Makijaż i jego brak i skrępowanie przed partnerem.. - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-05, 10:29   #241
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Makijaż i jego brak i skrępowanie przed partnerem..

Cytat:
Napisane przez Assathra Pokaż wiadomość
No nie wiem, u mnie na roku jest laska, która ślepia ma obrysowane dosłownie półcentymetrową nierówną krechą, aż wali po oczach. W dodatku spod warstwy niechlujnie nałożonego pudru prześwitują jej piegi. Nie wspominając już o suchych skórkach, i pięknie podkreślonych zmarszczkach. Bardzo apetyczny widoczek. Mi aż łzawią oczy kiedy ją widzę.

trzeba mieć na prawdę talent, żeby konsekwentnie doprowadzać się do takiego stanu. I nie trzeba posiadać tej umiejętności operowania 10 kosmetykami na raz, żeby stworzyć idealną maskę, wystarczą trzy w nadmiarze. Puder, eyeliner i tusz.
I co, ta JEDNA na roku daje świadectwo o całej reszcie...?

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2011-03-05 o 10:44
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 11:14   #242
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
I co, ta JEDNA na roku daje świadectwo o całej reszcie...?
Właśnie.
Jakieś jednostki zawsze się trafiają.
Litości.
Stary 2011-03-05, 11:42   #243
agusia327
Raczkowanie

Niestety nie potrafię postawić się na miejscu Autorki, gdyż używam tylko kredki i tuszu... Na większe wyjścia podkładu i pudru, dlatego nie mam problemu pokazać się bez make-up`u. Rozumiem jednak dyskomfort Autorki, bez pomalowanych oczu wyglądam, jakbym rzęs nie miała... Na pewno nie wyglądasz źle bez makijażu. Jesteś po prostu przyzwyczajona do swojego odbicia w lustrze w tej całej "tapecie". Zainwestuj może w jakiś lekki podkład? Krem rozświetlający? Żel oczyszczający pory?
Stary 2011-03-05, 11:47   #244
Assathra
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Właśnie.
Jakieś jednostki zawsze się trafiają.
Litości.
Nie o to mi chodzi.
Na poprzednich stronach dziewczyny różnie definiują tapeciary. A to, że jeśli ktoś pisze ze używa powiedzmy 10 kosmetyków do wykonanie makijażu dziennego, to nie oznacza że zaraz ma na twarzy centymetrową maskę, czy tapetę. Chodzi o umiar. Bo taki makijaż wykonany odpowiednio też może być naturalny i subtelny. Dałam tylko przykład że są osoby które potrafią przy użyciu 2-3 kosmetyków stworzyć przyzwoitą tapetę. Nie ma reguły.
Assathra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 12:17   #245
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Tej wiosny postanowiłam powrócić do płynnych podkładów, jakoś wybitnie natchnął mnie ten wątek. Znudziły mi się sypkie mineralne.
Zastanawiam się mocno nad zakupem pędzla, do tej pory zawsze nakładałam podkład palcami, jak tam Wasze doświadczenia..?
Mnie wygodniej naklada sie palcami.
Z tanszych pedzli wiem, ze dziewczyny z wizazu chwala pedzel do podkladu Hakuro. Z kolei najlepsze pedzle (i najdrozsze niestety) maja MAC (Wrocław, Krakow, Warszawa) i Make Up For Ever (niektore Sephory).
Niektore wizazanki chwali sobie tez beauty blender, czyli specjalna gabke do makijazu o ksztalce jajka.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2011-03-05 o 12:18
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 12:33   #246
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja próbowałam nakładania podkładu pędzlem (mam sephorowy do podkładu) i osobiście uważam, że jedyny znaczący plus jest taki, że się nie brudzi palców No i można cienko rozsmarować. Ale to tyle.

Poza tym zawsze mi wychodzą jakieś smugi, a w pędzel wsiąka dużo podkładu, ciężko to potem w ogóle doprać (można prać i prać i prać, a ciągle jakieś resztki podkładu wyłażą... Więc jakoś niezbyt mi się to wydaje higieniczne. Kupuję specjalnie podkład w higienicznym opakowaniu, a potem mam go nakładać pędzlem z którego nie sposób do końca wyprać resztki? Nonsens.)
Stary 2011-03-05, 12:42   #247
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Ja próbowałam nakładania podkładu pędzlem (mam sephorowy do podkładu) i osobiście uważam, że jedyny znaczący plus jest taki, że się nie brudzi palców No i można cienko rozsmarować. Ale to tyle.

Poza tym zawsze mi wychodzą jakieś smugi, a w pędzel wsiąka dużo podkładu, ciężko to potem w ogóle doprać (można prać i prać i prać, a ciągle jakieś resztki podkładu wyłażą... Więc jakoś niezbyt mi się to wydaje higieniczne. Kupuję specjalnie podkład w higienicznym opakowaniu, a potem mam go nakładać pędzlem z którego nie sposób do końca wyprać resztki? Nonsens.)
Jesli wsiaka za duzo podkladu to probuj spryskiwac delikatnie pedzel woda termalna (efekt po nalozeniu moze byc troche inny niz "na sucho"). Domyslam sie, ze pierzesz pedzel po kazdym uzyciu. Jesli chodzi wiec o pranie to sprobuj uprac zwyklym szamponem dla dzieci. Od czasu do czas naloz tez na niego odzywke.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 16:00   #248
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

A ja problem Autorki po części rozumiem, bo kiedyś mi się zaczynał podobny, ale szybko i zdecydowanie przerwałam to 'uzależnienie'

Miałam okropny problem z trądzikiem, więc doszłam do genialnego wniosku, ze trzeba nawalić jak najwięcej wszystkiego, wtedy nie będzie widać. No i waliłam tony podkładu, pudru.
Na szczęście szybko się zorientowałam, ze dzięki temu cera wygląda jeszcze gorzej. W ciągu jednego tygodnia zmieniłam swoje przyzwyczajenia. I tak od kilku lat tylko krem matujący, lekko podkreślone oko brązową kredką i tyle.
Co do facetów Większość z nich naprawdę woli naturalne dziewczyny. Myślę, ze to kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś sama miałam wrażenie, ze wygladam jak wampir jak się nie pomaluję, a teraz nie mam problemów z tym, ze rano mój facet mnie zobaczy bez grama mejkapu
Jak widzę taką tupeciarę na ulicy to zawsze mi się nasuwa, ze dziewczyna pewnie ma jakieś kompleksy, które w ten sposób próbuje ukryć.
Stary 2011-03-05, 17:27   #249
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GhostInTheFog Pokaż wiadomość
Co do facetów Większość z nich naprawdę woli naturalne dziewczyny.
Czy mozesz podac nazwe osrodka badawczego, ktory udzielil Cie tej informacji? CBOS czy OBOP?
Stary 2011-03-05, 17:39   #250
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GhostInTheFog Pokaż wiadomość
Na szczęście szybko się zorientowałam, ze dzięki temu cera wygląda jeszcze gorzej. W ciągu jednego tygodnia zmieniłam swoje przyzwyczajenia. I tak od kilku lat tylko krem matujący, lekko podkreślone oko brązową kredką i tyle.
Co do facetów Większość z nich naprawdę woli naturalne dziewczyny. Myślę, ze to kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś sama miałam wrażenie, ze wygladam jak wampir jak się nie pomaluję, a teraz nie mam problemów z tym, ze rano mój facet mnie zobaczy bez grama mejkapu
Jak widzę taką tupeciarę na ulicy to zawsze mi się nasuwa, ze dziewczyna pewnie ma jakieś kompleksy, które w ten sposób próbuje ukryć.
I tylko tyle wystarczyło..? Co z bliznami?

Mamy kompletnie inną definicję naturalności. Uważam, że kobieta, która się maluje jest tak może być tak samo naturalna, jak ta która ogranicza się do kremu. :P

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-03-05 o 18:16 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 17:46   #251
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

ciężka sprawa. Sama w sumie mam podobne obawy, ale to akurat teraz pierwszy chłopak, który pyta po co właściwie się maluję.
Stary 2011-03-05, 21:05   #252
muszynianka
Zakorzenienie

Skunks inglota do podkładu jest dobry.

Osobiście nie lubię po prostu.

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Co do facetów Większość z nich naprawdę woli naturalne dziewczyny. Myślę, ze to kwestia przyzwyczajenia.
CZY TY PROWADZISZ STATYSTYKI?
jakby moja dziewczyna malowała się koślawo albo jak pijany ślepy kret też bym wolała ją w naturalnej wersji

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
wiesz czemu? bo gwiazdy malowane przez makijażystki mogą mieć i 20 różnych kosmetyków na japie i będą wyglądać ładnie, a na polskich ulicach najczęściej widzimy, że kobiety/dziewczyny malują się same i efekt jest średni. dlatego niektórzy tutaj jak mantrę klepią, że najważniejszy jest umiar. nie wierzę, że tak nagle wszystkie potraficie się profesjonalnie malować i używając wielkiej ilości kosmetyków na raz wyglądacie jak natalie portman, która służyła tu za przykład, bo jakoś tego na ulicach nie widać.

aż napiszę
"wiesz z kim tańczysz?!"

ps. nie mówię za wszystkich, mówię za siebie
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 21:05   #253
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Jamestown, może źle się wyraziłam. Chodziło mi o tych facetów, z którymi ja miałam styczność. I na tej podstawie się wypowiadam.
Zapomniałam, ze na tym forum trzeba precyzować każdą literę, bo zawsze się ktoś o coś przyczepi.

Wika82, pisałam szybko i zapomniałam dodać, że na krem nakładam cienką warstwę pudru. Ale bez żadnych podkładów.
Blizn nie mam, bo pod tym względem moja skóra jest świetna, wszystko się goi błyskawicznie.

Oczywiscie ze kobieta, która się maluje może być naturalna. Zrozumiałam, ze w tym temacie chodzi o zbyt dużą warstwę tapety, a to w MOIM* odczuciu jest niefajne.

* na wypadek, gdyby ktoś zaraz się przyczepił.

Edytowane przez GhostInTheFog
Czas edycji: 2011-03-05 o 21:06
GhostInTheFog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 21:22   #254
muszynianka
Zakorzenienie

GhostInTheFog ale co, ankietowałaś ich czy wnioskujesz bo miłych kłamstewkach "skarbie nie musiałaś malować się jak miś panda, naturalnie jesteś ładniejsza" ? :P
Stary 2011-03-05, 21:39   #255
Sondrina
BAN stały

Podobnie jak Lexie nie przepadam za podkładami, bo trzeba sobie w nich taplać paluchy, a potem szorować i czyścić pod paznokciami, a pędzle z kolei są mało higieniczne, bo ciężko je wyczyścić.

Nie zgadzam się natomiast z tymi, które twierdzą, ze większość Polek po 20 umie się malować. Tu nie chodzi o wiek i posiadanie większych środków na kosmetyki, tylko o to, że niektóre osoby po prostu nie umieją ich aplikować. Nawet na uczelni można spotkać wykładowczynie w zbyt ciemnych podkładach, które obrysowują usta czerwoną konturówką, podczas gdy same usta wypełniają innym odcieniem. Je raczej trudno podejrzewać o podkład Wibo czy malowanie się na klatce schodowej, żeby mama nie widziała. Po prostu nie każdy umie się malować. Ja np. nie potrafię zbytnio zrobić smoky eyes, moja przyjaciółka również nie, ale po prostu malujemy się jednym kolorem i nie kombinujemy. Ale wiele osób nie przyzna się przed sobą, że po prostu tego nie umie i wychodzi tak na ulice.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 21:42   #256
wika82
Zakorzenienie

Hahah, w życiu nie słyszałam o marce Wibo. Wizaż uczy.
Stary 2011-03-05, 21:47   #257
16igla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
GhostInTheFog ale co, ankietowałaś ich czy wnioskujesz bo miłych kłamstewkach "skarbie nie musiałaś malować się jak miś panda, naturalnie jesteś ładniejsza" ? :P
Mnie osobiście się wydaje, że facet- nawet jeśli nie mówi tego wprost- to w jakiś sposób daje to do zrozumienia. Może nie wszyscy, ale takie jest moje odczucie.

Mój chłopak mi powiedział, że fajnie wyglądam w makijażu, ale woli mnie bez niego. Nie chcę oceniać wszystkich panów, nie chcę mówić, że każdy tak uważa, ale (w moim odczuciu) część facetów po prostu woli laski bez make-up'u albo w lekkim makijażu.

Nie ma co się denerwować, laski.
And the world will be as on'

Praca nad samoakceptacją w toku! ;D

16igla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 21:58   #258
muszynianka
Zakorzenienie

JAAAAA się nie denerwuję, zadziwia mnie tylko założenie że KAŻDY facet woli KAŻDĄ laskę bez makijażu. Może ty jesteś naturalną pięknością, pewnie tak a duzo lasek wymaga makijazu nie ukrywajmy bez jaj
Stary 2011-03-05, 22:07   #259
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
JAAAAA się nie denerwuję, zadziwia mnie tylko założenie że KAŻDY facet woli KAŻDĄ laskę bez makijażu. Może ty jesteś naturalną pięknością, pewnie tak a duzo lasek wymaga makijazu nie ukrywajmy bez jaj
Olśniło mnie. Ja wiem o co chodzi tym facetom, co to się Wizażankom niektórym wydaje, że wolą dziewczyny bez makijażu.
Zwyczajnie laski są pomarańczowe, wypaćkane, a oni nie chcą ryzykować, że "to" przejdzie na ich twarze, jak będą chcieli je pocałować, tudzież pobrudzą sobie odzież.
Jednak pragnę zauważyć, że praktycznie wszystkie fanki makijażu pisały o makijażu stosownym do wieku, okazji i przede wszystkim karnacji.

Edit.: uwaga ogólna, proszę nie brać jej konkretnie do siebie. )

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-03-05 o 22:08 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-05, 22:10   #260
muszynianka
Zakorzenienie

ej no we jakby mój facet był pomarańczowy jak dynia a błyszczyk spływałby mu po brodzie też bym go nie chciała całować ;p
Stary 2011-03-05, 22:10   #261
16igla
Raczkowanie

Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek napisała, że jestem pięknością. Po prostu pokazałam jak to u mnie wygląda, nie wszędzie musi tak być, prawda?
I nie wiem, może źle napisałam albo Ty nie do końca zrozumiałaś mój post, ale wspomniałam o tym, że mam takie wrażenie. A nie że tak jest.
A to, że dużo dziewczyn wymaga makijażu, to wiem. I z tym się zgodzę z Tobą.

Stary 2011-03-05, 22:14   #262
muszynianka
Zakorzenienie

No nie że pięknością, chodzi o to że bez makijażu nie straszysz nie?:P
Stary 2011-03-05, 22:16   #263
16igla
Raczkowanie

Tu bym się kłóciła, moje cienie pod oczami czasami potrafią nieźle odstraszyć, hehe.

Stary 2011-03-05, 22:19   #264
Sondrina
BAN stały

Może to przekonanie, że facet woli kobietę bez makijażu bierze się stąd, ze faceci wolą wiedzieć z kim mają do czynienia. Jak to mawia mój kumpel, chcą uniknąć "przypadku księżniczki", czyli nie chcą rano po przebudzeniu przerazić się rzeczywistym wyglądem dziewczyny. I to nie on jeden mi mówił, że faceci wolą naturalne dziewczyny, bo od razu mogą ocenić ich rzeczywistą atrakcyjność. Ja tam nie wiem, badań na gr. reprezentatywnej nie przeprowadzałam, ale nie sądzę, by dziewczyna normalnie pomalowana była z góry przekreslana, większość po prostu przerażają dziewczyny za bardzo wypaćkane różnymi specyfikami.

Wibo, to kosmetyki marki Rossmann.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 22:24   #265
muszynianka
Zakorzenienie

http://englishrussia.com/index.php/2...ore-and-after/

In some parts of Russia there is a tradition to take your bride to the sauna before wedding. Some think that’s being done on some filthy purpose, but elders explain this in different way:
“When you go with your chosen one to the banya (Russian word for sauna), you can see the real person, without all the cloths and all the cosmetics that can decieve you greatly and affect your choice.”
Seeing those photos of Russian brides before the visit to the stylist and after prove that this tradition might be really wise to follow.

no dobra ale nie wszystkie przemiany są ładne
Stary 2011-03-05, 22:36   #266
Assathra
Zadomowienie

Haha Burzliwa dyskusja się zrodziła, to ja też wtrącę swoje trzy grosze .
Ja myślę ze faceci, nie ogarniają tego tematu, malujemy się również dla siebie samych, (a przynajmniej ja) Chociaż ja tam jestem zwolenniczką natural look No ale wiadomo nikt nie jest idealny i te niedoskonałości można sobie w mniej lub bardziej dyskretny sposób zatuszować, podkreślić zalety itd. Ale do rzeczy, ja tak wolę żeby mnie mój facet oglądał bez makijażu, z worami, pryszczami czy co tam jeszcze.., niż np. kumpele na babskim wieczorze, miałyby mi liczyć pryszcze wzrokiem. Moze jestem poryta, ale serio. Wiele gorzej bym się czuła. Nie wiem ale ja zauważyłam ze faceci wcale nie stronią od blachar, wytapetowanych i wytipsowanych panienek, a nawet wręcz przeciwnie. Może wy macie inne doświadczenia, ale ja to widzę tak. I to zależy od tylko faceta, czy jest banankiem, czy nie. W końcu nie tylko wygląd się liczy.

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:

In some parts of Russia there is a tradition to take your bride to the sauna before wedding. Some think that’s being done on some filthy purpose, but elders explain this in different way:
“When you go with your chosen one to the banya (Russian word for sauna), you can see the real person, without all the cloths and all the cosmetics that can decieve you greatly and affect your choice.”
Seeing those photos of Russian brides before the visit to the stylist and after prove that this tradition might be really wise to follow.

O kurcze ;
Assathra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 22:38   #267
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Ale tak to chyba nikt nie pisał Może są jacyś ortodoksyjni, którzy w ogóle są anty nastawieni do makijażu, ale to raczej jakaś mniejszość

Mnie się wydaje, że te naturalne dziewczyny faktycznie są bardziej "w cenie", ale sęk w tym, że ta naturalność to raczej nie jest niemalowanie się, albo malowanie się minimalnie Chodzi raczej o brak teatralnego efektu na co dzień i tyle. Facetowi się może wydawać, że dziewczyna jest naturalna kiedy ona będzie starannie umalowana. I będzie wyglądała naturalnie bo nie umaluje się brokatem i nie doklei sobie masy rzęs idąc na uczelnię To jest raczej ta chwalona przez panów naturalność, a nie brak makijażu.

Ale może ja się nie znam Sama się nie umiem malować na jakimś wyższym levelu i nie dążę do tego, by się koniecznie nauczyć... Bo szkoda mi na to czasu i energii zwyczajnie Ale wiem, że są kobiety, które potrafią to robić i wyglądać ładnie i naturalnie niezależnie od ilości użytych kosmetyków...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-06, 10:11   #268
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:

Niektóre z pań w linku wyglądają bardzo ładnie bez makijażu. Fakt, niektóre mogłyby straszyć ale nie przesadzajmy że wszystkie kobiety tylko w makijażu wyglądają lepiej. Jedna czy dwie bez makijażu wyglądają lepiej niż w nim. Tutaj to też kwestia fryzury, niektóre z nich na zdjęciach bez makijażu mają beznadziejne włosy - rozczochrane, grzebieniem nietknięte podejrzewam. To też robi różnicę.

Invisalign od 20/03/2016

Edytowane przez little.b.blue
Czas edycji: 2011-03-06 o 10:16
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 10:24   #269
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Taka prawda, że jeśli dziewczyna powala urodą bez makijażu (a znam takie)- po prostu jest piękna,ma piękną cerę, wyrazistą oprawę oczu, długie rzęsy, pełne usta- to zazwyczaj spodoba się bardziej niż nawet najlepej umalowana dziewczyna. Widziałam miliony razy sytuacje potwierdzające moją opinię. Ale-Naturalność naturalnością, jeśli ktoś saute nie prezentuje się najkorzystniej, nie ustawią się do niego kolejki zachwyconych "naturalnością" panów. Dlatego też nie ma co generalizować. Ważne, by znaleźć jak najlepszą wersję siebie z możliwie jak najmniejszą ilością zastosowanych kosmetyków-umieć znaleźć ten złoty środek. I dobrać kolor podkładu, bo to on w 90% odpowiada za efekt tapety. Nawet jeśli podkład jest lekki, ale ma pomarańczowy odcień- i tak zrobi z nas starą pudernicę.
I też uważam, że malując się można być naturalnym-przecież tusz, lekki puder czy podkład plus jakiś błyszczyk to nie tapeta!

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 11:00   #270
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Można wyglądać naturalnie i używając 20 kosmetyków, to kwestia ile i jak się ich użyje.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości