![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kąpiel myszki???możliwe?
Myślałam, że chcesz nawiązać jeszcze do anmi0, a nie zapytac o swoja myszkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kąpiel myszki???możliwe?
rany... NIE KAP JEJ! a zreszta, sprobuj...zycze szczescia :P ucieknie ci spowrotem pod kuchenke hehe
Dodam ze w sklepie zoo mozesz kupic ....suchy szampon ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
Dot.: Biała myszka ..... potrzebna rada!
![]() ![]() dzisiaj kupiłam trociny a za 3 dni podam jej zwykły pokarm oczywiście karmiąc ją jeszcze ciepłym mleczkiem...;] Jak mysia sama się umie wypróżnić to nie trzeba jej już masować brzuszka i ważna rzecz to np. na kanapie czy fotelu wypuszczać od czasu do czasu po karmieniu mysie żeby sobie pobiegała to sama się wypróżni tak więc Oskarek jest szczęśliwy i zawsze najedzony ![]() ![]() Edytowane przez Nordia Czas edycji: 2009-04-27 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam - przeszukałam i nie znalazłam odpowiedzi więc pozwoliłam sobie założyć nowy wątek
![]() błagam o pomoc! od prawie trzech tygodni mamy myszkę. Oswajamy ją powolutku - z każdym dniem jest coraz bardziej ufna, ale jednak nie na tyle, żeby przewrócić ja na plecki i zobaczyć jej dupkę. Wczoraj wyjęłam myszkę na codzienny spacer po mnie (takie spacerki ma od poniedziałku), jak zwykle zrobiła na mnie kilka kupek, które wyglądały normalnie, ale w pewnym momencie na rękach zaczęła mi zostawiać kropelki krwi - jasnoczerwone ![]() wpuściłam myszkę do jej domku - zaczęła się myć - najbardziej właśnie w okolicach dupki. Dodam, że powiedziano nam, że to chłopak ale my mamy wątpliwości i tu pytanie - czy myszki dziewczynki mają cieczkę?? ![]() Dziś rano myszka wyglądała na nieco spłoszoną i jakby szybciej oddychała ale może w taki upał to normalne, że szybciej oddycha? Ponadto nie widać u niej żadnych innych objawów - odkąd jest u nas sporo przytyła (choć nie jest gruba) i nie była jakaś ospała albo smutna - ciągle psociła - bawiła się na kołowrotku i w dodatku dostosowała swój tryb życia do nas - to znaczy zawsze się budzi jak wracamy z pracy Proszę o pomoc - bardzo pokochaliśmy naszą myszkę - nie chcemy jej stracić ![]() Czy ktoś mi potrafi pomóc ![]()
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Dot.: krew u myszki
nie slyszalam, zeby myszki mialy cieczke tu masz więcej o rozmnażaniu się myszy http://myszy.net/rozmnazanie.htm
idź z myszką do weterynarza, w Wawie jest lecznica Ogonek, zajmująca się gryzoniami http://www.ogonek.waw.pl/kontakty.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myszy.net przejrzałam już od góry do dołu ![]() Właśnie szukałam weterynarza dla gryzoni i nie mogłam znaleźć - więc po stokroć dziękuję ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 |
Wtajemniczenie
|
Napisz później co powiedział wet .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
idź koniecznie do lekarza, u naszego zwierzątka z pozoru niewinna przypadłość okazała się ciężkim przypadkiem (mam nadzieję, że u Twojej myszki to nic poważnego), na szczęście nasza Kruszynka zdrowieje, ale tylko dzięki temu, że trafiliśmy do Ogonka i dr Kuby napisz proszę jak się czuje Myszorek i co powiedział lekarz Edytowane przez Martzelinka Czas edycji: 2010-06-13 o 14:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
A nie ma w pokarmie czerwono zabarwionych chrupek?, to mogłoby przebarwić mocz, no ale jak piszesz że jasnoczerwone.Trzymam kciuki, myszki to cudowne zwierzątka(aż zdrabniam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | ||
Zakorzenienie
|
Już opowiadam całą historię
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to opowiadam. Tego samego dnia co doradziłyście Ogonek pojechaliśmy na badania. Czekaliśmy 2 godziny na przyjęcie ![]() Pani doktor obejrzała myszkę - okazało się, że to dziewczyna i krwawi z macicy. Pani doktor powiedziała, że jedyną przyczyną krwawienia jest guz w macicy i zaproponowała 3 rozwiązania: 1) uśpienie ![]() 2) natychmiastową operację - przy czym zważywszy, że myszka traciła krew miałaby 20% szans na wybudzenie po operacji ![]() 3) leczenie lekami tamującymi krwawienie i przeciwbólowymi, a gdy myszka nabierze kolorków i jej samopoczucie wyraźnie się poprawi - przyniesienie jej na operację. Przy czym zostaliśmy poinformowani, że w tej sytuacji może nastąpić gwałtowne pogorszenie w weekend i trzeba będzie myszce ulżyć w cierpieniu-a w niedzielę jak wiadomo ciężko o weterynarza... Pomimo, że było to rozwiązanie ryzykowne podjęliśmy decyzję o wyborze 3 rozwiązania. Poprosiliśmy jeszcze o zrobienie usg - pani doktor stwierdziła, że macica jest cała wypełniona krwią i widać guzek o wielkości 0,5 cm - więc jak na takie małe stworzenie to wielka tragedia ![]() Nie macie pojęcia ile stresu i łez mnie to kosztowało ![]() Zwłaszcza, że mysza nie bardzo chciała się łapać na nasze fortele z lekami - jest tak mądra, że pomimo, iż np serek do smarowania czy nutelka bardzo jej smakowały, to zapamiętywała, że pod wierzchnią warstwą na pewno ukryjemy sproszkowany lek ![]() ponadto każdy powrót do domu po pracy to był wielki stres czy nie zastaniemy myszki martwej. Dzięki Bogu nic takiego nie miało miejsca - stan myszki się poprawiał - nabierała kolorków i była coraz bardziej aktywna. Już byliśmy gotowi nieść mysz na operację, na szczęście wczoraj nie zdążyliśmy. Wieczorem postanowiłam, że mysi trzeba wymienić bawełnianą ściółkę (należy ją wymieniać co 10 dni i właśnie wczoraj tyle minęło). No więc podnoszę drewnianą chałupkę mysi, już mam wyjmować ściółkę i aż usiadłam z wrażenia - moim oczom ukazały się trzy maleńkie różowe mysie ![]() Oto koniec mojej historii - teraz rozumiecie dlaczego zraziłam się do Ogonka i dlaczego nie trzeba już będzie myśleć o towarzystwie dla mysi... ![]() boimy się tylko, że leki i stres związany z wyjściem do weterynarza mogły maluchom zaszkodzić ![]() więc trzymajcie kciuki za zdrówko całej czwórki ![]()
zapachy, pielęgnacja, kosmetyki naturalne, kolorówka wymianka W planach Indochine PG/Zucchero ![]() / les parfums de rosine secrets de rose / Une Rose d'Amour Edytowane przez Taani Czas edycji: 2010-06-17 o 14:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
trzymamy, trzymamy
bardzo się cieszę, że właśnie tak skończyła się "choroba" Mysi życzę jej i maluszkom mnóstwo zdrowia, wstawisz zdjęcia Myszorków? ![]() ps. co do Ogonka - nie wiem co powiedzieć ... ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- a czy jest możliwe, że Myszka urodziła zanim pojechaliście do lekarza? Edytowane przez Martzelinka Czas edycji: 2010-06-18 o 06:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Ale numer!!! Fajnie, że "choroba" myszki miała takie zakończenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Po ogonku bym się takich cyrków nie spodziewała
![]() Zdrówka dla maluchów i ich mysiej mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
i jak maleństwa
![]() ![]()
![]() |
#258 |
Zadomowienie
|
Ooo proszę
![]() Edytowane przez Ivy123 Czas edycji: 2010-06-28 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | ||||
Zakorzenienie
|
Dzięki Kochane za życzenia dla Myszorków
![]() Cytat:
po pierwwsze przed pójściem do lekarza mysz chętnie opuszczała akwarium i wychodziła po nas połazić - o 3 w nocy pojawiła się ta krew i po kilkunastu godzinach byliśmny u lekarza - wówczas pani doktor stwierdziła że macica jest bardzo powiększona - a po usg, że cała jest wypełniona krwią. Ponadto tego dnia kiedy zobaczyłam małe mysie były one zupełnie różowe i nieowłosione - a tak według specjalistów wyglądają tylko pierwszego dnia po narodzinach I wreszcie po trzecie od tego momentu myszka zaczęła odżywać i brzuszek wyraźnie się jej zmniejszył na razie nie robiłam zdjęć - od razu wtedy odstawiłam domek i zostawiłam wszystko tak jak było - chyba najważniejsze teraz to zapewnić im spokój ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() po ilu dniach możemy zajrzeć do maluchów? tak się składa, że na dni "choroby" myszki przypadał czas na zmianę podłoża i trochę już zaczyna brzydko pachnieć ![]() kiedy możemy im zmienić podłoże?
zapachy, pielęgnacja, kosmetyki naturalne, kolorówka wymianka W planach Indochine PG/Zucchero ![]() / les parfums de rosine secrets de rose / Une Rose d'Amour Edytowane przez Taani Czas edycji: 2010-06-19 o 13:36 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Wtajemniczenie
|
Niesamowita historia
![]() To teraz trzymam kciuki za maluszki i ich dzielną mamusię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
jak miałam małe chomiczki i myszki nie zmieniałam im od razu podłoża, żeby im tam nie ingerować za mocno i nie stresować ich, ale dawno już nie miałam takich maleństw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
Właśnie wszystko zależy od zaufania myszy do Ciebie, teraz miała trochę przejść, więc trzeba dać jej odrobine spokoju.Po 4 dniach możesz zajrzeć i skontrolować czy wszystko ok, ale na razie nie dotykaj. Jeżeli bardzo śmierdzi, to wyjmij mame z klatki, powyjmuj brudne trociny, dosyp nowych, tylko gniazdo z młodymi zostaw jak było.Wyjmij też kołowrotek, bo czasem zdarzy się że mały zostanie przy cycku i mama sobie wejdzie z nim pobiegać, co może skończyć się tragicznie.Maluchy rozdziela się wg płci po 26 dniach.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
co u myszek ?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No zajrzałam ale są dobrze schowane - w domku drewnianym i stamtąd im ściółki nie wybierałam - więc widziałam je tylko odrobinkę - ruszały się ale mam wrażenie że nie za dużo się rozwinęły - nadal są różowe i maciupeńkie ![]() mysza o nie dba - siedzi z nimi cały dzień i nie chce wychodzić z akwarium choć wcześniej była bardzo ciekawa świata zewnętrznego, ponadto dużo je i ma wyraźnie powiększone cycuchy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
nie martw się, na pewno są
jeśli Myszka o nie dba, to znaczy, że nic im się nie stanie złego jedna moja chomica nie za bardzo interesowała się swoimi dziećmi i musieliśmy je karmić pipetką, urosły fajne, duże, a jeśli piszesz, że Mysia mama siedzi z nimi dużo tzn. że się o nie troszczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
Co prawda myszaki miałam ładne parę lat temu, ale też pojawiły się maluchy. Trochę to potrwa zanim młode zacznę robić się większe, niedługo zaczną porastać futerkiem a na końcu otworzą oczka. A wtedy zaczna się pierwsze eskapady z gniazda i sprawdzanie jak to ten świat wygląda. Najlepiej zacząć je przyzwyczajać do siebie od małego ale trzeba uważać wyjmując z akwarium bo maluchy są bardzo skoczne i mogą powędrować na zwiedzanie poza czterema ścianami akwarium.
Więc zdrowia dla mysiej rodzinki ![]()
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedzcie mi tylko ile czasu minie aż zaczną robić te eskapady - bo bym chciała wreszcie wszystko poczyścić ![]()
![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
Chyba około 3 tygodnia życia. Czyścic możesz naokoło a gniazda na razie nie ruszaj. (Ja tak robiłam). No i trzeba się będzie jeszcze zorientować jakiej płci są maluchy i rozdzielić chłopców od dziewczynek. No chyba, że chcesz mieć kolejna gromadkę maluchów
![]()
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() na około to wyczyściłam - ale najbardziej z tego gniazda właśnie trąci - przecież one tam się kiszą i robią pod siebie ![]() no trudno trzeba się poświęcać dla pupilków ![]()
![]() |
![]() |
#270 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.