Samodzielne szycie! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-28, 08:44   #241
Linny83
Przyczajenie

Dot.: Samodzielne szycie!

Dzięki za odzew! Zdjęcie dorwałam z jakiegoś forum nawet nie wiem czy nie z wizażu i niestety nie wiem jakiej firmy sukienka ani nic wiecej Dzis pojade do hurtowni tkanin i spytam kogos co to moze byc...napewno cos rozciagliwego, takiego lejacego i lekko blyszczacego - ale nie az tak jak satyna..
Kurcze to nie musi byc ten sam materiał..ale cos podobnego..oj obym cos znalazla..dam Wam znac co mi podpowiedzieli w hurtowni
Linny83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 13:23   #242
SBZW
Raczkowanie

Witajcie! Zaczynam uczyć się szyć, a moim celem jest uszycie takiej sukienki jak w załączniku. Nie mówcie mi, że porywam się z motyką na słońce, bo mam jeszcze sporo czasu (jakiś rok) aż trafi mi się okazja, żeby ją włożyć. Ale mimo to, już zaczynam myśleć jak uszyć tą sukienkę. Macie może pomysł z jakiego materiału jest zrobiona? I ewentualnie jaki byłby koszt jej uszycia u krawcowej (trzeba się jakoś zabezpieczyć).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sukienka.jpg (10,6 KB, 179 załadowań)
SBZW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 21:15   #243
Wojtek 58
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SBZW Pokaż wiadomość
Witajcie! Zaczynam uczyć się szyć, a moim celem jest uszycie takiej sukienki jak w załączniku. Nie mówcie mi, że porywam się z motyką na słońce, bo mam jeszcze sporo czasu (jakiś rok) aż trafi mi się okazja, żeby ją włożyć. Ale mimo to, już zaczynam myśleć jak uszyć tą sukienkę. Macie może pomysł z jakiego materiału jest zrobiona? I ewentualnie jaki byłby koszt jej uszycia u krawcowej (trzeba się jakoś zabezpieczyć).
Cześć!
Sukieneczka bardzo fajna, podoba mi się. Jest prawdopodobnie uszyta z materiału wiskoza z poliestrem, stąd ten lekki połysk, szarfa z tafty, no i zdobienia z czarnej koronki. Myślę, że koszt uszycia 200-250 zł, bez materiału i dodatków. Tak więc widzisz, że warto umieć chociaż trochę szyć, gorąco zachęcam, nie zrażaj się. W szyciu najważniejsza jest praktyka, a nie teoria. Ja szyję damskie ciuszki zawodowo, ale tak naprawdę zacząłem samodzielnie szyć dopiero jakieś 5-6 lat po skończeniu szkoły odzieżowej. A pamiętam, że moją pierwszą samodzielnie uszytą sukienką była sukieneczka ze sztucznego jedwabiu , w niebieskie drobne kwiatuszki, z ukośnymi falbankami na przodzie, ale wyglądała efektownie i klientka bardzo się cieszyła.
Wojtek 58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 21:42   #244
SBZW
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź. Dałeś mi nadzieję, że kiedyś uszyję coś sensownego, choć znając siebie pewnie skończy się na tym, że sukienkę uszyje ktoś za mnie. W każdym razie nie zaszkodzi jak będziecie za mnie trzymać kciuki^^. Może kiedyś pochwalę się rezultatami (ale raczej nie w najbliższym czasie). Pozdrawiam
Stary 2009-03-31, 14:56   #245
SBZW
Raczkowanie

Wojtek 58, mam jeszcze jedno pytanie jako do znawcy szycia. Mam taką sukienkę jak ta w załączniku numer 3 (czarna). W biuście jest dobra, ale niestety reszta jest za szeroka i dziwnie wygląda. Czy dałoby się ja zwężyć około 4 centymetry z każdej strony (nie naruszając tego marszczonego miejsca na biust^^), tak żeby nie było tego widać?

PS. Przepraszam za post pod postem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hippie_nov1_07_2.jpg (32,9 KB, 134 załadowań)
Stary 2009-04-05, 17:42   #246
Promyk1105
Raczkowanie

Thumbs down Dot.: Samodzielne szycie!

cześć Dziewczyny
natchnęło mnie dzisiaj i postanowiłam uszyć sobie spódnicę ... suto marszczoną bombkę - nie jest jeszcze skończona, co widać na zdjęciu ...
powiedzcie mi .. podoba się Wam? kończyć ją czy nie warto? prosze o radę ... dodam, że to moja pierwsza przygoda z szyciem i szyje ją w całości ręcznie, więc proszę po mnie nie krzyczeć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1 004.jpg (121,4 KB, 259 załadowań)
Promyk1105 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 19:55   #247
Wojtek 58
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SBZW Pokaż wiadomość
Wojtek 58, mam jeszcze jedno pytanie jako do znawcy szycia. Mam taką sukienkę jak ta w załączniku numer 3 (czarna). W biuście jest dobra, ale niestety reszta jest za szeroka i dziwnie wygląda. Czy dałoby się ja zwężyć około 4 centymetry z każdej strony (nie naruszając tego marszczonego miejsca na biust^^), tak żeby nie było tego widać?

PS. Przepraszam za post pod postem
Oczywiście, że można zwęzić tą sukieneczkę od biustu do dołu, żaden problem nawet dla przeciętnej krawcowej. Sukienki mają to do siebie, że można zatuszować pewne niedoskonałości figury, co już np przy żakieciku może byc trudne. To samo można zrobić przy tunice i lużnej bluzce. Dlatego najbardziej lubię szyć sukienki, bo klientki niestety mają różne figury. Powodzenia w szyciu....
Do Promyka 1105, fajna spódniczka , kończ ją , nie zrażaj się, wprawiaj się w ręcznym szyciu, bo ta umiejętość potem jest bezscenna, ale na dłuższą metę pomyśl o maszynie do szycia, Również powodzenia.......
Wojtek 58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-18, 13:48   #248
vokuro
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny nie mam nic wspólnego z szyciem dlatego chcialabym was zapytać i prosic o 'przepis' krok po kroku jak zrobic taka opaske na głowe
chodzi mi o taka szersza zwana 3w1 (zdjecie w załączniku)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4_f.jpg (24,5 KB, 68 załadowań)
vokuro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 17:04   #249
Gizi333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Promyk1105 Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny
natchnęło mnie dzisiaj i postanowiłam uszyć sobie spódnicę ... suto marszczoną bombkę - nie jest jeszcze skończona, co widać na zdjęciu ...
powiedzcie mi .. podoba się Wam? kończyć ją czy nie warto? prosze o radę ... dodam, że to moja pierwsza przygoda z szyciem i szyje ją w całości ręcznie, więc proszę po mnie nie krzyczeć
oryginalna
pewnie, że kończyć
Gizi333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 21:20   #250
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Dziewczyny ratunku!!!
Mam problem - popsułam maszynę
Wiecie może gdzie mam szukać części do maszyny? w pasmanterii? czy jakichś sklepach AGD? nie bardzo wiem gdzie uderzyć, a nie mam czasu chodzić i szukać wiatru w polu ...
Najgorsze jest to, że to nie jest raczej znanej marki maszyna, aczkolwiek mam podejrzenia, że jest z podobnych części robiona jak kiedyś łuczniki zdaje się, ale pewna nie jestem ... kupiłam ją na allegro, instrukcje miała w jakichś dziwnych językach, a nazwa zalatuje mi jakąś chińską firmą heeeeh ...
Może Wam coś mówi nazwa Yamata ??
Heeeh pewnie tylko ja jestem zdolna, żeby połamać maszynie flaki takie plastikowe coś przytrzymujące bęben
Help me
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 21:36   #251
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

MarudexuS kurczę, może spróbuj poszukać w jakiejś dobrze zaopatrzonej pasmanterii Jeśli tam nie znajdziesz, to myślę, że sprzedawczyni mogłaby się orientować gdzie znaleźć takie rzeczy. Ewentualnie zapytaj się krawcowej, czy wie gdzie kupić części do maszyny W każdym razie ja bym tak zrobiła
Stary 2009-04-27, 22:10   #252
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Heeh nic, pewnie tak zrobię, wykręcę część i p0jadę do najbliższej pasmanterii może mi coś powiedzą
Stary 2009-04-27, 22:13   #253
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Jak znajdziesz, to napisz nam gdzie Powodzenia
Stary 2009-04-28, 06:20   #255
marilyn monroe
Zadomowienie

ja tez juz ktorys rok zastanawiam sie czy nie kupic sobie maszyny do szycia i rozpoczac nauke samodzielnego szycia
kto wie, moze w koncu sie skusze
marilyn monroe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 07:25   #256
ewelinka_111
Zadomowienie

u mnie póki co szycie ogranicza się do skracania, zwężania...jakiś drobnych robót. Niestety nie mogę się jakoś zebrać, żeby coś uszyć...ten ciągły brak czasu
a jeśli chodzi o maszynę to mam łucznika, ostatnio był na przeczyszczeniu części i chyba jedyny postęp jaki ostatnio zrobiłam to używanie odpowiednich igieł w zależności od materiału

Pain is inevitable, suffering is optional.

blog kulinarny
ewelinka_111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 14:29   #257
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

ewelinka linki na pewno się przydadzą
"torba ze swetra"? Muszę to obejrzeć
Ale niestety dzisiaj czasu ni ma, więc może jutro
Stary 2009-04-28, 15:17   #258
SBZW
Raczkowanie

A nie wiecie może gdzie w Krakowie organizowane są kursy kroju i szycia? Z chęcią bym się zapisała, najlepiej w wakacje ^^
Stary 2009-04-28, 17:11   #259
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

ehhhh będę miała problem
W pasmanterii nic nie wiedzą, obszukałam pół osiedla, bo niby miał być punkt napraw, nie ma oczywiście, znalazłam jakiś punkt napraw AGD a tam babki kręcą głowami, radzą iść do sklepu z maszynami i poszukać podobnej i podpytać o serwis ... no ale ja nie wiem czy znajdę jeszcze podobną maszynę .. ehhhh masakra
A w nowej burdzie tyle ślicznych sukienek ..... buuuuuu
Stary 2009-04-29, 07:54   #260
becia 68
Przyczajenie

GG do becia 68

Witam wszystkie Panie zmagające się z szyciem . Jestem krawcową z pewnym doświadczeniem i szyje ale tylko dla siebie i dzieci.Mam proźbe o linki odnośnie szycia ozdobnych zasłon.Kiedyś coś znalazłam ale dziś nie mogę tego znaleźć w internecie.

Życzę wytrwałości w szyciu,bo szycie nie jest trudne ale pracochłonne i trzeba dużo cierpliwości i wytrwałości oraz dokładności.
becia 68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 10:18   #261
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ehh dramat z tymi częściami ... jedyne co udało mi się wygrzebać w necie to to, że moja maszyna wygląda identycznie jak Natalia Łucznika. Czy któraś z Was ma może tą maszynę?
Chciałabym się upewnić, że w środku też jest to samo ... jeśli któraś ma to niech mnie poratuje zdjęciem bębenka pliiiiiiiis
Stary 2009-04-29, 14:28   #262
kinga898
Zadomowienie

dziewczyny mozecie polecic mi jakas dobra maszyne w graniach 300 - 400 zł?
kinga898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 14:47   #263
Alexia09
Zadomowienie

GG do Alexia09

Cytat:
Napisane przez kinga898 Pokaż wiadomość
Podbijam

4,5,7,11,15,20 .... WAKACJE

Dbam o siebie... Dla siebie...
Alexia09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 17:33   #264
ewelinka_111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez becia 68 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Panie zmagające się z szyciem . Jestem krawcową z pewnym doświadczeniem i szyje ale tylko dla siebie i dzieci.Mam proźbe o linki odnośnie szycia ozdobnych zasłon.Kiedyś coś znalazłam ale dziś nie mogę tego znaleźć w internecie.

Życzę wytrwałości w szyciu,bo szycie nie jest trudne ale pracochłonne i trzeba dużo cierpliwości i wytrwałości oraz dokładności.
nie przeglądałam filmików,ale jest dużo o szyciu zasłon, więc byc może coś się przyda
http://www.youtube.com/results?searc...+Curtains&aq=f
http://video.google.pl/videosearch?q...&aq=0&oq=sew+#

Pain is inevitable, suffering is optional.

blog kulinarny
ewelinka_111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 19:04   #265
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Heeeh ja powiem tak:
Szukając teraz w necie jakichkolwiek informacji nt. części zamiennych i w ogóle maszyn, w związku z popsuciem mojej, spotkałam się z opiniami, że w takiej cenie dobrych maszyn nie ma.
Przykład - moja. Niby była w miarę ok, póki działała a teraz mam problem.

W każdym razie większość tych tanich maszyn jest made in china (vide - moja) i właściwie są takie same (obczaiłam, że moja jest identyczna jak Łucznikowa Natalia), prawdopodobnie są robione na zasadzie: zamówili Łucznik to bach, naklejka Łucznik, zamówili Yamata to bach, naklejka Yamata itd.

Ale jeśli nie chcecie wydawać na maszynę 1000zł to po prostu wybierzcie jakąś z allegro w tym zakresie cenowym, np taką, która ma ładniejsze ściegi ozdobne
Bajerów typu automatyczne dziurki czy niby ścieg overlokowy ja nie używam, bo tego 1 nie jestem w stanie rozgryźć (instrukcję mam po Fińsku i tym podobnych językach), a do elastycznych tkanin używam zwyczajnie lekkiego zygzaka albo któregoś z tych fikuśnych, ale na pojedynczą igłę.

Mnie ta maszyna wystarcza, i jeśli znajdę do niej w końcu części to właściwie nie mam większych powodów do narzekań, teraz jestem na nią lekko obrażona.

Acha, jedna rzecz - moja mama ma Łucznika, tego niby jeszcze made in Poland, (ale nie starego walizkowego - jedną z pierwszych tych nowszych) i jest gorszy od mojej chińskiej - u mamy mam problemy z elastycznymi tkaninami i mniej warstw jest w stanie przeszyć. Ale za to ma cały bęben i części metalowe.

Hmm trochę się naprodukowałam, jakby coś jeszcze to pytajcie
Stary 2009-04-29, 19:57   #266
kinga898
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Heeeh ja powiem tak:
Szukając teraz w necie jakichkolwiek informacji nt. części zamiennych i w ogóle maszyn, w związku z popsuciem mojej, spotkałam się z opiniami, że w takiej cenie dobrych maszyn nie ma.
Przykład - moja. Niby była w miarę ok, póki działała a teraz mam problem.

W każdym razie większość tych tanich maszyn jest made in china (vide - moja) i właściwie są takie same (obczaiłam, że moja jest identyczna jak Łucznikowa Natalia), prawdopodobnie są robione na zasadzie: zamówili Łucznik to bach, naklejka Łucznik, zamówili Yamata to bach, naklejka Yamata itd.

Ale jeśli nie chcecie wydawać na maszynę 1000zł to po prostu wybierzcie jakąś z allegro w tym zakresie cenowym, np taką, która ma ładniejsze ściegi ozdobne
Bajerów typu automatyczne dziurki czy niby ścieg overlokowy ja nie używam, bo tego 1 nie jestem w stanie rozgryźć (instrukcję mam po Fińsku i tym podobnych językach), a do elastycznych tkanin używam zwyczajnie lekkiego zygzaka albo któregoś z tych fikuśnych, ale na pojedynczą igłę.

Mnie ta maszyna wystarcza, i jeśli znajdę do niej w końcu części to właściwie nie mam większych powodów do narzekań, teraz jestem na nią lekko obrażona.

Acha, jedna rzecz - moja mama ma Łucznika, tego niby jeszcze made in Poland, (ale nie starego walizkowego - jedną z pierwszych tych nowszych) i jest gorszy od mojej chińskiej - u mamy mam problemy z elastycznymi tkaninami i mniej warstw jest w stanie przeszyć. Ale za to ma cały bęben i części metalowe.

Hmm trochę się naprodukowałam, jakby coś jeszcze to pytajcie

dziękuję za odpowiedz
a jak z szyciem jeansu igly sie nie lamia??

wlasnie nie chce wydawac duzo kasy bo praktycznie tylko potrzebna by mi byla do drobnym poprawek
kinga898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 20:44   #267
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Z jeansem to zależy, jeśli chcesz szyć np nogawki spodni, podwijane na 2 razy jak sklepowe, to będzie ciężko każdą maszyną w tych miejscach, gdzie się nakładają szwy po bokach (nie wiem czy się jasno wyraziłam). Podwijanie na raz - nie ma problema.
A igła się nie złamie, jak będzie dobrze dobrana grubością - najlepiej pytać w pasmanterii jaka igła do jakiego materiału, kobitki zwykle wiedzą
Generalnie te maszyny w cenach 300-400 zł są wystarczające dla kogoś, kto szyje dla siebie, bez udziwnień, ze standardowych materiałów.

A jeans to mi się najlepiej szyło na starym walizkowym Łuczniku. Skórę też dawał radę
Stary 2009-04-30, 07:19   #268
becia 68
Przyczajenie

GG do becia 68

Cytat:
Napisane przez ewelinka_111 Pokaż wiadomość
nie przeglądałam filmików,ale jest dużo o szyciu zasłon, więc byc może coś się przyda
http://www.youtube.com/results?searc...+Curtains&aq=f
http://video.google.pl/videosearch?q...&aq=0&oq=sew+#
Dzęki za stronki.To są krótkie filmiki .kiedyś znalazłam na ruskich stronach krój zasłon i poprzeczek ozdobnych,ale dziś nie mogę się z tymi stronami zejść.Jak ktoś się z nimi spotka to prześlijcie.

Odnośnie maszyny do szycia polecam maszynę z targu.Przywiezioną z Niemiec z wystawek.Sama taką kupiłam za 150 zł.I szyję.Jest to stara masywna maszyna walizkowa.Ma jeden mankament jest strasznie ciężka.

Igły do jeansu używam niebieskie.Są trochę droższe od zwykłych ale się nie łamią.
becia 68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-30, 11:28   #269
tynka2225
Raczkowanie

Cytat:
Witam serdecznie
jeśli chodzi o maszyne w takim przedziale cenowym to też byłam takiego zdania, że za taką kase nic dobrego się nie dostanie.

Ale się mile zaskoczyłam kupując maszyne za 299 zł
z myślą że ile się da na niej uszyć to uszyje a i tak uzbieram na lepszą

jest sprawna do tej pory, tylko raz mi się igła złamała, szyje wszystkimi nićmi, do bebenka pasują wszystki szpulki, a dodam na marginesie że jestem miłośniczką jeansów a jest to troche gruby materiał

mam maszyne firmy OPTIMUM
i jestem zadowolona
tynka2225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-30, 11:59   #270
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez tynka2225 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
jeśli chodzi o maszyne w takim przedziale cenowym to też byłam takiego zdania, że za taką kase nic dobrego się nie dostanie.

Ale się mile zaskoczyłam kupując maszyne za 299 zł
z myślą że ile się da na niej uszyć to uszyje a i tak uzbieram na lepszą

jest sprawna do tej pory, tylko raz mi się igła złamała, szyje wszystkimi nićmi, do bebenka pasują wszystki szpulki, a dodam na marginesie że jestem miłośniczką jeansów a jest to troche gruby materiał

mam maszyne firmy OPTIMUM
i jestem zadowolona
No ja w sumie z takim samym zamysłem kupiłam swoją - na zasadzie - zobaczę w ogóle, czy będę używać, czy mi się będzie chciało cokolwiek szyć, bo szkoda wydać 1000zł żeby maszyna stała. No i nie miałam funduszy, nie zapominajmy o głównym argumencie hehe
No i na moje potrzeby była w zasadzie wystarczająca, i pewnie mi jeszcze posłuży jeśli znajdę część, którą zepsułam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości