Wymarzony Pierścionek cz. XIII :) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-15, 10:55   #241
dorinka30
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony Pierścionek cz. XIII :)

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Twój małz ma teraz tak jak ja

O rany to współczuję Ci , ja już mu chciałam kupić takie ziołowe tabletki na uspokojenie ale nie chciał

L_V jak się nazywa stylistka, zdradzisz ?

Svinecko ale pomyśl tak realnie, jest Ci ciężko bo pokłóciliście się o Twojego tatę, bo się źle odezwał...przeprosił przecież to co ma jeszcze zrobić ????? MOże jemu też jest ciężko ...Bądż ponad to i idź do przodu, nie rozpamiętuj w kółko jednej sytuacji bo takich sytuacji może byc jeszcze tysiąc i co zrobisz ?

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2009-01-15 o 10:58
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 10:56   #242
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

wiecie co jest najgorsze? ja pomijam seks, ktorego prawie nie ma bo juz sie przyzwyczailam

ale nie pamietam kiedy TZ ostatni raz mnie przytulil, poglaskal, dal buzi
ehh nawet na przywitanie juz mi nie daje

ide sobie poplakac w wannie
moze napisze mu smsa, a moze nie, nie wiem
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 10:57   #243
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

Madlen, dzięki za notatkę na blogu Widze że zmieniłaś wygląd strony- jest śliczna, dużo bardziej mi się podoba.
Wspomniałam coś TŻ o Twoim blogu, jak się dowiedział o czym jest to od razu postanowił że przeczyta. Chociaz pewnie dopiero po poniedziałkowej obronie bo musze go zacząć gonić do nauki.

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
No właśnie w takich sytuacjach potrzeba trzeźwo myślącej, spokojnej głowy..która powie stop..co my robimy. I ważne aby nie była to zawsze ta sama głowa.
Oj ważne, ważne.. U nas jednak TŻ zwykle zachowuje większy spokój niż ja. Ma lepszy charakter zdecydowanie. Ale jeśli ja zawinię to staram sie przeprosić od razu. Potem taka ciągnąca się bez sensu kłotnia zaczyna być kłotnia dla samej kłotni.

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość

Mówi się, że facet też może być w ciąży..psychicznie.

I podpisuję się pod ostatnim postem Zary.
Powiem ci coś jeszcze: mój Tż jest bardzo podobny. normalnie to spokojny etc etc, ale jak ma za dużo na głowie to łapie go nerwówka straszna, bo jest perfekcjonistą, chciałby ze wszystkim zdązyć na czas, wszystko ma być idealnie. A jak sie nie da to się wkurza.
No bo jakby nie było, trochę w tej ciąży jest
Zgadzam się. Ja też ogólnie źle reaguję na presję czasową. Zdarza mi się spanikować, martwić się że na pewno sobie nie poradzę. I od razu robię się płaczliwa i nie do wytrzymania. Jedynie przytulenie mi wtedy pomaga, głaskanie po głowce i rozmowa

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Do niczego Cię nie namawiamy i nie oceniamy Wcale się nie dziwię, że nie masz ochoty się przytulac do niego , ja po ostrych kłótniach mimo, że pogodzeni to trzymam dystans, tak mam i koniec. Nie jestem typem przymilacza , chyba że bardzo zawinię ja to wtedy zdarza mi sie przymilać, bo wiem że to na niego działa
Dorinko, no i jak już jest po kłotni, Wy pogodzeni, to co jest dalej? Kiedy przerywasz ten dystans? Jak TŻ zaczyna się przymilać?

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
O tak, popłacz sobie. Mi to zawsze pomaga!! W zależności od sytuacji, albo muszę pokrzyczeć, albo popłakać. Bez tego ani rusz - nie uspokoję się.

Jak popłaczesz, może emocje z Ciebie zejdą i poprawi Ci się nastrój
Eh. Ja nie lubię płakać, ale czasem ... no muszę. A potem się złoszczę na siebie, bo pryska wtedy moje wrażenie że ze mnie twarda babka
Stary 2009-01-15, 10:58   #244
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
ide wziac sobie goraca kapiel i zrelaksowac sie w wannie

TZ dzwonil ale nie chce z nim rozmawiac, jest mi ciezko i nie chce znowu sie z nim klocic
W takim razie rzyczę miłej kąpieli

Cytat:
Twój małz ma teraz tak jak ja
O JA!!!...biedulo.
W domu chociaż masz blogi spokój??

Cytat:
Napisane przez zara_84 Pokaż wiadomość
Oj ważne, ważne.. U nas jednak TŻ zwykle zachowuje większy spokój niż ja. Ma lepszy charakter zdecydowanie. Ale jeśli ja zawinię to staram sie przeprosić od razu. Potem taka ciągnąca się bez sensu kłotnia zaczyna być kłotnia dla samej kłotni.
Mój też....bardzo bardzo rzadko nerwy go puszczają (tylko za kółkiem często rzuca mięsem na innych uczestników ruchu).

Na mnie huknie jak juz maksymalnie świruję i glupoty wygaduję przeokrutne.

Cytat:
No bo jakby nie było, trochę w tej ciąży jest
Zgadzam się. Ja też ogólnie źle reaguję na presję czasową. Zdarza mi się spanikować, martwić się że na pewno sobie nie poradzę. I od razu robię się płaczliwa i nie do wytrzymania. Jedynie przytulenie mi wtedy pomaga, głaskanie po głowce i rozmowa
Na mnie w takich momentach głaskanie i przytulanie działa jak plachta na byka.
Spokoju wtedy potrzebuję i tyle.
Jak już konczą mi sie pomysly na wymyślanie bzdurnych historii sama idę do męża na przytulanki.

Cytat:
w

ale nie pamietam kiedy TZ ostatni raz mnie przytulil, poglaskal, dal buzi
ehh nawet na przywitanie juz mi nie daje

ide sobie poplakac w wannie
moze napisze mu smsa, a moze nie, nie wiem

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2009-01-15 o 12:35 Powód: post pod postem
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 11:08   #245
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
ide wziac sobie goraca kapiel i zrelaksowac sie w wannie

TZ dzwonil ale nie chce z nim rozmawiac, jest mi ciezko i nie chce znowu sie z nim klocic
Ej...jaką gorącą?? Gin pozwolił?
nie dnerwuj się tak,naprawdę,czasem warto być ponad te wszytskie pierdoły.
Kochacie się,czkacie na dziecko, to jest najwazniejsze A takie panele np....jak będą inne to świat się nie zawali.
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 11:09   #246
sanetka
Zakorzenienie

czesc.

ale mi sie porobilo ze skora na twarzy. wyglada normalnie a szczypie i piecze. w sumie to po prostu cala boli i jeszcze jakiego wysypu dostalam

trzymajcie za mnie kciuki co?tak przez miesiac, sesja sie zaczyna

a moj zdolny TZ rozcial sobie palec. na tyle powaznie ze sie przestraszylam (dlugie na 3-4cm i glebokie prawie do kosci). spokojnie do szycia sie to nadaje ale nawet nie pojechalismy do szpitala bo nietrudno sobie wyobrazic glupkowate docinki lekarzy ze z takim czyms robimy problemy (jak kiedys z kolanem teksty typu: no tak ,jak sie pracowac nie chce to wszystko sie wymysli)

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 11:10   #247
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:

Dorinko, no i jak już jest po kłotni, Wy pogodzeni, to co jest dalej? Kiedy przerywasz ten dystans? Jak TŻ zaczyna się przymilać?

Eh. Ja nie lubię płakać, ale czasem ... no muszę.
No....to różnie bywa, w zalezności od wagi kłótni, ale tak wiesz już się odzywamy ale ja powoli topnieję

Ja płakać bardzo lubię i muszę co jakiś czas, bo inaczej świruję

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 11:20   #248
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
czesc.

ale mi sie porobilo ze skora na twarzy. wyglada normalnie a szczypie i piecze. w sumie to po prostu cala boli i jeszcze jakiego wysypu dostalam

a moj zdolny TZ rozcial sobie palec. na tyle powaznie ze sie przestraszylam (dlugie na 3-4cm i glebokie prawie do kosci). spokojnie do szycia sie to nadaje ale nawet nie pojechalismy do szpitala bo nietrudno sobie wyobrazic glupkowate docinki lekarzy ze z takim czyms robimy problemy (jak kiedys z kolanem teksty typu: no tak ,jak sie pracowac nie chce to wszystko sie wymysli)
co ..nie no bez przesady. Przecież bez szycia będzie sie slimaczyc sto lat.
Ja wręcz opiernicz od lekarza kiedyś dostalam bo z raną na dloni nie pojechałam od razu do szpitala i ze względu na zanieczyszczenie rany zaszyć sie juz nie dało.

Za sesję kciuki oczywiście będę trzymała.

Cytat:

Ja też lubię pobeczeć..szczegolnie an filmach, bajkach i wszelkiego rodzaju programach rozrywkowych jak Taniec z gwiazdami, YCD itp

Czas edycji: 2009-01-15 o 11:49 Powód: kłanie się funkcja multicytowania!!!
Stary 2009-01-15, 11:23   #249
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
czesc.

Sanetko, do lekarza z TŻ... wiem, że czasem się trafi na takiego typa, że szok..ale od czegoś się te składki płaci - żeby móc iśc, jak Ci się wydaje, że coś jest nie tak! Przecież jakieś zakażenie się może wdać, goić się może miesiącami. A tak, to na wypadkowej zdezynfekują porządnie i zaszyją

Mój TŻ sobie wczoraj rozwalił łapkę szpachelką, jak ją mył

Cytat:
No....to różnie bywa, w zalezności od wagi kłótni, ale tak wiesz już się odzywamy ale ja powoli topnieję

O, o, o... ja tak samo
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 11:26   #250
dorinka30
Zakorzenienie

Svinecko a TY języka nie masz, jak to nie daje buzi na przywitanie ? Mój jakby tak zrobił dostałby opiernicz- wychowywać trzeba cały czas, jak z dziećmi . Raz przypomniesz, drugi raz już zapamięta

A jak nie jest czuły, a jakbyś Ty była, nie mówię teraz tylko jak będzie dobrze....może wtedy zrozumie, że tego potrzebujesz. Proste komunikaty im trzeba wysyłać

Edit
Ja już się przestałam przejmować i analizowac, za mało czuły, za bardzo, mało przytula, mówię co mi nie pasuje i po kłopocie, kiedyś chodziłam i główkowałam, byłam zła, głupio mi było powiedzieć dlaczego, a jego zdaniem miałam bez powodu muchy w nosie

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2009-01-15 o 11:35
Stary 2009-01-15, 11:36   #251
Madlen__18
Zakorzenienie

To jest tak, że dobro do nas wraca. Jak juz będzie dobrze ; sprobuj dac Tż to co sama chciałabyś dostać. Zamiast na to czekać. A zobaczysz, że zbliżycie się do siebie i potem on zacznie okazywac uczucia. Takie gesty wracają jak bumerang.

Cytat:
Madlen, dzięki za notatkę na blogu Widze że zmieniłaś wygląd strony- jest śliczna, dużo bardziej mi się podoba.
Wspomniałam coś TŻ o Twoim blogu, jak się dowiedział o czym jest to od razu postanowił że przeczyta. Chociaz pewnie dopiero po poniedziałkowej obronie bo musze go zacząć gonić do nauki.
Dzięki, wrzuciłam jakiś przykładowy lay, w miarę pasujący do klimatu. Jak już będę miała PSa na kompie to sama sobie zmontuję.
Miło, że się Tz zainteresował, faceci chyba rzadko lubią czytać tego typu rzeczy
No i trzymam kciuki za jego obronę w takim razie.

(matko, ja się chyba na swojej posikam, tym bardziej że będę musiała prawdopodobnie bronić się poza PL.
Ale jeszcze niecałe 3 lata, to może się zdystansuję)
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M

Czas edycji: 2009-01-15 o 11:48 Powód: kłanie się funkcja "edytuj"!
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 11:45   #252
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
To jest tak, że dobro do nas wraca. Jak juz będzie dobrze ; sprobuj dac Tż to co sama chciałabyś dostać. Zamiast na to czekać. A zobaczysz, że zbliżycie się do siebie i potem on zacznie okazywac uczucia. Takie gesty wracają jak bumerang.
Ano

EDIT.
Madlen dlaczego poza Polską?

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2009-01-15 o 11:46
Stary 2009-01-15, 11:51   #253
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

tak tylko, ze jak jeste miedzy nami taka atmosfera jak ostatnio to ja sama nie mam ochoty dac mu buzi

czasami mu przypominam a co z buzi i wtedy mi daje no ale do cholery ja mam sie o calusa dopominac? kiedys za mna biegal z jezorem wiszacym do pasa a teraz spojrzec na mnie nie moze

zreszta niewazne, on mnie po prostu chyba juz nie kocha
Stary 2009-01-15, 11:53   #254
hania811
Zakorzenienie

Butter bardzo cieplutkie kolorki...jesień orzechowa bomba...ale jakoś bardziej do tego pasuje mi lato pszeniczne.

Swoją droga fajne farby, kolory w folderach nie przekłamane, także nie ma obawy ze na ścianie wyjdzie zupelnie inaczej. Ja malowalam u rodziców jesienią jarzębiny i jesienią lnianą..ślicznie wyszło

EDIT.
O matko...Svinecko co Ty wygadujesz...jak nie kocha..tak się cieszył na wieść o dziecku, taki był kochany...weź nie denerwuj mnie.

Macie oby dwoje spadek formy, pogubiliście sie w tym szale pracy, remontu, egzaminow i innych obowiazków. To minie. ROZUMIESZ BABO

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2009-01-15 o 11:59
Stary 2009-01-15, 11:54   #255
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

o jakich farbach Wy rozmawiacie? tylko nie mowcie, ze o Duluxie
Stary 2009-01-15, 11:56   #256
sanetka
Zakorzenienie

zeby ten palec moj byl to bym poszla. a TZ uparciuch, do lekarzy nie chodzi. proba wyciagniecia go na szycie skonczy sie klotnia jak nic bedziemy obserwowac.

brzuch mnie boli. bedzie @ na zjazd jak nic

Stary 2009-01-15, 11:59   #257
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

E, miałam zacytowac za wiele postow i cos mi sie wykasowalo i... juz mi się nie chce pisać od nowa Tylko z głowy co pamiętam.

Sviniecko, lepiej troszkę po kąpieli? I zgadzam się z Madlen odnośnie dania mu tego, co sama chciałabyś dostać. Człowiek ma tendencję do odpowiadania uśmiechem na uśmiech, dobrem na dobro.. A jak kogoś kocha to już w ogóle

Madlen, a gdzie studiujesz i czemu bronisz się poza Polską? Za 3 lata na pewno się zdystansujesz Dla mnie obrona to było stresujące przeżycie, fakt, ale i tak nic w porównaniu z tym jak się bałam niektórych egzaminów

Dorinko, no u nas jak się pogodzimy to faktycznie u mnie czasem trwa jeszcze kilka minut zanim tak do końca zarzucę focha i zacznę się uśmiechać i zachowywać zupełnie naturalnie.
Kurczę czasem to się wkurzam na siebie za to swoje głupie zachowanie. Jak to analizuję potem to sobie obiecuję że nie będę się złościć o głupoty, a jak przychodzi co do czego to się nie potrafie pohamowac Dobrze że TŻ znosi to w miarę cierpliwie i dzielnie

Sanetko ale się porobiło To chyba do dermatologa trzeba lecieć..

Edit:

Sviniecko, slyszalam taka teorie kiedys, że jak kobieta zajdzie w ciąze to facet troche zmienia nastawienie, bo to juz "matka jego dzieci", wiec ja traktuje tak jakos z wiekszym namaszczeniem i ze wydaje mu sie ze "nie wypada" uprawiac seksu. Albo nie chce zrobić krzywdy dzidziusiowi? Ale przeciez mozna spokojnie sie kochac prawie do samego porodu jesli nie ma przeciwskazan. Oj przydałoby wam sie kilka godzin w lozeczku, odstresowalibyscie sie oboje.

Edytowane przez zara_84
Czas edycji: 2009-01-15 o 12:03
zara_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 12:02   #258
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Nobiles.

Sanetko- właśnie, wiedziałam ze miałm cos napisać.
Moze z kwasami przesadzilaś.
Używasz AD i Effa rownocześnie?
Stary 2009-01-15, 12:03   #259
dorinka30
Zakorzenienie

[quote=Svinecka;10495643]tak tylko, ze jak jeste miedzy nami taka atmosfera jak ostatnio to ja sama nie mam ochoty dac mu buzi

czasami mu przypominam a co z buzi i wtedy mi daje no ale do cholery ja mam sie o calusa dopominac? kiedys za mna biegal z jezorem wiszacym do pasa a teraz spojrzec na mnie nie moze

zreszta niewazne, on mnie po prostu chyba juz nie kocha[/quote]

Svinecka przestań gadać głupoty

Kiedyś latał z jęzorem wywalonym ale nie miał takich problemów jak ma teraz, chyba dobrze że jest odpowiedzialny, prawda ? Stara się, chce Wam zapewnić wszystko jak najlepiej, czy tak nie uważasz ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 12:05   #260
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
O

L_V jak się nazywa stylistka, zdradzisz ?
Iza Woźny.

Cytat:

O JA!!!...biedulo.
W domu chociaż masz blogi spokój??
Tak, w domu sielanka. Mogłabym z domu nie wychodzić. TZt jest kochany, chciaż sam robi nadgodziny w pracy. Nie ma pretensji, nei czepia się, uspokaja i dopinguje. fajny facet, no.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 12:05   #261
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Butter bardzo cieplutkie kolorki...jesień orzechowa bomba...ale jakoś bardziej do tego pasuje mi lato pszeniczne.

Swoją droga fajne farby, kolory w folderach nie przekłamane, także nie ma obawy ze na ścianie wyjdzie zupelnie inaczej. Ja malowalam u rodziców jesienią jarzębiny i jesienią lnianą..ślicznie wyszło

EDIT.
O matko...Svinecko co Ty wygadujesz...jak nie kocha..tak się cieszył na wieść o dziecku, taki był kochany...weź nie denerwuj mnie.

To cieszę się, że są dobre
Mi się przeniczne też podoba, ale już właściwie wybrałam...kupiłam...i koniec

Macie oby dwoje spadek formy, pogubiliście sie w tym szale pracy, remontu, egzaminow i innych obowiazków. To minie. ROZUMIESZ BABO
Cytat:
O Nobilesie...
Stary 2009-01-15, 12:06   #262
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:

EDIT.

dobrze napisalas....byl kochany, tylko przez chwile

Cytat:
E, miałam zacytowac za wiele postow i cos mi sie wykasowalo i... juz mi się nie chce pisać od nowa Tylko z głowy co pamiętam.

Sviniecko, lepiej troszkę po kąpieli? I zgadzam się z Madlen odnośnie dania mu tego, co sama chciałabyś dostać. Człowiek ma tendencję do odpowiadania uśmiechem na uśmiech, dobrem na dobro.. A jak kogoś kocha to już w ogóle

Edit:

Sviniecko, slyszalam taka teorie kiedys, że jak kobieta zajdzie w ciąze to facet troche zmienia nastawienie, bo to juz "matka jego dzieci", wiec ja traktuje tak jakos z wiekszym namaszczeniem i ze wydaje mu sie ze "nie wypada" uprawiac seksu. Albo nie chce zrobić krzywdy dzidziusiowi? Ale przeciez mozna spokojnie sie kochac prawie do samego porodu jesli nie ma przeciwskazan. Oj przydałoby wam sie kilka godzin w lozeczku, odstresowalibyscie sie oboje.
no wlasnie...czlowiek ma tendencje do odpowiadania tym samym i jak on jest dla mnie wredny to ja napewno nie mam ochoty dac mu tego co bym chciala, bo w tym momencie mam ochote dac mu w twarz naprawde, czasami az mnie sciska

heh wg niego to ja jestem wredna

to jest bledne kolo
Stary 2009-01-15, 12:08   #263
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, w domu sielanka. Mogłabym z domu nie wychodzić. TZt jest kochany, chciaż sam robi nadgodziny w pracy. Nie ma pretensji, nei czepia się, uspokaja i dopinguje. fajny facet, no.
No i to najważniejsze

Macie nowe współlokatorki?
Stary 2009-01-15, 12:09   #264
sanetka
Zakorzenienie

Svinecko spokojnie. bedzie dobrze

patrzac na to inaczej to moze TZ nie okazuje czulosci bo widzi Cie zdenerwowana i nie chce bardziej oberwac.trzyma sie na dystnas bo jemu tez nie jest latwo u nas tak czasem bylo

Haniu no wlasnie tez tak mysle. uzywam jedna noc AD, druga effaclar ,trzecia nawilzanie. tyle ze od ponad miesiaca, dopiero teraz by podraznilo na razie 3 dzien jak odstawilam kwas, tylko sie nawilzam i powolutku jest lepiej

Stary 2009-01-15, 12:10   #265
Madlen__18
Zakorzenienie

Cytat:
Ano

EDIT.
Madlen dlaczego poza Polską?
Bo [ i tu nastąpi wykład zboczonej zawodowo Madlen;P] w polsce, w indexie zawodów nie ma czegoś takiego jak "psychoterapeuta", żeby u nas mieć status terapeuty należy najpierw skończyć studia magisterskie na psychologii. Po nich w zasadzie niewiele wolno, poza diagnostyką (np w sądzie), prowadzeniem badań (np w firmach przy przyjęciu do pracy często się robi testy projekcyjne etc) i inne tego typu. Psycholog po studiach nie jest przygotowany do prowadzenia psychoterapii, nie ma takich uprawnień ( w placówkach zdarzają się psycholodzy, ale np u siebie w domu zrobić gabinetu już sobie nie możesz za bardzo), nie ma szkolenia z psychoterapii żadnego, a więc ciężko o wiedzę praktyczną, poza teorią, która się dostało na studiach. Taki psycholog aby osiągnac status terapeuty wyrabia sobie certyfikaty, najlepiej towarzystwa psychologicznego, ale to taka zamknięta klika troszkę. Są dwa stopnie takich certyfikatów, można je zrobić tylko na zasadzie podyplomówki ( po studiach humanistycznych, typu psychologia, pedagogika, no i wyjątek medycyna (czyli psychiatra + psychoterapeuta), nie wiem czy jeszcze coś). Jak już te certyfikaty masz, możesz powiedziec o sobie, że terapeutą jesteś i taki masz w sumie zawód.
Nie bardzo da się zrobić terapeutę inaczej. Są jeszcze chyba tylko 2 szkoły, gdzie od razu uczysz się pod kątem terapeuty, kontaktu z pacjentem, "żywej" pracy, i nie tylko teorii. Nie jesteśmy ubożsi od tych z psychologii dziennej, po prostu jesteśmy kształceni pod trochę innym kątem. Nie będzie nam wolno orzekać i badań prowadzić ( np na grupie osób, testy), ale mamy uprawnienia do kontaktu z pacjentem w terapii i np praktyki domowej, dyplom nas do tego uprawnia. Ale w PL nie zrobisz z tego magistra ( a to się czasem przydaje). Są tylko dwie szkoły, bałtycki instytut (działa dłużej niż moja szkoła która się odłączyła od nich. Bałtycki ma mgr i status, my dopiero się dorabiamy). Dlatego moja szkoła wsółpracuje z instytutem psychologii czeskim i jeszcze jakimiś. Po studium 2.5 letnim, robisz szkołę terapeuty , gdzie jest część teoretyczna taka jak na studiach psychologii (również 2.5 roku + szkolenia 2 rocznie). I prawdopodobnie naobronę będę musiała pojechac do drugiego instytutu. Bo u nas ( tak jest chyba tylko w pl) nie ma oddzielnego zawodu psychoterapeuty. Jest magister psychologii z certyfikatem terapeuty, ale sam terapeuta nie.

Ten mgr zrobiony poza PL jest ważny i uznany na świecie ( w systemie czeskim to coś jak "wyżej niż magister, niżej niż doktor", u nas równoznaczne z mgr.
U nas po prostu jest to do dupy uregulowane prawnie, a w zasadzie wcale nie jest.

Tylko się czasem boję, że będą na mnie patrzeć jako "mniej kompetentną" bo nie mam tego PTPSu....
...
(tam robią wszystko to co u mnie w szkole, łącznie z terapią własną. Zajęcia mamy wszystkie prowadzone przez terapeutów, osoby znane z tego światka).
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 12:13   #266
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

Cytat:

To super. Dobrze że Cię tak wspiera i jest taki kochany, przynajmniej dom to Twój azyl i odskocznia po pracy, tak ma być

Cytat:
Nobiles.

Sanetko- właśnie, wiedziałam ze miałm cos napisać.
Moze z kwasami przesadzilaś.
Używasz AD i Effa rownocześnie?
Pytanie nie do mnie, ale przypomnialo mi ze i ja mialam o cos zapytać. Mianowicie, używam od jakichś 2,5-3 tygodni Effa, tak po tygodniu zauwazylam że skora sie bardzo delikatnie zluszcza, cieszylam sie ze dziala. Teraz juz nie widze tego zluszczania a ja jakos nie wypiękniałam Tzn, dalej rozszerzone pory ktorych sie chcialam chociaz troche pozbyc. Uwidocznilo sie troche niedoskonalosci, czyli jednak chyba dziala? Moge liczyc na jakis efekt zmniejszenia porow za miesiac-dwa? Smaruję sie co 2 dzien na zmiane z nawilzaniem. Zwiekszyć częstotliwość?

Edit:
Idę do bankomatu wyplacic kase na naprawe auta (nie da sie zaplacic karta) Oj zaboli stan konta

Edytowane przez zara_84
Czas edycji: 2009-01-15 o 12:16
zara_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-15, 12:13   #267
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
No i to najważniejsze

Macie nowe współlokatorki?

Jeszcze nie - stare borostwory mieszkają do końca stycznia.

I odkąd dostały wypowiedzenia NIC nie robią w domu - nie sprzątają, nie wynosza śmeici, nie zbierają swoich garów z kuchenki - NIC. Wszystko robię ja z TZtem.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-15, 12:15   #268
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze napisalas....byl kochany, tylko przez chwile
no wlasnie...czlowiek ma tendencje do odpowiadania tym samym i jak on jest dla mnie wredny to ja napewno nie mam ochoty dac mu tego co bym chciala, bo w tym momencie mam ochote dac mu w twarz naprawde, czasami az mnie sciska

heh wg niego to ja jestem wredna

to jest bledne kolo
Teraz też pewnie jest tylko nie ma kiedy tego pokazać.

No właśnie błędne koło....bo żadna strona nie chce wyciągnąć ręki

Od razu zaznaczam... nie uwazam ze Ty masz do niego leciec, przepraszać go , przytulać itp...chodzi o to by osoby towrzące zwiazek w koncu dochodzily do wniosku ze to bez sensu..albo jedna strona, albo druga, albo oby 2 na raz.
Stary 2009-01-15, 12:19   #269
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Bo [ i tu nastąpi wykład zboczonej zawodowo Madlen;P] w polsce, w indexie zawodów nie ma czegoś takiego jak "psychoterapeuta", żeby u nas mieć status terapeuty należy najpierw skończyć studia magisterskie na psychologii. Po nich w zasadzie niewiele wolno, poza diagnostyką (np w sądzie), prowadzeniem badań (np w firmach przy przyjęciu do pracy często się robi testy projekcyjne etc) i inne tego typu. Psycholog po studiach nie jest przygotowany do prowadzenia psychoterapii, nie ma takich uprawnień ( w placówkach zdarzają się psycholodzy, ale np u siebie w domu zrobić gabinetu już sobie nie możesz za bardzo), nie ma szkolenia z psychoterapii żadnego, a więc ciężko o wiedzę praktyczną, poza teorią, która się dostało na studiach. Taki psycholog aby osiągnac status terapeuty wyrabia sobie certyfikaty, najlepiej towarzystwa psychologicznego, ale to taka zamknięta klika troszkę. Są dwa stopnie takich certyfikatów, można je zrobić tylko na zasadzie podyplomówki ( po studiach humanistycznych, typu psychologia, pedagogika, no i wyjątek medycyna (czyli psychiatra + psychoterapeuta), nie wiem czy jeszcze coś). Jak już te certyfikaty masz, możesz powiedziec o sobie, że terapeutą jesteś i taki masz w sumie zawód.
Nie bardzo da się zrobić terapeutę inaczej. Są jeszcze chyba tylko 2 szkoły, gdzie od razu uczysz się pod kątem terapeuty, kontaktu z pacjentem, "żywej" pracy, i nie tylko teorii. Nie jesteśmy ubożsi od tych z psychologii dziennej, po prostu jesteśmy kształceni pod trochę innym kątem. Nie będzie nam wolno orzekać i badań prowadzić ( np na grupie osób, testy), ale mamy uprawnienia do kontaktu z pacjentem w terapii i np praktyki domowej, dyplom nas do tego uprawnia. Ale w PL nie zrobisz z tego magistra ( a to się czasem przydaje). Są tylko dwie szkoły, bałtycki instytut (działa dłużej niż moja szkoła która się odłączyła od nich. Bałtycki ma mgr i status, my dopiero się dorabiamy). Dlatego moja szkoła wsółpracuje z instytutem psychologii czeskim i jeszcze jakimiś. Po studium 2.5 letnim, robisz szkołę terapeuty , gdzie jest część teoretyczna taka jak na studiach psychologii (również 2.5 roku + szkolenia 2 rocznie). I prawdopodobnie naobronę będę musiała pojechac do drugiego instytutu. Bo u nas ( tak jest chyba tylko w pl) nie ma oddzielnego zawodu psychoterapeuty. Jest magister psychologii z certyfikatem terapeuty, ale sam terapeuta nie.

Ten mgr zrobiony poza PL jest ważny i uznany na świecie ( w systemie czeskim to coś jak "wyżej niż magister, niżej niż doktor", u nas równoznaczne z mgr.
U nas po prostu jest to do dupy uregulowane prawnie, a w zasadzie wcale nie jest.

Tylko się czasem boję, że będą na mnie patrzeć jako "mniej kompetentną" bo nie mam tego PTPSu....
...
(tam robią wszystko to co u mnie w szkole, łącznie z terapią własną. Zajęcia mamy wszystkie prowadzone przez terapeutów, osoby znane z tego światka).

Sorki Madlen za może trochę chamskie pytanie, ale to na co komu studiowanie takiej psychologii, jak nie możesz mieć kontaktu z pacjentem, albo robić testów? Nie obraź się, tak tylko pytam

Aha i jeszcze mnie zainteresowało dlaczego psycholog w Polsce po studiach nie może mieć gabientu w domu?

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2009-01-15 o 12:21
Stary 2009-01-15, 12:21   #270
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu no wlasnie tez tak mysle. uzywam jedna noc AD, druga effaclar ,trzecia nawilzanie. tyle ze od ponad miesiaca, dopiero teraz by podraznilo na razie 3 dzien jak odstawilam kwas, tylko sie nawilzam i powolutku jest lepiej
Mysle ze to kwasy...czasami działają z opóźnionym zapłonem.
Mnie tak wysuszył Ad po miesiącu stosowania. Przez weekend ostro się nawilżałam i jest już ok. Chyba warto co jakis czas robic takie weekendy z samym nawilzeniem

Cytat:
T

Pytanie nie do mnie, ale przypomnialo mi ze i ja mialam o cos zapytać. Mianowicie, używam od jakichś 2,5-3 tygodni Effa, tak po tygodniu zauwazylam że skora sie bardzo delikatnie zluszcza, cieszylam sie ze dziala. Teraz juz nie widze tego zluszczania a ja jakos nie wypiękniałam Tzn, dalej rozszerzone pory ktorych sie chcialam chociaz troche pozbyc. Uwidocznilo sie troche niedoskonalosci, czyli jednak chyba dziala? Moge liczyc na jakis efekt zmniejszenia porow za miesiac-dwa? Smaruję sie co 2 dzien na zmiane z nawilzaniem. Zwiekszyć częstotliwość?
To już fachura L_V musi pomóc.

Ale Eff to bardzo lagodny kwas więc ja zaczęłabym stosowac codziennie..albo dodaj AD do tego.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości