|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
sms od Lenki:
Dziękuje Kochane! Kaja zbadana. Gazometria OK, Glukoza OK ale jest "osowiała" i grzeją ją dalej. O 18 będzie decyzja co dalej. Byłam u niej na chwilkę ![]() Kaja jeszcze w szoku jest, że tak szybko poszło ![]() Wierze, że wszystko jest OK ![]() *** FRYTKI smażę zapraszam zwłaszcza zniecierpliwione jak ja kwietnióweczki Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2012-04-12 o 17:31 |
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaaa chce frytki
|
|
|
|
|
#244 |
|
Rozeznanie
|
Lenka gratulacje!!
|
|
|
|
#245 |
|
Wtajemniczenie
|
Lena GRATULACJE!!! KCIUKI ZA KAJUNIE - BEDZIE DOBRZE!!!
Ewelajna pytalas czy tez spimy z dzieciaczkami w lozku, na maiu jest moje zdjecie zatytulowane ''Hania i rodzice i Ivorek'' tam widac jak my z Hania spimy, dla tatusia nie ma juz miejsca ![]() Konia to Ci narobili metliku urolog co innego pediatra co innego - badz tu madrym (??) pojechalam dzis zwazyc malutka i przez tydzien przybrala 160g. skonczyly sie dobre czasy dla Ivorka, tak zdemolowal swoj pokoj, zozgryzl fotel i cala gabka fruwa po pokoju (przez 9 miesiecy nie robil na nim zadnego wrazeni aten fotel - codziennie sobie na nim lezal a dzis go zniszczyl). wczoraj tak ladnie tak posprzatalam. czasami az nie wierze jak pies jeden moze zrobic taka demolke. i nawet Tz juz powiedzial basta i szukamy na ebayu kojca z buda dla niego - gdzie bedzie w nocy spal i bedzie mogl sie schowac w razie deszczu i wtedy sloneczny pokoj (szklany inaczej) nie budzie musial byc otwarty i bedzie moglo tam byc tak jak rok temu - sliczne kwiaty, ladne wiklinowe meble itd, troche przesadzilismy ze zafundowalismy dla psa oddzielny pokoj i teraz mamy za swoje, a jak mu przejdzie z wiekiem to wroci do domu wtedy na nocki
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-12 o 17:55 |
|
|
|
#246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wyprzedziła Nas wszystkie ![]() Cytat:
![]() Ja już po wizycie o szyjce nic nie gadał. Powiedział tylko że główka już nisko jest i jakby wody odeszły lub zaczełabym krwawić lub częste skurcze to od razu na szpital. Następna wizyta 19.04 mam nadzieję że nie dotrwam do niej
|
||
|
|
|
#247 |
|
Wtajemniczenie
|
Nowy sms od lenki :
"Dziekuje kochane! Kaja zbadana, gazometria ok, glukoza ok, ale jest "osowiala" i grzeja Ja dalej. O 18 bedzie decyzja co dalej. Bylam u Niej na chwilke" Ja pisalam Jej wczesniej ze jestesmy z Nia wszystkie myslami i trzymamy kciuki, wiec za to Nam dziekuje na samym poczatku ![]() I sms od Iw 32 : "Gratulacje dla Tikki ja niestety nie mam dobrych wiadomosci. po pierwsze nadal nie spalam po porodzie bo Filip mi nie pozwala, caly czas placze. Z tym jest zwiazana moja decyzja z przejsciem na mm. Bardzo zle sie z tym czuje ale ja nie umiem go dobrze przystawic , on mie gryzie, ja krzycze z bolu , krew mi z cyckow leci no i on sie nie najada. I teraz najgorsze. Dzis oprocz zoltaczki i naswietlen wyszlo ze ma jakies zakazenie w organizmie. Pobrali mu krew na posiew, jutro okaze sie co to za dziadostwo! Jest mi ciezko , ale starams ie jakos trzymac. Jestem na polnej w sali dwuosobowej, polozne rozne ale ogolnie bardzo pomocne. Dzieki Desiu , pozdrawiam Wa swszystkie. Calusy!"
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim gratuluje tym co urodziły ewcisz, DIDA, anagat, iw i tikki
![]() ![]() dziękuję również za trzymanie kciuków oraz za gratulacje ![]() i dziękuję tikki i Nikki za przekazywanie informacji ![]() Mam wiele pytań: 1. Czy mogę już kłaść malucha na brzuszku mimo, że pępek nie odpadł i ma dopiero tylko tydzień + 1 dzień 2. Czy któraś z Was brała urlop o opieki nad żoną i dzieckiem? Jak to załatwiałyście? Bo u mnie nic nikt nie wie ani ginekolog ani nikt i chyba już nici z tego wszytskiego ![]() 3. Co do karmienia piersią jest tragedia maluch wogóle nie chce jeść z piersi tylko je odciągane z butli i rzadko kiedy udaje się aby chwycił cyca dziś była pierwszy raz położna i przystawiła malucha z nasadką to chwycił i jadł i powiedziała, że następnym razem mam karmić z drugiej piersi i wogóle broń Boże nie odciągać bo tylko będzie się wiele produkowało, a ja non stop odciągałam jeszcze ręcznie bo laktator TT jest do du...!! i teraz czuję, że cycki mi eksplodują zaraz i nie wiem co robić czy odciągać czy nie pomocy !! 4. Czy za każdym razem po zmianie pieluszki smarujecie pupe bo w szpitalu nie kazali i czym smarujecie?5. Czy któraś z Was ma laktator elektryczny? Jak tak to jaki i czy szybko ściąga? 6. Dziewczyny po cesarce jak szybko dochodziłyście do siebie? Jak długo trzeba się oszczędzać i w jakim stopniu? Mnie wszyscy straszą, że jestem jedną nogą przy życiu, a drugą przy śmierci Jak wczoraj wsiadłam w auto i pojechałam sama na miasto nie powiem ciężko było to od każdego dostałam zje... i teraz boję się wsiadać sama w samochód ale żeby cokolwiek załatwić musze bo TŻ z dzieckiem a ja załatwiam dziś jedynie brat mi pomógł i mnie zawiózł w kilka miejsc. Co do porodu to było strasznie - nie chce więcej dzieci cały opis porodu opisze jak będę miała chwile może jeszcze dziś choć sama nie wiem...ale to co przeżyłam to szok jak dla mnie Dodam, że po wyjściu ze szpitala jeszcze do wczoraj miałam straszne dni płakałam jak głupia wogóle czasem jeszcze przychodzą takie głupie myśli. Nie jestem zadowolona z karmienia piersią nie wiem jak zahamować laktacje Jeszcze dodam, że puchnięcia wogóle nie schodzą a nawet są większe niż przed porodem
|
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oby Ci sie udalo pobrac siuski sterylniej tym razem
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Nikki za wątek
![]() Dziewczyny po cc czy Wam też leciało coś z tej rany? Z tych blizn? |
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Jolka opuchlizna zejdze spokojnie! trzymaj sie kochana i mysl pozytywnie
|
|
|
|
#253 |
|
Rozeznanie
|
Jolkaaa witaj z powrotem!
co do Twoich pytań: * moim daniem możesz już go kłaść na brzuszku, u nas położna była w 10 dniu i już kazała kłaść, tyle, że nam pępek już odpadł * laktator elektryczny to chyba Aguśka ma z Medeli i jest zadowolona * no to może spróbuj przystawiać przez nakładki skoro jakoś poszło? jak będziesz ciągle odciągać to nie ustabilizujesz laktacji * a co to znaczy oszczędzać się po cesarce? przy dziecku i tak wszystko trzeba zrobić, więc dla mnie takie pojęcie nie istnieje * a pupy nie smaruję za każdym razem, tylko jak widzę lekkie zaczerwienienie i smaruję penatenem (bo takie dostałam kremy od ph-czy ) a sudokrem zostawiam na leczenie w razie w---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- a Ty nie masz tam opatrunku jeszcze? Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-04-12 o 18:19 |
|
|
|
#254 | ||
|
Zakorzenienie
|
Moje odpowiedzi pogrubione
Cytat:
---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wiele pytań:
1. Czy mogę już kłaść malucha na brzuszku mimo, że pępek nie odpadł i ma dopiero tylko tydzień + 1 dzień Tak, możesz kłaść na brzuszku. Połozne radzą tak kłaść na trochę już po zdjęciu klamry. 2. Czy któraś z Was brała urlop o opieki nad żoną i dzieckiem? Jak to załatwiałyście? Bo u mnie nic nikt nie wie ani ginekolog ani nikt i chyba już nici z tego wszytskiego ![]() Powinni wystawić w szpitalu w momencie wypisania. Mnie lekarz pytał w dzień wypisu czy opieka będzie czy nie. 3. Co do karmienia piersią jest tragedia maluch wogóle nie chce jeść z piersi tylko je odciągane z butli i rzadko kiedy udaje się aby chwycił cyca dziś była pierwszy raz położna i przystawiła malucha z nasadką to chwycił i jadł i powiedziała, że następnym razem mam karmić z drugiej piersi i wogóle broń Boże nie odciągać bo tylko będzie się wiele produkowało, a ja non stop odciągałam jeszcze ręcznie bo laktator TT jest do du...!! i teraz czuję, że cycki mi eksplodują zaraz i nie wiem co robić czy odciągać czy nie pomocy !! Czytałam gdzieś, że noworodek czasem potrzebuje 3-6 tygodni aby nauczyć się prawidłowo łapać pierś. Jeśli chcesz karmić piersią a dziecko pije z piersi z nasadką, nie odciągaj pokarmu, wtedy dodatkowo rozkręcasz laktację. Jeśli masz dużo pokarmu miedzy karmieniami odciągnij tylko tyle, aby sobie ulzyć. 4. Czy za każdym razem po zmianie pieluszki smarujecie pupe bo w szpitalu nie kazali i czym smarujecie?Jak byliśy z Ewelinką w szpitalu, starej daty pielęgniarka radziła smarować pupkę oliwką. Chodzi o nawilżenie i zabezpieczenie. Dopiero jak pojawią się krostki delikatnie posmarować Bephantenem lub inną maścią na odparzenia. Kazała mi pamiętac, że te maści wysuszają skorę, a chodzi głównie o nawilżenie. I musze powiedziec, że oliwka sprawdza się świetnei (mozna odrobine nalać na chusteczke podczas wycierania z kupki, nie podraznia się skóry i łatwiej się czyści). 5. Czy któraś z Was ma laktator elektryczny? Jak tak to jaki i czy szybko ściąga? Miałam pozyczony laktator TT. U mnie się nie sprawdził, poza tym okazało się, że cały mechanizm jest zagrzybiały :/ Używam prostego, ręcznego laktatora LaktaPlus 6. Dziewczyny po cesarce jak szybko dochodziłyście do siebie? Jak długo trzeba się oszczędzać i w jakim stopniu? Mnie wszyscy straszą, że jestem jedną nogą przy życiu, a drugą przy śmierci Jak wczoraj wsiadłam w auto i pojechałam sama na miasto nie powiem ciężko było to od każdego dostałam zje... i teraz boję się wsiadać sama w samochód ale żeby cokolwiek załatwić musze bo TŻ z dzieckiem a ja załatwiam dziś jedynie brat mi pomógł i mnie zawiózł w kilka miejsc. Przecież możesz być samodzielna! Wiadomo, nikt nie każe nosić Ci cięzkich rzeczy, wysilać się fizycznie. Jesli czujesz się dobrze i na siłach, aby prowadzić i załatwiać sprawy, to czemu nie!
|
#256 | |||||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i kciuki z calej sily. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dobrze,ze Lenki coreczka ma wyniki ok.No i oby szybko mogla byc z mamusia! Biedna Iw Cytat:
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Iw wspolczuje, trzymam kciuki zeby to nie bylo zakazenie zadne!!!! Jolka, nam kazali klasc na brzuchu w sumie odrazu - a my mialysmy caly czas klamre na kikucie. Tylko nie zostawiac dziecka na brzuchu bez opieki Wspolczuje doswiadczen z karmieniem a co do opuchlizna to wszystko zejdzie, jestes dopiero tydzien po porodzie - ja dwa tyg po jeszcze bylam spuchnieta... Tez zarzekalam sie ze po takim porodzie i tym co przezylam nie chce wiecej dzieci, ale juz teraz zmienilam zdanie zobaczysz, ze minie troche czasu, zapomnisz o bolu i byc moze jeszcze sie zdecydujesz a jesli nie, to Michas dostanie cala milosc tylko dla siebie Bylam na krotkim spacerku z niunia, zasnela i teraz wystawilam ja na balkon ... nie mialam sily dluzej chodzic bo cos mi biodra szwankuja - bola jak w ciazy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#258 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() za Kajunie!Cytat:
![]() Biedna Iw32, trudne maja z synkiem poczatki ![]() Hej Jolkaa, witaj z powrotem! Trzymam kciuki zeby z kazdym dniem bylo wam lepiej i latwiej Gosia, trzymam kciuki zeby ruszylo u Ciebie po dzisiejszym masazu. U Tikki ruszylo Ja mam wizyte jutro ale ze to bedzie 'dopiero' 2 dni po terminie to nie sadze zeby mnie chceli masowac ![]() |
||||
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
Lena_mi?? GRATULACJE!!! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maluszka.
Nikii do listy mozesz dopisac, ze Andrea miala 48cm i 2990g |
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Sa nowe wiadomosci od Leny :
" Kajcia zostaje na noc w cieplarce, strasznie mi smutno , bo wspollokatorka (jestesmy we 2) ma synka przy sobie , a ja bez, sama ![]() Jutro po 10 beda Jej wyniki badan - okaze sie czy nie ma infekcji jakiejs. Wogole to uznali ja za wczesniaka Kochana, pozdrow wszystkie dziewczyny , podziekuj, trzymam kciuki za Was!"Mravka pytalas o szczepienie - Adas dostal wlasnie w 2 ramiona , bolalo Go, to oczywiste, ramie tam gdzie dostal szczepionke z tezcem powiedziano nam ze moze spuchnac i bolec, jak narazie Go nie boli, wiec spoko, ale poradzila pielegniarka zeby zostal jutro w domu, moze czuc sie gorzej a nawet miec goraczke. Z doswiadczenia po poprzednich szczepionkach wiem ze raczej dobrze je przechodzi, no ale wiadomo ze Go nie posle do przedszkola bo zal! No ale ze musze jechac na to ktg jutro a tz do pracy, to bedzie u mojej mamy troche, wole to niz ciagac Go ze soba do szpiatala! Szczepionke zniosl dzielnie ,ale juz sie sam nad soba rozczulil i przy zdejmowaniu szwow plakal moj malutki biedaczek! Chlopcy w przedszkolu mu powiedzieli ze zdejmowanie szwow boli no wiec sie bal ![]() No ale dalismy rade, mamy z glowy! Ale jestem dzisiaj tak padnieta ze ide sie zamelinowac z ksiazka w wyrku Odezwe sie jutro dziewczyny! Dobranoc
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-04-12 o 19:41 |
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dlaczego uznali ją za wcześniaka jak Lenka już skończyła 38 tc... waga małej też strasznie niska nie jest...
|
|
|
|
|
#263 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Oby szybko przeszlo kochana! Ale kruszynka.To chyba wszystko za duze na nia?Wiki miala 50 cm i wszystko bylo za duze. Cytat:
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje !! Dziewczyny ja mam po prostu dość karmienia piersią, a w sumie odciągania bo mały rzadko je z piersi !! CO ZROBIĆ BY POKARM ZNIKNĄŁ ??
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zadomowienie
|
Jolka super że już do nas wrociłaś
Monia a to Ivorek paskudnik....może zazdrosny jest o Małą ![]() Nikki jak główka już nisko to może rzeczywiście nie dotrwasz do 19 w dwupaku ![]() Iw Lenka trzymaj się |
|
|
|
#266 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie od wczoraj nie mam już szwów. co znaczy oszczędzać się> ? czy spokojnie mogę prowdzić auto? bo każdy mówi mi, że nie... ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
mi położna powiedziała, że może niby coś tam z tego lecieć i żeby się tym nie przejmować. |
||
|
|
|
#267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakos dziwnie mi sie to wszystko napisalo - pogrubione to moje odpowiedzi sa
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#268 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brakuje mi wszystkiego, wolnej chwili, bliskości takiej jak wcześniej z tztem i wogóle to juz nie to samo.... ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
ja nie jestem szczęśliwa z tego calego macierzystwa
|
||
|
|
|
#269 |
|
Zadomowienie
|
Jolus to hormony....to normalne
A jak Twoja mama ? Interesuje sie wnuczkiem i twoim samopoczuciem? |
|
|
|
#270 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do rany - mi się nic nie sączyło, ale położna kazała mi psikać octeniseptem, żeby się dezynfekowało i goiło ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
no bliskości z tztem to każdej z nas brakuje, ale co zrobić... a jak koniecznie nie chcesz karmić to po prostu nie ściągaj pokarmu, tylko tyle żeby piersi nie bolały i pij szałwię lub miętę - hamują laktację Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-04-12 o 20:39 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.

zapraszam

i czym smarujecie?
,nie wiem czy wtedy cc dadzą radę zrobić