![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
Dot.: Samodzielne szycie!
Dzięki za odzew! Zdjęcie dorwałam z jakiegoś forum nawet nie wiem czy nie z wizażu i niestety nie wiem jakiej firmy sukienka ani nic wiecej
![]() Kurcze to nie musi byc ten sam materiał..ale cos podobnego..oj obym cos znalazla..dam Wam znac co mi podpowiedzieli w hurtowni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Witajcie! Zaczynam uczyć się szyć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sukieneczka bardzo fajna, podoba mi się. Jest prawdopodobnie uszyta z materiału wiskoza z poliestrem, stąd ten lekki połysk, szarfa z tafty, no i zdobienia z czarnej koronki. Myślę, że koszt uszycia 200-250 zł, bez materiału i dodatków. Tak więc widzisz, że warto umieć chociaż trochę szyć, gorąco zachęcam, nie zrażaj się. W szyciu najważniejsza jest praktyka, a nie teoria. Ja szyję damskie ciuszki zawodowo, ale tak naprawdę zacząłem samodzielnie szyć dopiero jakieś 5-6 lat po skończeniu szkoły odzieżowej. A pamiętam, że moją pierwszą samodzielnie uszytą sukienką była sukieneczka ze sztucznego jedwabiu , w niebieskie drobne kwiatuszki, z ukośnymi falbankami na przodzie, ale wyglądała efektownie i klientka bardzo się cieszyła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Wojtek 58, mam jeszcze jedno pytanie jako do znawcy szycia
![]() PS. Przepraszam za post pod postem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
![]()
cześć Dziewczyny
![]() natchnęło mnie dzisiaj i postanowiłam uszyć sobie spódnicę ... suto marszczoną bombkę - nie jest jeszcze skończona, co widać na zdjęciu ... powiedzcie mi .. podoba się Wam? kończyć ją czy nie warto? prosze o radę ... dodam, że to moja pierwsza przygoda z szyciem i szyje ją w całości ręcznie, więc proszę po mnie nie krzyczeć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do Promyka 1105, fajna spódniczka , kończ ją , nie zrażaj się, wprawiaj się w ręcznym szyciu, bo ta umiejętość potem jest bezscenna, ale na dłuższą metę pomyśl o maszynie do szycia, Również powodzenia....... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() chodzi mi o taka szersza zwana 3w1 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() pewnie, że kończyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratunku!!!
Mam problem - popsułam maszynę ![]() Wiecie może gdzie mam szukać części do maszyny? w pasmanterii? czy jakichś sklepach AGD? nie bardzo wiem gdzie uderzyć, a nie mam czasu chodzić i szukać wiatru w polu ... Najgorsze jest to, że to nie jest raczej znanej marki maszyna, aczkolwiek mam podejrzenia, że jest z podobnych części robiona jak kiedyś łuczniki zdaje się, ale pewna nie jestem ... kupiłam ją na allegro, instrukcje miała w jakichś dziwnych językach, a nazwa zalatuje mi jakąś chińską firmą heeeeh ... Może Wam coś mówi nazwa Yamata ?? Heeeh pewnie tylko ja jestem zdolna, żeby połamać maszynie flaki ![]() ![]() Help me ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
MarudexuS kurczę, może spróbuj poszukać w jakiejś dobrze zaopatrzonej pasmanterii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
Heeh nic, pewnie tak zrobię, wykręcę część i p0jadę do najbliższej pasmanterii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Jak znajdziesz, to napisz nam gdzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
ja tez juz ktorys rok zastanawiam sie czy nie kupic sobie maszyny do szycia i rozpoczac nauke samodzielnego szycia
kto wie, moze w koncu sie skusze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zadomowienie
|
u mnie póki co szycie ogranicza się do skracania, zwężania...jakiś drobnych robót. Niestety nie mogę się jakoś zebrać, żeby coś uszyć...ten ciągły brak czasu
![]() a jeśli chodzi o maszynę to mam łucznika, ostatnio był na przeczyszczeniu części i chyba jedyny postęp jaki ostatnio zrobiłam to używanie odpowiednich igieł w zależności od materiału ![]()
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
ewelinka linki na pewno się przydadzą
![]() "torba ze swetra"? ![]() ![]() Ale niestety dzisiaj czasu ni ma, więc może jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
A nie wiecie może gdzie w Krakowie organizowane są kursy kroju i szycia? Z chęcią bym się zapisała, najlepiej w wakacje ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() W pasmanterii nic nie wiedzą, obszukałam pół osiedla, bo niby miał być punkt napraw, nie ma oczywiście, znalazłam jakiś punkt napraw AGD a tam babki kręcą głowami, radzą iść do sklepu z maszynami i poszukać podobnej i podpytać o serwis ... no ale ja nie wiem czy znajdę jeszcze podobną maszynę .. ehhhh masakra A w nowej burdzie tyle ślicznych sukienek ..... buuuuuu |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie Panie zmagające się z szyciem
![]() Życzę wytrwałości w szyciu,bo szycie nie jest trudne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Ehh dramat z tymi częściami ... jedyne co udało mi się wygrzebać w necie to to, że moja maszyna wygląda identycznie jak Natalia Łucznika. Czy któraś z Was ma może tą maszynę?
Chciałabym się upewnić, że w środku też jest to samo ... jeśli któraś ma to niech mnie poratuje zdjęciem bębenka pliiiiiiiis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
dziewczyny mozecie polecic mi jakas dobra maszyne w graniach 300 - 400 zł?
![]()
![]() |
#263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/results?searc...+Curtains&aq=f http://video.google.pl/videosearch?q...&aq=0&oq=sew+#
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukając teraz w necie jakichkolwiek informacji nt. części zamiennych i w ogóle maszyn, w związku z popsuciem mojej, spotkałam się z opiniami, że w takiej cenie dobrych maszyn nie ma. Przykład - moja. Niby była w miarę ok, póki działała ![]() W każdym razie większość tych tanich maszyn jest made in china (vide - moja) i właściwie są takie same (obczaiłam, że moja jest identyczna jak Łucznikowa Natalia), prawdopodobnie są robione na zasadzie: zamówili Łucznik to bach, naklejka Łucznik, zamówili Yamata to bach, naklejka Yamata itd. Ale jeśli nie chcecie wydawać na maszynę 1000zł to po prostu wybierzcie jakąś z allegro w tym zakresie cenowym, np taką, która ma ładniejsze ściegi ozdobne ![]() Bajerów typu automatyczne dziurki czy niby ścieg overlokowy ja nie używam, bo tego 1 nie jestem w stanie rozgryźć (instrukcję mam po Fińsku i tym podobnych językach), a do elastycznych tkanin używam zwyczajnie lekkiego zygzaka albo któregoś z tych fikuśnych, ale na pojedynczą igłę. Mnie ta maszyna wystarcza, i jeśli znajdę do niej w końcu części to właściwie nie mam większych powodów do narzekań, teraz jestem na nią lekko obrażona. Acha, jedna rzecz - moja mama ma Łucznika, tego niby jeszcze made in Poland, (ale nie starego walizkowego - jedną z pierwszych tych nowszych) i jest gorszy od mojej chińskiej - u mamy mam problemy z elastycznymi tkaninami i mniej warstw jest w stanie przeszyć. Ale za to ma cały bęben i części metalowe. Hmm trochę się naprodukowałam, jakby coś jeszcze to pytajcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję za odpowiedz ![]() a jak z szyciem jeansu igly sie nie lamia?? wlasnie nie chce wydawac duzo kasy bo praktycznie tylko potrzebna by mi byla do drobnym poprawek
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Z jeansem to zależy, jeśli chcesz szyć np nogawki spodni, podwijane na 2 razy jak sklepowe, to będzie ciężko każdą maszyną w tych miejscach, gdzie się nakładają szwy po bokach (nie wiem czy się jasno wyraziłam). Podwijanie na raz - nie ma problema.
A igła się nie złamie, jak będzie dobrze dobrana grubością - najlepiej pytać w pasmanterii jaka igła do jakiego materiału, kobitki zwykle wiedzą ![]() Generalnie te maszyny w cenach 300-400 zł są wystarczające dla kogoś, kto szyje dla siebie, bez udziwnień, ze standardowych materiałów. A jeans to mi się najlepiej szyło na starym walizkowym Łuczniku. Skórę też dawał radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Odnośnie maszyny do szycia polecam maszynę z targu.Przywiezioną z Niemiec z wystawek.Sama taką kupiłam za 150 zł.I szyję.Jest to stara masywna maszyna walizkowa.Ma jeden mankament jest strasznie ciężka. ![]() Igły do jeansu używam niebieskie.Są trochę droższe od zwykłych ale się nie łamią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli chodzi o maszyne w takim przedziale cenowym to też byłam takiego zdania, że za taką kase nic dobrego się nie dostanie. Ale się mile zaskoczyłam kupując maszyne za 299 zł ![]() z myślą że ile się da na niej uszyć to uszyje a i tak uzbieram na lepszą jest sprawna do tej pory, tylko raz mi się igła złamała, szyje wszystkimi nićmi, do bebenka pasują wszystki szpulki, a dodam na marginesie że jestem miłośniczką jeansów a jest to troche gruby materiał mam maszyne firmy OPTIMUM i jestem zadowolona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i na moje potrzeby była w zasadzie wystarczająca, i pewnie mi jeszcze posłuży jeśli znajdę część, którą zepsułam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.