Sloiczki kontra domowe jedzenie - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-22, 21:04   #241
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Sloiczki kontra domowe jedzenie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

no dobrze, a gdyby chciała je tykać to co? również byś nie dawała, bo słoiczki lepsze?
bo wiadomo, że nikt nie będzie odmawiał dziecku słoiczków, jeśli nie chce "normalnego" jedzenia. ale jeśli bez problemu je toleruje?
Jeśli dziecko tolerowałoby normalne jedzenie od początku rozszerzania diety, to nie dawałabym w ogóle słoiczków.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:04   #242
Klarissa
Zakorzenienie

Kurczaków ja dzieciom daję ilości minimalne, synkowi praktycznie wcale. To chyba najgorsze mięso jakie można dostać, zresztą nawet ceny jego mówią same za siebie. Już wolę wieprzowinę, wołowinę.

Tak się u nas przyjęło, że dla dzieci to kurczaczek bo to takie delikatne mięsko...
Stary 2014-03-22, 21:09   #243
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja małego już nie kp, a nie mogę mu podawać mieszanki więcej niż 2-3 razy na dobę bo on jak i moja córka alergię ma i nawet pepti mu potrafi szkodzić. Je mleko rano i wieczorem, i 1x w nocy, a resztę posiłków za dnia muszę mu zapewnić innych.

Ja to się posunęłam dalej i po prostu posiłek zrobiony przeze mnie przekładam do słoiczka i z niego karmię Czasem synek zje coś mojego, ale to powiedzmy na 10 prób się uda 2 razy.

Moja córka była między 1 a 2 rokiem życia pod opieką babci (w czasie gdy ja w pracy rzecz jasna) i babcia jej wszystko miksowała albo kroiła na miniaturowe kawałki i córka miała problem z połykaniem stałych pokarmów, trwało to dopóki nie poszłam na macierzyński na 2 dziecko i nie wzięłam się za to, i koniec papek, i krojenia kromki chleba na 1000 kawałków... Teraz je większe kawałki, ale ona wszystko tak długo gryzie i przeżuwa, że mnie cholera bierze jak daję jej obiad. Dzisiaj jadła drugie danie 1h 15min...
Cierpliwości!

A z Babciami to wiem Moja Mama też twierdzi, że kroje Młodemu za duże kawałki i jak Go karmi do mu jeszcze to drobni Na szczęście/nieszczęście nie zajmuje się Nim na co dzień

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:10   #244
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

jak to takie pyszne to dlaczego na YT kręcone są filmiki z jedzeniem przez dorosłych tych wspaniałych słoików i pokazane jest jak im twarz wykręca od tych pyszności? ( zbłądziłam kiedyś na YT)
Równie dobrze mogłyby być kręcone filmiki z dorosłymi, którzy z usmiechem na ustach zjadają zawartośc słoiczków, i co w związku z tym?
Na podstawie tych filmików od razu możesz stwierdzić, że słoiczkowe jedzenie jest na pewno niesmaczne i nikt takiego nie lubi?
Szkoda, bo ja akurat wystąpiłabym w filmiku o pozytywnym wydźwięku. Niestety, jestem dziwna, lubię jedzenie słoiczkowe. I nie uogólniam przez to, że inni na pewno tez lubią
hje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:15   #245
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Równie dobrze mogłyby być kręcone filmiki z dorosłymi, którzy z usmiechem na ustach zjadają zawartośc słoiczków, i co w związku z tym?
Na podstawie tych filmików od razu możesz stwierdzić, że słoiczkowe jedzenie jest na pewno niesmaczne i nikt takiego nie lubi?
Szkoda, bo ja akurat wystąpiłabym w filmiku o pozytywnym wydźwięku. Niestety, jestem dziwna, lubię jedzenie słoiczkowe. I nie uogólniam przez to, że inni na pewno tez lubią
Nie na podstawie tego, że próbowałam i faktycznie jest niesmaczne.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:31   #246
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:

dyskusję na temat, czy jedzenie ze słoiczków jest smaczne czy nie, jest dla mnie bezsensowne. To tak, jakbym sprzeczała się z moim szwagrem o zupę pomidorową, ja ją uwielbiam, a on jej nie lubi. I kto ma rację? nikt, bo są różne gusta. Jak dziecko je jedzenie ze słoiczka, znaczy, że mu smakuje. A jak dziecku nie smakuje jedzenie to uwierz mi, da wyraźnie poznać to. Moja np nie lubiła kakao (do dziś średnio lubi), pluła nim na odległość

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:41   #247
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
To ze tobie nie smakuje to nie znaczy ze nikomu.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:42   #248
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
To ze tobie nie smakuje to nie znaczy ze nikomu.
Jasne, tak samo jak to że tobie smakuje nie oznacza że jest to smaczne.
Stary 2014-03-22, 21:48   #249
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Normalne jedzenie ma dla nas lepszy smak bo smakujemy osobno ziemniaka, osobno kotleta a osobno surówkę, nawet jeśli miesza się nam to w dziobie i żołądku. Zapewniam, że jak się zrobi dziecku domową papę i zmienili się ziemniaka z mięsem, warzywami itd. to też smakiem nie zachwyca dorosłego.
tu nie do końca się zgodzę. domowa papka (przynajmniej ta, którą ja gotuję) ma zupełnie inny smak niż słoiczkowa, i niezależnie od dodawanych warzyw i mięsa nigdy nie miało to smaku słoiczka, mimo, że nie daję dziecku soli ani żadnych przypraw do typowych jego posiłków. a, że nie zachwyca dorosłego to raczej normalne, w końcu już dość dawno wyrośliśmy z papek i bardzo dobrze znamy smaki pojedynczych składników potrawy.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:52   #250
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
tu nie do końca się zgodzę. domowa papka (przynajmniej ta, którą ja gotuję) ma zupełnie inny smak niż słoiczkowa, i niezależnie od dodawanych warzyw i mięsa nigdy nie miało to smaku słoiczka, mimo, że nie daję dziecku soli ani żadnych przypraw do typowych jego posiłków. a, że nie zachwyca dorosłego to raczej normalne, w końcu już dość dawno wyrośliśmy z papek i bardzo dobrze znamy smaki pojedynczych składników potrawy.

chyba coś w tym jest, bo mi nigdy nie udało się "skopiować" smaku papki ze słoiczka. Na szczęście moja z tych, co to obojetne, czy ze słoika czy z garnka od mamy, byle jedzenie

Ja tam słoiczki za zło nie uważam, gorzej jest z tymi wszelkimi soczkami, danonkami itp, co jak dziecko jest ciut starsze to niby można dawać. W ogóle unikam jedzenia, które ma napis, że dla dzieci, bo tam sporo cukru jest.

Stary 2014-03-22, 21:52   #251
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, tak samo jak to że tobie smakuje nie oznacza że jest to smaczne.
jak to nie? oznacza, ze dla niej jest smaczne

Cytat:
Dzisiaj jadła drugie danie 1h 15min...
to mi przypomina mnie... w przedszkolu upychalam gumowe mieso do buzi, zeby w koncu wypuscili mnie z jadalni (zawsze siedzialam tam najdluzej) i potem uklepywalam ten zlep pod dywanem nie pochwalam tego, ale mi to jedzenie roslo w buzi i nie bylam w stanie go przelknac. nie wiem jak inne dzieciaki sobie radzily - nie wierze, ze tylko ja mialam gume na talerzu. widac mialam jakis problem z rzuciem... mimo to wyroslam na ludzi
cloche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:53   #252
201607211724
Konto usunięte

macie bardzo czułe kubki smakowe, ja nie wyczuwam żadnej różnicy w słoiku czy w garnku - smak danego ugotowanego warzywa z mięsem, dla mnie okropne i tu i tu, bo bez soli i przypraw, jedynie słoikowo obrzydliwsza pulpowata konsystencja - mój syn zajada się i tym i tym, i nie chodzi tu na pewno o to, że nie ma smaku - nie lubi pomidorów, nie zje ani surowych, ani przetworzonych (w tym słoikowych), nie przepada za dynią - czy w moim wykonaniu czy w wykonaniu Klausa Hippa

dziwne jest takie nobilitowanie któregoś rodzaju "żarcia", dopóki dostarcza wszystkiego, czego dzieciakowi do zdrowia potrzeba, dziecko je z przyjemnością - to super. Gorzej mają mamy niejadków, bo tu trzeba się pewnie nakombinować...
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:54   #253
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Ale nie chodziło mi o to, że mają taki sam smak jak słoiki tylko o to, że tak czy siak papa to papa, dla dorosłego raczej mało smaczne Przynajmniej dla mnie, wręcz mogę powiedzieć, że mnie to brzydzi.

Tak samo nie lubię smaku owoców ze słoiczka poza brzoskwiniami i morelami (bo te dostępne latem do kupienia owoce wcale nie smakują "jak za dawnych lat" ) bo właśnie mi przypominają starte na papkę dosłodzone jabłko czy rozgniecionego na miazgę banana. Dla mnie to jest po prostu wstrętne - taka konsystencja jedzenia.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-03-22 o 21:56
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 21:55   #254
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orenda Pokaż wiadomość
macie bardzo czułe kubki smakowe, ja nie wyczuwam żadnej różnicy w słoiku czy w garnku - smak danego ugotowanego warzywa z mięsem, dla mnie okropne i tu i tu, bo bez soli i przypraw, jedynie słoikowo obrzydliwsza pulpowata konsystencja - mój syn zajada się i tym i tym, i nie chodzi tu na pewno o to, że nie ma smaku - nie lubi pomidorów, nie zje ani surowych, ani przetworzonych (w tym słoikowych), nie przepada za dynią - czy w moim wykonaniu czy w wykonaniu Klausa Hippa

dziwne jest takie nobilitowanie któregoś rodzaju "żarcia", dopóki dostarcza wszystkiego, czego dzieciakowi do zdrowia potrzeba, dziecko je z przyjemnością - to super. Gorzej mają mamy niejadków, bo tu trzeba się pewnie nakombinować...
Niekoniecznie.
Jednak moja metoda pewnie zostałaby tu rozgromiona ( jednak wolałam nie znęcac się nad dzieckiem podczas jedzenia, co okazało się słuszną strategią)
Stary 2014-03-22, 21:57   #255
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
chyba coś w tym jest, bo mi nigdy nie udało się "skopiować" smaku papki ze słoiczka. Na szczęście moja z tych, co to obojetne, czy ze słoika czy z garnka od mamy, byle jedzenie

Ja tam słoiczki za zło nie uważam, gorzej jest z tymi wszelkimi soczkami, danonkami itp, co jak dziecko jest ciut starsze to niby można dawać. W ogóle unikam jedzenia, które ma napis, że dla dzieci, bo tam sporo cukru jest.
kurcze, to ja chyba tez strasznie kiepska kucharka jak ktoras z poprzedniej strony, bo smak sloikowy skopiowac mi sie udalo bez problemu

i racja. teraz to tylko dyskusja nt. pochodzenia warzyw, miesa, czasu ich obrobki i ilosci skladnikow odzywczych... a potem to sie zaczna slodycze i inne takie...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 22:05   #256
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
A propo's (nie wiem jak to się pisze, przepraszam) czytałam w kilku źródłach, że polskie Dzieci dostają za dużo białego mięsa typu kurczak, królik, indyk a za mało czerwonego... To taka ciekawostka, żeby wziąć to pod uwagę w żywieniu dziecka nie tylko niemowlęcia
pewnie dlatego, że dorośli takiego mięsa jedzą najwięcej. ja akurat staram się unikać, szczególnie kurczaka, za to chyba najczęściej moje dziecko dostaje wołowinę, nie wiem czy to dobrze czy źle

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Ale właśnie wg mnie trzeba robić tak jak Ty-> cały czas jednak Dziecku proponować coś co może gryźć, rzuć (niekoniecznie wtedy gdy musi się najeść, ale w między czasie gdy jest najedzone), a nie stwierdzić-> moje Dziecko nie je grudek więc mu ich nie daje w ogóle (przepraszam, ale naprawdę znam osobiście osobę, która tak robiła- Dziecko miało dwa lata i praktycznie nic nie gryzło), to jest wg mnie robienie Dziecku krzywdy
owszem, ja też ciągle podtykam, ale z gryzieniem jest spory problem. o ile kanapkę (bez skórki) zje bez problemu (jak ma ochotę) o tyle wafelka ryżowego już nie bardzo. proponować trzeba, ale nie stwierdzajmy, że dziecko roczne jedzące papki = krzywdzenie dziecka, bo przyczyny są różne i nie zawsze zależą od jakiejś wygody rodziców (padło tu podobne stwierdzenie).
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 22:09   #257
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
kurcze, to ja chyba tez strasznie kiepska kucharka jak ktoras z poprzedniej strony, bo smak sloikowy skopiowac mi sie udalo bez problemu
eee, to chyba raczej ja jestem złą kucharką

mi tam każde owoce w słoiczkach smakują

dacn, pewnie chodzi Ci o to, by nie wmuszać dziecku, tylko czekać aż zgłodnieje. Moja nie jest niejadkiem, ale miewa etapy, że nie chce zjeść np obiadu, nie zmuszam i tyle. Kiedyś zgłodnieje. Natomiast mój niespełna 6-letni bratanek jest typowym twardym przykładem niejadka od chwili, kiedy po raz pierwszy dostał coś innego niż mleko. wszelkie meotdy, łącznie z olewaniem niejedzenia, konczyly się fiaskiem. On móglby jeść jedynie sałatę, oliwki i chleb z masłem (no i słodycze ale mu nie dają). U niego niestety niejedzenie konczy się źle (miał już 5 transfuzji krwi-ma wrodzoną anemię-skutek wady genetycznej). Jego młodszy brat, wychowany w ten sam sposób, uwielbia jeść, jego przeciwieństwo. Jego brat również ma tą samą wadę genetyczną, ale że nie ma problemów z jedzeniem, to o niebo lepsze wyniki ma. No i co tu można doradzić?Dlatego ja naprawdę współczuję mamom niejadków, bo potrafię sobie wyobrazić, jaki to koszmar.

Edytowane przez Aliszcze
Czas edycji: 2014-03-22 o 22:16
Stary 2014-03-22, 22:10   #258
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Niekoniecznie.
Jednak moja metoda pewnie zostałaby tu rozgromiona ( jednak wolałam nie znęcac się nad dzieckiem podczas jedzenia, co okazało się słuszną strategią)
Niestety, koniecznie
Stary 2014-03-22, 22:12   #259
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety, koniecznie
Niekoniecznie, sama mam niejadka i dziecko co je normalnie. I jakoś nie szaleje wokół jedzenie niewielkich ilości przez moje dziecko, dzięki czemu posiłki przebiegają spokojnie a dziecko nie ma traumy związanej z jedzeniem.
Stary 2014-03-22, 22:14   #260
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
to ja! i jeszcze mam świadka - mąż spróbował mojego "tworu" i z niekłamanym uznaniem stwierdził, że równie ohydne jak ze słoika - ha!
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 22:25   #261
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Niekoniecznie, sama mam niejadka i dziecko co je normalnie. I jakoś nie szaleje wokół jedzenie niewielkich ilości przez moje dziecko, dzięki czemu posiłki przebiegają spokojnie a dziecko nie ma traumy związanej z jedzeniem.
jak dziecko prawidłowo się rozwija, nie choruje, nie ma anemii to rzeczywiscie nie ma powodu do niepokoju. Też bym nie szalala w tym temacie

Cytat:
Napisane przez orenda Pokaż wiadomość
to ja! i jeszcze mam świadka - mąż spróbował mojego "tworu" i z niekłamanym uznaniem stwierdził, że równie ohydne jak ze słoika - ha!
brawo chyba za mało się przykładalam, może teraz przy drugim dziecku moje papki dorownają słoiczkowym choć pewnie i tak na początek dam słoiczki

Stary 2014-03-22, 22:26   #262
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Niekoniecznie.
Ja mam córkę "niejadka", teraz 21 miesięcy i coś około 9,6 kg. Piszę w cudzysłowie bo bardzo nie lubię tego slowa. Moje dziecko je mniej niż inne, ale dokładnie tyle ile potrzebuje Je sama

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość

dacn, pewnie chodzi Ci o to, by nie wmuszać dziecku, tylko czekać aż zgłodnieje. Moja nie jest niejadkiem, ale miewa etapy, że nie chce zjeść np obiadu, nie zmuszam i tyle. Kiedyś zgłodnieje. Natomiast mój niespełna 6-letni bratanek jest typowym twardym przykładem niejadka od chwili, kiedy po raz pierwszy dostał coś innego niż mleko. wszelkie meotdy, łącznie z olewaniem niejedzenia, konczyly się fiaskiem. On móglby jeść jedynie sałatę, oliwki i chleb z masłem (no i słodycze ale mu nie dają). U niego niestety niejedzenie konczy się źle (miał już 5 transfuzji krwi-ma wrodzoną anemię-skutek wady genetycznej). Jego młodszy brat, wychowany w ten sam sposób, uwielbia jeść, jego przeciwieństwo. Jego brat również ma tą samą wadę genetyczną, ale że nie ma problemów z jedzeniem, to o niebo lepsze wyniki ma. No i co tu można doradzić?Dlatego ja naprawdę współczuję mamom niejadków, bo potrafię sobie wyobrazić, jaki to koszmar.

Jeśli zdrowe dziecko je mało, to jest to bezpieczne, krzywdy sobie nie zrobi. Zdrowe dziecko sie nie zagłodzi. ALe właśnie - nie wszystkie dzieci są zdrowe....
Stary 2014-03-22, 22:27   #263
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Ja mam córkę "niejadka", teraz 21 miesięcy i coś około 9,6 kg. Piszę w cudzysłowie bo bardzo nie lubię tego slowa. Moje dziecko je mniej niż inne, ale dokładnie tyle ile potrzebuje Je sama

Jeśli zdrowe dziecko je mało, to jest to bezpieczne, krzywdy sobie nie zrobi. Zdrowe dziecko sie nie zagłodzi. ALe właśnie - nie wszystkie dzieci są zdrowe....
Dokładnie!
Rozmowa jest o niejadkach, nie o dzieciach chorych- to zupełnie inna sprawa.
Stary 2014-03-22, 22:31   #264
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie!
Rozmowa jest o niejadkach, nie o dzieciach chorych- to zupełnie inna sprawa.
tak, tylko przykład mojego bratanka to przyklad niejadka. A jego choroba nie ma nic wspólnego z jego niejedzeniem, nie jest wywołana przez to, że nie je. Tylko to, że nie je niestety pogarsza jego zdrowie.

Jego brat z tą samą wada genetyczną wcina aż mu się uszy trzęsą.

Stary 2014-03-22, 22:50   #265
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa, myślałam, że NIEJADKIEM nazywa się dziecko, które nie weźmie do buzi nic, poza chrupkami kukurydzianymi, kilkoma kęsami banana i reszta mm/mleko z piersi.
Uprzedzając - wszystkie metody, próby, produkty były sprawdzane - nic nie dało.

No ale ja się tam nie znam
Stary 2014-03-22, 22:52   #266
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa, myślałam, że NIEJADKIEM nazywa się dziecko, które nie weźmie do buzi nic, poza chrupkami kukurydzianymi, kilkoma kęsami banana i reszta mm/mleko z piersi.

Nie, niejadkiem jest też dziecko co je niewiele produktów ( lub wiele) w minimalnych ilościach, przez co ma niedowagę .
Stary 2014-03-22, 22:56   #267
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

Ważna jest waga dziecka. A co i ile je.. no cóż, dla jednych 3 pierogi to będzie bardzo dużo, dla innych tyle co nic
Stary 2014-03-22, 23:01   #268
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Ważna jest waga dziecka. A co i ile je.. no cóż, dla jednych 3 pierogi to będzie bardzo dużo, dla innych tyle co nic
Tylko waga? A np. fakt, że przez to niejedzenie ma anemię, a z wagą ok?
Stary 2014-03-22, 23:02   #269
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko waga? A np. fakt, że przez to niejedzenie ma anemię, a z wagą ok?
To często oznacza że dziecko zamiast karmić zapycha się np chrupkami czy frytkami, no ale.....
Stary 2014-03-22, 23:31   #270
Klarissa
Zakorzenienie

Metodę zjesz jak zgłodniejesz to mogę stosować na starszym dziecku i stosuję, jak nie chce jeść, to nie, jak zgłodnieje to przyjdzie sama. Na młodszym nie da rady, jak jest na prawdę głodny wpada w histerię, rzuca się na podłogę i wyje, wali głową o podłoże i trudno go wtedy uspokoić, w zasadzie tylko przy butelce z mlekiem jest w stanie się uspokoić, nie ma wtedy mowy o jedzeniu czegokolwiek innego, wszystkim pluje, rzuca, krztusi się i dławi. To ja dziękuję za takie atrakcje

W ogóle mój syn jak się zezłości to wpada w furię i jest wtedy trudny do opanowania, taki typ.

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości