|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sloiczki kontra domowe jedzenie
Jeśli dziecko tolerowałoby normalne jedzenie od początku rozszerzania diety, to nie dawałabym w ogóle słoiczków.
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczaków ja dzieciom daję ilości minimalne, synkowi praktycznie wcale. To chyba najgorsze mięso jakie można dostać, zresztą nawet ceny jego mówią same za siebie. Już wolę wieprzowinę, wołowinę.
Tak się u nas przyjęło, że dla dzieci to kurczaczek bo to takie delikatne mięsko...
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z Babciami to wiem Moja Mama też twierdzi, że kroje Młodemu za duże kawałki i jak Go karmi do mu jeszcze to drobni Na szczęście/nieszczęście nie zajmuje się Nim na co dzień
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na podstawie tych filmików od razu możesz stwierdzić, że słoiczkowe jedzenie jest na pewno niesmaczne i nikt takiego nie lubi? Szkoda, bo ja akurat wystąpiłabym w filmiku o pozytywnym wydźwięku. Niestety, jestem dziwna, lubię jedzenie słoiczkowe. I nie uogólniam przez to, że inni na pewno tez lubią
|
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
dyskusję na temat, czy jedzenie ze słoiczków jest smaczne czy nie, jest dla mnie bezsensowne. To tak, jakbym sprzeczała się z moim szwagrem o zupę pomidorową, ja ją uwielbiam, a on jej nie lubi. I kto ma rację? nikt, bo są różne gusta. Jak dziecko je jedzenie ze słoiczka, znaczy, że mu smakuje. A jak dziecku nie smakuje jedzenie to uwierz mi, da wyraźnie poznać to. Moja np nie lubiła kakao (do dziś średnio lubi), pluła nim na odległość
|
|
#247 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba coś w tym jest, bo mi nigdy nie udało się "skopiować" smaku papki ze słoiczka. Na szczęście moja z tych, co to obojetne, czy ze słoika czy z garnka od mamy, byle jedzenie ![]() Ja tam słoiczki za zło nie uważam, gorzej jest z tymi wszelkimi soczkami, danonkami itp, co jak dziecko jest ciut starsze to niby można dawać. W ogóle unikam jedzenia, które ma napis, że dla dzieci, bo tam sporo cukru jest.
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
jak to nie? oznacza, ze dla niej jest smaczne
![]() Cytat:
to mi przypomina mnie... w przedszkolu upychalam gumowe mieso do buzi, zeby w koncu wypuscili mnie z jadalni (zawsze siedzialam tam najdluzej) i potem uklepywalam ten zlep pod dywanem
|
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
macie bardzo czułe kubki smakowe, ja nie wyczuwam żadnej różnicy w słoiku czy w garnku - smak danego ugotowanego warzywa z mięsem, dla mnie okropne i tu i tu, bo bez soli i przypraw, jedynie słoikowo obrzydliwsza pulpowata konsystencja - mój syn zajada się i tym i tym, i nie chodzi tu na pewno o to, że nie ma smaku - nie lubi pomidorów, nie zje ani surowych, ani przetworzonych (w tym słoikowych), nie przepada za dynią - czy w moim wykonaniu czy w wykonaniu Klausa Hippa
dziwne jest takie nobilitowanie któregoś rodzaju "żarcia", dopóki dostarcza wszystkiego, czego dzieciakowi do zdrowia potrzeba, dziecko je z przyjemnością - to super. Gorzej mają mamy niejadków, bo tu trzeba się pewnie nakombinować... |
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przynajmniej dla mnie, wręcz mogę powiedzieć, że mnie to brzydzi.Tak samo nie lubię smaku owoców ze słoiczka poza brzoskwiniami i morelami (bo te dostępne latem do kupienia owoce wcale nie smakują "jak za dawnych lat" ) bo właśnie mi przypominają starte na papkę dosłodzone jabłko czy rozgniecionego na miazgę banana. Dla mnie to jest po prostu wstrętne - taka konsystencja jedzenia.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-03-22 o 21:56 |
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak moja metoda pewnie zostałaby tu rozgromiona ( jednak wolałam nie znęcac się nad dzieckiem podczas jedzenia, co okazało się słuszną strategią) |
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i racja. teraz to tylko dyskusja nt. pochodzenia warzyw, miesa, czasu ich obrobki i ilosci skladnikow odzywczych... a potem to sie zaczna slodycze i inne takie...
|
|
|
#256 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi tam każde owoce w słoiczkach smakują ![]() dacn, pewnie chodzi Ci o to, by nie wmuszać dziecku, tylko czekać aż zgłodnieje. Moja nie jest niejadkiem, ale miewa etapy, że nie chce zjeść np obiadu, nie zmuszam i tyle. Kiedyś zgłodnieje . Natomiast mój niespełna 6-letni bratanek jest typowym twardym przykładem niejadka od chwili, kiedy po raz pierwszy dostał coś innego niż mleko. wszelkie meotdy, łącznie z olewaniem niejedzenia, konczyly się fiaskiem. On móglby jeść jedynie sałatę, oliwki i chleb z masłem (no i słodycze ale mu nie dają). U niego niestety niejedzenie konczy się źle (miał już 5 transfuzji krwi-ma wrodzoną anemię-skutek wady genetycznej). Jego młodszy brat, wychowany w ten sam sposób, uwielbia jeść, jego przeciwieństwo. Jego brat również ma tą samą wadę genetyczną, ale że nie ma problemów z jedzeniem, to o niebo lepsze wyniki ma. No i co tu można doradzić?Dlatego ja naprawdę współczuję mamom niejadków, bo potrafię sobie wyobrazić, jaki to koszmar.
od. 04.04.2008 roku szczęśliwa mężatka ![]() ![]() Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png nadzieja umiera ostatnia..... Edytowane przez Aliszcze Czas edycji: 2014-03-22 o 22:16 |
|
|
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chyba za mało się przykładalam, może teraz przy drugim dziecku moje papki dorownają słoiczkowym choć pewnie i tak na początek dam słoiczki
|
|
|
#262 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Je sama Cytat:
Jeśli zdrowe dziecko je mało, to jest to bezpieczne, krzywdy sobie nie zrobi. Zdrowe dziecko sie nie zagłodzi. ALe właśnie - nie wszystkie dzieci są zdrowe.... |
||
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmowa jest o niejadkach, nie o dzieciach chorych- to zupełnie inna sprawa. |
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jego brat z tą samą wada genetyczną wcina aż mu się uszy trzęsą.
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uprzedzając - wszystkie metody, próby, produkty były sprawdzane - nic nie dało. No ale ja się tam nie znam
|
|
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, niejadkiem jest też dziecko co je niewiele produktów ( lub wiele) w minimalnych ilościach, przez co ma niedowagę .
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Metodę zjesz jak zgłodniejesz to mogę stosować na starszym dziecku i stosuję, jak nie chce jeść, to nie, jak zgłodnieje to przyjdzie sama. Na młodszym nie da rady, jak jest na prawdę głodny wpada w histerię, rzuca się na podłogę i wyje, wali głową o podłoże i trudno go wtedy uspokoić, w zasadzie tylko przy butelce z mlekiem jest w stanie się uspokoić, nie ma wtedy mowy o jedzeniu czegokolwiek innego, wszystkim pluje, rzuca, krztusi się i dławi. To ja dziękuję za takie atrakcje
![]() W ogóle mój syn jak się zezłości to wpada w furię i jest wtedy trudny do opanowania, taki typ.
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

Czasem synek zje coś mojego, ale to powiedzmy na 10 prób się uda 2 razy.
Moja Mama też twierdzi, że kroje Młodemu za duże kawałki i jak Go karmi do mu jeszcze to drobni
Na szczęście/nieszczęście nie zajmuje się Nim na co dzień