![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, myślę że to chyba po prostu zależy od tego, w jakim kręgu ludzi się obracasz, tzn. chodzi mi o typ wykonywanego zawodu ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-13 o 16:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale wracajac do tematu. Rozdzielnosc majątkowa to bardzo popularny dokument i bardzo czesto podpisywany. Wlasciwie cała moja rodzina, znajomi podpisują rozdzielność. Ma to oczywiscie plusy oraz minusy ale nie widzę w tym nic nadzwyczajnego i jest to tak powszechne, że nikt na ten temat specjalnie nie dyskutuje. Całe nasze dzisiejsze życie to zbiór roznego rodzaju umów, podpisów, papierów i deklaracji. Trzeba się z tym pogodzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Ej, zostaw ją
![]() ![]()
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Lekką zawiścią mi zapachniało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz co, niekoniecznie ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-13 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już w paru watkach pisłam, ze po prostu opcja: jedno pracuje zawodowo a drugie nie, czy tam sobie pracuje na zasadzie hobby ![]() Bo takie ustawienie swoich spraw pociąga za soba, własnie, zabezpieczenie tej nie pracującej zawodowo osoby (bez uszczerbku dla finansów rodziny) a to pociaga za sobą koszty.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-13 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja się jak najbardziej zgadzam, że na to, żeby jeden z rodziców pozostał w domu, w sensie nie pracował zawodowo, mogą sobie pozwolić bogaci. Problem w tym, że wiele kobiet dość beztrosko podchodzi do swojej przyszłości. A wiele jest po prostu nieświadomych w jak nieprzyjaznym przeciętnemu obywatelowi, państwie żyją. Zwłaszcza chodzi mi o ludzi w moim wieku i młodszych, których przywileje takie jak dziedziczenie emerytury po małżonku czy renta rodzinna już nie dotyczą. Dla kobiety w moim wieku, nawet roczna przerwa w opłacaniu składek jest hmmm...pogrążająca w przyszłości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=sine.ira;24354359]No zgadza się, ale przyznasz, że Twoja sytuacja jest z deka inna niż przeciętnej Kowalskiej z Pcimia Dolnego, co to zostaje przy mężu i średnio sobie kombinuje co tam będzie..po jutrze
![]() ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Sine.ira - jasne, że jest inna. Sytuacja każdej z nas jest inna, indywidualna, wyjątkowa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() To ja mówie, żeby z tym uważać, bo jak jest to kobieta np. z mojego pokolenia, to może ten swój wybór przypłacić bardzo trudną finansowo starością. Wot wsio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
Ale to raczej nie są w większości kobiety, które postanowiły zrezygnować z kariery na rzecz wychowywania dzieci, ale osoby które pobierają renty, zasiłki - lubią żyć z socjalu, oraz osoby pracujące "na czarno". (w ogóle z danych z listopada 2010 roku wynika, że ponad połowa osób w wieku produkcyjnym, czyli również mężczyzn, nie pracuje) Rodziny, które świadomie wybierają, że pracuje tylko jedno ze współmałżonków, częściej są ludźmi lepiej sytuowanymi niż przeciętny Kowalski.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No niestety jesli juz sie na coś decydujemy, to trzeba przede wszystkim mysleć. A jak ktoś nie mysli to czy pracuje czy nie, to i tak zwykle ląduje na twrdym. Bo głupota boli. Ja sie tak szczerze zastanawiam skąd to 50 procencików nie pracujacych zawodowo kobiet i gdzie sie one chowaja, że je tak jakos niespecjalnie widać. Nie mówię tu o kobietach nie pracujacych czasowo, w okresie okołoporodowym, bo takie to siła rzeczy są i je widac, ale one zwykle wracają prędko do pracy, bo dziecko wymaga pieniędzy. Ale takich, które nie pracują faktycznie na dłuższa metę i rodziny na to nie stać a dzieci juz duże, to tak szczerze powiem, ja nie widuję. Chyba, ze to rodzina jakaś dysfunkcyjna ale my chyba nie o nich? Albo to moje miasto (i miasto meża) takie jakies inne niz reszta Polski albo ja slepa jestem, dopuszczam obie możliwosci ![]() Aha. Nie mówię o ludziach w wieku moich rodziców, ale powiedzmy tak, do mojego wieku.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-13 o 19:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
bardzo czesto
![]() ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- no zawiscia to moze nie, ale zazdroscia to i moze owszem, bo wskaz mi osobe ktora nie chicalaby miec grubych tysi na koncie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez yoona Czas edycji: 2011-01-13 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zadomowienie
|
To są zwykłe liczby. Jedynie 15 milionów Polaków pracuje (dzięki US i ZUSowi łatwo to policzyć), więc ok. 16 milionów rodaków w wieku produkcyjnym nie pracuje, co daje ponad 50%. Oczywiście duża część z tych osób pracuje "na czarno" (o czym nie zawsze musi wiedzieć rodzina i znajomi). Tę statystykę w dużej mierze zawyżają osoby powyżej 50. roku życia, bo wśród nich pracuje tylko lekko ponad 30%, reszta pobiera renty, świadczenia przedemerytalne itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeszcze tylko dopowiem, że w Polsce w latach 2005-2009 było od 1,3 do 1,5 mln kobiet biernych zawodowo - tych, które prowadzą dom. Sprawdziłam w statystykach ![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Nie przesadzamy. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-13 o 22:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sine.ira, ale ja właśnie mówię o tym, że tylko wtedy jeżeli ci nasi mężowie zarobią tyle, żebyśmy się nie musiały bać o to, co będzie na starość, to możemy czuć się naprawdę zabezpieczone, jeżeli nie pracujemy. Bo ja absolutnie nie mówię o sytuacji, kiedy mąż zarabia tyle, że ja nie muszę chodzić do pracy, no bo przeżyjemy i z głodu nie padniemy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-13 o 22:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
BAN stały
|
jak dla mnie byłoby czego, bo z tego co można przeczytać, kobitka postępuje zupełnie prawidłowo, z głową na karku. Nie rozumiem trochę powyższego komentarza, czy niektórym się może wydaje, że ludzie, którzy mają naprawdę zarąbisty kapitał będą się zabijać o posady za 1800 i dorabianko od łyczka do rzemyczka czy jak.
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Siniuchna, jaka eme. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
przeraza mnie wizja emerytury..a co, jak nie bede miala z czego odkladac na jakis fundusz? umre z glodu? rany boskie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak serio - to że system emerytalnym jest kompletnie niewydolny było wiadomo od bardzo dawna, ale skoro ludzie notorycznie głosują w wyborach na ludzi, którzy taki system stworzyli i go podtrzymują przy "życiu", to chyba znaczy, że ludziom taka wizja emerytury się podoba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym w tej niepracującej połówce są też studenci, osoby chore, na emeryturze czy tylko czasowo nie pracujące a w większosci i tak wszyscy robia na czarno i robia naród na szaro. To dwa. Trzy (z przymrużeniem oka). Jesli ta emerytura ma byc albo głodowa albo nawet wcale, to a. nie ma się o co bić b. należy w ogóle mieć mieć te dzieci, żeby u kogos móc ten pokoik na stryszku dostać. Nie ma dzeici, nie ma stryszku ale i nie ma emerytury i co wtedy. c. nie wiadomo czy taka kobieta nieaktywna zawodowo, która się ładnie przyłoży do wychowania gromadki dzieci, nie będzie miała lepszej starości niż ta aktywna zawodowo co to chciała sobie emeryturę wyphacować. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-14 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
BAN stały
|
Cytat:
A co do reszty to...jak w Chinach, pani, jak w Chinach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.