.
U nas dziś była pediatra. Aleks ok. Kazała mu pod jajeczka podkładać watkę żeby sobie nie odparzał i nie martwić się pryszczykami na brodzie i policzkach bo to potówki są. Dała nam wit. k 2x0,5 ml i wit. D 2 kropelki dziennie. Poza tym żadnych witamin. Nie kazała go niczym dopajać. Mały warzy już 4100 a jak wychodził ze szpitala to miał 3200. Więc chyba nieźle w domku masy nabrał przez te dwa tygodnie. Gosiaczku spróbuj kłaść ddziecko na brzuchu na pare minut. |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
gosiaczek jak nosisz juz jakis czas i nie odbija to połoz na chwilkę na plecki po momencie podnies znów ponos
![]() ![]() moje dziecko tez ulewało i ta podusia nam sporo pomogła ![]() http://www.allegro.pl/item335523965_...rmy_matex.html mam nadzieje, ze to minie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Wtajemniczenie
|
Jak przeczytałam te zalecenia położnej Adatki to też zrobiłam tak
![]() Bez przesady - trzeba się odżywiać zdrowo i lekko strawnie. I pojedynczo wprowadzać pokarmy uważane za szczególnie uczulające - zwłaszcza, jak dziecko boli brzuszek czy ma inne objawy. Ale nie dajmy się zwariować - o chlebie i wodzie mamy żyć? ![]() Ja jem zupełnie normalnie - musli lub owsianka, wszystkie możliwe owoce, soki, zupy, mięso chude -innego nigdy nie jadam, ryby, warzywa w tym jadłam już surówkę z kapusty kiszonej - pierwszy raz zjadłam tylko troszeczkę a że małej nic nie było, to dziś już normalnie. Najłatwiej, aby się przekonać, czy dziecko ma problemy z powodu naszej diety a nie z niedojrzałości układu pokarmowego, na który czasami nic nie pomoże tylko czas, trzeba przez kilka dni jeść wyjątkowo lekko strawnie, dietetycznie - gotowane mięso, pszenne pieczywo, ryz, gotowana marchewka, kaszki, duszone jabłka itd - kilka dni to samo. Jak dzidziusiowi nic nie jest, co 2 dni np. wprowadzać coś nowego - nabiał, warzywa, owoce. Po kolei. A jak dziecku coś dolega - wykluczyć tą potrawę i spróbować za trochę znowu. A nabiału nie zaleca się tylko w przypadku skazy białkowej. Co do witamin ja na razie podaję tylko D3. Wydaje mi się, że niektórzy lekarze przesadzają z tymi witaminami - tylko witaminy D3 nie ma w pokarmie kobiecym ![]() A witaminę K to na co zalecają? Teso - a na co ta glukoza? Jak dziecko się napije glukozy to o porcje mniej zje mleka, które jest dla niego o niebo lepsze. Glukoza to tylko kalorie bez innych wartości odżywczych. gosiaczek - może mała ulewa wcale nie z powodu połknięcia powietrza? To ulewanie u malutkich dzieci nie jest samo w sobie groźne, nie przejmuj się tak. |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a ja co do karmienia to powiem Wam że od samego porodu jem totalnie wszystko
![]() ![]() ![]() Proponuję kwietniowy nr mamo to ja ![]() ![]() Nadin mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok i jestem pewna że nawet jak zostaniesz sama z dwójką to dasz radę ![]() ![]()
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam taka podusie, no duzop nie ulewa, troche ale dosc czesto i zauwazylam w buzi u niej taki "serek". Tylko ze ja po nocach nie spie i na kazdy jej kwik to ja na bacznosc lece zobaczyc czy nie dlawi sie, a lozeczko mam 1,5 metra od swojego lozka, tyle za ja slepa jestem i musze z bliska zawsze zobaczyc...taka juz jestem przewrazliwiona bo kiedys przeczytalam artykul gdzie babka jakas pisala ze 2 tygodniowe dziecko jej zmarlo we snie, to lece jak durna na kazdy szelest. Nie spie pol nocy przez to, blizna po cc mnie boli ale przynajmniej wiem ze nic jej nie jest... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
nic tylko zainwestowac w monitor odechu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Konto usunięte
|
Ignaś jest jeszcze trochę żółty od żółtaczki, więc może przepisała tyle witamin na wzmocnienie łącznie z glukozą? Sama nie wiem...
dzisiaj idziemy na wizytę kontrolną to się spytamy, bo nawet np na ulotce Witaminy E jest napisane żeby podawać 1 krople na dzień, a babka przepisała nam dwie. Coś z zasady nie ufam lekarzom i wole sprawdzić w dwóch, trzech miejscach ![]() a poza tym to od piątek jadł i ciamkał jadł i ciamkał i co go przebrałam to robić kupę plus oblał się dwa razy, a zasnał dopiero po 9 ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny!W koncu znalazlam chwile zeby cos skrobnac. Podziwiam was ze jeszcze znajdujecie chwile zeby pisac na forum
![]() Ciesze sie Adatko ze juz jestes po wszystkim w domu z malutka ![]() Od soboty Victoria jest juz z nami w domku. Mimo iz byla w inkubatorze ladnie ciagnie cycka ![]() Wszystko bylo ok,do czasu. Mala zawsze po jedzeniu zaczela strasznie plakac i sie wyginac,jakby meczyl ja brzuszek i do tego oczko zaczelo jej ropiec ![]() Przemywalam jej oko rumiankiem,ale nic nie pomagalo. Wczoraj wezwalismy pediatre do domu. Przepisala na oczko kropelki. A co do kupek,okazalo sie ze nie przyswaja laktozy... Musze ja dokarmiac mlekiem. Zauwazylam ze po butli spi dluzej niz po cycku,nie wiem czy nie najada sie z piersi czy o co chodzi?Az maz zaczal sie martwic....Lekarz uspokoil jednak ze moze tak byc wlasnie po karmieniu butelka. Co do diety to tez prawie nic nie jem.Tylko gotowane mieso,czasem rybke,rosolek,ciemne pieczywo,banana,jablko,ja kies platki... Schudlam od porodu ze 3 kg.;/az nos mi sie garbaty zrobil:P Dziewczyny mam pytanie,czy juz werandujecie swoje maluszki albo bylyscie na pierwszym spacerku?w Gdansku pogoda sliczna,i pediatra mowila ze juz mozna powoli werandowac.Nie wiem czy to nie za szybko,szczegolnie ze mala miala (jak sie okazalo) zapalenie pluc. Pozdrawiam was wszystkie,ide sie troche przespac bo jak zjawa wygladam.Buziaki ![]()
#267 |
Zakorzenienie
|
fajnie ze wszystko mozecie jesc- ja sie boje ze mala bedzie cierpiec przez to co zjem - i ona bedzie sie meczyc i ja przy niej.
W sumie w szpitalu jadłam wszystko co mi dali nawet zupe ogorkowa sprobowałam ale oddałam po kilku łyzkach bo była kwasna no i mała nie spała mi w nocy (tylko nie wiem czemu czy po zupie czy tak poprostu darła sie bo miała ochote ![]() ![]() gosiaczku my tez tak biegamy na kazde kwikniecie i to w dzień - teraz mala spi z nami od kad bylam w szpitalu tak sie nauczylam ze mam ja przy sobie w nocy byle co i widze odrazu co sie dzieje. dobrze ze teraz w nocy mi przespi tylko male przebudzonko ok. 2-3 na cyca i dalej chrapiemy do ok. 7 ![]() zreszta caly czas sie o nia boimy z mezem ze cos sie dzieje - i ta cholerna czkawka meczy -nic nie pomaga ani cyc ani ogrzanie trzeba czekac az sama minie a mi jej tak szkoda. teraz Marcelinka spi a ja zrobilam pranie i wkoncu doprowadzilam dom do ładu ![]() ![]() aha jeszcze mam pytanko - ile schudłyscie po porodzie? ja jak przyjechałam ze szpitala i stanelam na wadze zreszta na oko widzialam ze mam nogi jak patyki ale nie przypuszczałam ze moja waga 4 dni po porodzie bedzie 56 kg ![]() ![]() ![]() dołaczam zdjecie ![]()
#268 |
Zakorzenienie
|
ja zaraz po szpitalu 6 a teraz juz 12
![]()
#269 |
Zadomowienie
|
Vea Aleksa werandowałam jak miał 10 dni i tylko przez 2 dni. Potem na krótki spacerek. Zaczęłam od pół godziny. Wczoraj bylismy na 1,5 godziny.
Mały coraz lepiej śpi w nocy za to w dzień wymaga ode mnie dużo czasu. Dobrze że tatuś lubi go nosić bo mały lubi mu zasypiać na rękach. U mnie jak jest to tylko cycka woła. A wit. K to żeby nie było krwawień wewnętrznych bo ponoć wystepują u noworodków. |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Zadomowienie
|
U mnie od porodu ubyło 11 kg, ale i tak nadal ważę 69 kg, a przed ciążą miałam 58. A najlepiej się czuję jak ważę 56 więc jeszcze mi dużo zostało do zrzucenia. No i został mi brzuch obwisły. Maż mówi ze mi ten brzuch maleje ale ja tego nie widzę. Nie mam co na siebie włożyć, nadal chodzę w spodniach ciążowych. Nie mam kiedy pójść na zakupy żeby sobie jakieś portki kupić i takie majtki ściągające. I do teraz boli mnie krocze. Wg mnie to już za długo, zwlaszcza po spacerze mnie boli, jak troche chodze albo stoje. To wieczorem chce mi się wyć z bólu. Lekarz mówi że muszę wytrzymać bo nic mi nie poradzi.Jak nadal tak będzie za tydzień to pójdę do innego lekarza. Przecież musi być coś co mi pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.