Jedz jabłka - odpowiedź na polityczne intrygi - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-07, 18:35   #241
Fleur_D
Zakorzenienie

Dot.: Jedz jabłka - odpowiedź na polityczne intrygi

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Tez w sklepach nie zwracalam uwagi, dopiero pare lat temu, ale domowy znalam

Ale to bylo do mnie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nie
Powinnam była zacytować tutaj wypowiedź naszej forumowej koleżanki rousse, ale trochę się jej zaczynam bać, jeszcze wpadnie i mi menu ułoży, skoro tak dobrze wie, co powinniśmy jeść i pić
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 19:38   #242
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
A mi cydr nie smakuje I nic mnie nie obchodzi, że jest modny.
jeśli cydr lubelski to wcale się nie dziwię, bo jest obrzydliwy już cydr z biedry jest lepszy.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 23:41   #243
Imperialista
BAN stały

Wspierajcie Władimira, gotujcie najlepiej na 4 palnikach na raz!
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 00:09   #244
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Wspierajcie Władimira, gotujcie najlepiej na 4 palnikach na raz!
Już ci coś o niebezpieczeństwie z tym związanym napisałem wcześniej
Stary 2014-08-08, 00:44   #245
201604181004
Konto usunięte

cydru z biedry jeszcze nie piłam :C
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 16:22   #246
ZacpanaRapem
Zakorzenienie

akcja jak najbardziej na plus, ale jak poszłam wczoraj do warzywniaka i zobaczyłam, że jabłka są po 4,5zł/kg to mi się ich odechciało. Na kg wchodzą 4 jabłka. Jeśli ktoś ma dużą rodzinę i codziennie miałby kupować jabłka to zbankrutuje.
Nie rozumiem podejścia sadowników. Nie lepiej obniżyć cenę i sprzedać więcej?

Edytowane przez ZacpanaRapem
Czas edycji: 2014-08-10 o 16:24
ZacpanaRapem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 18:29   #247
wykrasana
Szara Eminencja

Cytat:
Napisane przez ZacpanaRapem Pokaż wiadomość
akcja jak najbardziej na plus, ale jak poszłam wczoraj do warzywniaka i zobaczyłam, że jabłka są po 4,5zł/kg to mi się ich odechciało. Na kg wchodzą 4 jabłka. Jeśli ktoś ma dużą rodzinę i codziennie miałby kupować jabłka to zbankrutuje.
Nie rozumiem podejścia sadowników. Nie lepiej obniżyć cenę i sprzedać więcej?
U mnie cena na rynku 2 zł, cena w osiedlowym 2,5. Widziałam reklamę w TV, że jabłka w lidlu 1,79.
Swoją drogą wydaje mi się, że to pośrednicy zarabiają najwięcej, orientuje się ktoś ile sadownicy dostają za kilo?
wykrasana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 22:24   #248
Imperialista
BAN stały

Odwala im z tym cydrem. Chcą w ramach wyjątku pozwolić na jego reklamowanie w TV w normalnych godzinach.
Stary 2014-08-10, 22:29   #249
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Odwala im z tym cydrem. Chcą w ramach wyjątku pozwolić na jego reklamowanie w TV w normalnych godzinach.
To się najpierw Piechociński musi dogadać z Arłukowiczem a to wbrew pozorom nie takie oczywiste. Choć w sumie z cydru to żaden alkohol.
Stary 2014-08-11, 07:52   #250
Imperialista
BAN stały

Jeśli jesteście solidarni z Putinem tankujcie na LukOil.
Stary 2014-08-11, 21:23   #251
201605161006
Konto usunięte

A ja dziś zjadłam winogrono.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-12, 22:24   #252
201605161006
Konto usunięte

Myślę, że warty przeczytania artykuł:

W ostatnim felietonie pisałem, że nie podoba mi się nowy trend, w którym rolnicy zarabiają na swoje utrzymanie z podatków, a nie z plonów. To rodzi wiele komplikacji i kontrowersji, jest złe dla gospodarki no i przede wszystkim jest skrajnie niesprawiedliwe wobec reszty społeczeństwa. Nie sądziłem jednak, że dojdzie do sytuacji, w której będziemy plony zbierać, potem wyrzucać, a na końcu zapłacimy za to rolnikom odszkodowania.

Wyobraźmy sobie sytuację, w której jakaś grupa przedsiębiorców od kilku lat sprzedaje swój towar jednej firmie. To dość częsta praktyka na rynku, bo podwykonawcom zleca się zrobienie określonych rzeczy czy wykonanie jakichś usług. I nagle ta duża firma mówi – wiecie co, my już nie chcemy korzystać z Waszej oferty, bo sami sobie wszystko zrobimy, dziękujemy za współpracę. W tej historii nie ma nic nadzwyczajnego i niestosownego. Ot normalne realia rynkowe, które nikogo nie burzą (choć często są dość brutalne). Jednak gdy dostawcami towarów są rolnicy, nagle wszystkim miękną serca…

Opisana wyżej sytuacja jest dokładnie tym samym co zrobiła Rosja Polsce. Rosjanie zakończyli współpracę z Polską i krajami UE w zakresie sprzedaży żywności. Decyzja dziwna, może i niemądra, ale… najbardziej dziwi cały szum wokół tej sprawy. Każdego dnia tysiące firm zrywa ze sobą współpracę, tak samo jak rosyjskie firmy zerwały ją teraz z polskimi. Dlaczego więc rolnicy mają dostać jakieś odszkodowania? Dlaczego na takie odszkodowanie nie może liczyć sprzedawca obuwia, z którym zagraniczna sieć handlowa zerwała umowę? Dlaczego na odszkodowanie i pomoc nie może liczyć dostawca sprzętu, który nie sprzedał swojego towaru?

Działania wobec rolników są populistyczne i nielogiczne. Jak słyszę, że teraz rząd ma szukać rynków zbytu, to zastanawiam się czy my naprawdę żyjemy w 2014 roku? Wydawało mi się, że mamy gospodarkę wolnorynkową, że towar sprzedaje prywatny podmiot, a nie państwo. A tu nagle się okazało, że PRL jest wiecznie żywy! Może reaktywujmy oficjalnie Centralę Handlu Zagranicznego, która zajmowała się sprzedażą towarów za granicę?

Rolnicy dostaną teraz masę różnych odszkodowań, głównie ze środków europejskich. Oczywiście na takie odszkodowania nie może liczyć np. firma turystyczna, która żyła z wycieczek na Ukrainę czy do Rosji i która ma teraz spadek zamówień na swoje usługi. Ona jak i setki innych firm musi sobie radzić sama. Ale co ciekawsze – okazuje się bowiem, że część żywności która miała być przeznaczona na rynek rosyjski zostanie teraz… zutylizowana. No tak, ktoś zebrał plony, ktoś nie sprzedał swojego towaru, to teraz go wyrzucimy i zapłacimy za to z podatków.

Dlaczego towar będzie zutylizowany? No cóż, powodem jest pewnie to, że towar który zalega powoli psuje się i coś z nim trzeba zrobić. Towar mógłby trafić na rynek, ale to spowodowałoby obniżkę cen żywności, co jest nie na rękę rolnikom. Serce też podpowiada, że te owoce i warzywa można było nawet rozdać w ramach pomocy potrzebującym, albo w placówkach publicznych (np. szpitalach) czy też dla rodzin z dziećmi, no ale po co… Prościej i korzystniej dla nich jest towar wyrzucić, wziąć kasę z UE, a Ty drogi kliencie zapłacisz za towar i w sklepie i w podatkach. No i za utylizację też ktoś zapłaci… Tak, za to też Ty zapłacisz Drogi Podatniku.

Nie chodzi o to, że państwo ma siedzieć i patrzeć jak upadają gospodarstwa rolne w Polsce. Tego nikt przecież nie chce. Chodzi jednak o pewne normy, o elementarne poczucie sprawiedliwości wobec całego społeczeństwa. Wyrzucanie towaru i otrzymywanie za to zapłaty nie mieści się w żadnych sensownych ramach, niezależnie od tego jakie mamy poglądy na gospodarkę.

Źródło: http://kwotawolna.pl/blog/pieniadze-dla-rolnikow/
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-12, 23:11   #253
201604181004
Konto usunięte

Ja sie troche nie zgadzam. Produkt to produkt. DLugopisy sie zmagazynuje i spieniezy inaczej. Plus rzadko kiedy mowa o rodzimych produktach. Plon rolny naszej ziemi nie jest tak wytrzymaly.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości