Biżuteryjna DG - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-10, 13:21   #241
Javarem
Rozeznanie

GG do Javarem
Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
W urzędzie pracy byłam wczoraj i tak mi kobietka rzekła... Wiecie - no ja sobie za to głowy nie dam uciąć ale jeśli to nieprawda, to już by było przegięcie, no bo gdzie indziej można dostać wiarygodną info o dotacjach z UP, jak nie w UP...?

ja miałam dotacię i płaciłam ZUS najniższy

Smoczku jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat dotacji to w UP sa specjalne osoby które muszą udzielić wiarygodnych informacji ale one i tak po tych swoich szkoleniach mało wiedząpo prostu można oszaleć.A na pocieszenie to jeszcze dodam że i w trakcie dotacji człowiek żyje w niewiedzy
,

Edytowane przez joanna_k
Czas edycji: 2009-02-10 o 21:23 Powód: połączenie sąsiednich postów
Javarem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 13:37   #242
art aneta
Raczkowanie

Dot.: Biżuteryjna DG

Javarem, dali Ci dotację tylko na biżu czy w działalności masz też inne rzeczy wpisane?. Tzn. wiem że lepiej wpisywać jak najwięcej, ale chodzi mi o sam wniosek - pisałaś sama biznes plan czy coś takiego? Jak długo trwają te 'korowody' z uzyskaniem dotacji?
art aneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 13:44   #243
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Z tego co wiem (wujek zakładał DG i dostał dofinansowanie z UP), to na początku ZUS jest ulgowy, a w niektórych regionach Polski, gdzie jest stosunkowo duże bezrobocie przez 3 miesiące ZUS-u w ogóle się nie płaci.
Stary 2009-02-10, 13:56   #244
Senanque
Raczkowanie

Czyli krótko mówiąc, Smoczku, panienka makaron Ci nawinęła na uszy Ja bym się do niej wybrała ponownie i opieprzyła

... a może ma taki prikaz, żeby zniechęcać ludzi do dotacji? W końcu dyrektor PUP musi za coś na jakieś przyzwoite wakacje wyjechać, nie?
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 14:00   #245
Javarem
Rozeznanie

GG do Javarem

Cytat:
Napisane przez art aneta Pokaż wiadomość
Javarem, dali Ci dotację tylko na biżu czy w działalności masz też inne rzeczy wpisane?. Tzn. wiem że lepiej wpisywać jak najwięcej, ale chodzi mi o sam wniosek - pisałaś sama biznes plan czy coś takiego? Jak długo trwają te 'korowody' z uzyskaniem dotacji?

Działalność miałam na kwiaciarnie ale na wpisie wpisujesz sobie pkd ile chcesz i tak 3 pierwsze sa najwazniejsze.Zus najniższy jest dla osób które przez ostanie 6 lat nie prowadziły żadnej działalności i taka ulga obowiązuje przez 2 lata.
Zeby uzyskać dotację trzeba przedstawić wiarygodny biznes plan,oczywiście taki który przynosi zyski.
Nojgorsze jest to że całą kase trzeba wydać w ciągu miesiąca i nie miżna z tego np.płaciść czynszu za lokal lub rozliczać innych wydatków tylko TOWAR! LUB SPRZĘT itp.Sory ale moja córcia nie daje mi pisać
Javarem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 14:06   #246
art aneta
Raczkowanie

Ok rozumiem córcię Dzięki za odp.
Stary 2009-02-10, 14:57   #247
smoczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senanque Pokaż wiadomość
Czyli krótko mówiąc, Smoczku, panienka makaron Ci nawinęła na uszy
Super... Ręce opadają z tymi urzędami. Ostatnio w urzędzie podatkowym ktoś zgubił moje podanie o wydanie duplikatu nadania NIP-u, do którego był dołączony oryginał dowodu wpłaty za usługę ( w sensie, że nie ksero), bo kobita inaczej nie chciała przyjąć. No więc wykazałam się anielską cierpliwością i złożyłam podanie jeszcze raz - z kserem dowodu wpłaty, które sobie zrobiłam w kilku egzemplarzach przez pierwszym złożeniem. A kobieta w dzienniku podawczym, że ona bez oryginału nie przyjmie. No to się już w******** i zrobiłam awanturę, że sorry, ale oryginał to już im oddałam - szkoda tylko, że babeczka była inna, a nie tamta co brała... W końcu wyszło na moje, no ale bez jaj.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-10, 15:34   #248
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Super... Ręce opadają z tymi urzędami. Ostatnio w urzędzie podatkowym ktoś zgubił moje podanie o wydanie duplikatu nadania NIP-u, do którego był dołączony oryginał dowodu wpłaty za usługę ( w sensie, że nie ksero), bo kobita inaczej nie chciała przyjąć. No więc wykazałam się anielską cierpliwością i złożyłam podanie jeszcze raz - z kserem dowodu wpłaty, które sobie zrobiłam w kilku egzemplarzach przez pierwszym złożeniem. A kobieta w dzienniku podawczym, że ona bez oryginału nie przyjmie. No to się już w******** i zrobiłam awanturę, że sorry, ale oryginał to już im oddałam - szkoda tylko, że babeczka była inna, a nie tamta co brała... W końcu wyszło na moje, no ale bez jaj.
Moją mamę przez 5 lat wzywali do ZUSu w celu wyjaśnienia dlaczego nie odprowadza składek za pracownicę jedną. Niestety pracownica ta nie żyła już od tych 5 lat, na co mieli odpowiednie papiery, tylko zgubili. Mama za każdym razem musiała tam chodzić i wszystko pokazywać. Za każdym razem prosili, żeby im dała oryginały tych papierów, ale ona im się śmiała w nos, że co najwyżej, to ona im pozwoli sobie ksero zrobić.

Nasza Polska rzeczywistość...
Stary 2009-02-10, 21:16   #249
joanna_k
Joanna d'Moder

Cytat:
Oprócz dotacji z UP jest ta cała Unia... http://bierzdotacje.pl/ ale nie wiem jak to w praktyce wygląda jeśli chodzi o biżuterię - czy komuś dali na taki cel czy jest mało prawdopodobne..
kiedyś miałam biuletyn bodajże Izby Rzemieślniczej i był tam wywiad z osobami,które dostały dotacje na wyrób biżuterii.

Cytat:
no bo gdzie indziej można dostać wiarygodną info o dotacjach z UP, jak nie w UP...?
moja rada jest jedna,jeśli chcesz mieć wiarygodną informację to przestudiuj temat sama. Wiem co piszę . Obecnie można ubiegać się o dotację z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Jest to program krajowy, natomiast regiony wdrażają komponenty tego programu. Jeżeli chodzi o dotację na rozpoczęcie działalności,to rzeczywiście jedyna droga wiedzie do UP (choć nie dam głowy,czy przypadkiem inne podmioty nie mogą realizować projektów umożliwiających start z działalnością gospodarczą,wszystko zależy od kryteriów naboru projektów).

Polecam stronę
http://www.efs.gov.pl/Strony/default.aspx

a dokładnie lekturę Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
Jak można wyczytać, jednym z celów Priorytetu 6 PO KL jest:
  • wspieranie rozwoju przedsiębiorczości wśród młodzieży, m.in. poprzez udzielenie wsparcia działalność gospodarczą oraz przyznawanie środków przeznaczonych na rozwój przedsiębiorczości, w tym również w formie spółdzielczej;
Jednym z oczekiwanych efektów wdrożenia projektów dofinansowanych w ramach Priorytetu 6 PO KL jest:
  • objęcie wszystkich młodych bezrobotnych (15–24 lata) pomocą w ramach Aktywnych Polityk Rynku Pracy w okresie do 100 dni od dnia zarejestrowania do 2010 r.
Czyli jak widzimy największe szanse mają Ci, którzy będą zarejestrowani do ok. 3 miesięcy,a nie powyżej jak powiedziała Ci pani urzędniczka. Inne terminy mogą dotyczyć pozostałych grup wiekowych.

Jak pisałam, jest to program krajowy,czyli wszystkie np.PUP-y muszą dostosować swoje projekty do wymogów Programu, inaczej nie otrzymają dofinansowania. Oczywiście, nie każdy PUP może realizować projekt polegający na wsparciu młodych przedsiębiorców (temat jest do zgłębienia). W każdym razie dobrze jest przygotować się do rozmowy z urzędnikiem,wtedy po prostu nie dajemy się zbyć

Co do zarzutu,że UP nie zależy na dawaniu dotacji, bo pan dyrektor musi wyjechać na wakacje,to proszę nie pisać takich za przeproszeniem głupot. Środki pochodzące z budżetu Unii Europejskiej (uwielbiam określenia typu ta Unia ), a właściwie sposób ich przeznaczenia podlega bardzo rygorystycznym kontrolom (od kontroli wewnętrznych w jednostkach po NIK,CBA, Europejski Urząd ds.Zwalczania Nadużyć Finansowych włącznie), nie wspomniawszy o dyscyplinie finansów publicznych. Nie sądzę, żeby ktoś ryzykował. Pozatym niemożność pochwalenia się rezultatami i zrealizowanymi wskaźnikami nie będzie korzystne dla pana dyrektora, zwłaszcza jak nam bezrobocie znów rośnie

No to się powymądrzałam

Acha to nieprawda,że brodatym nie dają

Edytowane przez joanna_k
Czas edycji: 2009-02-10 o 21:18
joanna_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 21:24   #250
Senanque
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanna_k Pokaż wiadomość

Co do zarzutu,że UP nie zależy na dawaniu dotacji, bo pan dyrektor musi wyjechać na wakacje,to proszę nie pisać takich za przeproszeniem głupot. Środki pochodzące z budżetu Unii Europejskiej (uwielbiam określenia typu ta Unia ), a właściwie sposób ich przeznaczenia podlega bardzo rygorystycznym kontrolom (od kontroli wewnętrznych w jednostkach po NIK,CBA, Europejski Urząd ds.Zwalczania Nadużyć Finansowych włącznie), nie wspomniawszy o dyscyplinie finansów publicznych. Nie sądzę, żeby ktoś ryzykował. Pozatym niemożność pochwalenia się rezultatami i zrealizowanymi wskaźnikami nie będzie korzystne dla pana dyrektora, zwłaszcza jak nam bezrobocie znów rośnie
Joanno! Zlituj się! Czy ja muszę w takich przypadkach pisać 'ŻART'??? Sądziłam, że sama emotka (których nadużywania notabene unikam, jak mogę) wystarczy...
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 21:25   #251
substytut
Zakorzenienie

A ja polecam ostatni swiat kobiety - krok po kroku wyjasnione jak zalozyc swoja DG
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-11, 13:05   #252
art aneta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joanna_k Pokaż wiadomość
kiedyś miałam biuletyn bodajże Izby Rzemieślniczej i był tam wywiad z osobami,które dostały dotacje na wyrób biżuterii.
Czy on jest jakoś dostępny w internecie? Albo pamiętasz która to była Izba Rzemieślnicza? Poczytałabym sobie..
Stary 2009-02-11, 13:18   #253
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Słuchajcie, jakie jeszcze można bezpłatnie zainstalować programy, które mogą się przydać:

- Linux;
- Gimp;
- OpenOffice....

Ja się nie znam, a mam takiego znajomego informatyka, którego trzeba za rękę prowadzić, tzn. jak mu nie powiesz konkretnie, to sie inicjatywą nie wykaże...
Stary 2009-02-11, 13:39   #254
mlisiewski
Raczkowanie

Jak za rękę to dam dokładniej
System: Linux Ubuntu (jeden z najprostszych, najprzyjaźniejszych, w pełni spolszczony)
Grafika: Gimp/Gimpshop (ten drugi dla przyzwyczajonych do photoshopa)
Zamiast MS Office: Open Office
Do słuchania muzyki: XMMS / Songbird
Do filmów: Totem / Xine / VLC / MPlayer
GG: Kadu / Pidgin

hmm.. do czego jeszcze potrzebujecie programów?
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-11, 13:54   #255
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez mlisiewski Pokaż wiadomość
Jak za rękę to dam dokładniej
System: Linux Ubuntu (jeden z najprostszych, najprzyjaźniejszych, w pełni spolszczony)
Grafika: Gimp/Gimpshop (ten drugi dla przyzwyczajonych do photoshopa)
Zamiast MS Office: Open Office
Do słuchania muzyki: XMMS / Songbird
Do filmów: Totem / Xine / VLC / MPlayer
GG: Kadu / Pidgin

hmm.. do czego jeszcze potrzebujecie programów?

O, dzięki, zaraz sobie to wydrukuję ładnie na karteczce
Hmmm... Chyba już do niczego...
Jakby co to mamy drugi komputer...
Stary 2009-02-11, 14:08   #256
mlisiewski
Raczkowanie

A jak zapomnisz o jakimś / będziesz potrzebowała coś innego to wchodzisz w programy->dodaj/usuń i masz listę jakiś 20 000 podzielonych na kategorie, z opisami, wyszukiwarką itp, które możesz zainstalować dwoma kliknięciami.
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-11, 20:28   #257
joanna_k
Joanna d'Moder

Cytat:
Czy on jest jakoś dostępny w internecie? Albo pamiętasz która to była Izba Rzemieślnicza? Poczytałabym sobie..
Poszukałam i znalazłam. Bezpośredni link,artykuł od strony 2.Jeszcze raz zaznaczam,że informacje podane w tym artykule nie są już aktualne.

http://www.izba.wroc.pl/pliki/Biulet...n_str_9-16.pdf
Stary 2009-02-12, 12:37   #258
art aneta
Raczkowanie

Dzięki Joanno.

Przepraszam ale coś mi edycja nie wychodzi...

Chciałam zapytać doświadczone Wizażanki, czy będąc na etacie i zakładając dg pracownik ma obowiązek poinformowania o tym pracodawcę? Czy pracodawca nie musi o tym wiedzieć, czy lepiej powiedzieć bo jak się dowie to...?

Edytowane przez joanna_k
Czas edycji: 2009-02-13 o 16:03 Powód: połączenie sąsiednich postów
Stary 2009-02-13, 12:36   #259
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Przepraszam ale coś mi edycja nie wychodzi...

Chciałam zapytać doświadczone Wizażanki, czy będąc na etacie i zakładając dg pracownik ma obowiązek poinformowania o tym pracodawcę? Czy pracodawca nie musi o tym wiedzieć, czy lepiej powiedzieć bo jak się dowie to...?
A co pracodawcy do tego?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-13, 13:03   #260
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

To zależy od umowy - w niektórych umowach jest zapis o obowiązku informowania pracodawcy o innych rodzajach działalności zawodowej.
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 13:10   #261
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
To zależy od umowy - w niektórych umowach jest zapis o obowiązku informowania pracodawcy o innych rodzajach działalności zawodowej.
Ale to już są szczególne przypadki. Ja założyłam, że art aneta nie ma takiego zapisu w umowie, bo jakby miała, to by chyba o tym wiedziała
Stary 2009-02-13, 13:15   #262
art aneta
Raczkowanie

No nie mam, ale obawiam się że szefom mogłoby się to nie spodobać.. Już sam fakt założenia dg, a co dopiero ukrywania tego.. Różni są ludzie..:-/
Stary 2009-02-13, 13:17   #263
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Jest jeszcze kwestia kwoty wolnej od podatku - jeśli pracodawca ją uwzględnia, to Ty już nie możesz. Więc albo powiesz pracodawcy o DG, albo sama będziesz musiała wziąć ten fakt pod uwagę przy rozliczaniu się i płaceniu podatków.
Był taki wątek na gazetowych Kobietach Przedsiębiorczych - jak sie do niego dokopię to dam znać co z niego jeszcze wynikało, bo ja sama mogę się mylić...
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 13:19   #264
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez marisella Pokaż wiadomość
Jest jeszcze kwestia kwoty wolnej od podatku - jeśli pracodawca ją uwzględnia, to Ty już nie możesz. Więc albo powiesz pracodawcy o DG, albo sama będziesz musiała wziąć ten fakt pod uwagę przy rozliczaniu się i płaceniu podatków.
Był taki wątek na gazetowych Kobietach Przedsiębiorczych - jak sie do niego dokopię to dam znać co z niego jeszcze wynikało, bo ja sama mogę się mylić...
Czemu do Kobiet Przedsiębiorczych nie można się dostać?
Wysłałam prośbę o dopuszczenie do tego grona i cisza...

Edit: Poza tym działalność prowadzisz w chwilach wolnych od pracy... To juz by była lekka przesada gdyby pracodawca ingerował w Twój sposób spędzana wolnego czasu... Szczególnie jak nie stanowisz dla niego konkurencji...

Edytowane przez KarmazynowyKamyk
Czas edycji: 2009-02-13 o 13:23
KarmazynowyKamyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 13:36   #265
art aneta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Poza tym działalność prowadzisz w chwilach wolnych od pracy... To juz by była lekka przesada gdyby pracodawca ingerował w Twój sposób spędzana wolnego czasu... Szczególnie jak nie stanowisz dla niego konkurencji...
Teoretycznie to jasne, ale mógłby sobie wyobrażać Bóg wie co... to nie dyskusja na forum publiczne
Stary 2009-02-13, 14:30   #266
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
No nie mam, ale obawiam się że szefom mogłoby się to nie spodobać.. Już sam fakt założenia dg, a co dopiero ukrywania tego.. Różni są ludzie..:-/
Wiesz, jeżeli zakładałabyś działalność, która byłaby konkurencją dla Twojej obecnej firmy, i jeszcze w godzinach pracy firmy szukałabyś klientów dla siebie - no to każdy by się wkurzył. Ale jeżeli robisz w pracy rzecz A, a swoją firmę masz na coś zupełnie innego, swojego, i nie prowadzisz jej kosztem pracy A - to nikomu nic do tego.

No chyba, że wchodzą w grę wspomniane tutaj zawiłości podatkowe - ale na tym się nie znam

A druga sprawa - bez przegięć w każdą stronę. I straszne ukrywanie źle wygląda, i mówienie w kółko o tym też.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 17:17   #267
art aneta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Wiesz, jeżeli zakładałabyś działalność, która byłaby konkurencją dla Twojej obecnej firmy, i jeszcze w godzinach pracy firmy szukałabyś klientów dla siebie - no to każdy by się wkurzył. Ale jeżeli robisz w pracy rzecz A, a swoją firmę masz na coś zupełnie innego, swojego, i nie prowadzisz jej kosztem pracy A - to nikomu nic do tego.

No chyba, że wchodzą w grę wspomniane tutaj zawiłości podatkowe - ale na tym się nie znam

A druga sprawa - bez przegięć w każdą stronę. I straszne ukrywanie źle wygląda, i mówienie w kółko o tym też.
Święta racja. Tak sobie myślę, że jak już będę stuprocentowo gotowa na ten krok, a jeszcze mi troszkę brakuje... to powinnam o tym jakoś wspomnieć... no ale w sumie to jeszcze o tym pomyślę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-18, 15:33   #268
Basiulek
Zakorzenienie

GG do Basiulek

Dziewczyny, mam pytanie - co sądzicie o tej kasie? http://www.elcom.sk/pl/produkty/e-500_pl.php
Basiulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:26   #269
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Dziewczyny, jakie macie pozycje zaprogramowane na kasie?
Stary 2009-02-23, 21:18   #270
loverynka
Zakorzenienie

Ja mam biżuteria srebrna, biżuteria sztuczna, akcesoria, kosmetyki i obsługa pocztowa

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości