Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-12, 15:24   #241
_lato
Rozeznanie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Dziewczyny ostatnia tabletkę wzięłam we wtorek w piątek rano dostałam krwawienia z odstawienia w sobote kochałam się z tżem to był pełny stosunek, a teraz moje pytanie: Tabletke powinnam wziąć w srodę jednak chcialabym odstawić tabletki i nie brać już kolejnego blistra, czy mogę sobie odpuścić? Czy powinnam wziąć pierwszą tabletke, aby nie zajść w ciąże proszę poradzcie mi.

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 17:35   #242
Dotka81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apiska Pokaż wiadomość
Dotka, a czytałaś dokładnie ulotkę? Tabletki mozna odstawić w dowolnym dniu, nie trzeba kończyć całego opakowania.
Wywaliłam ulotkę bo mnie denerwowała
Jak zaczynałam opakowanie nie myślałam, że będzie mi taka wiedza potrzebna

Jak dziś już nie wezmę tabletki to kiedy mam się spodziewać okresu i jak z płodnością

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 17:46   #243
blackamor
Zakorzenienie

Ja słyszałam, że jak chce się odstawić tabletki to trzeba najpierw DOKOŃCZYĆ opakowanie. Przerwanie w połowie podobno jest niezdrowe.
Stary 2010-09-12, 18:07   #244
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _lato Pokaż wiadomość
Dziewczyny ostatnia tabletkę wzięłam we wtorek w piątek rano dostałam krwawienia z odstawienia w sobote kochałam się z tżem to był pełny stosunek, a teraz moje pytanie: Tabletke powinnam wziąć w srodę jednak chcialabym odstawić tabletki i nie brać już kolejnego blistra, czy mogę sobie odpuścić? Czy powinnam wziąć pierwszą tabletke, aby nie zajść w ciąże proszę poradzcie mi.
edit:

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 19:47   #245
playboykaa77
Zadomowienie

dziewczyny a jakie widzicie roznice miedzy plastrami i tabletkami? zawsze chcialam uzywac plastry a tabletki mi przestaly odpowiadac, podzielcie sie opiniami .
playboykaa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 20:30   #246
Apiska
Zakorzenienie

A więc tak, odstawiłam tabletki 11.08 i dziś 14.09 dostałam okres. Uf. Zobaczymy jaki on będzie.
Przez odstawienie tabletek zauwazyłam okropny ból piersi
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 18:05   #247
Barbra85
Raczkowanie

GG do Barbra85

Witam biorę tabletki anty od 9 lat nie robiłam nigdy żadnej przerwy zmieniałam tylko raz tabletki z powodu mocnej migreny Mercilon na Cilest.
Jestem w tej chwili zadowolona z Cilest,nic nie przytyłam biuścik też został taki sam .
Postanowiłam zrobić sobie przerwę mimo że mój lekarz uważa że nie trzeba,martwią mnie tylko skutki ubocznego tego odstawienia
Jestem szczęśliwa więc mam nadzieję że nie będę musiała wracać póki co do tabletek i postaram się ze swoim mężczyzną o słodkiego bobaska

29.12.2009
02.10.2012
14.06.2014

Edytowane przez Barbra85
Czas edycji: 2010-09-15 o 18:07
Barbra85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-15, 22:28   #248
LustForLife
Zadomowienie

Kurcze dziewczyny jak dlugo po odstawieniu wypadaly Wam wlosy (bo wiem, ze niektorym wypadaja). JA sie juz mecze z tym problemem 2 miesiac. Z cera i okropienstwami na niej walczylam miesiac, czyli nie tak zle. Ale te wlosy...dzien w dzien garsc :/ jem skrzypovite, uzywam Wax,a to dalej. JAk bralam tabletki nie wypadaly...
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:03   #249
Dotka81
Zakorzenienie

Odstawiłam tabletki w 14 dniu brania... kiedy może pojawić się @?

Dotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 18:25   #250
1988Marlena
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny,
Ja również przestałam brać tabletki. Zażywałam je 5 miesiecy (jedno op. Novynette ale dostałam takiego krwawienia z odstawienia że bałam się że zasłabnę w pracy, więc następne cztery to był Regulon). Zaczęłam w celu uregulowania cykli miesiączkowych, a zrezygnowałam bo przytyłam w tym czasie około 8kg !! No i jeszcze libido strasznie nędzne - to znaczy ochotę na seks mam zawsze w wszędzie ale problemy z orgazmem;/.
Ostatnią tabletkę wzięłam 29 sierpnia, 3 września dostałam okres ale był on bardzo bardzo skąpy jak na moje możliwości. Teraz niesamowicie bolą mnie piersi chyba już około tygodnia, ale naprawdę mocno, tak że ubranie stanika sprawia mi ból. No i jeszcze sutki... Masakra jakaś!! Nie mogę ich dotknąć. No i jeszcze troszkę brzuch pobolewa jak na okres. Czy to możliwe żebym była w ciąży (musiałabym zajść w trakcie ostatniego opakowania)? Czy może to że bolą piersi to jest normalne? Jakoś mi się nie chce wierzyć w tą ciążę.
1988Marlena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 21:22   #251
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

witam

musze do Was dołaczyć
brałam tabletki ponad 2,5 roku
njpierw Yasminelle, poźniej Cilest i teraz stwierdziłam że czas na przerwę

powinnam brać kolejne opakowanie od zeszłego poniedziałku ale przerwałam i dzisiaj mam 8 dzień bez tabsów

czuję się bardzo dobrze, nei zauważyłam żadnych zmian więc mam nadzeję że tak pozostanie
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-20, 23:11   #252
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

.

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2011-08-28 o 21:07
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 12:40   #253
nielegalnaa
Rozeznanie

Dawno już się nie wypowiadałam w tym temacie, ale w tym miesiącu mija rok od momentu kiedy skończyłam brać tabletki antykoncepcyjne. I wiele miesięcy potrzebowałam by skutki uboczne zniknęły. Włosy przestały mi okropnie wypadać może po ponad pół roku. Potem miałam spokój. Teraz znowu troszkę wypadają, ale w sumie zawsze tak mam po lecie.
Najbardziej się cieszę, że przestały mi się robić pryszcze na plecach, bo nie miałam z nimi problemu na twarzy czy dekolcie, ale moje plecy po odstawieniu tabsów wyglądały tragicznie, ale to też trwało z 7, 8 miesięcy.
Gdybym wiedziała od początku jakie skutki uboczne wystąpią u mnie przez 2,5 roku brania tabsów oraz przez prawie rok po ich odstawieniu prawdopodobnie nigdy bym się na ich branie nie zdecydowała.

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:10   #254
Black or White
Przyczajenie

Ehhh...mam ten sam problem z przytyciem po hormonach- 6 miesiecy po odstawieniu doszo mi 6 kg !! nigdy w zyciu nie mialam tendencji do tycia.... nie objadam sie slodyczami, nie jem pieczywa ani makaronow itp tuczacych rzeczy .... i nie wiem c robic - jestemszczerze mowiac przerazona... Poziomy hormonow mialam robione miesiac temu - jest ok - wszystko w normie.... nie wiem co mam robic ............
Czy ktoras jeszcze tak miala lub ma i czy ktoras wie co robic/ Czy waga sama mi spadnie czy bede tak tyla bez konca
UPDATE: 30.09 - spadlo 2.5 kg ))))) huraa jeszcze troche zostalo - mam nadzieje ze tez spadnie

A moze wymienie co bralam ? (troche sie zebralo w ciagu prawie 15 lat....)
Marvelon, Anteovin, Diane-35, Nuva-Ring, Evra, Yasmine, Yasminelle, Yaz.

Cytat:
Napisane przez 1988Marlena Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,
Ja również przestałam brać tabletki. Zażywałam je 5 miesiecy (jedno op. Novynette ale dostałam takiego krwawienia z odstawienia że bałam się że zasłabnę w pracy, więc następne cztery to był Regulon). Zaczęłam w celu uregulowania cykli miesiączkowych, a zrezygnowałam bo przytyłam w tym czasie około 8kg !! .

Edytowane przez Black or White
Czas edycji: 2010-09-30 o 14:18
Black or White jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:20   #255
LustForLife
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nielegalnaa Pokaż wiadomość
Dawno już się nie wypowiadałam w tym temacie, ale w tym miesiącu mija rok od momentu kiedy skończyłam brać tabletki antykoncepcyjne. I wiele miesięcy potrzebowałam by skutki uboczne zniknęły. Włosy przestały mi okropnie wypadać może po ponad pół roku. Potem miałam spokój. Teraz znowu troszkę wypadają, ale w sumie zawsze tak mam po lecie.
Najbardziej się cieszę, że przestały mi się robić pryszcze na plecach, bo nie miałam z nimi problemu na twarzy czy dekolcie, ale moje plecy po odstawieniu tabsów wyglądały tragicznie, ale to też trwało z 7, 8 miesięcy.
Gdybym wiedziała od początku jakie skutki uboczne wystąpią u mnie przez 2,5 roku brania tabsów oraz przez prawie rok po ich odstawieniu prawdopodobnie nigdy bym się na ich branie nie zdecydowała.
OOO jaaa aż PÓŁ ROKU Ci wypadały????!!!!????? Mi wypadaja garsciami juz praktycznie 3 miesiac, ale jak ta tendencja sie utryma to nie bedzie mi mialo co wypadac niedlugo . A bralas jakies suplementy?
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 20:56   #256
nielegalnaa
Rozeznanie

Niestety tak Co do suplementów do od odstawienia tabletek brałam tabletki z witaminami, tylko już nie pamiętam z którymi oraz codziennie piłam herbatę ze skrzypu (robię to do dziś), ale to nic a nic nie pomagało. Najwidoczniej organizm sam jakoś musi dojść do siebie...Może u Ciebie szybciej to się skończy.

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 20:43   #257
basikagniezno
Zadomowienie

ja mam pytanie apropo odstawienia tabletek

odstawiłam je w styczniu,brałam dość krótk0-ok 4 mies.

zawsze miałam bolesne miesiączki, jednak teraz (od czerwca) są nie do wytrzymania.
czy to że odstawiłam tabletki może być powodem takich bolesnych okresów?
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 08:53   #258
Black or White
Przyczajenie

U mnie tego nie bylo (kiedys owszem baaardzo bolesne byly, bralm Zaldiar ale nie wiele pomagal... ja po prostu zmienilam tampony na tzw,,ekologiczne"- nie wiem na ile ma to wplyw na znikniecie boli na ile nie - jedno wiem - tampony zmienilam poniewaz te dostepne w sklepach i aptekach zawiaraja i parabeny i chlor i cala mase roznych dziwnych substancji i mi to szkodzilo (alergia)) ... Najlepiej idz do swojego ginekologa i porozmawiac, moze powinnas miec usg tzw,,dowcipne" byc moze hormony byly zle dobrane i powodem boli jest torbiel? Niestety przy braniu hormonow torbiele i torbieliki lubia sie pojawiac. Moze tez badanie poziomu hormonow by sprawdzic czy po odstawieniu nie ma zadnych ,,zawirowan"? Lekarze z niewyjsnionych przyczyn bardzo zadko robia badanie poziomu gormonow przed przepisaniem pigulek... a to o tyle wazne ze kazda z nas ma indywidualne poziomy hormonow i pigulki powinny byc dobierane wg tego co wyjdzie w badaniu a nie wg tego ile za przepisanie ,,da'' lekarzowi firma farmaceutyczna >.< Wizyta i rozmowa z lekarzem + zasugerowanie badan moim zdaniem...

Czas edycji: 2010-09-23 o 09:23
Stary 2010-09-24, 22:24   #259
Neciak89
Zakorzenienie

Odstawiłam Yasminelle jakieś 2-3 tygodnie temu. Jeszcze okresu nie miałam, powinnam dostać na początku października. Ale zdecydowanie zauważyłam wzrost libido, z czego się bardzo cieszę

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-25, 06:28   #260
201610310857
Konto usunięte

Ja odstawiłam gdzieś chyba w marcu albo kwietniu, wszystko jest ok, ale teraz z powrotem chcę wrócić do tabletek, bo mam anemię, a okres mam tak obfity, że praktycznie co godzinę muszę łazić do łazienki, i tak przez 3 dni;/
Biorę leki na niedokrwistość i muszę wreszcie z nią wygrać, a jedynym rozwiązaniem jest branie tabletek, bo podczas ich zażywania, krwawienia były dużo skąpsze i wyniki badań krwi lepsze;P
Robiłam sobie także badania po zaprzestaniu brania tabletek na wątrobę, neki, itp ( mama pracuje w szpitalu) i wszystko ok
wcześniej brałam Microgynon21, ale teraz chciałabym brać coś nowej generacji, mam też nadzieję, że znów nie przytyję, bo ledwo zeszłam do 49 kg, bo przytyłam jakieś 3-4 kg w trakcie brania
Muszę umówić się do lekarza:P
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-25, 10:12   #261
Black or White
Przyczajenie

Edeldredziu... mi tez mowiono ze bez tabletek organizm nie bedzie sam produkowal hormonow ( wmawiano mi PCO - owszem byly sporo jego objawow) ale koniec koncow okazalo sie ze przyczyna ..PCO " i generalnie zaburzenia pracy ukladu hormonalnego w moim przypadku byla alergia ( niestety sama to wywmionskowalam- prekazalam lekarce ktora po namysle przyznala mi racje ) i tak teraz wolna od alergenow i nie bioraca hormonow... organizm zaczal je produkowac po prawie 15 latach Wczesniej pry probie przerwania hormonow - niecale 6 dni po odstawieniu pekaly mi torbiele na jajnikach , okresu wogole nie bylo i cuda sie dzialy... w tej chwili torbiele po prostu poznikaly ))
*Edeldredziu - Tobie hormony pomagaja ale tak naprawde to one poprostu maskuja problem - organizm nie dziala naturalnie ale jest sterowany... byc moze jest jakis inny sposob skuteczny a nie tylko sprawiajacy zludzenie skutecznosci...a chodzi o to zebys byla zdrowa .. Zycze Ci duzo zdrowia bo to u Ciebie najwazniejsze
Aha jesli chodzi o moj przyrost wagi - zaczelam sie odchudzac i jak wroce do mojej wagi to dam Wam szybko znac i powiem co robilam poki co prosze o trzymanie kciukow :P
Stary 2010-09-26, 12:52   #262
eelmirka
Zadomowienie

hejka dziewczyny, ja również odstawiam tabletki. Nie wiem tylko czy mogę już dzisiaj (9. dzień cyklu) czy lepiej wziąć opakowanie do końca? przerwanie w trakcie blistra grozi jakimiś nieprzyjemnościami (krwawienie, rozregulowanie cyklu)? boję się że jak się nie zdecyduję dzisiaj to tym opakowaniu zacznę kolejne.....
eelmirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 12:56   #263
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eelmirka Pokaż wiadomość
hejka dziewczyny, ja również odstawiam tabletki. Nie wiem tylko czy mogę już dzisiaj (9. dzień cyklu) czy lepiej wziąć opakowanie do końca? przerwanie w trakcie blistra grozi jakimiś nieprzyjemnościami (krwawienie, rozregulowanie cyklu)? boję się że jak się nie zdecyduję dzisiaj to tym opakowaniu zacznę kolejne.....
A która to jest tabletka?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-09-26, 12:58   #264
eelmirka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
A która to jest tabletka?
o przepraszam - małe sprostowanie - nie 9. dzień cyklu tylko 9. tabletka!
eelmirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-26, 14:10   #265
Black or White
Przyczajenie

hmm teoretycznie nie jest dobrze przerywac opakowanie w srodku...bo grozi rozregulowaniem , jednak jesli czujesz ,,wstret" do tabletek ( co mi sie zdarzalo w przeszlosci i przerywalam w srodku opakowania) to chyba lepiej posluchac organizmu, jesli nie masz wstretu dobierz do konca i wedy zrob przerwe - taka moja opinia

Czas edycji: 2010-09-26 o 14:11
Stary 2010-09-28, 17:10   #266
Apiska
Zakorzenienie

Dziewczyny, dziś15 dc, mam okropny ból lewego jajnika. Czy to normalne?
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 23:08   #267
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Apiska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dziś15 dc, mam okropny ból lewego jajnika. Czy to normalne?
może to po prostu owulacja

włoski, rośnijcie...
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 23:11   #268
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eelmirka Pokaż wiadomość
o przepraszam - małe sprostowanie - nie 9. dzień cyklu tylko 9. tabletka!
Raczej mogłabyś odstawić, ale to też chyba zależy od tego czy współżyłaś przez ostatnich kilka dni.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-09-28, 23:57   #269
vacations
Raczkowanie

Ja tabletki odstawiłam w maju tego roku po pół roku stosowania. Powodem były duże problemy z żołądkiem, z którymi borykam się do dnia dzisiejszego. Po odstawieniu nie czułam generalnie jakieś dużej różnicy, oprócz wypadających włosów (ale to max. 2 miesiące), bolesnych miesiączek , zmniejszenia suchości pochwy. Do dnia dzisiejszego mam w miarę regularne jak na mnie okresy (28-30 dni), przed braniem tabletek niestety różnie to bywało... Wiem jednak, że drugi raz nie zdecydowałabym się już branie tabletek, bo lekarze nie wykluczają, że mogły się one przyczynić do moich problemów zdrowotnych
vacations jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 14:19   #270
Black or White
Przyczajenie

Apiska - tak sie zdarza - ale mmm wybralabym sie na kolsultacje do gin - czasem bol moze byc spowodowany istnieniem torbieli na jajniku - tak czy sie - lepiej dmuchac na zimne
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości