|
|
#241 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja miałam dotacię i płaciłam ZUS najniższy ![]() Smoczku jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat dotacji to w UP sa specjalne osoby które muszą udzielić wiarygodnych informacji ale one i tak po tych swoich szkoleniach mało wiedzą , Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2009-02-10 o 22:23 Powód: połączenie sąsiednich postów |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Javarem, dali Ci dotację tylko na biżu czy w działalności masz też inne rzeczy wpisane?. Tzn. wiem że lepiej wpisywać jak najwięcej, ale chodzi mi o sam wniosek - pisałaś sama biznes plan czy coś takiego? Jak długo trwają te 'korowody' z uzyskaniem dotacji?
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co wiem (wujek zakładał DG i dostał dofinansowanie z UP), to na początku ZUS jest ulgowy, a w niektórych regionach Polski, gdzie jest stosunkowo duże bezrobocie przez 3 miesiące ZUS-u w ogóle się nie płaci.
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Czyli krótko mówiąc, Smoczku, panienka makaron Ci nawinęła na uszy
Ja bym się do niej wybrała ponownie i opieprzyła![]() ... a może ma taki prikaz, żeby zniechęcać ludzi do dotacji? W końcu dyrektor PUP musi za coś na jakieś przyzwoite wakacje wyjechać, nie?
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Działalność miałam na kwiaciarnie ale na wpisie wpisujesz sobie pkd ile chcesz i tak 3 pierwsze sa najwazniejsze.Zus najniższy jest dla osób które przez ostanie 6 lat nie prowadziły żadnej działalności i taka ulga obowiązuje przez 2 lata. Zeby uzyskać dotację trzeba przedstawić wiarygodny biznes plan,oczywiście taki który przynosi zyski. Nojgorsze jest to że całą kase trzeba wydać w ciągu miesiąca i nie miżna z tego np.płaciść czynszu za lokal lub rozliczać innych wydatków tylko TOWAR! LUB SPRZĘT itp.Sory ale moja córcia nie daje mi pisać
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
Ok rozumiem córcię
Dzięki za odp.
|
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
Super... Ręce opadają z tymi urzędami. Ostatnio w urzędzie podatkowym ktoś zgubił moje podanie o wydanie duplikatu nadania NIP-u, do którego był dołączony oryginał dowodu wpłaty za usługę ( w sensie, że nie ksero), bo kobita inaczej nie chciała przyjąć. No więc wykazałam się anielską cierpliwością i złożyłam podanie jeszcze raz - z kserem dowodu wpłaty, które sobie zrobiłam w kilku egzemplarzach przez pierwszym złożeniem. A kobieta w dzienniku podawczym, że ona bez oryginału nie przyjmie. No to się już w******** i zrobiłam awanturę, że sorry, ale oryginał to już im oddałam - szkoda tylko, że babeczka była inna, a nie tamta co brała... W końcu wyszło na moje, no ale bez jaj.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasza Polska rzeczywistość...
|
|
|
#249 | ||
|
Joanna d'Moder
|
Cytat:
Cytat:
. Obecnie można ubiegać się o dotację z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Jest to program krajowy, natomiast regiony wdrażają komponenty tego programu. Jeżeli chodzi o dotację na rozpoczęcie działalności,to rzeczywiście jedyna droga wiedzie do UP (choć nie dam głowy,czy przypadkiem inne podmioty nie mogą realizować projektów umożliwiających start z działalnością gospodarczą,wszystko zależy od kryteriów naboru projektów).Polecam stronę http://www.efs.gov.pl/Strony/default.aspx a dokładnie lekturę Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Jak można wyczytać, jednym z celów Priorytetu 6 PO KL jest:
Jak pisałam, jest to program krajowy,czyli wszystkie np.PUP-y muszą dostosować swoje projekty do wymogów Programu, inaczej nie otrzymają dofinansowania. Oczywiście, nie każdy PUP może realizować projekt polegający na wsparciu młodych przedsiębiorców (temat jest do zgłębienia). W każdym razie dobrze jest przygotować się do rozmowy z urzędnikiem,wtedy po prostu nie dajemy się zbyć Co do zarzutu,że UP nie zależy na dawaniu dotacji, bo pan dyrektor musi wyjechać na wakacje,to proszę nie pisać takich za przeproszeniem głupot. Środki pochodzące z budżetu Unii Europejskiej (uwielbiam określenia typu ta Unia ), a właściwie sposób ich przeznaczenia podlega bardzo rygorystycznym kontrolom (od kontroli wewnętrznych w jednostkach po NIK,CBA, Europejski Urząd ds.Zwalczania Nadużyć Finansowych włącznie), nie wspomniawszy o dyscyplinie finansów publicznych. Nie sądzę, żeby ktoś ryzykował. Pozatym niemożność pochwalenia się rezultatami i zrealizowanymi wskaźnikami nie będzie korzystne dla pana dyrektora, zwłaszcza jak nam bezrobocie znów rośnie ![]() No to się powymądrzałam Acha to nieprawda,że brodatym nie dają
Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2009-02-10 o 22:18 |
||
|
|
|
|
#250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
A ja polecam ostatni swiat kobiety - krok po kroku wyjasnione jak zalozyc swoja DG
|
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, jakie jeszcze można bezpłatnie zainstalować programy, które mogą się przydać:
- Linux; - Gimp; - OpenOffice.... Ja się nie znam, a mam takiego znajomego informatyka, którego trzeba za rękę prowadzić, tzn. jak mu nie powiesz konkretnie, to sie inicjatywą nie wykaże...
|
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
Jak za rękę to dam dokładniej
System: Linux Ubuntu (jeden z najprostszych, najprzyjaźniejszych, w pełni spolszczony) Grafika: Gimp/Gimpshop (ten drugi dla przyzwyczajonych do photoshopa) Zamiast MS Office: Open Office Do słuchania muzyki: XMMS / Songbird Do filmów: Totem / Xine / VLC / MPlayer GG: Kadu / Pidgin hmm.. do czego jeszcze potrzebujecie programów? |
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O, dzięki, zaraz sobie to wydrukuję ładnie na karteczce ![]() Hmmm... Chyba już do niczego... Jakby co to mamy drugi komputer...
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
A jak zapomnisz o jakimś / będziesz potrzebowała coś innego to wchodzisz w programy->dodaj/usuń i masz listę jakiś 20 000 podzielonych na kategorie, z opisami, wyszukiwarką itp, które możesz zainstalować dwoma kliknięciami.
|
|
|
|
|
#257 | |
|
Joanna d'Moder
|
Cytat:
http://www.izba.wroc.pl/pliki/Biulet...n_str_9-16.pdf |
|
|
|
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Joanno.
![]() Przepraszam ale coś mi edycja nie wychodzi... Chciałam zapytać doświadczone Wizażanki, czy będąc na etacie i zakładając dg pracownik ma obowiązek poinformowania o tym pracodawcę? Czy pracodawca nie musi o tym wiedzieć, czy lepiej powiedzieć bo jak się dowie to...? Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2009-02-13 o 17:03 Powód: połączenie sąsiednich postów |
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
A co pracodawcy do tego?
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
To zależy od umowy - w niektórych umowach jest zapis o obowiązku informowania pracodawcy o innych rodzajach działalności zawodowej.
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
No nie mam, ale obawiam się że szefom mogłoby się to nie spodobać.. Już sam fakt założenia dg, a co dopiero ukrywania tego.. Różni są ludzie..:-/
|
|
|
|
|
#263 |
|
Wtajemniczenie
|
Jest jeszcze kwestia kwoty wolnej od podatku - jeśli pracodawca ją uwzględnia, to Ty już nie możesz. Więc albo powiesz pracodawcy o DG, albo sama będziesz musiała wziąć ten fakt pod uwagę przy rozliczaniu się i płaceniu podatków.
Był taki wątek na gazetowych Kobietach Przedsiębiorczych - jak sie do niego dokopię to dam znać co z niego jeszcze wynikało, bo ja sama mogę się mylić... |
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłałam prośbę o dopuszczenie do tego grona i cisza... Edit: Poza tym działalność prowadzisz w chwilach wolnych od pracy... To juz by była lekka przesada gdyby pracodawca ingerował w Twój sposób spędzana wolnego czasu... Szczególnie jak nie stanowisz dla niego konkurencji...
Edytowane przez KarmazynowyKamyk Czas edycji: 2009-02-13 o 14:23 |
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#266 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No chyba, że wchodzą w grę wspomniane tutaj zawiłości podatkowe - ale na tym się nie znam ![]() A druga sprawa - bez przegięć w każdą stronę. I straszne ukrywanie źle wygląda, i mówienie w kółko o tym też. |
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie - co sądzicie o tej kasie?
http://www.elcom.sk/pl/produkty/e-500_pl.php
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam biżuteria srebrna, biżuteria sztuczna, akcesoria, kosmetyki i obsługa pocztowa
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.

ale jeśli to nieprawda, to już by było przegięcie, no bo gdzie indziej można dostać wiarygodną info o dotacjach z UP, jak nie w UP...?

Ja bym się do niej wybrała ponownie i opieprzyła