|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: W jaki sposób rodziłaś: | |||
Cesarskie cięcie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
53 | 43,80% |
Sposób naturalny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
68 | 56,20% |
Głosujący: 121. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Cesarka czy naturalny poród? Mamy 2008-2010
Cytat:
![]() Polecam stronę http://www.rodzicpoludzku.pl/ tu jest wszystko różnych rodzajach porodów/prawach pacjentki/ oraz ranking szpitali z podziałem na województw/miasta itd z opiniami rodzących tam kobiet.. Polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#244 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
![]() Widzisz, kiedy komunikat nadany jest w ten sposób i w dany sposób odczytany przez odbiorcę nie oczekuj winy po stronie odbiorcy a zastanów się nad nadawcą ;-)
I zesłał ją Pan na ziemię...By siała zamęt i zniszczenie... 18TYDZIEŃ-CHŁOPAK ![]() ![]() Edytowane przez AlicjaH Czas edycji: 2010-10-22 o 13:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i to jest właśnie plus planowanego cc, bo można się zdecydować nawet na szpital bardzo oddalony od miejsca zamieszkania napisałam o warunkach jakie tam panują, żeby przybliżyć jak to wygląda w większości miast powiatowych, bo większość z was pewnie rodziła w W-wa, Krakowie lub innych większych miastach ale dużo kobiet nie ma wyboru, nie ma możliwosci wyjazdu do ludzkiego szpitala, bo go po prostu nie ma w promieniu 100km a nie mają pieniędzy na np. łapówkę Dziękuję za słowa otuchy ![]() Cytat:
![]() a zmiana szpitala spędza mi sen z powiek, co wybrać ![]() Nie rozumiem dlaczego kliniki w Polsce się aż tak różnią od siebie. ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
wiem, że nie ma rejonizacji, inaczej to .. ![]() do cc popycha mnie tylko i wyłącznie strach, że trafię na lekarzy o takich poglądach jak niektóre osoby na tym wątku, że za wszelką cenę kazali by mi urodzić sn, bo to jedyny właściwy sposób, nie bacząc na zdrowie mojego maleństwa ![]() a na to na jakich lekarzy się trafi nie ma się za bardzo wpływu, nawet jak wybierze się szpital, do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że są aż tacy zagorzali zwolennicy sn, i to mnie dobiło, i utwierdza w przekonaniu do cc, bo niestety jeszcze nie spotkałam się z dzieckiem chorym, bo zrobiono cc a niestety znam dziecko chore, bo cc zrobiono za późno ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-10-22 o 14:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzieki za informację ;-)
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
![]() a my wszystkie mozemy pisac i gdybac jaki porod lepszy a wybor i tak na cale szczescie WYBIERZESZ DLA SIEBIE SAMA ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobaczymy, chwilowo postanowiłam trochę wyluzować, bo na prawdę poruszył mnie ten wątek i nie wiem dlaczego ![]() a w poniedziałek chyba umówię się do innego ginekologa, takiego co pracuję w szpitalu klinicznym, zobaczymy czy wzbudzi moje zaufanie ![]() oczywiście już słyszałam ile kosztuje to, że będzie czuwał nad przebiegiem porodu ![]() rozwala mnie to łapówkarstwo ... ale co zrobić bo narazie chodzę do gin, który jest ordynatorem w szpitalu w moim mieście, a skoro i tak nie będę tu rodzić to chyba trochę bezsensu ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-10-22 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pisałaś, że w waszym szpitalu jest brzydko, personel niemiły itd. czy po cesarce szpital wyładnieje a personel stanie się "do rany przyłóż"? Przecież to tak nie działa. Chyba, że po prostu chcesz się umówić na cesarkę w innym szpitalu, z dala od miejsca zamieszkania. A myślałaś nad porodem w domu? Wtedy możesz rodzić dokładnie tak jak chcesz - masz swoje warunki, swoją łazienkę, może z tobą być przy porodzie każdy kogo sobie zażyczysz a ryzyko porodów w domu wcale nie jest większe niż porodów w szpitalu. No jedyny minus takiego domowego porodu to ten, że nie ma możliwości znieczulenia. Ja gdybym wcześniej wiedziała jak dokładnie wygląda poród to bym się na taki domowy zdecydowała. Teraz to już "musztarda po obiedzie" ![]() ![]() Po tym jak opisałaś szpital w swojej miejscowości to mnie nie dziwi, że nie chcesz tam rodzić, ja też bym nie chciała. Tak tylko pytam czy widzisz inne alternatywy poza cesarskim cięciem. A co jeśli podczas niego coś pójdzie nie tak? O tym myślałaś?
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-10-22 o 15:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
Ryzyko porodu w domu nie jest większe bo wszędzie jest takie samo-to jest czynnik constans /czynnik biologiczny i tylko taki rozpatruję/
Ale ryzyko smierci noworodka w porodzie domowym jest większe i dobrze o tym wiesz Kiedy coś sie dzieje zostaje karetka i do szpitala-traci się cenny czas co może nas wiele kosztować. Również w przypadku komplikacji przy sn czas dostarczenia cięzarnej do szpitala moze spowodować problem. Powiedziałam to najbardziej delikatnie Porody rodzinne od dawna kojarzyły mi się z Flower-Power -nie wiem dlaczego ;-)
![]() |
#252 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
i np. W-wa i Karków mają prywatne szpitale, czego np. nie ma po moje stronie Polski ![]() ani Poznań ani Wrocław nie ma prywatnej kliniki Cytat:
Cytat:
i nie chodzi o to, że jest brzydki Cytat:
![]() Cytat:
ale wtedy będę mieć przynajmniej świadomość, że zrobiłam wszystko co było w mojej mocy, właśnie z tego powodu waham się bardzo nad cc w prywatnej klinice, a było by to najprostsze rozwiązanie, jest taka jedna tutaj, ale o I stopniu referencyjności, więc wiadomo w razie komplikacji wiozę mamę i dziecko dalej
![]() |
![]() |
#253 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-10-22 o 17:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na mój chłopski rozum-logiczne jest, że kiedy liczą się minuty i np dziecko nie oddycha /a np z mojego obecnego miejsca zamieszkania do szpitala jest 25km wiec przy jednej karetce, która nie zawsze jest/bo może np wyjechać do wypadku czas oczekiwania to 30min+15 na dojazd zastrzegam, ze to jest maksymalny czas Teraz rodzi sie pytanie czy 45 dla nieoddychającego noworodka to dużo czy mało? Nawet w sytuacji kiedy szpital jest 5min drogi od domu nie zdecydowała bym się na to, bo 10min może spowodować, ze moje dziecko będzie miało niedotlenienie Oczywiście mogę sie mylić, ale wątpię aby cały sprzęt medyczny został by dostarczony do wybranego domu rodzącej Dlatego proszę o link chce zapoznać się z faktami
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
http://www.dobrzeurodzeni.pl/index2....h_domowych.htm A tutaj cały wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=470229 Myślę, że warto zapoznać się ze szczegółami na ten temat zanim wyrobi się zdanie. Bo to tak jak z opowieściami o porodach naturalnych jaka to niby rzeźnia się odbywa i jakie to bolesne i straszne, i nie do przeżycia (ale jakoś śmiertelności porodowej nie notujemy, czego nikt jakoś nie zauważa), tak samo chodzą opowieści o porodach w domu jakie to niebezpieczne, straszne i szkodliwe. Tymczasem są kraje jak np. Holandia czy bodajże Finlandia gdzie większość kobiet rodzi w swoich domach wraz z fachowymi położnymi.
![]() |
![]() |
#256 |
Zadomowienie
|
Przeczytałam cały wątek i chyba wszystko już zostało napisane na temat porodów sn i cc, plusów, minusów jednych i drugich, ale zastanawia mnie jedna sprawa. Sama rodziłam sn i nie wybrała bym cc na życzenie, również z tego powodu, że się zwyczajnie boję! Modliłam się wręcz przed porodem żebym nie miała jakichś przeciwwskazań do sn. Panicznie bałam się cesarki jak i wszelkich innych interwencji chirurgicznych. I pytam z czystej ciekawości: boicie się bólu, a nie boicie się takiego zabiegu? Czyżbym była odosobniona w strachu przed cc???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja chyba jakaś inna jestem, jeśli chodzi o listę szpitali Rodzić po ludzku to wertowałam ją zanim w ciążę zaszłam ![]() i non stop myślę o wyborze szpitala, metody porodu itp, czasami mi to przesłania radość z ciąży ![]() ale do tej pory jak sobie pomyślałam, że przecież zawsze jest wyjście w postaci cc to od razu robiło mi się lepiej na sercu, i nie chodzi o to, że już postanowiłam, ale że jest taka możliwość moja siostra jest w szoku, że mój gin rozmawia ze mną normalnie o mojej chęci cc w prywatnym szpitalu, bo on jest ordynatorem naszego wpaśnego szpitala, w którym prowadzi politykę sn, jeszcze nie słyszano, żeby wziął łapówkę i zrobił cc ![]() a on do mnie, że mam się nie stresować bo mi ciśnienie bardzo skacze a to niebezpieczne w ciąży i że cc to też jest rozwiązanie ![]() w każdym razie nie o tym jest wątek ![]() może się wypowiem jak będę po ... ![]() dziękuję za wsparcie ![]()
![]() |
![]() |
#258 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Izabelaa, nie stresuj się tak tym wątkiem, tu nie ma żadnych fanatyków porodó naturalnych. Emocje wynikały z wymiany zdań i czasem wypisywaniu naciąganej prawdy-a nie z samego tematu ![]() Ja nie wierzę,że są lekarze, którzy za wszelką cene każą rodzic naturalnie narażając na szwank zdrowie maluszka-top byłoby zbyt łatwe do udowodnienia w sądzie później.Jak są przesłanki do cc w trakcie porodu sn, to na pewno zrobią cięcie-w końcu wszystkim zależy na zyciu dziecka,a nie na tym,jaką metodą przyszedł na świat. Niektóre kobiety sa słabsze psychicznie,a w ciąży szczególnie, bo wiedzą, co je czeka-poród, a każda się tego boi. W czasie zbliżającego się porodu jesteśmy podatne na takie "opowieści z krypty", nagle zewsząd słyszymy jakieś tragiczne historie...Tylko jedno mnie zastanawia-czemu te opowieści najczęściej dotyczą porodów sn??Naprawde tego nie rozumiem ![]() ![]() Tak ja to widzę.Nie świadczy to źle o takich kobietach, po prostu tak wytłumaczyłam sobie mechanizmy ich działań, bo naprawdę dziwię się, że ktoś chce się pociąć na własne życzenie ![]() No i tyle.Powodzenia wszystkim w podejmowaniu decyzji! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To było moje marzenie, niestety musiałabym jechać 200km, nie miałabym 100% pewności, że akurat będzie wolna, że mi nie wymyślą 100 powodów, że są przeciwwskazania, no i to miałoby być w szpitalu, który podobnie jak Wy (piszę tu o zwolenniczkach sn) jest prowadzona polityka sn, ale niestety bardzo późno są podejmowane decyzje o cc w razie komplikacji. Więc zrezygnowałam. Cytat:
![]() Oto kilka moich cytatów (rzadko siebie sama cytuję, ale niestety nie mam wyjścia): post 177: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nigdy nie powiedziałam, że podczas porodu sn dziecku dzieje się krzywda, doprawdy Ty masz jakiś problem wkładania w usta słowa przez niego nie wypowiedziane.... Twierdzę natomiast, że cc zaplanowane jest bezpieczniejsze od sn dla dziecka ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- No jestem w trudnej sytuacji, bo zacytowanie tych wypocin, które zacytowałaś, zajmie znów dwie strony..., nie chce mi się zmieścić, więc cytować nie będę... Dane odnoszą się głównie do niezaplanowanego cc i zacytowałaś oczywiście tekstu nie czytając... Może nie wiesz, że podczas planowanego cc, używa się jedynie skalpela do przecięcia powłok skórnych... sama macica jest rozrywana rękami przez lekarza, więc np. zranienie dziecka skalpelem jest niemożliwe. Jezusiczku Ty to czytałaś... jakież bzdury tam są powypisywane, to szok ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Naprawdę bez komentarza zostawię to... No i najfajniesze skąd zostały te rewelacje zaczerpnięte: Cytat:
---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
![]() No to z pewnością go kochasz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Poród naturalny tzn.: -kobieta sama decyduje o pozycji do rodzenia, jak jest w większości przypadków w Polsce wiemy, "żuczek" - łagodzenie bólu, np. podtlenkiem azotu, w Polsce bardzo rzadko stosowany - porody w wannie, w Polsce jak już znajdzie się wanna do porodu, to zwykle ileś tam km od miejsca zamieszkania położnicy (ależ fajnie brzmi ![]() - opieka położnej całodobowa - porody domowe - ochrona krocza, nacięcie jest bardzo sporadyczna (w Polsce przeciętnie jest to 80%, w krajach wysokorozwiniętych jest to 10%), niestety musi być położna, która chce to krocze chronić, a nie jak w Polsce odbębnić poród i pójść na kawę. Cytat:
![]() Postaraj się oddzielić emocje, a przyjmować do swojej głowy jedynie fakty. Będzie dobrze ![]() ![]() ![]() A miałam coś jeszcze napisać, ale nie chcę psuć tej miłej atmosfery. Cytat:
![]() Akcja rodzić po ludzku jest z lekka naciągana. Czytałam jakieś tam recenzje o jakimś tam szpitalu i same negatywne opinie... a ma dużo punktów. Napisała do nich, no jak to jest, że ma taką punktację, skoro ma skrajnie odmienne opinie. Wiesz co mi odpisali? Że anonimowo wpisywane opinie są dla nich nieistotne, bo punktację ustala się w ten sposób, że bierze się pod uwagę wywiad z ordynatorem porodówki i opinie pacjentek (no tak ja to już widzę, jak każda wpisuje w ankietę swoją prawdziwa opinię, skoro wypełnia ankietę niby anonimowo, przy położnych i pielęgniarkach, nie zamykając kartek ![]() Zapytałam ich więc, jaki ma sens wpisywanie tych opinii, ale mi już nie byli łaskawi odpisać. Od tego momentu tej akcji nie wierzę, jest to wielka ściema, która ma na celu zarabianie kasy. |
|||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
poissonivy
dyskusja z toba jest żadna.. ponieważ kazde przytaczane źródła dla ciebie jest malo wiarygodne jeżeli twierdzą co innego niż ty masz zakodowane.. dwa wszystkie twoje argumenty to jedynie twoje osobiste przemyślenia .. i chyba jednak nie wiele wspólnego mają z rzeczywistością bo niestety nie znalazłaś ŻADNYCH WYPOWIEDZI /ARTYKUŁÓW POTWIERDZAJĄCYCH TWOJE TERORIE.. czemu ?? bo takie nie istnieją.. ![]() naprawdę średnio mnie interesuje czy wierzysz w to co wkleiłam czy nie.. (ale dyskusja tu toczy sie nie tylko z tobą) takich artykułów potwierdzających to co wkleiłam jest w necie na pęczki czy ci sie to podoba czy nie.. ty na potwierdzenie swoich wywodów nie znalazłaś NIC Jak już coś sensownego znajdziesz wklej.. może komuś się przyda.. Ja wkleiłam to co znalazłam na pierwszej stronie może komuś sie przyda.. może nie.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-23 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
![]()
No widać natura się pomyliła i ludzie teraz ją poprawiają.
Ciekawe jak daleko "zajadą" na tym poprawianiu natury... ![]() poissonivy Cytat:
Przecież tego nie da się sprawdzić. Nie wiadomo jaki byłby poród, który się nie odbył... ![]() Co do rozrywania macicy placami to jest to metoda zalecana dopiero do niedawna jako pozwalająca uniknąć w przyszłości pęknięcia macicy podczas kolejnej ciąży lub ewentualnego porodu (po prostu pozwala na lepsze zrośnięcie się macicy). ----------------------------- Co do akcji "rodzić po ludzku" to fajnie, że w ogóle ktoś w jakikolwiek sposób zauważa problem i chce coś zmieniać. Natomiast zgadzam się z wami, że akcja sobie, a realia sobie. Niestety. Wciąż jeszcze jest dużo położników i położnych "starej daty" przekonanych o swej boskości niemal w mniemaniu których rodzące to chyba powinny przed nimi klęczeć w podziękowaniu za okazaną łaskę to jest łaskawą obecność przy ich porodzie bo niczego więcej nie robią poza tym, że łaskawie są. Mnie się na szczęście nie trafili tacy przy porodzie, ale miałam niestety okazję spotkać takich po i też nie było mi fajnie.
![]() |
![]() |
#263 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Więc i tak myślę, że nie przekonamy się nawzajem, dla Was poród sn jest najlepszy, bezpieczniejszy, dla mnie cc zaplanowane. Tak samo jak Wy mnie pytacie o dowody, tak samo ja Was mogę spytać o dowody na bezpieczeństwo sn. Jeżeli chodzi o śmiertelność, to nie znalazłam podziału. Podział wprowadzono jedynie na noworodki urodzone przed czasem i w normalnym terminie. I w przypadku ciąż donoszonych są podane przyczyny śmierci dziecka. Cytat:
Edit: Znalazłam ciekawe artykuły, ale w każdym z nich są zdjęcia... ze względu na dobro dziewczyn w ciąży wolałabym ich tu nie wstawiać, więc tylko fragmenty: Najczęstsze przyczyny zgonów płodu i noworodka: 1. Niedotlenienie (ok. 50%) 2. Zakażenia (ok.20%) 3. Wady rozwojowe (ok.13%) 4. Konflikt serologiczny (<5%) 5. Uraz mechaniczny (<2%) 6. Przyczyny złożone 7. Przyczyny trudne do ustalenia Przyczyny niedotlenienia płodu: 1. Zaburzenia w krążeniu pępowinowym; 2. Niewydolność łożyska: a) zatrucie ciążowe i nadciśnienie tętnicze b) przenoszenie c) cukrzyca i stan przedcukrzycowy d) starszy wiek u pierworódek e) dysfunkcja macicy f) przedwczesne odklejenie łożyska Przyczyny niedotlenienia płodu cd: 3. Choroby i zaburzenia u matki, niespecyficzne dla ciężarnych: a) stany wstrząsu u matki; b) niewydolność krążenia lub oddychania; c) niedokrwistość, kwasica, skrajna hiperwentylacja 4. Inne stany zagrożenia płodu (późne stadia): a) stany wstrząsu płodu b) wewnątrzmaciczne zakażenie c) choroba hemolityczna d) wady rozwojowe Przyczyny niedotlenienia noworodka: 1. Pierwotne: a) uszkodzenie ośrodków oddechowych (krwawienia wewnątrzmaciczne, działanie leków przeciwbólowych, znieczulających) b) niedojrzałości i nieprawidłowości rozwojowe układów nerwowego, oddechowego i krążenia c) przeszkody mechaniczne w drogach oddechowych (wody płodowe, śluz, smółka) d) odma samoistna opłucnowa i śródpiersiowa e) niedokrwistość spowodowana wykrwawieniem Przyczyny niedotlenienia noworodka: 2. Wtórne - wywołane chorobą podstawową: a) choroba hemolityczna noworodków b) zakażenia wewnątrzmaciczne lub nabyte w toku porodu lub po porodzie c) choroby uwarunkowane genetycznie: niedokrwistość, żółtaczki, trisomie Rodzaje zakażeń noworodka: 1. Wewnątrzmaciczne (wrodzone) - wtargnięcie drobnoustrojów do płodu w czasie ciąży i porodu, a objawy choroby ujawniają się najczęściej 3-7 dni po urodzeniu dziecka, rzadziej później. 2. Zakażenia okołoporodowe - do zakażenia może dojść po pęknięciu wód płodowych lub przechodzenia przez kanał rodny(najczęściej bakterie, rzadziej wirusy) 3. Zakażenia nabyte (szpitalne, środowiskowe). No i teraz moja konkluzja... Największa liczba zgonów niedotlenienie... podałam przyczyny niedotlenienia, więc według (lekarzem nie jestem, ale logicznie myśląc) związane z porodem sn to: zakażenia wewnątrzmaciczne lub nabyte w toku porodu lub po porodzie reszta związana może wynikać zarówno z sn, jak i cc. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-23 o 21:59 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj swietej pamieci wujek powiedzial przy mojej 1 ciazy,ze jesli dziecko jest zdrowe i z matka jest wszystko w porzadku to trzeba rodzic sn a w razie choroby dziecka czy matki to wtedy trzeba bedzie ciac cc wedlug ciebie takie swietne to przeczytaj uwaznie ten artykul ktory jest krotki i znajdziesz na niego czas a pozatym bardzo sensowny i ciekawa jestem dlaczego jest wiecej minusow niz plusow pozatym ktoras z dziewczyn kiedys napisla ,ze ojciec wszystko widzi guzik prawda tutaj tez jest napisane gdzie znajduje sie ojciec http://www.macierzynstwo.inspirander...cie?inspager=1 http://www.macierzynstwo.inspirander...e-ciecie-plusy http://www.macierzynstwo.inspirander...-ciecie-minusy i jeszcze jeden artykul http://wzorowamama.pl/zalety_i_wady_...sarskiego.html Edytowane przez takaja13 Czas edycji: 2010-10-23 o 23:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam chwilkę i przeczytałam to co zalinkowałaś i tylko potwierdziłaś, że: maluszek nie zmęczy się przeciskaniem się przez kanał rodny i nie ma możliwości, by doszło u niego do jakichś urazów, np. niedotlenienia czy złamania obojczyka Więc sama widzisz, że wystąpienie urazu, czy niedotlenienia u dziecka przez poród przez cc jest mniejsze niż sn. Owszem dużo jest wad, ale znów głównie po stronie matki. Tak jak pisałam wcześniej, to ona ponosi głównie ryzyko, jeśli chodzi o cc. Ależ oczywiście, że ojciec podczas cc stoi przy głowie partnerki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
poissonivy po pierwsze ŻADNE z przytoczonych przez ciebie cytatów nie podaje źródeł i autorów co czyni je dla mnie bez wartościowymi.. skąd mam wiedzieć ile nie pasujących ci fragmentów usunełaś albo czy jakiś statystyk% nie poprawiłaś??
sam sie juz gubisz w tym co piszesz i tylko straszysz inne użytkowniczki.. ok wkleiłaś powody zgonu u noworodka... ale zgon jest jest najrzadszą "komplikacją" a nie dotlenienie i problemy z oddychaniem jest również baardzo częste przy porodach cc.. zakażenie wewnątrz maciczne?? jak sama nazwa wskazuje pochodzi z macicy więc i zanim wyjmą dzieciaka przez CC tez może sie przydarzyć ![]() przed kazdym porodem sn lekarz robi wymaz i sprawdza istnienie ew wirusów które mogły by zagrażać dziecku.. jezeli w badaniu laboratoryjnym takie wyjdą jest to wskazaniem do cc.. Czemu cię tak zbulwersowało źródło podanych prze zemnie ( a twoich lubionych) statystyk?? nie znasz tej fundacji po prostu, czy jak każde nie wygodne dla ciebie źródło informacji nie jest przez ciebie uznawana? Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-10-24 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
![]()
poissonivy ale z tych wklejonych przez ciebie danych wcale nie wynika, że śmiertelność przy porodzie SN jest wysoka. Zresztą nie jest, bo w dzisiejszych czasach wynosi 1% w przypadku matek i poniżej 5% w przypadku dzieci (to kiedyś podawano w radiu przy okazji afery gdzie podczas cesarki zmarła młoda kobieta - to zdaje się było w ubiegłym roku, lekarz stwierdził, że "nie wiadomo dlaczego zmarła"... ), aż poszukam jaka jest śmiertelność podczas cesarek
![]() Zobacz ile tam jest możliwych chorób nabytych przed i w trakcie ciąży a nie samego porodu. Ja np. miałam cukrzycę ciążową która też grozi poważnymi chorobami i wadami rozwojowymi u dziecka. Dlatego się ją w trakcie ciąży leczy, i dziecko mam zdrowe z uregulowanym poziomem cukru (już się taka urodziła dzięki mojej właściwiej niskocukrowej diecie). Jeszcze raz podkreślam to, że coś jest możliwe nie znaczy, że na pewno wystąpi. Na takiej zasadzie to możesz z łóżka porodowego spaść i się połamać - czy ktoś policzył jakie jest do tego prawdopodobieństwo i wypisał jako przeciwwskazanie do porodu SN? ![]()
![]() |
#268 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie zapędzaj się proszę w uwagi czy go kocham czy też nie bo jesteś w tym momencie bezczelna. I naprawdę wyprowadziłaś mnie z równowagi. Jeśli chodzi o to co rozumiem jako poród naturalny, to myślę tutaj po prostu o porodzie siłami natury. Nie rozdrabniałam się nigdy nad tym gdzie powinien się odbyć, kto asystować, czy mozna dać znieczulenie. Nie jestem fanatyczką i na pewno warto i trzeba korzystać z postępu, z czystych, sterylnych sal, z pomocy położnej, która wie co się z nami dzieje, z masaży i kąpieli skoro to może nam pomóc. Co do znieczulenia osobiście nie jestem za nim. Ale nie gwarantuję, że po którejś tam godzinie nie zacznę o nie błagać ![]() Nie zastanawiałam się nigdy nad tym, że ten poród dziś wygląda lepiej dlatego nie jest naturalny. Po prostu poszliśmy z tym do przodu jak ze wszystkim. Natomiast nie wydaje mi się, aby w efekcie postępu unowocześnioną formą porodu sn było cc. Dla mnie to będzie zawsze operacja służąca konkretnie czemuś. A nie od tak. Ale to dla mnie. Jeśli chodzi o akcję rodzić po ludzku to miałam okazję odwiedzić już kilka porodówek i powiem szczerze, że ta "punktacja" totalnie odstaje od rzeczywistości. Chętnie czytam właśnie opinie matek. A punkty?przeważnie pochodzą z któregoś tam roku i nijak się mają do tego jak tam jest ![]() ![]() Ale opinie kobiet czytam uważnie. ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
i podawanie takich statystyk przy sn i cc jest bez sensu. Przeważnie takie sytuacje są spowodowane takimi powodami jak choroba matki o której nie było wiadomo wcześniej np. wada serca. zawsze coś może się stać. ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
![]()
Bartuś 23.12.2010 ![]() Aniołek 01.08.2011... Hubert 21.11.2012 ![]() „Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła” Edytowane przez EdziaO Czas edycji: 2010-10-24 o 10:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A odnośnie tych 'bzdur", które tak nazwałaś,a które wkleiła Scorpionec. Ja się absolutnie z nimi zgadzam (pisze o tej traumie po cc i zaniechaniu prokreacji), a piszę na podstawie WŁASNEGO doświadczenia-czy jest coś bardziej wiarygodnego(no dla mnie przynajmniej),niż własne przeżycia,a nie opowiści,"co przydażyło się mojej koleżance",czy "co uważa moja ciocia - ważna ginekolog"... Moja trauma zaczęła się, kiedy po 12 godzinach bolesnych skurczów lekarz oznajmił mi,że chyba nic z tego nie będzie i on by zalecił już cięcie. Byłam tak roztrzęsiona(pierwszy mój poród też był cc i bardzoo chciałam tym razem tego uniknąć),że wyjątkowo podali mi środek, po którym "odpłynęłam"-wiadomo,że zwykle tylko znieczulają i kobieta jest przytomna podczas operacji.Ja aż się cała trzęsłam, płakałam, cała byłam w spazmach i anestezjolog się nade mną zlitował.Byłam i jestem nadal ogromnie za to wdzięczna, wróciłam do rzeczywistości zaraz po operacji, ale byłam już rozluźniona, stres gdzies się ulotnił-fajny stan w takiej sytuacji ![]() Potem tez nie było kolorowo,nie chce się wdawac w szczegóły.Bez wątpienia mam na tym punkcie traumę i "zaniechanie prokreacji" jak najbardziej się tym objawiło.Oczywiscie mam to juz za sobą,ale nawet teraz świruję,jak tylko pomyślę o następnej ciąży-wiadomo,może się przyadżyć (bo nie ma100-procentowego środka antykoncepcyjnego ![]() Moje koleżanki z wątku ( ![]() ![]() Poza tym,co mnie spotkało, to myślę,że te dwa nieprawdopodobne dla ciebie skutki cc są jak najbardziej logiczne ![]() Cytat:
![]() No właśnie-co na ten temat mówia statystyki?? ![]() Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2010-10-24 o 17:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tu wstawię odpowiedni link, jak go znów odszukam.... O już mam: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/415...sarskie-ciecie Dokładanie chodzi mi o ten fragment: Neonatalog lek. medycyny Marzena Zalewska-Dziuba mówi, że nie ma znamiennych różnic między noworodkami urodzonymi przez cesarskie cięcie a noworodkami urodzonymi siłami natury. A jeżeli nawet bywają różnice, to są niewielkie. – W przypadku porodu naturalnego, płyn wypełniający płuca dziecka wyciskany jest naturalnie i ewakuowany stopniowo przy przejściu przez kanał rodny – wyjaśnia neonatolog. – W przypadku cesarskiego cięcia czasem mogą się zdarzyć przejściowe zaburzenia oddechu ze względu na to, że dziecko wychodzi na świat zbyt szybko. Nie jest to statystycznie problem duży ani poważny – dodaje. Cytat:
No i chyba oczywistym jest, że o ile 1. wewnątrzmaciczne i 3. czyli szpitalne i środowiskowe mogą zdarzyć się i w przypadku cc i sn, to 2. czyli zakażenie podczas porodu jest tylko w sytuacji, kiedy następuje poród sn. Cytat:
Może taką sondę zróbmy: "Czy miałaś robiony wymaz w kierunku wirusów przed porodem?" Cytat:
A z osobami miałam tymi do czynienia, może w końcu zacznij uważniej czytać to co ja napisałam... Cytat:
Przecież napisałam, że tego nie mogę znaleźć. Śmiertelność jest podzielona ze względów na coś zupełnie innego: ze względu na przyczyny. I tu oczywiście przoduje wcześniactwo, a w przypadku ciąż donoszonych, to napisałam co występuje w jakiej kolejności. A jeżeli chodzi o urazy poporodowe przecież wstawiłam artykuł. Obecnie jest to od 1,5-3% bez względu na rodzaj porodu: http://www.pwsz.nysa.pl/instytyty/pi...okoloporod.pdf Cytat:
Owszem, ale zwracam uwagę na to, że prawie wszystkie wymienione przyczyny są związane z samym porodem i ciążą jako taką, natomiast są rzeczy, które powodują, że jednak dla cc pewne rzeczy nie powodują zagrożenia dla noworodka: - zakażenia podczas porodu u noworodka, związane z przechodzeniem przez kanał rodny - możliwość skaleczenia, jak sama wiesz obecnie tylko skórę nacina się, sama macica jest rozrywana rękami, zrasta się lepiej i szybciej, niż równe nacięcie. Cytat:
Jak ja napisałam na temat zagrożeń przy porodzie sn, to zostałam zaatakowana słowami: To lepiej z dzieckiem nie wychodzić z domu bo doniczka spadnie na głowę, albo: Lepiej nie iść po schodach, bo można pośliznąć się i spaść. Jak scorpionec zacytowała 2 strony zagrożeń związanych z cc i ja również skomentowałam, że lepiej w ciążę nie zachodzić, bo może cc się przydarzyć, to jestem atakowana przez Ciebie w tym momencie. Jakoś tak czuję się bardzo stłamszona, jak ktoś wali wobec mnie teksty, że jestem niepoważna ze swoimi zagrożeniami, to jest ok, jakoś tego nie skomentowałaś, jak ja rzuciłam komentarz na temat zagrożeń związanych z cc, to już piszesz mało przyjemne komentarze, uważasz to za obiektywne? Cytat:
Na to już też odpowiedziałam Klarissie. Cytat:
Ale chyba zgodzisz się ze mną, że taruma poporodowa może być po sn, jak i cc oraz problemy ze współżyciem podjętym po porodzie? Cytat:
Cytat:
To ja mam koleżankę również z naszego wątku, której lekarze kazali rodzić sn, pomimo, że ma dużą wadę wzroku. I ona również ma bardzo nieprzyjemne doświadczenia z sn i też powiedziała, że nigdy więcej... Po raz 50ty napiszę, że jasne, to co mi się przytrafiło, nie oznacza, że w każdym przypadku będzie pięknie i cudownie, ale to samo mogę napisać o sn, to że ktoś miał poród łatwy i przyjemny, nie oznacza, że zawsze tak będzie. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2010-10-24 o 13:24 |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.