|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Jedz jabłka - odpowiedź na polityczne intrygi
Co o tym sądzicie?
http://biznes.onet.pl/nie-daj-sie-pu...1,1,news-detal W skrócie: Rosja przez sankcje UE nałożyła embargo na polskie jabłka. Jednak by sankcja ta nie dotknęła Polski jako kraju, wystarczy, że będziemy jeść o 4,5 kg więcej rocznie. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedz jabłka - odpowiedź na polityczne intrygi
Wczoraj jadłam jabłko
Dziś mogę też kupić do kaszy, ale nie wiem, czy zwiększę spożycie o 4,5 kg, a w sumie na gospodarstwo domowe o 9 kg, bo to jednak dużo. Z drugiej strony, jak bym odkurzyła sokowirówkę (tylko proszę, bez tematu w stronę sokowirówka to zło ) to 9 kg, zeszłoby spokojnie na jesieni, jak jabłka będą tańsze.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubię jabłek
|
|
|
#4 |
|
and cigarettes
|
Ma ktoś dobry przepis na cydr?
Mogę "zjeść" więcej niż 4,5kg. |
|
|
|
|
#5 |
|
Wredny kotecek
|
Nie lubimy jabłek :P Jak idę na autobus to mijam dziką jabłoń z której spadają jabłka i strasznie wali jabolem :P :
Edytowane przez GrumpyCat Czas edycji: 2014-07-31 o 17:25 |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Ja tam lubię jabłka, zwłaszcza twarde, soczyste i lekko kwaśne. Fajna motywacja by jeść ich więcej. Są też zdrowe.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
To jest bardzo dobra akcja.
Ta dotyczy jabłek, ale powinna być rozszerzona na inne produkty polskie. szwedzi dawno odkryli, że bardziej sie oplaca "konsumować" produkty wlasne, niż códze, nawet jesli kosztują więcej bo nie są dotowane w zbójecki sposób Tym sposobem, chronia miejsca pracy we własnym kraju, własna produkcję, rolnictwo, przemysł oraz kulturę. Moze juz zcas zacząc mysleć, komu dajemy nasze pieniadze kupując coś. czy one zostaną w Polsce i zapracujaą na powstanie miejsc pracy tutaj i tu zostanie odproadzony z nich podatek, czy zostaną wypompowane z Polski za granice i tam będa parcować. To nie musza byc jabłka, mamy masę bardzo wysokiej jakości zywnosci, słodyczy, kosmetyków! (Polska jest za granicami nazywana "Doliną Kremową"). Jak mam wybór, to zawsze kupuje polskie, nawet jesli jest drozsze. Predzej padnę niz kupię czosnek czy cebulę z Egiptu, ziemniaki z hiszpani, czy cukier z Brazylii. Wolę zamiast pyrek kupić polskiej kaszy gryczanej jak nie ma polskich ziemniaków. W ogóle postawa polskich sadowników w tej awanturze , bardzo mnie ujęła. Wielki szacun. Wczoraj słuchałam jednego z głownych przedstawicieli, który powiedział coś w deseń: "To i łaski bez. Nasze jabłka sa doskonałej jakości, jak Rosja nie chce to mamy wstepnie przygotowan nowe rynki zbytu gdzie od paru lat wysyłaliśmy partie próbne: Chiny, indie, kambodża." I pieknie. Niechc se Putin je jabłka i mieso z Chin, moze Chińczycy odsprzedadzą mu te kupione z Polski za 2 krotnie wyzszą cenę.
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Kupuję sporo jabłek, ale teraz zacznę jeszcze więcej. Fajna akcja
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Co do polskich kosmetyków to Ziaja med i Ziaja pro jest niezłe. Przymierzam się też do sprawdzenia kosmetyków polskiej marki Sylveco. A jabłka zacznę zjadać aż miło.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Dodatkowe 4,5 kg rocznie to żaden wyczyn
Fajna ta akcja. Na zdrowie wszystkim wyjdzie. Sadownicy na pewno też na tym zyskają, szybko znajdą się nowe rynki, a za jabłkami może podążą inne nasze towary Putin niech sobie je to co sam zasadzi i co mu łaskawie wyrośnie. Smacznego.Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
Jak się polscy producenci zorganizują i stworzą sieć na wzór Biedronki, to bardzo chętnie będę kupować polskie produkty.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Kolejny argument zebym zaczela jesc jablka.
I teraz pytanie (tak, nie wiem nic o rolnictwie), czy w zimie kupie polskie jablka czy mam sie streszczac i zaczac od jutra? |
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Tam raczej im chodzi o polifenol - florytyna, bo sam fenol jest trujący
.---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
A pomysł Lisabeth jest super. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja tam za jabłkami nie przepadam, no chyba, że zielone, ale za to większość staników mam made in Poland, także nasze rodzime firmy wspieram
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
We wszytkich supermarketach na cenówkach przy półkach i na jabłkach pakowanych w worki jest informacja skąd produkt pochodzi. Czytajcie co kupujecie, po prostu. W warzywniakach sprzedawca powinien wiedzieć skąd pochodzą produkty, które sprzedaje.
|
|
|
#16 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jasne, ja czytam co skąd jest, ale co do jabłek nie wiem, bo do tej pory jadłam je raz na ruski (hehe) rok. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W kazdym razie gdzieś w Azji krem Ziaja, który u nas można kupić za 5zł, u nich jest towarem super luksusowym po 200zł ![]() U mnie dziś jabłecznik!
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Prawie wszystkie moje kosmetyki są polskich firm. Mam dużo Ziaji, Tołpy, Green Pharmacy, AA, Iwostinu. Tylko do włosów mam same zagraniczne firmy
Muszę się poprawić.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Odzywka Jantar jest chyba polskiej firmy Farmona (nie jestem na 100% teraz pewna) i działa świetnie i jest tania.
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47535012]Haha, serio? Podasz źródło? [/QUOTE]Pewnie chodziło o produkt Ziaja med lub Ziaja pro bo zwykłe ziaja kosmetyki są raczej średniej jakości chociaż zdarzają się perełki. Ziaja med i pro mają faktycznie dobre składy. Pro jeszcze nie używałam ale patrząc po składach i opiniach są dobre, a z Medów korzystałam i są dobre. Fitomed kupiłam mamie na urodziny - krem tłusty, a siostrze na urodziny kupiłam żel ziołowy fitomedu .Sylveco się wyróżnia tym, że chyba to jedyne kosmetyki z betuliną, która ma super działanie na skórę suchą i alergiczną. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-31 o 19:52 |
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Wcierka Jantar była super. Była. Teraz skład na pół ramienia, dużo gorszy od poprzedniego.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aqua, Propylene Glycol, Glucose, Calendula Officinalis Extract, Chamomilla Recutita Extract, Rosmarinus Officinalis Extract, Salvia Officinalis Extract, Pinus Sylvestris Extract, Arnica Montana Extract, Arctium Majus Extract, Citrus Medica Limonum Extract, Hedera Helix Extract, Tropaeolum Majus Extract, Nasturtium Officinale Extract, Amber Extract, Disodium Cystinyl Disuccinate, Panax Ginseng, Arginine, Acetyl Tyrosine, Hydrolyzed Soy Protein, Polyquaternium-11, Peg-12 Dimethicone, Calcium Pantothenate, Zinc Gluconate, Niacinamide, Ornithine Hci, Citrulline, Glucosamine HCI, Biotin, Panthenol, Polysorbate 20, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Linoleic Acid, PABA, Triethanolamine, Carbomer, Parfum, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methyldibomo Glutaronitrile, Dipropylene Glycol, Limonene, Linalool 3/4 tego składu to witaminy, aminokwasy, minerały i ekstrakty ziołowe. Chociaż pewnie był i lepszy ale nadal uważam że jest nie najgorszy. Chociaż fakt niektórych składników nie znam (Methyldibomo Glutaronitrile), musiała bym poczytać o nim, no ale patrząc tak ogółem skład wygląda nieźle i ja po zużyciu 2 butelek byłam bardzo zadowolona z efektów. ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- A FlosLek to chyba też polska firma, nie? Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-31 o 20:01 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Co z tego, że większość dobra jak jest tego co kot napłakał. Proste składy są lepsze, przynajmniej jest taka ilość czegoś tam, że ma szanse zadziałać.
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47535012]Haha, serio? Podasz źródło?
[/QUOTE]Proszę KLIK, mniej wiecej w połowie strony jest o Ziaji.Cytat:
ale teraz nie mogę znaleźć tego bloga
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trks...at=0&_from=R40
Faktycznie za granicą kosmetyki Ziaji są droższe, może na ebayu nie aż tak bardzo, no ale np. krem phytoaktiv u nas koszt 10 zł, na ebayu 17 dolarów. Itd. W sumie dobry biznes, można po drogeriach pokupować za 5-10 złotych a potem sprzedawać za 15-20 dolarów .
|
|
|
|
|
#28 |
|
Szara Eminencja
|
Super, kolejna motywacja żeby kupić sokowirówkę i upiec szarlotkę TŻ'towi
![]() Z rodzimych produktów polecam seboradin balsamy i wcierki do włosów i make me bio krem pomarańczowy link https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...ge-energy.html Z naszych supermarketów to chyba tylko Piotr i Paweł jest made in Poland? |
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
A ja w kubku z Putinem co rano piję kawę
![]() Ale jablek też sporo jem. Trochę śmieszna ta akcja, taka jednorazowa...Ale na zdrowie
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
Wchodząc teraz wieczorem na forum tylko myślałam czy będzie jabłkowy wątek.I jest
FajnieJa od zawsze ubolewałam (nieraz i na forum) że Polacy są nieaktywni w takich akcjach społecznych.Co mogę zrobić ? Oczywiście cioram po polskie jabłca! A lubię ,szczególnie przegryźć wieczorem. Scenkę rodzajową nawołująca do jedzenia polskich jabłek (i nie tylko) mogliby wstawić do...KLANU Oni potrafiąSukces murowany! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.

Dziś mogę też kupić do kaszy, ale nie wiem, czy zwiększę spożycie o 4,5 kg, a w sumie na gospodarstwo domowe o 9 kg, bo to jednak dużo.

Putin niech sobie je to co sam zasadzi i co mu łaskawie wyrośnie. Smacznego.

Muszę się poprawić.

.