![]() |
#241 | |
Zadomowienie
|
Dot.: studia??? jak to wygląda????
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#242 | |
KWC
|
Cytat:
![]() Jest nawet taki dowcip: idzie dwóch studentów, patrzą, a na ziemi jakaś kartka. -stary, co to jest? -nie wiem, ale kserujemy! Kto studiował ten wie o co chodzi ![]() No i sprawa obecności. Jest to rzecz zależna w 100% od wykładowcy. Czasem jej nie sprawdza i w żadnen sposób nie egzekwuje nieprzygotowań, czasem wymaga 100% obecności i nie ma zmiłuj. Wtedy uratować może tylko zwolnienie lekarskie. Inne nie są uznawane. No chyba, ze się zdażyła jakaś przykra sytuacja losowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
Spray dobrze mówi-ksero to podstawa. Czasami takie zawrotne sumy idą na kserowanie,że znam takich, którzy pokupuwali sobie własne-ponoć taniej wychodzi
![]() ![]()
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
no ja za 3 lata studiów kupiłam jedną książke - do analizy matematycznej
![]() na początku też nosiłam zeszycik do każdego przedmiotu osobny, a teraz mam jeden gruby zeszyt formatu B5 i sobie go dziele na tyle części ile mam przedmiotów ![]() ![]()
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Jak już wcześniej było napisane - wszystko zależy od wykładowców i uczelni. U nas tylko pierwszy rok ma OFICJALNĄ inauguracje - po części oficjalnej trwa niesłychanie dłuuugi i nudny wykład profesora z filozofii bądź socjologii
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
KWC
|
aha, na początku wysiedzenie całego wykładu, który trwa 1,5 godziny będzie graniczyło z cudem. Człowiek po szkole przyzwyczajony jest do 45 minutowych lekcji, a tu ma wytrzymać drugie tyle.. eh. Potem się ludzie przyzwyczajają i jeśli się czasem trafiają laboratoria 45 minutowe, to ledwo się student rozpakuje, już sie zajęcia kończą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Ja mam pytanko czy z rozbieniem notatek nadazy sie w miare?? bo w liceum mialam takiego nauczyciela ze co 2 slowo zdazylo sie napisac w najlepszym wypadku. A wiadomo ze na pcozatku nie zna sie nikogo dobrze i nie wiadomo od kogo brac notatki .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
to też zależy od prowadzącego, ale w większości wypadków sie nadąża. raz tylko miałam wykłady z Architektury komp. i pan doktor tylko slajdy co 3 minuty zmieniał żeby zdążyć z wykładem. to trzeba było pisać skrótami i bardzo szybko żeby zdążyć, ale przynajmniej sie teraz wyćwiczyłam. z kolei niektórzy wykładowcy dyktują studentom co mają pisać.
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny wpisujcie swoje doswiadczenia i wspomnienia z poczatków studiow. nam "pierwszakom" (po raz kolejny nim jestem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
nikt nie chce juz pisac.... ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
Ja w tym roku zaczynam polonistykę na UW.Strasznie się cieszę z jednej strony, to jest to,co kocham i co mnie interesuje. Z drugiej boję się barrdzo,jestem po prostu zielona jeśli chodzi o samo studiowanie. Nie dość,że nie znam UW,to nie znam Warszawy. Mam nadzieję,że się jakoś wkręcę w ten mechanizm i nie wylecę po 1 sesji..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zadomowienie
|
a ja zaczynam na UW animację społeczno-kulturalną.. i dziękuję za wszystkie rady i Wasze wspomnienia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Z mojego doświadczenia najlepiej jest znaleźć kogoś ze starszych lat z tego samego kierunku i wypytać go o wszystko, co Wam przyjdzie do głowy - sporo rzeczy wygląda różnie w zależności od miasta, uczelni, wydziału i czasu studiowania. A na to dzielenie się ogólnymi wspomnieniami na forum niewiele pomoże. Co nie znaczy, że zniechęcam do dzielenia się wspomnieniami! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
ja wyjezdzam juz w to niedziele najgorsze to chyba to ze tutaj czesto goscic nie bede
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zadomowienie
|
O, gdzie?? Nie Lublin przypadkiem?
![]() |
![]() |
#259 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
![]() Co do zeszytów, to dobry wybór, też takie preferuje ![]() No i przyszykuj się na duuuuuuuuuuuuużo ksera ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Też zaczynam studia w tym roku. Dokładnie w przyszła sobotę spotkaniem z dziekanem i szkoleniami BHP i bibliotecznym. troche mi ten wątek "rozjaśnił", co nie zmienia faktu, że im bliżej tym większe obawy "jak to będzie?". Cóż, wszystko wyjdzie w praniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zadomowienie
|
Mi jakoś studia aż tak dobrze się nie kojarzą. No może z tym, że mam więcej wolnego czasu, nie zważając uwagi na sesję -ale to wiadomo
![]() Co do obecności ... u nas pewna Pani mgr sprawdzała obecność co tydzień i to o 8:00 rano. Ciężko się wstawało, ale byłam zawsze i bardzo mi to pomogło, na egzaminie podwyższyła mi ocene, pewnie z 3 na 4, bo w sumie nie napisałam aż tak dużo, a egzam ciężki. No chyba, że napisałam rzeczy które wg niej były najważniejsze. Niektórzy sprawdzają od czasu do czasu, mowią o tym na początku. Jeden facet w ogole nie sprawdzał, ale na ostatnim wykładzie przed sesją puścił listę ... ot surprise, było zaledwie 18 osób ![]() ![]() ![]() Co do osób ... grupa jest b. ważna. Różnych ludzi się spotyka. Ja w swojej grupie mam 3-4 osoby z którymi można sobie naprawdę świetnie pożartować, wymienić notatkami też a reszta? Kujony :/ Taka chora atmosfera panuje, ani troche optymizmu, ciągle tylko o nauce mówią itp. A osoby ze starszych roczników są bardzo otwarte, chwała Bogu ![]() Jak sobie jeszcze coś przypomnę z najważniejszych rzeczy to dopiszę. Od lipca jestem studentka 2 roku uffffff. Udało się z wielkim zaskoczeniem przejść szczęśliwie sesję. Jeszcze w to nie wierzę :| P.S. To już moja 3 wiadomość. Ale na forum wizaz jestem juz długo i przed zalogowaniem się także odwiedzałam stronę. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
![]() |
#263 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I pamiętajcie, że sami musicie biegać za magistrami/doktorami hab./profesorami itp., żeby dostać potrzebne wpisy, o ile nie załapaliście się na nie na wykładach/ćwiczeniach. Zapiszcie sobie na początku semestru godziny konsultacji wykładowców/ćwiczeniowców, bo oni całymi dniami nie siedzą w swoich pokojach w oczekiwaniu, aż do nich przyjdziecie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na kilku wykładach pod rząd, z krociutkimi przerwami pomiędzy, dalej czasem nie mogę wysiedzieć... ![]() Wszystkie praktyczne informacje dziewczyny ci już chyba przekazały, więc tylko dodam: Niczym się nie martw, na pewno będzie super ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jestem w tej komfortowej sytuacji ze bede studiowala na prywatnej a z tego co rozmawialam z osobami z mojej uczelni tam nie ma czegos takiego jak bieganie za profesorami, magistrami ..... oni ustalaja dyzury oglaszaja nawet do kazdego ze studentow wysylaja informacje na WD (Wirtualny Dziekanat ) - widizalam juz na swomim WD pare ogloszen wiec wiem jak to wyglada. I siedza tam gdzie mowia ze od tej do tej beda i mozna przyjsc po wpisy i sie idzie tam samo z zaliczeniami ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zadomowienie
|
Ważne jest oczywiście zwracanie się Per Pani Mgr, Panie Profesorze itd. Niektórzy sami zwracają na to uwagę po przedstawieniu się
![]() Kolokwium ... zazwyczaj jedno duże w ciągu semestru :/ Ale niektórzy dzielą materiał na 2 części-co mi bardziej odowiada. Kartkówki z jednego przedmiotu miałam co tydzień z zagadnień, które dopiero mieliśmy przerabiać, więc opracowywałam sobie je sama w domu. Ale o tym facetka powiedziała na pierwszych zajęciach. Innych wejściówek raczej nie było. Była możliwość poprawy mini sprawdzianików jeśli tak to nazwę i odbywało się to na konsultacjach. Warto sobie zapisać dni i godziny kiedy wykładowca ma czas dla studentów. Jeden gościu odpytywał na każdych ćwiczeniach z przerobionego materiału. Zapraszał daną osobę na środek i zaczynało się "recytowanie". Dużo było 2 wtedy, ale nie zauważyłam aby brał pod uwagę tego przy wystawianiu końcowej oceny, tylko najważniejsze koło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wogole dzieki Kochane za informowanie nas o urokach zycia studenckiego ![]() Pozdrawia Was Studentka I roku ![]()
![]() |
![]() |
#268 |
Rozeznanie
|
Ja pamiętam 1 dzień studiów.Przyjechałam do miasteczka akademickiego i za Chiny ludowe nie mogłam znalezc sali, w której mialy odbyc sie 1 zajęcia...pamiętam,że z matematyki. Strasznie się nalatałam w tą i z powrotem, pytałam obcych studentów..ale nie za bardzo się orientowali( w mojej byłej uczelni jest duuużo Katedr). Az w końcu trafiłam na taką samą sierotę jak ja ..i razem szukałyśmy.Pamiętam,że ta dziewczyna była bardzo miła i gadałysmy jakbysmy sie znały znacznie dłużej niz 5 min...żałuję,że nie wzięłam jej numeru telefonu, bo już nigdy potem jej nie spotkałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
a ja tak trochę z innej beczki..
![]() mój wspaniały wydział wywiesił właśnie listę szkoleń w BUW (taką z imienia i nazwiska).. przeleciałam ją góra-dół i na 191 osób jest tam aż 10 chłopa.. w tym jeden z egzotycznym nazwiskiem ![]() ![]() a i mam pytanie do studentek.. bo pisałyście o notowaniu w zeszytach z kolorowymi kartkami.. no, ale tam jest na ogół 4-5 kolorków, a przedmiotów na ogół więcej? co wtedy robicie? ciężki problem natury logistycznej hehe bo ja dziś się wyprawilam bo taki zeszyt.. ![]() ![]() buziakiii! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
szczerze to ja tez zaczynam sie denerwowac studiami jak to bedzie i wogole
ale naszczescie pierwsze zajceia mam 9 X) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:18.