|
|
#241 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: widmo w kościele :/
Cytat:
Sama piszesz, że coraz więcej osób rezygnuje z lekcji religii, a to dowód na to, że nie jest ona obowiązkowa. Poza tym inne wyznania także mają swoich kapelanów w armii. Tam, gdzie mieszkam żyje sporo ewangelików augsburskich. Ich biskup także uczestniczy w obchodach świąt narodowych, jest osobą szanowaną w mieście. Nie uważam więc, aby Polska była państwem kościelnym. A, ze nie ma szkołach etyki? Zachęcam więc ateistów i agnostyków do podjęcia starać, aby ta luka została wypełniona. Będzie to lepsze niż bezsensowne ujadanie/ Zamiast wrzeszczeć - "Kościół robi z Polski państwo kościelne, wywalcie religię ze szkoły" domagajcie się: "wprowadźcie wreszcie etykę do szkół". Zabawne- za brak etyki obwiniać hierarchów. No przecież nie chcecie, żeby księża prowadzili zajęcia... Cytat:
Elfir: Ty sobie pisz jak ci się podoba, ale JA nie robię żadnego błedu gramatycznego. Bog jest pojeciem abstrakcyjnym, nawet nie ma jego jednolitej definicji. BTW. "Twój" bog ma imię, jest nim JHW, o czym mozna się przekonać czytając ST ![]() Wyraźnie odnosisz się do Boga judaistycznego/chrześcijańskiego... czyli popełanisz tym samym błąd.. A jeśli chodzi o zastępowanie JHWH słowem Adonai, to dyskusja na ten temat jest typowym ujadaniem. Watykan polecił wrócić do starego judaistycznego zwyczaju, żeby w liturgii zastąpić używania Imienia Boskiego wyrażeniem Adonai. Jest to wyraz szacunku dla tego Imienia. Więc gadki, że "Watykan zmienia Imię Boga", "Watykan wymazuje Imię Boga z Biblii" są megabzdurą. Te zmiany są zmianami kosmetycznymi, a nie doktrynalnymi. CO W OGÓLE NIEWIERZĄCYM OSOBOM DO TEGO??????? Naprawdę widzę tutaj ewidentnie wolę przyczepienia się i dowalenia katolom z byle powodu...A i jeszcze jedno. Czy dla Cienie z kolei zdanie Becka jest prawdą objawioną? Bo mam wrażenie, że przyjmujesz je tak jak katolicy prawdę z Pisma Św. To, że Beck tak powiedział, to nie znaczy, że sprawa nie była nieco bardziej skomplikowana:/ ....dobre sobie, atak III Rzeszy sprawką Watykanu... Proszę o przykłady zmian w Piśmie Św.! Konkretne (swoją drogą czasem trudno jest coś jasno przełożyć z języka angielskiego na polski.. A co dopiero z tak egzotycznych języków pisma starożytne )
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2008-11-13 o 22:54 |
||
|
|
|
|
#242 | |||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
specjalnie znów próbujesz zbanalizowac problem, który proruszyłam. Szkoła ma uczyć - do rozwijania talentów są kółka zainteresowań. Wyobraź sobie naet, że są kółka humanistyczne i matematyczne. Tam rozwijany jest talent, ale NARZEDZIA do jego stosowania poznajesz w szkole.
Czego uczy temat: "narysuj jesień"? I jak ocenić wynik takiej pracy? Nie ma obiektywnych ocen dla sztuki. O ile mozna się bawić w tak pojmowaną "plastykę" w 3 pierwszych klasach podstawówki, to w liceum wywołuje zażenowanie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zarzucasz mi smiesznośc - czyli teraz ty jesteś nietolerancyjny (po podobno jak jak mnie ktoś wydawał się śmieszny to byłam nietolerancyjna)? Nie ja rozpoczynałam i nie je dyskutuję z tobą na temat historii KK, sprostowałam tylko kilka stwierdzeń, które pojawiły się w trakcie dyskusji z inną wizażanką. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Swoją drogą kapelani w wojsku to świetny przykład relatywizmu moralnego chrześcjijan. Nie zabijaj, (ale tylko tych co są po naszej stronie). Cytat:
ja opieram się na własnych doświadczeniach ze szkoły. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bo wytraciło mnie z równowagi przypisywanie mi próby "nawracania" kogokolwiek gdy ja tylko odpisuje na czyjeś pytanie i to uzasadniam. Cytat:
Cytat:
IMHO najwiecej we współczesnym prawodawstwie jest z pochodnych z rewolucji humanistycznej, która całkowicie odwracała się od religii. Cytat:
Cały czas pisze wyłacznie swoje poglądy, bo czyje. Cytat:
Patrzę w kalendarz 7 stycznia nie jest dniem wolnym od pracy. I kto jest uprzywilejowany? Cytat:
Jasne, tak najlepiej zbyć głos "przeciw". Katolicy własnie tak pojmują tolerancję?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|||||||||||||||
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
To ja już tak krótko:
Zmiany w biblii: oryginalne "Elohim" (bogowie/sedziowie) zmieniono na "Bóg" nie morduj-nie zabijaj (powrócono w najnowszym wydaniu do wydzwieku oryginału) Zmiana oryginalnego znaczenia słowa "bracia" na kuzyni/bracia cioteczni/bracia-koledzy, jesli mowa o rodzeństwie Jezusa Ewangelia Mateusza jest streszczeniem lub niezbyt udanym tłumaczeniem Ewangelii św. Marka. Ale pomimo tego Ewangelie się nie pokrywają w swoich zeznaniach. Św.Paweł ma nikłe pojecie o Jezusie, jako człowieku, raczej posługuje się flozoficzną koncepcją "boga-zbawiciela". Użył nawet sformułowania "gdyby żył na ziemi'. Obecne wydania bliblii sa tłumaczeniem opartym na setkach różnych kopii św. tekstów żydowskich. Tłumaczenia dokonuje się w ten sposób że wybiera się te teksty, które sa najbardziej zbliżone do dotychczasowej wersji. Zydzi swoja św. ksiege ujednolicili dopiero w 90 r n.e. Tego kononu nie uznali Zydzi aleksandryjscy a za nimi chrześcijaństwo rzymskie - dlatego KK mają ST powiekszony o 7 ksiąg. Faktem niezbitym jest, ze kanon NT został ustalony wiele lat po smierci Jezusa, przez osoby, które nie były autorami "natchnionymi", którym potrzebna była jednolita wizja Kościoła i państwa. Poniewąz poszczególne ówczesne św. pisma bardzo różniły się od siebie, wybrano Ewangelię św. Marka (najstarsza i najbardziej "rzeczowa") i jej dwa późniejsze streszczenia (ale niedokładne i trochę ubarwione) : E. Łukasza i Mateusza. Ech....mozna tak pisac i pisać... Sam Paweł "Jeśli więc przez moje kłamstwo prawda Boża tym więcej przyczynia się do chwały jego, to dlaczego jeszcze i ja miałbym być sądzony jako grzesznik ?" (NT, Paweł do Rzym. 3, 7) Pisanie z wielkiej litery jest objawem szacunku osób wyłacznie wierzących. Ja odnosiłam się zawsze do pojęcia abstrakcyjnego, w które wierzysz. Gdybym zaczła pisac z dużej litery, musiałabym uznać, że taka istota istnieje i jest to jej imie własne. Wiesz, duże litery w środku zdania to zabieg stylistyczny podkreślający, że autor przykłada do czegoś znaczenie. Jak w zdaniu "Słowacki Wielkim Poetą był", czy "JPII - Wielki Polak". Albo "ILE RAZY MAM TO POWTARZAĆ?" ![]() Nie przykładam wielkiego znaczenia do cytatu. Chciałam pokazać, że nawet wierzący polityki KK nie tolerują. Beck nie był ateistą. Ciekawym jest, ze jakoś nikt nie zechciał skomentowac współpracy Watykanu z Hitlerem w sprawie korytarza i Gdańska. No i na koniec: mieć wiekszośc nie oznacza mięc racji. BTW. etyka tez mi się wydaje wątpliwa jako nauka. Bo czyja ma to być etyka? ateiści wola wołac "Filozofia zamiast etyki i religii", ewentualnie: "religioznawstwo"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2008-11-14 o 15:49 |
|
|
|
|
#244 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkola podstawowa ma dac szanse dzieciom na zdobycie wiedzy humanistycznej, z przedmiotow scislych, rozwiniecia zdolnosci artystycznych, sportowych, jezykowych. Na tym to polega, profil w liceum ma dalej takie dziecko ukierunkowywac. Co nie zmienia faktu, ze zbyt wczesna specjalizacja w danej dziedzinie prowadzi do powaznych brakow w wiedzy ogolnej, humanistow ktorzy nie potrafia liczyc czy matematykow ktorzy nie potrafia sie wyslowic w jezyku ojczystym. Cytat:
Znajdz mi opinie jakiekogolwiek historyka, ktory stwierdzi ze oba te teksty nie sa absurdalne ![]() Tak? Czyli dopoki ktos pisze, ze czarni sa gorsi, geje zboczeni, katolicy glupi itd. itp. to jest tolerancyjny ?Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Porownujesz wieki wplywu na nauke, edukacje, cywilizacje, architekture, filozofie z naplywem islamskiej imigracji, ktora jak dotad do tej cywilizacji za duzo nie wnosi? Znowu pokazujesz, ze ocene historyczna przyslania Ci antyklerykalizm. Cytat:
Cytat:
Cytat:
To "raczej" wskazuje bzdurnosc tego stwierdzenia. Co do tolerancji - nie mam tolernacji dla nietolernancyjnych, a Ty wg mnie jestes nietolernancyjna jesli chodzi o religie i tak, wg mnie szukasz na sile dziury w calym.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||||
|
|
|
|
#245 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A, Elohim mogło oznaczać zarówno bogowie jak i Bóg. Cytat:
) Cytat:
A to, że nie pokrywają się w zeznaniach? Spróbuj spotkać się ze znajomymi po latach, a na pewno zauważysz, że jedni pamiętają inne szczegóły niż inni. Nic więc dziwnego, że mamy pewne różnice. Ale są to różnice kosmetyczne. Dla katolika nie jest sprawą życia czy śmierci, czy do grobu Chrystusa szły 3 kobiety, czy jedna i czy w środku była anioł, czy dwóch itp. Gdyby w jednej Ewangelii było napisane, że JEzus powiedział - małżeństwo jest nierozerwalne, a w drugiej - można się rozwodzić z ważnych powodów. Albo w jedna Ewangelia głosiłaby zmartwychwstanie, druga, że jednak nie.. To byłby problem i niespójność. Cytat:
Albo Kor. 15 20-21: "Tymczasem jednak Chrystus zmartwychwstał jako pierwszy spośród tych co pomarli. Pnieważ bowiem przez człowieka przyszła śmierć, przez człowieka też dokona się zmartwychwstanie". Podaj proszę namiar na owo sformułowanie, (gdyby żył) bo chciałabym zapoznać się z kontekstem. Zresztą gdy powiem "gdyby moja babcia żyła", nie chcę przez to powiedzieć, że ona nie istniała.. Cytat:
Zgadzam się, że kształtowanie się kanonu Piśma Św. jest procesem skomplikowanym. Ale, żeby zrozumieć tą sprawę, trzeba wiedzieć czym jest Pismo Św. wg chrześcijan. Jest zbiorem pism napisanych PRZEZ CZŁOWIEKA pod natchnieniem DUCHA Św. Także już z samej definicji dopuszczony jest pierwiastek ludzki. Chrześcijanie wieżą jednak, że nad procesem kształtowani Biblii się czuwał Bóg. Widzisz, dla mnie takie wyjaśnienie powstanie Pism Św. jest bardziej boskie, niż gdyby nagle pojawił się ktoś, kto powiedział, że mu na głowę z nieba spadła księga z akompaniamentem anielskich chórów. Wiara chrześcijańska zakłada, że Bóg działa przez ludzi. Ale to jest sprawa wiary - nie wierzysz - Twoja sprawa. Ale twierdzenie, że zły Watykan kształtuje Biblię wg swojego "widzi mi się" jest nieuprawnione. To dużo bardziej skompilowany proces. A podany przez Ciebie sposób tłumaczenia Biblii jest mocno wątpliwy... Cytat:
jak wyżej (już nie musisz pisać. gdy będę chciała znać więcej tych przykładów, to wejdę na racjonalistę.pl W sumie ok, bo bałam się, że zaskoczysz mnie naprawdę czymś, z czym będę miała problem. Ale na szczęście nic nowego. ![]() Cytat:
Proponuję przeczytanie całego fragmentu. Cytat:
Ale większość nie zmusza Cię do postępowania w imię własnych zasad. Nie jest też wcale powiedziane, że to mniejszość ma rację i dyktować prawa mają tylko i wyłącznie Ci, którzy w Boga nie wierzą - patrze proponowane przez Ciebie uśniecie kapelanów z wojska. nie mam nic przeciwko
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2008-11-14 o 21:26 |
||||||||
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
A, jeszcze jedno. Zanim ktoś przyczepi się do pierwiastka ludzkiego w powstawaniu Biblii.
Ja nie twierdzę (i Kościół też nie), że Biblia jest monolitem, który cudownie zjawił się na Ziemii. Ja po prostu nie zgadzam się z twierdzeniem, ze jakaś złowroga siła (czyt. Watykan) zmienia sobie Biblię w te i wewte jak pasuje. Poza tym nie zgadzam się z twierdzeniem skierowanym do Wyraka, że powinien być święty, skoro dyskutuje z zarzutami skierowanymi w stronę Kościoła...
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2008-11-14 o 22:01 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.

Naprawdę widzę tutaj ewidentnie wolę przyczepienia się i dowalenia katolom z byle powodu...
)

?

?
To "raczej" wskazuje bzdurnosc tego stwierdzenia.