Wyrodna matka? - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-24, 19:13   #241
aja1
Zakorzenienie

Dot.: Wyrodna matka?

Aż się zapytam - dlaczego nie umie?? Nie umie pokazać/powiedzieć czego chce tylko umie krzyczeć?? Chyba nie.
Krzyczy gdy chce wymusić/postawić na swoim
potrafi też rzucać sie na podłogę, i robi to świadomie - dąży do celu

Mój Aniołek 30.12.2016

Edytowane przez aja1
Czas edycji: 2013-01-24 o 19:14
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:18   #242
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
2latek po prostu nie umie wyrażać w inny sposób swoich zachcianek, jak krzykiem i placzem. Rolą rodzica jest tego dziecko nauczyć, a nie np. wlać.
mój prawie 2 latek umie powiedzieć co mu nie pasuje - albo pokazać.
A jak skończy dwa to jestem pewna, że będzie umiał to zakomunikować zdaniem a nie słowem.

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Aż się zapytam - dlaczego nie umie?? Nie umie pokazać/powiedzieć czego chce tylko umie krzyczeć?? Chyba nie.
Krzyczy gdy chce wymusić/postawić na swoim
potrafi też rzucać sie na podłogę, i robi to świadomie - dąży do celu
zapomniałaś dodać, że umie rzucać zabawkami - szcrzególnie gdy rodziców tłumaczy, że nie wolno - to i tak z 3 razy rzuci zanim posłucha.

Co do płaczu jako okazywania jakiejś potrzeby to raczej ma zastosowanie u noworodków - ewentualnie dzieci, które nie potrafią chociażby słowem/gestem powiedzieć czego chcą i co im nie pasuje.

Edytowane przez Mirabilka
Czas edycji: 2013-01-24 o 19:19
Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:18   #243
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Oczywiscie, ze umie,
Chodzi o to, ze dziecko nie potrafi inaczej wyrazic swojego niezadowolenia, gdy nastapi odmowa, wtedy jest rzut na dywan i placz
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:21   #244
aja1
Zakorzenienie

Moona własnie - powiedzieli NIE - to ja swoim zachowaniem sprobuje to zmienić.
Czyli reasumując - chce swoim krzykiem (przejaw emocji0 zmusic nas do zmiany decyzji

No moja ostatnio pierdyknęła wózkiem na klocki w płytki
jeszcze chwila a powiększyłabym zapas wykałaczek o jakis 1000

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2013-01-24, 19:21   #245
ilonkaczapela
Zakorzenienie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883755 1]Ilona: Nie mow, ze spacerujecie? Po co? [/QUOTE]

Ty się nie śmiej - ma na spacerze byliśmy a syn w domu z teściową

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Ilonka a co smsow nie dostalas
Już się bałam, żem wykluczona z TWA, ale widzę, że mam nieodebrane wiadomości

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Ty się szlajasz gdzieś a tu takie rarytasy cię omijają
Już nigdy z mężem nigdzie nie idę

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
a kolka ze stresem nie jest związana? przecież dziecko boli brzuch - ciągiem przez kilka godzin - ból stresu nie powoduje?
Tak samo jak nie jeszcze bardziej.
Idąc Twoim tokiem myślenia - każde dziecko, które płacze np przez kolkę przez kilka godzin dziennie ma nieodwracalne zmiany w mózgu.
A ty uważasz, że nie powoduje? To jeden z naszych największych stresów - syn miał kolkę, płakał z przemęczenia i bólu i ciągle mamy w głowie, że jakieś połączenia neuronowe mogły mu się pochrzanić.
A dziecko płaczące w samotności ma uaktywnione dokładnie te same obszary mózgu co podczas bólu fizycznego. Tylko, że tulone i lulane dziecko podczas kolki nie jest pozostawione samo sobie a tym bardziej rodzic nie próbuje w ten sposób osiągnąć dla siebie czegoś wygodniejszego Wbrew pozorom (chociaż nie wiem kto może tak myśleć) nie tylko efekt jest ważny, ale sposób jego osiągnięcia również.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:24   #246
Mirabilka
Zakorzenienie

a co to ma do zasypiania?

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
A ty uważasz, że nie powoduje? To jeden z naszych największych stresów - syn miał kolkę, płakał z przemęczenia i bólu i ciągle mamy w głowie, że jakieś połączenia neuronowe mogły mu się pochrzanić.
A dziecko płaczące w samotności ma uaktywnione dokładnie te same obszary mózgu co podczas bólu fizycznego. Tylko, że tulone i lulane dziecko podczas kolki nie jest pozostawione samo sobie a tym bardziej rodzic nie próbuje w ten sposób osiągnąć dla siebie czegoś wygodniejszego Wbrew pozorom (chociaż nie wiem kto może tak myśleć) nie tylko efekt jest ważny, ale sposób jego osiągnięcia również.
chyba nie doczytałaś dokładnie - bo ja właśnie twierdzę, że powoduje.
Nawet z mojej wypowiedzi zacytowanej przez Ciebie wynika - że tak twierdzę.
Nie wiem w czym problem - w czytaniu ze zrozumieniem - czy w musowym czepianiem się mimo, ze nie ma czego.

Czas edycji: 2013-01-24 o 19:25
Stary 2013-01-24, 19:25   #247
aja1
Zakorzenienie

O buncie dwulatka:

Cytat:
Wymusza płaczem i tupaniem
Bywa, że rzuca się na podłogę: uderza w nią pięściami, a czasem nawet głową. Najczęściej robi to w sklepie albo w innym publicznym miejscu, co sprawia, że masz ochotę zapaść się pod ziemię, kneblując wcześniej tych wszystkich miłych ludzi, którzy w przeciwieństwie do ciebie świetnie „wiedzą”, jak sobie radzić w takiej sytuacji („Ja bym takiemu przetrzepał skórę” itd.).
Dlaczego tak się zachowuje?
Maluchy są niecierpliwe i mają alergię na słowo „nie”. Jeśli coś im się podoba, chcą to mieć natychmiast (nawet jeśli jest to sklepowy regał z proszkami do prania lub żywy dzidziuś w wózku). To jednak nie znaczy, że trzeba im ulegać, zwłaszcza że czasem robią to również dlatego, żeby się z nami podroczyć albo sprawdzić, jak daleko mogą się posunąć.
Co możesz zrobić? Nie masz zbyt dużego pola manewru, bo tłumaczenie dziecku czegokolwiek w tym momencie nie ma sensu – i tak nic do niego nie dotrze. Czekaj, aż atak furii minie, i uważaj, by malec nie zrobił sobie krzywdy. Jeśli to możliwe, weź go na ręce i zabierz w spokojniejsze miejsce (np. tam, gdzie jest mniej ludzi). Jeśli nie, nie denerwuj się i puszczaj mimo uszu uwagi „publiczności”. Ci wszystkowiedzący świadkowie też mieli podobne problemy, tyle że pewnie o nich nie pamiętają. A gdy malec się uspokoi, wytłumacz mu, że nie wolno się tak zachowywać.
NIe ma - uspokój szybko bo... zmiany chemiczne, jest - przeczekaj

Mój Aniołek 30.12.2016

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 19:27   #248
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883837 8]Oczywiscie, ze umie,
Chodzi o to, ze dziecko nie potrafi inaczej wyrazic swojego niezadowolenia, gdy nastapi odmowa, wtedy jest rzut na dywan i placz [/QUOTE]

reasumując następuje próba wymuszenia

Cytat:
Ty się nie śmiej - ma na spacerze byliśmy a syn w domu z teściową
to bym sie tak nie cieszyła bo zaraz zostaniesz wykluczona gdyż na sąsiednim wątku zostało ustalone od górnie prze TWA ze osoby zostawiające dziecko z babcią nie nadają się na matki

Edytowane przez scorpionec
Czas edycji: 2013-01-24 o 19:29
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:28   #249
Mirabilka
Zakorzenienie

w sumie, któraś ma w podpisie TWA czy nie TWA albo się mylę.

Szkoda, że skrót można różnie interpretować - szczególnie jak się nie zna specyfiki "mamy z klasą"
np. Towarzystwo Większych Adoratorek, Trochę Więcej Arogancji....
ciężko się zdecydować co może oznaczać skrót.

Aja zgadzam się z przeczekaniem furii - i chyba większość dzieci w okresie buntu takie coś przeżywa - i wtedy tłumaczenia rodzica powodują jeszcze gorszą reakcje ( w trakcie furii).

Jest w sumie jeszcze jeden problem - kiedy dziecko powinno potrafić samo zasnąć.
Wierzę, że wiek właśnie 2 -3 lat jest najlepszy.
Dziecko jest w stanie dużo w tym wieku zrozumieć - szczególnie to, że pozostawione samo do zaśnięcia nie jest opuszczone czy nie kochane.

Czas edycji: 2013-01-24 o 19:34
Stary 2013-01-24, 19:31   #250
aja1
Zakorzenienie

Tak sie teraz zastanawiam, że właściwie ludzie z mojego pokolenia przynajmniej 3/4 powinna być przebadana, bo kiedyś klapsy i ogolnie baty pasem były normą, ile człowiek przeryczal godzin bynajmniej nieutulony w swym żalu i stresie.
Także nie ma co przerysowywać pewnych rzeczy

Teraz jest raczej tendencja - niech nie placze - bo...
Tego niech nie je - bo....
itd

W koncu wylądujemy w epoce "weź pigułkę, weź pigułkę"

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2013-01-24, 19:32   #251
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
reasumując następuje próba wymuszenia
A no wiem, jestem ofiara wymuszen na co dzien
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:37   #252
aja1
Zakorzenienie

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883868 8]A no wiem, jestem ofiara wymuszen na co dzien [/QUOTE]

Pytanie co z tym robisz

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Hm ciekawe

Cytat:
Ignoruj ataki złości
Płacz, rzucanie się na podłogę, bicie, kopanie... A to wszystko po to, by zmusić mamę do kupienia batonika, uniknąć kąpieli albo zwrócić na siebie uwagę. Obserwuj, kiedy ataki zdarzają się dziecku najczęściej – może gdy jest głodne, zmęczone albo znudzone? Gdy napad się zbliża, chwyć je mocno w ramiona i przytul – jest szansa, że zaskoczone, szybko się uspokoi. Psychologowie radzą też w takiej sytuacji ignorować zachowanie smyka. Nigdy nie „nagradzaj” go za napad złości (np. nie kupuj mu batonika, którego się domagał), by tylko mieć spokój.

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2013-01-24, 19:38   #253
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak sie teraz zastanawiam, że właściwie ludzie z mojego pokolenia przynajmniej 3/4 powinna być przebadana, bo kiedyś klapsy i ogolnie baty pasem były normą, ile człowiek przeryczal godzin bynajmniej nieutulony w swym żalu i stresie.

itd

wiesz - teraz głośno się mówi o "Wychowaniu bezstresowym" dziecko jak jajko - nie wie gdzie jego miejsce - szkoda, że życie jest tak brutalne, że w dorosłym życiu nikt dziecka nie będzie blagał zrób to albo tamto, tłumaczył po 10 razy, prosił, wyręczał, biadolił.
Życie jest brutalne niestety

Stary 2013-01-24, 19:42   #254
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez anytka19 Pokaż wiadomość
Jezeli denerwuje Cie skrot bd to Twoj problem. Ja tak pisze i bd pisac. Btw nie pisze listu do prezydenta, wiec nie rozumiem pretensji. Wyobraz sobie ze piszac cos na polski to jednak uzywam pelnych form. Poza tym jak juz napisalam nie bd takie doslowne. Nie napisalam nigdzie ze dziecko bd lezec i wyc godzine dopoki sama nie usnie a ja ja oleje. I jak ktos napisal jest to nadinterpretacja. Mi nawet nie przyszlo nigdy do glowy aby tak zrobic. Kocham swoje dziecko i szanuje wiec bez takich
Regulamin:
"9.1. Jeszcze gorzej widziane są u nas posty napisane "cyrylicą", lub jak kto woli "pokemonami". Co to oznacza? Jeśli piszesz bez zachowania podstawowych zasad gramatyki, ortografii i stylistyki nie oczekuj, że komuś będzie się chciało przedrzeć przez "gĄsZcZ pOkEmOnÓw" lub czegoś "jeshtsche gorschego" i odpowiedzieć na Twoje pytanie. Wbrew pozorom nie jest to śmieszne dla osób, które muszą czytać (i rozumieć!) kilkaset takich pokemonów dziennie. W przypadku zignorowania próśb moderatora – punkt karny."

To nie są błędy! To jest celowe pisanie w sposób niezrozumiały dla innych użytkowników
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2013-01-24 o 19:47
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:49   #255
Konto usunięte

Cytat:
Pytanie co z tym robisz [COLOR="Silver"]
Roznie reaguje, zalezy od sytuacji i co powoduje atak.
Czasem nie chodzi nawet o to, ze ja czegos odmawiam, ale np przytulam Starszego kiedy Mlody jest w kuchni a on widzac nas przytulonych biegnie i tez chce sie przytulic, ja czasem nie zdaze w sekundzie go zlapac i usciskac i on juz sie uraza i rzuca na podloge. wtedy podnosze i wszyscy troje sie tulimy i jest wiejsko czarodziejsko

A zazwyczaj rzut jest ignorowany jednak przeze mnie, wtedy gdy jest to zwykle niezadowolenie. rozladowuje zlosc szybko, 10-15 sekund mija gdy wstaje pogodzony z losem. Co nie zmienia faktu, ze po chwili jest dalsza proba, bo a noz matka sie ugnie i pozwoli wejsc na stol

Cytat:
wiesz - teraz głośno się mówi o "Wychowaniu bezstresowym" dziecko jak jajko - nie wie gdzie jego miejsce - szkoda, że życie jest tak brutalne, że w dorosłym życiu nikt dziecka nie będzie blagał zrób to albo tamto, tłumaczył po 10 razy, prosił, wyręczał, biadolił.
Życie jest brutalne niestety
Wychowywanie bezstresowe a wychowywanie bez bicia to nie jest to samo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 19:51   #256
Mirabilka
Zakorzenienie

a co ja o biciu napisał?
do czego Ty zmierzasz - dopisując coś czego człowiek nie napisał

Stary 2013-01-24, 19:53   #257
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

BTW, mam wrażenie, że psychologia nie zna terminu "wychowanie bezstresowe", tylko jest to wymysł mediów?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:55   #258
ilonkaczapela
Zakorzenienie

O tak, znaszego pokolenia mnóstwo ludzi się bada i mnóstwo ludzi chodzi do psychologów. A najwięcej ludzi wychowuje swoje dziecko inaczej niż sami byli wychowywani. Dlaczego? Skoro nie mają żalu, są bardzo związani ze swoimi rodzicami i uważają, że olewanie płaczu i bicie to dobry sposób na wychowanie?

Co do zmian w mózgu - nie znam dokładnie tematu, ale skoro ból albo odczucia samotnie płaczącego dziecka są takie same jak ból fizyczny to tym większą różnicę dla rozwoju ma fakt, że przy tym fizycznym jest ktoś, kto go ukoi i komu może zaufać a do tego samotnego ktoś go zmusił, chcąc w ten sposób coś osiągnąć. Na prawdę chciałabyś zostawić dziecko do wypłakania, wiedząc, że jego cierpienie jest tak bardzo realne?
Nie mówię oczywiście o histeriach czy krzykach dzieci kilkuletnich, chociaż też nie jestem zwolennikiem pozostawiania takiego dziecka do uspokojenia.
Stary 2013-01-24, 19:56   #259
Mirabilka
Zakorzenienie

raczej tak - chociaż może nie ma definicji - raczej interpretacja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 19:56   #260
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

itd

Nie wiem z jakiego pokolenia jesteś, ale ja uważam, że moje (czy nasze) czasy socjalistycznych błędów i wypaczeń były dość okrutne dla dzieci. (Oczywiscie nie jedyne, rzadko kiedy były dobre czasy dla dzieci ). Niestety czasy tzw nasze były na tyle niedobre, że zabrały dziecku bliskość drugiego człowieka, matki czy niańki czy innej ciotki, które były, nosiły czy na rekach czy w chustach, zabierały do pracy w polu itd. Dzieci wcześneij miały wokół siebie ludzi, a czasy powojenne to migracja ludności, brak babć, dziadków, ciotek w bliskim otoczeniu dziecka i jego postępująca samotność i opuszczenie.

Jako dziecko miałam koleżankę Lilkę, jej mama wychodziła do pracy na 8 godzin wczesnie rano a ją zostawiała w łożeczku (trwało to tak długo aż mała nie dostała się do przedszkola), stawiała jej koło tego łożeczka butelki z mlekiem. No nie wiem ile Lilka miała wtedy, z półtora roku chyba. Nie mówię, że była to norma ale ogólnie osamotnienie dzieci było wtedy w tamtych czasach wielkie.

Nie jestem do końca pewna jaki miało to wpływ na mózgi tych dzieci (czyli nas ), raczej chyba nie do końca dobry.

aja zauważ, że w tych urywkach które tu wstawiasz jest wyraźnie powiedziane: przytul, chwyć w ramiona, weź na ręce. Czyli bliskość przede wszytskim.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:56   #261
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Szaja, za co masz ostrzeżenie?
Stary 2013-01-24, 19:58   #262
Mirabilka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38839261]BTW, mam wrażenie, że psychologia nie zna terminu "wychowanie bezstresowe", tylko jest to wymysł mediów?[/QUOTE]

Szaja - z ciekawości zgoglowałam od wilkipedii po jakieś opracowania i jest podwójne nazewnictwo wychowanie liberalne podobno popularnie to wychowanie bezstresowe.

Znalezione - wyłącznie dla przykładu, że jednak coś takiego jak liberalne (bezstresowe) jest:

Wyróżnić można trzy główne style wychowania: autorytarny, liberalny i demokratyczny. Trzy style – trzy różne modele wychowania. Skupmy się przez chwile, na modnym dzisiaj stylu liberalnym w jego skrajnej wersji, popularnie nazywanej "wychowaniem bezstresowym". Chciałabym pokazać, iż wychowanie bez granic nie spełnia swoich funkcji
i ostatecznie wywołuje efekt odwrotny od zamierzonego.
(...)
Kiedy przyjrzymy się definicji wychowania bezstresowego zauważymy, że wiele z punktów w niej zawartych znacznie różni się od ogólnej definicji wychowania. Wychowanie przyzwalające cechuje ogromna swoboda w działaniu

i zachowaniu dziecka oraz znikome oczekiwania i wymagania rodziców względem wychowanka. Charakterystyczne jest również unikanie kar za niewłaściwe zachowanie motywowane stwierdzeniem, iż człowiek uczy się na własnych błędach.
Po raz pierwszy wychowaniem naturalnym zajął się już w XVIII wieku Jan Jakub Rousseau, który opisywał jak ważne jest doświadczenie własne w procesie rozwoju młodego człowieka oraz wolna wola w dokonywaniu wyborów życiowych.
Czym kierują się rodzice, decydując się na swego rodzaju leseferyzm? (leseferyzm – fr.laissez faire - pozwólcie czynić)
Przede wszystkim na pierwszy plan wysuwa się chęć wychowania szczęśliwego dziecka, które nie będzie ograniczane żadnymi nakazami, a co za tym idzie – będzie mogło się harmonijnie rozwijać. Czy tak jest w rzeczywistości? Nie. Dziecko potrzebuje pewnych zasad, aby mogło czuć się bezpieczne. Określenie jakiś granic jest konieczne do tego, aby dziecko nie czuło się zdezorientowane wobec ogromu świata, który go otacza; do tego, aby czuło się pewnie.
Kolejnym argumentem ze strony rodziców opowiadających się za wychowaniem bezstresowym jest próba wyeliminowania stresów, jakie mogłoby przysporzyć dziecku wszelkie ograniczanie swobody działania. Bo jak dziecko ma się spokojnie rozwijać, kiedy nad głową ciążą mu coraz to nowsze bodźce wywołujące stres? Nikt jednak nie bierze pod uwagę faktu, że stres w odpowiedniej dawce jest czynnikiem motywującym, stymulującym rozwój człowieka. Nie można go całkowicie wyeliminować. Dziecko, które zachowuje się nieodpowiednio, ale w żaden sposób nie jest informowane o swoim złym postępowaniu ani uczone, iż nie powinno tak robić, zwyczajnie gubi się. Przede wszystkim nie ma autorytetu, bo brak przy nim osoby, która podpowie mu jak poruszać się w świecie pełnym zasad i ogólnie przyjętych norm moralnych. Ponadto wychowanie bezstresowe nie powstrzymuje niewłaściwego zachowania

i dzieci tracą kontrolę nad sobą. (...)

Czas edycji: 2013-01-24 o 20:03
Stary 2013-01-24, 20:02   #263
aja1
Zakorzenienie

Ilonka jakoś w moim otoczeniu nikt nie chodzi do psychologów

Luba tak pokolenie "socjalistycznych błędów"
co do fragmentów, ale jest tam również napisane że dziecko jednak wymusza, co ktos próbował tu zaprzeczać. I również, żeby czekać aż atak minie. I nie ulegac jednak dziecku - bo ono tak chce.
Mnie chodziło o te fragmenty, nigdy nie pisałam/mówiłam, zeby dziecka nie przytulać

Mój Aniołek 30.12.2016

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 20:03   #264
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Szaja, za co masz ostrzeżenie?
Za ten wątek, jak większość post 63 bodajże?

Cytat:
Szaja - z ciekawości zgoglowałam od wilkipedii po jakieś opracowania i jest podwójne nazewnictwo wychowanie liberalne podobno popularnie to wychowanie bezstresowe.
oo dziwne, bo wedle mojej wiedzy wychowanie liberalne jest czymś całkiem innym:

http://oktus.com.pl/system-wychowania-liberalnego.html
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 20:06   #265
Mirabilka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38839531]Za ten wątek, jak większość post 63 bodajże?

oo dziwne, bo wedle mojej wiedzy wychowanie liberalne jest czymś całkiem innym:

http://oktus.com.pl/system-wychowania-liberalnego.html[/QUOTE]

Szaja - wolałabym żeby wersja którą wkleiłaś była tą prawdziwą bo czytając oprac z którego wkleiłam i odwołanie do Rousseoa mnie trochę dobiło

Stary 2013-01-24, 20:07   #266
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Tak, bo przecież każdy się chwali wizytą u psychologa czy psychoterapeuty. Nie bez powodu często zapisy bywają nawet bez podawania nazwiska (oczywiście nie na nfz)
Stary 2013-01-24, 20:07   #267
Konto usunięte

Cytat:
Ilonka jakoś w moim otoczeniu nikt nie chodzi do psychologów

Luba tak pokolenie "socjalistycznych błędów"
co do fragmentów, ale jest tam również napisane że dziecko jednak wymusza, co ktos próbował tu zaprzeczać. I również, żeby czekać aż atak minie. I nie ulegac jednak dziecku - bo ono tak chce.
Mnie chodziło o te fragmenty, nigdy nie pisałam/mówiłam, zeby dziecka nie przytulać
Ale nie mozesz wszystkiego wrzucac do jednego worka.
Czym innym jest nie uleganie dziecku gdy placze, bo nie pozwalasz wejsc na stol
I czym innym jest nie uleganie dziecku gdy placze, bo nie pozwalasz mu ze soba spac tylko wynosisz do innego pokoju (taki luzny przyklad, nie nawiazuje osobiscie)

Myle sie aja1?
To jednak nie jest to samo prawda?

Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Czas edycji: 2013-01-24 o 20:10
Stary 2013-01-24, 20:09   #268
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Chyba sieć jest przeciążona, bo większość twa chwilowo nie zagląda na wątek
Stary 2013-01-24, 20:13   #269
aja1
Zakorzenienie

Ilonka prosze Cię to skąd Ty wiesz, że z Twojego otoczenia chodzą, skoro nikt się nie chwali.
A jesli nawet to nie wiem jakiś wstyd jest??
Cóż ja mam krąg znajomych z których na 100%nikt nie chodzi. Poza tym w naszym mieście zaraz by wszyscy wiedzieli

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Monna w jednym i drugim przypadku płacze bo wymusza. Czy to jest wejście na stół, czy spanie ze mną. W jednym i drugim przypadku tłumaczę zdejmuje ze stołu/wyprowadzam do jego łózka.
Kasia mając lat 6 próbowała w nocy na mnie płaczem wymusić, zeby spała ze mną. Wierz lub nie, nie uległam. Chodziłam, tłumaczyłam, płakała, czekałam, znów szłam i tak w koło macieju.

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2013-01-24, 20:16   #270
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
O tak, znaszego pokolenia mnóstwo ludzi się bada i mnóstwo ludzi chodzi do psychologów. A najwięcej ludzi wychowuje swoje dziecko inaczej niż sami byli wychowywani. Dlaczego? Skoro nie mają żalu, są bardzo związani ze swoimi rodzicami i uważają, że olewanie płaczu i bicie to dobry sposób na wychowanie?
chyba się muszę Ilona pochwalić bo ja jeszcze nie heheh.

Co do drugiego tematu - wydaje mi się, że dużo zależy w sposobie wychowania od tego jakie wartości rodzinne wyniosło się z domu, czy odczuwa się więź z rodzicam ( w jakim stopniu).
Ja nie mam żalu za ich metody - i chciałabym wychować dziecko w podobny sposób jak mnie moi rodzice - mając nadzieję, że odniosę taki sam efekt jak oni wychowując nas.

Chociaż nie powiem - znam wśród koleżanek hasła- zazwyczaj slogany "będą za☠☠☠istą matką - mi nie pozwolili, nie dali, nie kupili, - za to moje dziecko będzie miało wszystko".
Tylko, że nie o taką odwrotność w wychowaniu chodzi.

Czas edycji: 2013-01-24 o 20:17
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości