![]() |
#241 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłótnia o ślub
Ja zostaje przy swoim ,TZ przy swoim.
dziecko ma nazwisko TŻ dwuczlonowe to 27 liter,dziękuje ![]() Zero problemów ,kłótni,mniej problemów -nie trzeba zmieniac dokumentów. ![]() Argument ze 98% kobiet przyjmuje nazwisko męza ,no cóz trudno z TAKIM argumentem dyskutować bo witki opadają. Nie wiem dlaczego kobiety mają swoje nazwisko uznawać za mniej wazne bo przeciez co za roznica jak sie nazywsz ale w strone facetow to juz nie działa. Skoro facet ma z tym jakis problem to jest to tylko jego problem. I nie chodzi o zadne wyrobione nazwiska,arystokrację czy wymarcie ,do cholery tak sie nazywam od urodzenia wiec dlaczego kobieta ma to zmieniać ? Znam 2 przypadki zmian nazwiska na żony -jeden koles uciekal przed skarbówka a drugi nazywal sie jak częsc organiu kobiecego wewnetrznego ,żeby nie było ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
i na naszej klasie zmienić ![]() Wszytskie moje znajome maja nazwiska męża ,w tym jedna podwójne- przed ślubem tego nie uzgadnali i w momencie kiedy urzednik zapytal bylo dla niej oczywiste ,że zostaje przy swoim a pan mlody zdziwienie ![]() Czy przy dwuczlownowym tez trzeba zmieniac dokumenty ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-04-01 o 12:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
A czy ktos wie dlaczego Wizaż zmienił nazwisko?
![]()
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
O ludzie, to już? A u mnie tak spokojnie...
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Trzeba
![]() ![]()
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj jest prima aprilis?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ba ![]() Cytat:
![]() Tak myslalam,ze moje osobno jest ok ale z Tz=owskim naprawde bedzie brzmialo ciekawie ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Nawet nie zauważyłam zmiany nazwy portalu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
ktos sie zainspirowal emo-martynka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
po drugiej stronie szafy
|
Nazwa jak nazwa, ale "serwis tylko dla zmotoryzowanych mrówek" rządzi
![]()
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
Ale jestem ślepa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() FiSaSh !! ![]() żeby nie było offtopu, mówi panna z nazwiskiem panieńskim ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
po drugiej stronie szafy
|
![]() |
#258 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Wtajemniczenie
|
Nie ważne są
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | ||||||||||||
Zakorzenienie
|
Watek czad normalnie, co jeden to lepszy
![]() Co do sugestii, ze tylko w Polsce kobiety przyjmuja nazwisko meza - to po prostu nieprawda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Oboje sie uprali przy swoim i kompromisu nie widac, ale zmuszac ich nikt nie zmusi. Cytat:
Cytat:
![]() No i jakze na temat ![]() Cytat:
Cytat:
Ona decyduje = rownouprawnienie ![]() A tak naprawde jedno i drugie robi zupelnie to samo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-04-01 o 14:01 |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Zeby dla wszystkich to bylo takie oczywiste
![]() Ale Nicka w nastroj wprowadzilas.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uwielbiam wizaż ![]()
![]() |
![]() |
#263 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyraku, wszystko działa w dwie strony. Zauważcie, że wątek się nie zaczął atakiem tych, co nie chcą brać nazwiska męża, nie! Atak nastąpił ze strony tych "hołdujących tradycji", że sobie wymyśliła, problemy robi, fanaberie. Ona po prostu spytała o radę, a tymczasem dostała diagnozę swojego "zepsutego" charakteru, związku i jeszcze kilka epitetów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazdy sie moze z autorka zgodzic badz nie, ale milo, zeby to zachowalo zdrowe proporcje.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
Mysle,ze nie spodobal sie niektorym ton wypowiedzi Autorki, nieco atakujacy, buntowniczy. Malo logiczny. No bo jak chce zostac przy swoim nazwisku,to niech zostaje i po co w ogole meza namawiac do jej?
![]() ![]() A watek oczywiscie od wielu godzin zyje swoim zyciem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
![]() Wyrak ma racje że nasze zachowania to lustrzane odbicie. Ale zastanawiam się czemu ludzie dają przyzwolenie żeby ON się tak zachowywał, a ja ROBIĘ PROBLEM/fanaberie/komplikuje sobie życie/nie kocham go ![]() Muszę nieco spuścić z tonu w stosunku do niego. Tak, głupszym się ustępuje. I powtarzam: *pytanie: czemu nie zostaniecie on przy swoim ty przy swoim? odpowiedź moje: bo on nie chce przyjąć do wiadomości że śmiem zostawić swoje panieńskie i odrzucam jego nazwisko argument jego: bo co to za rodzina gdzie każdy nazywa się inaczej (w moim rodzinnym domu funkcjonowały dwa czasem trzy nazwiska ![]() A tak ktoś napisał że "bez sensu, nigdy nie będzie po równo" Ok, no nie będzie, bo czemu ma być? On nigdy w ciąże nie zajdzie, ja nigdy dziecka nie spłodzę - sprawy biologiczne odstawmy ma półkę. Ale czy dlatego że matka natura obdarowała nas innymi cechami, mam nie realizować własnego zdania? Tam gdzie można, niech będzie wspólnie i po równo, albo przynajmniej tak by nie decydować za drugiego. On niech sobie zostanie przy swoim nazwisku, ale mi pozwoli zostać przy moim. Nie pozwala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
No własnie nie widzisz, a ja jestem zdania że jak ktos chce miec dzieci to musi o pewnych sprawach myslec do przodu! Np. gdzie to dziecko bedzie mieszkało w przyszłosci, do jakiej szkoły bedzie chodziło, czy nie bedzie miało problemów z nazwiskiem w przypadku ślubu! No chyba ze 3 albo 4 nazwiska to nie jest dla Was problem? Fajnie, ja tam jednak wole nie robić problemów własnym dzieciom tylko maksymalnie ułatwić im zycie, od tego są rodzice!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
Bez przesady, gdybym miała się tym wszystkim kierować nazwałabym je "Anna Omm" żeby dla każdej narodowości było łatwo wymówić ![]() Krzywda to nazwanie dziecka florentyna, eustachy, unisław... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko widzisz, każdy argument ma swoją wagę, więc i kontrargument musi mieć odpowiednią przeciwwagę ![]() Więc nie da się argumentować podając wciąż przykład wolnej woli, bo się zostanie zakrzyczanym przez takie oto panny: Cytat:
DO tego dorzuca się: - pewnie nie kochasz swego faceta, - niedojrzała jesteś - egoistka - wojująca feministka jako (sic!) obelga - robiąca problemy - robiąca problemy dzieciom z powodu swojego widzimisię - nierozumiejąca, że tak po prostu jest - nie ciesząca się czymś tak ważnym dla "każdej" kobiety itepe No to jak argumentować? Wolna wola za słabą ma przeciwwagę ![]() Stąd - obrzezanie jako przykład tradycji, która wcale nie musi być dobra, a patriarchat jako źródło powstania tradycji nazwiskowej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.